בפני | כב' השופטת רננה גלפז מוקדי | ||
מבקשת נתבעת | נגרית אהרון שטרן בע"מ | ||
נגד | |||
משיבה תובעת צדדי ג' | הכשרת הישוב חברה לביטוח בע"מ נגד 1. רפי קאופמן 2. סאין מערכות ושירותים בע"מ | ||
החלטה | |||
רקע
המשיבה הגישה תביעתה כנגד המבקשת בטענה כי הנכס היה בחזקתה ובשליטתה של המבקשת בעת האירוע ומכאן אחריותה לאירוע ההצפה.
טענות הצדדים
בנוסף, טוענת המבקשת, כי גם בהסכם השכירות קיים סעיף המשחרר את המשכיר מכל אחריות בכל הקשור למושכר במשך תקופת השכירות וכי השוכר מתחייב לשפות את המשכיר על כל תביעה הנובעת מהחזקה והשימוש בנכס.
המבקשת מציינת כי מקום שבו המזיק הינו מבוטח משותף ומקום בו ויתר הניזוק על זכות התחלוף, לא קיימות למבטח זכויות עודפות וכי זכויותיו שוות לזכויות הניזוק. כך אם ויתר הניזוק על זכות התחלוף, ויתור זה מחייב אף את המבטחת.
המבקשת מציינת כי אמנם הוגשה בקשה קודמת, בתאריך 26.1.11 אשר הוכרעה על ידי המותב הקודם, אולם אין בכך כדי לשלול ממנה את הזכות להגיש כעת בקשה נוספת, זאת כאשר נוספו בידיה ראיות אשר לא היו בעת שהוגשה הבקשה הקודמת ואשר נוגעות במישרין לנימוק המרכזי בעטיו נדחתה אז הבקשה. לטענת המבקשת, נימוק הדחיה היה כי לא ברורה מהות היחסים בין מר קאופמן לבין המבוטח והראיה אשר נוספה לאחרונה מוכיחה בבירור את מהות היחסים. בנסיבות אלה, אין הצדקה לניהול ההליך כולו ויש מקום לדחיית התביעה כבר כעת.
עוד טענה המשיבה, כי הסכם השכירות אשר נחתם כאמור בין המבקשת לבין מר קאופמן, אינו מחייב את המבטחת ואינו שולל את זכות התחלוף. אומד דעת הצדדים לא עלה כדי שלילת זכות המשיבה לוויתור על זכות התחלוף וסעיף ויתור על זכות התחלוף הוא מקפח ובטל מעיקרו.
האם רשאית המבקשת להגיש בקשה נוספת לדחיית התביעה על הסף
"כלל ידוע הוא, כי החלטת ביניים אינה יוצרת מעשה בית דין, ולפיכך הערכאה שהחליטה לגביה בראשונה, רשאית לשוב ולדון בה ואף לשנותה (ע"א 3604/02 אוקו נ' שמי, פ"ד נו(4) 505, 508 – השופט גרוניס; י' זוסמן, סדרי הדין האזרחי (מהדורה שביעית בעריכת ש' לוין, (1995) 774; מ' קשת, הזכויות הדיוניות וסדר הדין במשפט האזרחי (כרך שני, תשס"ז) 810); בית משפט זה אמנם הדגיש, כי "השימוש בהליך של עיון חוזר מוגבל למקרים חריגים" (רע"א 8347/08 קאשי נ' משה קאשי חברה קבלנית לבניין בע"מ (לא פורסם) פסקה 5 - השופט גרוניס; רע"א 1879/09 ג.ד. דניאל לשיווק בע"מ נ' מדינת ישראל (לא פורסם); רע"א 909/07 ניסנוב נ' שבתאי (לא פורסם)). אך אין חולק על סמכותו העקרונית של בית משפט שנתן החלטת ביניים לעיין מחדש בהחלטתו במקרה של שינוי נסיבות או של גילוי עובדות חדשות על ידי בעלי הדין, ובהיקף מצומצם יותר גם במקרים בהם סבור הוא שהחלטתו הראשונה שגויה (לסקירה מפורטת של המקרים בהם נעשה שימוש בכלי הדיוני של עיון מחדש ראו מאמרו של רוטנברג 472-476)."
