בפני | כבוד השופטת לירון זרבל- קדשאי | |
תובע | א.ת | |
נגד | ||
נתבעת | מ.ת. |
פסק - דין |
בפניי מחלוקת בין ההורים בשאלת מתן חיסונים המומלצים על ידי משרד הבריאות, לרבות חיסון נגד קורונה, לקטינים כבני 10.5 ו- 6.5, הגדול שבהם אובחן על הספקטרום האוטיסטי.
תמצית ההליכים ועמדות הצדדים
לדעת האפוטרופוס לדין, מאחר ועסקינן בחיסונים המומלצים על ידי משרד הבריאות, חזקה כי הם נבחנו על ידי גורמים מקצועיים ודי בכך כדי להוות ראיה התומכת בביצוע החיסונים. האפוטרופוס לדין הפנתה לפסיקה התומכת בעמדתה. עוד צוין, כי באתר משרד הבריאות יש התייחסות לטענה בדבר קשר לכאורה בין מתן חיסונים לאוטיזם וצוין כי מומחים בינלאומיים הגיעו למסקנה באופן שאינו מותיר ספק וכעולה גם ממחקרים, שחיסונים, לרבות חיסוני חצבת, חזרת ואדמת, אינם גורמים לאוטיזם. האפוטרופוס לדין חיוותה דעתה כי טובת הקטינים בענייננו הנה מתן חיסונים בהתאם להמלצות משרד הבריאות.
לאור עמדת האפוטרופוס לדין קבע מותב קודם כי ככל והאם חולקת על העמדה, עליה להמציא חוות דעת מטעמה.
באשר לקשר אפשרי הנטען על ידי האם, בין מתן החיסון להתפתחות אוטיזם- קבע המומחה כי במחקרים רבי משתתפים (מספר מיליונים) לא נמצא כל קשר בין החיסון לאוטיזם. באשר לחומר הקרוי "אזוונט" הכלול בחיסון ומכיל אלומיניום, ואשר נועד להגברת התגובה החיסונית, צוין כי לאחר מאות מחקרים בהקשר זה נמצא כי ניתן להוכיח באופן חלקי קשר בין החיסון לשתי מחלות בלבד- תסמונת גיי ברה (מחלה עם פגיעה נוירולוגית) והרס טסיות על רקע אימוני, אך מדובר במקרים בודדים ביותר מתוך מיליוני מתחסנים.
המומחה התייחס בחוות דעתו לנושאים שונים שהועלו על ידי האם, בהתייחס לקטינים בענייננו, וחזר על כך שהרקע המשפחתי לא מצדיק הימנעות ממתן החיסון, כי לא נמצא כל קשר שהוא בין העלייה בשכיחות אוטיזם לבין מתן החיסון וכי הרגישויות מהן סובל הבן הצעיר, אינן מהוות סיכון יתר לתופעת לוואי בעקבות החיסון.
נוכח האמור לעיל, סיכם המומחה עמדתו כי התועלת ממתן החיסון עולה על הסיכון (הכמעט אפסי) הנובע ממנו ועל כן המליץ המומחה על מתן החיסון בציינו כי מאחר והבן הצעיר קיבל את המנה הראשונה לפני כשנתיים, אין דחיפות במתן החיסון כעת וניתן להמתין, אך יש לחסנו בעתיד.
דיון והכרעה
"19. ... לא באו ההורים לידי הסכמה ביניהם בעניין אחר הנתון לאפוטרופסותם, רשאים הם יחד לפנות לבית המשפט, ובית המשפט, אם לא עלה בידו להביאם לידי הסכמה ואם ראה שיש מקום להכריע בדבר, יכריע הוא בעצמו או יטיל את ההכרעה על מי שימצא לנכון."
