בפני | כבוד השופטת ג'ני טנוס | |
תובעת (ת.א. 22196-10-09) | טמבור בע"מ ע"י ב"כ עוה"ד מירית חביה | |
נגד | ||
נתבעים תובעת (ת.א. 10844-05-09) נתבעות | 1. פוליאוריאה ציפוי ואיטום אלסטומרי בע"מ ע"י ב"כ עוה"ד ורד גוילי צולמן 2. איל נצר ע"י ב"כ עוה"ד שלמה עובדיה 3. אפרים פרנסואה כהן ע"י ב"כ עוה"ד שלמה עובדיה 4. מתתיהו ממן ע"י ב"כ עוה"ד ורד גוילי צולמן 5. אליעזר ניסנצוויג ע"י ב"כ עוה"ד סמדר איתן זיסמן 6. עובדיה יחזקאל ע"י ב"כ עוה"ד שלמה עובדיה פוליאוריאה ציפוי ואיטום אלסטומרי בע"מ ע"י ב"כ עוה"ד ורד גוילי צולמן נגד
שתיהן ע"י ב"כ עוה"ד מירית חביה | |
תובעת (ת.א. 2283-07-08) |
טמבור הפצות בע"מ ע"י ב"כ עוה"ד מירית חביה | |
נגד | ||
נתבעים | 1. פוליאוריאה ציפוי ואיטום אלסטומרי בע"מ ע"י ב"כ עוה"ד ורד גוילי צולמן 2. איל נצר ע"י ב"כ עוה"ד שלמה עובדיה 3. אפרים פרנסואה כהן ע"י ב"כ עוה"ד שלמה עובדיה 4. מתתיהו ממן ע"י ב"כ עוה"ד ורד גוילי צולמן | |
פסק דין |
עסקינן בשלוש תביעות כספיות שהדיון בהן אוחד, כמפורט להלן:
התביעה היא לתשלום יתרת חוב בסכום הנ"ל של חברת פוליאוריאה ציפוי ואיטום אלסטומרי בע"מ (להלן – חב' פוליאוריאה ציפוי) בגין חומרים שסופקו לה על ידי התובעת ולא שולם עבורם, כאשר יתר הנתבעים (להלן ובהתאמה – נצר , כהן וממן) ערבים לפירעון החוב מכוח ערבותם האישית.
התביעה היא לתשלום תמורה חוזית בגין עבודות שהתובעת ביצעה עבור שתי הנתבעות (שתיקראנה להלן – חב' טמבור) בפרויקט ציפוי בריכות במפעל של חברת אינטל אלקטרוניקה בע"מ בקריית גת (להלן – חב' אינטל) בהתאם להזמנה של חברת ברן תעשיות (91) בע"מ (להלן – חב' ברן).
התביעה היא לתשלום פיצויים בסכום הנ"ל בגין הנזקים שנגרמו לתובעת בקשר לעבודתה של חב' פוליאוריאה ציפוי בפרויקט במפעל חב' אינטל, וכנגד הנתבעים מכוח ערבותם האישית לכל סכום שיגיע לתובעת מאת חב' פוליאוריאה ציפוי בקשר להסכם.
רקע כללי:
בהתאם להסכם, הוקמה יחידה עצמאית בחב' טמבור לשיווק ולמכירה של מוצרים אלה תוך חלוקת הרווח הנקי ביניהן באופן שווה. עפ"י ההסכם, שיתוף הפעולה בין השתיים נעשה מכוח היות חב' טמבור הזכיינית לשיווק מוצרי הפוליאוריאה בארץ אך מעולם לא עסקה ביישום של מוצרים אלה, ואילו חברת פוליאוריאה בע"מ הייתה בעלת ידע וניסיון בתחום.
עם חתימת ההסכם בין שתי החברות הנ"ל, החלה חב' פוליאוריאה ציפוי לרכוש מחב' טמבור מוצרי פוליאוריאה בהיקפים שונים, עד שבשלב מסוים נקלעה חב' פוליאוריאה ציפוי לקשיים כלכליים שמנעו ממנה לעמוד בפירעון התשלומים.
בהתאם לכך, ביום 17.12.2007 נחתם הסכם בין חב' טמבור לחב' פוליאוריאה ציפוי לפיו פנתה האחרונה לחב' טמבור על מנת שתגיש הצעה לחב' ברן המשמשת כמזמינת העבודה עבור חב' אינטל בקשר לפרויקט האמור שכלל הקמת מתקנים ובריכות לטיפול בשפכים במתחם אינטל בקריית גת, כאשר חב' פוליאוריאה ציפוי תשמש כקבלן משנה לחב' טמבור, וביצוע ההסכם על ידה יהיה בתנאי 'גב אל גב' אל מול ההתקשרות של חב' טמבור עם חב' ברן.
אלא שציפיות לחוד ומציאות לחוד, ומה שאירע בפועל היה שלאחר תקופה מה, וליתר דיוק בתאריך 9.4.2008, הודיעה חב' טמבור בכתב לחב' פוליאוריאה ציפוי כי ההסכם מבוטל בשל טענות לעיכובים וליקויים בביצוע העבודות בפרויקט.
עם ביטול ההסכם עם חב' פוליאוריאה ציפוי, התקשרה חב' טמבור עם חברת סלע אחזקה בתעשייה 2006 בע"מ (להלן – חב' סלע) על מנת שתשלים את העבודות בבריכות מסוימות בפרויקט, ואילו ביצוע העבודות ביתר הבריכות הועבר על ידי חב' ברן – מזמינת העבודה - לחברה אחרת בשם מ.מ.ש.ל. בניה אחזקה איטום בשיטות מתקדמות בע"מ (להלן – חב' ממשל) עפ"י הסכם שנחתם עמה בתאריך 10.6.2008 ובו התחייבה חב' ממשל לבצע את העבודות באמצעות חב' פוליאוריאה ציפוי.
