בפני | כב' השופט א. סלאמה, סגן נשיא | |
תובעים | 1. כרם מהר"ל מושב עובדים להתיישבות שיתופית בע"מ 2. דלית שמואלי 3. יואב קדמן 4. אהרון טויג 5. הדר גורן 6. מירית אשכנזי 7. ליאור אשכנזי 8. יגאל שוורצמן 9. חגית שוורצמן 10. דוד שליט 11. רותי גליק 12. משה רחמני 13. לאה סלע 14. דוד הברון 15. איילה הברון 16. ליאור בהט 17. הילה בהט 18. איל רינות (אחר/נוסף) 19. מאיר אורה סופר 20. עצמון פרג 21. שוש פרג 22. נועה סלייטר 23. קרנית גפן 24. ליאת שחר 25. שלומי עמר 26. רויטל באומל-עמר 27. תמר שוורץ 28. אלחנן שוורץ 29. רונן טירק 30. אייל פלומין 31. אייל גלנץ 32. רונן סוראסקי 33. לאה סוראסקי 34. שמואל שוורץ 35. טל הוכברג 36. עירית רפפורט 37. אייל משלי 38. איריס משלי 39. הדס גלנץ 40. ארז ארטשטיין 41. מיטל ארטשטיין 42. שלום בומרינד 43. יעל בומרינד 44. איתן עמית 45. סיגל רז 46. עדי בראונר 47. קרול בראונר | |
נגד | ||
הנתבעת | רשות העתיקות |
פסק דין
לפי התובעים, האגרות הנ"ל נדרשו ונגבו מהם שלא כדין, וזאת משום שתקנות העתיקות חסרות תוקף חוקי ואינן עומדות במבחן החוקתיות.
טענות התובעים בתמצית
האגודה היא היוזמת של פרויקט להרחבת מושב כרם מהר"ל, בהתאם להחלטת מועצת מקרקעי ישראל מס' 737, במסגרתו החכיר המינהל מגרשי מגורים למשתכנים אשר הומלצו ע"י האגודה. בהתאם להחלטה הנ"ל הייתה האגודה אחראית על ביצוע עבודות הפיתוח והתשתיות הציבוריות בשטחי הציבור של הפרויקט וכן לפינוי המגרשים מכל אדם וחפץ.
הנתבעת התנתה את מתן האישורים בכך שיערכו חפירות בדיקה מקדמיות ובמידת הצורך, בשים לב לממצאי הבדיקה, גם חפירות הצלה. דרישה זו לדידם של התובעים, היא מידתית ואין הם חולקים עליה. אלא, שהנתבעת הוסיפה וציינה כי מימון ביצוע חפירות אלה יושת במלואו על התובעים, לשיטתה, בהתאם להוראת תקנות האגרות.
בסופו של יום, לאחר שהנתבעת ערכה את החפירות הנ"ל במגרשים, במימון מלא של התובעים, נתנה את הסכמתה להיתרים לבניית בתי המגורים.
אף על פי כן, מסכימים התובעים כי התניית האישור בביצוע החפירות מהווה תנאי ראוי כשלעצמו. ואולם, לטענתם, המנהל אינו רשאי לקבוע כי בעל המקרקעין (מבקש אישור הפעולות במקרקעין, בעניינו – התובעים) הוא זה אשר יישא במלוא מימון עלות ביצוע החפירות.
ומה עשתה הנתבעת לפי התובעים? במקום לבטל את הפרקטיקה שנקבע כי פסולה היא, ביקשה דווקא להכשיר ולהנציח אותה באמצעות חקיקת משנה; אלה הן תקנות העתיקות, אשר הותקנו ע"י שר החינוך דאז, מר אהוד ברק, ונכנסו לתוקף ביום 22/3/01, ואשר סעיף 2 שבהן מסמיך את המנהל לגבות אגרות שונות מקום בו התנה מתן אישור ע"פ סעיף 29(א) לחוק העתיקות בתנאים (למעט חריגים שנקבעו בסעיפים 5 ו- 6 לתקנות). תעריפי האגרות נקבעו אף הן בסעיף 2 הנ"ל.