דרך המלך במחלוקת מעין אלה, אף כעולה מסעיף 19 הנ"ל עצמו, היא הבאת הצדדים להסכמה, חלף התערבות ביהמ"ש באוטונומיה ההורית. יפים לעניין זה הדברים שנאמרו לאחרונה בפסק הדין שניתן ב-עמ"ש (מרכז) 44516-10-21 ד.ל נ' ע.ח, 20.3.22, להלן: "עמ"ש 44516-10-21":
"עניין חיסונם של קטינים נדון רבות בפסיקה, ואלו עיקרי הדברים העולים מפסיקה זו- כאשר הורים מסכימים על חיסונם או אי חיסונם של ילדיהם הקטינים זוהי זכותם על פי דין, זכות שהורתה בהיותם הנושאים באחריות לטיפול, להשגחה ולעניינם של הקטינים. יש בבחירה זו, גם אם אינה בחירה מושכלת, מימוש של הזכות לאוטונומיה הורית. מתוך שכך בית המשפט לא יתערב, על דרך הכלל, בבחירת ההורים באשר לחיסון/ אי חיסון ילדיהם...".
מסיבה זו אף נעשה בפתח הדיון ניסיון להביא הצדדים להסכמות, אך ניסיון זה לא צלח, שעה שהאב והאפוטרופוס לדין עמדו על כך שתינתן הכרעה בסוגיה. בקשת האם כי סוגיית מתן החיסונים תוכרע על ידי רופא ילדים מוסכם, נדחתה על ידי האב.
"מאידך, כאשר נופלת מחלוקת בין ההורים באשר לחיסון ילדם, שומה על בית המשפט להכריע במחלוקת שנפלה בין ההורים... הובהר בפסיקה עקבית של הערכאות השונות, כי סמכותו של בית המשפט לענייני משפחה בכל הקשור להכרעה באשר למתן חיסון לקטין, כאשר מתעוררת מחלוקת בין הוריו לעניין זה, טבועה בהוראות סעיפים 68 (א) - (ב) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות"
סעיפים 68(א) ו-(ב) לחוק קובעים כך:
"סמכות כללית לאמצעי שמירה
68. (א) בית המשפט רשאי, בכל עת, לבקשת היועץ המשפטי לממשלה או בא-כוחו או לבקשת צד מעונין ואף מיזמתו הוא, לנקוט אמצעים זמניים או קבועים הנראים לו לשמירת ענייניו של קטין, ושל אדם שמונה לו אפוטרופוס, אם על-ידי מינוי אפוטרופוס זמני או אפוטרופוס-לַדין, ואם בדרך אחרת; וכן רשאי בית המשפט לעשות, אם הקטין או האדם שמונה לו אפוטרופוס פנה אליו בעצמו.
(ב) היתה הבקשה להורות על ביצוע ניתוח או על נקיטת אמצעים רפואיים אחרים, לא יורה על כך בית המשפט אלא אם שוכנע, על פי חוות דעת רפואית, כי האמצעים האמורים דרושים לשמירת שלומו הגופני או הנפשי של הקטין או האדם שמונה לו אפוטרופוס, לאחר ששקל את רצונו של האדם, חשיבות הטיפול, נחיצותו, דחיפותו, הפגיעה האפשרית באורח חייו ואת סיכויי השיפור באיכות חייו של האדם."
"... אין בסמכותו הנזכרת של בית המשפט כדי לפגוע פגיעה משמעותית באוטונומיה של פרטים במשפחה, היפוכם של דברים - בית המשפט ממלא בהכרעתו חלל ריק שנפער במסגרת המשפחתית, כפי שהובהר הבהר היטב ע"י כב' הש' שמגר בעניין ע"א 2266/93 פלונים נ. אלמוני [פורסם בנבו] (1995) -
'... התפרקותו של התא המשפחתי מחלישה את האוטונומיה של ההורים וההגנה שלהם מפני התערבות המדינה, ומגבירה את הכוח (והצורך) של המדינה להתערב, דרך מערכת בתי המשפט. בקעים בתא המשפחתי מחלישים את חסינותו מפני התערבות חיצונית - היעדר היכולת של ההורים להגיע להחלטה משותפת מחייב עירובו של גוף שלישי, חיצוני, הוא בית המשפט..." (עמ"ש 44516-10-21, ההדגשה אינה במקור).
