בפני | כב' השופט ג'מיל נאסר | |
תובעים | עזבון המנוח סובחי דבאח ז"ל ואח' | |
נגד | ||
נתבע | איאד סכס |
פסק - דין |
עוד הפנה המומחה מטעם ביהמ"ש את תשומת בית המשפט לנתונים שלהלן: הנתבע החל לתכנן, והתוכניות כפי שנמסרו לבחינתו היו לעיון בלבד (ולא תכניות ביצוע); יש לבחון האם הנתבע כתב מכתב בו הודיע על הפסקת מתן שרותי תכנון ופיקוח לתובעים; התובעים שכרו, על פי הבקשה להיתר הבניה מיום 5.9.07 את שרותיו של המהנדס אעמר נביל; על פי דוחות מפקח הועדה, ביצוע העבודות החלו לפני וסמוך לדו"ח המפקח מיום 24.10.0.7.
מטעם התובעים העידו שלושה עדים: המהנדס נביל אעמר, שנשכר ע"י המנוח ו/או מי מטעמו לאחר הפסקת הטיפול ע"י הנתבע (להלן: "המהנדס נביל"), בנו של המנוח, נתבע 2, ג'אודת דבאח (להלן: "ג'אודת"), ויוסף אמון, הקבלן שביצע את עבודות בניית הגדר ותוספת הבניה עבור המנוח (להלן: "הקבלן אמון").
מטעם ההגנה העידו שלושה עדים: מר ניהאד גנאים, מפקח בניה מטעם הוועדה (להלן: "המפקח ניהאד"), מר מוחמד בכרי, מהנדס המועצה עד שנת 2009 (להלן: "מהנדס המועצה"), והנתבע בעצמו.
הוגשו סיכומים בכתב, והתיק הובא בפני לצורך מתן הכרעה סופית בתיק.
עפ"י העובדות שאינן שנויות במחלוקת, בתחילת שנת 2007 או בסמוך לכך, שקל המנוח להרחיב את שטח המוסך הקיים שהפעיל ביישוב בענה. לשם כך, הזמין המנוח מהנתבע תוכנית לתכנון ראשוני של תוספת בניה להרחבת המוסך שבבעלותו בישוב בענה, הנתבע ביצע זאת עבורו, והתוכנית הראשונית הוגשה לאישור כלמוביל (יש לציין כי התובעים נמנעו מהצגת ראיות כלשהן בנוגע למפרט ו/או הדרישות המקדמיות של כלמוביל להרחבת המוסך הקיים ובעיקר לגבי גודל השטח המינימאלי הנדרש לתוספת הבניה ו/או אסמכתא כלשהי התומכת בגרסתם כי התכנית הראשונית להרחבת המוסך שהכין הנתבע אושרה באופן עקרוני ע"י כלמוביל. בנוסף, התובעים נמנעו מהגשת תצהיר עדות ראשית של הגורם הרלבנטי מכלמוביל שהיה מעורב בפרויקט נשוא התביעה, אותו גורם אף לא זומן להעיד בביהמ"ש ולנתבע לא נתנה ההזדמנות לחוקרו, ומחדל זה, ללא שניתן לכך הסבר סביר, פועל לרעת התובעים).
התובעים טוענים בסע' 8 לכתב תביעתם כי הנתבע תכנן את השטח והמבנה, הכין תוכניות ביצוע וכן תוכנית הגשה לאישור כלמוביל, ומפנים כתמיכה בטענתם זו לתוכנית מיום 5.3.07 המכונה לטענתם "מערך תוכנית מוסך מיצובישי" (נספח א' לכתב התביעה), אולם עיון בתוכנית זו (סומנה כמוצג ת/1) מעלה כי מדובר בתכנית קונסטרוקציה מיום 5.2.07 של תוספת הבניה למוסך ולעיון בלבד. מנגד הנתבע טוען בס' 9-12 לכתב הגנתו כי ערך לבקשת המנוח תוכנית מערך לעיון בלבד מיום 20.9.06 (ללא שצירף העתק ממנה) לצורך הגשתה לאישור כלמוביל, ובהמשך בתחילת 2007, לאור פנייה נוספת של המנוח, הכין ביום 5.2.07 תכנית נוספת לעיון בלבד לצורך עריכת אומדן תקציבי, אף היא לאישור כלמוביל (מוצג ת/1. חלקים מתוכנית ת/1 צורפו כנספח נ/1 לתצהירו). לטענתו, עבור שירותיו אלו עד אותו מועד, שילם לו המנוח 4,000 ₪ כולל מע"מ (העתק מחשבונית המס מיום 1.4.07 צורף כנספח א' לכתב ההגנה).
