טוען...
  1. ע"פ 5405/21 כהן נ' מדינת ישראל; ע"פ 5829/21 קירשנבאום נ' מדינת ישראל;
  2. ע"פ 6049/21 מדינת ישראל נ' כהן

תאריך מתן פסק הדין: כ"ו באב התשפ"ב (‏24.8.2022).

הרכב השופטים: השופט י' עמית, השופטת ע' ברון, השופט א' שטיין

בית המשפט העליון דחה פה אחד את ערעוריהם של פאינה קירשנבאום ורמי כהן על הרשעתם לאחר שהשניים חזרו בהם מהערעור על ההרשעה. בית המשפט הפחית את עונשה של פאינה קירשנבאום מעשר שנות מאסר לשבע וחצי שנות מאסר, ואת עונשו של רמי כהן מ-30 חודשי מאסר ל-18 חודשים.

אשר לפאינה קירשנבאום, השופט י' עמית שכתב את פסק הדין העיקרי בעניינה, סקר את האישומים בהם הורשעה ועמד על היקפה הרחב של עבירת השוחד החובקת סוגים שונים של התנהגויות; סוגים של מצבים; סוגים של מעשים; סוגים של מתת; ושל דיני ראיות מיוחדים. כל אלה באו לידי ביטוי בתיק של פאינה קירשנבאום כמי שלקחה שוחד וביקשה שוחד, ובסוגי מתת שונים כמו מתת בכסף, מתת בשווה כסף (כמו מחשב, טלפונים סלולריים, מצלמה, מימון יחסי ציבור); ומתת בטובות הנאה למיניהן ולסוגיהן השונים (כמו העסקת קרובי משפחה או סיקור חיובי באתר אינטרנט).

השופט עמית ציין כי לאור מדיניות הענישה הנוהגת, נסיבות ביצוע העבירות על ידי פאינה קירשנבאום מחייבות ענישה מחמירה ומשמעותית. עם זאת, נקבע כי יש להקל במידת מה בעונש שהושת עליה, וזאת בהתחשב בעקרון אחידות הענישה לאור העונשים הקלים בהרבה שהושתו על מעורבים אחרים בפרשיות השונות; וכן בשל העובדה שבתקופה הרלוונטית לא היה קיים מנגנון סדור במפלגת ישראל ביתנו לקביעת אופן חלוקת הכספים הקואליציוניים, כמו גם היעדר נוהל או הנחיות כתובות וברורות בכל הנוגע לאופן הקצאת כספים, אשר תרמו להיווצרות השיטה ולהיקפה של הפרשיה שלפנינו. השופט עמית הוסיף וציין כי מצבן של אסירות נשים המרצות את עונשן בכלא "נווה תרצה" קשה יותר מאסירים גברים, המחולקים בין בתי הסוהר בהתאם למאפייניהם האישיים, לסוג העבירה שבגינה נכלאו ולאוכלוסיית האסירים בבית הסוהר. בהזדמנות זו הזכיר השופט עמית כי בשעתו עמדה על הפרק תוכנית להעברת כלא "נווה תרצה" למבנה חדש ומודרני אך הדבר לא בוצע עד היום.

השופטת ע' ברון הוסיפה כי ממרום מעמדה כבעלת שררה, החולשת על הקופה הציבורית בדמות הכספים הקואליציוניים של מפלגתה, ניצלה פאינה קירשנבאום לרעה את המנדט שניתן לה, תרמה לתרבות של שחיתות ושוחד שפשתה למרבה הצער במקומותינו ומאיימת לחתור תחת סדרי השלטון במדינה.

אשר לרמי כהן, השופט א' שטיין (שכתב את פסק הדין העיקרי בעניינו ואליו הצטרפו יתר חברי ההרכב) סקר את האישומים שבהם הורשע כהן ועמד על השיקולים לקולא בעניינו, ובכלל זאת שירותו המשמעותי בצה"ל בתפקידים בכירים שונים, גילו ונסיבות אישיות נוספות.