התובע: | א.ב על-ידי בא כוחו, עורך דין דני שרמן ואח' |
נגד | |
הנתבעת: | ג.ד על-ידי באת כוחה, עורכת דין מנאר פראן |
פסק דין |
הונחה בפני בית המשפט להכרעה תביעת התובע "לפירוק שתוף וסילוק יד", בה עתר הוא:
תוך כדי ההתנהלות בתיק הורחבה יריעת המחלוקת בהסכמה גם לדיון בטענת הנתבעת לשיתוף ספציפי בדירת המגורים של הצדדים וחלק מהעתירות התייתרו ונוכח הכרעות בהליכים אחרים והכל כפי שיפורט להלן.
עובדות כללי
ביום 12.10.2008, כשנה לפני נישואי הצדדים, רכש התובע דירה ברח' --, הידועה כחלקה---- גוש ---, הרשומה על שם התובע לבדו.
בחודש פברואר 2017 רכשו הצדדים במשותף דירת קרקע וחנות בבניין מגורים ברחוב ד. , --, הידועים כחלקה-- , תת חלקה - (הדירה); תת חלקה- (החנות) בגוש --.
ביום 22.11.17 חתמו הצדדים על חוזה לרכישת דירת קרקע ומשרד ברח' ד. , הידועים כחלקה ---, תת חלקה - (המשרד) ותת חלקה - (הדירה) בגוש ---.
נרשמה לטובת הצדדים הערת אזהרה על כ"א מהנכסים כאמור.
הצדדים לא שילמו מלוא התמורה בגין הרכישה. נוכח זאת הגישו מוכרי הנכס, ה"ה ה.ו תביעה כנגד הצדדים לבית משפט השלום בבת ים, במסגרת ת"א ----וכן תביעה נוספת לבית המשפט המחוזי בתל אביב י. ובהן עתרו לאכיפת ההסכם ולפיצוי כספי בגין הפרתו.
ביום 24.11.21, דהיינו לאחר הגשת כתב התביעה בהליך זה, ניתן פסק דין בת"א -----, במסגרתו נתן בית המשפט המחוזי תוקף של פסק דין להסכמות הצדדים ולפיו על הצדדים לשלם לתובעים 900,000 ₪ בתוך שלושה חודשים.
"לתובע זכויות וחובות נוספים שנצברו במהלך הנישואין, אולם תביעה זו אינה תביעה לאיזון משאבים לפי חוק יחסי ממון בין בני זוג, אלא תביעה לפירוק ולסילוק יד לפי חוק המקרקעין וחוק המיטלטלין, ולכן אין חובה לפרט בתביעה זו לגבי זכויות וחובות אלו".
טענות התובע
לטענת התובע נמצאת החברה בהפסדים מצטברים ויש לחובתה ולחובת התובע, חובות של מיליוני ₪ וזאת לספקים, לבנקים, לרשויות ולשוק האפור.
ב. לטענת התובע, הנתבעת לא עבדה מאז נישואי הצדדים, זאת למעט עבודה לא משמעותית בחברה של התובע וכל הנטל הכלכלי הוטל עליו.
טענות הנתבעת
הנתבעת כופרת בטענות התובע כי היא מזניחה הטיפול בבנותיה ומציינת כי היא מסרה גופה ונפשה על מנת להביא לעולם את הבנות, להן היא דואגת יותר מכל.
עוד ציינה הנתבעת כי גם העובדת הסוציאלית אשר מונתה בבית הדין השרעי התרשמה מטיפולה בבנות וקבעה כי הן תהיינה במשמורתה.
הדירה נרכשה סמוך לנישואי הצדדים בתקופה בה היו הם מאורסים למטרת מגורי הצדדים ונוכח נישואיהם.
לטענת הנתבעת היא עבדה בחברה של התובע ללא קבלת שכר ועל מנת לחסוך לצורך רכישת הדירה. לטענתה , היא זכאית למחצית הזכויות בדירה זו.
ב. הנתבעת טענה גם כי בתקופת החיים המשותפת עשו הם שיפוץ בדירה, היא ראתה בדירה משותפת לשניהם, היא סמכה על בעלה בעיניים עצומות, והסכימה לשעבד הדירה לטובת רכישת נכס נוסף והרחבת העסק של התובע מתוך שתוף כללי ברכוש.
