לפני | כבוד השופטת אורלי מור-אל | |
תובעת | חנה עוז | |
נגד | ||
נתבעת | מדינת ישראל – משרד הבריאות |
מטעם התובעת: עו"ד וימר דורון.
מטעם הנתבעת: עו"ד דוד גל.
פסק דין |
הנתבעת טוענת, כי דינה של התביעה להידחות על הסף, שכן על התובעת, בהיותה חיילת בעת האירועים, למצות את זכויותיה במסגרת חוק הנכים (תגמולים ושיקום), התשי"ט-1959 (להלן: "חוק התגמולים"), ומכל מקום, לטענת הנתבעת, גם לגופו של עניין לא הוכח שהטיפול הרפואי שקיבלה התובעת היה רשלני.
א. הערה על שמיעת התיק ומתן פסק הדין
ב. עיקרי הרקע העובדתי בקצרה
ג. גדר המחלוקת
לאחר שמיעת עדי ההגנה הודיעה התובעת, כי אינה עומדת עוד על כך שהטיפול שהוענק לה בעת האשפוז השני היה רשלני.
הצדדים הסכימו על נכותה הפסיכיאטרית של התובעת והעמידו אותה על 10% אחוזי נכות לצמיתות.
ד. הגשת התביעה הנדונה והבקשה לסילוקה על הסף
ה. דיון חוזר בשאלת ייחוד העילה וסילוק על הסף במסגרת פסק הדין
בהתאם להלכה, החלטת ביניים אינה מקימה מעשה בית-דין וניתן לשנותה בהתקיים נסיבות מסוימות ובהן בין השאר, אם נמצא, כי החלטת הביניים הייתה שגויה. כך למשל נקבע בעניין זה בע"א 3604/02, רע"א 4015/02 אילן אוקו נ' יחיאל שמי, פ"ד נו(4) 505 (2002) (כבוד השופט (כתוארו אז) א' גרוניס, בפסקה 5):
"כלל ידוע הוא כי החלטת ביניים אינה יוצרת מעשה-בית-דין, ולפיכך הערכאה שהחליטה לגביה בראשונה רשאית לשוב ולדון בה ואף לשנותה (ע"א 450/64 איזנר נ' פינקלשטיין [פ"ד יט(1) 655]; ע"א 161/73 ארדה בע"מ נ' סמסונוב [פ"ד כח(2) 228]; ע"א 37/68 גינז נ' מאירי [פ"ד כב(1) 525]). פשיטא, שנסיבות חדשות, אשר התרחשו לאחר מתן ההחלטה המקורית, פותחות פתח לשינויה על-ידי הערכאה שנתנה אותה (י' זוסמן, סדרי הדין האזרחי [מהדורה שביעית, 1995], בעמ' 774). אולם אף אם לא חל שינוי בנסיבות, נתונה לערכאה שנתנה את החלטת הביניים הסמכות לשנותה, אם כי הדבר ייעשה אך במקרים נדירים, כאשר מתברר לבית-המשפט כי נתן החלטה מוטעית (ע"א 37/68 הנ"ל; ע"א 9396/00ב קרנית קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים נ' זנגי [פ"ד נח(3) 537])".
(ראו גם: רע"א 10021/02 ט.ז. בינוי נכסים להשכרה בע"מ נ' קרמיטל אי.אל. בע"מ (2003), פסק-דינו של כבוד השופט י' טירקל בפסקה 4).
יתירה מזו, בהתאם לפסיקה, גם לו היתה מוגשת בקשת רשות ערעור על ההחלטה ובקשה זו הייתה נדחית, ניתן היה בשלב פסק הדין לשוב ולדון בסוגיה. ראה בעניין זה רע"א 5834/03 אריה חברה לביטוח בע"מ נ' ורדן חאדר, פ"ד נח(1) 854 (2003) (להלן: "עניין אריה"), שם, לאחר דיון נרחב בעניין (בפסקה 5), מגיע בית המשפט (כבוד השופט ת' אור בהסכמת כבוד השופטים (כתוארם אז) א' גרוניס וא' ריבלין) למסקנה, כי במקום שבבקשת ביניים נדונה טענה ונדחתה ובעניינה אף הוגשה בקשת רשות ערעור "... דחיית בקשת רשות ערעור, אף אם נעשתה מנימוקים לגוף העניין, אינה חוסמת את בעל הדין להשיג על ההחלטה האחרת במסגרת פסק הדין".
בית המשפט נימק את מסקנתו זו בקבעו, כי "לאור תקנות סדר הדין האזרחי ומגמותיו, אין לראות בדחיית בקשת רשות ערעור על החלטה אחרת שנעשתה לגופה בגדר ערעור" וזאת משורה של טעמים כפי שפורטו שם (בפסקה 6). מסקנת בית המשפט היא, כאמור, כי במקום שבו נדחתה בקשת רשות ערעור על החלטת ביניים, אף אם נדחתה לגופו של נושא בקשת רשות הערעור, דחיה זו "אינה חוסמת את בעל הדין להשיג על ההחלטה האחרת במסגרת פסק הדין" (שם, פסקה 5. כן ראו פסקאות 7-6).
נמצא אפוא, שההלכה היא שבית המשפט רשאי לשוב ולעיין בהחלטת ביניים שהחליט במסגרת פסק הדין, וכך גם פני הדברים גם באשר להחלטת ביניים אשר בעניינה הוגשה בקשת רשות ערעור, שבמסגרתה נדונו הטענות נושא ההחלטה לגופן ונדחו.