בטענה זו נתלים התובעים על דברי בית המשפט בפרשת דנקנר, הגם ששם, מטבע הדברים, נבחן הנוהג של רשות העתיקות בכל הנוגע לגביית אגרות חפירה ולא תקנות העתיקות עצמן.
והנה, גם לאחר פרשת דנקנר לא נחקק תיקון לחוק העתיקות ובו הוראה מפורשת המתירה לרשות לפגוע בזכות הקניין באמצעות גביית אגרות כמפורט לעיל או לחילופין הוראה מפורשת המסמיכה את מחוקק המשנה להתקין תקנות בעניין. המשמעות, אפוא לפי התובעים, ברורה: קביעת בית המשפט העליון הנ"ל עומדת בעינה אף כיום, לאחר התקנות תקנות העתיקות.
בענייננו, לא ניתנה לבעלי הקרקע תמורה כלשהי בגין התשלומים שהם נדרשים לשלם, שכן תשלומים אלה נועדו לממן חפירות בקרקע, שנועדו לשרת את האינטרס הציבורי ולא האינטרס הפרטי של בעלי הקרקע. ודוק, אין לתובעים הנאה אישית כלשהי מעתיקות שיימצאו בשטח בו הם בעלי הזכויות, ככל שיימצאו, מעבר להנאה שיכולה להיגרם להם מעתיקות שימצאו בכל שטח אחר. משלא נתקבלה "תמורה" עבור התשלום, הרי שאין מדובר ב"אגרה", כי אם בהיטל או מס שסמכות להשיתו לא קיימת בחוק העתיקות ופועל יוצא הוא שהשר לא היה מוסמך להתקין את התקנות בדנן.
מימון חפירות אינו חלק מן ההסדרים הראשוניים שהוסדרו בחוק העתיקות ומכאן שבהתקינו את התקנות (הכוללות מימון שלא הוסדר בחקיקה ראשית), חרג השר מסמכותו. תקנות העתיקות הינן תקנות ביצוע, בבחינת הסדר משני, והשר מוגבל בתיקון התקנות להסדר משני בלבד והוא אינו רשאי לחוקק הסדר ראשוני.
הדרך היחידה בה רשות העתיקות יכולה להשית את מימון החפירות על בעלי הקרקע היא באמצעות תיקון החקיקה הראשית בלבד, ומשלא נעשה כן, הרי שהקביעה בפרשת דנקנר לפיה המימון ייעשה מכיסה של הרשות, עומדת על תילה.
עמדת היועמ"ש בתמצית
סעיף 4.5 לתקנון התכנית התקפה קובע ש"כל עבודה בתחום שטח המוגדר כעתיקות תתואם ותתבצע בפיקוח צמוד של נציג מוסמך מטעם רשות העתיקות. רשות העתיקות רשאית לדרוש מיזם התוכנית כי יקצה את האמצעים הנדרשים לביצוע בדיקות מקדמיות במגמה לעמוד על העצמה והאיכות של השרידים הקדומים. היזם ימסור הודעה לרשות העתיקות שבוע לפני תחילת ביצוע העבודות. במידה ובמהלך ביצוע העבודות ייחשפו שרידים הראויים לחפירה, תתקיים חפירת הצלה כמתחייב מחוק העתיקות התשל"ח-1978 ובהתאם לנוהלי רשות העתיקות. היזם יידרש לממן את ביצוע החפירות והפיקוח עליה".
אישורה של הנתבעת הותנה בכך שיערכו במגרשים חפירות בדיקה מקדמיות (בגינם שילמו התובעים את האגרות שנדרשו) ובמידת הצורך גם חפירות הצלה. התובעים מציינים, כי דרישה זו כשלעצמה הינה לגיטימית וראויה, ברם מוסיפים כי לא ראוי שהם אלה שיישאו במימון החפירות.
זאת ועוד, סעיף 24 לחוק רשות העתיקות, התשמ"ט - 1989 (להלן "חוק רשות העתיקות") וסעיף 46(א) לחוק העתיקות קובעים יחדיו את מקורות ההכנסה של הרשות, ובכלל זה את הסמכות לגביית אגרות ותשלומים אחרים בעד רישיונות, אישורים, היתרים או שירותים, כשסעיף 46(א) לחוק העתיקות מסמיך במפורש את השר הממונה להתקין תקנות בכל הנוגע לביצוע החוק, כלומר לצורך גביית אגרות בעד "אישורים" הניתנים לפי חוק העתיקות, ובכלל זה "אישור" של המנהל לפי סעיף 29(א) לחוק.
