בפני | כבוד השופט אביגדור דורות | |
בעניין: | 1. פריד אספנדי 2. עו"ד גונן קסטנבאום, נאמן (משותף) ע"י ב"כ עוה"ד גיורא בן-טל | |
המבקשים | ||
נגד | ||
1.יעקב חוביאן 2. עו"ד רפי שפירא, נאמן (משותף) שניהם ע"י ב"כ עוה"ד יאיר עשהאל 3. עו"ד יעקב אמסטר, נאמן (משותף) בעצמו | ||
המשיבים | ||
פסק דין |
לפניי בקשה להעברת בורר מתפקידו ובקשה לביטול החלטותיו שניתנו ב- 12.12.2021; 6.3.2022; ו-8.5.2022. המשיבים מתנגדים לבקשה ומבקשים כי הבקשה תידחה על כל חלקיה.
רקע וטענות הצדדים
"לצורך פיקוח ומתן הנחיות והראות בכל הקשור בהליכי המכירה כאמור, וכל החלטה שתידרש (ככל שתידרש), לשם כך, מסכימים הצדדים כי כב' השופט (בדימוס) א' אורנשטיין ימונה כבורר עבור הצדדים. (...) הבורר אורנשטיין אף ישמש כבורר בכל הקשור בפירוק השיתוף בין הצדדים ב -3 דירות הרשומות על שמם בעיר ירושלים, אשר יבוצע בד בבד עם הליכי מכירת הנכס כאמור בהתאם להסדר שסוכם בין הצדדים בכתב בעניין זה. לכב' השופט אורנשטיין כבורר תהא סמכות הכרעה בהחלטות שוטפות אך ללא נימוק והכל כדי לאפשר את הניהול השוטף אם וככל שהנאמנים לא יצליחו להגיע להבנות בעניינים השוטפים לצורך ניהול הנכס עד למכירתו, והכל כדי שניתן יהיה למכור את הנכס במחיר המירבי".
כפי שפורט בבקשה, ביטול ההחלטות הנ"ל הינו פועל יוצא של הבקשה להעברת הבורר מתפקידו, שכן נפל באותן החלטות אותו הפגם בעטיו התבקשה העברת הבורר מתפקידו: נטען כי בין כב' הבורר ובין עו"ד אמסטר קיימת קרבה ממשית ולא ניתן גילוי נאות בדבר קירבה זו. לטענת המבקשים, מתן החלטות הנוגעות ישירות לתפקידו של עו"ד אמסטר ושכרו, למרות קיומה של קרבה זו, מהווה פגיעה וגרימת עיוות דין למבקשים.
"עובדת היכרותי עם עו"ד אמסטר מבית הספר התיכון לפני כ-50 שנה, הובאה לידיעת כל הצדדים ובאי כוחם מראש, כבר בישיבת הבוררות הראשונה."
דיון והכרעה
ברע"א 9535/07 יאיר שרבט נ' שלום שרבט (17.01.2008) נפסק כך:
"29. בפתח הדברים יוער, כי לא ייתכן שבעל דין אשר החלטותיו של בורר פלוני אינן נושאות חן בעיניו, יבקש את העברתו מתפקידו בטענה כי איבד את האמון בבורר. ממילא, השאלה האם לא ראוי הבורר לאמון הצדדים נבחנת על פי מבחן אובייקטיבי, כפי שנפסק על ידי כבוד השופטת מ' בן פורת ברע"א 21/82 אירג' כהן ציון נ' רפאל אראל, פ"ד לו(4) 70, 74 (1982): "המבחן, אם נתגלה דבר, שבעטיו אין הבורר ראוי לאמון, הוא כידוע, אובייקטיבי, ואין די בתחושתו הסובייקטיבית של המתדיין.
