התובע/נתבע שכנגד | עו"ד אייל שטרנברג |
נגד | |
הנתבעים/התובעים שכנגד | 1.ארי אבוביץ ת.ז. 313935942 2.נינה אבוביץ ת.ז. 313942211 |
פסק דין |
הנתבעים הגישו תביעה שכנגד בגין נזקים שלטענתם גרם להם התובע עת ייצג אותם באחת העסקאות נשוא התביעה.
הסכם שכר הטרחה בוסתן הגליל:
הסכם התיישבות בבוסתן הגליל נחתם ביום 10.9.07 (ההסכם צורף כנספח ג' לתצהיר עדותו הראשית של התובע).
להוכחת טענתו לפיה למעלה מ- 20 חברי הקבוצה חתמו על ההסכם, מפנה התובע לנספח א' להסכם, בו מפורטים שמותיהם של 23 מתיישבים שחתמו על ההסכם.
הסכם שכר הטרחה בוסתן הגליל צורף כנספח ב' לתצהיר עדותו הראשית של התובע.
ראשית, טוענים הם, שההסכם אינו ברור ומכיל סתירות פנימיות.
שנית, טוענים הנתבעים, כי התובע משתית את תביעתו על החלופה לפיה חתמו למעלה מ- 20 מחברי הקבוצה על ההסכם, אך לא הוכיח כי כל חברי הקבוצה שחתמו על ההסכם, 23 במספר, שכרו את שירותיו. לצורך כך, טוענים הנתבעים, כי הם למשל, החתומים על אותו הסכם, יוצגו על ידי עורך דין אחר לצורך הגשת תביעה נגד המנהלת, ולפיכך לא הוכיח התובע כי למעלה מ- 20 איש התקשרו עמו בהסכם.
מפאת חשיבותם, אביא את שני הסעיפים במלואם.
בהתאם לסעיף 3 להסכם שכר הטרחה:
"בעבור הליווי המשפטי לבחינת האפשרות למימושה של התוכנית לא ישולם שכ"ט על ידי חברי הקבוצה וזאת בתנאי שלפחות 10 מחברי הקבוצה ישכרו את שירותי המשרד לייצגו במסגרת הגשת התביעות במסגרת חוק יישום תוכנית ההתנתקות התשס"ה – 2005"
סעיף 4 להסכם מורה כדלקמן:
"במידה ופחות מ- 10 מחברי הקבוצה יתקשרו עם המשרד כאמור לעיל, תהיה עלות ההתקשרות עד לשלב זה סך של עד 15,000$ במידה ומספר חברי הקבוצה לא יעלה על 20, ובמידה ומספר חברי הקבוצה יעלה על 20 – יישא כל חבר בקבוצה נוסף מעבר ל- 20 הראשונים שלא שכר את שירותי המשרד בעלות של עד 1,500$ בהתאם להוצאות בפועל".
נתון זה אינו מופיע בתצהיר עדותו הראשית של התובע, ואינו מופיע אף בחקירתו הנגדית, למרות שהתבקש להסביר כיצד הוא מפרש את סעיפים 3 ו- 4 להסכם שכר הטרחה (ראו בעמוד 7-8 לפרוטוקול הדיון).
גם בסיכומי התשובה מטעמו, שהוגשו לאחר הגשת סיכומי הנתבעים, לא השיב התובע לטענה ביחס לתחולת האופציה המופיעה בסעיף 3 להסכם שכר הטרחה.
אין בפי התובע כל טענה ביחס לנטל ההוכחה, אך למעלה מן הצורך אציין שנטל ההוכחה ביחס לכמות המתקשרים עם התובע בהסכם ייצוג (אליו התייחס בסעיף 3 להסכם שכר הטרחה) חל על התובע, ולא על הנתבעים.
הוצאות בפועל לא הוכחו, ואף לא נטען כי היו. למעשה, לא הבהיר התובע כיצד חושב שכר הטרחה, וכיצד מתיישב החישוב עם נוסח סעיף 4 להסכם.
הסכם מכירת המגרש:
אין חולק, כי במספר מכתבים שנשלחו מאת התובע אל הנתבעים, דיווח להם התובע על מכירת המגרש בסכום של 560,000 ₪ בלבד. לטענת הנתבעים, ניסה התובע לבצע תרמית, ולגזול מהם את אותם 100,000 ₪
לטענת התובע, אין המדובר אלא בטעות דפוס שנפלה במכתב הראשון בנדון, ונגררה לכל אורך ההתכתבות.
לטענת התובע, עודכנו הנתבעים מפעם לפעם בהתפתחויות בהליך מכירת המגרש, הן באמצעות שיחות טלפון והן באמצעות מכתבים שנשלחו מטעם משרדו, בוודאי שעודכנו בעת ההתקשרות עם מר לייב.
