בפני | כב' השופט עמית רוזינס | |
התובעת | לאה ליבוביץ | |
נגד | ||
הנתבעת | מעונה - מושב עובדים להתיישבות חקלאית |
פסק דין |
עניינה של התביעה, סכסוך בין חברת מושב לבין האגודה השיתופית המנהלת את המושב (להלן: האגודה), בעניין חלוקת הקרקעות החקלאיות.
טענות התביעה:
התובעת טוענת, כי במסגרת חלוקה מחדש של קרקעות המושב שביצעה הנתבעת בשנת 2005, הוקטן שטח הקרקע "ההיסטורי" שהוחזק על ידה במשך השנים, בסמוך לביתה, בשטח של כ- 3 דונם. בנוסף גרעה האגודה מהתובעת שטחים חקלאיים נוספים בשטח של כ- 9 דונם.
בקרקע החליפית שקיבלה התובעת עוברת דרך ציבורית המקטינה את שטח הקרקע ומנתקת את הרצף הטריטוריאלי שהיה קיים בעבר בנחלת התובעת.
חלק נוסף ממקרקעי התובעת נלקח לטובת דרך גישה לחלקה מספר 9.
טענות ההגנה:
במהלך השנים, גרע מנהל מקרקעי ישראל עוד שטחים נרחבים משטחי המשבצת של המושב, לצרכים שונים, לרבות הרחבת העיר מעלות-תרשיחא, הרחבת כביש 89 והנחת קו ביוב מאסף. כך, שנכון להיום, עומדים סך כל שטחי המשבצת המוחזקים על ידי הנתבעת על כ- 1,500 דונם בלבד.
שטחי משבצת המושב כוללים הן את שטחי הנחלות, המוחכרים על ידי המנהל ישירות לחברי האגודה והן שטחי ציבור, דרכים, מבני ציבור וכו', והשאר הוא כל מה שנותר בידי האגודה לחלק לחבריה.
כך, שלכל היותר, בחלוקה שווה בין החברים, זכאית כל נחלה להחזיק בסך הכל 1,500 דונם לחלק ל- 104 נחלות, שהם כ- 14 דונם ברוטו בלבד (לפני הפחתה לשטחי ציבור).
ובהתאם, לתובעת אין כל זכות לקבל מהנתבעת 30 דונם.
לשיטת הנתבעת, חלוקת הקרקעות מחדש נעשתה כדין, ואילו החלטת האסיפה הכללית מיום 24/12/97 אינה קובעת התחייבות שלא לפגוע בחלקות המייסדים, כפי שמפרשת התובעת.
בגין גריעת שטחים משטחי המשבצת אמור מנהל מקרקעי ישראל לפצות את האגודה בתשלום כספי וסכומים אלה אמורים להיות מחולקים בין החברים. בינתיים, העביר המנהל חלק מהפיצוי עבור גריעת הקרקע. התובעת קיבלה כבר 66,000 ₪ עבור חלקה בפיצויים שהתקבלו ואמורה לקבל עוד בעתיד. כך שלא יכולה לעמוד לתובעת טענה בדבר זכות לפיצויים עבור קרקע שנלקחה ממנה.
רוב החלקה "החדשה" שקבלה התובעת נמצאת בתחום החלקה "הישנה" שהייתה לה, שלא טופחה במשך שנים רבות ונטען כי התובעת מעולם לא השקיעה בחלקה "הישנה". עוד נטען שגם בחלקה "הישנה" עברה דרך שצמצמה את האפשרות להשתמש בה.
דיון והכרעה:
מטעם הנתבעת העיד מזכיר האגודה ומומחה בתחום ההנדסי.
כמות הקרקע שנמסרה לתובעת
טענה זאת נותרה בגדר של טענה סתמית ובלתי מבוססת של בן התובעת בלבד, שלא גובתה בראיות או עדויות נוספות. התובעת לא מסרה פרטים כלשהם לגבי המקרקעין שלטענתה היו ברשותה, היא לא הציגה רשימה של החלקות, מיקומן ושטחן ולא תסריט מודד או מפה המציגים אותם.
