בפני | כב' הסגן נשיא יוסף סוהיל | |
תובעים | רמזיה מזאוי | |
נגד | ||
נתבעים | 1.ויקטור גרייב בע"מ 2.הכנסיה הלטינית בנצרת 3.עירית נצרת |
פסק דין |
רקע:
לתובעת אין טענה לנכות צמיתה כתוצאה מהתאונה.
המודיעות טענו עוד, כי אשמתם של הצדדים השלישיים ניתקה את הקשר הסיבתי בין רשלנותן של המודיעות לבין הנזק הנטען על ידי התובעת, ועל כן החובה לפצותה בגין נזקיה מוטלת על הצדדים השלישיים.
נסיבות התאונה:
הנתבעות 1 ו- 2 מכחישות את קיומו של מפגע כלשהו על המדרכה, ולחילופין טוענות כי אף אם היה קיים חצץ או כל מפגע אחר, הרי שלא הוכח כי מקורו בעבודות הבניה שביצעה הנתבעת 1 באתר הבניה.
עוד טוענות הנתבעות, כי עדותה של התובעת באשר לקרות התאונה היא בבחינת עדות יחידה של בעל דין, וניתן להכריע על פיה רק אם ניתן לעדות אמון מלא ותוך מתן הנמקה מיוחדת בלבד. (סעיף 54 לפקודת הראיות [נוסח חדש], תשל"א – 1971).
מטעם הנתבעת מס' 3 העיד מר עבדאללה גרייב –– מי שהיה בעת הרלוונטית לתאונה מנהל מחלקת אחזקה וכבישים בעיריית נצרת.
מטעם צד שלישי מס' 2 העיד מר אסעד כרים – מהנדס שערך את התכנון האדריכלי והקונסטרוקציה למבנה ופיקח על ביצוע העבודות ההנדסיות.
מטעם הנתבעת 2 לא הובאו עדים.
עדויות התביעה:
התובעת סימנה ב"X" את מקום נפילתה על גבי צילום ת/1.
עת נשאלה אם נפלה בגלל החצץ או משהו אחר, השיבה התובעת: "היה חצץ והחלקתי והיה חצץ, אלה היו אבנים קטנות... ראיתי את החצץ, אני הלכתי לאט לאט והחלקתי. אם הייתי יודעת שאני אחליק, לא הייתי עוברת".(עמ' 13 ש' 20-24).
ובחקירתה הנגדית הסבירה: "אבנים גדולות לא היו. אילו במדרכה היו אבנים גדולות יכול להיות שהייתי משנה מסלול הליכתי, כי החצץ הוא שגורם להחלקה" (עמ' 16 ש' 1-5).
גם בתצהיר התשובות לשאלון, (סומן נ/1), שבה התובעת על נסיבות אירוע התאונה, כפי שעלו מעדותה (תשובה לשאלה 16).
אין בידי לקבל טענה זו. עדות התובעת אינה עומדת לבדה. כתימוכין לעדותה הובאה עדותו של בנה – עאמר מזאוי שמסר בעדותו כי פינה את אימו לבית החולים בסמוך לאחר התאונה, וכי אימו סיפרה לו שהחליקה בגלל "אבנים, עבודות של החול, עבדו בבניין עם האבן, ושמו את כל החומר על ידי השער איפה שהיה מלא חול והחליקה שם" (20.3.12, עמ' 19 ש' 12-13).
חיזוק נוסף לגרסתה של התובעת ניתן למצוא בתיעוד הרפואי שצורף לכתב התביעה. כך, עולה מדו"ח שחרור מחדר המיון של בית החולים האנגלי אליו פונתה התובעת בסמוך לאחר התאונה: "לדבריה היום נפלה בכביש נחבלה בכף רגל שמאל" (נספח ב' לכתב התביעה).
מדובר על דיווח ראשוני וספונטאני שעות ספורות לאחר קרות התאונה, שככלל נתפס כאמין ונטול אינטרס אישי.
לא מצאתי כל תרומה של ממש בעדותו של מר שיבלי זאהר, שלא היה עד לקרות התאונה, אלא שמע אודותיה משכנים המתגוררים לידו, מה גם, מדובר בעדות מפי השמועה (20.3.12, עמ' 18 ש' 6). אמנם לא היתה התנגדות לעדות, ומבחינה זו קבילה היא, אך עדיין משקלה פחוּת בשל היותה עדות מפי השמועה.