(רע"א 4472/10 Proneuron Biotechnologies Inc. נ' טבע תעשיות פרמצבטיות בע"מ (6.10.10)).
לפיכך, תידון הבקשה לגופה להלן.
האם עומדת למשיבה זכות התחלוף
אחר שעיינתי בבקשה, בתגובה לבקשה ובתשובה לתגובה לבקשה על כל צרופותיהם, אני סבורה כי בפניי התשתית להכריע בשאלה משפטית זו על יסוד המסמכים ולא נותרה עוד אי-בהירות המצדיקה ליבון עובדתי כלשהו במסגרת ההליך עצמו.
האם מר קאופמן הוא בגדר "מבוטח" של המשיבה
במפרט הוגדר שם המבוטח כך:
"קבוצת בי קמעונאות בע"מ (לשעבר המחסן המרכזי – כפר השעשועים בע"מ) (להלן: "המבוטח הראשי) ו/או ד"ר בייבי שיווק והפצה 888 בע"מ (לשעבר ..) ו/או כפר השעשועים רשת חנויות צעצועים בע"מ (לשעבר..) ו/או ששת רשת חנויות לכלי בית בע"מ (להלן כל אחד מהנ"ל: "מבוטח מזכה") ו/או דוקטור בייבי בע"מ אינטרנשיונל בע"מ ו/או מרכז לוגיסטי בי קמעונאות נדל"ן בע"מ"
וכן חברות בנות ו/או שלובות ו/או קשורות של המבוטח הראשי ... ובלבד כי הוסכם ביו המבוטח הראשי לבין החברות ו/או השותפויות כאמור כי פעילותן תבוטח במסגרת פוליסה זו, וכן בתנאי כי פעולתן אינה שונה מהותית מפעילות הגופים אשר שמותיהם פורטו לעיל.
וכן כל אדם או גוף משפטי אשר בינו לבין המבוטח מזכה קיים בעת קרות מקרה הביטוח הסכם על פיו הינו מוסמך להפעיל חנות תחת שם מסחרי של המבוטח המזכה במסגרת רשת חנויות (להלן: "הזכיין)." (ההדגשה שלי ר.ג.מ.)
בנוסף, בסעיף ה' למפרט נכתב כך: "ויתור על תחלוף- מוסכם בזה כי בנוסף לאמור בסעיף 11 (ד) לתנאי הפוליסה, המבטח מוותר על זכות תחלוף כלפי אנשים בשירותו של המבוטח וכן כלפי אדם או גוף אשר קודם לקרות מקרה הביטוח התחייב המבוטח בכתב כי ביטוחיו יכללו ויתור על זכות תחלוף לטובתו. מבלי לגרוע מהאמור לעיל, המבטח מוותר על זכות התחלוף כלפי :
1...
2...
3. בעלי נכסים שוכרים ודיירים אחרים במבנים בהם נמצאים נכסים השכורים על ידי המבוטח, אשר בביטוח רכושם במבנים בהם נמצאים נכסים השכורים על ידי המבוטח נכלל ויתור על תחלוף מקביל לטובת המבוטח" (ההדגשות שלי ר.ג.מ.).
יוצא כי על פי המפרט אשר נכתב על ידי המשיבה, יהיה מבוטח גם כל מי שבינו לבין בי קמעונאות קיים הסכם על פיו הוא מוסמך להפעיל חנות תחת שמה המסחרי של בי קמעונאות.