לפי היועמ"ש, המסקנה הפשוטה המתבקשת היא, כי תנאי נלווה לתנאיו של אישור המנהל לפי סעיף 29(א) לחוק עשוי להיות גם תשלום אגרה. סעיף 24 לחוק רשות העתיקות מחזיק אחר רציונאל זה, בקובעו כי תקציבה של רשות העתיקות ימומן, בין היתר, מאגרות שישולמו לה לפי חוק העתיקות.
כך או כך, תקנות העתיקות הותקנו לאחר פרשת דנקנר, בין היתר בעקבות ביקורת שנשמעה בו, ומעת התקנתן הונח בסיס נורמטיבי חדש, ראוי ותקין לגביית אגרה בעד אישור פעולות.
בעקבות ההחלטה הנ"ל, הותקנו תקנות העתיקות נשוא הליך זה ע"י שר החינוך דאז, מר אהוד ברק. מאחר שכוונת מתקין התקנות הייתה כי התקנות לא יחולו מקום בו מבקשת האישור היא רשות ממשלתית, עליה חל ממילא אותו הסדר שנקבע בהחלטה 1840 הנ"ל, ונוכח העובדה שנוסח התקנות הותיר לכאורה ספק בעניין זה, התקינה השרה לימור לבנת את תקנות העתיקות (אגרות למתן אישור פעולות) (תיקון) התשס"ב – 2001, במסגרתן הובהר, כי תקנות העתיקות לא יחולו על המדינה.
לעניין הטענה לפגיעה בזכות הקניין, היועמ"ש סבור, כי ניסיונם של התובעים לשוות לנסיבות העניין מראית עין משפטית של פגיעה בזכות קניין הינו ניסיון בעייתי, למצער ניסיון שרחוק מהיות נקי מספק, שכן, הזכות שנרכשה מהווה, לכל היותר, זכות המכילה חובת עשה אגב קניין, כלומר זכות ביניים ספק קניינית ספק אישית, המקפלת בתוכה חובת עשה להשתתף בנטל מימונן של בדיקות רשות העתיקות בקרקע שבה נרכשה אותה זכות. אי לכך, ספק אם מדובר בפגיעה חוקתית, וממילא ספק אם שומה לבוחנה במשקפי פסקת ההגבלה החוקתית.
מכל מקום, התקנות הותקנו מכוח הסמכה מפורשת בחוק והן אינן פוגעות בזכות הקניין במידה שעולה על הנדרש. השתת חלק מהעלות במישרין על הפרט מקימה מנגנון רציונאלי המבטיח איזון, ולו חלקי, בין הוצאות הרשות ובין הכנסותיה. ההסדר שקובעות התקנות הנו הסדר הוגן ומאזן, שמביא לצמצום הפגיעה בקניין, והוא עולה בקנה אחד עם סעיף 24 לחוק רשות העתיקות וסעיף 46א לחוק העתיקות שקובעים במפורש, כי מסגרת תקציבה של הרשות תמומן מאוצר המדינה ומהכנסות מאגרות ותשלומים אחרים שישולמו לרשות לפי חוק העתיקות.
במובן זה, מהוות תקנות העתיקות בבחינת ביצוע מפורט של הסדר ראשוני מפורש, ובכך מהוות הן הסדר משני נאות הבא להגשים הסדר ראשוני על דרך פריטתו להוראות ספציפיות שיאפשרו תרגום של אותו הסדר ראשוני מהלכה למעשה.
האגרה משתלמת לרשות בגין עבודות המבוצעות כשירות לפרט, באתר נשוא בקשתו, ובזכותן של עבודות אלה יוכל מבקש השירות להמשיך ולהתקדם בפיתוח האתר. על כן, קיים קשר סיבתי בין תשלום האגרה לבין השירות שניתן למשלם האגרה.