צמצום והגדרת יריעת המחלוקת
"מצופה שעד קדם המשפט הבא יעמדו בפני בית המשפט כלל ההליכים הנדרשים להכרעה בין בני הזוג ובהתייחס להוראות תקנות סדר הדין האזרחי 2018"
למרות האמור לא נפתח כל הליך נוסף העוסק באיזון זכויות הצדדים, והואיל ומלבד הליך זה שבפני לא הוגשו כל תובענות נוספות – הרי שיש להכריע בנשוא הליך זה.
יחד עם זאת באשר לעתירת הנתבעת בכתב ההגנה לשיתוף ספציפי בדירה שברח' ש. בי. מציין התובע:
"משבחרה הנתבעת בדרך זו של עתירה לשתוף ספציפי במסגרת כתב הגנה, הגם שאינה כדין, ומשעתירתה לא נדחתה על הסף ובהתאם נוהלו הוכחות גם בענין זה, מוותר התובע על עתירתו לדחיית התביעה על הסף והוא עותר למתן הכרעה שיפוטית בסוגיה זו בהתאם לחומר שבפני ביהמ"ש ובהתאם לדין החל".
לטענת התובע על הנתבעת לשאת גם בחוב בגין הערת האזהרה לטובת הספק, עת לטענת הנתבעת משהחברה אינה בגדר האיזונים בהליך זה, אזי גם החוב בגינה לא יאוזן.
ומן הכלל אל הפרט:
הדירה והחנות בח' ד.
י. (ידועות כחלקה ---5, תת חלקה - (הדירה); תת חלקה -החנות) בגוש --.
ב. על הדירה והחנות שברח' ד. (גוש –חלקה --) רשומים שעבודים
וכדלקמן:
(ב) על תת חלקה 6
לטענת התובע – יש להפחית מהתמורה, וקודם חלוקתה לצדדים, גם החוב בגינו נרשמה הערת אזהרה לטובת הספק ואך לאחר מכן לחלק יתרת התמורה בחלקים שווים.
מנגד טוענת הנתבעת – כי לאחר סילוק המשכנתא יש לחלק יתרת התמורה בחלקים שווים
ועל התובע לבדו לשאת בחוב לספק ה----.
היא לא פתחה כל הליך הנוגע לאיזון זכויות כולל.
לתצהיר העדות הראשית מטעם התובע צירף הוא מסמכים (נספחים א-ז) המלמדים לטענתו כי חובות החברה גבוהים ולדידו זו הסיבה שהנתבעת לא הגישה תביעה לאיזון הזכויות בחברה שכן ידעה כי חובות החברה עולים על זכויותיה.
ב. עוד הוסיף התובע בסע' 11 לתצהירו :"למען הסר כל ספק, ברצוני לציין כי במסגרת התביעה לפירוק שיתוף, לפנים משורת הדין, לא תבעתי מג.ד להשתתף בנטל החזר החובות השייכים לחב', אולם ברצוני להצהיר כבר עתה, כי ככל ותוגש בעתיד תביעה לאיזון משאבים וחלוקת רכוש ע"י ג.ד או על ידי, אעמוד על זכותי לחייב את ג.ד במחצית מכלל החובות הרשומים לחובת החברה בהתאם לדין הנוהג"
גם הערת האזהרה הרובצת על הדירה והחנות שברח' ד. מקורה בחיובי החברה.
"ש. אתה יכול להסביר לנו איך נוצר החוב?
ת. אני עובד עם התובע, מוכר לו ----, אנחנו עובדים בשיקים דחויים. אני עובד איתו 15 שנה. מדי פעם היה מסתבך והייתי פורס לו את השיקים, אני ביקשתי שאם הוא רוצה שנמשיך לעבוד שתירשם הערת אזהרה על הנכס שלו וכל הזמן אני פתוח איתו על 1.3 מיליון.
ש. ביהמ"ש: אתה אומר שאתם עובדים 15 שנה. תמיד היה חוב בגובה כזה או שהלך וגדל?
ת. לא, תמיד הוא משלם שוטף + 90, כשגדלנו בהיקפי הספקה אליו אז האובליגו גדל."
