בית משפט לענייני משפחה בראשון לציון |
|
|
|
תלה"מ 38264-12-21 ב נ' ב
ה"ט 28560-10-22 |
בפני |
כבוד השופטת מירה רום פלאי
|
|
האב |
נ' ב' ע"י ב"כ עוה"ד רן רייכמן |
|
נגד
|
||
האם |
מ' ב' ע"י ב"כ עוה"ד זכריה קוממי |
|
|
||
|
|
|
|
החלטה |
|
במסגרת תביעה להרחבת הסדרי שהות ושינוי משמורת שהוגשה על ידי האב, עלי להחליט אם לקבל את המלצות תסקיר שהוגש, וזאת בהעדר הסכמת האב.
עוד יש צורך להכריע בבקשה לצו הגנה שהוגשה על ידי האב כנגד האם, להבטחת שלומם של הקטינים בנוגע לאלימות מילולית ו-פיזית שלה כלפיהם, לטענתו.
השתלשלות האירועים
בתאריך 04.04.22 התקיים דיון במעמד הצדדים, בו עלה כי קיימת מחלוקת עובדתית מהותית בנוגע לאירועים חריגים ובלתי סבירים המזיקים לקטינים, כנטען על ידי האם וכמוכחש לחלוטין על ידי האב.
האם טענה כי במהלך שהות של הקטין עם האב, היא ואמה פגשו אותם ברחוב. הקטין לא הפנה מבטו אליה מתוך פחד, ואילו האב, קילל אותה ברחוב לאוזני הקטין כי היא רקובה, ומסריחה, והוא המשיך לקלל ולקלל עד שנכנס לרכב.
עוד תיארה האם כי כאשר הקטין חזר משהות אצל האב, נתן לה שקית עם צואה ואמר לה כי אבא הכין לה כריך והוא הכין את הריבה. האם הסבירה כי הילד סובל מרגרסיה של בריחת צואה.
הוזמן תסקיר על מנת לבחון את מצבם של הקטינים וטובתם, בשים לב לזמני השהות המקוימים בפועל.
ביום 24.07.22 הוגש תסקיר, אשר התייחס בין היתר ליישום המלצות תסקיר קודם שהוגש ביום 16.11.21, כלל המלצה בדבר הפניית האב למרכז קשר. הצדדים התבקשו להגיש תגובתם בכתב לתסקיר.
בתסקיר מחודש נובמבר 2021 תואר בהרחבה מצבם הרגשי של הקטינים עקב הקונפליקט העוצמתי והמתמשך בין ההורים והחשיפה להסתות מצד האב כנגד האם באופן שפוגעות בקטינים ובמצבם הרגשי והתפקודי. תוארו אירועים חמורים ומדאיגים מאד שעלו בוועדת התסקירים שהתכנסה בחודש אוגוסט 2021, בעניין פגיעת האב בקטינים ללא יכולת מצדו להבחין ולהכיר בכך, עד כי עלתה האפשרות להפנות את הקטינים למרכז קשר בשל הפגיעה המתמשכת שהם חווים מאביהם.
עם זאת, הקטינים קשורים לאביהם, ונלמד כי יש בו חלקים המיטיבים עמם, ולאחר שהאב הביע נכונות, ניתנה לו הזדמנות לשפר דרכיו ולשתף פעולה עם תכנית הטיפול המוצעת, כאשר הובהר לו כי עליו לחדול באופן מידי מהסתת הקטינים כנגד אימם.
להערכת הגורמים המטפלים, הקונפליקט המתמשך בין ההורים והחשיפה להסתות מצד האב פוגעים בקטינים ובמצבם הרגשי והתפקודי, ואף פוגעים קשות בסמכותה ההורית של האם. נמצא כי המענה הטיפולי המתאים הוא שילוב המשפחה במסגרת בה ההורים יטופלו באופן נפרד תחת ראייה מערכתית-משפחתית.
לאור זאת, הומלץ על תכנית טיפולית הכוללת שילוב ההורים במסגרת המרכז לשלום המשפחה במחלקה לשירותים חברתיים ב****; בחינת הסתת האב את הילדים כנגד אימם ובמידת הצורך שילוב המשפחה במרכז קשר; הטלת סנקציות על ההורים במקרה של חריגה בזמני השהות; מתן סמכויות בלעדיות לאם בענייני טיפולים רגשיים, אבחונים, חיסונים שבשגרה; וכן טיפול רגשי לקטינים.
בתאריך 24.07.22 הוגש תסקיר עדכני כאמור בעניין סקירת יישום המלצות התסקיר מחודש נובמבר 2021 והמלצה בדבר הפניית האב למרכז קשר, בהתאם להמלצת ועדת תכנון וטיפול שהתקיימה בתאריך 08.06.22.
בתסקיר עלה כי על אף הזדמנויות רבות שניתנו לאב במשך השנים לשנות את התנהלותו בקרב הקטינים, לחדול מהסתות הישירות והפוגעניות כלפי האם, ועל אף שהאב מצוי בטיפול רגשי, הוא ממשיך בהתנהלותו הפוגענית, מסית את הקטינים כנגד אמם כאשר הוא אף אינו ער לפגיעה שהוא פוגע בהם.