העובדה שהנתבעת בחרה שלא להגיש בקשת רשות ערעור והמתינה בסבלנות עד שלב פסק הדין אינה יכולה לעמוד לה לרועץ, בשים לב לכללי ההתערבות של ערכאת הערעור בהחלטות ביניים ולכך שסביר בהחלט שגם ערכאת הערעור הייתה מציעה להמתין לסיום ההליך בירור מלוא התשתית העובדתית והכרעה בטענה במסגרת פסק הדין.
זאת ועוד, בין אם יערך דיון נוסף בטענות ובין אם לאו, לנתבעת עומדת הזכות לערער על החלטות הביניים במסגרת ערעור על פסק הדין ככל שיוגש (ראה תקנה 411 לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984) וגם משום כך, אין מנוס מלדון וליתן החלטה מפורטת בטענות.
משכך, יש לפנות לדיון בטענות ייחוד העילה וסילוק התביעה על הסף גופן.
ו. הבקשה לסילוק על הסף – טענות הצדדים
לטענת הנתבעת, בהתאם לחוק זה המדינה אינה אחראית בנזיקין על אירוע שארע במהלך טיפול רפואי שקיבל אדם במסגרת שירותו הצבאי. הנתבעת מדגישה, שאין לתובעת כל עילת תביעה אזרחית נגד המדינה ללא קשר אם ערערה על קביעת קצין תגמולים אם לאו, התובעת חייבת למצות זכויותיה אך ורק במסגרת חוק התגמולים. בהתאם לטענה זו חוק הנזיקין האזרחיים חוסם כל זכות תביעה אזרחית נזיקית כלפי המדינה, בגין אירועים שארעו לחייל בתקופת ועקב שירותו הצבאי וזאת כאשר בהתאם לפסיקה, הזכאות לפי חוק הנכים יכולה לחול, גם במקרה שמחלה נגרמה או הוחמרה כתוצאה מטיפול רפואי במהלך שירות צבאי, כדוגמת המקרה דנן.
לדידה, של הנתבעת, המחוקק קבע, כי חוק הנכים הוא האכסניה הנכונה והיחידה לתגמול ושיקום מי שנפגע תוך ועקב שירותו הצבאי.
לטענת הנתבעת איפוא, משתביעתה של התובעת נדחתה על ידי קצין התגמולים כאשר לטענתו לא נמצא קשר סיבתי בין אי גילוי או החמרת המחלה לבין השירות הצבאי שכן לא התקיימה התרשלות, התובעת מנועה על פי עקרון ייחוד העילה להגיש תביעה נגד הנתבעת בגין האירוע נשוא התביעה.
הנתבעת מדגישה שאינה טוענת, כי התובעת חייבת לערער על קביעת קצין התגמולים אלא שלתובעת אין עילה על פי פקודת הנזיקין הא ותו לאו. לטענת הנתבעת עמדתה מעוגנת בפסיקת בתי המשפט, בחוק הנכים וברציונל העומד בבסיס עקרון ייחוד העילה בכל הנוגע לחיילים במהלך שירותם הצבאי.
מוסיפה התובעת ומכבירה, כי הנתבעת נוקטת עמדה בלתי מוסרית, כאשר קצין התגמולים קבע מחד שאין קשר בין דלקת התוספתן ובין השירות הצבאי, ובמקביל בתביעה דנן נטען שיש קשר כזה. התנהלות כזו לטעמה של התובעת אין להתיר גם במסגרת ההשתק השיפוטי.
בתגובה לבקשה לעיון חוזר, מוסיפה התובעת, כי ככל שהמדינה סברה, כי יש בחוות הדעת שצורפה לכתב התביעה כדי להוות ראיה חדשה, לפי חוק הנכים, היה עליה לנקוט בפעולות מתאימות כגון שינוי החלטת קצין תגמולים או לכל הפחות פתיחת הדיון מחדש.
לטעמה של התובעת, בהתאם לפסיקה, שעה שקצין התגמולים דחה את התביעה לא חייב הנפגע להגיש ערעור ופתוחה לפניו הדרך להגיש תביעה נזיקית אזרחית.
ז. קיום עילה לפי חוק התגמולים - מחלה שהוחמרה "עקב" השירות הצבאי
הווה אומר, הטענה היא להחמרת מחלה עקב טיפול רפואי רשלני במהלך שירותה הצבאי הסדיר של התובעת ובהקשר זה, יש לדון בטענת הנתבעת, כי טענה מסוג זה צריכה להתברר לפני קצין התגמולים ואך ורק לפניו.
"איבוד הכושר לפעול פעולה רגילה, בין גופנית ובין שכלית, או פחיתתו של כושר זה, שבאו לחייל משוחרר או לחייל בשירות קבע כתוצאה של אחת מאלה שאירעה בתקופת שירותו עקב שירותו:
(1) מחלה;
(2) החמרת מחלה;
(3) חבלה;"
במקביל, הוראת סעיף 6 לחוק הנזיקין האזרחיים המקימה למדינה חסינות מפני תביעה של חייל אשר נפגע "עקב שירותו הצבאי". סעיף 6 לחוק האמור שכותרתו "חבלה שנגרמה בשירות צבאי" קובע כדלקמן:
"(א) אין המדינה אחראית בנזיקים על חבלה שנחבל אדם ועל מחלה או
החמרת מחלה שנגרמו לו בתקופת שירותו הצבאי עקב שירותו הצבאי.
(ב) "שירות צבאי", בסעיף זה, פירושו כבחוק הנכים (תגמולים ושיקום), תש"ט-1949".
יצויין בהקשר זה, כי המחוקק לא ראה לעשות הבחנה בין שלוחים שונים של המדינה ובהתאם לסעיף 7ב לחוק הנזיקין האזרחיים חל הפטור מאחריות גם על שלוחים אלה.