העדים:
מטעם חב' פוליאוריאה ציפוי ויתר הנתבעים העידו נצר, ממן, ניסנצוויג, עובדיה, מר שמואל פורה ששימש כמנכ"ל חב' טמבור (להלן – פורה), הגב' אסנת ארבל ששימשה כמנהלת הפרויקט מטעם חב' ברן (להלן – ארבל), מר ניר קיסר מטעם חב' ברן, מר משה מלכי ששימש לזמן מה כמפקח בפרויקט מטעם חב' ברן, מר פול דר ששימש כקבלן משנה של חב' פוליאוריאה ציפוי בפרויקט, והמומחה מטעם חב' פוליאוריאה ציפוי, מר פרד לביא, שהגיש חוות דעת מטעמו.
מרבית העדים הקדימו הגשת תצהירי עדות ראשית מטעמם.
דיון בתביעה הכספית של חב' טמבור בגין יתרת חוב (ת.א. 2283-07-08):
גובה החוב:
הנתבעים לא חלקו ממש על גובה החוב, הגם שטענו כי גובה החוב עומד על 1,100,000 ₪ לפני מע"מ ולא כפי שצוין בתביעה, ולא חלקו על חתימתם על כתב הערבות. יחד עם זאת, הנתבעים העלו שתי טענות הגנה בנדון, האחת – כי מיתרת החוב לא קוזזו סכומים שונים ששולמו על חשבון החוב וסכומים נוספים המגיעים להם כזיכוי בגין חילוט ערבות בנקאית ובגין סחורה פגומה; והשנייה – כי יש לפטור את ממן מערבותו בהיותו 'ערב יחיד' כהגדרת המונח בחוק הערבות, תשכ"ז-1967 (להלן – חוק הערבות).
כך או כך, בסעיף 12 לכתב ההגנה שהוגש מטעם חב' פוליאוריאה ציפוי, כהן ונצר הודו הנתבעים כי סכום החוב עומד על 1,331,055 ₪.
קיזוזים:
אכן, חברת פוליאוריה בע"מ אינה צד להליך, אולם מתשובת שרייר (מטעם חב' טמבור) בתצהירו המשלים, אני למדה כי אין מחלוקת של ממש לגבי עצם זכאותה של חברת פוליאוריאה בע"מ לקבל את ההחזר האמור. בהתייחס לזקיפת הזיכוי של חברת פוליאוריאה בע"מ לטובת חב' פוליאוריאה ציפוי, אבקש להפנות לתכתובת דוא"ל מיום 6.4.2008 אליה הפניתי לעיל (עמ' 252 לתצהירי חב' טמבור), ממנה ניתן להתרשם כי לא הייתה התנגדות לביצוע הזיכוי לחב' פוליאוריאה ציפוי. מסקנה זו עולה אף ביתר שאת מסיכום פגישה שהייתה בין הצדדים (חב' פוליאוריאה ציפוי וחב' טמבור) מיום 16.3.2008 (ת/4), בה צוין כי ההחזר בגין הוצאות הרכב יעמוד על 164,000 ₪.
בנוסף, קיימת תכתובת דוא"ל מיום 31.3.2008 בין נצר לנציג חב' טמבור בשם מאיר שבתאי (נספח ב' לתצהירו של נצר), שם כותב נצר אגב התדיינות בנושא ריבית פיגורים בגין יתרת החוב של חב' פוליאוריאה ציפוי לחב' טמבור, כי על חב' טמבור לבצע בהתאמה גם חישוב ריבית על הזיכוי המגיע להם בגין "רכב אליעזר" (הרכב של ניסנצוויג).
מיתר התכתובות שצורפו לתיק, לא מצאתי כי הובעה הסתייגות לעניין זה מטעם חב' טמבור, לא לגבי גובה הזיכוי ולא לגבי זקיפתו לחב' פוליאוריאה ציפוי.
בנסיבות אלה, ניתן להתרשם כי חב' טמבור לא התנגדה להעביר את הזיכוי בסכום הנ"ל לטובת חב' פוליאוריאה ציפוי, ולכן אני מקבלת את טענת הקיזוז לגבי רכיב זה.
'ערב יחיד' – האמנם?
לפי ההגדרות שבסעיף 19 לחוק הערבות, ערב יחיד מוגדר כך: "ערב יחיד" – מי שאינו תאגיד, ולמעט בן זוג של החייב או שותפו של החייב, בין בשותפות רשומה ובין בשותפות שאינה רשומה; היה החייב תאגיד, לא ייחשב כערב יחיד גם מי שהוא בעל ענין בתאגיד; לענין זה, "בעל ענין בתאגיד" – כהגדרת "בעל ענין" בתאגיד, בחוק ניירות ערך, התשכ"ח-1968".
סעיף 21(ב) לחוק הערבות פוטר ערב יחיד מערבותו אם הסכם הערבות לא נוקב בסכום קצוב. וזו לשון הסעיף: "לא נקוב בחוזה הערבות סכום קצוב – פטור ערב יחיד מערבותו".
לטענת ממן, הוא לא בעל עניין בחב' פוליאוריאה ציפוי, שכן הוא לא בעל מניות ולא מנהל בה, ולכן יש לראותו כערב יחיד לפי ההגדרה שבחוק הערבות, ומאחר שכתב הערבות הוא ללא הגבלת סכום, ובכל מקרה לא נוקב בסכום מסוים, יש לראות בו כפטור מערבותו.