עוד ציין העד:
"זה לא שחייבים לו אנשים את הכסף הזה. אני מכיר את העסק הזה. גם שיקים של לקוחות הוא מנכה את השיקים הדחויים ויש כסף, אני לא יכול לנכות. אני חייב לשמור על הרצף."
עמ' 7 לפרוטוקול ש' 33-35
משעסקינן בבטוחה לטובת החוב של החברה, והואיל והנתבע עצמו ציין במפורש כי הוא אינו דורש מהנתבעת לכסות חובות החברה (סע' 11 לתצהיר העדות הראשית), והואיל ולא נבדקו כל נתוני החברה– אזי גם החיוב שלטובתו נרשמה הערת האזהרה על הדירה והחנות בד., ושהינו חלק מזכויות וחובות החברה אשר לא נבדקו במסגרת הליך זה ונותרו כולם אצל התובע, צריכה להיות מושתת במסגרת הליך זה, על התובע לבדו.
הזכויות במשרד ובדירה ד. י., תת חלקה – בגוש --.
לטובתם, אולם הם לא שילמו מלוא התמורה. הבעלים הגיש נגדם תביעות בבית משפט
השלום והן בבית המשפט המחוזי.
ב. ביום 24.11.21 ניתן פסק דין ע"י בימ"ש המחוזי בת"א בתיק -----המאשר הסכמות הצדדים להליך שם ולפיהם על הצדדים להליך זה, לשלם למוכר 900,000 ₪.
נרשם עיקול על זכויות הצדדים וע"פ פסק דין זה.
ג. משכך – הזכויות בנכס זה תמכרנה ותמורתן לאחר כסוי החוב לצד ג', תחולקנה בין הצדדים בחלקים שווים.
הדירה ברחוב ש. בי. – דירת המגורים של הצדדים
בי., הידועה כחלקה—בגוש --. הדירה רשומה על שם התובע לבדו. בשנת 2009 עברו הצדדים להתגורר בדירה זו והם גרים בה עד היום.
ב. על הדירה רובצת משכנתא לטובת בנק מרכנתיל דיסקונט.
המצב המשפטי
סע' 3(א) לחוק יחסי ממון תשל"ג- 1973 (להלן"חוק יחסי ממון") קובע:
"3(א) לא עשו בני הזוג הסדר ממון, ואם עשו –במידה שההסכם אינו קובע
אחרת,יראום כמסכימים להסדר איזון המשאבים לפי פרק זה, ויראו הסדר
זה כמוסכם בהסכם ממון בעל תוקף שנתמלאו בו הוראות סע' 2".
סעיף 5 לחוק יחסי ממון מגדיר מהו הסדר איזון המשאבים וקובע:
"עם התרת הנישואין ..זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שווים של כלל נכסי בני הזוג , למעט -
(1) נכסים שהיו להם ערב הנישואין או שקיבלו במתנה או בירושה בתקופת הנשואים;
(2)גמלה המשתלמת לאחד מבני הזוג..
(3)נכסים שבני הזוג הסכימו בכתב ששווים לא יאוזן ביניהם".
סעיף 6(א) לחוק יחסי ממון קובע כי :
"לצורך איזון המשאבים לפי סעיף 5 יש לשום את נכסי כל אחד מבני הזוג, פרט לנכסים שאין לאזן שוויים; משווי הנכסים האמורים של כל בן-זוג יש לנכות את סכום החובות המגיעים ממנו, למעט חובות בקשר לנכסים שאין לאזן שוויים."
יחד עם זאת, הנחת מוצא זו אינה סוף פסוק. במספר רב של הזדמנויות קבעו בתי המשפט כי סע' 5(א) לחוק יחסי ממון אינו מונע יצירת שיתוף בנכס ספציפי מכח הדין הכללי – וכגון מכח דיני הקנין,דיני הנאמנות, דיני הקנין, עקרון תום הלב וכו'.
נטל ההוכחה מוטל, מטבע הדברים, על בן הזוג שאינו רשום כבעלים של הנכס, שהינו "המוציא מחברו".