לא די בראיה כזאת כדי להוכיח קיומן של זכויות כלשהן במקרקעין. בוודאי שלא, כאשר היא אף סותרת ראיות אחרות, מוצקות, כמפורט להלן.
כמו כן לא עלה בידי התובעת להוכיח שהיא זכאית לקבל לחזקתה שטח בגודל זה מאת האגודה.
"ש. אתה יודע כמה קרקע יש היום במעונה.
ת. כן, באופן כללי, לפי דבריך יש כ- 1,700 דונם פיזי. אני מסכים שזה סדר הגודל של כמות הקרקעות במעונה ושמגיע למעונה קרקעות נוספות."
לפיכך, לפי חישוב חלוקה שוויוני פשוט (1,764 דונם לחלק ל- 104 נחלות), כל מה שיש בידי האגודה לחלק לכל נחלה ונחלה, הוא שטח של כ- 17 דונם (ברוטו) לכל היותר (בהתחשב בכך שהשטחים כוללים שטחי ציבור שונים, לא מעטים, שאינם יכולים להיות מחולקים בין החברים).
דהיינו, אין בידי האגודה כמות קרקעות המאפשרת להקצות לכל נחלה 30 דונם.
"מעונה מעולם לא היה לה מספיק קרקע חקלאית לחלק לוותיקים"
והעד יצחק בן דוד (עמ' 15 ש' 15 - 22):
"ש. האם אתה מסכים איתי כי אם מגיע לה 30 דונם קרקע מגיע כך גם לשאר התושבים.
ת. כן.
...
ש. התובעת מבקשת 30 דונם קרקע, אם יהיה לה 30 דונם קרקע אז לכולם מגיע 30 דונם.
ת. היום אי אפשר לתת 30 דונם כי כבר פוצו וחלק מהקרקעות נלקחו."
החלוקה החדשה
לדבריו, במסגרת קרקעות המשבצת נמצאים שטחי הנחלות של החברים, המוחכרים להם ישירות על ידי מנהל מקרקעי ישראל. בשטחי הנחלות נכללים שטח בית המגורים ושטח מבני משק ומבנים חקלאיים הצמודים לבית המגורים.
שטחי הנחלות של החברים נותרו ברשותם והאגודה לא נגעה בהם (כולל שטח הנחלה של התובעת שעומד על כ- 6.5 דונם).
יתר שטחי המשבצת כוללים שטחי ציבור ושטחים חקלאיים. השטחים החקלאיים הם אלה שחולקו על ידי האגודה לתושבים, כבר רשות של בר רשות. והם אלה אשר לגביהם נערכה החלוקה מחדש, באופן שוויוני, ל- 104 הנחלות.
"יש שטחים נוספים ששייכים למושב מעונה, חלק נקראים הואדי, הזיתים וחלק נקראים האבוקדו, זה השטחים החקלאים, שהם לא צמודים לבית המגורים. חלקם קרובים מאוד אך לא כולם כאלו. השטחים האלו חולקו ל- 104 נחלות".
והעד יוסי בן חמו מטעם התובעת (עמ' 18 ש' 11 עד 28):
"היתה חלוקה ל- 104, נלקחו כל השטחים מחוץ לשטחים הצמודים לבית, אלא לשטחים החקלאיים, עשו חלוקה מחדש... כאשר חילקו את הקרקעות החקלאיות בעת הכפלת הנחלות ל- 104, חילקו פחות או יותר שווה בשווה.
...
יש קרקעות ליד הבית במשבצת של הבית, אני קורא לזה בנחלה. ויש את השטחים החקלאיים. לא יודע איך הם מוגדרים, אלו שטחים חקלאים בנוסף לאלו שצמודים לבית".
השיתופית (מיום 13/8/97 ומיום 24/6/98). עיינתי בהחלטות אלו ונחה דעתי כי אכן האסיפה הכללית החליטה על חלוקה של הקרקעות החקלאיות כאמור.