הנתבע טוען כי לאחר שהמנוח מסר לו תכנית מדידה, הוא הגיש לוועדה ביום 29.3.07 בקשה למתן היתר בניה להקמת תוספת בניה למוסך (הנתבע לא צירף לכתב הגנתו העתק מתכנית המדידה או מהבקשה למתן היתר בניה מיום 29.3.07). עם זאת, עיון בנספח ה' לחוות דעת המומחה מטעם ביהמ"ש מעלה כי, הנתבע ערך עבור המנוח בקשה למתן היתר בניה לתוספת מוסך בקומת קרקע בגודל 135.81 מ"ר, שהוגשה לוועדה ביום 29.3.07, אליה צורפה מפת מדידה. הנתבע טוען כי לאחר הגשת הבקשה להיתר בניה לוועדה מיום 29.3.07 התברר כי תכנית המדידה שמסר לו המנוח הייתה חסרה ולקויה, ולפיכך הוא נדרש ע"י הוועדה להתאים את הבקשה לדרישות הוועדה שפורטו במכתבה מיום 10.5.07 (נספח ז' לחוות דעת המומחה מטעם ביהמ"ש). עיון בנספח ז', מעלה, כי אחד הליקויים ההנדסיים שנמצא בבקשה מיום 29.3.07 הינו בכך שחלק מהקירות המתוכננים של תוספת הבניה למוסך הקיים נמצאים בתוואי הדרך וחלק נבנו (צ.ל תוכננו ג'.נ) מחוץ לגבולות המגרש.
הנתבע ממשיך וטוען כי לאור מכתב הוועדה מיום 10.5.07, נדרש המנוח להזמין תוכנית מדידה נוספת שהינה מפורטת הכוללת מידע תכנוני מתחייב, וזו הוכנה ונמסרה לנתבע רק בחודש 06/07 (העתק מתכנית המדידה המפורטת לא צורף ע"י הנתבע, אך היא כלולה בנספח ט' לחוות דעת המומחה מטעם ביהמ"ש). נטען, כי לאחר שעיין הנתבע בתכנית המדידה המפורטת התגלה כי קיימת הרחבה מוצעת של תוואי הכביש הסמוך למוסך אשר אמורה לחדור לתוך שטח המגרש עליו תוכננה תוספת הבניה, ועל כן לא ניתן לקבל היתר בניה, ובוודאי לא לגבי התכנית לתוספת בניה למוסך לעיון בלבד מיום 5.2.07. לאור זאת, ובהתבסס על תכנית המדידה מחודש 06/07, ערך הנתבע בקשה מחודשת למתן היתר בניה, עליו חתמו המנוח והנתבע ביום 8.7.07, ושהוגשה לוועדה ביום 10.7.07, לאישור תוספת מוסך בקומת קרקע בשטח 135.81 מ"ר כשהמנוח מודע לכך שתוספת הבניה המבוקשת קטנה בשטחה מהתוספת שתוכננה עפ"י תוכנית לעיון בלבד מיום 5.2.07. עיון במכתב הוועדה מיום 29.7.07, המתייחס לבקשה להיתר בניה מיום 10.7.07, מעלה, בין יתר הליקויים ההנדסיים שנמצאו צוין כי יש להתאים תרשים הסביבה לתכנית המתאר כולל דרך מוצעת.
עד כה נסקרו לעיל, שירותים מקצועיים נוספים של הליכי תכנון ורישוי שביצע הנתבע עבור המנוח, מעבר להכנת התוכניות הראשוניות לעיון בלבד כאמור, שכללו בעיקרם הכנה והגשה לוועדה של שתי בקשות למתן היתר בניה לתוספת בניה למוסך קיים מיום 29.3.07 ו-מיום 10.7.07. גרסת הצדדים עפ"י כתבי הטענות אינה מפורטת דיה לגבי תקופה זו, ולא ברור מה היו פרטי ההתקשרות בין המנוח לנתבע בנוגע לטיפול המקצועי הנ"ל ומהי התמורה הנוספת שסוכמה בגינם (אם בכלל). עם זאת, אין חולק כי הייתה התקשרות בתוקף, שהרי ברור שהנתבע לא היה מבצע את הטיפול הנ"ל עבור המנוח, ולא עורך וחותם על שתי הבקשות שהוגשו לוועדה, ללא שהוסכם על כך בין הצדדים.
התובעים טוענים בס' 10 -12 לכתב התביעה כי בתחילת חודש 08/08 (צ.ל חודש 08/07) הודיע הנתבע למנוח כי הוועדה אישרה עקרונית את הבקשה בכפוף לתיקונים טכניים קלים, ועל כן אין מניעה מבחינתו להתחיל בביצוע הבניה, ולאור זאת סוכמו סופית תנאי ההתקשרות בין הצדדים והועלו על הכתב ביום 29.8.07 (מפנים לנספח ג' לכתב התביעה). נטען כי בהצעת המחיר שניסח הנתבע הוא דרש עבור שירותיו כמהנדס סך של 4,500 $ בתוספת מע"מ, כשהשירותים שהתחייב לספק למנוח היו תכנון אדריכלי וקונסטרוקציה לתוספת בניה בשטח כ- 285 מ"ר למוסך הקיים; הכנת תוכניות מערך לכל מבנה המוסך כולל הקיים והתוספת לפי מפרט כלמוביל; הכנת תוכניות הגשה לכל המבנה לוועדה וטיפול בתיק ההגשה מול הוועדה; הכנת תכנית קונסטרוקציה לביצוע תוספת הבניה ושינויים בתוך המבנה הקיים כולל הכנת רשימת ברזל ופיקוח על ביצוע העבודות (להלן: "הצעת המחיר" או "נספח ג'"). עוד נטען כי המנוח הסכים להצעת המחיר, והנתבע מצידו הכין ומסר למנוח תוכניות ביצוע, נתן אישור לתחילת הבניה, ופיקח על תחילת הבניה.