בכל אופן, וללא קשר להערות שצוינו לעיל, אני מוצאת כי אין לקבל את טענת הפטור של ממן, וזאת מן הטעם הפשוט כי הוראות פרק ב' לחוק הערבות שמתייחס לערב יחיד אינו חל על המקרה שבפניי.
מאחר שאין מחלוקת כי חב' טמבור היא לא חברה שעוסקת במתן הלוואות, אזי ברור שהיא לא עונה על הגדרת נושה, ולכן הוראות פרק ב' לחוק הערבות שמעניק את הפטור לערב יחיד לא חלות על ממן.
סיכום ביניים:
מנגד, אני מקבלת את טענת הקיזוז לגבי הוצאות הרכב בסך של 164,000 ₪ ודוחה יתר טענות הקיזוז שהעלו הנתבעים בקשר לחוב.
ומכאן, שעל חב' פוליאוריאה ציפוי, נצר, כהן וממן לשלם, ביחד ולחוד, לחב' טמבור סכום של 1,167,055 ₪.
דיון בתביעות הכספיות של חב' פוליאוריאה ציפוי ושל חב' טמבור (ת.א. 10844-05-09 ות.א. 22196-10-09):
זה המקום להעיר כי התביעה מלכתחילה הוגשה גם כנגד בנק דיסקונט לישראל בע"מ וכללה סעד נוסף של צו מניעה כנגד חילוט הערבות הבנקאית של הבנק מיום 18.12.2007 שחב' פוליאוריאה ציפוי מסרה לחב' טמבור עם חתימת ההסכם ביניהן, אולם הבנק נמחק מהתביעה (לאחר שהתברר כי הערבות הבנקאית חולטה כבר).
התיק השני שבכותרת עניינו תביעה כספית לתשלום סכום של 2,500,000 שחב' טמבור הגישה נגד חב' פוליאוריאה ציפוי וכנגד נצר, כהן, ממן, ניסנצוויג ועובדיה בגין הנזקים הישירים והעקיפים שגרמו לחב' טמבור בקשר לפרויקט.
מאחר שבשני התיקים עולות שאלות שבחלקן זהות וחופפות, ומתייחסות בעיקר לאחריות הצדדים להפרת ההסכם שנחתם ביניהם לביצוע הפרויקט, ראיתי לנכון לדון בשני התיקים במאוחד.
רקע כללי:
במועד החתימה על הסכם קבלנות המשנה הציפייה של חב' טמבור וחב' פוליאוריאה ציפוי הייתה כי ביצוע הפרויקט יניב רווחים אשר באמצעותם תוכל האחרונה לפרוע את חובה לחב' טמבור.
מאוחר יותר, ובעקבות החתימה על הסכם קבלנות המשנה עם חב' פוליאוריאה ציפוי, נחתם ביום 7.2.2008 הסכם בין חב' טמבור לחב' ברן לביצוע הפרויקט, וחב' פוליאוריאה ציפוי החלה בביצוע העבודות באתר.
אלא שחב' פוליאוריאה ציפוי נתקלה בקשיים שונים, לוגיסטיים וכלכליים כאחד, אשר עיכבו את העבודות ולא אפשרו את ביצוע הפרויקט בסד הזמנים הקצר שנקבע על ידי חב' ברן. בסופו של דבר ובשל החשש של חב' טמבור מהפרת ההסכם שלה מול חב' ברן (מזמינת העבודה), הודיעה חב' טמבור לחב' פוליאוריאה ציפוי במכתבה מיום 9.4.2008 כי הסכם קבלנות המשנה מבוטל בשל טענות לעיכובים וליקויים בביצוע העבודות בפרויקט.
בהמשך לכך, התקשרה חב' טמבור עם חברת סלע על מנת שתשלים את העבודות בבריכות מסוימות בפרויקט ואלה בוצעו על ידי חב' סלע בין התאריכים 13.4-18.6.2008 (סע' 12 לתצהירו של רחין), ואילו ביצוע העבודות ביתר הבריכות הועבר על ידי חב' ברן לחב' ממשל עפ"י הסכם שנחתם עמה בתאריך 10.6.2008 ובו התחייבה חב' ממשל לבצע את העבודות באמצעות חב' פוליאוריאה ציפוי והאחרונה אכן ביצעה את העבודות לשביעות רצונה של חב' ברן, כמתועד במכתב התודה שלה לחב' ממשל (נספח ט"ז לתצהירו של עובדיה).
כפיה כלכלית:
הנוסח שצוטט לעיל מתוך הסכם קבלנות המשנה מתיישב עם עמדתה של חב' פוליאוריאה ציפוי בסעיף 11 לכתב התביעה מטעמה (ת.א. 10844-05-09), בו ציינה כי היא האמינה ביכולתה לפרוע את החוב לחב' טמבור מתוך ביצוע הפרויקט של חב' אינטל ובהתאם לכך "הציעה" לחב' טמבור לבצע עמה את הפרויקט.
די בכך כדי לדחות את הטענה כי ההתקשרות בהסכם קבלנות המשנה היה פרי יוזמתה של חב' טמבור. מסקנה זו מפריכה גם את הטענה כי חב' פוליאוריאה ציפוי נאלצה לחתום על הסכם קבלות המשנה.