בנה של התובעת אישר בעדותו, כי השטחים שנמסרו לו ולאמו הם השטחים המפורטים בטבלה (עמ' 23 ש' 19, 20). בהמשך הבהיר הבן, כי על פי הסדר בינו לבין אמו, השטח באזור "הזיתים" נמסר כולו לו והשטח שסמוך לנחלת אמו נשאר כולו שלה (עמ' 26 ש' 18, 19).
האם נגרע מהחלקה "ההיסטורית" של התובעת שטח של 3 דונם
התובעת לא פרטה בדיוק מהיכן נלקחו אותם 3 דונם. אולם, מהקשר הדברים וכלל הראיות שהובאו בפני ניתן להסיק, כי כוונתה היא, ששטח החלקה "ההיסטורית" שהייתה בחזקתה הוא כ- 5 דונם ואילו בחלוקה מחדש, הוקצו לה ולבנה ביחד שטח של כ- 4 דונם בלבד באותו אזור (במקום 5 דונם נותרו בידה 2 דונם בלבד).
אין בידי לקבל טענה זאת משתי סיבות.
להוכחת טענתה בעניין זה הציגה התובעת תוכנית מדידה שצורפה כנספח ה' לתצהיר בנה (נ/6).
המודד שהכין את התוכנית לא זומן לעדות, כאשר הצדדים התנגדו "לכל עדות שמועה, סברה, מומחיות וכל עדות בלתי קבילה אחרת, מבלי שנצטרך להתנגד בנפרד בכל פעם" (עמ' 13 ש' 24). לפיכך תוכנית המדידה איננה יכולה לשמש ראיה קבילה בתיק ודי בכך כדי לקבוע שהטענה לא הוכחה.
המפה משנת 1967, שעליה הסתמך המודד, צורפה כנספח ח' לתצהיר בן התובעת (נ/5). על גבי מפה זו סומנו גבולות החלקה "ההיסטורית", שעליהם הסתמך המודד.
המפה (נ/5) שהוצגה בבית המשפט היתה העתק ולא היה בידי התובעת להציג מפה מקורית (עמ' 24 ש' 25, 26). אך לא זו בלבד, בחקירתו הנגדית של בן התובעת התברר, כי סימון גבולות החלקה "ההיסטורית" על גבי המפה משנת 1967, נעשה בעיפרון ולא היה במקור.
כאשר נשאל בן התובעת מי ביצע את הסימון התברר כי, ככל הנראה, הסימון בוצע על ידי המודד בהסתמך על דברים שמסר לו בנה של התובעת.
"ש. על המפה יש שרטוט שאתה טוען שהם הגבולות ההיסטוריים, אני רואה שהשרטוט הוא בעפרון - מפנה לקו שבית המשפט מדגיש אותו בצבע צהוב.
ת. אם תסתכל טוב, יש קו שהוא מקווקו שהוא לא בעפרון.
ש. מי שרטט את הקו בעיפרון.
ת. יתכן שזה המודד ששאל אותי מה גודל השטח שנמצא פה."
אציין, כי עיינתי היטב בנ/5 והתרשמתי כי רובו הגדול של גבול החלקה "ההיסטורית" סומן בעיפרון מבלי שהיו מסומנים על המפה קודם לכן גבולות של מקרקעין. חלקו עוקב אחרי קו מקווקו שלא ברור מה משמעותו ולא עוקב אחרי קווים מקווקווים אחרים שמסומנים שם.
ולא זו אף זו, כאשר נתבקש בנה של התובעת לפרט מהיכן קיבל את המידע שמסר למודד כיצד לסמן את גבולות החלקה, התברר כי קיבל אותו על דרך השמועה:
"בגלל שאני צריך להיות מעורה ישבתי עם מודד צעיר ועם זקן והם הסבירו לי מה היה אז ואיך מחלקים היום, מתוך כך אני מבין." (עמ' 25 ש' 17, 18).