וכבר נקבע כי:
"...'גבולות הגזרה' אינם חדים, אך כך מטבע הדברים: אי אפשר לקבוע מראש כללים ברורים באשר לכל האפשרויות שמזמנת המציאות האנושית. לכן גם מתלבטים בתי המשפט ממקרה למקרה, באשר לנכס הספציפי בו מדובר וכוונת הצדדים לגביו. הפרשנות בה דיברנו יסודה בשיקולי הגינות במקרים שבהם הכף נוטה, במכלול ההשקעות בנכס, בהתנהגות הצדדים הכרוכה בו, לעבר השיתוף. מובן כי הדברים אינם נטולים בעייתיות, כיוון שלעתים קשה לכמת את ההשקעות ואת 'ההתנהגות ההשקעתית', אך לכן יש לנהוג זהירות ביישום, ואולם כאמור קשה לקבוע מראש את גבולותיו המדויקים לכל מקרה. השאלה בנידון דידן היא אפוא שאלה עובדתית, האם הוכיחה המשיבה - והנטל הבסיסי אכן עליה, גם אם עבר בשלב מסוים אל המבקש - יצירת שיתוף ספציפי בדירה".
בע"מ 10734/06 פלוני נ' פלונית [פורסם בנבו] (2007).
וכן נאמר:
"רוח העידן, פתיחת הדלתות לגישה שאינה 'פורמאלית' בלבד הנאחזת ברישום הנכס, אלא בוחנת מצבים חברתיים ואישיים למהותם, מרחפת על פני הפסיקה זה שנים באשר לשיתוף הנכסים גם לגבי נכסים שנרכשו לפני הנישואין, ובייחוד דירת המגורים... ככל שהתוכן המשותף שנוצק לקניין, ובוודאי לדירת המגורים של זוג ומשפחה, משמעותי יותר, וככל שהייתה שותפות נמשכת בחיי הנישואין ולה ביטויים מסוגים שונים, גם אם לא היו החיים 'גן של ורדים' בכל עת ובכל שעה, כן מצדיקה ההגינות כי תגבר ההתייחסות לחזקת השיתוף, ובייחוד על נכס כמו דירת המגורים, קן המשפחה" (בע"מ 5939/04 פלוני נ' פלונית[פורסם בנבו](08.09.2004),עמ' 672-671, מפי כב' הש' רובינשטיין).
ראו גם: ע"א 7750/10 בן גיאת נ' הכשרת היישוב ביטוח בע"מ ([פורסם בנבו](11.8.2011) בפסקה 13 לפסק דינו של השופט י' עמית ובפסקאות ו'-ז' לפסק דינו של השופט א' רובינשטיין.
אימתי יווצר שיתוף ספציפי?!
"הלכת השיתוף הספציפי לא יצרה מנגנון משפטי חדש להעברת זכויות בנכסים. הלכה זו מיישמת את הדין האזרחי הכללי, בדגש על דיני השיתוף ובהקשר הייחודי של התא הזוגי. בשים לב להקשר ייחודי זה, נפסק זה מכבר כי ניתן להכיר בשיתוף בנכס חיצוני ספציפי גם אם אין מתקיימות דרישות מהותיות מסוימות שהיו נחוצות להתגבשות זכויות בנכס בהקשרים אחרים, כגון דרישת הרישום, וכי הנטל להוכחת שיתוף בבית המגורים של בני הזוג הוא קל יותר בהשוואה לנכסים אחרים. אך זאת, רק כל עוד מתקיים אותו "דבר מה נוסף" המצביע על כוונת שיתוף באותו הנכס. הזכויות המתגבשות מכוח הלכת השיתוף הספציפי הן זכויות של קבע ולא "על תנאי", ואין שוללים בדיעבד זכות שהתגבשה במהלך חיי הנישואין בשל נסיבות עובדתיות שאירעו לאחר התגבשותה"
תוך שבסעיפים 26-35 לפסק הדין פורטו העקרונות המנחים להלכת השיתוף הספציפי:
עליו להראות כי מתקיימות נסיבות מסוימות ("דבר מה נוסף") מעבר לעצם קיומם של חיי הנישואין [סע' 30 לפסה"ד].