ואכן, בטרם החתימה על הסכם קבלנות המשנה נשלחה לנצר הודעת דוא"ל ביום 13.12.2007 מעו"ד יפעת צ'רפק, ב"כ חב' טמבור באותו זמן, ובה האיצה בו לחתום על ההסכם כבר באותו יום על אף שטיוטת ההסכם ונספחיו נשלחה אליהם רק בבוקר, ואם לא - תימסר העבודה לקבלן אחר (ת/18). לטענת חב' פוליאוריאה ציפוי ונציגיה, מכתב זה ממחיש את הלחץ הפסול שהופעל עליהם לחתום על ההסכם.
טענה זו אין בה ממש. על אף האמור בפנייתה של עו"ד צ'רפק, יש לזכור כי הסכם קבלנות המשנה נחתם בסופו של דבר מספר ימים לאחר מכן, בתאריך 17.12.2007, ולא באותו יום בו שלחה את הודעתה. בכל מקרה – וזה העיקר – ההסכם עצמו אינו ארוך במיוחד והוא כולל 8 עמודים בלבד, ואף כלל תיקונים בכתב יד בשניים מסעיפיו (סע' 7.1 וסע' 7.7) באופן שמלמד כי הצדדים דקדקו בקריאתו טרם החתימה עליו.
אומנם הסכם קבלנות המשנה כלל נספחים רבים וארוכים של יותר מ-100 עמודים, אולם מדובר במסמכי ההסכם מול מזמינת העבודה חב' ברן שהיו חלק מהמכרז שהוציאה קודם לכן לביצוע הפרויקט, ובהינתן העובדה כי חב' טמבור ניגשה למכרז לפי הצעת חב' פוליאוריאה ציפוי (כפי שצוין במפורש בהסכם קבלנות המשנה), אזי חזקה על האחרונה כי ידעה את פרטי המכרז והדרישות של חב' ברן על פיו.
מי הפר את ההסכם?
כפי שציינתי מקודם, אחת השאלות המרכזיות שעוברת כחוט השני בשתי התביעות שבכותרת, נוגעת להפרת הסכם קבלנות המשנה, כאשר כל אחד מהצדדים משליך את האחריות להפרת ההסכם על הצד האחר.
אקדים ואומר כי התשתית הראייתית שהונחה לפניי מצביעה על כך ששני הצדדים, הן חב' טמבור והן חב' פוליאוריאה ציפוי, הפרו הדדית את הסכם קבלנות המשנה, כל אחד באופן אחר.
ההפרה של חב' טמבור:
במה דברים אמורים? לפי תנאי הסכם קבלנות המשנה ומדברי העדים עולה כי חב' פוליאוריאה ציפוי אמורה הייתה לבצע את הפרויקט על מנת לפרוע את החוב שלה כלפי חב' טמבור מתוך ההכנסות שיתקבלו ממזמינת העבודה חב' ברן, ועל כך אין כל מחלוקת. לפי סעיף 7 להסכם קבלנות המשנה, מכל הכספים שישולמו על ידי מזמינת העבודה חב' ברן לקבלן הראשי חב' טמבור, תקזז האחרונה את עלויות החומר שתספק לפרויקט וכן יתרת החוב של חב' פוליאוריאה ציפוי כלפיה, ורק אז ישולמו כספים לחב' פוליאוריאה ציפוי, ככל שתיוותר יתרה לתשלום.
באותו הסכם נקבע גם (בהואיל הרביעי ובסעיף 3.2), כי בידי חב' פוליאוריאה ציפוי כל האמצעים, היכולת, המשאבים, המכשירים והציוד הדרושים לה לשם ביצוע הפרויקט, וכי על בסיס זה הסכימה חב' טמבור לבצע את הפרויקט באמצעותה.
בחלוף תקופה מה, שבה חב' פוליאוריאה ציפוי וביקשה מקדמה נוספת מחב' טמבור, והפעם על סך של 650,000 ₪, על מנת לשלם לקבלני המשנה שהעסיקה בפרויקט, שכן לא הייתה לה כל יכולת לממן עלויות אלה בעצמה. אולם, חב' טמבור סירבה להיענות לבקשתה דבר שהעמיד אותה בפני שוקת שבורה ומצוקה כלכלית של ממש שמנעה ממנה לקדם את העבודה בפרויקט, עד שבשלב מסוים הודיעה לה חב' טמבור על ביטול ההסכם ביניהן.
במענה לגרסה זו טענה חב' טמבור, כי מעולם לא סוכם עם חב' פוליאוריאה ציפוי כי תממן עבורה את עלויות הציוד, החומרים ואנשי המקצוע (למעט התחייבות לספק לפרויקט את החומרים שעלותם תקוזז מהכספים שיתקבלו מחב' ברן), וכי הסכמתה לתשלום המקדמה הראשונה הייתה לפנים משורת הדין בלבד. חב' טמבור הפנתה להוראות הסכם קבלנות המשנה שמעגנות את הצהרתה המפורשת של חב' פוליאוריאה ציפוי לפיה יש לה את היכולת, הציוד והמשאבים לבצע את הפרויקט ועל בסיס הצהרה זו נחתם ההסכם, ולכן חב' פוליאוריאה ציפוי מנועה מלהעלות טענות בעל פה שעומדות בסתירה להסכם.
לאור המסקנות אליהן אגיע בהמשך בנושא האחריות להפרת הסכם קבלנות המשנה, אני מוצאת כי אין נפקות לשאלה אם חב' טמבור התחייבה לשלם באופן ספציפי את המקדמה הנוספת אם לאו, שכן במבחן התוצאה אין ספק שאי תשלום המקדמה הנוספת, גם אם הייתה בגדר בקשה גרידא, היווה אחד הגורמים המכריעים שהכשיל את קידום העבודה של חב' פוליאוריאה ציפוי בפרויקט.