סעיף 6 לחוק הנזיקין האזרחיים, כפי שפורש בפסיקה יוצר מחסום דיוני של עילת תביעה נגד המדינה לפי פקודת הנזיקין, אם החייל נפגע בתקופת שירותו הצבאי ועקב השירות.
כפי שהובהר בפסיקה, חסינות זו שהוענקה למדינה אינה חסינות בעלמא אלא הינה חלק מהסדר סוציאלי כולל שנועד ליתן בטחון סוציאלי למי שנפגע בעת שירותו הצבאי. הסדר זה כולל מחד את הענקת זכות תביעה לחייל שנפגע בעת שירותו הצבאי, על פי חוק הנכים ומנגד חסימת תביעה כנגד המדינה בעילות תביעה על פי פקודת הנזיקין (כך גם לגבי תביעה על פי חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה- 1975, ראו: עא (חי') 2684/04 מדינת ישראל - משרד הבריאות, המרכז הרפואי רמב"ם נ' קרן נועה (14/3/2005) (להלן: "עניין קרן")).
במקרה שלפנינו אין חולק, כי הנכות ארעה בתקופת שירותה הצבאי של התובעת, כאמור, התובעת לא טוענת כי הנתבעת גרמה למחלתה אלא גרמה להחמרתה עקב אבחון לקוי ומשכך נשאלת השאלה האם מקרה מסוג זה, נכנס לגדר הוראותיו של חוק התגמולים.
בעניין שוקרון, חידד בית המשפט את ההלכה וקבע, כי העובדה שמחלתו של חייל נגרמה או הוחמרה במהלך שירותו הצבאי אין בה די כשלעצמה, כדי להקים זכאות לתגמולים, כך גם עצם ההיזקקות לטיפול רפואי אינה מקימה מניה וביה זכאות לתגמולים בגין תוצאותיו של טיפול כזה, אולם זכאות כזו יכול שתקום כאשר המחלה נגרמה או הוחמרה עקב טיפול רפואי שניתן בתקופת השירות. בהתאם להלכה התיבות "עקב השירות" המופיעות בסעיף 1 לחוק התגמולים, כוללות בחובן בנסיבות מתאימות גם טיפול רפואי שניתן בתקופת השירות.
בית המשפט שב והבהיר שם, כי כאשר הטיפול הרפואי שניתן לחייל אינו חורג מן הרגיל והמקובל, ובכל זאת נגרמה מחלתו של המטופל או הוחמרה, אין מתקיימת בהכרח זיקה סיבתית בין השירות הצבאי לבין הנכות "ברם מקום שהטיפול הרפואי שניתן לאדם בתקופת שירותו הצבאי סטה מ"מכללי האמנות הרפואית", ומקום שבו בשל סטייה זו נגרמה מחלתו של החייל או הוחמרה, נקשר הקשר הסיבתי הדרוש" (שם, פסקה 8).
סיכם בית המשפט את הדברים בעניין קרן בקובעו, כי בהתאם לפסיקה, התנאי לקיומו של "קשר סיבתי" בין השירות הצבאי לטיפול רפואי שמקבל חייל בעת שירותו הצבאי, מתקיים כאשר הייתה רשלנות בטיפול ובאבחון במהלך השירות הצבאי, על אף שהמחלה לכשעצמה לא נגרמה עקב שירותו הצבאי (עניין שוקרון). כלומר, המילים "עקב השירות" המופיעות בסעיף 1 לחוק התגמולים, כוללות בחובן בנסיבות מתאימות גם טיפול רפואי שניתן בתקופת השירות, וזאת כאשר הטיפול הרפואי סטה מן הסביר. קשר סיבתי כזה נוצר, על בסיס ההנחה שחייל בעת שירותו הצבאי, אינו יכול להידרש אלא לאותו טיפול רפואי שהצבא מאשר והטיפול ניתן כדי שהחייל יוכל לחזור ולהמשיך בשירותו הצבאי.
ח. משמעות דחיית התובענה על ידי קצין התגמולים
"ביסוד הוראת חסינות זו טמון הרעיון כי על חבלות או מחלות שנגרמו לחייל בתקופת שירותו הצבאי ועקב שירותו זה, וכן על חבלות או מחלות שהוחמרו במהלך ועקב השירות הצבאי, נושאת המדינה באחריות כלפי הנפגע במסגרת חוק הנכים. חוק זה הוא המשמש מסגרת נורמטיבית המסדירה את אחריותה של המדינה להטבת נזקי חבלה או מחלה שנגרמו לאדם תוך כדי ועקב שירותו הצבאי, קרי: לנזקים שנגרמו לאדם במהלך שירותו הצבאי, כאשר מתקיים קשר סיבתי בין השירות הצבאי לבין התרחשות הנזקים .על תכליתה של הסדרת אחריות זו נאמר בעבר כי "כוונת המחוקק היתה ליצור תיאום בין הפטור מאחריות לפי סעיף 6 (א) לחוק הנזיקים האזרחיים ובין הזכות לפי חוק התגמולים (חוק הנכים) באופן שבכל מקרה הנופל לתחומי חוק הנכים יחול הפטור מאחריות בנזיקין) "ע"א 303/75 מדינת ישראל נגד רפאל, פ"ד כ"ט (2) 601, 605 (1975). המערער טען אמנם בלשון רפה כי לא התקיים בעניינו קשר סיבתי בין שירותו הצבאי להחמרת מחלתו, ועל כן, כי אין בעניינו תחולה להסדר הנורמטיבי הקבוע בחוק הנכים. ואולם ,בצדק ציינה ב"כ המשיבה, כי הלכה למעשה, אין מחלוקת אמיתית בין הצדדים כי קשר סיבתי כזה אכן נטען והתקיים. כך עולה מטענות המערער עצמו בכתב התביעה שהגיש, כך הוסכם על ידי המשיבה, וכך גם נקבע על ידי בית המשפט המחוזי (והשוו לאמור בהקשר זה ברע"א 8317/99 שוקרון נ' מדינת ישראל, פ"ד נו (5) 321, 329 (2002)). בנסיבות אלה, ומאחר שמלכתחילה לא היתה מחלוקת כי ההחמרה במצבו של המערער חלה במהלך תקופת שירותו הצבאי, נתקיימה בידי המערער עילת תביעה על פי חוק הנכים. משכך, אין מנוס מן המסקנה כי חלה במקרה זה הוראת החסינות של המדינה, והיא פטורה מאחריות בנזיקין על פי חוק הנזיקים האזרחיים, ועל כן כי דין תביעתו של המערער בנזיקין להידחות על הסף בשל ייחוד העילה".
