תקציר
ת"כ 15604-09-19 לובי 99 בע"מ ואח' נ' הממונה על התחרות ואח' (21.12.22)
(כב' השופט אביגדור דורות)
בית המשפט המחוזי בירושלים בשבתו כבית דין לתחרות דן בערר על החלטת הממונה על התחרות מיום 31.7.19 לאשר בתנאים עסקת מיזוג בין חברת EMED לבין חברת EMG. חברת EMED הינה חברה הרשומה בהולנד והיא בבעלות חלקית של דלק קידוחים (כיום – ניו-מד אנרג'י) ושל נובל אנרג'י (שנרכשה על-ידי שברון). EMG הינה חברה הרשומה במצרים, שבבעלותה צינור גז טבעי תת ימי, המחבר בין מערכת הולכת הגז הטבעי המצרית באל-עריש שבסיני לבית מערכת ההולכה הישראלית באזור אשקלון.
בית המשפט המחוזי דחה את טענת העוררות לקיומו של חשש סביר לפגיעה ממשית בתחרות כתוצאה מעסקת המיזוג והורה על החזרת העניין לממונה על התחרות לצורך מתן החלטה משלימה, כמפורט להלן. בית המשפט בחן מספר סוגיות שהתעוררו בערר ואשר היו במחלוקת בין הצדדים, וקבע בקשר אליהן כדלקמן:
יחד עם זאת, הממונה על התחרות התנתה את אישור המיזוג בשלושה תנאים אשר נועדו להפיג את החששות התחרותיים. בית המשפט המחוזי קיבל באופן עקרוני את טענות העוררות ביחס לקשיים הבאים לידי ביטוי באותם תנאים, המעוררים ספק אם יש בהם כדי להפיג את החששות התחרותיים וקבע כי העניין יוחזר לממונה, על מנת שתשלים את החלטתה, כדלקמן:
ראשית, הממונה נדרשת לערוך ניתוח תחרותי שייבחן האם ניתן לקצר את תקופת עשר השנים שנקבעה כתנאי למיזוג, על פיו EMED לא תממש את האופציה להארכת תוקף הסכם ההפעלה ללא קבלת היתר מראש מהממונה, וזאת נוכח יכולתו של התנאי האמור להשפיע על מחויבות EMED, דלק ונובל לציית לתנאים הנוספים.
שנית, הממונה נדרשת לבחון את הסייג שנקבע בתנאי הגישה הפתוחה בדבר השימוש "בקיבולת הפנויה" בצינור, לאור החשש מכוחן של דלק ונובל לטרפד באמצעות הסייג את גישת היצואנים למצרים לצינור EMG. הממונה נדרשת לבחן שינוי אפשרי בסייג זה, שיבטיח הקצאת מקום פנוי ליצואנים נוספים.
שלישית, לגבי הרובד הקנייני בעסקה, וטענת השליטה האפקטיבית של דלק ונובל בצינור EMG, נקבע שלא ניתן להעתר לסעד החלופי שהתבקש, בדבר ביטול זכות הווטו של דלק ונובל לנוכח היקף האחזקות ב-EMG והסכמי ההצבעה הקיימים, לאור המועד המאוחר בהליך שבו עתרו העוררות לקבלתו, מבלי שניתנה בהקשר זה זכות טיעון למשיבות. יחד עם זאת, הממונה נדרשת לתת דעתה להיבט זה וליתן החלטה משלימה, לאחר שתינתן למשיבות זכות טיעון.
בית המשפט ציין כי לעניין ההוצאות יש לציין כי העוררות אינן מתחרות עסקיות אלא גופים הפועלים למען האינטרס הציבורי. משום כך, אף שהטענה כי יש להתנגד למיזוגים לא התקבלה, אין מקום לחייבן בהוצאות, מה גם שטענתן החלופית התקבלה בכל הנוגע לתנאים שנקבעו על ידי הממונה. משום כך, כל צד ישא בהוצאותיו.