הנתבע מכחיש מכל וכל כי אישר למנוח להתחיל בביצוע עבודות הבניה, וטוען כי מי שקובע את מועד התחלת עבודות הבניה הן הוראות החוק ולא הוא עצמו, ועניין זה הובהר על ידו היטב למנוח במספר הזדמנויות. לעניין נספח ג', טוען הנתבע, כי אכן המציא למנוח את הצעת המחיר ובה פירט את דרישותיו הכספיות בגין שירותיו, אך בניגוד לנטען, המנוח מעולם לא אישר את ההצעה, ואף כעס וטען שהיא מופרזת ואינה מקובלת עליו. הנתבע ממשיך וטוען כי המתין מספר ימים נוספים לאחר הגשת הצעת המחיר, אולם משחזר המנוח על עמדתו הדוחה את הצעת המחיר, החליט הנתבע להפסיק מיידית את מתן שירותיו המקצועיים למנוח ולמשוך ידו מהפרויקט, כפי המפורט במכתבו לוועדה עם העתק למנוח מיום 8.9.09 (צ.ל 8.9.07 ג'.נ, העתק מהמכתב לוועדה צורף כנספח ג' לכתב ההגנה). הנתבע טוען כי מיותר לציין כי לא קיבל תשלום כלשהו מהמנוח ע"ח הצעת המחיר מיום 29.8.07.
האם הצעת המחיר השתכללה לכדי הסכם?
עיון בנספח ג' שכותרתו "הצעת מחיר- תכנון תוספת מוסך" מעלה כי, על פניו, מדובר במסמך שנערך ביום 29.8.07 ע"י הנתבע ונחתם על ידו. אין חולק כי הצעת המחיר הגיעה לידי המנוח (ס' 6.7 לתצהיר עדות ראשית ג'אודת). יש לציין כי המסמך עצמו אינו נושא את חתימת המנוח או מי מטעמו העשויה להעיד על הסכמת הנתבע או מי מטעמו לתנאיה. לא הוצגה גם התכתבות נפרדת בכתב או בדוא"ל בקשר לנספח ג' המעידה על מתן הסכמה להצעת הנתבע או לחלק ממנה. גם העובדה כי במהלך המשפט אביהם של התובעים נפטר, מונעת ו/או פוגעת ביכולת התובעים להוכיח את הסכמת אביהם המנוח להצעת המחיר, ככל שניתנה על ידו הסכמה כזו.
ראוי לציין כי ישנו קושי מהעובדה כי הצעת המחיר מתייחסת לשירותי תכנון אדריכלי וקונסטרוקציה לתוספת בניה בשטח 285 מ"ר למוסך קיים, בעוד ששתי הבקשות למתן היתר בניה שנערכו ע"י הנתבע ונחתמו ע"י המנוח מחודשים 03/07 ו- 07/07 ושהוגשו לוועדה כאמור מתייחסות לבקשה למתן היתר לתוספת בניה בגודל כ- 136 מ"ר. התובעים טוענים כאמור כי במהלך חודש 08/07 הודיע הנתבע לאביהם המנוח כי הוועדה אישרה עקרונית את הבקשה למתן היתר בניה בכפוף לביצוע תיקונים טכניים, ולכן אין מניעה להתחיל מיידית בעבודות הרחבת המוסך הקיים (ללא שפירטו לאיזו בקשה הם מפנים), אך עיון במכתב הוועדה למנוח מיום 23.8.07 (צורפה כנספח יג' לחוות דעת המומחה מטעם ביהמ"ש), מעלה כי החלטת הוועדה לאשר את הבקשה לתוספת בניה למוסך הקיים (בכפוף למילוי תנאים שפורטו במכתבה), מתייחסת לבקשה להיתר בניה מיום 10.7.07 (ת/2) שעניינה תוספת בניה של 136 מ"ר ולא 285 מ"ר כפי שצוין בנספח ג', והדבר מצוין מפורשות במכתב הוועדה הנ"ל תחת הכותרת "מהות".
תימוכין למסקנה, שכפי הנראה מדובר בטעות סופר של הנתבע, הינה גרסת ג'אודת עצמו. עולה מתצהיר עדותו הראשית, בין היתר, כי הנתבע הגיש ביום 10.7.07, בהמשך לבקשה לוועדה מיום 29.3.07, בקשה מחודשת לוועדה למתן היתר בניה למתן היתר בניה לתוספת שטח בנוי של כ- 136 מ"ר (בקשה מספר 364/07, מוצג ת/2), וכי במהלך חודש 08/07 הודיע הנתבע למנוח ולג'אודת על אישור הוועדה את הבקשה (ת/2) בכפוף לתיקונים טכניים, וכי ניתן על ידי הנתבע אישור להתחלת הבניה (ס' 6.4-6.6). בנוסף, הצהיר ג'אודת כי בהתבסס על אישור הוועדה ודברי הנתבע כי אין מניעה להתחיל בביצוע העבודות, סוכם ביום 29.8.07 כי הנתבע יטפל בכל תוכניות הבניה והפיקוח, ובעבור שירותיו יקבל סך של 4500 ₪ (צ.ל $ ג'.נ) ומע"מ (ס' 6.7). גרסה זו מעלה קשיים לעניין האחריות הנזיקית אשר יפורטו בהמשך. עם זאת, גם לפי גרסת ג'אודת, הצעת המחיר והסיכום הנטען, אליו הגיעו הצדדים, הינם בעקבות אישור הוועדה מתאריך 23.8.07, אישור המתייחס לבקשה (ת/2) שהינה לתוספת שטח מוסך של 136 מ"ר שטח עיקרי.