קביעה זו הגיונה עימה, והיא יפה גם למקרה בו קצין התגמולים דוחה את תביעת הניזוק לגופה, שאם לא כן, הרי בכל פעם שידחה קצין התגמולים תביעתו של חייל, תקום זכות לתביעת נזיקין אזרחית, דבר שיאיין את חוק הנזיקין האזרחיים מתוכן. בהתאם לפסיקה זו, מה שמכריע הוא קיומה של עילת תביעה על פי חוק התגמולים ולאו דווקא דחיית התובענה שם.
על החלטה זו הוגשה בקשת רשות ערעור ברע"א 689/99 מדינת ישראל – משרד הבטחון נ' אוחנה יגאל (8/12/99), בבקשת רשות הערעור קבע בית המשפט העליון, כי בית המשפט המחוזי לא סגר את הדלת לשוב ולדון בטענות המבקשת לאור העובדות שתוכחנה במשפט, ומשכך אין מקום ליתן רשות ערעור והמבקשת תוכל לחזור ולהעלות טענותיה בערעור אם יוגש על ידה היה והתביעה תתקבל.
בהקשר זה שבו וקבעו בתי המשפט, כי במקום שקצין התגמולים דחה את התובענה אין לסלק את התובענה על הסף (ראה לדוגמא גם: בשא (רמ') 1305/08 מרכז רפואי "שיבא" נ' מעטוף ישראל (13/3/2008)).
דא עקא, האמור בהחלטות אלה יפה אולי, לשלב מחיקת התובענה על הסף בטרם דיון בתובענה גופה, אולם ספק אם יש בקביעות אלה כדי להכריע בשלב פסק הדין, כאשר כל הראיות כבר נשמעו, לרבות סוגיית הקשר הסיבתי וכאשר יש ליתן החלטה עניינית סופית בשאלה של קיומה של עילת תביעה לפי חוק התגמולים.
כפי שכבר פרטתי לעיל, כאשר הטענה היא להחמרת מצב רפואי עקב רשלנות בטיפול במהלך השירות הצבאי, מתקיים הקשר הסיבתי הדרוש ולפיכך בהתאם לדין קיימת עילת תביעה לפי חוק התגמולים (אף שאין הכרח שהתביעה תתקבל לגופה) ודינה של התביעה להידון אצל קצין התגמולים. בהקשר זה, התובעת אינה יכולה להבנות מהחלטות שניתנו בשאלת מחיקה על הסף, טרם שמיעת הראיות.
ט. סוגיית קיומו של השתק שיפוטי
ייחודה של דוקטרינת ההשתק השיפוטי הוא בכך שהיא משתיקה בעל דין מלהעלות טענות עובדתיות ומשפטיות הסותרות את גרסתו הראשונה, אף אם הן נכונות, וזאת מחמת חוסר תום לב וטוהר ההליך השיפוטי (שם). בבסיס דוקטרינת ההשתק השיפוטי עומדות חובת תום הלב, ההגינות ותקנת הציבור. כך לדוגמא, נפסק בעניין תכלית ההשתק השיפוטי בעניין אינטרלגו:
"מטרתו של השתק זה היא כפולה: (א) במישור המשפט הציבורי, הוא נועד לשמור על טוהר ההליך המשפטי, ולמנוע מבעל דין לנצל לרעה את בתי המשפט ובכך לפגוע בהשלטת הצדק; (ב) במישור המשפטי הפרטי, תכליתו היא למנוע תוצאות בלתי צודקות המתחייבות לכאורה על-פי הדין (בהנחה שהטענה המאוחרת היא הטענה הנכונה), וזאת על-ידי השתקת בעלי הדין מלטעון ומלהוכיח בבית המשפט טענות עובדתיות ומשפטיות גם אם הן נכונות" (עמ' 200).
ראו גם רע"א 4224/04 בית ששון בע"מ נ' שיכון עובדים והשקעות בע"מ פ"ד נט(6) 625, 632-633 (2005).
יישומה של דוקטרינת ההשתק השיפוטי ככזו, נעשה בדרך כלל בפסיקה של בית המשפט העליון, במקרים בהם העלה בעל דין גרסאות או טענות סותרות בשני הליכים משפטיים ואולם בפסיקה מאוחרת יותר, הורחבה החלת הדוקטרינה גם במקרים בהם דובר בשני הליכים שאחד מהם אינו הליך שיפוטי, כמו במקרה שלפנינו.
