בפני | כב' השופט ליאור ברינגר |
מבקשות | 1. פלונית (קטינה) 2. אם הקטינה |
נגד |
משיב | היועץ המשפטי לממשלה, משרדי ממשלה 513442037 |
- המבקשת עותרת להתיר לה להינשא לבחיר ליבה על אף שטרם הגיעה לגיל הנישואים.
- המבקשת היא קטינה, ילידת x/x/2004 וימלאו לה 18 שנה ביום x/x/2022 היא מבקשת להינשא לבחיר ליבה ביום x/x/2022, טרם שימלאו לה 18 שנים כפי דרישת החוק.
- הזוג המיועד גרים בשכנות שנים רבות ולטענת הקטינה המשפחות מצויות ביחסי ידידות וקרבה, היא מכירה את החתן המיועד שנים רבות ובסתר ליבה קיוותה שנים להינשא לו.
- הקטינה צירפה לתביעתה מסמך שנכתב על ידי היועצת החינוכית בבית הספר התיכון בו היא לומדת. היועצת התרשמה שמדובר בנערה בוגרת במיוחד, חכמה, נבונה ומשכילה הרבה מעל הממוצע, בשלה לנישואים אשר יטיבו עמה ויסייעו רבות לעתידה ולביסוס מעמדה הכללי והכלכלי.
- הקטינה צירפה לבקשה מסמך מטעם רופא המשפחה המטפל בה שנים רבות, גם הוא מתרשם שהנערה בוגרת, אחראית ובשלה לנישואים.
- בדיון שהתקיים היום התרשמתי גם אני שמדובר בנערה בוגרת מבחינה רגשית, נבונה מאוד, שובת לב והתרשמתי שמי שיזכה באהבתה יהיה מאושר. לבקשתי הוגש דוח חסוי המתעד מפגש של הקטינה עם עו"ס ביחידת הסיוע . הדוח הוגש כחסוי אולם אני מגלה את אוזנה של הקטינה כי גם העו"ס שנפגשה עמה התרשמה מנערה בוגרת רגשית המצפה להתחיל לבנות את חייה הבוגרים.
- לאור האמור לא עולה תמונה של ילדה/נערה צעירה המנוצלת לרעה ע"י סביבתה הקרובה, לא עולה תמונה של נישואי בוסר ולא עולה תמונה של נישואים בכפיה.
- התרשמתי שהנערה מעוניינת בחתן המיועד, היא יודעת מה היא רוצה, היא בוגרת מבחינה רגשית ובאופן אישי לא התרשמתי שנישואים טרם המועד הקבוע בחוק יזיקו לקטינה.
- למרות האמור, יש לבחון את הבקשה לאור האמור בחוק ומשעה שהמחוקק קבע כי גיל הנישואים הוא 18 שנה, זהו המועד בו יכולים כולם להינשא, לא קודם לכן.
- הכנסת חוקקה נורמה חברתית מאוד מסוימת בה נקבע גיל הנישואים מתוך רצון לקיים נורמה חברתית התנהגותית שתשרור בכל חלקי הארץ, בכל העדות והמגזרים השונים, בכל הדתות השונות ללא יוצא מן הכלל.
- לטענת הנערה, המחוקק הותיר לבית המשפט שיקול דעת לבחון את הבקשה בהתאם לעיקרון טובת הילד. דעתי שונה. המחוקק לא הותיר לבית המשפט שיקול כאמור. השיקול שניתן לבית המשפט לבחון את טובת הקטין המבקש להינשא מתקיים אך ורק כאשר מתקיימות נסיבות מיוחדות. כאשר מתקיימות נסיבות מיוחדות בית המשפט חייב לשקול את טובת הקטינה בהתאם לנסיבות המיוחדות. לעומת זאת, כאשר לא מתקיימות נסיבות מיוחדות אין לשקול במאזן הסתברות מה יותר טוב לקטינה, גם לא כאשר מדובר ברצון כן ואמיתי של הקטינה, על אף בשלותה ובגרותה הרגשית.
- במקרה הנוכחי לא מצאתי כי מתקיימות נסיבות מיוחדות. הקטינה תהיה בת 18 ביום x/x/2022, לאחר חג -- הבא עלינו לטובה ותוכל להינשא כרצונה בשעה טובה ובמזל טוב מייד עם הגיעה לבגרות. זו הנורמה החברתית שהמחוקק כיוון לה כפי שהיא עולה מחוק גיל הנישואים, התש"י – 1950 (להלן: "החוק") . החוק קבע בעבר כי ניתן להינשא בגיל 17 שנים, אולם בשנת 2013 תוקן החוק והקביעה החדשה היא שגיל הנישואים הוא מהגיע הקטינה לבגרות, כלומר 18 שנים.