המלצות התסקיר
לפיכך הומלץ על הפניית האב למרכז קשר למשך חצי שנה, במהלכה תיערך הערכה אודות יכולותיו ההוריות של האב, יכולתו להפסיק את ההתנהלות הפוגענית וכן המשך טיפול בני המשפחה במסגרות הטיפול הנוכחיות. עוד הומלץ להפנות את הקטינים לאבחונים פסיכודיאגנוסטיים לשם הבנה מעמיקה לגבי עולמם הרגשי והפנימי, ולהתאים את המענים הטיפוליים.
האם מקבלת במלואן את המלצות התסקיר ומבקשת לתת להן תוקף של החלטה שיפוטית בהקדם האפשרי. האב מתנגד להמלצות התסקיר, בטענה כי מוצגת בו תמונה מעוותת שאינה משקפת את המציאות נאמנה. לטענתו, האם נוקטת באלימות פיזית, קללות, השפלות ואיומים כלפי הקטינים ומסיתה אותם כנגדו. לפיכך מבקש הוא לדחות את המלצות התסקיר, לקבוע מועד לשמיעת הקטינים, לזמן את העו"ס הגברת מ' ש' לחקירה ולתת באופן מידי סעד להגנה על שלומם וביטחונם של הקטינים.
על פי בקשת האב, נקבע דיון ליום 22.11.2022, אליו זומנה העו"ס הגברת ש'.
צו ההגנה שהוגש על ידי האב
עוד לפני הדיון שהתקיים שלשום, הגיש האב בקשה לצו הגנה לפי חוק למניעת אלימות במשפחה התשנ"א-1991 (להלן-החוק למניעת אלימות). לא ניתן צו במעמד צד אחד, אולם נקבע דיון דחוף במעמד הצדדים ליום 23.10.2022 אליו התייצבו הצדדים ובתום הדיון, לבקשת ב"כ האב, סיכומיהם הוגשו בכתב.
מאחר והבקשה לצו הגנה כנגד האם, עניינה הטענות הנטענות על ידי האב, על פיהן האם פוגעת בקטינים, ובפרט בקטינה באמצעות אלימות קשה ופוגענית, בהסתמך על תמלילים שצורפו לבקשה, שהן גם הטענות על בסיסן נשענת תביעתו של האב להעברת הקטינים אליו, הרי שאני מוצאת לדון בשניהם כמקשה אחת.
דיון
בין הצדדים התנהלו תשעה הליכים בפניי, שניים מהם, נשוא החלטה זו, החל משנת 2016 ועד היום. בית המשפט התרשם כי במהלך השנים בהם מתנהל הסכסוך בין הצדדים האב נקט בהסתה מסיבית של הקטינים כלפי האם, ואף סרב לקבל את העובדה שלשני הקטינים שני בתים, אצל כל אחד מהוריהם. האב מעולם לא חדל ממאבקו כנגד האם, ולמרבה הצער אף גייס את הקטינים בעל כורחם, למאבק זה.
מאבק אינסופי זה הביא אותו לידי כך שצייד את הקטינה בת התשע – בתם הבכורה של הצדדים בטלפון שהוא בעצם מכשיר הקלטה, על מנת להקליט, את כל המתרחש בביתה של האם. המשמעות היא כי בניגוד מוחלט לטובתה של הקטינה תוך רמיסת בריאותה הנפשית, האב השתמש בה כסוכנת סמויה לצורך איסוף ראיות בתוך ביתה של האם.
כאשר קטינה רכה בשנים מגויסת על ידי אביה, אותו היא אוהבת ובו היא בוטחת, לצורך יצירת עימותים עם אמה והקלטתם, הרי שמדובר במדרון חלקלק, המוביל אל תהום במערכת היחסים של הקטינה עם אמה, עד כדי רגעים של תסכול, ואיבוד שליטה אשר למרבה הצער עלולים להביא לאלימות מילולית קשה, של האם כלפי הקטינה.
התוצאה היא איומה ומזיקה לקטינה באופן בלתי נתפס, שכן היא נמחצת בין רצונה לרצות את האב, להמרות את פי אמה והבאתה לידי כעס גדול, לבין הצורך שלה באימא בעלת סמכות הורית, רגועה, היכולה להעניק לה בית שקט ושלו.
על פי תסקיר מיום 26.10.2022 (להלן-התסקיר) עולה כי האם לוקחת אחריות על הפגיעה המילולית בילדיה ומסבירה זאת כמצבי קיצון אשר אינם משקפים את ההורות שלה ואת השגרה. עוד עולה מהתסקיר כי עו"ס חוק נוער נפגשה עם האם והכחישה אלימות פיזית כלפי ילדיה ואף הביעה חרטה כנה על האמירות הקשות שאמרה לילדיה.
האם תיארה בפני העו"ס לחוק נוער ואף בעדותה בפני בית המשפט בדיונים שונים מסכת של התעללות נפשית שעוברת היא מצד האב מאז שנפרדו עד למצב שבו בחודשים האחרונים היא מוקלטת על ידי ביתה בתוך ביתה.