בהקשר זה העיד פורה, מנכ"ל חב' טמבור דאז, כי לחב' טמבור לקוחות של שנים רבות שלעתים נקלעים לקשיים והנטייה באותה תקופה הייתה לסייע להם שלא להגיע למצב של פשיטת רגל, וכי השיקול שעמד לנגד עיניו לקראת החתימה על הסכם קבלנות המשנה היה למנוע מחב' פוליאוריאה ציפוי להגיע למצב כזה בשל האמפתיה שגילה כלפיה (עמ' 171 שורות 1-5 לפרוטוקול). גם מלכה מחב' טמבור נשאל בעדותו הכיצד אמורה הייתה חב' פוליאוריאה ציפוי לממן את הוצאות הפרויקט אם לא היה לה כסף לשלם את החוב והוא השיב "מהשותף מתי (ממן – ג'.ט.) שהיה עשיר". בהמשך נשאל מדוע שחב' טמבור תיכנס להרפתקה של ביצוע פרויקט אם אפשר היה לסלק את החוב מהשותף העשיר, והוא השיב שזה היה שיקול של פורה, מנכ"ל חב' טמבור (עמ' 45 שורות 18-26 לפרוטוקול).
ויודגש, תשובתו הנ"ל של מלכה הוזכרה לראשונה בחקירתו הנגדית, אולם היא מלמדת בבירור על העדר יכולת כלכלית מצד חב' פוליאוריאה ציפוי לסלק את החוב או לבצע את הפרויקט ולשאת במימון העלויות שלו בעצמה.
עיגון הצהרות כאלה ואחרות בהסכם קבלנות המשנה בדבר יכולתה של חב' פוליאוריאה ציפוי לקיים את ההסכם ולבצע את הפרויקט, אינו מפחית מעצימת העיניים שחב' טמבור גילתה לגבי אמיתות הצהרות אלה, ביודעה כי אלה הן הצהרות 'ללא כיסוי', והרי אין חולק כי חב' טמבור ידעה שחב' פוליאוריאה ציפוי היא חדלת פירעון.
גם העובדה שזמן קצר לאחר התחלת העבודות בפרויקט חב' טמבור הסכימה לשלם לחב' פוליאוריאה ציפוי מקדמה בסכום משמעותי של 350,000 ₪ כולל מע"מ, שברור לכל כי רק הגדיל את יתרת החוב במקום להקטין אותה, תומכת במסקנה כי חב' טמבור ידעה היטב כי חב' פוליאוריאה ציפוי לא יכולה לממן את הוצאות הפרויקט בעצמה, חרף הצהרותיה בהסכם קבלנות המשנה.
ומכאן, שסירוב חב' טמבור לאשר לחב' פוליאוריאה ציפוי מקדמה נוספת עיכב את קצב התקדמות העבודה והכשיל למעשה את האחרונה מלהשלים את הפרויקט עד תום תחת הכובע של חב' טמבור, על אף שיכולותיה המקצועיות היו גבוהות מאוד, ויעיד על כך מכתבה של חב' ברן בו ציינה לשבח את העבודות שביצעה מאוחר יותר חב' ממשל בפרויקט באמצעות חב' פוליאוריאה ציפוי.
אלא שלפי גרסת עובדיה בתצהיר, שלא נסתרה בחקירתו הנגדית או באמצעות ראיה אחרת, חב' טמבור התעכבה באספקת החומר לאתר וזה הגיע רק במחצית חודש פברואר 2008.
עיכוב זה באספקת החומר גרם לקושי נוסף משום שבינתיים נכנסו לאתר קבלני עבודה אחרים, אף שהתכנון המקורי היה כי העבודה תבוצע כשחב' פוליאוריאה ציפוי היא קבלן העבודה היחיד באתר על מנת לאפשר תנאי עבודה "סטריליים" לאור תכונותיו ודרכי הביצוע המיוחדים של חומר הפוליאוריאה. מה שארע בפועל היה שבינתיים קבלנים אחרים החלו לעבוד בפרויקט ושיבשו את עבודתה של חב' פוליאוריאה ציפוי, כגון בדרך של השתלטות על שטחי עבודה, שימוש במקורות חשמל והתזת לכלוך על משטחי הציפוי (תצהיר עובדיה והתכתובות בין הצדדים, וכן ת/14).
החובה של חב' טמבור לפקח ולנהל את העבודות בפרויקט עוגנה הן בהסכם שלה עם חב' ברן והן בהסכם קבלנות המשנה עם חב' פוליאוריאה ציפוי. כך למשל, בסעיף 10.1 להסכם שלה עם חב' ברן התחייבה חב' טמבור לספק שירותי ניהול, פיקוח ואדמיניסטרציה לביצוע העבודות, ואילו בסעיף 2.4.1 לאותו הסכם הצהירה חב' טמבור כי היא מתמחה ובעלת ניסיון בביצוע עבודות מסוג זה (נספח ו' לתצהיר קייזרמן).
ברוח זו נקבע בסעיף 6.1 להסכם קבלנות המשנה כי ביצוע העבודות בפרויקט יהיה נתון לפיקוח חב' טמבור, וכי המפקחים מטעמה יוכלו לבדוק לא רק את טיב העבודה אלא גם את ביצוע ההסכם הראשי וביצוע ההסכם עם מזמינת העבודה חב' ברן, כאשר כל סמכות או זכות פיקוח שהוקנתה למזמין כלפי חב' טמבור על פי ההסכם הראשי, תוקנה אף למפקחים שלה כלפי חב' פוליאוריאה ציפוי.