דהיינו, חישוב שטח החלקה "ההיסטורית", על פי תוכנית המדידה נ/6, לא מבוסס על ממצאים אובייקטיביים או על תשריט מדידה שנערכו בעבר, אלא על סימונים סתמיים שבוצעו על גבי העתק של מפה ישנה, בהסתמך על דברי בנה של התובעת שהתקבלו מגורם שלישי.
ואם בכך לא די, עד התביעה מר איזנשטיין מסר בעדותו כי השטח "ההיסטורי" היה בגודל של 4 דונם, ולא 5 דונם (בעמ' 11 ש' 9 - 11 ):
"המגרש של התובעים מסומן ב X ... המגרש במקור היה 4 דונם."
הדרך שעוברת בקרקע שקיבלה התובעת בחלוקה מחדש
עד התובעת, יצחק בן דוד העיד, כי "הדרך תמיד היתה שם" (עמ' 15 ש' 4).
בסעיף 66 לסיכומיה מודה התובעת עצמה שגם בחלקה "ההיסטורית" שלה עברו שתי דרכים.
כלומר, אין בדרכים העוברות בשטחי התובעת שינוי או פגיעה בזכויותיה.
האם החליטה האסיפה הכללית שלא לפגוע בחלקות "ההיסטוריות"?
אלא שטענת התובעת איננה הגיונית ואיננה מתיישבת עם המציאות. בנסיבות בהן מלאי הקרקעות שבידי האגודה מוגבל, הופחת במהלך השנים ומספר הנחלות גדל, דבר שהוביל לצורך לבצע את החלוקה מחדש, לא ניתן היה לשמור על החלוקה ההיסטורית באופן מדויק וגם לבצע חלוקה מחדש. לא ניתן לבצע חלוקה מחדש של כמות קרקע מופחתת ל- 104 נחלות, בדיוק לפי חלוקה היסטורית, שנעשתה כאשר היו בידי האגודה יותר קרקעות והיו במושב 51 נחלות בלבד. מדובר בפרשנות אבסורדית של החלטת האגודה.
דווקא ההסברים שנתנו העדים מטעם התובעת מבהירים את משמעות החלטת האגודה הנ"ל.
כך למשל אמר העד מר אייזנשטיין (עמ' 10 ש' 21, 22):
"השתדלו, כמה שאני זוכר, לחלק את זה לפי החלוקה ההיסטורית, אם זה מתאפשר..."
והעד יוסי בן חמו:
"היתה חלוקה ל- 104, נלקחו כל השטחים מחוץ לשטחים הצמודים לבית, אלא לשטחים החקלאיים, עשו חלוקה מחדש, הכוונה היתה להתחשב בשטחים ההיסטורים של האנשים ולהשתדל לפגוע בהם כמה שפחות (ההדגשה לא במקור – ע.ר)." (עמ' 18 ש' 11 - 14).
טענת התובעת לגריעת 12 דונם מהקרקעות שעמדו לרשותה
מלבד הטענה בעניין אותו שטח של 3 דונם ליד הבית, שלא הוכחה כאמור, לגבי יתר 9 הדונם שהתובעת טוענת שנלקחו ממנה, היא לא מסרה פרטים כלשהם, לא הציגה רשימה של החלקות, מיקומן ושטחן, ולא תסריט מודד או מפה המציגים אותם. כך שגם טענה זו נותרה בלתי מוכחת.
בכתב התביעה המתוקן (סע' 47) טענה התובעת, כי בגין גריעת 12 דונם מנחלתה, היא זכאית לפיצוי כספי בסך 379,560 ₪, "ע"פ חישוב שעשה מנהל מקרקעי ישראל למקרקעין דומים שנגרעו מהנתבעת".
בתצהירים וביתר הראיות מטעם התובעת לא בא כל זכר להערכת שווי המקרקעין שלטענתה נלקחו ממנה. לא הוגשה חוות דעת מטעמה בעניין זה, ולא כל ראיה אחרת. אף בסיכומי התובעת לא באה התייחסות לסעד זה, ודומה כי נזנח.