התרשמתי כי האם משתפת פעולה עם גורמי הרווחה והטיפול, לוקחת אחריות על מעשיה ונמצאת בטיפול במרכז לשלום המשפחה אשר מטרתו מתן כלים לוויסות רגשותיה מול ילדיה הקטינים.
עוד עלה מהתסקיר כי מדיווח משטרת ***** בתאריך 25.10.22 הגיעה פנייה אנונימית למשטרה אודות ילדה צורחת ובוכה ונראית מפוחדת במרכז המסחרי אשר אביה ניפץ את הטלפון שלה לקיר והשליך אותו לפח. סייר הגיע למקום והאב והקטינה ספרו שהאם מכה את הקטינה.
במהלך הדיון שלשום האם העידה כי הקטינה ספרה לה שהאב הורה לה לקחת מונית ולהגיע אל ביתו ב******. מאחר והיא פחדה לעלות על מונית לבד אז התכנון השתנה. האב אמר לה ללכת למרכז, ובפיצוצייה, חיכה לה חבר של אביה ולקח אותה באוטו, וכל הדרך דיבר עם האב בטלפון. אירועים אלה התרחשו ככל הנראה כאשר המשטרה חיפשה את הקטינה שכאמור נעלמה מהפעולה בה השתתפה בצופים, כפי שתואר בתסקיר.
עוד העידה האם כי על אף שהטלפון הנייד שקנתה לה, כל כך חשוב לקטינה היא לא דיברה על נסיבות היעלמותו. אחרי שהאם קראה את התסקיר הבינה כי הטלפון נופץ, ושאלה אותה אם זה נכון שאבא ניפץ את הטלפון, והיא השיבה שכן.
עדות האם היתה מהימנה, והלך האירועים כפי שתוארו על ידה היה הגיוני ומתיישב עם הדיווחים שהועלו בתסקיר, ועל ידי המשטרה.
לעומת זאת, עדותו של האב היתה לקונית ובלתי הגיונית, בית המשפט התרשם כי האב אינו מגלה את האמת כולה כפי שהתרחשה בפועל. הן על נסיבות היעלמותה של הקטינה מהפעולה בצופים והן על נסיבות היעלמותו של הטלפון הנייד של הקטינה (על אף הצהרתו כי מוכן להיבדק במכונת אמת אם ניפץ את הטלפון, או לא).
התנהלות האב כפי שתוארה על ידו, כאשר צילם את הקטינה ישובה נעולה בתוך מכוניתו, מוקפת שוטרים, מעוררת תהיות בנוגע לטיב הורותו, ואף שאלות נוקבות בנוגע לעד כמה הוא מוכן לפגוע בחוסן נפשה של הקטינה, רק על מנת לנצח במאבק שלו עליה לכאורה, מול האם.
כפי שפורט לעיל, התנהגותו של האב מובילה למסקנה כי כל עוד הקטינים ישהו עמו, ללא פיקוח וללא השגחה, שלומם הנפשי ייפגע ובריאותם הנפשית עומדת בסכנה.
הכרעה
אשר על כן, אני מוצאת ליתן תוקף של החלטה שיפוטית להמלצות התסקיר מיום 24.07.22 במלואן. יש לאפשר לקטינים להרגע ולנוח מהכאוס בו הם נמצאו עקב התנהלותו הקיצונית של האב, וכן לאפשר לאם לקבל את הטיפול המתאים על מנת שתהיה פנויה לשיקום מצבם הרגשי של הקטינים.
על שני הצדדים לקיים את המלצות התסקיר ככתבן וכלשונן, לרבות לעניין המפגשים בין האב לקטינים במרכז קשר ולעניין תכנית הטיפול המומלצת. מצופה מהאב לשתף פעולה באופן מלא, ולמלא אחר הוראות גורמי הרווחה השונים המטפלים במשפחה.
בנסיבות אלה, ומאותם נימוקים, אני אף דוחה את הבקשה למתן צו הגנה שהוגשה על ידי האב בה"ט 28560-10-22. משכך, תיק זה ייסגר.
עד לתאריך 25.02.2023 יוגש תסקיר משלים בו ידווח לבית המשפט על מצבם של הקטינים, קיום זמני השהות של האב במרכז הקשר וכן על שיתוף הפעולה של האם בטיפול במרכז לשלום המשפחה.
מובהר בזאת כי עד להחלטה אחרת, כל קשר של האב עם הקטינים ייעשה תחת פיקוח ובהתאם להוראות העו"ס לסדרי דין והעו"ס לחוק הנוער המלווה את המשפחה.
יובא למתן החלטה, לאחר קבלת התסקיר, ביום 26.02.23.
בגין הוצאות האם עבור הדיון בצו הגנה וכן בנוגע להחלטה בענין המלצות התסקיר, האב ישלם לאם סך של 5,000 ₪, עד לתאריך 15.12.2022.
ההחלטה מותרת לפרסום בהעדר פרטים מזהים.
ניתנה היום, ל' חשוון תשפ"ג, 24 נובמבר 2022, בהעדר הצדדים.
7 מתוך 7