טוען...

מספר בקשה:1

בפני

כבוד השופטת מורן ואלך-ניסן

המבקשת (להלן: "האם")

פלונית

ע"י ב"כ עוה"ד יצחק טאוסי מינוי מטעם הלשכה לסיוע

משפטי

נגד

המשיב (להלן: "האב")

פלוני

ע"י ב"כ עוה"ד איילת חן מינוי מטעם הלשכה לסיוע משפטי

החלטה

לפניי בקשת האם לחיוב האב במזונות הקטינים המשותפים להם בסך חודשי של 4,915 ₪, הכולל בתוכו את חלקם של הקטינים בהוצאות המדור והחזקת המדור, בתוספת חלוקת הוצאות החינוך והרפואה בין הצדדים, בהתאם ליחס הכנסותיהם (כאשר יחס זה לא הובהר במסגרת הבקשה).

הרקע

  1. הצדדים נישאו כדמו"י ביום 03.07.17, ומנישואין אלו התברכו בשני קטינים:
  2. קטין, יליד ינואר 2018, כמעט בן 5 שנים.
  3. קטינה, ילידת אפריל 2020, כבת שנתיים וחצי.
  4. כיום, הצדדים חיים בנפרד.
  5. ביום 22.03.22, הגישה האם בקשה ליישוב סכסוך, אולם הליך זה נסגר לבקשתה ביום 03.05.22, בטענה שהצדדים הגיעו להסדר.
  6. ביום 31.10.22, הגישה האם תביעה למזונות הקטינים, בד בבד עם הגשת הבקשה לפסיקת מזונות זמניים.
  7. ביום 08.12.22, הוגשו מטעם האב כתב הגנה ותגובה לבקשה, וביום 12.12.22 הוגשה תשובת האם ולרבות מסמכים שנדרשה להשלים.
  8. יצוין, כי ביום 06.11.22, הגישה האם תביעה לקביעת הסדרי שהות בין האב לקטינים, וביום 08.12.22 הוגש כתב הגנה מטעם האב בתביעה זו.

תמצית טענות האם:

  1. האב אינו מפרנס את הבית כנדרש, מסובך בחובות ומסבך גם את האם בחובות שהביאו לעיקול חשבונה בבנק.
  2. לאחר פתיחת תיק יישוב הסכסוך, האם סברה כי הצדדים הגיעו להסדר ביניהם, אולם בדיעבד התברר כי המחלוקות אינן ניתנות לגישור, והאב עזב את דירת המגורים המשותפת לאחר שלא שילם את דמי השכירות בגינה ולא שילם את צרכי הבית. הצדדים אינם מתגוררים יחד כחודשיים.
  3. האם לא רכשה מקצוע. בחודש ספטמבר, החלה האם לעבוד במשרה חלקית ובמשכורת מינימום 18 שבועות שבועיות כסייעת לילד הסובל מאלרגיות.
  4. האב עוסק בעבודות שונות. כיום הוא מספר לאם, כי הוא עוסק בירקות בערב וביום בפרקטים.
  5. האב לווה כספים מאביה של האם, על מנת לשלם לה כספים, אולם גם זאת במשורה ובסכומים שאינם מספיקים לצרכי הבית. האב גרם לתאונה ברכב של האם ולא שילם את הנזקים בגינה, משכך, עוקל חשבונה של האם. בנוסף, האב צבר חובות נוספים, שבגינם האם אינה מקבלת לידה את קצבת הילדים מהמוסד לביטוח לאומי.
  6. האם העמידה את הוצאות הקטין בסך חודשי של 1,605 ₪ (הכולל בין היתר גם תשלום לגן, טיפולים רגשיים באמצעות רכיבה טיפולית וחוג כדורגל), ואת הוצאות הקטינה בסך חודשי של 1,310 ₪ (כולל הוצאות גן וחוגי גן). האם העמידה את הוצאות המדור על סך של 3,500 ₪ בגין דמי שכירות, בצירוף 1,500 ₪ הוצאות החזקת המדור, כאשר חלקם של הקטינים בהוצאות המדור והחזקת המדור הועמד על סך של 2,000 ₪ לחודש.