התובעת לא הזכירה בכתב ההגנה ובתצהיר מטעמה כי קיבלה פיצוי על גריעת שטחים. ובסעיף 34 לתצהירו של בן התובעת אף נאמר: "מאז נלקחו המקרקעין מאימי, האגודה לא השיבה את המצב לקדמותו וגם לא שולם לה פיצוי כספי."
סוג הזכויות שיש לתובעת במקרקעין
הנתבעת טענה כאמור, כי זכויותיה שלה בכל שטחי משבצת המושב הן בגדר זכויות של בר רשות, מתוקף הסכם משולש מול מנהל מקרקעי ישראל והסוכנות היהודית. ואילו הזכויות שקיבלה התובעת מהנתבעת הן זכויות בר רשות של בר רשות, שהן הדירות.
התובעת לא הציגה אסמכתא כלשהי לקיומה של זכות חכירה בשטח כלשהו. טענה זאת נותרה כטענה מן הפה אל החוץ, שאין די בה כדי להוכיח זכויות במקרקעין.
לא זו בלבד, בסעיף 55 לסיכומי התובעת מתברר, כי היא מקבלת את טענת הנתבעת וחוזרת בה מהטענה לקיום זכויות חכירה: "מעמדם של חברי האגודה הוא מעמד של "ברי רשות", שהונחלה להם על ידי הסוכנות...".
התובעת טענה בסיכומיה כי הנתבעת לא הכחישה טענה זאת, אשר נטענה בסעיף 31 לכתב התביעה המתוקן. עיון בסעיף 36 לכתב ההגנה המתוקן מגלה כי טענה זו של התובעת כן הוכחשה, באופן מפורש וברור.
גם טענתה זו של התובעת לא מתיישבת עם הדין ולא עם העובדות.
מי שעשה שימוש במקרקעין מכוח רשות שקיבל לעשות כך, איננו יכול לטעון כי רכש זיקת הנאה במקרקעין. שכן, השימוש במקרקעין נעשה בכפוף לרשות שנתנה ולתנאיה.
התובעת טוענת לזכות להחזיק במקרקעין ולהשתמש בהם באופן בלעדי. זכויות מסוג זה, אינן באות בגדר הזכויות הבאות בגדר זיקת הנאה.
כאמור לעיל, לא עלה בידי התובעת להוכיח מהם בדיוק המקרקעין אשר לגביהם היא טוענת את טענותיה.
יתר על כן, התובעת לא הביאה ראיה לכך שעשתה שימוש רצוף במקרקעין במשך תקופה של שלושים שנים, כנדרש בסעיף 94(א) לחוק המקרקעין, התשכ"ט-1969.
התובעת עצמה כאמור, לא נתנה תצהיר ולא התייצבה לעדות, על אף שהיא צלולה ומסוגלת לענות לשאלות.
בן התובעת עצמו לא היה מסוגל להעיד שנעשה שימוש כלשהו בשטח במהלך השנים האחרונות:
"ת. ... זה היה שטח של הורי, הורי גידלו שם טבק בזמנו, לפני שיישרו את השטח.
ש. משנת 82 לא עשיתם כלום.
ת. לא יודע, הייתי בצבא והייתי עסוק בלימודים. אבי התעסק בזה ואני לא יודע". (עמ' 28 ש' 7 - 10)
בנוסף, עדויות העדים האחרים מטעם התובעת לא תמכו בטענה זאת. ההיפך, העד מר אייזנשטיין, חבר אגודה מאז שנת 1959, מי שבמשך שנים ארוכות היה חבר וועד ואף מזכיר האגודה, ומי שהחזיק את החלקה הסמוכה לחלקת התובעת העיד:
"אני זוכר את זה תמיד כמשטח. אינני זוכר שאי פעם נעשה שימוש חקלאי בכל השטח שסימנתי כשייך לתובעת." (עמ' 11 ש' 18, 19)
דהיינו, גם דינה של טענה זאת להידחות.
האם הופלתה התובעת לרעה בחלוקת הקרקעות?