עוד נקבע, כי אין די בכך שהדירה הרשומה ע"ש אחד מבני הזוג והינה נכס חצוני שימשה למגורי הצדדים בעת ניהול התא המשפחתי,אלא יש להוכיח, כאמור, קיומו של "דבר מה נוסף" שיעיד על כוונת שיתוף בנכס הספציפי.
ראה בע"מ 1398/11 אלמונית נ' אלמוני (26.12.12) פסקה 15 לפסק דינו של כב' השופט דנציגר .
בבע"מ 1398/11 דלעיל, הפנה כב' הש' עמית וציין:
"מבלי לקבוע מסמרות, אציין להלן מספר פרמטרים אשר יש להביא בחשבון בדוננו בשאלה אם להכיר בשיתוף ספציפי בדירת המגורים:
( - ) האם הדירה הובאה על ידי אחד מבני הזוג לנישואין (כמו במקרה דנן) או נרכשה על ידי אחד מבני הזוג לאחר הנישואין.
( - ) האם הדירה נתקבלה בתקופת הנישואין מכוח ירושה או מתנה, שאז נדרשת לטעמי מידה גדולה יותר של הוכחה.
( - ) האם גם לבן הזוג השני יש דירת מגורים או נכס חיצוני אחר שהביא עמו לנישואיו ואשר נותר רשום על שמו.
( - ) אורך התקופה בה הדירה הייתה רשומה על שם אחד מבני הזוג ומספר השנים בהם התגוררו בני הזוג בדירה (ככל שהתקופה קצרה יותר נדרשת מידה רבה יותר של הוכחה לשיתוף בדירה).
( - ) אורך חיי הנישואין עד לקרע או עד לגירושין (ככל שתקופת הנישואין קצרה יותר נדרשת מידה רבה יותר של הוכחה לשיתוף בדירה).
( - ) האם ניטלה הלוואה בגינה נרשם משכון/משכנתא על הדירה, ואשר שולמה לאורך השנים על ידי בני הזוג במשותף.
( - ) שי.ץ מסיבי או תוספת בניה מהותית שמומנה על ידי שני בני הזוג.
( - ) התנהגות הצדדים - אווירה כללית של שיתוף ושל מאמץ משותף.
( - ) נסיבות ספציפיות נוספות כגון יצירת מצג בפני בן הזוג השני".
תוך שברור כי באשר לפרמטרים המנויים לעיל - ואשר חלקם בסיטואצות שונות "ימשוך" לכיוונים מנוגדים – יש לבחנם בראיה כוללת ובכל מקרה לגופו
"כוונה ליצירת שיתוף בנכסים אין משמעה כוונה סובייקטיבית של כל אחד מהצדדים אלא כוונתם המשותפת האובייקטיבית של הצדדים המשתקפת בהתנהגותם ובמעשיהם" (ראה: ע"א 2566/93 שמחה נ' שמחה (פורסם בנבו) (04.04.1995 ).
ומן הכלל אל הפרט
בי..
ב. הצדדים נישאו כאמור ביום 14.5.2009 ועברו להתגורר בדירה האמורה אשר נרכשה ומומנה
ע"י התובע כשנה טרם הנשואין.
מאז נישואי הצדדים התגוררו הם בדירה זו, בה נולדו גם שתי בנותיהם.
ג. לטענת התובע הוא בעל הזכויות הבלעדי בדירה האמורה ואילו לדידה של הנתבעת, התנהלות הצדדים בעת רכישת הדירה ובמהלך החיים המשותפים יש בה ללמד על כוונת שתוף ספציפית באשר לדירה זו.
היו מאורסים.
ראה לענין זה בעמ' 12 לפרוטוקול ש' 21-25:
"ש. מתי התארסת לאשתך דאז?
ת. בסוף 2008, אמצע 2008, משהו כזה.
ש. עוד לפני רכישת הדירה?
ת. לפני רכישת הדירה בחודשים ספורים, חודשיים-שלוש, התארסנו, לא התחתנו. התחתנו כשנה אחרי זה."
ב. התובע אישר כי רכש את הדירה בש. לצורך הקמת בית ומשפחה, אולם דייק ואמר
שגם אם האירוסים עם הנתבעת לא היו מבשילים לנשואים, היה הוא רוכש דירה זו:
"ש. התחתנתם ב- 01/05/09.
ת. 14/05/09.