30. זאת ועוד, נפסק כי לא בנקל יחליט בית המשפט להעביר עניין שבנדון בידי בורר לבורר אחר, ונדרשות נסיבות קיצוניות כדי להצדיק זאת. השימוש בסמכות להעביר בורר מתפקידו על פי סעיף 11(1) לחוק הבוררות נועד בעיקרו למנוע מצבים של עיוות דין העלול להיגרם לצד לבוררות באם בורר ימשיך בתפקידו. לצורך כך, נדרש כי באופן אובייקטיבי יימצא כי אין הבורר הדן בעניין ראוי לאמון הצדדים, ונדרשות נסיבות קיצוניות בטיבן כדי להצדיק תוצאה זו (ראה רע"א 6188/05 סלטי משני (1997) בע"מ נ' רע גד בע"מ [פורסם בנבו], (23.3.2006), סעיף 6 לפסק הדין, והאסמכתאות הנזכרות שם).
ברע"א 2207/19 שגיא בנתאי עו"ד נ' אושרת שוקר עו"ד (02.05.2019) נקבע כי בבחינת העברת בורר מתפקידו מכוח הטעמים שבסעיף 11 לחוק, השאלה האם ראוי בורר לאמון הצדדים תיבחן לפי מבחן אובייקטיבי, הבודק האם קיים חשש ממשי למשוא פנים, בהתבסס על ראיות אובייקטיביות (רע"א 296/08 ארט בי חברה בערבות מוגבלת (בפירוק) נ' עזבון המנוח ג'ק ליברמן ז"ל, פסקה 115 (5.12.2010))."
עוד אצטט ממה שנקבע ברע"א 7088/11 אלרוב נדל"ן מלונאות בע"מ נ' Hilton International Co (13.12.2011):
"עם זאת, למעלה מן הצורך, אבהיר בתמצית מדוע לטעמי אין להלום את טענות אלרוב אף לגופן. כידוע, בעניין ליברמן נקבע כי העילות להעברת בורר מתפקידו הקבועות בסעיף 11 לחוק הבוררות עשויות "להאיר את טיבן של עילות הבטלות הקבועות בסעיף 24 לחוק הבוררות" (שם, בפסקה 96 לפסק דינו של השופט דצינגר). משכך, אין מניעה במקרים המתאימים לעתור לביטול פסק בוררות, כאשר טענת הפסול העומדת ביסוד הבקשה היא של ניגוד עניינים ומשוא פנים ומבוססת על העילה הקבועה בסעיף 11 (ראו גם סמדר אוטולנגי, בוררות – דין ונוהל 1116 (מהדורה רביעית מיוחדת, 2005)). ואולם, ככלל, על צד המבקש ביטולו של פסק הבוררות מחמת אלה, להוכיח בראיות אובייקטיביות קיומו של חשש ממשי למשוא פנים (עניין ליברמן, פסקה 115 לפסק דינו של השופט דצינגר). במקרים נדירים, שאינם מתקיימים בענייננו, ועליהם אעמוד בהמשך, די יהיה בהוכחת פגיעה משמעותית במראית פני הצדק. אומר כבר כאן: אף אם אצא מן ההנחה שהיתה על הבורר חובת גילוי, למצער ליתר ביטחון ולשם מראית עין ראויה – והדברים נאמרים כהנחה ולא כקביעה, שכן לא נתבקשה תשובה, וכמובן עמדות המשיבות ידועות בעליל מתוך החומר – איני סבור שיש מקום להיעתר לבקשה, וזאת שכן עוצמת הנסיבות במקרה זה, גם בהנחה של חובה שהופרה, אינה מצדיקה ביטול פסק הבוררות".
"צדדים אשר הסכימו על אישיותו של הבורר ביודעם על קשריו הקודמים של הבורר עם אחד הצדדים, לא יוכלו לאחר מכן להתנגד לקיום הבוררות בפני אותו הבורר: טענת מניעות תעמוד כנגדם [סמדר אוטולנגי, בוררות דין והנוהל כרך א 456 (מהדורה רביעית מיוחדת, 2005)".