משלא השכילו הצדדים להגיע להסכמות ביניהם, הרי שמכוח האמור בסעיפים 68(א) ו-(ב) לחוק ובהתאם לפסיקה הנוהגת, על בית המשפט לבחון מהי ההחלטה אשר תשקף נאמנה את טובת הקטינים בענייננו, בראי הדין והפסיקה.
"...בתי המשפט בפסיקתם הבהירו באופן חד משמעי כי סמכותו של בית המשפט למשפחה להחליט על מתן חיסון שיגרתי לקטין כאשר עולה ויכוח לעניין זה בין הוריו אף בהעדר חוות דעת רפואית, שכן המלצות משרד הבריאות באשר למתן חיסוני שגרה נבחנו ונקבעו על ידי גורמים מקצועיים, ומדובר בהמלצה גורפת וחד משמעית לכלל הילדים בישראל, למעט מקרים בהם יש טעם מיוחד בגינו יומלץ שלא לבצע חיסון כלשהו ...
גישה זו שאומצה, כאמור, על ידי מותבים רבים הן מערכאות המשפחה והן מערכאות המחוזי, התקבלה אף ע"י בית המשפט העליון שנדרש לבע"מ על ההחלטה הנזכרת ומצא לדחות הבקשה בהבהירו –
'...החלטתי... לדחות את הבקשה לרשות ערעור, וזאת לאחר שמצאתי כי הקביעות בפסק דינו של בית המשפט המחוזי אינן מעוררות שאלות משפטיות עקרוניות החורגות מעניינם של הצדדים וכי מתן רשות ערעור אינו דרוש כדי למנוע עיוות דין, אוסיף כי עמדתו של בית המשפט המחוזי מקובלת עלי גם לגופה- מטעמיו" (הדגשה שלנו; בע"מ 7910/19 פלוני נ. פלונית [פורסם בנבו] (2019)).
22. יתר על כן, לא זו בלבד שהדברים נקבעו בעניינם של חיסוני שיגרה, אשר קיים ניסיון ארוך שנים באשר לבטיחותם ומיעוט הסיכונים היחסי לנוטלם, הרי שהדברים חזרו ונשנו גם עתה ביחס לחיסוני הקורונה שזה מקרוב באו ועדיין עניינם לוטה בערפל מסוים, שהרי איננו יכולים כעת לדעת באופן וודאי השפעות שתהיינה לחיסון זה ברבות השנים...".
המומחה שמונה על ידי ביהמ"ש, פרופ' עציוני, מומחה לרפואת ילדים, אלרגיה ואימונולוגיה תמך בחוות דעתו בהמלצות משרד הבריאות במתן החיסונים, בקבעו כי אין ברגישויות מהן סובל הבן הצעיר או באבחונו של הבן הגדול כסובל מהפרעה על הספקטרום האוטיסטי, משום טעם המצדיק לסטות מההמלצות ולא לחסנם.
כמפורט בהרחבה בפסקה 6 שלעיל, המומחה שלל קיומו של קשר בין מתן חיסון MMRV לעלייה בשכיחות אוטיזם; המומחה עמד על הסיכון הכרוך במחלת החצבת ומשכך הצורך במתן מנת חיסון נוספת להגברת יעילות החיסון, תוך שהבהיר כי לא ניתן לפצל בין חיסון חצבת לחזרת; המומחה ציין כי האלומיניום המצוי בחיסון עלול לגרום לשתי מחלות בלבד ובסיכוי נמוך מאד; המומחה התייחס בעמ' 3 לחוות דעתו לכלל טענות האם ושלל אותן, לרבות לעניין קשר אפשרי בין הרקע הרפואי המשפחתי ורגישויות הבן הצעיר לבין סיכון יתר לתופעות לוואי כתוצאה מהחיסון; המומחה ציין כי ציטוטים מספרות שהעבירה האם, אין בהם כדי לשנות ממסקנותיו.
לעניין חיסוני "השגרה", עמד המומחה על חשיבות מתן חלקם של החיסונים (דיפטריה, פוליו וטטנוס), אך לא הבהיר האם קיימת אפשרות לפצל את חיסון השעלת;
ביחס לחיסון הקורונה, עמד המומחה על התועלת הרבה מהחיסון, העולה בהרבה על הסיכון האפשרי ממנו. המומחה הפנה לביסוס מסקנותיו למאמרים ו/או מחקרים עליהם הסתמך.