כנראה שלא בכדי סוכם בין הצדדים ביום 26.3.2008 כי מלכה מחב' טמבור יגיע לאתר הפרויקט שלוש פעמים בשבוע לסיוע בתיאום, קשר, מעקב ופתרון בעיות מול ברן (נספח ה' לתצהיר עובדיה).
אפילו המומחה מטעם חב' טמבור, מר שיינהולץ, אישר בסעיף 4 לחוות דעתו כי בהתארגנות נכונה, מיסוך מתאים ובחירת זמני עבודה נכונים ניתן לבצע את התזת הפוליאוריאה בצורה טובה. אלא שכאמור, במקרה דנן השליטה על מה שנעשה באתר לא הייתה בידי חב' פוליאוריאה ציפוי אלא בידי המפקחת, חב' טמבור.
ההפרה של חב' פוליאוריאה ציפוי:
מדובר בהפרתה להצהרתה בהסכם קבלנות המשנה לפיה יש לה את היכולת והמשאבים לבצע את הפרויקט. כפי שכבר ציינתי מקודם, מתברר שהצהרה זו הייתה עורבא פרח ובפועל חב' פוליאוריאה ציפוי לא הייתה מסוגלת לממן באופן מלא תשלום עבור קבלני משנה ועובדים מטעמה באופן שתרם לעיכוב בהתקדמות העבודה בפרויקט.
גם בהינתן העובדה שחב' טמבור ידעה מראש כי אין ממש מאחורי הצהרתה של חב' פוליאוריאה ציפוי בהסכם קבלנות המשנה, אין ספק שהצהרה זו גרמה, במידת מה, לחב' טמבור להאמין כי באמצעות הסכם זה תוכל בסופו של יום להיפרע מחב' פוליאוריאה ציפוי ולזכות בכספים המגיעים לה ממנה. לפיכך ניתן להבין את חששה של חב' טמבור להמשיך ולממן את עלויות הפרויקט במקום חב' פוליאוריאה ציפוי.
מחדל זה של חב' פוליאוריאה ציפוי מנע מחב' טמבור לשקלל מראש את צעדיה ולבחון את הסיכון הכלכלי שהיא מוכנה לקחת על עצמה בביצוע הפרויקט כדרך לפירעון החוב.
זאת ועוד, עיכובים מסוימים בתחילת הפרויקט נבעו מהעובדה כי לא ניתן היה להתקין פיגומים לאור כך שבבריכות היו מים, ואילו משאבות המים (ביובית) שהובאו לאתר על ידי חב' ברן לא ניקזו את המים בקצב הנדרש (נספח ד' עמ' 240 לתצהיר עובדיה).
להוכחת טענתה ביקשה חב' טמבור להפנות לתכתובות שונות שהוחלפו בין הצדדים בזמן אמת ולחוות דעתו של המומחה מטעמה, אינג' שיינהולץ. המומחה ביקר בשטח הפרויקט במפעל של חב' אינטל בסוף שנת 2011 ותיעד בצילומים ליקויים שראה בבריכות מסוימות באתר ופירט את הליקויים שלדידו דבקו בעבודות שבוצעו ע"י חב' פוליאוריאה ציפוי. המומחה מציין בחוות דעתו, כי מסקנותיו לגבי הליקויים בעבודתה של חב' פוליאוריאה ציפוי נסמכות על התמונות שצילם, על השיחות שקיים עם אנשי חב' טמבור, עם רחין מחב' סלע – שכזכור השלימה חלק מהעבודה לאחר שחב' טמבור הודיעה לחב' פוליאוריאה ציפוי על ביטול הסכם קבלנות המשנה – ועם נציג מחב' ברן, וכן מעיון במסמכים שונים, כגון דו"חות פיקוח, יומני עבודה והתכתבויות שונות.
שנית, קיים קושי אמיתי לקבוע מי הגורם האחראי והבלעדי לפגמים אלה. אזכיר, כי העבודות בפרויקט הושלמו על ידי שתי חברות, חב' סלע וחב' ממשל (באמצעות חב' פוליאוריאה ציפוי), ויש להניח, מן הסתם, כי תיקנו כל ליקוי קודם שהיה בעבודתה של חב' פוליאוריאה ציפוי ככל שהיה כזה. ולראיה, חב' טמבור וחב' ברן אינן טוענות טענה כלשהי לגבי איכות העבודה שבוצעה בידי חב' סלע, ואילו חב' ברן אינה טוענת טענה כזו כלפי חב' ממשל, שאף זכתה לשבחים על עבודתה בפרויקט.
שלישית, המומחה ציין בחוות דעתו כי התרשם מהליקויים והפגמים בעבודתה של חב' פוליאוריאה ציפוי, בין היתר, בהסתמך על השיחות שערך עם המפקח מטעם חב' טמבור מר איתן צור ועל יומני העבודה שמילא. דא עקא, שמר צור לא זומן לעדות בבית המשפט. לא זו אף זאת, מלכה מחב' טמבור התייחס בעדותו לגבי הרישומים ביומני העבודה שמר צור ערך, ומדבריו עולה כי אין לקבל את רישומיו בבחינת ראה וקדש, שכן לא הוא ולא אחרים בחב' טמבור יודעים באמת לכתוב יומני עבודה (עמ' 38 שורות 22-29 לפרוטוקול).
מכל הנימוקים הנ"ל, אני קובעת כי אין בכוחה של חוות דעת המומחה מטעם חב' טמבור להוכיח את הליקויים המיוחסים לחב' פוליאוריאה ציפוי.