ש. על פי הכתובה. זאת אומרת שבעה חודשים, זה לא די ברור שהדירה היתה למטרת הנישואים?
ת. לא. גם אם לא הייתי מתחתן איתה הייתי קונה את הדירה. גם אם היינו מאורסים ולא הסתדרתי איתה הייתי רוכש את הדירה." עמ' 12 לפרוטוקול ש' 30-35.
וכן ראה בעמ' 11 לפרוטוקול ש' 19-21:
"ש. ביהמ"ש: אבל דוד שלך אמר שעבדת ב--- מגיל 15-16?
ת. זה לא נכון, עבדתי בחבלים, ברזנטים, עם אבא שלי. בגיל 21 כשהשתחררתי מבית סוהר התחלתי לשווק --- ומאז אני חוסך, ראיתי מטרה בית. עם הנתבעת או בלי הנתבעת הייתי קונה בית."
ב. הנתבעת מציינת בסע' 5 לתצהיר העדות הראשית שלה כי היא רצתה לרהט הדירה ולהביא דברי חשמל לדירה, אך התובע ביקש כסף במקום אלו ואחיה נתנו לו 50,000 ₪.
בעדותו מאשר התובע קבלת הסך של 50,000 ₪ לריהוט .ראה בעמ' 13 לפרוטוקול ש' 5-9:
"ש. וקיבלת 50,000 ₪?
ת. נכון שקיבלתי 50,000 ₪, אבל לא דרשתי אותם. אמרתי להם ככה, הם אמרו שהם רוצים לקנות את התכולה – ספות ודברי חשמל, שאלתי מה התקציב שאתם רוצים להביא, אמרתי תביאו לי את הכסף ואני אשלים. קניתי אז סלון ב- 20,000 ₪, אני השלמתי על התכולה"
וכבר נקבע כי רכישת מטלטלין לדירה עובר לנישואי הצדדים, אינה כשלעצמה מלמדת מהווה השקעה המלמדת על כוונת שיתוף ספציפית ויש לבחון הנסיבות הכוללות.
בע"מ 2991/13 פלונית נ' פלוני [פורסם בנבו](21.8.13)
ראה לענין זה:
"ש. נרשמה משכנתא בשנת 2017 על סך 950,000 ₪, לאיזו מטרה?
ת. לקנות את הדירה בד., שם רציתי להכניס אותה שותפה והכנסתי את השם שלה. אבל בדירת המגורים לא התכוונתי לשים את השם שלה.
ש. נכון שנרשמה משכנתא בשנת 2017 בסך 950,000 ₪?
ת. כן.
ש. לאיזו מטרה?
ת. לרכישת הדירה בד.." – עמ' 13 לפרוטוקול ש'13-15
וכן – "ש. אם מדובר בדירה שלך ורק שלך למה הבנק צריך את השם של הנתבעת
בסילוק המשכנתא ועוד ברישום המשכנתא על דירת המגורים?
ת. כי הכנסתי את השם שלה בד., ראיתי אותה שותפה שלי. שם בד. ולא בדירת המגורים. בדירת המגורים לא הייתי אמור להכניס אותה. מה עשיתי? לקחתי משכנתא על הבית הקיים, לקחתי משכנתא 50% ושילבתי, קניתי את זה.
ש. ביהמ"ש: זאת אומרת, לקחת משכנתא על דירת המגורים כדי לקנות נכס חדש?
ת. נכון, הכנסתי אותה לד.." עמ' 15 לפרוטוקול ש' 13-19
דהיינו , התובע שיעבד נכס שבבעלותו לשם רכישת נכס ע"ש שני הצדדים ,בלא שסייג החבות להחזר הלוואה זו גם על הנתבעת, ובכך כבר הוטב מצבה של הנתבעת
שי.ץ גדול כולל החלפת דלתות, מטבח, צבע, הותקן אקווריום גדול בדירה והוחלף ריהוט.
ב. בחקירתו טען התובע כי לא נעשה כל שי.ץ בדירה למעט צבע מידי שנתיים שלוש.
ראה עמ' 16 ש' 1-3 לפרוטוקול.
בחקירתה לא זכרה הנתבעת זהות עוה"ד והיא גם לא טרחה לברר הפרטים לצורך זימונו כעד לאימות הטענות.