עיון בטבלת חלוקת הקרקעות החקלאיות, נספח יח' לתצהיר מטעם הנתבעת, מגלה כי הרוב הגדול של חברי האגודה קבלו קרקעות בשטחים של 4 דונם בערך, כפי שקיבלה גם התובעת.
ניתן למצוא בנספח יח' הנ"ל דוגמאות לסטיות קלות מעבר לשטח של 4 דונם לנחלה בהיקפים של עד מאות מ"ר בודדים. מזכיר האגודה הסביר הבדלים אלה (בסעיף 13 לתצהירו), באילוצים של תוואי קרקע, גבולות המשבצת, מובלעות דרכים וכדומה, שלא אפשרו לחלק חלקות מסוימות לחלקות קטנות יותר, וכן בצורך לקיים את החלטת האגודה להקצות שטחים קרוב ככל האפשר לחלוקה "ההיסטורית". הסברים אלה הגיוניים וסבירים. ומכל מקום, הסטיות הקיימות אינן רבות, הן קלות באופן יחסי ואינן מצביעות על קיומה של אפליה.
מזכיר האגודה התייחס לשני מקרים של חברי אגודה המחזיקים בשטחים גדולים יותר מאשר אחרים והסביר כי מדובר במקרים של פלישה ולא בחלוקת קרקעות על ידי האגודה. שני המקרים נמצאים בטיפול בשלבים כאלה ואחרים (ראה עמ' 33 ש' 4 - 6, 12 - 23 וכן עמ' 34 ש' 8 - 11).
זאת ועוד, בעדותו בבית המשפט הבהיר מזכיר האגודה, כי הליך החלוקה עדיין נמצא בעיצומו (בין השאר בשל תביעות הנמצאות בבירור), וכי האסיפה הכללית של האגודה החליטה לערוך איזון כספי או קרקעי לקראת תום תהליך החלוקה (עמ' 33 ש' 7 - 9).
מי שערך את נספח יח' הנ"ל הוא מזכיר האגודה, אשר העיד מטעמה ואימת את נכונותה בעדותו בבית המשפט. עדותו היתה אמינה עלי לגמרי, ולא הוצגה בפני כל ראיה לכך שטבלת חלוקת הקרקעות איננה משקפת את חלוקת הקרקעות בפועל.
השקעות במקרקעין
במהלך עדותו של מר גדבאן התברר, כי הערכת הכמויות של העבודות שבוצעו בחלקה "ההיסטורית" נעשה בהתבסס על מפת המדידה נ/6, שהיא עצמה נערכה כאמור, על בסיס דברים שמסר למודד בנה של התובעת ולא על בסיס נתונים רשמיים.
עוד התברר מעדותו כי כאשר ביקר בשטח ראה כי השטח מיושר אולם הוא התקשה להבדיל בין המצב הטבעי של הקרקע לבין המצב הקיים (עמ' 44 ש' 3, 4). כלומר, לא היה ביכולתו להעריך מה מתוך המצב הקיים בשטח היום הוא המצב הטבעי ומה נובע מעבודות שבוצעו.
מר גדבאן אישר כי עבודות מסוג זה הן עבודות טעונות היתר, כי לא הוצג בפניו היתר והוא אף לא ביקש לראותו (עמ' 43 ש' 2- 23).
דהיינו, לא ניתן לדעת אל נכון, איזה כמויות אדמה הובאו לשטח ואיזה כמויות אדמה נחצבו או נחפרו.