ברע"א 4095/12 מגנזי תשתיות ב.ג.מ בע"מ נ' סקיק חברה לעבודות עפר ופיתוח בע"מ (13.11.12) נקבע, כי הכלל האמור משקף:
"איזון ראוי בין השמירה על הצדק הדיוני במסגרת הליכי הבוררות, לרבות חובת הגילוי הרחבה המוטלת על כל הצדדים להליך הבוררות, לבין עקרונות של מניעות ושיהוי, לפיהם צד שידע או יכול היה לדעת על קיומו של קשר בין הבורר לבין הצד השני ולא העלה את הטענה במועד גילויה או בסמוך לאחר מכן מנוע מלהעלותה בדיעבד בתום הליכי הבוררות (בין כעילה לביטול פסק הבוררות ובין כטענה להעברת הבורר מתפקידו) [ראו: רע"א 296/08 ארט-בי חברה בערבות מוגבלת (בפירוק) נ' עזבון המנוח ליברמן ז"ל (5.12.2010) בפסקאות 140-120 לפסק דיני (להלן: "עניין ארט-בי"); רע"א 2095/08 פלוני נ' פלוני (9.9.2008); רע"א 8005/08 קבוצת גיאות בע"מ נ' תפעול בע"מ (8.3.2009); ע"א 410/64 הררי נ' חברת יהלום בע"מ, פ"ד יט(2) 121 (1965); אוטולנגי כרך א 456, 508-502; אוטולנגי כרך ב 1161-1147]."
האם קוימה חובת הגילוי
"נקודת המוצא היא, שבדרך כלל, כאשר בעל דין נמנע מחקירה נגדית של עד מבלי שהציג הסבר סביר להימנעותו זו, ההנחה היא כי אינו חולק על דברי העד, ועל בית המשפט להביא עובדה זו בבואו להעריך את משקלה הראייתי של אותה עדות (ראו למשל: ע"פ 7653/11 ידען נ' מדינת ישראל (26.7.2012) (להלן: עניין ידען), בפסקה 40; יעקב קדמי על הראיות, חלק רביעי 1953-1952. (2009) הגיונה של הנחה זו נעוץ בהכרה בתרומתה המשמעותית של החקירה הנגדית לבירור האמת ולהערכה נכונה של משקל העדות (עניין ידען, שם)."
לא מצאתי הסבר סביר לוויתור על חקירתם הנגדית של עורכי הדין שפירא ואמסטר ומכאן שוויתור זה פועל לחובת המבקשים.
"16. ראשית לכל, נדבר בפרוטוקול בית-משפט השלום. בפרוטוקול בית המשפט אין כל רמז לאמירת בא-כוח המערערים, כי "אין תקומה" לתביעתו אם אך תידחה בקשתו להפסקת התובענה. אומר על כך בית משפט המחוזי, כי "אמונים עלינו" דברי שופט בית-משפט השלום שאכן כך הצהיר עורך-דין וינוגרד לפני בית המשפט, ובדבריו אלה עושה הוא את הצהרתו של עורך דין וינוגרד יסוד לדחיית התביעה בלא שמיעת סיכומים. חוששני, שלא אוכל להסכים לכך. השאלה אין היא שאלה של אמון אישי אלא שאלה של סדר דין והנהלה תקינה של משפט. פרוטוקול של ישיבות בית-משפט בערכאה ראשונה אמור לשקף את עיקרי דברים שאירעו לפני בית המשפט – עדויות, טיעונים והתרחשויות: ע"א 33/75, 435[15], בעמ' 556,551: זאת, בין היתר, כדי שערכאת ערעור תקבל תמונה נכונה על ההליכים בערכאה ראשונה ועל דרך זה תוכל למלא את תפקידה כהלכה: ע"א 33/75, 435[15] הנ"ל, בעמ' 556: ע"א 417/54[16], בעמ' 588: זוסמן, בספרו הנ"ל, בעמ' 585-584. דברים שלא נרשמו בפרוטוקול חזקה עליהם שלא נאמרו או שבית המשפט לא מצאם ראויים להירשם באשר לא היה בהם כדי להשפיע על הדיון. ובדברי בית המשפט בע"א 553/83 [17], בעמ' 175 (מפי השופט ד' לוין):
..."דברים, המושמעים בחלל אולם הדיונים בעת הדיון, שאינם מוצאים את ביטוים בפרוטוקול הדיון, אם על דרך רישום עדות ואם על דרך רישום הצהרה של בעל דין, נשארים בחללו של האולם, אינם הופכים לחומר ראיה, ולא צריכה להיות נודעת להם כל השפעה על מימצאי בית המשפט ועל שיקוליו."