תמצית טענות האב:

  1. האב הינו נעדר השכלה או תעודת בגרות, ולאורך חיי הנישואין עבד בעבודות מזדמנות (שליחות), והשתכר סך מינימום של 5,000-6,000 ₪ בחודש; נכון לימים אלו, נוכח התנהלות כושלת של הצדדים, נאלץ האב להתחיל בהליכי חדלות פירעון.
  2. אם לא די בכך, לאחרונה האב הורשע בתיק פלילי שהתנהל כנגדו ונידון לביצוע עבודות שירות, דבר שיגזול ממנו שעות רבות. נכון לימים אלו, האב אינו עובד ואינו מתפרנס, מתגורר בבית הוריו, מאחר ואינו יכול לשאת בהוצאות מדור והחזקת מדור, ונתמך כלכלית בסיוע חברים וקרובי משפחה.
  3. האם לא פירטה היכן היא עובדת ומה גובה הכנסתה, אולם היא עובדת כמורה בבית ספר, ולמיטב ידיעת האב, משתכרת סך חודשי של 6,500 ₪.
  4. לרשות האם דירת מגורים, אולם הדבר אינו מונע ממנה לדרוש מהאב 2,000 ₪ בגין הוצאות מדור והחזקת מדור. הצדדים התגוררו ביחידת הדיור השייכת להורי האם, נוכח חיסרון כיס של הצדדים ומעולם לא נשאו בדמי שכירות, שכן המגורים ניתנו כסיוע מצד הורי האם. ככל שהאם שוכרת דירה, תתכבד ותפנה לקבלת סיוע בשכר דירה.
  5. הצדדים חיו ברמת חיים שלא אפשרה להם חיי מותרות; האב לא לווה כספים מאביה של האם ולראיה טענה זו לא נתמכה באסמכתא; הסכומים הנטענים בבקשתה מוגזמים ואינם תואמים את המצב בפועל; לאב אין התנגדות כי קצבת הקטינים תשולם לידי האם וכי יישא במחצית מהוצאות החינוך והרפואה בכפוף לקבלת הסכמתו לכל הוצאה חריגה.
  6. ביום 11.12.22, ניתנה החלטתי על גבי תגובת האב, לפיה נדרשה האם לצרף תלושי שכר חסרים, להבהיר פשר הפקדות מזומן שנצפו בחשבונה וכן להתייחס לזמני השהות הקיימים היום בין האב לקטינים.

תמצית תשובת האם:

  1. ההפקדות הנצפות בחשבונה של האם הינן מטעם האב; האב תמיד עבד והשתכר סכומים גבוהים במזומן; לאב לא היה חשבון פעיל נוכח הטלת עיקולים, ולכן היה מפקיד כספים לחשבונה של האם; הפקדות אלו שימשו לכלכלת הבית, וחלק מהכספים שולמו ישירות לגופים שונים, כגון חברת החשמל. ההסדר האמור התנהל עד לאמצע חודש ספטמבר 2022; משעה שחדל האב מתשלומים אלו, החלה האם ללוות מאחיה כספים ולראיה העברת כספים בסך 1,100 ש"ח מיום 19.09.22; ביום 22.09.22 קיבלה האם משכורת ראשונה על סך של 3,069 ₪; האב חייב לאם תשלומי הסדר בסך חודשי של 3,094 ₪, בגין נזק שגרם לצד שלישי בתאונת דרכים בה היה מעורב עם רכב הרשום ע"ש האם, האב החל להחזיר סכומים אלו מחודש אוקטובר באמצעות הפקדות המבוצעות לחשבונה של האם (לדוגמה סך של 3,100 ₪ מיום 21.10.22); תשלום מיום 03.11.22 ע"ס 2,960.77 ₪ הינו שכר עבודתה של האם מהעירייה; סך של 1,889.64 ₪ הינו החזר בגין עסקת רכב שבוטלה; האב פוגש בקטינים בימים שני ורביעי וכל שבת שניה מסיום המסגרות ביום שישי ועד למוצאי שבת.