כפי שהתרשמתי במו עיניי ונרשם בפרוטוקול הביקור:
"חלק מהחלקה, המסומן על גבי התשריט נ/6 באות F, מוגבה מעל פני השטח מסביבו כבמה. פני שטח הבמה עשויים אדמה, ללא מצעים, לא מהודקים ולא ממש מיושרים, מכוסים בעשבייה. ניתן לראות על פני הקרקע תילים רבים של חולד, במקומות רבים, מה שמצביע על כך שמדובר אכן באדמה רכה גם עמוק יותר מפני השטח, ולא במצעים קשים. פה ושם, מפוזרת פסולת בנין . לכל אורך הדופן המערבית של הבמה (מצפון לדרום), יש כמויות גדולות של פסולת בניין ואספלט. לא ניתן לדעת אם הפסולת מהווה חלק מחומר המילוי שנועד להקים את הבמה או שנשפכה במקום לאחר מכן, אולם כיום היא מהווה חלק מהצד המערבי של הבמה... בדופן הדרומית של הבמה ובחלק מהדופן המזרחית ניתן לראות בולדרים מעורבים באדמה. מה שמצביע על הרכב המילוי של הבמה, שאיננו עשוי מחומר מילוי מבורר."
במעמד הביקור בשטח אישר בנה של התובעת:
"לא דיברנו על מצעים, אין מצעים".
אל מול עובדות ברורות אלה, העיד מר גדבאן בבית המשפט, כי הובא לשטח חומר מבורר למרות שלא בדק זאת (עמ' 45 ש' 15- 20), וחישב בכתב הכמויות שהכין, מילוי מצעים מחומר מבורר, לפי דרישות המפרט הכללי, בנפח של 3,000 מ"ק, בסכום של 213,000 ₪.
על אף שלא הונחו מצעים ובביקור נמצא כי פני השטח לא היו מהודקות ולא מיושרות, "העריך" מר גדבאן, בהסתמך על מה שהוא ראה בשטח, שכן נעשה הידוק (עמ' 45 ש' 1, 2) וחישב את שווי העבודות ב- 14,000 ₪.
ועוד, בביקור בשטח נמצא כי בוצעה בחלקו הצפוני, מצפון לדרך עפר העוברת בו, חציבה בשטח קטן מאוד יחסית, הכוללת סלע חצוב באורך של כ- 4 עד 5 מ' וגובה בין 30 - 70 ס"מ. ולמרות ההיקף הקטן ביותר של שטח זה, העריך מר גדבאן עבודות חפירה וחציבה בהיקף של 500 מ"ק. לא ברור מהיכן שאב מר גדבאן כמויות אלה. אציין גם, כי מטרת החציבה שבוצעה לא ברורה, שכן אין היא מהווה חלק בלתי נפרד מהשטח המוגבה שמדרום לדרך העפר, ואף שבנה של התובעת ציין כי מדובר בהכשרה להקמת דיר, לא ברור מי עשה זאת, מתי ולאיזה צורך.
בהתחשב בכך שפרט לעדותו לא הובאו ראיות מטעם התובעת לעבודות שבצעה ולסכומים שהשקיעה אני קובע כי טענתה זו לא הוכחה, אף לא במקצת.
אף בעניין זה הסתמכה התובעת על עדותו של מר שריף גדבאן, אשר בעניין זה כבר הכין חוות דעת כדין. בנוסף על כך שעדותו לא עשתה עלי רושם אמין ומקצועי כאמור, במהלך עדותו בעניין זה התברר, כי לא היה בידו להציג את חישובי הכמויות שעליהם הסתמך (עמ' 46 ש' 7, 8); הוא לא ראה תוכניות בניה לביצוע העבודות (עמ' 46 ש' 14, 15); הוא לא זכר את הכניסה למגרש ולא את השיפוע שלו (עמ' 46 ש' 24, 25); ובכלל חשב שחוות הדעת מיועדת לצרכי מו"מ ולא להגיע לבית משפט (עמ' 46 ש' 25), על אף הצהרה בחוות הדעת שעדותו כעדות בבית משפט.
עוד התברר, כי הערכת הכמויות ליישור החלקה החדשה בוצעה לפי תחשיב מלא של שטח החלקה, מבלי להתייחס לכך שחלק משמעותי ממנה נכלל בשטח החלקה "ההיסטורית" וחופף אותה.