התובע חזר על טענתו זו בתצהיר עדותו הראשית, אך לא צירף אליו כל מכתב שיצא ממשרדו, ובו עדכון בדבר מכירת המגרש.
המכתב הראשון שהוצג כראיה ומעיד על עדכון הנתבעים הינו מכתב מיום 7.4.08.
אין חולק כי בתאריך 20.3.08 נחתם הסכם הפיתוח בין מינהל מקרקעי ישראל לבין הנתבעים, הסכם המעניק להם זכויות במגרש. הדעת נותנת, כי לכל המאוחר כאשר זימן התובע את הנתבעים לחתימה על הסכם הפיתוח, הודיע להם כי המגרש נמכר.
אני קובעת, אם כן, כי לכל המאוחר במועד החתימה על הסכם הפיתוח, הודיע לנתבעים כי נמצא רוכש למגרש. היה זה ביום 20.3.08.
בזכרון הדברים שנחתם בין התובע לנתבעים, עוד טרם נמצא הקונה למגרש, הוסכם כי יתרת התמורה, העולה על מחיר המגרש שיועבר כאמור למנהלת סל"ע, תופקד בנאמנות בידיו של התובע עד להעברת הזכויות על שם הקונה.
בתאריך 18.12.08 הגישו הנתבעים בקשה למתן סעד זמני, נגד התובע, בבית המשפט המחוזי בחיפה, בה ביקשו למנוע ממנו להשלים את עסקת המכר (ת.א. 10064-12-08).
מאחר שבאותו הליך התברר כי עסקת המכר הושלמה, נדחתה הבקשה. כן נדחתה תביעת הנתבעים שם, והתובע חויב להעביר את יתרת תמורת המגרש, בניכוי סך של 30,000 ₪ לחשבון נאמנות משותף לב"כ הנתבעים וב"כ רוכש המגרש.
על פי פסק הדין, סך של 10,000 ₪ נפסק כשכר טרחתו של התובע, הנתבע באותו הליך, וסכום נוסף של 20,000 ₪ נותר בידי התובע, עד להכרעה בתביעה לתשלום שכר טרחה שתוגש על ידיו. זו התביעה שבפני. פסק הדין ניתן ביום 26.7.09.
התובע המשיך ופירט בעדותו עד כמה היה מדובר בעסקה מיוחדת, שהצריכה הפקדת כספי התמורה בידיו הנאמנות עד למועד בו ניתן היה להעביר את הזכויות על שם לייב.
אין כל התייחסות בזכרון הדברים, למקרה שבו תופסק ההתקשרות בין התובע לנתבעים, כפי שאכן קרה.
האחריות לכך מוטלת על התובע, בהיותו עורך הדין שניסח את ההסכם.
"ראוי לכלול בכל הסכם שכר טרחה הוראות שתסדרנה את דרך קביעתו של שכרו של עורך הדין למקרה שבו מופסק הטיפול מטעם כלשהו" (גבריאל קלינג אתיקה בעריכת דין (תשס"א – 2001) עמ' 212).
עוד כותב דר' קלינג ש"אין לחייב את הלקוח בתשלום מלוא שכר הטרחה, אם טיפולו של עורך הדין יופסק לפני השלמתו. נראה, שהוראה זו תיפסל בשל היותה נוגדת את תקנת הציבור בפגעה בזכותו של הלקוח לבחור בעורך דין ולהחליפו כשירצה בכך. בין עורך הדין ולקוחו קיימים, כאמור, יחסי אמון... כאשר אמון זה מתערער יש להעניק ללקוח את האפשרות להפסיק את הקשר עם עורך דינו, תוך מתן אפשרות מלאה לבחור פרקליט חדש, בלא שהדבר יגרור אחריו סנקציה" (ד"ר קלינג 212).
האחריות לעריכת הסכם שכר טרחה, ולניסוחו הברור גם למקרה בו יופסק השירות, מוטלת על עורך הדין (ע"א 9282/02 יכין חקל בע"מ נ' יצחק יחיאל, עו"ד, פ"ד נח(5) 20 (2004).
ראו גם: בע"א 136/92 בייניש עדיאל עורכי דין נ' דניה סיבוס חברה לבנין בע"מ, פ"ד מז(5) 113, 124 (1993):
"(ג) בהתקשרות שבין עורך דין ללקוח, ככל שמדובר בשכרו של עורך הדין, אם לא הוסכם במפורש אחרת, יש לקרוא תנאי מכללא, ולפיו רשאי הלקוח לנתק את הקשר עם עורך הדין ולחדול מלהיזקק לשירותיו בכל עת, אפילו טרם הושלמה העיסקה שבקשר אליה נתבקשו שירותיו של עורך הדין, ובתנאי שיובטח שכר ראוי עבור השירות שכבר ניתן. בכך יש ליצור את האיזון הראוי שבין זכות הלקוח לייצוג תוך שמירה על יחסי אמון מלאים בינו לבין פרקליטו, לבין זכותו הלגיטימית של עורך הדין לקבל שכר בגין טרחתו."