בית המשפט קבע בהקשר זה, כי אין כל מניעה להחיל את דוקטרינת ההשתק השיפוטי גם במקרים בהם הגרסה הראשונה נמסרה על ידי בעל הדין בהליך מינהלי/ ציבורי והגרסה המאוחרת נטענה על ידו בבית המשפט. דרישות תום הלב, ההגינות וההוגנות, הן לב לבו של כל הליך ובוודאי זה המתנהל לפני רשות ציבורית/מינהלית כמו המוסד לביטוח לאומי או קצין התגמולים (ראו לדוגמא: ת"א 1072/04 פרחאן זייד נ' הדר חברה לביטוח (10/1/10), שם דובר בבעל דין שהעלה טענות סותרות בהליך לפני המוסד לביטוח לאומי ובהליך משפטי, בית המשפט (כב' השופטת וילנר) סוקר שם את הפסיקה, לרבות זו האמריקאית וקובע, כי אין מניעה להחיל את תורת ההשתק השיפוטי גם כאשר מדובר בהליך מנהלי או מעין שיפוטי).
באופן דומה, בע"א 594/80 הרצל אליאב נ' הסנה )פ"ד ל"ו(3) 1982, עמ' 543), קבע כב' השופט י. כהן כי חובת תום הלב הקבועה בסעיף 39 לחוק החוזים "מחייבת, שלא יוכל צד לחוזה לטעון לצורכי קבלת תגמולים על-פי חוק הנכים (תגמולים ושיקום) [נוסח משולב], שמחלתו נגרמה עקב השירות הצבאי, ואחרי שזכה על-פי טענה זו – לטעון את ההפך בדיון בתביעה על-פי חוזה עם חברת הביטוח". באותו מקרה זה התקיים ההליך הראשון בפני קצין התגמולים וההליך השני בבית משפט. כב' השופט כהן קבע, כי בעל הדין שטען לגרסה מסויימת לפני קצין התגמולים מושתק מלהעלות טענה הפוכה בתביעה בבית משפט.
כפי שנפסק, חובת תום הלב העומדת בבסיס ההשתק השיפוטי, מחייבת בעל דין לנהוג בהגינות, ובתום לב, בין אם מדובר בשני הליכים שיפוטיים ובין אם מדובר בהליך המתנהל לפני רשות ציבורית.
(ראו עוד הערותיו של כב' השופט י. עמית בת.א. (חי') 355/07 המנוח נ' פלוני (13.9.09), בנוגע להרחבת תחולת ההשתק השיפוטי).
הדברים האמורים, יפים כמובן ביתר שאת כאשר המדובר במדינה המבקשת לעלות טענה סותרת בשני הליכים שונים.
בע"א 5598-01-09 מדינת ישראל נ' מרדכי ניסטל (28/4/2009) (להלן: "עניין ניסטל"), התייחס בית המשפט לנסיבות בהן יש לקבוע קיומו של השתק שיפוטי נוכח טענות המדינה בהליך לפני קצין התגמולים ובהליך בבית המשפט. שם, התובע היה מוכר כנכה על ידי קצין התגמולים, ואולם במהלך אשפוזו בבית החולים לאחר שחרורו מן השירות, הוא נחבל חבלה נוספת. קצין תגמולים דחה את תביעתו מאחר שלא מצא קשר סיבתי לשירות שכן החבלה ארעה שלא בתקופת השירות הצבאי ולא עקב השירות, בקשה לדחיית התובענה על הסף נדחתה בבית משפט השלום, ובערעור שהגישה המדינה, דנו השופטים במשמעות החלטת קצין התגמולים.
כב' השופט כהן, מצא, כי החלטת קצין התגמולים לדחות את התובענה נכונה לגופה שכן החבלה הייתה שלא בתקופת השירות הצבאי, ובנוסף קבע, כי המדינה לא יכולה לטעון טענות סותרות לפני קצין התגמולים ובתביעת הנזיקין. הוסיף כב' השופט כהן והתייחס לפעולות שלכאורה היה על המדינה לנקוט לפני קצין התגמולים לו אכן סברה שהחלטתו אינה נכונה וקבע שהיה עליה לפתוח את דלתות קצין התגמולים בפניו של המשיב שם, ומשלא עשתה כן לא היה ראוי לטעון לפטור מאחריות.
כב' השופטת וסקרוג, הגיעה לתוצאה דומה ואולם זאת לאחר שנדרשה לטעמי החלטת קצין התגמולים ומצאה כי החלטתו סותרת את טענת המדינה בהליך הנזיקין. בשל חשיבות הדברים ועל אף אורכם, אביא הדברים כלשונם (ההדגשות לא במקור)-
"משהחליט קצין התגמולים בתביעה שהוגשה בפניו כי החבלה בכתף ימין לא ארעה בתקופת שירותו הצבאי של המשיב ועקב שירותו, הרי שעומדת הזכות למערער להגיש את תביעתו לפי פקודת הנזיקין. לעניין זה, אין לנו אלא לחזור ולהפנות לפס"ד שניתן בעניינה של קרן נועה (ע"א (חי') 2684/04, ניתן ביום 14/3/05).
משהוגשה התביעה לפי פקודת הנזיקין מנועה הייתה המדינה מלטעון כי הפגיעה בכתף ימין ארעה עקב שירותו של המערער בצה"ל. הטעם לכך הוא בקיומו של השתק שיפוטי. משהחליט קצין התגמולים, כבעל דין בכלל, וכרשות מינהלית בפרט, להעלות טענות עובדתיות או משפטיות מסוימות המתייחסות למקרה הקונקרטי, מנוע הוא מלהעלות טענות עובדתיות או משפטיות סותרות, בין אם מדובר באותו הליך עצמו ובין אם מדובר בשני הליכים שונים.
התכלית מאחורי קיומו של השתק שיפוטי הוא למנוע פגיעה בטוהר ההליך השיפוטי (רע"א 4224/04 בית ששון בע"מ נ' שיכון עובדים והשקעות בע"מ, פ"ד נט(6) 625, 633ב-ה) ותכלית כזו קיימת גם כלפי הרשות המינהלית כאשר בעל הדין הוא בעל סטאטוס כזה.