במהלך חקירתו הנגדית של ג'אודת הוא נשאל באיזה חודש נוצר הקשר עם הנתבע והוא השיב בחודש מרץ אך לא זכר באיזו שנה (פ' עמ' 8 ש' 8-21). כמו כן, ולמרות הצהרתו כי שימש במועד הרלבנטי כיד ימינו של אביו המנוח, והמנהל בפועל של ענייני המוסך (ס' 4 לתצהירו), לא ידע ו/או התחמק מלהשיב לשאלה מי סיכם עם הנתבע את שכר טרחתו בנוגע להכנת התוכניות הראשוניות לאישור כלמוביל, ומי שילם לו את שכר הטרחה (פ' עמ' 9 ש' 4-8). בהמשך עדותו נחקר ג'אודת לגבי נסיבות קבלת הצעת המחיר ולשכר הטרחה ששולם עפ"י הנטען לנתבע במסגרתה (פ' עמ' 9 ש' 17-20 ו- 27-32 ועמ' 10 ש' 1-5):
"ש. יש הצעת מחיר מיום 29/8/07 שצירפת לתצהירך. איך קיבלת את המסמך הזה?
ת. אני לא זוכר, אך מדובר בהסכם ולא רק בהצעת מחיר.
ש. אתה קיבלת את זה או אביך המנוח?
ת. אני קיבלתי את זה.
.......
ש. מה הייתה הצעת המחיר?
ת. 4,500 $.
ש. לא שקלית, כפי שציינת בתצהירך?
ת. ההצעה וההסכם היה מדובר בדולרים, אך שילמתי לו בשקלים.
ש. כמה שילמת לו?
ת. לא זוכר".
ש. אתה הסכמת להצעה?
ת. כן, ברור.
השאלה כעת: האם הוכח שבוצע תשלום שכ"ט לנתבע על חשבון התמורה שננקבה בהצעת המחיר?
עולה מחקירתו הנגדית של ג'אודת בביהמ"ש, כי הוא קיבל את הצעת המחיר מהנתבע ולא אביו המנוח אך הוא אינו יודע להגיד ו/או לא זוכר איך מסמך הצעת המחיר הגיע לידיו. כמו כן, ג'אודת אינו יודע להגיד כמה כסף שילם לנתבע בגין שירותיו כמהנדס על חשבון הסכום הנקוב בהצעת המחיר, אולם לגרסתו הוא אישית הסכים להצעת המחיר. בהמשך חקירתו הנגדית של ג'אודת לא ידע ג'אודת לפרט כיצד הביע את הסכמתו להצעת המחיר של הנתבע אך טען כי הוכחה למתן הסכמתו היא תשלום שביצע לנתבע על חשבון הצעת המחיר (פ' עמ' 11 ש' 2-5):
"ש. הצעת המחיר של 4,500 $, יש לך מסמך שהסכמת להצעה ?
ת. ההצעת מחרי (צ.ל הצעת המחיר ג' .נ) עצמה.
ש. יש מסמך שאומר שאתה מפנה אליו ואומר שאתה מסכים להצעה?
ת. שילמתי לו על החשבון חלק מהכסף".
יש לציין בעניין זה, כי התובעים לא הציגו ראיות מספיקות לגבי כלל התשלומים שביצעו לנתבע בתקופה הרלבנטית תוך שיוך אותם סכומים נטענים לפי שלבי הטיפול שבוצעו ע"י הנתבע כאמור. המסמך היחיד שהוצג ע"י התובעים הוא תרשומת, אשר עפ"י הנטען נערכה ע"י ג'אודת בכתב ידו בקשר לעלויות הבניה (נספח 9 לתצהירו), ולפיה שולמו לנתבע שני תשלומים: תשלום אחד בסך 4,000 ₪ בשיק (תואם לכאורה את המצוין בחשבונית המס שהגיש הנתבע, ותשלום נוסף במזומן בסך 4,500 ₪, ללא שצוינו מועדי התשלום ומהות השירות שניתן). אף אם נניח לטובת התובעים כי נספח 9 מעיד על תשלום נוסף בסך 4,500 ₪ לנתבע, עדיין לא ברור האם התשלום בוצע בגין השירות נשוא הצעת המחיר ועל חשבון התמורה המוסכמת לכאורה במסגרתה או בגין הטיפול הקודם בעריכת שתי הבקשות למתן היתר בניה, ובעיקר שמועד התשלום ועצם ביצועו לא הוכחו.
הודעת הנתבע לוועדה על הפסקת שירותיו כתמיכה בטענת העדר הסכמה להצעת המחיר:
לחיזוק גרסתו, לפיה הצעת המחיר נותרה בגדר הצעה בלבד, מפנה הנתבע לנספח ג' לכתב הגנתו (סומן נ/6 בתצהיר עדותו הראשית). מדובר במכתב הנתבע הנושא תאריך 8.9.07, כשבוע לאחר המועד הנקוב במסמך הצעת המחיר, ולפיו עקב חילוקי דעות מהותיים עם המנוח, הוא מודיע לוועדה על הפסקת השירותים והסרת אחריותו כמהנדס בכל הקשור לבקשה למתן היתר בניה לתוספת הבניה למוסך המנוח (להלן: "נספח נ/6"). הצדדים חלוקים לגבי אותנטיות נספח נ/6.