לא אוכל לקבל, שבית-משפט לא ירשום את דברי בא-כוח המערערים ולאחר מכן ידחה את תביעתם על סמך אותה אמירה שלא נרשמה. אכן, קרוב בעיניי להניח, כי בא-כוח המערערים הפליג בדבריו – בנסותו לשכנע את בית המשפט בחשיבות בקשתו להפסקת התובענה – והואיל והדברים נאמרו על דרך ההפלגה, אף לא נרשמו אלה בפרוטוקול. ואולם מאותו טעם עצמו לא היה בית-משפט השלום רשאי לייסד על אותם דברים מימצא של "ויתור" על התביעה. באותו נתיב לא אסכים לקביעת בית המשפט המחוזי, כי בהצהרה (?) של "אין תקומה" יש "הודאת בעל דין כי דין תביעתו להידחות". כשאני לעצמי, סבורני כי הודאת בעל דין הגוררת דחיית תובענה הינה מעשה בעל משקל, הראוי להירשם בפרוטוקול באורח חגיגי; ומשאותה "הודאה" לא נרשמה, ממילא הייתה כלא הייתה (אוסיף עוד זאת, שספק בעיניי אם הצהרה זו שקולה כנגד "הודאה" במשמעותה המשפטית).
17.נמצא לנו איפוא, כי בדחיית התובענה – בלא שניתנה למערערים הזדמנות לסכם טענותיהם ולקבץ ראיותיהם לייסוד זכותם – פגע בית-משפט השלום בזכותם של המערערים לסיום הליכי התביעה בדרכם הרגילה. בנקודה זו, ובנקודה זו בלבד, אני מציע כי נקבל את הערעור."
מדברים אלה עולה, כי לא ניתן לקבל את התזה לפיה – "מה שלא נרשם בפרוטוקול – לא נאמר". נקבע כי דברים שלא נרשמו – חזקה עליהם שלא נאמרו, או שבית המשפט לא מצאם ראויים להירשם באשר לא היה בהם כדי להשפיע על הדיון. עוד נקבע, כי דברים המושמעים בחלל אולם הדיונים – לא צריכה להיות נודעת להם כל השפיעה על ממצאי בית המשפט ועל שיקוליו. בית המשפט העליון הניח באותו מקרה, כי דברים שנאמרו על דרך ההפלגה – לא נרשמו בפרוטוקול, ולא ניתן לבסס עליהם את דחיית התובענה. בין קביעות אלה ובין התזה לפיה, הדברים שלא תועדו בפרוטוקול – לא נאמרו, רב המרחק.
בנסיבות המיוחדות במקרה זה, כאשר טענת אי הגילוי מועלית על ידי מי שלא נכח בישיבת הבוררות הראשונה, דהיינו, במעמד שבו נטען כי קוימה חובת הגילוי, יש משמעות רבה מאד לאי זימון הבורר למתן עדות. הנטל להוכחת אי הגילוי רובץ לפתחם של המבקשים והם שהיו הגורם שהיה אמור לבקש את זימון הבורר למתן עדות.
ידיעת אספנדי על ההיכרות עם עו"ד אמסטר
"6. במסגרת האמורה סיפר המשיב 3 למבקש 1 כי הוא מכיר את הנשיא אורנשטיין שנים ארוכות ורבות עוד מימי ביה"ס התיכון. דברים אלו נמסרו גם למר יוסף בר שלום שהיה איש אמונו של המבקש 1 כאמור ואשר היה גם מגיע עם המבקש 1 למשרדו של המשיב 3."
"9. משהתקבלה החלטת הבורר לפיה נדחתה בקשתו של יוסף בר שלום לקבל את הכספים מאמת נצח בגין חודשי העבר שנדרשו, הגיעו מר אספנדי המבקש מס' 1 ויוסף בר שלום למשרד המשיב מס' 3 ופרצו בצעקות תוך קריאות כלפי המשיב 3 "איך יכולת להגיד שאתה מכיר את אורנשטיין? אם הוא מכיר אותך, למה הוא לא אישר ביצוע תשלום הכספים המגיעים".