אף שמדובר בשירות שיש בו כדי לשרת לא רק את הפרט אלא גם את הציבור, אין היבט זה גורע מהיותו של התשלום בבחינת "אגרה". הראיה, שגם בפרשת דנקנר לא השקיף בית המשפט על התשלום הנדרש מן הפרט לשם מימון חפירות, אלא כעל אגרה.
טענות הנתבעת בתמצית
לפי הנתבעת, התקנות הותקנו כדין ובסמכות ובהתאם להוראות חוק העתיקות. התקנות הותקנו בעקבות המתווה שהניח בג"ץ בפרשת דנקנר, אשר ביקש להתוות לרשות העתיקות את הדרך בה תסדיר את נושא מימון החפירות, נושא אשר לא היה מוסדר כיאות עד אז.
תשובת התובעים בתמצית
ודוק, אם וככל שיאומצו הקביעות שנקבעו בפרשת דנקנר, הרי שעל המדינה/הנתבעת לשאת מתקציבה בעלויות אלה. יוצא אפוא, כי לא רק שהרשות אינה מסבסדת את מבקש ההיתר, אלא שבכך שהיא דורשת ממנו לשלם מחצית מעלויות המימון היא דורשת ממנו, שלא כדין, לסבסד אותה לשאת בתשלום שאין הוא חייב בתשלומו. מבקש ההיתר אינו המסובסד אלא הוא המסבסד את הרשות.
בנוסף ובניגוד לעולה מטענת היועמ"ש, הרי שבחוזה הפיתוח או החכירה שנחתם בין התובעים לבין המינהל אין כל הוראה מפורשת או משתמעת הקובעת כי עלויות מימון החפירה יוטלו על רוכשי הזכויות (התובעים).
דיון והכרעה
בענייננו, אין חולק, כי מדובר באתר עתיקות (להבדיל מפרשת דנקנר שם עניין זה נתון היה במחלוקת בין הצדדים). גם אין חולק בדבר סמכותו של המנהל להתנות את האישור הנ"ל בביצוע חפירות מוקדמות באתר. בכגון דא, מסכימים התובעים, כי עסקינן בתנאי ראוי כשלעצמו. לעומת זאת, לטענתם, אין הוא רשאי להשית את מימון החפירות על מבקש האישור במסגרת תקנות ומשכך התקנתן אינה עומדת במבחן החוקיות ו/או החוקתיות ודינה להתבטל.
"השר", משמע שר החינוך והתרבות, כעולה מסעיף 1 לחוק העתיקות (סעיף ההגדרות).
עינינו הרואות, אפוא, כי השר רשאי להתקין תקנות שעניינן גביית אגרות בעד "אישורים הניתנים לפי חוק זה". אין ספק, שאישור הניתן לפי סעיף 29 (א) לחוק העתיקות כמוהו כאישור הניתן "לפי חוק זה", ומכאן שהשר מוסמך להתקין תקנות שעניינן גביית אגרות בעד אישור הניתן לפי אותו סעיף (לרבות בגין ביצוע הבדיקות לצורך מתן האישור). הטענה שהתקנות הותקנו בחוסר סמכות או בחריגה ממנה, דינה אפוא להידחות.
זאת גם יש לזכור, שהתובעים אינם חולקים על סמכותו של המנהל להתנות את האישור המבוקש בביצוע החפירות עצמן (בין אם מדובר בחפירות בדיקה ובין אם בחפירות הצלה). אך ברי הוא, שחפירות אלה, מטבע הדברים, כרוכות בהוצאות כספיות שיש להתייחס אליהן, וכך אכן נעשה בתקנות.
כאן גם המקום לציין את סעיף 24 לחוק רשות העתיקות הקובע, כי "תקציב הרשות ימומן מאוצר המדינה, ומהכנסות מאגרות ותשלומים אחרים שישולמו לרשות לפי חוק העתיקות" וכן את סעיף 46א לחוק העתיקות, הקובע, כי "אגרות ותשלומים אחרים, למעט קנסות, הנגבים לפי חוק זה ישולמו לקופת הרשות" (ההדגשות אינן במקור).