"חוזה זה, הקמת העסק וכל פעולותיו של המפעיל בכל הקשור לעסק, אינם עומדים בניגוד או בסתירה להתקשרות אשר הינו צד לה ו/או לחיוב כל שהוא המוטל עליו (בין מכח הסכם כל שהוא ובין מכח הדין)" ובסעיף 2.6 מצוין כך: "הינו השוכר של המקרקעין בהן נמצא העסק, וזאת על פי הסכם שכירות שהעתקו מצורף לחוזה זה כנספח א' (בחוזה זה "הסכם השכירות")"
בהמשך, נכתב בסעיף 12.1 כך:
"המפעיל יהיה אחראי לכל נזק אובדן ו/או פגיעה, ישירים ו/או עקיפים, לעסק, לרכוש ו/או לאדם, אשר יגרמו, מחמת כל סיבה שהיא, בעסק ו/או בקשר אליו. ואולם המפעיל לא יהיה אחראי לכל נזק, אבדן ו/או פגיעה כאמור, אם נגרמו כתוצאה מהתנהגות רעה מדעת של החברה" ובסעיף 12.2 נכתב כך: " מבלי לגרוע מאחריותו ומחיוביו של המפעיל על פי חוזה זה ו/או על פי דין, יבטח המפעיל, בכל עת במהלך תקופת הזיכיון, את כל המלאי אשר בעסק באמצעות סוכנות הביטוח המבטחת את כל הרשת".
האם בהיות מר קאופמן מבוטח נמנעת מן המשיבה זכות התחלוף בהתאם לפוליסה
מבוטח הוא מבוטח, כפי הגדרתו בפוליסה, וחלות עליו כל הזכויות והחובות עליהן הסכימו הצדדים ואלו הקבועות בחוק.
המסקנה, אם כן, כי למשיבה אין זכות תחלוף משעה שמר קאופמן הוא מבוטחה.
המבקשת היא בעצמה "מבוטחת" של המשיבה, במסגרת הפוליסה
וזאת למה?
מפאת חשיבות הדברים, אצטט להלן את החלקים המשמעותיים הנכללים באותו אישור. בפסקת הנדון כתוב כך:
"הסכם שכירות מיום 30.30.2008
ביניכם לבין רפאל קאופמן (להלן: "השוכר")
לשכירת חנות בשטח של 1,200 מ"ר במבנה בגוש ... (להלן: "המושכר")
למטרת חנות בזיכיון במסגרת רשתות "כפר השעשועים" " ד"ר בייבי" ו-
"ששת" "
ובהמשך :
"הננו מתכבדים לאשר בזאת כי במסגרת ביטוחי קבוצת בי קמעונאות בע"מ לתקופה החל מיום 01.09.08 ועד ליום 31.8.09 (להלן: "תקופת הביטוח") נערכו ביטוחים גם על שם השוכר לעניין המושכר כדלהלן:
1. ביטוח אש מורחב ...המבטח את מבנה המושכר ותכולתו....
המדובר באישור מפורט המתייחס באופן מפורש ומפורט לזהות הגורמים השונים הנוגעים לעניין ומעל לכל, נרשם בו מפורשות "שם המבוטח בביטוח כאמור הורחב לכלול את המשכיר", כלומר, נגריית שטרן היא היא מבוטחת בעצמה.
טענת המשיבה ביחס לאמור במסמך הכתוב, אשר נכתב על ידה, היא תמוהה.
לשיטתה, בסעיף 25 לתגובתה לבקשה, המדובר ב"נוסח קבוע". טענה זו ראוי היה כי לא תישמע. המדובר באישור אשר יצא תחת ידה של המשיבה. כאמור, אישור עריכת הביטוח מפורט ומתייחס ספציפית לגורמים השונים המעורבים בביטוח- החל מבי קמעונאות, דרך מר קאופמן ועד למבקשת עצמה. איני מקבלת את הטענה כי המדובר ב"אישור קבוע" ואין בכך כדי לשנות מהתחייבותה של המשיבה, התחייבות מפורשת, המופיעה באישור עריכת הביטוח.