לטעמי, ברור כי במקרה הנדון אין התובע זכאי למלוא שכרו, שכן לאחר שניטל ממנו הייצוג, נותר לדווח על העסקה לרשויות המס, ולהעביר את הזכויות על שם הרוכש.
השכר המוסכם, במלואו, מסתכם ב- 6,600 ₪ בצירוף מע"מ.
אני סבורה, כי במקרה הנדון יש להעמיד את גובה שכר הטרחה על סך 3,960 ₪ בצירוף מע"מ, סכום השווה ל- 60% מהשכר שנקבע בהסכם למלוא הטיפול המשפטי.
התביעה שכנגד:
לטענת התובעים שכנגד, פעל הנתבע שכנגד בחוסר תום לב וחרג מכללי האתיקה של לשכת עורכי הדין, כאשר השתמש ביפוי הכח הבלתי חוזר שנתנו לו מאחורי גבם, תוך ניצול מצבם הכלכלי והנפשי הקשה.
טענת התובעים שכנגד היא כי בעקבות מכירת הדירה, נאלצו להשיב מענק שקיבלו בסך 140,000 ₪, משום שמכרוה בטרם חלפו 5 שנים מיום רכישתה.
לגופו של עניין, טוען הנתבע שכנגד, כי אם מכרו את הדירה שבבעלותם ביום 5.11.08 ברור כי הליכי המכירה, במסגרת כינוס הנכסים החלו זמן רב קודם לכן. לטענת הנתבע שכנגד, טוענים התובעים שכנגד כי רק ביום 6.11.08 במהלך בדיקה שגרתית, התברר להם כי המגרש מושכן, וכך למדו על המכירה. מכאן, שהנתבעים לא ניסו למכור את המגרש שבבעלותם (שלא ידעו כי נמכר) לפני מכירת הדירה.
(ראו עדותה בעמוד 19-20 לפרוטוקול).
התובעים שכנגד חתמו על זכרון הדברים עם הנתבע שכנגד, ובו היה מוסכם במפורש, כי דמי הפיתוח שעליהם לשלם עבור המגרש ישולמו מתוך כספי התמורה שיקבלו ממכירת המגרש. כאשר הוזמנו לחתימה על הסכם הפיתוח, לא נדרשו לשלם תמורת המגרש, לפיכך, אין הם יכולים להישמע כעת בטענה שלא ידעו על מכירת המגרש.
תופקד בנאמנות בידי הנתבע שכנגד, עד להבטחת העברת הזכויות על שם הרוכש.
סבירותו של תנאי זה אינה עומדת למבחן כעת. הנתבע שכנגד העיד כי לא מצא מנגנון אחר, טוב יותר, להבטיח את זכויותיו של רוכש המגרש, והתובעים שכנגד לא הצביעו על כל מנגנון כזה.
משלא הוכח כי ניתן היה להעביר את הזכויות כבר במרץ 2008 לא הוכח כי הנתבע שכנגד התרשל.
הנתבע שכנגד לא ידע דבר על כך שהתובעים שכנגד רכשו דירה, ושבגין אי עמידה בתשלומי ההלוואה שנטלו לרכישתה ננקטים נגדם הליכים משפטיים.
תשובתה לפיה לא התובע שכנגד לא השיב לטלפונים, אינה יכולה להישמע, שכן היא מתייחסת למועד סמוך לחתימה על זכרון הדברים. לדבריה התקשרו אל הנתבע שכנגד חודש חודשיים לאחר החתימה על זכרון הדברים, אך הוא לא ענה (ראו בעמוד 20 לפרוטוקול שורה 2 ואילך). לא ניתן לקבל את הטענה שמשך כל אותם חודשים שחלפו לא הצליחו התובעים שכנגד לקבל תשובה ראויה ממשרדו של הנתבע שכנגד.
100,000 ש"ח, כאשר דיווח להם כי המגרש נמכר במחיר של 560,000 ש"ח בעוד שבפועל נמכר ב- 660,000 ש"ח.
הנתבע שכנגד טען כי מדובר בטעות נגררת בלבד, שמקורה בסכום הנכתב בזכרון הדברים.
מדובר בהאשמה חמורה מאוד כלפי הנתבע שכנגד, והתובעים שכנגד לא הרימו את
הנטל הנדרש לשם הוכחתה.
מכל מקום, אין חולק כי בסופו של דבר הועברה יתרת התמורה במלואה.