התוצאה מן האמור, שאין לאפשר למדינה, שקצין התגמולים הוא רשות של המדינה ומטעמה, להעלות טענה סותרת במסגרת ההליך לפי פקודת הנזיקין.
2. על השאלה הנוספת, אם די בהחלטתו של קצין התגמולים בדבר העדר פגימה בתקופת השירות הצבאי ועקב השירות, ואם יש לדרוש מבעל הדין הנפגע למצות את הליך הערעורים, יש לדעתי להשיב בשלילה. משמיצה בעל הדין הליך זה, ודי במיצוי התביעה בדרך של הגשתה בהליך של הערכאה או הרשות הדיונית, אין לתבוע מן הנפגע להוסיף ולמצות את כל הליכי הערעור.
לעניין זה, ניתן להשוות להליך המתקיים במסגרת תביעות לפי פקודת הנזיקין, וזכות מקבילה של הנפגע לקבל פיצוי מהמוסד לביטוח לאומי (ע"א 727/87 שור נ' בן הרוש, פ"ד מד(3) 142, 148; ע"א 8133/03 יצחק נ לוטם שיווק בע"מ, פ"ד נט(3) 66, 82; ע"א 9099/02 הפניקס הישראלי - החברה לביטוח בע"מ נ' אבו-חמדה רפעאת, תק-על 2006(2) 1723).
3.בנושא האחרון, לקביעתו של חברי, אם החלטת קצין התגמולים הדוחה את התביעה נכונה היא, מבקשת אני להשאיר הנושא בצריך עיון. לטעמי, אין הדבר כך, ואין הכרח כי יתקיים קשר סיבתי רצוף והכרחי בין הפגימה שהוכרה כחבלה במהלך השירות הצבאי ועקב השירות הצבאי לבין ההחמרה או הפגימה הנוספת שחלה עקב הטיפול הרפואי, ככל שזה היה טיפול שגוי או רשלני.
4.על פי ההלכה הקיימת, החובה להיזקק לשירות רפואי במסגרת השירות הצבאי הוא חלק מתנאי השירות. בנוסף, יש למתגייס איסור להיזקק לרפואה פרטית. לכן, המסקנה המתבקשת היא, שכל טיפול רפואי שמקבל חייל הוא בגדר של ב"מהלך השירות הצבאי", וככול שתוכח רשלנות בטיפול יהיה בכך לקיים את התנאי הנוסף שהוא "עקב שירותו" בצה"ל (ע"א (ת"א) 835/84 מלמד נ' קצין התגמולים, פ"מ מ"ו (3) 173).
הלכה זו לפיה טיפול רפואי במהלך השירות הצבאי, ובנוסף לזה טיפול רשלני או שגוי יהווה למעשה בגדר של חבלה "במהלך השירות הצבאי", ובהתקיים שני התנאים הנ"ל, תקום חבותו של קצין התגמולים לשאת בתוצאות הפגימה, עולה גם מפס"ד שוקרון (רע"א 8317/99, פ"ד נו(5) 321).
ולכן, לגופו של עניין, היה על קצין התגמולים לראות את האירוע כחבלה שאירעה במהלך השירות הצבאי ולבדוק עניינית, אם אכן מדובר בפגיעה עקב השירות הצבאי, קרי; עקב הטיפול השגוי או הרשלני.
לכן, אילו קבע קצין התגמולים כי אין קשר סיבתי בין השירות הצבאי לבין החבלה בכתף הנוספת, מחמת העדר רשלנות של הגורם הרפואי, הרי שניתן היה לראות בכך גם מחסום מפני תביעה בעילה נזיקית".
כל האמור עד כאן, יפה בשים לב לתוכן החלטת קצין התגמולים וקביעה, כי אכן מועלות טענות סותרות בשני ההליכים, שכן אם עמדת הנתבעת עקבית, והחלטת קצין התגמולים היא עניינית ומבוססת על הכרעה, כי לא התקיים טיפול רשלני או שגוי, דחיית התובענה על ידו לא תבסס השתק של הנתבעת ולא תקים זכות לתובעת לנהל את תביעתה בנזיקין. במקרה כזה, על התובעת היה לנסות ולשכנע את קצין התגמולים בכך שהכרעתו שגויה.
"בדיעבד, ולאחר שידוע לנו הממצא הניתוחי, סביר להניח כי חנה עוז אכן סבלה מדלקת התוספתן כבר בתחילת מחלתה, ואשר הציגה תמונה בלתי אופיינית למחלה זו, אשר גרמה לטעות האבחנתית. יחד עם זאת, על פי רישומי גיליונה הרפואי של חנה עוז, בכל אחד מביקוריה בחדר מיון או במרפאה האזורית נלקחו סימנים חיוניים ובוצעה בדיקת בטן נאותה. על כן, גם אם הערכת הרופאים הבודקים היתה בדיעבד שגויה, אין בכך משום רשלנות רפואית.
לאור האמור לעיל ולמיטב שיפוטי המקצועי, דלקת התוספתן החריפה ממנה סבלה חנה עוז לא נגרמה או הוחמרה על ידי שרותה הצבאי ולכן אני ממליץ לדחות את תביעתה".
המלצה זו אומצה על ידי היועץ הרפואי בקובעו – "דלקת התוספתן – אין קשר לא הייתה רשלנות".