ב. הנתבעת טענה גם כי במעמד חתימת חוזה הרכישה היו גם מוכר הדירה ואימו. גם אותם לא פעלה הנתבעת להביא לעדות.
וטרחה בעבודות הבית ובגידול הבנות. התובע לבדו פרנס התא המשפחתי באמצעות חב' ה-- אותה ניהל .
ב. במהלך החיים המשותפים נרכשו ע"י הצדדים נכסי נדל"ן. למרות שהמימון הכספי בא באמצעות עבודת התובע, נרשמו הנכסים ע"ש שני הצדדים בחלקים שווים. דהיינו התובע הכיר בזכותה של הנתבעת לחלק ברכוש שנרכש בתקופת הנשואים ונוכח פרי המאמץ המשותף בתא המשפחתי. הווה עובדה שכאשר מדובר היה בנכסים משותפים – נרשמו הם באופן המשקף זכויות הצדדים.
לצורך רכישת הזכויות בנכסים האחרים וכאמור, נדרשו הצדדים לחתימות חוזים, דאגה למימון הרכישות וכד'. לא שמעתי מהנתבעת בשום שלב אמירה קונקרטית, כי היה שיח באשר לדירה בש. והוסכם כי גם לנתבעת זכויות בה. העובדה שהנתבעת חשבה או האמינה שיש לה זכויות בדירה זו – אין בה די.
דווקא המשך ייחודה של הדירה בש. ע"ש התובע, תוך שנכסים אחרים שנרכשים בתקופת החיים המשותפת נרשמים ע"ש שני הצדדים – מלמדת כי הצדדים הבינו שנכס זה שנרכש ומומן ע"י התובע טרם הנשואים נשאר בבעלותו לבדו.
מגורים זו נולדו בנותיהם של הצדדים.
ב. ביולי 2020 הוגשה בקשה ליישוב סכסוך והוברר כי נפתחו הליכים בבית הדין השרעי.
בכתב ההגנה טענה הנתבעת כי המשבר שבין הצדדים החל כבר לאחר הולדת הבת הקטנה, דהיינו כבר מ-2016.
ג. הלכה היא וכאמור כי, מגורים משותפים בדירה שהיא רכוש חיצוני ולידת ילדים – אין בה כשלעצמה ללמד על כוונת שתוף ספציפית. יש להראות "דבר מה נוסף" וכזאת לא ראיתי.
ד. הנתבעת לא הראתה כל השקעה חריגה בנכס שנעשתה על ידה, כמו כן לא הציגה היא עדויות המלמדות על כוונה נחזית לשתוף בנכס זה. הווה עובדה היא שלאחר הנשואים צברו ורכשו הצדדים נדל"ן נוסף ורשמו אותו ע"ש שניהם ואילו הדירה בש., הרי זו נשארה זו להיות רשומה ע"ש התובע לבדו.
פירוק שיתוף במטלטלין
על ידי מכירתה למרבה במחיר וחלוקת תמורתה בשווה ואם על ידי חלוקת התכולה בעין"
התובע עתר לענין זה באופן כללי, בלא לפרט באלו מטלטלין עסקינן.
ב. בכתב ההגנה טענה הנתבעת כי המטלטלין שבדירה צריכים להשאר לשימושן של הבנות.
סיכום
דירה וחנות ברח' ד. י.
זכויות לרכישת דירת קרקע ומשרד ברח' ד. י.
א נכס זה יימכר .
ב. מתמורתו יסולק החוב למוכר ויתרת התמורה תחולק בחלקים שווים בין הצדדים.
הנכס ברח' ש.
ההחזרים החודשיים אשר שולמו החל ממועד נטילת המשכנתא על הדירה בש.
ב2017 ועד הגשת הבקשה ליישוב סכסוך. מציין התובע כי למרות שהמשכנתא ניטלה הרבה
אחרי הנשואים ובלא קשר לדירה בש. אלא שבאמצעותה נרכש נכס אחר, חש הוא
צורך לסייע לנתבעת ומוכן לחיוב האמור.
ניתן היום, ה' כסלו תשפ"ג, 29 נובמבר 2022, בהעדר הצדדים.