מסמכים נוספים מטעם האב:

  1. ביום 18.12.22, ניתנה החלטתי לפיה, האב יבהיר בתוך 7 ימים, בתצהיר בליווי אסמכתאות, מתי הוא אמור להתחיל עבודות שירות ובאיזה היקף מדובר, מה היו העבודות האחרונות בהן עסק בשנה האחרונה וכמה השתכר בהן וכן מה מונע ממנו לעבוד כיום, טרם תחילת עבודות השירות וכן היכן עומד הליך חדלות הפירעון הנטען. עוד התבקש האב להבהיר את היקף השעות בהן הוא שוהה עם הקטינים בימי שני ורביעי.
  2. ביום 26.12.22, הוגשה תגובת האב לפיה, הקטינים שוהים בבית האב בימים שני ורביעי מסיום המסגרות ועד למחרת בבוקר וכל סוף שבוע שני, עד מוצ"ש. האב אמור להיפגש עם הממונה על עבודות שירות ביום 09.01.23, ולאחר מכן הוא אמור להתחיל בביצוע עבודות השירות. לאב יש חובות בהוצאה לפועל בסך כולל של 363,523 ₪, אולם האב טרם השלים הליך חדלות פירעון. האב עבד, בעבר, כשליח ובעבודות מזדמנות. כיום, הוא עובד בחנות משקאות, בתקווה שיוכל לשלב עבודה זו יחד עם עבודות השירות. צפי השתכרותו הינו כ-4,000 ₪ לחודש, אולם הוא טרם קיבל תלוש שכר, ועם קבלת התלוש, הוא יציגו לבית המשפט.

דיון והכרעה:

  1. לצורך פסיקת מזונות זמניים אין בית המשפט נכנס לעובי הקורה. המזונות הזמניים נפסקים לאחר הגשת כתבי טענות ולפני בירור העובדות ובחינת ראיות הצדדים (ראה: ע"א 542/68 בן סירה נ' בן סירה פ"ד כד(1), 169, 170; ע"א 637/68 והב נ' והב פ"ד כג(1), 183-182).
  2. חובת האב במזונות ילדיו - ילדים עד גיל 6 - בהתאם לסעיף 3(א) בחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות), התשי"ט-1959, על האב חל הדין האישי, הוא הדין העברי. משכך חייב האב במזונותיהם ההכרחיים של ילדיו מעיקר הדין. חובה זו לא שונתה בפרשת פלונית בבע"מ 919/15 (בע"מ 919/15, 1709/15 פלונית נ' פלוני ואח' (19.7.17), ע"א 591/81 פורטוגז נ' פורטוגז (לו(3) 449), ע"א 4480/93 פלוני נ' פלונית (מח(3) 461).
  3. שיעור מזונות הכרחיים מינימאליים לקטין הועמד בפסיקה מנחה של בתי המשפט המחוזיים על סך 1,600 ואף למעלה מכך, לא כולל הוצאות מדור והחזקתו ולא כולל הוצאות חינוך ורפואה (השוו רמ"ש (מרכז) 59188-10-18 י.נ נ' א.נ. (25.10.18), עמ"ש (ת"א) 46291-01-16 פלונית נ' פלוני (9.10.17)).
  4. עיון במסמכי האם, מלמד כי הסכם השכירות נחתם ביום 30.10.22, כאשר תקופת השכירות חלה מיום 15.11.22, ביחס לדירה ב-XXX. אולם, מהקבלות שצורפו ע"י האם עולה כי מדובר בכתובת מגוריה של האם, עוד בטרם נחתם הסכם השכירות הנ"ל. בנוסף, בהסכם השכירות צוין כי המשכירה הינה גב' ש', בעוד חשבון החשמל המצורף הינו על שם "א'". גם חשבונות החשמל, שהינם גבוהים מאוד, אינם מתיישבים לכאורה עם צריכת חשמל של האם ושני ילדים קטינים בלבד. עובדות אלו תומכות לכאורה בטענת האב, כי מדובר בדירה השייכת להורי האם, כאשר האם אף לא הכחישה טענה זו, בעת הגשת המסמכים המשלימים מטעמה. בנוסף, לא ניתן לראות חיוב בגין דמי השכירות לחודש נובמבר 2022 בדפי הבנק של האם. האם אף לא הציגה קבלות על תשלום הוצאות החזקת מדור, למעט כאמור חשבון חשמל גבוה על שם צד ג'. לפיכך, בשלב זה, ומבלי לקבוע מסמרות, לא מצאתי לחייב את האב בהוצאות מדור והחזקת מדור של הקטינים, משלא הוכח כי אלו משולמים בפועל ע"י האם.
  5. עיון בתלושי השכר של האם מלמד על הכנסה חודשית בסך חודשי ממוצע של 3,000 ₪, אלא שלא מדובר במשרה מלאה אלא במשרה חלקית (חלקיות משרה בשיעור של 0.473%), ולו הייתה האם עובדת במשרה מלאה, הייתה יכולה לכאורה להכפיל את שכרה.
  6. עיון בפירוט העו"ש של האם מלמד על הכנסות נוספות, אלא שלטענת האם, מדובר בהכנסות של האב וכן בהלוואה מאחיה ובהחזרים של האב וחברת מימון ישיר בגין הרכב.
  7. האב לא צירף שום מסמכים המעידים על גובה הכנסותיו, זולת מסמך המאשר כי עליו להתחיל בביצוע עבודות שירות, כך שבכל הקשור להכנסות האב, רב הנסתר על הגלוי. לטענת האב, הוא צפוי להשתכר כ-4,000 ₪, אולם כאמור לא הוצגו תלושי שכר של האב, גם לגבי תקופת העבר.
  8. שני הצדדים לא הניחו את דעתי באשר להיקף עבודתם. על פניו, האם יכולה להרחיב את היקף עבודתה שעה שהקטינים שוהים במסגרות חינוך (ומכל מקום לא העלתה כל טענה אחרת לעניין) ומהאב מצופה להשכיר עצמו לכל עבודה לשם פרנסת ילדיו הקטינים, ונזכיר כי בענייננו המדובר בקטני קטינים.
  9. עוד יצוין, כי במסגרת פירוט רכיבי המזונות, הכלילה האם גם תשלומי גן, חוגים, רכיבה טיפולית, ובמסגרת חיובי המדור הכלילה גם תשלומי קופ"ח ותרופות, כאשר במקביל היא עותרת לחייב את האב להשתתף בהוצאות החינוך והרפואה, בבחינת כפל תשלום.
  10. לאור גילם הרך של הקטינים, הרי שהאב חייב במזונותיהם ההכרחיים. יחד עם זאת, גם בעת חישוב המזונות המדור, יש לקחת בחשבון שלאב הוצאות ישירות בגין הקטינים שכן הוא שוהה עמם כשליש מהזמן.
  11. במכלול הנסיבות שלפני, כאשר אני מביאה בחשבון השיקולים, בין היתר, את גילם של הקטינים וצרכיהם, יחס הכנסות פנויות של הצדדים כפי שהונח לפני בשלב זה, וחלוקת זמני השהות הקיימת, נקבע כדלקמן:

א. האב ישלם לידי האם עבור מזונותיהם הזמניים של הקטינים סך של 2,200 ₪ בחודש (1,100 ₪ לכל קטין), בהתחשב בחלוקת זמני השהות בין הצדדים.