יתרה מזאת, נהיר לי כי יומני העבודה וההתכתבויות בזמן אמת מתעדים בעיות וכשלים מסוימים בעבודתה של חב' פוליאוריאה ציפוי, אולם לא שוכנעתי כי אלה היו חריגים בחומרתם, ובכל מקרה לא מדובר בליקויים בלתי סבירים שלא ניתן היה לתקנם בהמשך תוך כדי ביצוע העבודה, והרי אפילו יומני העבודה של חב' סלע מתעדים ליקויים ובעיות בעבודתה – כפי שעלול לקרות לכל קבלן מבצע, אך תוקנו תוך כדי עבודתה שם.
סיכום ביניים:
בפרקים הבאים אדון בהשלכותיה של ההפרה ההדדית על גורל התביעות שכל אחת מהן הגישה.
התביעה של חב' פוליאוריאה ציפוי (10844-05-09):
לפי סעיף 7.1 להסכם קבלנות המשנה, ההיקף הכספי של העבודות הוערך בסכום של כ-1,750,000 ₪ כולל מע"מ (לפי 290 ₪ למ"ר כפול 5,250 מ"ר ובתוספת מע"מ ששיעורו אז עמד על 15.5%). עוד נקבע כי זכאותה של חב' פוליאוריאה ציפוי לקבלת מלוא התמורה מותנית בכך שחב' טמבור תקבל את מלוא התמורה מחב' ברן ובתנאי שחב' פוליאוריאה ציפוי תעמוד בכל התחייבויותיה לרבות בתקופת הבדק.
בהקשר זה אישר עובדיה בחקירתו הנגדית, כי אינו יודע להגיד אם חב' טמבור או חב' ברן קיבלו את הדו"ח שערך לגבי העבודות שבוצעו (נספח ו' לתצהירו), ולא ידע לומר אם עבודות אלו אושרו על ידן, אף שחב' ברן אמורה הייתה לאשר תחילה את העבודות כתנאי לביצוע התשלום (עמ' 133 לפרוטוקול).
זה המקום להדגיש, כי חב' פוליאוריאה ציפוי לא זימנה נציגים מחב' ממשל למתן עדות על מנת לשפוך אור על היקף התשלומים שקיבלה ממנה בגין העבודות שביצעה עבורה בפרויקט.
להנחה זו נודעת משמעות נוספת לנוכח העובדה כי ההסכם בין חב' ממשל לבין חב' ברן התייחס לבריכות ספציפיות בתוך הפרויקט כדלקמן: בריכות 1-2, מאצרות, בריכות 3-4, בריכה 6, בריכות 7-8 ותעלת הסחרור (ת/11), כאשר לפי עדותה של ארבל מחב' ברן, חלק מהעבודות כלל ביצוע חוזר ומההתחלה (עמ' 154 שורות 16 ו-27 לפרוטוקול).
בשים לב לעובדה שהאלמנטים שפורטו בהסכם עם חב' ממשל נכללו ברישום שערך עובדיה בנספח ו' לתצהירו לגבי עבודות שחב' פוליאוריאה ציפוי ביצעה לטענתו, הרי שאין לשלול את האפשרות כי חב' ממשל ביצעה עבודות שחופפות את העבודות שעובדיה פירט כבר בדו"ח שלו.
אשר על כן, אני מורה על דחיית התביעה.
התביעה של חב' טמבור (ת.א. 22196-10-09):
ואלה הנזקים להם טענה חב' טמבור:
מהנימוקים שאפרט להלן, מצאתי כי דין התביעה להידחות לגופה אף ללא קשר להפרתה של חב' טמבור את הסכם קבלנות המשנה, וביתר שאת נוכח ההפרה שלה להסכם. על מנת לפשט את הדיון אתייחס לכל אחד מרכיבי הנזק בנפרד.
הגם שחב' טמבור לא צירפה את הנספח הרלוונטי מתוך ההסכם שחתמה עם חב' ברן שמתעד את התמורה החוזית שצוינה בו, ומאחר שהסכום הנטען אינו רחוק מהסכום הנקוב ממילא בהסכם קבלנות המשנה (כ-1,750,000 ₪), אצא מנקודת הנחה כי זה אכן הסכום שחב' טמבור צפויה הייתה לקבל מחב' ברן אילו בוצע הפרויקט כמתוכנן.
אלא שחב' טמבור אמורה הייתה בכל מקרה להעביר חלק גדול מסכום זה בסך של 1,750,000 ₪ לחב' פוליאוריאה ציפוי בגין עבודתה בפרויקט, ולכן מדובר בהפסד מדומה בלבד. אשר על כן, אני דוחה את התביעה לגבי רכיב זה.
על אף שחב' טמבור אכן שילמה הוצאות אלה בהתאם לחשבוניות שצרפה, אני מוצאת כי אין לאשרם לתשלום. בהתאם לראיות שהוגשו לתיק, חב' ברן התחייבה לשלם הוצאות בגין הרכיבים הנ"ל לאחר שאושרו על ידה, כך שלא מדובר בהוצאות שעל חב' פוליאוריאה ציפוי היה לשלם לפי הסכם קבלנות המשנה, ולהמחשת הדברים אפנה לצו התחלת העבודה (נ/2).
לפיכך, גם אם חב' ברן לא שילמה לחב' טמבור את ההוצאות בגין פיגומים וביובית, אין משמעות הדבר כי יש להשית אותן על חב' פוליאוריאה ציפוי.
לאור האמור, אני דוחה את התביעה לגבי שני רכיבים אלה.