הנתבע שכנגד לא הכחיש כי כספי התמורה שהופקדו אצלו בנאמנות עבור התובעים שכנגד הוחזקו בחשבון אחד עם יתר כספי הנאמנות של מתיישבים אחרים, יחד עם זאת, בהתאם לסעיף 62 לחוק לשכת עורכי הדין, תשכ"א - 1961 יתן עורך דין את הדין על הפרת כללי האתיקה, בפני בתי הדין המשמעתיים של הלשכה, ואין חולק כי מדובר בעבירת משמעת כהגדרתה בסעיף 61 לחוק.
בנוסף, התובעים שכנגד לא הוכיחו כי נגרם להם נזק כספי עקב החזקת הכספים בחשבון נאמנות משותף.
משכך, ככל שהתובעים שכנגד עומדים על הטענה, פתוחה בפניהם הדרך להגיש קובלנה לבית הדין המשמעתי.
בית המשפט אינו אוכף החלטות של בית המשפט המחוזי, ואינו מוסמך להכריע בין הפרשנויות השונות שהצדדים מייחסים להן, משכך, איני מכריעה בטענה.
הנתבעים חייבים היו לשלם את שכר טרחתו של התובע במועד חתימת הסכם המכר עם לייב, היינו ביום 15.12.07, משכך יש להוסיף לסכום שנקבע כשכר טרחה ראוי הפרשי הצמדה וריבית כחוק, החל מאותו מועד.
חובם של הנתבעים לתובע מסתכם ב- 3,960 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק, מיום 15.12.07 ועד למועד פסק הדין (5,212) ובצירוף מע"מ - 6,150 ₪.
בידי התובע מוחזק סך של 20,000 ₪ החל מיום 26.7.09 בהתאם לפסק דינו של בית המשפט המחוזי בת"א 10064-12-08, סכום זה, נושא הפרשי הצמדה וריבית אף הוא, ומסתכם כיום ב- 23,518 ₪. מסכום זה יש לנכות את חובם של הנתבעים לתובע.
לאחר ניכוי סכום החוב מהסכום המופקד בידי התובע, כאמור לעיל, מתקבל סך של 17,368 ₪.
אני קובעת כי על התובע להעביר אל ב"כ הנתבעים סך 17,368 ₪ בתוך 30 יום ממועד פסק הדין, שאם לא כן יישא הסכום הפרשי הצמדה וריבית כחוק, ממועד פסק הדין.
התביעה שכנגד נדחית.
לאור תוצאת פסק הדין, איני עושה צו להוצאות.
ניתן היום, כ"ג כסלו תשע"ד, 26 נובמבר 2013, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
08/04/2010 | החלטה מתאריך 08/04/10 שניתנה ע"י אליעזר שחורי | אליעזר שחורי | לא זמין |
06/06/2010 | החלטה על בקשה של תובע 1 שינוי מועד דיון (בהסכמה) 06/06/10 | אליעזר שחורי | לא זמין |
07/06/2010 | החלטה על בקשה של נתבע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה ובקשה 07/06/10 | אליעזר שחורי | לא זמין |
04/10/2010 | החלטה על בקשה של תובע 1 שינוי מועד דיון (בהסכמה) 04/10/10 | אליעזר שחורי | לא זמין |
15/02/2011 | החלטה על בקשה של נתבע 1 כללית, לרבות הודעה מתן צו למתן תשובות לשאלון 15/02/11 | אליעזר שחורי | לא זמין |
17/02/2011 | פרוטוקול | אליעזר שחורי | לא זמין |
17/02/2011 | הוראה לתובע 1 להגיש תצהירי עדות ראשית | אליעזר שחורי | לא זמין |
09/05/2011 | החלטה על בקשה של תובע 1 גילוי מסמכים /פרטים נוספים/שאלון 09/05/11 | אליעזר שחורי | לא זמין |
19/06/2011 | החלטה על בקשה של נתבע 1 כללית, לרבות הודעה בקשה +הודעה 19/06/11 | אליעזר שחורי | לא זמין |
04/08/2011 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה תגובת התובע 04/08/11 | אליעזר שחורי | לא זמין |
01/02/2012 | הוראה לנתבע 1 להגיש תצהירי עדות ראשית | עידית וינברגר | לא זמין |
02/03/2012 | החלטה מתאריך 02/03/12 שניתנה ע"י עידית וינברגר | עידית וינברגר | לא זמין |
26/11/2013 | פסק דין מתאריך 26/11/13 שניתנה ע"י עידית וינברגר | עידית וינברגר | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | אייל שטרנברג | אורטל מור, אייל שטרנברג |
נתבע 1 | ארי אבוביץ | מיכאל גבע |
נתבע 2 | נינה אבוביץ | מיכאל גבע |
תובע שכנגד 1 | ארי אבוביץ | מיכאל גבע |
תובע שכנגד 2 | נינה אבוביץ | מיכאל גבע |
נתבע שכנגד 1 | אייל שטרנברג | אורטל מור, אייל שטרנברג |