לאור האמור, ברי כי אין בפניי עדות יחידה של בעל דין, אלא עדות שיש בצידה ראיות מסייעות נוספות.
עדויות ההגנה:
לדברי העד, "לאורך כל התקופה לא השתמשו לא בכביש, לא ברחוב, לא במדרכה ולא בשום דבר..." (עמ' 21 ש' 1-2). "השער היה נפתח לבחוץ ולבפנים ואם יש שם משהו (הכוונה לפסולת בניין, כטענת התובעת – ס"י), לא יכולנו לסגור את השער" (שם, ש' 14).
בתגובה לטענה כי על המדרכה היה הרבה חצץ, השיב העד: "לא היה שום דבר על המדרכה ולא השתמשו בחצץ. באותו זמן היינו משתמשים בעץ לטפסנות, לברזל, לבניין ויציקות בטון מוכן שהאוטו של הבטון והמשאבה נכנסים לתוך האתר. לא השתמשתי בזה" (עמ' 23 ש' 16-19).
וכך השיב העד לשאלות בית המשפט:
"ש. השער הזה פה מלא חצץ ולכלוך. זה השער",
ת. זה לא חצץ.
ש. זה כורכר.
ת. "זה לבן בגלל האבק לכל האורך. פה זה רמפה שהיתה עם בטון. אין שם חצץ".
(עמ' 25 ש' 2-7).
"ש. כשמשאית מובילה בטון, סתם בכביש, תסכים איתי שיכול ליפול ממנה חצץ ולכלוך? זה חומר בניה ולא משהו סטרילי.
ת. אם נופל משהו ברחוב, זה לא אני אחראי אלא העיריה.
ש. תסכים איתי שיכול לקרות שיפול חצץ.
ת. מסכים, אבל בשער של האתר אצלנו, לא היה שום דבר. אין סיבה שיפול כי זה ישר, לא עליה ולא ירידה". (עמ' 24 ש' 25-30).
לשאלה מי אחראי על מה שקורה בסביבת האתר, השיב העד "אחריות של מנהל העבודה ואני" (עמ' 29 ש' 5-6).
לדברי העד הוא לא שמע על התאונה, אף ששהה באתר כ- 12 שעות בכל יום, ואף שפנה לשכנים ולקרובי משפחה של התובעת, השיבו לו כי לא אירע כל מקרה נפילה לתובעת (עמ' 23 ש' 25-32).
כך גם מצאתי סתירות מהותיות בעדותו - העד מסר כי כלל לא נעשה שימוש בשטח שמחוץ לאתר הבניה, לרבות המדרכה והכביש וכי כלל לא נעשה שימוש בחצץ בשלב זה של הבניה, זאת בעוד שהשער שבפתח אתר הבניה מהווה פתח יציאה וכניסה יחיד לאתר, לרבות למשאיות עמוסות חפירות. תשובות אלה עומדות בסתירה לדברי העד כי כהכנה לשלב הבניה נדרשו העובדים לחפור 17 אלף קוב, שפונו דרך השער. לגרסתו, על אף עובדה זו, נותר השטח הסמוך מחוץ לאתר נקי מכל פסולת בנין או כורכר, וזאת בניגוד למה שרואים בתמונות שהוצגו בפניי. ההיגיון הבריא והשכל הישר מורים, כי לא יתכן כי הכביש והמדרכה שמחוץ לאתר הבניה יוותרו נקיים וסטריליים מכל פסולת בנין בעת חפירה ופינוי כמות כה גדולה של פסולת בניין (17 אלף קוב). מאידך הוכח, כי קטע המדרכה בסמוך לשער לא נוקה מפסולת וחפירות, ובוודאי לא נשטף מדי יום, כטענת העד סאלם.
במהלך חקירתו הנגדית הסכים לבסוף העד כי יתכן שתיפול פסולת בנין ממשאית המובילה בכביש בטון או חומרי בנין, אולם לדידו על כך אחראית העירייה ולא הוא.
כך גם לא מצאתי כי סברתו של העד לגבי מועד צילום התמונות של מקום האירוע על ידי בנה של התובעת (ת/1), כ- 9 חודשים ויותר לאחר האירוע יש בה ממש, והדבר לא הוכח על ידי הנתבעות, בין אם על ידי פירוט שלבי העבודה ביומני העבודה שהוגשו (נ/7 ו- נ/8) ובין אם על ידי התמונות שצולמו).