גביית אגרות אלו נעשית בעד ביצוע פעולות כמפורט בסעיף 2 לתקנות העתיקות בקשר ישיר עם הצורך במתן האישור הנדרש בסעיף 29(א) לחוק העתיקות וכתנאי נלווה לו (מקום בו "התנה המנהל את מתן האישור בתנאים", כלשון תקנה 2 הנ"ל). אי לכך, אין מנוס מהמסקנה כי הדברים שזורים זה בזה ומתקיים קשר סיבתי ברור בין תשלום האגרה לבין השירות המבוקש ע"י משלם האגרה. השירות ניתן בדרך של ביצוע אותן בדיקות/חפירות לצורך מתן האישור, אישור באמצעותו יוכל מבקשו להמשיך בפיתוח האתר בדרך של פעולות בנייה ו/או פעולות אחרות כמצוין בסעיף 29 (א) לחוק העתיקות.
במילים אחרות, תשלום האגרה נעשה, בשורה התחתונה, לצורך מתן האישור (וכך גם כותרתה של תקנה 2 לתקנות: "אגרות לצורך מתן אישור"), ובאופן המתיישב עם האמור בסעיף 46 (א) לחוק העתיקות ("לרבות גביית אגרות בעד רישיונות, אישורים, היתרים או שירותים הניתנים לפי חוק זה"), הסעיף שמכוחו הותקנו תקנות העתיקות כאמור.
בנוסף, חשוב לציין גם את צידו האחר של המטבע - סעיף 3 לתקנות העתיקות - שלפיו מקום בו החליט המנהל לאור תוצאות הבדיקה או החפירות שלא לתת אישור לביצוע פעולות במקרקעין, חלה חובת השבת האגרה ששולמה לפי תקנה 2.
והרי, גם מפרשת דנקנר עולה, שעסקינן בתשלום שהינו "מבחינה מהותית, מעין היטל או אגרה" (סעיף 29 סיפא, שם).
נדמה, שבטענותיו אלו אכן מרחיב היועמ"ש את גדר המחלוקת שבין הצדדים בסוגיה המשפטית שבדנן. שכן, השאלה המשפטית העומדת לדיון הינה מידתיות הפגיעה בזכות הקניין של התובעים במגרשים נשוא הפרויקט (מרגע שנקבע כי בתקנות חוקיות עסקינן), ולא הזכות כשלעצמה האם קניינית היא, האם לאו. מכאן, שטענת התובעים להרחבת חזית בעניין זה, יש בה טעם, ועל כן ראוי לדחות את טענת היועמ"ש.
לדידי, יש לתת למונח זכות "קניין" פרשנות רחבה אשר מקיפה גם זכויות שאינן נופלות להגדרת מונח זה במובן הצר, בעת שבאים לבחון את שאלת הפגיעה בזכות, ופרשנות רחבה זו כוללת אף זכויות המכילות חובת עשה הנובעת מהתחייבות חוזית אליה מחויב בעל הזכות שנרכשה (ראה: יהושע ויסמן, דיני קניין, חלק כללי, עמ' 74).
כאמור לעיל, בענייננו, הטענה היא, שתקנות העתיקות פוגעות בזכות הקניין באופן לא מידתי (במידה העולה על הנדרש).
"דרישת המידתיות בוחנת, אפוא, את האמצעים שנבחרו על ידי המחוקק לשם הגשמת התכלית (הראויה) של דבר החקיקה. בפסיקת בית משפט זה הוכרו שלושה מבחני משנה שבאמצעותם נבחנת מידתיות הפגיעה של דבר חקיקה מסוים בזכות חוקתית מוגנת. מבחן המשנה הראשון הוא מבחן הקשר הרציונאלי, שבו נבחנת ההתאמה בין דבר החקיקה הפוגע בזכות החוקתית לבין התכלית אותה הוא נועד להגשים. מבחן המשנה השני הוא מבחן האמצעי שפגיעתו פחותה. לצורך מבחן זה עלינו לבדוק האם מבין האמצעים האפשריים להגשמת תכלית החוק הפוגע נבחר האמצעי שעוצמת פגיעתו בזכות החוקתית המוגנת היא הקטנה ביותר האפשרית. מבחן המשנה השלישי הוא מבחן המידתיות במובן הצר. מבחן זה מחייב את קיומו של יחס סביר בין הזכות החוקתית המוגנת לבין היתרון החברתי הצומח מן הפגיעה..." (ההדגשות אינן במקור).