ודוק, מדובר בהפניות למאמרים כלליים שאינם נוגעים לקטינים הספציפיים וכאמור גם בחוות דעת המומחה, לא ברור אם עברו ביקורת עמיתים. כך גם, תחושת האם בדבר קשר שבין מתן חיסון MMRV לתגובה קשה אצל הבן הגדול לא בוססה ואין די בדבר תחושה דומה שקיימת על פי הנטען גם אצל הורים נוספים, שכן אין מדובר במחקר מדעי.
לו רצתה האם לתקוף באופן רציני את ממצאי חוות הדעת, המאמצים ברובם את המלצות משרד הבריאות, היה עליה לשלוח שאלות הבהרה למומחה, לבקש לזמנו לחקירה ואף לשקול הבאת חוות דעת מומחה נגדית מטעמה (ויוזכר, כי חוות הדעת הראשונית שהגישה האם היתה כללית וחסרה ובמלא לא כללה עמדה חד משמעית ביחס למתן מי מהחיסונים שבמחלוקת).
באשר למשקל הניתן לחוות דעת מומחה שמונה מטעם ביהמ"ש כבר נאמר (ע"א (מרכז) 10042-10-17 פרנסיס נ' יוסף (17.12.18):
"...כידוע וכפי שנפסק לא אחר בעבר, לחוות דעתו של מומחה שמוּנה מטעם בית המשפט משקל רב, לאור העובדה שהמומחה מטעם בית המשפט הינו מומחה אובייקטיבי ולכן חלות עליו חובות הגינות ונאמנות מוגברת כלפי בית המשפט. לכן, בית המשפט מתייחס אליו כאל "זרועו הארוכה". לאור כך, רק במקרים חריגים יסטה בית המשפט מהאמור בחוות דעתו של מומחה שמונה על ידו. פגיעה בכללי הצדק הטבעי ...
...
אך לאחרונה, נפסק בהקשר זה במסגרת ע"א 8291/16 קופת חולים לאומית נ' פלוני (פורסם בנבו, 17.10.2018) כי:
'אכן, כידוע, ויתור על חקירה נגדית של עד מומחה מטעם הצד היריב משמעו, בדרך כלל, כי אין בעל הדין חולק על תוכן חוות הדעת שהוגשה כראיה לבית המשפט (ע"א 8147/13 גרנות ונצ'ורס נ' גיצלטר [פורסם בנבו] (11.08.2015)). בכל מקרה, היעדר חקירה נגדית פועל לטובת מהימנות העד, לרבות העד המומחה, שלא נחקר באופן זה. ואולם, בית המשפט איננו כבול לתוכנה של חוות הדעת, אפילו אם נמנע היריב מחקירה נגדית על אודותיה, כך גם אם מדובר בחריג לכלל (ראו לעניין זה יעקב קדמי על הראיות חלק שני 964 (מהדורה משולבת ומעודכנת, 2009)).'"
כך גם, בתלה"מ (ק"ג) נ27774-06-19 פלונית נ' פלונית (9.12.21) נאמר כך (ההדגשות אינן במקור):
"... על דרך הכלל - וברובא- דרובא של המקרים - לא יקבע בית-משפט טובת הילד מהי עד אשר יונחו לפניו חוות דעתם של מומחים - מומחים לבריאות הגוף ובעיקר מומחים לבריאות הנפש, קרי: רופאים, פסיכולוגים, פסיכיאטרים - בשאלה מה היא טובת הילד ומה היא רעתו, מה ייטיב לילד ומה ירע לו. טובתו של ילד אינה מושג תיאורטי. לעניינה נדרש בית-המשפט לקביעת ממצאים-שבעובדה. ממצאים אלה בית-משפט לא יוכל לקובעם - על דרך הכלל - אלא אם יובאו לפניו ראיות; וראיות לענייננו פירושן הינו - בעיקרם של דברים - חוות-דעת של מומחים. אבחון מצבו הנפשי והגופני של אדם - לרבות השפעת סביבתו הקרובה על מצבו הנפשי והגופני - הינו עניין לאנשי המקצוע לענות בו; ואני מתקשה לראות כיצד יוכל בית-משפט להכריע בשאלת הטובה והאינטרס של קטין בלא שייעזר בחוות דעתם של מומחים לדבר.