אומר עוד, כי העובדה שהעד לא קיבל דיווח על אירוע התאונה, ולא שמע משכנים ומקרובי משפחה על התאונה, אין בה כדי לערער את אמינות גרסת התובעת. בהחלט ייתכן כי דבר התאונה לא נודע לאותם אנשים.
העד נשאל האם ראה שעובדי הבניה עשו שימוש בשטח המדרכה או הכביש, והאם הבחין במפגע כלשהו הקשור לעבודות הבניה, והשיב "לא, במדרכה לא השתמשנו. כל העבודות נעשו בתוך גבולות המגרש. השטח היה מגודר". (עמ' 29 ש' 20-22).
גם בעדות זו אינני נותן אמון. התמונה ת/1, ועדות התובעת המהימנה עליי אומרות ההיפך. אמנם העבודות בוצעו בתוך המגרש, אך הפינוי היה דרך השער והמדרכה הסמוכה.
לדברי העד ביום התאונה, 2.9.07, לא היו קריאות או דיווחים על מפגעים או ניקוי מחוץ לאתר הבניה במרכז בנידקטוס (עמ' 31, ש' 31-32, ועמ' 32 ש' 1-5, ראו גם תשובת העד בעמ' 33 ש' 1-3).
העד מסר כי כשיש פסולת בנין בכביש או במדרכה כתוצאה מעבודות בניה האחריות לפינוי וניקיון הפסולת חלה על הקבלן העובד בשטח. מרגע שהקבלן מחזיק ברישיון בניה מאת העירייה חלים עליו נהלים, ביניהם ביצוע ניקיון, גידור ושמירה על כל כללי הבטיחות. אם ניידת סיור מבחינה במשהו חריג היא מדווחת ומוציאה לקבלן דו"ח התראה (עמ' 32 ש' 16-24, ש' 29-31).
מסקנת ביניים לעניין נסיבות התאונה:
שאלת האחריות:
כלל הוא, כי נזק הצפוי מבחינה טכנית-פיזית הינו צפוי גם מבחינה נורמטיבית, אלא אם קיימים שיקולים של מדיניות משפטית השוללים את ההכרה בחובה זו (ראו ע"א 1617/04 כים ניר שירותי תעופה בע"מ ואח' נ' הבורסה לניירות ערך בתל-אביב בע"מ, מיום 29.06.08); במסגרת שיקולי המדיניות תיבחן גם השאלה באם יהא זה צודק, סביר והוגן שתוטל חובת זהירות.
כך גם אין להתעלם מהקלות היחסית הכרוכה בסילוק המפגע ובמניעת הסיכון הטמון בו, כאשר סכנת ההיתקלות במפגע זה בעת הליכה הינה סכנה בלתי סבירה ואינה טבעית. מי מהנתבעים לא פעל לסילוק המפגע ולא מנע את פגיעתה של התובעת.
משום כך, סבורני כי מתקיימת במקרה דנן חובת זהירות קונקרטית של הנתבעים כולם כלפי התובעת.
לאור פסק הדין החלקי שניתן ביום 21.7.11 נגד הצד השלישי מס' 1, הרי הוא חייב לשפות את המודיעות, הנתבעות 1 ו- 2, בגין כל סכום שיפסק לחובתן.
מן העדויות שנשמעו בפניי הוכח כי מי שהיו אחראים בפועל על עבודות הבניה באתר ושמירה על סביבת האתר הם מנהל העבודה ומנהל פרויקט הבניה (ראו עדותו של מר חכים בעמ' 30 ש' 19-25).
המודיעות, שלפתחן רובץ נטל ההוכחה לעניין היות הצד השלישי מס' 2 חב אחריות כלשהי כלפי התובעת, לא הרימו את נטל ההוכחה. הנתבעות 1 ו-2 לא תמכו טענותיהן בראיות שיש בהן להעיד כי הצד השלישי מס' 2 לקח על עצמו אחריות כלשהי במסגרת ההתקשרות עם הקבלן, כדוגמת הסכם ההתקשרות בין היזם שהזמין את שירותי הצד השלישי לבין הצד השלישי. מסיבה זו בלבד, יש מקום לדחות את ההודעה כנגד הצד השלישי מס' 2.