פטור מאחריות המבקשת במסגרת הסכם השכירות עם מר קאופמן
"השוכר מתחייב להשתמש במושכר למטרת ניהול חנות וממכר צעצועים בגדים ועל מוצר צריכה שאינו מזון וכו"ו בלבד.."
בסעיף 18 להסכם השכירות מצוין כך: "השוכר מתחייב לבטח את המושכר במשך כל תקופת השכירות כנגד סיכוני אש צד ג' ומבנה ולרשום את המשכיר כנהנה לפי פוליסת הביטוח ולהעביר עותק מהפוליסה למשכיר. כל פגיעה במושכר אשר תגרום להפסקה בפעילות העיסקית של השוכר תחול על השוכר".
בסעיף 23 להסכם השכירות מצוין כך: "השוכר משחרר את המשכיר מכל אחריות כלפיו ו/או כלפי צד ג' בכל הקשור למושכר ו/או בגין השימוש בו במשך תקופת השכירות. השוכר מתחייב לשפות את המשכיר על כל תביעה הנובעת מהחזקה והשימוש המושכר על ידי השוכר."
לשון הסכם השכירות ברורה - כוונת הצדדים, המבקשת מצד אחד ומר קאופמן מן הצד השני, היתה לפטור את המשכיר, המבקשת, מכל אחריות הנובעת מהשימוש במושכר.
סעיף 25 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג-1973 מתייחס לפרשנות חוזה :
"(א) חוזה יפורש לפי אומד דעתם של הצדדים, כפי שהוא משתמע מתוך החוזה ומנסיבות העניין, ואולם אם אומד דעתם של הצדדים משתמע במפורש מלשון החוזה, יפורש החוזה בהתאם ללשונו.
..."
אומד דעת הצדדים משתמע מפורשות מלשון החוזה ומשכך, אין כל צורך לברר את נסיבות העניין או כיוב'.
לשם הנוחות להלן הסעיפים הרלוונטיים:
סעיף הוויתור כפי שמופיע בהסכם השכירות :
"השוכר משחרר את המשכיר מכל אחריות כלפיו ו/או כלפי צד ג' בכל הקשור למושכר ו/או בגין השימוש בו במשך תקופת השכירות. השוכר מתחייב לשפות את המשכיר על כל תביעה הנובעת מהחזקה והשימוש המושכר על ידי השוכר."
סעיף הוויתור על הזכות כפי שמופיע בפוליסה:
" מוסכם בזה כי בנוסף לאמור בסעיף 11 (ד) לתנאי הפוליסה, המבטח מוותר על זכות תחלוף כלפי אנשים בשירותו של המבוטח וכן כלפי אדם או גוף אשר קודם לקרות מקרה הביטוח התחייב המבוטח בכתב כי ביטוחיו יכללו ויתור על זכות תחלוף לטובתו. מבלי לגרוע מהאמור לעיל, המבטח מוותר על זכות התחלוף כלפי ..."
סעיף החוק הרלוונטי בענייננו הוא סעיף 62 לחוק חוזה ביטוח, תשמ"א -1981 ולשונו כך:
" (א) היתה למבוטח בשל מקרה הביטוח גם זכות פיצוי או שיפוי כלפי אדם שלישי, שלא מכוח חוזה ביטוח, עוברת זכות זו למבטח מששילם למוטב תגמולי ביטוח וכשיעור התגמולים ששילם.
(ב) המבטח אינו רשאי להשתמש בזכות שעברה אליו לפי סעיף זה באופן שיפגע בזכותו של המבוטח לגבות מן האדם השלישי פיצוי או שיפוי מעל לתגמולים שקיבל מהמבטח.
(ג) קיבל המבוטח מן האדם השלישי פיצוי או שיפוי שהיה מגיע למבטח לפי סעיף זה, עליו להעבירו למבטח; עשה פשרה, ויתור או פעולה אחרת הפוגעת בזכות שעברה למבטח, עליו לפצותו בשל כך.