המומחים יאספו את הנתונים שלעניין, ינתחו ויעבדו אותם, ויציגו לפני בית-המשפט, או בית-הדין, את כל אלה לרבות את חוות דעתם המקצועית. (וראו עוד בהקשר זה: בג"צ 1842/92 בלויגרונד נ' בית הדין הרבני הגדול פ"ד מו(3) 423, 438; עניין פלונית, שם) חוות דעתם של מומחים מהווה, אפוא, מכשיר חשוב בו מסתייע בית-המשפט בבואו להכריע בשאלות הנוגעות לטובתו של הקטין וככלל, אף יאמץ בית המשפט את המלצת המומחים שאותם מינה, אלא אם כן קיימים טעמים נכבדים ובעלי משקל ממשי, המצדיקים סטייה מאותה המלצה (ראו: עניין פלונית, שם; ראו גם: עניין דויד, 463, והשוו לעניין חוות דעתו של מומחה רפואי: ע"א 2160/90 רז נ' לאץ ואח' פ"ד מז(5) 170)" (ההדגשות אינן במקור – פ.ג.כ; בע"מ 9358/04 פלונית נ' פלוני, פורסם במאגרים האלקטרוניים [פורסם בנבו]).
42. בנקודה זו ובשים לב לנסיבות המקרה דנא מצאתי להביא דברי בית המשפט העליון מפי השופט (כתוארו אז) מ. חשין: "...האחריות מוטלת כולה על שכמו של השופט היושב לדין, והסמכות היא סמכותו. ואולם הכרעתו של בית- המשפט חייבת שתהא הכרעה מושכלת ורציונלית. כפי שנאמר בפרשת פלונית (דנ"א 7015/94), לעיל, שם בעמ' 122: ...אכן שרביט ההכרעה ניתן לעולם לבית המשפט – לו ולא לכל מומחה המופיע לפניו – אך חזקה על בית-משפט כי ישתמש בשרביטו כמלך נאור, באורח מושכל ורציונלי...רק לעיתים נדירות ובנסיבות יוצאות-דופן נמצא בית-המשפט פוסק – בעניינים של בריאותו הנפשית והגופנית של ילד – בניגוד לחוות-דעת מומחים; לא כל שכן במקום שלפני בית-המשפט הונחו חוות-דעת אחדות ומסקנת כולן אחת היא. יתר-על-כן, באותם מקרים נדירים וחריגים, נצפה לשמוע מן השופט שהכריע בניגוד לחוות-הדעת – ובאורח מפורט ומדוקדק – מה טעם הכריע כפי שהכריע, ומדוע ראה לדחות את המלצת המומחים. חובה זו חובה כבדה היא" (ההדגשות אינן במקור – פ.ג.כ; בג"ץ 5227/97 דויד נ' בית הדין הרבני הגדול בירושלים, פ"ד נה(1)453, 463).
43. למעלה מן הצורך יצוין עוד, כי מושכלות יסוד הן, כידוע, שבתחום כה רגיש בדיני המשפחה, כבמקרה דנא נדרש בית המשפט לגבש ההכרעה תוך שהוא נעזר בחוות דעת של מומחים לצד ניסיון החיים, השכל הישר והרגישות וההבנה למצבו המורכב של כל אחד מהמעורבים, ואינו בבחינת חותמת גומי המוטבעת על ממצאי חוות דעת של מומחה אשר מונה על ידו (ראו והשוו: פסק דינה של כב' השופטת ארבל ב- בע"מ 27/06 פלוני נ' פלונית, פורסם במאגרים האלקטרוניים [פורסם בנבו])."