- הנערה טוענת כי במקרה הנוכחי מתקיימות "נסיבות מיוחדות" כאמור בסעיף 5(א) לחוק, כאשר לטענתה אם יידחה מועד הנישואים לאחר הגיעה לגיל 18 שנים, לא תוכל להינשא מייד לבחיר ליבה והחתונה תדחה לאחר חג -- הבאים עלינו לטובה. הסיבה לכך היא שהחתן המיועד הוא נכדו של אדמו"ר מכובד אשר לו נכדים ונינים לרוב, הוא נוהג להשתתף בחתונת כל נכדיו וניניו ונקבעו לו חתונות רבות לאותו מועד, לפיכך המועד הקרוב ביותר האפשרי בו תתאפשר חתונת הזוג הצעיר הוא אחרי חג -- כאמור. עוד היא טוענת שהיא וסביבתה הקרובה לא ידעו על חוק גיל הנישואים ולכן תכננו את החתונה כפי שתכננו. לדבריה אירוסיה לחתן המיועד שהוא נכד לאדמו"ר חשוב, אירוסיה אלה גרמו להתרגשות רבה ברחבי מוסדות -- בכל הארץ, אלפי אנשים מחכים בהתרגשות ובקוצר רוח לחתונה המדוברת.
למרות זאת אף אחד לא מצא לנכון או לא ידע לומר לזוג הצעיר כי לא ניתן להתחתן לפני גיל 18. זו בדיוק כוונת המחוקק: לשנות את הנורמה הנוהגת במדינה כך שכולם יהיו מודעים לנורמה הנוהגת על פי חוק – אין מתחתנים לפני גיל 18 שנים.
- כאמור, הנערה הביעה את רצונה ורגשותיה באופן מילולי בדיון שהתקיים בפני. היא שיתפה כי הינה בת להורים גרושים ובקהילה אליה היא משתייכת דבר זה נחשב לפגם. לכן האפשרות להינשא לחתן שהוא בעל אילן יוחסין מכובד הוא מזל גדול שנפל בחלקה והדבר משמח אותה מאוד.
- צר לי כי העובדה שהורי הנערה גרושים משליכה על סיכויה להינשא לחתן כלבבה. התרשמתי כאמור מנערה נבונה מאוד, בוגרת ובשלה ובעלת מידות טובות ושוכנעתי מדבריה שגם היא וגם החתן שמחים ומעוניינים מאוד בזיווג של שניהם זה לזו.
- לפיכך, משרצונם ואהבתם אינם תלויים בדבר, אני סמוך ובטוח ששניהם ימתינו בסבלנות עד הגיע הנערה לגיל 18 שנים ויתאפקו עם מימוש נישואיהם עד למועד שנקבע בחוק.
- ב"כ המבקשת הציג מסמך שהוצא ע"י מרכז רקמן לקידום מעמד האישה בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר אילן, כותרת המסמך: "נשים ומשפחה בישראל 2020 דו שנתון סטטיסטי". בתחתית עמוד 130 באותו מסמך נרשם: "לעדה החרדית רישום נישואים נפרד (שאינו רשמי), ויתכן שבקהילה זו מתרחשים נישואים מתחת לגיל המותר, אך הדיווח לרשויות מגיע רק לאחר שהנערה או הנער עברו את הגיל המותר לנישואים בחוק".
- זו בדיוק הנורמה החברתית שהחוק מנסה לעקור מן השורש ולקבוע נורמה חברתית אחרת. ברור כי כאשר קובעים נורמה חברתית הדבר נעשה בשרירות ולא תמיד מתאים לכל אדם בהתאם לאישיותו. כך למשל יש נערים בגיל 17 בוגרים ובשלים מבחינה רגשית ואינטלקטואלית ומתאימים כבר להשתתף בהליך הבחירות לכנסת, ולמרות זאת המחוקק קבע באופן שרירותי שרק מגיל 18 אפשר להשתתף בבחירות לכנסת. כך גם במקרים אחרים כגון הגיל המינימלי בו אפשר להיבחר לכנסת, הגיל המינימלי בו ניתן לקבל רישיון נהיגה ברכב, הגיל המינימלי בו ניתן לקבל תעודת עורך דין ועוד. לא מדובר בבחינת אישיותו של האדם הספציפי אלא בהנהגת נורמה חברתית כללית שתחול על כל חלקי האוכלוסייה באשר הם.
- הנערה טוענת שלכאורה קל יותר להיעתר לבקשתה לאור פרק הזמן הקצר שנותר עד הגיעה לגיל 18 שנים. אמנם נכון לכאורה נראה שלא ייגרם נזק כלשהו בהקדמת הנישואים x חודשים לפני הגיל שנקבע בחוק, אולם מצד שני ניתן לומר שגם לנערה לא ייגרם נזק אם תמתין x חודשים.
- עוד טענה הנערה, כי אם תדחה חתונתה ייפגע כבודה בקהילה אליה היא משתייכת. אני מתקשה לקבל טענה זו וככל שהיא נכונה, יש בה כדי להדגיש את הנורמה הנוהגת בציבור מסוים כשהיא בניגוד לנורמה שקבע המחוקק, מה שמחזק את מסקנתי כי אין להתיר את הנישואים טרם המועד שנקבע בחוק ע"י הרשות המחוקקת.
- לאור המפורט לעיל הבקשה נדחית.
- המזכירות תשלח את פסק הדין לצדדים ותסגור את התיק.
ניתן היום, י"ד אדר א' תשפ"ב, 15 פברואר 2022, בהעדר הצדדים.