כך או כך, בהיותה החברה המפקחת, האמונה על הפן התכנוני והפיקוח האדריכלי וההנדסי באתר הבניה, אין לראות בצד השלישי מס' 2 כמי שעוסקת באופן שוטף בענייני בטיחות (ראו לעניין זה את שנפסק בע"א (מחוזי-י"ם) 4272/03 פ.ס. הנדסה ותכנון בע"מ ואח' נ' שרחה מוחמד ואח', ניתן ביום 6.1.04), אלא רק כמי ששימשה ידו הארוכה של קבלן העבודה ששכר את שירותיה, וככזו לא עוברים אליה חובות הקבלן עצמו.
לפי האמור, דין ההודעה נגד הצד השלישי מס' 2, להידחות.
אשם תורם:
כעולה מעדותה, התובעת אכן הבחינה בחצץ שהונח על המדרכה בטרם עברה בה ולמרות זאת בחרה לעבור במקום. (פרוטוקול מיום 20.3.12, עמ' 12 ש'6-7 ועמ' 13 ש' 23-24).
העובדה כי מדובר במפגע בולט ונראה לעין כל הולך רגל, אין בה כדי לשלול אחריות הנתבעים לתאונה. הולך רגל יבחר להסתכן בהליכה על מדרכה שאינה בטוחה במיוחד, מאשר להסתכן בהליכה על הכביש ופגיעה ממכונית חולפת. חמור מזאת, כפי שניתן להיווכח מעיון בתמונה ת/1 גם קטע הכביש לאורך המדרכה היה מכוסה אף הוא בחפירות וכורכר, כך שהולך הרגל לא יכול היה לבחור בהליכה צמודה למדרכה כדי למנוע סכנת נפילה, וכן כדי למנוע סכנת פגיעה ממכונית חולפת.
בבחינת מידת האשם התורם החל על התובעת בהיותה הולכת רגל, ובהתחשב בנסיבות התאונה, במהות המפגע, בגילה של התובעת, וכן בהתחשב בכך שגם הולכי רגל צריכים להתאים את רמת ערנותם לתנאי הסביבה, הנני מטיל על התובעת אשם תורם בשיעור של 20%.
חלוקת האחריות בין הנתבעים לבין עצמם:
הנטל להוכיח כי הנזק שנגרם ניתן לחלוקה מוטל על המעוולים, ואם לא יעמדו בנטל הם יחובו ביחד ולחוד לכל הנזק שנגרם (ע"א 2906/01 עירית חיפה נ' מנורה חברה לביטוח בע"מ, 25.5.2006).
בפסיקה נקבע כי החלוקה תיעשה לפי מידת האשם המוסרי שיש לייחס לכל אחד מהמעוולים (ראו: ע"א 746/76 עזבון המנוח בן עזרא נ' מויאל, פ"ד לב(3) 539 (1978); ע"א 1170/91 בכור נ' יחיאל, פ"ד מח(3) 207, 216, 220-218 (1994); ע"א 4530/91 רשות הנמלים והרכבות נ' צים חברת השיט הישראלית בע"מ, פ"ד נד(4) 583, 618 (2000); ע"א 7130/01 סולל בונה בניין ותשתית בע"מ ואח' נ' תנעמי, פ"ד נח(1) 1, 23 (2003)), או על פי מבחן האשמה ההדדית הכולל הן את רכיב הסיבתיות והן את רכיב האשמה המוסרית (עניין עיריית חיפה, בפסקה 49).
במקרה דנן, הן על פי מבחן האשמה המוסרית והן על פי מבחן האשמה ההדדית, הנתבעת 1, כמבצעת העבודה ויוצרת המפגע שבשלו אירעה התאונה נשוא התביעה, היא הנושאת בעיקר האחריות. גם לנתבעת 2 אחריות ישירה בעודה מזמינת העבודה והמחזיקה בנכס בו התבצעו עבודות הבניה שגרמו למפגע.
אחריותה של הנתבעת 3, העירייה, ניצבת במעגל השני מבחינת מידת האחריות, לאור טיב הרשלנות המיוחסת לה, הכרוכה באי-קיומה של החובה הסטטוטורית המוטלת עליה של פיקוח על השטחים שבתחום שיפוטה וביצוע עבודות התיקון שנדרשו בעקבות דיווחים אודות מפגעים, כאשר במקרה דנא לא היה דיווח אודות המפגע.
