התובע | מ' ח' ט' ת"ז ********* |
נגד | |
הנתבעת | ש' ב' א' ת"ז ******** |
החלטה |
ביתר הימים שוהה הקטין בבית האם.
הקטין דיבר בשפתו שלו, לא השתמש בביטויים שאינם מותאמים לגילו ולחשיבה עצמאית, והרושם כאמור כי דבריו משקפים כאמור את מחשבותיו ותחושותיו שלו ואלה בלבד.
עוד התרשמתי כי הקטין מודע לחשיבות הנוכחות של שני הוריו בחייו ומעוניין בהמשך קשר שוטף עם שניהם.
עם זאת, במהלך ראיון עם הקטין, שוכנעתי כי המלצת האפו' לדין להרחיב את זמני השהות של הקטין עם האב, תואמת הן את רצונו של הקטין, והן את טובתו.
הקטין הביע את זעקתו ביחס לנסיבות חייו כיום בנימה חרישית, נוגעת ללב, אך נחרצת ושאינה משתמעת לשתי פנים.
"...מעיון בדוח שהועבר אלינו עולה כי נוכחות האב בחיי הבן מעניקה לש' תחושת בטחון, מוגנות ויציבות. לכן, המלצתנו, בחשיבה משותפת עם אפוטרופא לדין, על הרחבת זמני השהות של ש' עם האב באופן הבא: ש' ישהה עם האם בכל שבוע בימי א'-ב' ועם האב מיום ב' מסיום המסגרת החינוכית עד יום ו' בבוקר. בכל סופ"ש ש' ישהה עם ההורים לסירוגין מיום ו' מתום המסגרת הלימודית..."
מצאתי להביא פסק דין העוסק אומנם בענייני אימוץ, הרחוקים שנות אור מהמקרה דנן, אולם מאחר ונערך שם דיון נרחב ומקיף ביחס לטובת הקטין הרלוונטית לענייננו, יובא להלן ציטוט של החלקים הרלוונטיים עם ההיקש מהם למקרה דכאן:
דנ"א 7015/94 היועץ המשפטי לממשלה נ' פלונית, פ"ד נ(1) 48 [פורסם במאגרים המקוונים] (15.8.1995):
"...ביטוי ברור ונמרץ עוד יותר לצורך להתחשב ברצונו של קטין יימצא באמנה הבינלאומית בדבר זכויות הילד, אמנה שנכנסה לתוקף לגבי ישראל ביום .2.11.91קובע סעיף 12לאמנה..." מדינות חברות יבטיחו לילד המסוגל לחוות דעה משלו את הזכות להביע דעה כזו בחופשיות בכל עניין הנוגע לו, תוך מתן משקל ראוי לדעותיו, בהתאם לגילו ולמידת בגרותו של הילד"...למטרה זו תינתן לילד הזדמנות להישמע בכל הליך שיפוטי או מינהלי הנוגע לו במישרין או בעקיפין, באמצעות נציג או גוף מתאים, בצורה המתאימה לסדרי הדין שבדין הלאומי"....דרך אגב: לפני זמן לא רב הפיץ משרד המשפטים תזכיר חוק זכויות הילד, תשנ"ב-1995, ועיקרו הבטחת זכויות הילד וטובתו בהתאם לאמנה...אשר לקטין שרצונו אינו בשל דיו, נקים אנו את "רצונו", נפעל בשמו ומשמו של הקטין, ולהגנת רצון "קונסטרוקטיבי" זה - רצון שנייחס לקטין, רצון-שאינו-רצון - נקנה לו זכות. וכיצד נכונן אותו "רצון"? אף אתה אמור: על-פי "טובתו" של הקטין. "טובת" הקטין היא חומר הגלם, ומחומר גלם זה נלוש את זכותו - או את אי-זכותו - של הקטין. למותר לומר שאינטרס הקטין - בעינינו שלנו, הבוגרים יכול שיסתור את רצונו האמיתי של הקטין. כך, למשל, קטין בעל רכוש המפזר את כספו לכל רוח. אינטרס הקטין הוא - בעינינו, הבוגרים המכוננים את האינטרס - כי יזכה להגנה מפני עצמו ומפני מעשי. פירוש הדברים הוא, כי תיפרס הגנה על האינטרס שלו, שלא על דרך הקניית זכות אלא על דרך הגבלת זכות. במובן זה אין שונה דינו של קטין מדינו של בגיר, שבנסיבות אלו ואחרות מגביל החוק את זכויותיו לפעול כרצונו. ממילא אין בדברים אחרונים אלה כדי לשנות מדברינו באשר לזהות שבין "טובת הקטין" לבין "אינטרס הקטין". נוסיף כי "זכותו" ("טובתו") של קטין תיקבע בראש ובראשונה בידי הוריו של הקטין...ובחילוקי דעות יקבע אותה בית המשפט...נמהר ונוסיף עוד זאת, שלא דיברנו אלא בצדו האחד של הנושא, מצדו של הקטין. אל יישכח מאתנו שכנגד אינטרסים של הקטין אפשר יעמדו אינטרסים סותרים של אחרים (למשל אינטרסים של הוריו), ובמקום זה שומה עליה על שיטת המשפט למצוא איזון ראוי בין כל הכוחות המושכים לצדדים. ואין זו אלא התחלה. סוגיה זו של התחשבות ברצון הילד אינה פשוטה כל עיקר, שכן לעולם תטריד אותנו השאלה עד כמה נתחשב ברצונו של הילד, עד כמה יכריע רצונו של הילד, עד כמה נכפה על הילד - או שמא לא נכפה עליו - "טובה" הנראית בעינינו ואשר אינה לרצון לו....בראותנו את הדברים בדרך זו - וכך לדעתנו יש להבינם - ייגלה לעינינו כי "טובת" הקטין אינה אלא אינטרס הקטין. "טובת" הקטין הינה המקבילה המהותית לרצון הבוגר. ביסוד ובתשתית יימצא האינטרס: גם לעניינו של בגיר גם לעניינו של קטין. אינטרס של בגיר - הבגיר (ככלל) יכריז עליו, וביטויו ברצונו. קטין, שאין הוא בשל כדי הבעת רצון - כהשקפת החברה ושיטת המשפט - נביע אנו את "רצונו". הגרעין המהותי ליצירת הרצון יהיה במציאת "טובתו" של הקטין. אותה "טובה" אינה אלא ביטוי לאינטרס הקטין: "אינטרס הקטין" מכנים אנו אותו "טובת הקטין"..."
הקטין הביע רצון ברור וחד להרחיב את זמני השהות אצל אביו, תוך ששוכנעתי כי דבריו אינם נגועים בהשפעות חיצוניות מכווינות מצד מי מהוריו ומשקפים את דעתו ורצונותיו. גורמי הטיפול הישירים בקטין, כולל עו"ס לס"ד, מכון עוצמות, והאפו' לדין שהינם ידו הארוכה של בית המשפט, תמכו בשלב זה בהרחבת זמני השהות אצל האב. על כן מין הראוי להורות על הרחבה לתקופת נסיון קצובה בזמן ולאחר מכן לקיים דיון במעמד הצדדים ולבחון האם חל שינוי לטובה במצבו של הקטין.
ניתנה היום, ה' ניסן תשפ"ב, 06 אפריל 2022, בהעדר הצדדים.