(ד) הוראות סעיף זה לא יחולו אם מקרה הביטוח נגרם שלא בכוונה בידי אדם שמבוטח סביר לא היה תובע ממנו פיצוי או שיפוי, מחמת קרבת משפחה או יחס של מעביד ועובד שביניהם."
סעיף 62 לחוק חוזה ביטוח, מעביר את זכותו של מבוטח אשר קיבל תגמולי ביטוח, אל המבטחת להיפרע מצד שלישי הוא המזיק, בגין תשלומים שנשאה בהם המבטחת. בהתאם לסעיף, פתוחה דרכה של המבטחת להגיש כנגד המזיק תביעת שיפוי לכספים אשר שילמה בגין מקרה הביטוח.
האם שולל ההסכם בין המבקשת למר קאופמן את זכות התחלוף מן המשיבה?
"...מקום ששניים התקשרו מרצון בחוזה והסכימו ביניהם שאחד מן השניים ישא במלוא הנזק, תהא אשר תהא מידת אשמתו של השני, מה טעם יתערב בית-המשפט בדבר וישנה את תוצאות ההסכם? כלל היושר המחייב שוויון הנטל בנזיקין אינו נוהג אלא מפני שזו עילת נזיקין, באין הסכם חלוקה בין שני החייבים. אך מקום שהצדדים עשו ביניהם הסכם, חזקה עליהם ששיקולים עסקיים וכשרים הניעו אותם להסכים למה שהסכימו. אין דרכו של בית-המשפט לעשות לצדדים חוזה אחר, ואולי אפילו הוא יותר צודק מזה שהם בעצמם עשו. אם ייתכנו מקרים קיצוניים, בהם יימנע בית המשפט, מטעמים של יושר, מלבצע חיוב חוזי – ועל כך אל אאריך את הדיבור – המקרה שלפנינו אינו נמנה עליהם.
בבירור תביעת שיפוי חוזית לא תהיה איפוא 'אשמת' הצדדים נקודת המוצא, אלא השאלה תהא: מהו הנזק עליו התחייב הנתבע בהסכם לשפות את התובע? הענין הוא ענין של גילוי דעת הצדדים ולא של יושר".
" שלילת זכות התחלוף של המבטח יכולה להימצא בדין. היא יכולה להימצא בהסכם. כשזכות התחלוף נשללת לפנינו חריג לשני העקרונות שעליהם עמדנו: העיקרון שהמזיק הרשלן נושא בתוצאות עוולתו, והעיקרון שקיומו של ביטוח בידי הניזוק איננו משחרר את המזיק..." ( שם בעמ' 559)
ובהמשך הפיסקה:
" לעתים זכות התחלוף נשללת על-פי הוראות שבהסכם בין הניזוק למזיק, לעתים נשללת היא בהסכם בין המבטח למבוטח. דיוננו בשלילת זכות התחלוף בין הניזוק למזיק יתמקד במקרה שבו לפני קרות הנזק נעשה הסכם שבו התחייב מי שלימים ניזוק לשחרר מאחריות את מי שלימים הזיק. כשנעשה הסכם כזה אין לניזוק זכות כלפי המזיק. מכיוון שכך, אין גם למבטח זכות כלפי המזיק: המבטח בא "בנעליו של הניזוק". אם הניזוק יסתיר מידיעת המבטח את קיום ההסכם שבינו לבין המזיק, עשוי הדבר לשחרר את המבטח מחובתו כלפי הניזוק (א' ברק "פיצויים" דיני הנזיקין – תורת הנזיקין הכללית [18], בעמ' 659-657). " (שם בעמ' 559-560 )
ובהמשך :