לגרסת התובעים נספח נ/6 הוא מסמך שפוברק ע"י הנתבע לצרכי משפט והוא לא נשלח בפועל ע"י הנתבע למנוח וגם לא לוועדה בזמנו. ואילו לגרסת הנתבע מדובר במסמך אותנטי שנערך על ידו ונשלח לוועדה בסמוך למועד עריכתו לאחר שהצעת המחיר נדחתה ע"י המנוח.
במהלך חקירתו הנגדית של המפקח ניאהד שהתייצב לדיון עם תיק הבניה, הוא אישר כי נספח נ/6 אינו כלול בתיק הבניה (פ' עמ' 2 ש' 26-27):
"ש. תאשר לי שאין שום מכתב בתיק של המהנדס מר סקס איאד מיום 8/9/08 (צ.ל 8.9.07 ג'.נ):
ת. אין לי מסמך כזה בתיק.
עוד במהלך חקירתו הנגדית של המפקח ניהאד הוא אישר כי למרות תוכנו של נספח נ/6, (בדבר הפסקת שירותי הנתבע עבור המנוח), כלול בתיק הבניה מכתב מתאריך מאוחר יותר של מהנדס הוועדה המופנה אל הנתבע (ראו: העתק ממכתב הוועדה לנתבע צורף כנספח טו לחוות דעת המומחה מטעם ביהמ"ש, פ' עמ' 3 ש' 9-14):
"ש. תאשר שעד חודש נובמבר מהנדס הוועדה התכתב עם המהנדס סקס?
ת. יש מכתב שמופנה לסקס איאד מיום 15/11/07
ש. מה כתוב בו?
ת. שהתוכנית שהוגשה לא מתאימה למציאות חלק חודש (צ.ל חודר ג'.נ) לתחום של קו בניין של הדרך.
ש. תסכים איתי שזה נשלח לאיאד סקס משום שהוא היה עדיין המהנדס האחראי?
ת. אני לא יכול לאשר, אך יש מכתב שמופנה לסקס איאד מיום 15/11/07".
יש לציין כי גם בחינת העתק תיק הוועדה שצורף ע"י ב"כ הנתבע לתיק ביהמ"ש, מעלה כי אין בנמצא בתוכו העתק מנספח נ/6. למעשה גם הנתבע עצמו אינו מכחיש כי נספח נ/6 אינו מצוי בתיק הוועדה אך טוען כי שלח את נספח נ/6 בדואר רגיל, ואם לא הגיע ליעדו זה מחדל של רשות הדואר (פ' עמ' 15 ש' 21-24):
"ש. אתה מצרף מכתב נ/6 לתצהירך. המסמך הזה לא בתיק הוועדה. מה יש לך לומר על זה?
ת. בעיה של רשות הדואר.
ש. האם יש אישור מסירה ששלחת את המכתב ?
ת. לא. שלחתי בדואר רגיל".
אין טענה מצד הנתבע כי פנה במועד שלאחר משלוח נספח נ/6 לוועדה וביקש לברר אם המסמך אכן הגיע ליעדו, למרות שאין חולק על חשיבות המסמך. תמוה כי למרות האמור בנספח טו לחוו"ד המומחה מטעם ביהמ"ש מיום 15.11.07, לפיו התוכנית שהוגשה לוועדה אינה מתאימה למציאות, חלק חודר לתחום של קו בניין של הדרך ויש להגיש תוכניות מתוקנות, לא מצא הנתבע לנכון להשיב לוועדה כי הפסיק את שירותיו למנוח זה מכבר ואין הוא מייצגו עוד מול הוועדה, ולהפנות בתשובתו לנספח נ/6, שעפ"י הנטען נשלח על ידו לוועדה כחודשיים קודם לכן ו/או להפנות את הוועדה למהנדס נביל, דבר שלא נעשה.
מעורבותו הפעילה של הנתבע בעבודות הבניה- כמעידה על הסכמה להצעת המחיר:
כאמור, לגרסת הנתבע לאחר שהמנוח לא הסכים להצעת המחיר מיום 29.8.07, הוא משך מידית את ידו מהפרויקט והודיע לוועדה ביום 8.9.07 על הפסקת כל שירותיו כמהנדס למנוח. כן נטען על ידו כי גרסת התובעים לפיה הוא אישר למנוח ו/או למי מטעמו להתחיל בביצוע עבודות הבניה, בטרם ניתן היתר בניה, היא שקרית, והבניה התחילה להתבצע ע"י המנוח ו/או מי מטעמו ללא אישורו ואף ללא ידיעתו (והדבר נודע לו רק בדיעבד לאחר שהופסקו העבודות), ואם המנוח או מי מטעמו עשו כן, הרי שעשו זאת על אחריותם בלבד (ס' 25 לסיכומי הנתבע). התובעים טוענים מנגד שלא רק שהנתבע הציג בפניהם מצג שווא כי ניתן להתחיל באופן מיידי את העבודות למרות שטרם ניתן היתר סופי לבניה (דהיינו הנתבע עצמו אישר כמהנדס למנוח להתחיל בבניה בתחילת חודש 09/07 או בסמוך לכך), אלא שהנתבע נטל חלק פעיל בביצוע הבניה עצמה כמפורט לעיל. טענה זו, אם תוכח, עשויה לתמוך בגרסת התובעים כי הצעת המחיר השתכללה לכדי הסכם.