במכתב שנשלח לתובעת מיום 1 באפריל 2009 הודע לה כדלקמן: "בהסתמך על תוצאות הבדיקות והנימוקים המצוינים בחוו"ד רפואית מתאריך 25/2/99 המצ"ב לפיה הגעתי למסקנה כי אין קשר בין דלקת התוספתן בגינה נותחת ובין תנאי שירותך הצבאי ולא נמצא עדות לליקוי ורשלנות בטיפול הרפואי, כמשמעותו בסעיף 1 לחוק" (נספח 240 לתיק מוצגי הנתבעת).
הווה אומר קביעת קצין התגמולים מבוססת על שני אדנים: ראשית, דלקת התוספתן בה לקתה התובעת לא קשורה לתנאי שירותה – טענה מסוג זה אפילו התובעת אינה מעלה, התובעת טוענת להחמרה עקב איחור באבחון ולא יכול להיות חולק, כי דלקת התוספתן לא נגרמה מלכתחילה עקב השירות; שנית, לא נמצאה עדות לליקוי ורשלנות בטיפול הרפואי – בסוגיה זו חלוקות התובעת והנתבעת גם בהליך דנן.
בנסיבות אלה, לא מדובר במקרה בו ראוי להחיל את תורת ההשתק השיפוטי על הנתבעת ולברר את תביעתה של התובעת במסגרת תביעת נזיקין, על אף שמכל בחינה אחרת מדובר בהליך שראוי לבררו ולמצותו לפני קצין התגמולים. הנתבעת לא מעלה טענה סותרת בכל אחד מן ההליכים אלא עומדת על טענתה, כי לא הייתה רשלנות.
שעה שתביעת התובעת נדחתה אצל קצין התגמולים, לנתבעת אין כלים לפתוח את ההליך בלא שיתוף הפעולה של התובעת. הנתבעת לא הייתה חייבת להביא לכך שקצין התגמולים יקבל את התביעה ויקבע נכות, שכן לטעמה לא קיימת התרשלות וזכותה לטעון טענתה זו. התובעת מצידה בחרה לשים את כל יהבה על ההליך כאן ונמנעה מלנסות לברר את זכויותיה אצל קצין התגמולים, לא ניתן רק בשל כך לאפשר לה לנהל את התביעה כאן, שעה שמדובר במקרה שנכנס במובהק לגדר סמכותו של קצין תגמולים ושעה שהמדינה לא העלתה טענה סותרת בכל אחד מההליכים.
כך גם במקרה דנן. לפני קצין התגמולים הגישה התובעת, כמעט לצאת לידי חובה, תביעה קצרה בכתב יד, בלא לשטוח את מלוא טענותיה כפוי שעשתה בתביעתה כאן, בלא שטרחה לתמוך אותה בחוות דעת רפואית ומבלי לבסס כדבעי את טענותיה. קצין התגמולים שבדק את החומר, ומבלי שנדרש לדעה רפואית נוספת, קבע שלא הייתה התרשלות. לאחר דחיית התובענה שם הגישה התובעת תביעתה כאן, כאשר הפעם תמכה את תביעתה בשתי חוות דעת רפואיות ושטחה את טענותיה בהרחבה, תוך שהיא מבקשת להבנות מהחלטת קצין התגמולים שהתבססה על תשתית חסרה, תשתית שהתובעת עצמה לא טרחה לפרט. התנהלות כזו, יש למנוע, שאם לא כן, החסינות הנתונה למדינה, עשויה להיוותר כאות ריקה.
אכן, יכול והחלטת קצין התגמולים, כי לא הייתה רשלנות שגויה ואולם הדרך להתמודד עמה הייתה בפורום של קצין התגמולים ולא בתביעת הנזיקין. החלטה כזו, שאין בה משום העלאת טענות סותרות, אינה מקימה השתק למדינה לטעון, כי הפורום הנכון בהתאם לדין לבירור הטענות הוא לפני קצין התגמולים ולפניו בלבד.
י. "פטור בלא כלום אי אפשר" – מספר דגשים לגופו של עניין
המחלוקת הרחבה שהייתה לכתחילה בין הצדדים גרמה לכך שחוות דעת הצדדים כמו גם העדויות נשמעו לעניין קשת רחבה של התנהלויות אנשי הנתבעת, מה שהקשה מלכתחילה על מיקוד הסוגיות הנדרשות לשם הכרעה.
בנסיבות דנן, הימנעות זו מחקירה, פועלת לטעמי לחובת התובעת, בעיקר בנקודות בהן חוות דעת מומחה התובעת ועדותו לא הטו את הכף, כך גם לגבי ד"ר פוטריאנסקי, אף שבהקשר זה, קיימת הסכמה דיונית של הצדדים, כי יטענו על סמך הרשומה הרפואית.
חשוב להדגיש, כי המדובר במטופלת, בחורה צעירה יחסית, שזקוקה מן הסתם להסבר והדרכה, חיילת, שאינה יכולה להיות מטופלת על ידי רופאי הקהילה.
הדברים הם בבחינת קל וחומר לנוכח טענת הנתבעת, כי דלקת התוספתן קשה מאוד לאבחון ומכאן אף שלא ניכרו סימנים בשלב זה ואף שהאבחנה בדבר דלקת מעיים הייתה סבירה באותה עת, לא ניתן היה לשלול קיומה של דלקת תוספתן או מחלה אחרת והיה צורך להנחות את התובעת לקיום ביקורת רפואית רציפה ככל שאין הטבה במצבה.
אפשר שלו היו הדברים נאמרים ונעשים בזמן אמת, הייתה התובעת מתייחסת ביתר רצינות להעדר הטבה במצבה ודואגת לביקורת וקבלת טיפול רפואי נוסף, לאחר פרק זמן קצר הרבה ביותר, דבר שהיה מאפשר אבחון מוקדם יותר והטבה במצבה.