ב. אשר לחלוקת הוצאות חינוך ורפואה – החלוקה הנוהגת בהעדר נסיבות מיוחדות, ודאי בשלב מזונות זמניים, כי ההורים יחלקו בהוצאות בחלקים שווים ביניהם (השוו רמ"ש (מרכז) 21248-09-21 מ' נ' מ' (4.10.21).

ג. הצדדים יישאו בחלקים שווים בהוצאות חינוך הקטינים, לרבות מעון, גן, צהרון עד תום כתה ג', תשלומי חובה לבי"ס, שיעורים פרטיים (בהסכמת הצדדים ובהעדר הסכמה – לפי המלצת המחנך או המורה המקצועי), חוג אחד וקייטנה בחודשי הקיץ בעלות של קייטנת מתנ"ס. מענק הלימודים מטעם המוסד לביטוח לאומי ישמש עבור צרכי החינוך (כולל ציוד לימודי) של הקטינים ויתרת ההוצאות תחולק בין הצדדים כאמור. כמו כן, ככל שיתקבל סיוע של הרווחה או גוף אחר במימון הגן של הקטינים, הרי שהצדדים יחלקו בעלות הגן לאחר קיזוז הסיוע האמור.

ד. הצדדים יישאו בחלקים שווים בעלות ביטוח בריאות ממלכתי של הקטינים וכן בהוצאות רפואיות אשר אינן מכוסות על ידי ביטוח בריאות ממלכתי, לרבות תרופות, אבחונים, טיפולים רגשיים, פסיכולוגיים או אחרים, משקפיים, טיפולי שיניים לרבות אורתודנט וכיו"ב. במקרה של מחלוקת בדבר הצורך בטיפול רפואי מסוים תכריע דעתו של הרופא המטפל בקטינים.

ה. בשלב זה, בשים לב לזמן שחלף בין סגירת תיק י"ס (03.05.22) ועד להגשת התביעה, ובשים לב לטענת האם, כי ההסדרים הכספיים בין הצדדים התקיימו עד אמצע חודש ספטמבר 2022, חיוב בתשלום המזונות הזמניים הינו מחודש אוקטובר 2022, אולם לאם שמורה הזכות לטעון בהמשך ההליך לחיוב בגין העבר (קרי, ממועד הגשת הבקשה ליישוב סכסוך ועד לחודש אוקטובר 2022) והדבר ייחקר ויתברר כדבעי.

ו. סכומי המזונות ישולמו ב- 10 לכל חודש, כאשר התשלום הראשון של המזונות יבוצע בתאריך 10.01.23. לגבי חוב העבר שנצבר מחודש אוקטובר 2022 ועד חודש דצמבר 2022 כולל, הרי סכומים ששילם האב על חשבון מזונות הקטינים בגין חודשים הללו, ככל ששולמו, יקוזזו מהסכומים שהצטברו לחובתו, ויתרתם תשולם ב-3 תשלומים שווים ורצופים אשר יתווספו לתשלומי המזונות השוטפים מחודש ינואר 2023 ואילך.

ז. סכום המזונות הזמניים צמוד למדד המחירים לצרכן הידוע היום והוא יעודכן כל שלושה חודשים ללא תשלום הפרשים למפרע.

ח. קצבת הילדים מהמוסד לביטוח לאומי תשולם לידי האם בנוסף לסכום המזונות שנפסק.

ט. סכום המזונות ישולם ישירות לחשבון הבנק של האם. האם תמסור לאב מספר חשבון בנק בכתב לצורך העברת המזונות לאלתר ומיד עם קבלת החלטה זו.

  1. מובהר כי החלטה זו היא החלטה זמנית אשר ניתנה על סמך החומר שבפניי ומבלי שנכנסתי לעובי הקורה, ואין בה כדי לקבוע מסמרות בדבר גובה המזונות שיפסקו בסופו של ההליך.
  2. החלטתי זו מותרת לפרסום, בהשמטת פרטים מזהים.

ניתנה היום, ד' טבת תשפ"ג, 28 דצמבר 2022, בהעדר הצדדים.