כעולה מחומר הראיות מועד תחילת ביצוע בניית התוספת למוסך הקיים ע"י המנוח החלה בחודש 09/07. אין אינדיקציה ברורה לגבי המועד המדויק של התחלת עבודות הבניה וגם ג'אודת והקבלן אמון לא ידעו לנקוב במהלך עדותם בביהמ"ש את המועד המדויק של תחילת ביצוע העבודות (פ' ע' 10 ש' 32 וע' 11 ש' 1, פ' ע' 12 ש' 9-10, בהתאמה), אך ניתן להסיק מעיון בעובדות כתב האישום (עמק 21500/07 שהגישה הוועדה נגד המנוח ביום 16.12.07) כי הבניה הבלתי חוקית של הרחבת המוסך הקיים התגלתה ביום 13.9.07, דבר הנתמך בתוכנו של צו ההפסקה המנהלי מיום 13.9.07 לפיו "מצב הבניה- חפירת כלונסאות וקשירת ברזלים טרם יציקה", ובצו ההפסקה השיפוטי מיום 19.9.07) וכן בחשבוניות המס שצורפו לתצהיר עדות ראשית ג'אודת. יש לציין כי בחוות דעת המומחה מטעם ביהמ"ש צוין כי ביצוע העבודות החלו לפני וסמוך לדו"ח המפקח מיום 24.10.07 (עמ' 17 לחוו"ד). אולם עיון בדו"ח המפקח מיום 24/10/07 (העתק ממנו צורף כנספח יד לחוות דעת המומחה מטעם ביהמ"ש) מעלה כי המפקח ניהאד ציין בס' 10 לדו"ח כי המנוח החל לצקת רצפת בטון +קיר בלוקים ממערב תוואי דרך, ללא שציין את מועד תחילת העבודות כפי שפורטו בצו ההפסקה המנהלי והשיפוטי, ולפיכך, איני סבור, כי יש בניסוח דו"ח המפקח כאמור כדי להוביל למסקנה כי תחילת הבניה הבלתי חוקית החלה לראשונה רק ביום 24.10.07.
להוכחת טענת התובעים כי הנתבע נטל חלק פעיל בבניה הבלתי חוקית של תוספת הבניה, מפנים התובעים לאמור בתצהירי עדות ראשית ג'אודת והקבלן (ראו: ס' 6.8-6.9 לתצהיר ג'אודת וס' 3 לתצהיר הקבלן.
במהלך חקירתו הנגדית העיד הקבלן אמון כי בטרם התחיל לבצע את העבודות לא הוצג בפניו היתר בניה ע"י ג'אודת או הנתבע (פ' עמ' 11 ש' 29-32), וכי הנתבע נתן לו תכניות עבודה והוראות (פ' עמ' 11 ש' 3-9):
"ש. מי שביצע עבודות בנייה ואין היתר בנייה ביצע עבירה.
ת. אבל יש מהנדס שהוא נתן לי את התכניות וההוראות.
ש. איזה תוכנית הוא נתן לך?
ת. תכנית עבודה.
ש. מציג בפניך תכנית ושואל אם זו התכנית שאתה מדבר עליה?
ת. כן.
עולה מהאמור לעיל, כי עבודות הרחבת המוסך החלו להתבצע שלא עפ"י תוכניות ביצוע חתומות ע"י הנתבע. התובעים לא הציגו בפני ביהמ"ש תוכניות ביצוע כלשהן ובכללן, רשימת ברזל ו/או תכנית קונסטרוקציה שאינה לעיון בלבד, שנערכו ונחתמו ע"י הנתבע. כפי שיפורט להלן, מתברר כי המנוח או מי מטעמו, התבססו במהלך בניית התוספת על התוכנית הראשונית לעיון בלבד שערך הנתבע מיום 5.2.07 (ת/1). התובעים טוענים כי הנתבע הוא זה שסימן בשטח את מיקום קידוח הכלונסאות אך טענה זו מעלה קושי בהתחשב בכך שמדובר ברגיל בשירות מקצועי הניתן ע"י מודד מוסמך ולא ע"י מהנדס. התובעים טוענים כי הנתבע ליווה ופיקח בשטח על התחלת העבודות, ובין היתר נכח במעמד יציקת הכלונסאות והקמת הגדר (דבר המוכחש מכל וכל ע"י הנתבע), אך לא הביאו ראיות מספיקות לכך, ובעיקר שהדבר לא תועד ביומן עבודה כמקובל (עפ"י עדות הקבלן אמון בביהמ"ש הוא לא טרח לנהל יומן עבודה, פ' ע' 12 ש' 11-12), לא זומנו פועלים נוספים שהיו מעורבים בבניה לצורך מתן עדות לגבי מידת מעורבותו של הנתבע (אם בכלל) בבניה נשוא התביעה. בהעדר ניהול יומן עבודה ואי הצגת תוכניות ביצוע, לא הוכח כי נעשו כמקובל, בדיקת ברזל לפני כל יציקה ע"י המהנדס, ואישורו על גבי יומן העבודה או על גבי תוכניות הביצוע הסופיות.