הלימוד העצמאי שערכה האם בנושא, המעורר הערכה כשלעצמו, ומסקנותיה בעקבותיו, וכך גם העדויות שאספה מפי הורים נוספים, אינם בגדר מחקר מדעי שיש בו כדי לגבור על מחקרים מדעיים מוכחים עליהם הסתמך המומחה. האם בעצמה מציינת בתגובתה כי "מחקרים רשמיים מטעם ארגון הבריאות העולמי, CDC, משרד הבריאות אינם מכירים בקשר [שבין מתן החיסון להתפתחות מחלות אוטואימוניות- ל.ז.ק]" אך מנגד מציינת כי קיימות עדויות של רופאים והורים התומכים בקשר. כאמור, אין די בכך שקיימות גם דעות ועדויות אחרות, אשר לא הוכח כי הצטברו לכדי מסה קריטית שיש בה כדי לערער על המלצות ומסקנות ארגון הבריאות העולמי, משרד הבריאות והמומחה.
בנסיבות אלו, לאור התרשמותי מרמת הפירוט והביסוס של חוות דעת המומחה ומהמענה שניתן לכלל טענות האם, בשים לב לכך שחוות הדעת מהווה חיזוק נוסף להמלצות משרד הבריאות (המהוות על פי הפסיקה חוות דעת בפני עצמן), ומשהסתפקה האם בהטלת ספק בממצאי חוות הדעת על סמך ידע אישי והפנייה למאמרים כלליים שונים, ללא מיצוי זכויותיה הדיוניות, שוכנעתי כי לא עלה בידי האם לסתור את האמור בחוות דעת המומחה ובהמלצות משרד הבריאות.
האב בתגובתו הכתובה ביקש לאמץ את המלצות המומחה, אך ציין כי מאחר והחיסונים ניתנים "בזריקה אחת", יש לאשר מתן מלוא החיסונים כבר עתה.
בנסיבות אלו, לאור בקשת האב לאמץ את חוות דעת המומחה, ההכרה בחשיבות צמצום התערבות ביהמ"ש באוטונומיה ההורית ולאור הוראות סעיף 68 לחוק לעניין הוכחת נחיצות הטיפול, שוכנעתי לאשר מתן החיסונים הנחוצים על פי חוות דעת המומחה, בהתאם לקביעת המומחה בדבר חיסונים שלא ניתן לפצלם ולמרווחי הזמן המומלצים, כמפורט להלן:
יובהר בהקשר זה, כי מעת שמשרד הבריאות המליץ על מתן חיסון גם לילדים שחלו בקורונה, מאחר והם עלולים להידבק פעם נוספת, בשים לב לעמדת המומחה באשר לתופעת הלוואי ארוכות הטווח העלולות לנבוע מהמחלה ולכלל האמור בחוות דעתו המחזק את המלצות משרד הבריאות בנושא, שוכנעתי כי יש לאשר מתן החיסון גם ביחס לבן הצעיר שחלה במחלה. החיסון יינתן במועד המומלץ על ידי משרד הבריאות לילד שהחלים.
אפנה בהקשר לחיוניות במתן חיסון נגד קורונה, גם לנימוקים שפורטו בתמ"ש (חדרה) 59439-06-21 נ' נ' נ' (12/12/21) וכן בתלה"מ (קריות) 1203-01-22 ש.ט נ' ש.ע (15.2.22) .
בנוסף, אני מורה כי האפוטרופוס לדין תסייע לצדדים בהפניה לתיאום הורי, זאת על מנת לסייע להם להגיע להסכמות בכלל המחלוקות המתגלעות ביניהם בנוגע לטיפול בקטינים ולמניעת התדיינויות נוספות, על ההשלכות הכרוכות בכך.
נוכח תוצאת פסק הדין אני מורה כי האם תישא ב- 75% מעלות חוות הדעת ואילו האב יישא ב- 25% מהעלות. בנוסף, האם תישא בתשלום שכ"ט והוצאות האב בסך של 4,500 ₪.
אני מתירה פרסום פסק הדין בהשמטת פרטים מזהים.
המזכירות תמציא את פסק הדין לצדדים ולאפוטרופוס לדין.
המזכירות תסגור התיק.
ניתן היום, כ"ג ניסן תשפ"ב, 24 אפריל 2022, בהעדר הצדדים.