גם אם אתעלם לרגע מחלקה של חב' טמבור בהפרת הסכם קבלנות המשנה והשלכת ההפרה על זכאותה לתשלום כספים על פיו, לא ניתן להתעלם מכך שחב' טמבור קיבלה כספים מחב' ברן ואף מימשה את הערבות הבנקאית בסך 150,000 ₪ שמסרה לה חב' פוליאוריאה ציפוי. סכומים אלה עולים על הוצאותיה של חב' טמבור לחב' סלע ועל הוצאותיה בגין חומרים שסופקו לאתר (חומר שבחלקו שימש את חב' סלע ולא רק את חב' פוליאוריאה ציפוי).
לעניין זה אבהיר, כי חב' טמבור קיבלה מחב' ברן תשלום בסך של 924,000 ₪ כולל מע"מ, ולאחר מכן חולטה ערבות בנקאית שלה בסך של 141,189 ₪ כולל מע"מ, כך שבפועל התקבל אצלה סך של 782,811 ₪.
בנוסף, מתברר שחב' טמבור קיבלה עוד תשלום מחב' ברן בסך של 184,800 ₪. כך שסך כל התשלום שהתקבל מחב' ברן עמד על 967,611 ₪ כולל מע"מ (עדות שרייר עמ' 48 שורות 9-22 לפרוטוקול).
אם להוסיף לכך את הערבות הבנקאית של חב' פוליאוריאה ציפוי בסך של 150,000 ₪ שחולטה, יוצא כי חב' טמבור קיבלה עבור הפרויקט סכום מצטבר של כ- 1,118,000 ₪ - סכום העולה באופן משמעותי על ההפסדים שתבעה בגין הוצאותיה עבור חומרים ולחב' סלע.
אשר על כן, אני דוחה את תביעת חב' טמבור בתיק שבכותרת (ת.א. 22196-10-09).
אחרית דבר:
לאור התוצאה, אני מאשרת את העיקולים שהוטלו על הנתבעים בתביעה הנ"ל.
בשים לב לקביעתי בדבר ההפרות ההדדיות של התובעות בתיקים אלה, ולאחר שנתתי את דעתי לכך שהנתבעים בת.א. 22196-10-09, למעט ניסנצוויג, היו מיוצגים ממילא בהליך על ידי עורכי דין שנטלו חלק בתביעה של חב' טמבור שהתקבלה – לא מצאתי מקום לפסוק להם הוצאות.
המזכירות תמציא את פסק הדין לב"כ הצדדים.
ניתן היום, ו' אדר תשפ"ג, 27 פברואר 2023, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
30/06/2009 | החלטה מתאריך 30/06/09 שניתנה ע"י ג'מיל נאסר | ג'מיל נאסר | לא זמין |
01/07/2009 | החלטה 01/07/2009 | לא זמין | |
01/09/2009 | החלטה מתאריך 01/09/09 שניתנה ע"י ג'מיל נאסר | ג'מיל נאסר | לא זמין |
11/01/2010 | החלטה על (א)בקשה של תובע 1 בתיק 2283-07-08 שינוי מועד דיון (בהסכמה) 11/01/10 | ג'ני טנוס | לא זמין |
09/05/2010 | החלטה על (א)בקשה של תובע 1 בתיק 2283-07-08 שינוי מועד דיון (בהסכמה) 09/05/10 | ג'ני טנוס | לא זמין |
12/10/2010 | החלטה מתאריך 12/10/10 שניתנה ע"י ג'ני טנוס | ג'ני טנוס | לא זמין |
26/01/2012 | החלטה על (א)בקשה של תובע 1 בתיק 2283-07-08 כללית, לרבות הודעה בקשה להרחבת צו עיקול זמני 26/01/12 | דנה עופר | לא זמין |
26/01/2012 | הוראה לתובע 1 להגיש (א)תצהירי עדות ראשית | ג'ני טנוס | לא זמין |
30/01/2012 | הוראה לבא כוח תובעים להגיש (א)אישור פקס | ג'ני טנוס | לא זמין |
09/07/2013 | הוראה לבא כוח תובעים להגיש (א)אישור משלוח פקס | ג'ני טנוס | צפייה |
12/12/2013 | החלטה על (א)הודעה לבית המשפט 12/12/13 | ג'ני טנוס | צפייה |
04/11/2014 | החלטה שניתנה ע"י ג'ני טנוס | ג'ני טנוס | צפייה |
04/11/2014 | החלטה על (א)בקשה דחופה להגשת תצהיר משלים | ג'ני טנוס | צפייה |
03/01/2015 | החלטה על (א)בקשה בעניין המחצית הראשונה של האגרה | ג'ני טנוס | צפייה |
24/06/2015 | התחלת פרוטוקול 22.6.15 | ג'ני טנוס | לא זמין |
06/01/2016 | החלטה שניתנה ע"י ג'ני טנוס | ג'ני טנוס | צפייה |
05/02/2019 | הוראה לבא כוח נתבעים להגיש (א)סיכומי נתבעים | ג'ני טנוס | צפייה |
13/03/2022 | החלטה על (א)בקשה של תובע 1 בתיק 22196-10-09 בקשה למתן פסק דין | ג'ני טנוס | צפייה |
31/01/2023 | החלטה על (א)בקשה של תובע 1 בתיק 22196-10-09 בקשה נוספת למתן פסק דין | ג'ני טנוס | צפייה |
27/02/2023 | פסק דין שניתנה ע"י ג'ני טנוס | ג'ני טנוס | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | פוליאוריאה ציפוי ואיטום אלסטומרי בע"מ | ורד ג'ווילי צולמן, מוני עזורה |
נתבע 1 | טמבור הפצות בע"מ | מירית חביה דגן |
נתבע 2 | טמבור בע"מ | מירית חביה דגן |
נתבע 3 | בנק דיסקונט לישראל בעמ | עדינה וויל (בודנשטין) |