מועד שכירת המהנדס נביל במקומו של הנתבע – כחיזוק לטענה בדבר העדר הסכם:
לטענת הנתבע, רק במהלך ניהול המשפט, התברר לו כי המהנדס נביל הגיש לוועדה ביום 5.9.07 בקשה מתוקנת למתן היתר בניה מטעם המנוח, דבר המאשר עוד יותר את טענתו בדבר ניתוק הקשר עם המנוח, 6 ימים בלבד לאחר מתן הצעת המחיר למנוח (ס' 28 לסיכומי הנתבע). עיון בהעתק הדף הראשון לבקשה למתן היתר בניה מיום 5.9.07 עליה מצוין שם המהנדס נביל כעורך הבקשה (צורפה כנספח יב לחוות דעת המומחה מטעם ביהמ"ש), מעלה כי אין אינדיקציה לכך שהבקשה הוגשה לוועדה ביום 5.9.07 (אין חותמת נתקבל של הוועדה ותאריך מועד הגשה), וכן הבקשה אינה חתומה ע"י המבקש (המנוח) ועורך הבקשה: המהנדס נביל, כנדרש. ישנה חותמת "אין התנגדות" של לשכת הבריאות נפת עכו מיום 4.9.08. עם זאת, עיון בנספח 12 לתצהיר עדות ראשית (מכתב המהנדס נביל למנוח מיום 11.11.07) תומך לכאורה בטענת הנתבע כי המהנדס נביל הגיש את הבקשה הנ"ל למתן היתר בניה לתוספת שטח למוסך הקיים בשם המנוח:
".....הריני מורה לכם לכבד את הפסקת העבודה עד השלמת הליך ההיתר אשר הגשנו לוועדה, ולא להתייחס לתוכניות העבודה אשר בידיכם כי הם לא מתאימות לתוכניות אשר הוגשו בעבר לוועדה ולא מתאימות לתוכניות אשר הגשתי לאחרונה לצורך המשך טיפול...."
לא הוצגו ראיות בדבר בקשה נוספת למתן היתר בניה שנערכה ע"י המהנדס נביל עבור המנוח ומכאן מתבקשת המסקנה כי האמור במכתב המהנדס נביל מיום 11.11.07 מתייחס לבקשה למתן היתר בניה מיום 5.9.07 (נספח יב לחוות דעת המומחה מטעם ביהמ"ש.
במהלך חקירתו הראשית של המהנדס נביל הוא נשאל לגבי נסיבות עריכת מכתבו למנוח מיום 11.11.07, והמועד שבו נשכר כמהנדס ע"י המנוח (פ' ע' 5 ש' 11-17):
"ש. מפנה אותך לנספח 12 לתצהיר התובע, תאשר שזה מכתב שלך ולמה כתבת אותו?
ת. אני מאשר שזה שלי. כתבתי אותו לאחר שפנה אלי גאודת דבאח. הוא ביקש ממני להמשיך בטיפול בתיק הבנייה אחרי שקיבל צו הפסקה מהוועדה. ביום 11/11 הכנתי למנוח סובחי מכתב שיכבד את החלטת הוועדה. הסיבה שלא יכול להוציא היתר במצב הקיים אשר כבר נבנה אז.
ש. מתי נכנסת לעניין?
ת. לפי מסמכים שהגשתי שנמצאים בתיק ב- 20/9/07, וזו חתימה שלי וכתב ידי".
עוד במהלך חקירתו הראשית נשאל המהנדס נביל לגבי הבקשה מיום 5.9.07 (פ' ע' 6 ש' 6 -12):
"ש. מפנה אותך לתכנית שהוזכרה כאן מיום 5/9/07. במה מדובר?
ת. הייתה תכנית אשר חתומה על ידי משרד הבריאות והיא מאושרת במשרד הבריאות ביום 4/9/08. התכנית היא אישור לבקשה שהגשתי ורשום בגוף האישור בסעיף 2 "מכתבים של עורך הבקשה מיום 28/12/07". זו הבקשה שהגשתי למשרד הבריאות.
ש. אז למה כתוב 5/9/07?
ת. תכנית זו נערכה ביום 5/9/07. היא תכנית שקיבלתי מחבי (צ.ל מחברי ג'.נ), איאד סקס, שאני המשכתי לטפל בה".
במהלך חקירתו הנגדית של המהנדס נביל הוא התבקש להתייחס לתאריך הנקוב על הבקשה למתן היתר בניה מיום 5.9.07 עליה מתנוסס שמו כעורך הבקשה (פ' ע' 7 ש' 16-20):
"ש. יש תוכנית שעליה התאריך 5/9/2007. בתוכניות בדרך כלל יוצא תאריך אוטומטי או שמישהו צריך להזין?
ת. צריך להזין. זה לא יוצא אוטומטי.
ש. שמתי לב שהתוכני תמום /5/9 (צ.ל שהתוכניות מיום 5/9 ג'.נ) אינה חתומה על ידיך (צ.ל ידך ג'.נ).
ת. אינה חתומה על ידי אבל שמי מופיע עליה. לא הייתה בעייה מסוימת שלא חתמתי עליה".
יצוין כי הנתבע עותר לביהמ"ש בסיכומיו (ס' 29) שלא לתת אמון בעדות המהנדס נביל בביהמ"ש לפיה התכנית נמסרה לו ע"י הנתבע והתאריך המופיע עליה (5.9.07) אינו מופק אוטומטית אלא יש צורך להזינו ידנית, אולם הנתבע לא הביא כל ראיה לתמיכה בטענתו זו. עם זאת, לטעמי, ניתן למצוא חיזוק מסוים לטענת הנתבע בעניין אי הצורך בהזנה ידנית של התאריך הנקוב בבקשה ע"י עורך הבקשה, בעדות המפקח ניהאד בביהמ"ש לפיה ככל הידוע לו הבקשה שערך המהנדס נביל עבור המנוח לא הוגשה לוועדה ביום 5.9.07, אבל להבנתו התאריך הנקוב עליה מהווה הצהרה של עורכה לגבי מועד עריכתה (פ' ע' 2 ש' 19-23):
"ש. יש תכנית שהוגשה ביום 5/9/07?