בג"ץ 2605/05 המרכז האקדמי למשפט ולעסקים (ע"ר) ואח' נ' שר האוצר ואח' (19/11/09), מאגרים משפטיים, פסקה 46 לפסק הדין.
אין חולק, כי מבחן הקשר הרציונאלי מתקיים בענייננו (התובעים מודים בכך בסעיף 44 לסיכומיהם). משמע, שמתקיים קשר של התאמה בין האמצעי הפוגע (תשלום אגרות חפירה ע"י מבקש האישור בהתאם לתקנה 2 בתקנות העתיקות) לבין התכלית אותה נועד האמצעי להגשים (חשיפת עתיקות, שימורן והגנה עליהן).
מבחן זה כולל בחובו שני יסודות: האחד, קיומה של חלופה היפותטית אשר בכוחה להגשים את מטרתו הראויה של החוק באותה מידה של אינטנסיביות כמו האמצעים שננקטו בחוק הפוגע (להלן: "היסוד הראשון"); השני, החלופה ההיפותטית פוגעת בזכות החוקתית במידה פחותה מפגיעתו של החוק הפוגע (להלן: "היסוד השני").
ראו: פרופ' אהרן ברק, מידתיות במשפט, הפגיעה בזכות החוקתית והגבלותיה, בעמוד 399.
החלופה ההיפותטית הנטענת בעניינו ע"י התובעים בבחינת "האמצעי שפגיעתו פחותה", הינה הטלת מלוא מימון החפירות על הנתבעת עצמה, חלופה באמצעותה ניתן להשיג את אותה תוצאה ממש תוך פגיעה פחותה בזכות החוקתית (כך לפי הטענה).
לפי התובעים, במצב הקיים, הפגיעה בזכות הקניין שלהם הינה כפולה: הפגיעה הראשונה הינה בדחיית עבודות הבנייה עד לקבלת אישור המנהל לפי סעיף 29 (א) לחוק; והפגיעה השנייה הינה בעצם חיובם באגרות החפירה.
לגישתם, הפגיעה השנייה היא מיותרת/אינה מידתית נוכח החלופה הנ"ל. בדנן, מבקשים התובעים להישען על פרשת דנקנר.
חלופה זו משמעה נטל כלכלי כבד על קופת רשות העתיקות, נטל אשר יקשה משמעותית על תפקודה וכפועל יוצא מכך גם לפגיעה בניהולה, למצער בכל הנוגע לקביעת סדר עדיפויות ראוי ושמירה נאותה על עתיקות. כידוע, המשאבים הציבוריים, מטבע הדברים, מוגבלים הם.
בעניין זה, אין לי אלא להסכים עם דברי היועמ"ש, בסעיף 90 לעמדתו, לפיהם, "ממה נפשך, שהרי אילו היה מלוא נטל מימונן של בדיקות מוטל על כתפי הרשות, היה זה מחייב את הרשות להקצות משאבים שלא לפי שיקול דעתה וסדרי עדיפותה המקצועיים אלא לפי דרישות אקראיות מצד פרטים כאלה ואחרים. כך נשלל היה מן הרשות כוח לקבוע איכותית מהם המשאבים שבדעתה להקצות בתקופה מסויימת למטרה של שימור עתיקות מסויימות ו/או גילויין. בהיעדר שליטה תקציבית על פעולותיה היו נגרמים עיכובים תקציביים חוזרים ונשנים בפעולות הרשות, וסופם שהיו מתגלגלים אל הפרט המבקש ומשבשים את ציפייתו הסבירה".
"מבחן הצורך אינו דורש אפוא בחירה באמצעי שפגיעתו היא הקטנה ביותר או שפגיעתו היא קטנה יותר, אם אין בכוחו של אמצעי זה להגשים את מטרת החוק באופן שווה ערך לזה של האמצעי שנבחר בחוק. ודאי שמבחן הצורך אינו דורש פגיעה מינימלית בזכות האדם; הוא דורש את הפגיעה הקטנה ביותר הדרושה כדי להגשים את מטרת החוק. מבחן הצורך "אינו בוחן אך את עצם קיומו של אמצעי הפוגע פחות בזכות החוקתית המוגנת; אלא הוא מחייב לבחון האם אותו אמצעי פוגעני פחות מגשים את תכלית החקיקה באותה מידה או במידה דומה לאמצעי שנבחר על ידי המחוקק" (ההדגשה אינה במקור).