" ראינו שבמשפט המשווה התעוררה לא אחת השאלה אם אכן פרשנותו הנכונה של ההסכם הבסיסי היא ויתור על זכות התחלוף. כזכור, שאלת המפתח היא אם כוונת הצדדים בהסכם הבסיסי הייתה שפוליסת הביטוח שיוציא המשכיר תהיה גם "לטובתו של השוכר", שלימים הזיק לרכוש. בענייננו צוין במפורש בסעיף 15 להסכם השכירות כי על המשכיר לבטח את מבנה המושכר כך שפוליסת הביטוח תכלול תנאי של ויתור על תחלוף מצד חברת הביטוח נגד השוכר, כשהביטוח ייעשה "לטובת השוכר". נראה כי מי שניסח את הסכם השכירות שלפנינו דאג להבהיר באופן חד-משמעי את כוונת הצדדים,
ואם מותר לי לנחש – תוך הכרת השאלות שהועלו בפסיקה ובספרות והכרת שאלת המפתח: האם הביטוחים נעשים לטובת השוכר והמשכיר כאחת. בהסכם השכירות שלפנינו לא השאירו הצדדים מקום לספק ולפרשנויות. הסכם השכירות קובע מפורשות שהביטוח של המשכיר ייעשה גם "לטובת השוכר" (ולהפך).
על-כן מסקנתי היא כי ההסכם הבסיסי שבין הצדדים – הסכם השכירות – שלל את האפשרות שהמבטחת של המשכיר תחזור על השוכרת-המזיק מכוח זכות התחלוף. בכך היה ניתן לכאורה לסיים את הדיון, כיוון שאין המבוטח יכול להעביר למבטח יותר ממה שיש לו. ואולם, כפי שציינתי, לפנינו מסכת הרמונית של הסכמים."
(שם בעמ' 566-567 ).
זכות התחלוף של המשיבה נשללת כאן בשל שניים:
האחד, בהיות הניזוק- מבוטח, בהיות המבקשת (המזיקה על פי הנטען) – מבוטחת, כאשר בפוליסה קיים ויתור על זכות התחלוף; השני, לאור ההסכם בין הניזוק למבקשת.
מכאן, דין הבקשה אשר הונחה לפניי, להתקבל.
התוצאה היא כי אני מורה על דחיית התביעה.
הנתבעת תגיש בתוך 14 יום מהיום טיעונים בשאלת ההוצאות.
התובעת תגיש טיעוניה בתוך 14 יום לאחר מכן.
המזכירות תמציא ההחלטה לב"כ הצדדים בדואר ותביא התיק לתזכורת פנימית בעוד 30 יום מהיום.
ניתנה היום, י"ב סיון תשע"ג, 21 מאי 2013, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
08/10/2010 | החלטה על בקשה של נתבע 1 צירוף / מחיקה / שינוי / הוספת בעלי דין 08/10/10 | אחסאן כנעאן | לא זמין |
27/05/2011 | החלטה על בקשה של נתבע 1 כללית, לרבות הודעה תשובת המבקשת לתגובת המשיבה 27/05/11 | אחסאן כנעאן | לא זמין |
14/05/2012 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה מטעם התובעת 14/05/12 | רננה גלפז מוקדי | לא זמין |
22/05/2013 | החלטה מתאריך 22/05/13 שניתנה ע"י רננה גלפז מוקדי | רננה גלפז מוקדי | צפייה |
23/06/2013 | פסק דין מתאריך 23/06/13 שניתנה ע"י רננה גלפז מוקדי | רננה גלפז מוקדי | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | הכשרת הישוב חברה לביטוח בע"מ | שחף היימן, אסף ורשה |
נתבע 1 | נגרית אהרון שטרן בע"מ | אדהם ספדי |
מודיע 1 | נגרית אהרון שטרן בע"מ | אדהם ספדי |
מקבל 1 | רפאל קאופמן | |
מקבל 2 | סאין מערכות ושירותים בע"מ | מוטי כהן |