"10. באותו מעמד חזר והסביר המשיב 3 כי הוא מכיר את כב' הנשיא אורנשטיין, אמנם מתקופת הילדות בה היו חברים, אולם אין קשר בין עובדה זו ובין פסיקה על פי שיקול דעתו ואמות הצדק וכי כב' הנשיא יפעל אך ורק על פי צו מצפונו והבנתו המשפטית ואין ולא תהיה להיכרות זו כל השפעה כזו או אחרת על שום החלטה בשום שלב של ההליך."
"11. יובהר, יודגש ויאמר כי למן הרגע הראשון ידע מר אספנדי כי המשיב 3 וכב' הנשיא מכירים עוד מימי בית הספר וכי הנשיא היה חברו של המשיב 3 בבית הספר. לדברים אלו אף ניתן גילוי ברור על ידי כב' הנשיא בישיבת הבוררות הראשונה (שנערכה בזום) בה נכחו כב' הנשיא, עו"ד שפירא ועו"ד אמסטר. באותו מעמד הודיע עו"ד שפירא כי הוא לא רואה כל מניעה מקיום הליך הבוררות בפני כב' הנשיא, וגם הח"מ, המשיב 3, הודיע כי אינו רואה כל עילה שלא לקיים את הליך הבוררות בפני כב' הנשיא."
"12. בעקבות החלטת הנשיא אורנשטיין עזב בר שלום את משרד המשיב 3, ובתוך פרק זמן קצר ביותר הגיש תביעה לבית הדין לעבודה כנגד החברה."
"2. שלוחו של אדם כמותו, ופעולת השלוח, לרבות ידיעתו וכוונתו, מחייבת ומזכה, לפי הענין, את השולח."
על פי הוראה זו, ידיעתו של השלוח, מחייבת ומזכה את השולח. סעיף 8 לחוק קובע חובה של השלוח כלפי השולח – לגלות לשולח כל ידיעה הנוגעת לנושא השליחות. בגין הפרת חובה זו על ידי השלוח, זכאי השולח לתרופות הניתנות בשל הפרת חוזה. במקרה זה, הנטל הוא על אספנדי להוכיח הפרה של חובת הנאמנות כלפיו והפרת הוראת סעיף 8(1) לחוק השליחות. בנסיבות המקרה, ולנוכח גרסתו המפורטת של עו"ד אמסטר בנוגע לעובדה כי האחרון סיפר לאספנדי על ההיכרות בין הבורר לבינו, לרבות בנוכחות צד שלישי, היה זה אספנדי, המבקש, שנדרש לחקור את עו"ד אמסטר על תצהירו ולזמן לעדות את בר-שלום, כדי להזים את גרסתו של עו"ד אמסטר. ההימנעות מחקירה נגדית, בשילוב של הימנעות מזימון בר-שלום לעדות, פועלת לחובת המבקשים.
בנסיבות אלה, מסקנתי הינה כי הוכח שעו"ד אמסטר סיפר לאספנדי על ההיכרות בינו ובין הבורר ומשום כך, קיימת מניעות מצד אספנדי להתנגד לקיום הבוררות בפני כב' הבורר.
עוללות
"הטענה שלי שלא נעשה גילוי כלל, כעולה מהפרוטוקול, ואם נעשה גילוי, כפי שטוענים המשיבים, הרי הוא גילוי חלקי ולא מלא."
דברים אלה מתקשרים לתחילת הטיעון באותה הישיבה, לפיה – המניעות האישית ביחס לעו"ד אמסטר לא התבססה על היכרות בין הבורר לעו"ד אמסטר בבית הספר לפני 50 שנה. נטען, כי הכללתו של עו"ד אמסטר ברשימת המניעויות בעת כהונת הבורר כנשיא בית המשפט המחוזי, מעידה על כך כי מתקיים "קשר חברתי הדוק או קרבה ממשית אחרת עמו".
סוף דבר
לחוביאן ועו"ד שפירא ביחד – סכום כולל של 14,000 ₪.
לעו"ד אמסטר – סכום כולל של 14,000 ₪.
סכומים אלה ישולמו תוך 45 ימים מהיום ולאחר מועד זה יתווספו אליהם הפרשי הצמדה וריבית כחוק, עד למועד התשלום בפועל.
המזכירות תמציא את פסק הדין לבאי כוח הצדדים.
ניתן היום, כ"ט תשרי תשפ"ג, 24 אוקטובר 2022, בהעדר הצדדים.