ת. זו תכנית שהוגשה למשרד הבריאות והמסמך שלה הגיע לוועדה ביום 24/9/08.
ש. התכנית מיום 5/9 נושאת את שמו של המהנדס נביל אעמר?
ת. תאריך ההצהרה של המהנדס שהכין את התכנית מיום 5/9/07, אך קיים מסמך של משרד הבריאות שמעיד על כך שההעתק הזה של התכנית הגיע למשרדי הוועדה ביום 24/8/08".
סיכומו של דבר, בכל הקשור למחלוקת בסוגיית השתכללות הצעת המחיר לכדי הסכם, וכפי שפורט לעיל, ישנן אינדיקציות לכאן ולכאן, אשר שקלולן המצטבר בנסיבות הקונקרטיות של תיק זה, כפי שהוכחו בפניי, מוביל לטעמי למסקנה כי ספק אם הוכח ע"י התובעים כי מדובר בהסכם מחייב. אולם כפי שיפורט להלן בסוגיית האחריות הנזיקית, גם אם היה מוכח ע"י התובעים כי הצעת המחיר הינה בבחינת הסכם מחייב, עדיין לא הוכחו ע"י התובעים כל יסודות עוולת הרשלנות, שיש בכוחם לבסס חבות נזיקית מצד הנתבע בנוגע לבניה הבלתי חוקית שבוצעה בשנת 2007 של הרחבת המוסך הקיים של המנוח בישוב בענה.
כפי שפורט לעיל, ספק אם הוכח ברמה הדרושה במשפט אזרחי כי המנוח שכר את שרותי הנתבע כמהנדס עפ"י הצעת המחיר שהגיש לו הנתבע מיום 29.8.07. לטעמי, גם אם היו התובעים מוכחים כי במהלך ביצוע העבודות של בניית התוספת לשטח מוסך קיים נשוא התביעה, הייתה התקשרות תקפה בין המנוח לבין הנתבע, וגם אם נניח לטובתם כי הנתבע הציג מצג שווא/מצג רשלני בפני המנוח ו/או ג'אודת בסוף חודש 08/07 ו/או בתחילת חודש 09/07, לפיו ניתן להתחיל מיידית בביצוע תוספת הבניה, על אף שטרם ניתן היתר בניה סופי ע"י הוועדה למנוח, עדיין התנהלות המנוח ו/או מי מטעמו, הביאה לטעמי, לניתוק הקשר הסיבתי בין הפרת חובת הזהירות של הנתבע כמהנדס הפרויקט, לבין הנזקים הנטענים. להלן אפרט נימוקיי בתמצית:
מכל האמור לעיל אני מחליט לדחות את התביעה.
התובעים ישלמו לנתבע הוצאות בסך 4,000 ₪ + מע"מ תוך 30 יום מיום קבלת פסק דין זה.
ניתן היום, ד' אדר תשע"ה, 23 פברואר 2015, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
19/04/2009 | החלטה על בקשה של נתבע 1 הארכת מועד להגשת כתב הגנה 19/04/09 | רחמים צמח | לא זמין |
11/05/2009 | החלטה על בקשה של נתבע 1 הארכת מועד להגשת כתב הגנה 11/05/09 | רחמים צמח | לא זמין |
04/11/2009 | החלטה מתאריך 04/11/09 שניתנה ע"י ג'מיל נאסר | ג'מיל נאסר | לא זמין |
16/03/2010 | החלטה מתאריך 16/03/10 שניתנה ע"י ג'מיל נאסר | ג'מיל נאסר | לא זמין |
14/04/2010 | הוראה למומחה בית משפט להגיש הודעה מטעם השמאי | ג'מיל נאסר | לא זמין |
10/03/2011 | הוראה לבא כוח נתבעים להגיש אישור פקס | ג'מיל נאסר | לא זמין |
26/04/2011 | החלטה על בקשה של נתבע 1 הגשת חומר נוסף - כתב תשובה/ תצהיר תשובה/ אסמכתא 26/04/11 | ג'מיל נאסר | לא זמין |
24/05/2013 | החלטה מתאריך 24/05/13 שניתנה ע"י ג'מיל נאסר | ג'מיל נאסר | צפייה |
29/05/2014 | הוראה לבא כוח תובעים להגיש אישור פקס | ג'מיל נאסר | צפייה |
16/06/2014 | פרוטוקול מיום 16.6.14 | ג'מיל נאסר | לא זמין |
23/02/2015 | פסק דין שניתנה ע"י ג'מיל נאסר | ג'מיל נאסר | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | סובחי דבאח ז"ל | רשאד סלים |
תובע 2 | נוהאד דבאח | רשאד סלים |
תובע 3 | ג'אודת דבאח | רשאד סלים |
תובע 4 | רבאב דבאח | רשאד סלים |
תובע 5 | איהאב דבאח | רשאד סלים |
תובע 6 | פאטמה דבאח | רשאד סלים |
תובע 7 | מחמוד דבאח | רשאד סלים |
נתבע 1 | איאד סכס | ג'ואד סקס |