חומרת הפגיעה והנכות הרפואית:
לכתב התביעה לא צורפה חוות דעת רפואית, ולא נטען כי לתובעת נותרה נכות צמיתה כתוצאה מפגיעתה בתאונה.
למעשה, מלבד פיצוי בגין כאב וסבל, ועזרת צד ג' לעבר שנדרשה בתקופה בה הושמה רגלה בגבס (שישה שבועות), ולאחר תקופת ההחלמה, לא הוכחו על ידי התובעת ראשי נזק נוספים.
בחקירתה נשאלה התובעת "האם היו לך הוצאות רפואיות מעבר לאלה שמכוסות ע"י קופת חולים?", והשיבה: "אני מבוטחת בביטוח מושלם. הייתי פונה לבית החולים האנגלי ואחר כך לד"ר כמיל, רופא המשפחה. לא הייתי משלמת מהכיס שלי" (עמ' 14 ש' 13-15).
על-כן התביעה בגין ראש נזק זה, נדחית.
התובעת מסרה בעדותה כי "אשתו של עאמר ואשתו של בני סאלם עזרו לי. גם אחותי מגיעה לפעמים ומבשלת. אני הייתי מרותקת כחודשיים ויותר". (עמ' 12 ש' 12-13). ובהמשך, "אשתו של עמאר היתה עובדת, אבל היו מכינים לי אוכל ומביאים לי את האוכל" (עמ' 15 ש' 14).
בנה של התובעת, מר עמאר מזאוי, העיד בעניין העזרה שהעניקו בני המשפחה לתובעת, כי "אחרי שהתברר שיש לה שבר, במשך כל התקופה היא היתה בבית. עזרנו לה אני ואשתי, אח שלי ואשתו בגלל הסבל שהיה לה ברגל..." (עמ' 18 ש' 22-23. ראו גם עדותו בעמ' 19 ש' 17-18).
מהסכום הנ"ל יש להפחית אשם תורם, כאמור, בשיעור 20%.
סוף דבר:
לסכום הנ"ל יתווספו שכ"ט עו"ד בשיעור 23.5% (כולל מע"מ), והוצאות משפט בסך 3,000 ₪.
בהתאם לקביעתי לעיל בעניין חלוקת האחריות, הנתבעות 1 ו- 2 יישאו בשיעור של 80% מסכום הפיצוי לתובעת, והנתבעת 3 תישא בשיעור של 20% מסכום הפיצוי.
בהתאם לפסק הדין החלקי שניתן על ידי ביום 21.7.11 כנגד הצד השלישי מס' 1, הנני מחייב את הצד השלישי מס' 1 לשפות את המודיעות בסכום שנפסק לטובת התובעת, לרבות הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד.
סכום הפיצוי ישולם לתובעת באמצעות בא-כוחה, תוך 30 ימים מיום המצאת פסק-הדין, שאם לא כן, יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד התשלום המלא בפועל.
ניתן היום, י"ד אב תשע"ג, 21 יולי 2013, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
08/02/2010 | החלטה מתאריך 08/02/10 שניתנה ע"י יוסף סוהיל | יוסף סוהיל | לא זמין |
21/07/2011 | פסק דין מתאריך 21/07/11 שניתנה ע"י יוסף סוהיל | יוסף סוהיל | לא זמין |
21/07/2013 | פסק דין מתאריך 21/07/13 שניתנה ע"י יוסף סוהיל | יוסף סוהיל | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | רמזיה מזאוי | רנא חכים-עבדאללה |
נתבע 1 | ויקטור גרייב בע"מ | לירן כהן, אדהם ספדי |
נתבע 2 | הכנסיה הלטינית בנצרת | אדהם ספדי |
נתבע 3 | עירית נצרת | נערה זוהיר |
מודיע 1 | ויקטור גרייב בע"מ | לירן כהן, אדהם ספדי |
מודיע 2 | הכנסיה הלטינית בנצרת | אדהם ספדי |
מקבל 1 | בני אסד קובטי בע"מ | |
מקבל 2 | חכים את כרם לתכנון ובניה בע"מ | אילן אמודאי, שרון בר און |