ספרו של פרופ' ברק הנ"ל, עמודים 395 – 396.
פסק דין דנקנר ניתן לפני התקנת תקנות העתיקות, כך שפעולת המנהל שם (התניית האישור בביצוע חפירות על חשבון מבקש האישור), נבחנה כפרקטיקה נוהגת בה נקטה הרשות (שככזו נמצאה פסולה), ולא כפעולה הבאה מכוח חוק ו/או תקנות שהותקנו מכוח הסמכה מפורשת בו (חקיקת משנה).
כאן גם המקום לציין, שפרשנות התובעים שלפיה מהתייחסות פסק הדין בפרשת דנקנר לסעיף 46 לחוק העתיקות, עולה שהסעיף אין בכוונתו להסמיך את השר להתקין תקנות המאפשרות גביית אגרות לצורך מימון חפירות (דוגמת תקנות העתיקות בדנן), אינה מקובלת עליי. כפי שפורט בהרחבה לעיל, תקנות העתיקות הותקנו כדין וחוקיות הן.
בענייננו, נדרש יחס ראוי בין "תוספת" התועלת הציבורית המושגת מהתקנת תקנות העתיקות לבין "תוספת" הנזק/הפגיעה בזכות החוקתית (זכות הקניין). דעתי היא, כי היחס בין השניים מידתי הוא וכי התועלת עולה על הנזק.
"תוספת" התועלת הציבורית באה לידי ביטוי, אפוא, בשיפור ניהולה ותפקודה של רשות העתיקות וכפועל יוצא מכך גם בקידום התכלית הציבורית עליה אמונה הרשות והיא שמירה על עתיקות. גם לפרט עצמו צומחת תועלת בעניין, שכן הטיפול בבקשתו למתן אישור פעולות במקרקעין, זוכה למענה ראוי ומהיר יותר.
אשר ל"תוספת" הנזק בזכות הקניין (החיוב בתשלום אגרות החפירה), הרי בשים לב לטענה כי במימון חלקי בלבד עסקינן ולאור המנגנון כולו הקבוע בתקנות, לרבות פירוט סוגי האגרות ושיעורן, האבחנה בין גוף ציבורי לגוף שאינו כזה, השבת אגרה מקום בו הוחלט שלא ליתן אישור לביצוע פעולות במקרקעין (תקנה 3) ומתן פטור מטעמים מיוחדים (תקנה 5), נחה דעתי כי עסקינן ב"תוספת" נזק שהינה מאוזנת ומידתית ביחס ל"תוספת" התועלת הנ"ל.
סוף דבר
התובעים ישלמו לנתבעת את הוצאות המשפט וכן שכ"ט עו"ד בסך 10,000 ₪ בתוספת מע"מ כחוק. סכומים אלה ישולמו בתוך 30 יום מהיום שאם לא כן יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד התשלום המלא בפועל.
המזכירות תשלח עותק פסק דין זה לצדדים כמקובל.
זכות ערעור כחוק.
ניתן היום, י"א סיון תשע"ג, 20 מאי 2013, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
25/06/2009 | החלטה מתאריך 25/06/09 שניתנה ע"י אינאס סלאמה | אינאס סלאמה | לא זמין |
02/02/2010 | החלטה מתאריך 02/02/10 שניתנה ע"י אינאס סלאמה | אינאס סלאמה | לא זמין |
07/09/2011 | החלטה על בקשה של מדינת ישראל כללית, לרבות הודעה בקשה והודעה 07/09/11 | אינאס סלאמה | לא זמין |
18/10/2012 | החלטה מתאריך 18/10/12 שניתנה ע"י אינאס סלאמה | אינאס סלאמה | צפייה |
20/05/2013 | פסק דין מתאריך 20/05/13 שניתנה ע"י אינאס סלאמה | אינאס סלאמה | צפייה |
02/10/2013 | פסק דין מתאריך 02/10/13 שניתנה ע"י יגאל גריל | יגאל גריל | צפייה |