גם אם אניח, מבלי לקבוע מסמרות בכך, שאף בשלב מאוחר זה דלקת התוספתן ממנה סבלה התובעת קשה לאבחון, הרי שלאחר פרק זמן של 4 ימים בהם התובעת נוטלת טיפול תרופתי ואינה חשה בהטבה, אלא בהתגברות הכאבים ביום פנייתה למרפאה, האפשרות של בעיה רפואית המחייבת ברור מיידי הייתה חייבת לעלות על הפרק, ובוודאי שלא ראוי היה לטפל בתובעת מבלי לברר עד תום את ההיסטוריה הרפואית ואת הטיפול התרופתי שנטלה.
כך במיוחד, כאשר לגישתה של הנתבעת עצמה, ובהתאם לחוות הדעת מטעמה, הטיפול התרופתי שנטלה התובעת הקשה על אבחון המחלה (ראה בעניין זה חוות דעת מומחה הנתבעת) ומכאן בהחלט אפשר שלו הייתה נחשפת הרופאה למדדים שנלקחו מהתובעת בעת הטיפול במיון ולטיפול התרופתי שקיבלה הייתה מעלה בדעתה קיום של דלקת תוספתן שאינה מאובחנת או לפחות צורך בהמשך בירור מיידי במסגרת רפואית מתאימה.
אכן ראוי היה שהתובעת תביא עמה את כל המסמכים הרפואיים, ואולם גם אם נהגה התובעת בחוסר אחריות, חובת הרופאה המטפלת הייתה לנהוג באחריות המתחייבת בנסיבות. לטעמי הימנעות הרופאה מלקבל לידיה את דו"ח חדר המיון (בין בפניה לבית החולים, בין בדאגה שהדו"ח יובא על ידי מי מטעמה של התובעת, ישלח במכשיר פקס או יועבר לעיונה בכל דרך אחרת) ולחלופין הימנעותה מלהפנות את התובעת לחדר המיון בשנית או למצער לביצוע בדיקות אבחנתיות וזאת לשם להמשך טיפול מיידי, הינה התנהלות בלתי סבירה.
רופא אינו יכול לטפל בחולה על סמך מידע חלקי וחסר, גם אם החולה עצמו לא דאג להביא עמו את כל המסמכים הרפואיים. שוב, הכל בשים לב שמדובר בבחורה צעירה, חיילת, שמן הסתם אינה בעלת הנסיון הדרוש להבין את החשיבות של הגעה לבדיקה עם מלוא המסמכים הרפואיים ומאידך אינה יכולה לפנות לטיפול אצל רופאי הקהילה.
יא. סוף דבר
אוסיף עוד, כי בנסיבות המיוחדות של המקרה, ככל שתתקבל לבסוף תביעתה של התובעת לפי חוק התגמולים, ראוי כי קצין התגמולים ימנע מלגרוע מזכויותיה של התובעת, בכל פרק הזמן שהתובענה כאן הייתה תלויה ועומדת בבית משפט זה, זאת בשים לב להימנעות הנתבעת מהגשת בקשת רשות ערעור על ההחלטה בנוגע לדחיית התובענה על הסף, למועד בו הוגשה הבקשה לעיון חוזר אף שחוות הדעת הרפואית הייתה מונחת לפני הנתבעת פרק זמן ממושך קודם לכן ובשים לב לכך שההליך כאן נמשך בחלקו בשל טעמים שאינם טמונים בהתנהלות מי מהצדדים.
בנסיבות העניין ובנסיבותיה של התובעת, אין צו להוצאות.
כמו כן, במכלול נסיבות העניין ונוכח מצבה הכלכלי של התובעת כפי שהסתבר במהלך ההליך, אני פוטרת את התובעת מיתרת האגרה בתיק זה.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בתוך 45 ימים.
ניתן היום, י"ח אלול תשע"ה, 02 ספטמבר 2015, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
06/12/2010 | החלטה על בקשה של נתבע 1 שינוי / הארכת מועד (בהסכמה) 06/12/10 | אליהו קידר | לא זמין |
29/02/2012 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה לבית המשפט הנכבד (בהסכמה) 29/02/12 | אליהו קידר | לא זמין |
24/05/2012 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה לבית המשפט הנכבד (בהסכמה) 24/05/12 | אליהו קידר | לא זמין |
27/08/2012 | החלטה מתאריך 27/08/12 שניתנה ע"י אליהו קידר | אליהו קידר | צפייה |
24/09/2012 | החלטה מתאריך 24/09/12 שניתנה ע"י אליהו קידר | אליהו קידר | צפייה |
04/11/2012 | החלטה על בקשה של נתבע 1 שינוי / הארכת מועד (בהסכמה) 04/11/12 | אליהו קידר | לא זמין |
25/12/2012 | החלטה מתאריך 25/12/12 שניתנה ע"י אליהו קידר | אליהו קידר | צפייה |
12/03/2013 | החלטה מתאריך 12/03/13 שניתנה ע"י אליהו קידר | אליהו קידר | צפייה |
23/05/2013 | החלטה על בקשה של תובע 1 הזמנת עדים 23/05/13 | אליהו קידר | צפייה |
08/01/2015 | החלטה שניתנה ע"י יעל אילני | יעל אילני | צפייה |
16/06/2015 | החלטה שניתנה ע"י יעל אילני | יעל אילני | צפייה |
02/09/2015 | פסק דין שניתנה ע"י אורלי מור-אל | אורלי מור-אל | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | חנה עוז | חזי רובין |
נתבע 1 | משרד הבריאות/המשרד הראשי | דב ויסגלס |
מבקש 1 | לימור עמית פנקר |