התיישנות
העד מטעם הנתבעת מסר בתצהיר שהגיש, כי החלוקה מחדש שבמסגרתה שונו גבולות החלקה "ההיסטורית" של התובעת בוצעה על פי החלטה של אסיפת האגודה מיום 13/8/97 שאושררה בהחלטת האסיפה כללית מיום 24/6/98, במהלכה הוצגה חלוקת הקרקעות.
ביום 30/6/98 פנה וועד האגודה לבעלה של התובעת וזימן אותו לישיבת ועד כדי לדון ביישום החלטת האסיפה הכללית בעניין חלוקת הקרקעות. וביום 7/2/99 פנה וועד האגודה לבעלה של התובעת במכתב נוסף, בו והודיע לו על האפשרות לערער על החלטת האסיפה הכללית מיום 24/6/98, וכי אם לא ימסור כל הודעה ייחשב הדבר כהסכמה לחלוקה עליה החליטה האסיפה הכללית.
כלומר, עילת התביעה נולדה כבר ביום 24/6/98 והיא היתה אמורה להיות ידועה לתובעת כבר ביום 7/2/99 או בסמוך לכך. משמע, עילת התביעה התיישנה 7 שנים לאחר מכן בחודש פברואר 2006. מכיוון שהתביעה הוגשה בשנת 2009, היה זה לאחר תום תקופת ההתיישנות.
התובעת לא התייחסה לטענה זאת בכלל ולא הביאה ראיות מצדה בעניין זה.
לא זו בלבד, המצהיר מטעם הנתבעת לא נחקר על העובדות הנ"ל שמסר במהלך חקירתו הנגדית. משכך יש להתייחס לעובדות אלה כעובדות שלא היו שנויות במחלוקת.
לכך יש להוסיף, כי כאמור לעיל, עדותו של העד מטעם הנתבעת עשתה עלי רושם אמין, חסר פניות וחסר אינטרס אישי.
אשר על כן, דינה של התביעה להידחות אף מחמת התיישנות.
שונות
לסיכום
אני דוחה את התביעה על כל חלקיה.
בהתחשב עם כמות ההליכים ומשכם, עם כמות הטענות שנטענו ומהותן ועם התנהלות הצדדים במהלך ההליכים, אני מחייב את התובעת לשלם לנתבעת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 40,000 ₪.
הצווים הזמניים שניתנו בתיק מבוטלים.
המזכירות תמציא את פסק הדין לב"כ הצדדים.
ניתן היום, ז' אלול תשע"ד, 02 ספטמבר 2014, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
14/02/2010 | החלטה מתאריך 14/02/10 שניתנה ע"י רננה גלפז מוקדי | רננה גלפז מוקדי | לא זמין |
22/02/2010 | החלטה על בקשה של תובע 1 עיכוב ביצוע / התליית הליכים 22/02/10 | רננה גלפז מוקדי | לא זמין |
12/04/2010 | החלטה על (א)בקשה של בא כוח תובעים 1 בתיק 2201-09-09 כללית, לרבות הודעה בקשה לתירוף נתבעים ולתיקון כ.תביעה 12/04/10 | רננה גלפז מוקדי | לא זמין |
10/05/2010 | החלטה על (א)בקשה של בא כוח תובעים 1 בתיק 2201-09-09 כללית, לרבות הודעה בקשה לתירוף נתבעים ולתיקון כ.תביעה 10/05/10 | רננה גלפז מוקדי | לא זמין |
04/04/2011 | החלטה מתאריך 04/04/11 שניתנה ע"י רננה גלפז מוקדי | רננה גלפז מוקדי | לא זמין |
23/12/2012 | החלטה מתאריך 23/12/12 שניתנה ע"י עמית רוזינס | עמית רוזינס | צפייה |
02/09/2014 | פסק דין שניתנה ע"י עמית רוזינס | עמית רוזינס | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | לאה ליבוביץ | דן שגב וימר |
תובע 2 | אברהם אנדי ליבוביץ | דן שגב וימר |
נתבע 1 | מעונה מושב עובדים להתיישבות חקלאית | עדי הרטל |
משיב 1 | לאה ליבוביץ' |