לפני | כב' השופטת רננה גלפז מוקדי | |
תובעים | 1.רנאל כהן 2.אפרים כהן 3.מרים כהן | |
נגד | ||
נתבעים | 1.מכבי עירוני טירת הכרמל 2.עיריית טירת הכרמל 3.הסתדרות העובדים בישראל |
נגד
צדדי ג' 1. מכבי עירני טירת הכרמל
2. שירביט חברה לביטוח בע"מ
פסק דין |
רקע
טענות הצדדים בתמצית
בתאונה הראשונה, במהלך אימון ביום 17.4.06 ובתאונה השנייה במהלך משחק ביום 9.5.09, נחבל בברכו השמאלית כאשר לאחר שקפץ לעבר הכדור, נחתה רגלו בבור בקרקע (להלן: "הבור" או "המפגע"). התאונה השלישית אירעה ביום 20.9.06 כאשר התובע נחבל, שוב, כמו בשתי התאונות הקודמות, בברכו וסבל מחבלה סיבובית, לאחר שנחת על הקרקע ו"רגלו ננעלה" – כך התובע בכתב התביעה.
לטענתו, התאונות אירעו כתוצאה מרשלנותם של הנתבעים וכתוצאה מכך, נגדעה באחת קריירת משחק בתחום הכדורגל.
התובע טען כי כתוצאה מהתאונות נגרמה לו נכות צמיתה בברך שמאל, להוכחת טענתו שברפואה הגיש חוות דעת רפואית, אולם כאמור, עניינו של פסק הדין זה הוא בשאלת החבות בלבד.
הנתבעת 1 היא, לטענת התובע, מפעילת מגרש הכדורגל והאחראית על התחזוקה והניהול.
הנתבעת 2 היא הרשות המקומית בתחומה ובשטחה מצוי המגרש והיא גם, לטענת התובע, בעלת הנתבעת 1.
נתבעת 3 היא לטענת התובע, מחכיר מגרש הכדורגל, הבעלים ו/או המחזיק במגרש.
האם התובע שיחק במסגרת קבוצת הכדורגל של מכבי
התובע, כאמור טען בכתב תביעתו כי במהלך שנתון 2004-2005, בהיותו בן 15, הצטרף לראשונה למועדון, לקבוצת נערים ג' במכבי. התובע טוען כי הונפק לו כרטיס שחקן כמו לכל שחקני הקבוצה. טענה זו אינה מצויה במחלוקת. המחלוקת היא בשאלה האם בשנה העוקבת, שנת המשחקים 2005-2006, היה התובע שחקן מן המניין במכבי. התובע טען כי שובץ לקבוצת נערים א' אך ממנה הוזמן לשחק בקבוצת הנוער (ראו בעמ' 24 שורות 13-15).
מאמנו של התובע בקבוצת נערים א', מר יעקב סלמה, אשר זומן כעד מטעם התובע, אישר את הדברים (עמ' 3 ש' 22-24, עמ' 5 ש' 16-17).
חברו של התובע לקבוצת נערים א', אסף ססנוב, העיד אף הוא כי התובע שיחק עימו בקבוצה (עמ' 17 ש' 5). חבר נוסף לקבוצה, נועם לוסקי, אישר גם כן כי התובע שיחק עימו בשנה הרלוונטית (עמ' 20 ש' 26-28, עמ' 21 ש' 30-32, עמ' 23 ש' 5).
חלק מן העדים התבקשו לנסות וליתן הסברים אפשריים לעובדה כי לתובע לא הונפק כרטיס שחקן. מן העדויות עלה כי בלא כרטיס שחקן, אסור לקבוצה להעלות שחקן למשחקי הליגה. הקבוצה מחוייבת להנפיק כרטיסי שחקן לכל השחקנים (עדותו של עו"ד אמיר נבון, נציג ההתאחדות לכדורגל, ראו בעמ' 10 ש' 3-6). הנתבעות ביקשו לטעון כי העדר כרטיס השחקן לתקופה הרלוונטית מצביע על כך שהתובע לא היה שחקן בקבוצת מכבי. כאמור, לא ניתן לקבוע מן העדויות, באופן ברור, מדוע לא הונפק לתובע כרטיס שחקן, הגם שהועלו השערות שונות לכך. עם זאת, ממכלול העדויות עולה כי הסיבה לכך אינה שהתובע לא היה שחקן מן המניין באותה שנה, ההפך הוא הנכון.
הדבר עולה לא רק מעדויות התובע, חבריו ואביו, אלא גם מעדות מאמנו, מר סלמה ומעדותו של מר רפי עטר בעצמו, יו"ר מכבי עירוני טירת הכרמל, העד מטעם הנתבעת 1, שאישר כי בתמונה אשר הוצגה בה הוא מצולם עם שחקנים, מופיע גם התובע בעצמו, במדי הקבוצה.
לכך יש להוסיף את עדותו של מר עטר, בדבר העדר רישומים והעדר מעקב אחר תשלומי הורים, כאשר הגורם העוסק ברישום ובהעברת הפרטים לצורך הסדרת כרטיסי השחקנים, עבור המועדון, כך מן העדויות, הוא אחד מהורי השחקנים (ראו בעמ' 38 ש' 9-14, ועמ' 6 ש' 11-21). בשים לב לכך, גם לא מצאתי לייחס משמעות לכך שלא הוגשה ראיה בדבר תשלום למכבי או בדבר הרישום, שכן עריכת רישומים מסודרים בנושא מוטלת על מכבי או על ההתאחדות לכדורגל ואין לייחסה לחובת התובע.
יוצא כי התובע הרים את הנטל בעניין זה ומנגד, טענת הנתבעות אין לה על מה לסמוך, זולת העדר רישומים, אשר כאמור, כפי שעולה מדברי העדים, אפיין, לפחות באותה התקופה, את התנהלותה של מכבי. לפיכך, מסקנתי היא כי התובע שיחק בקבוצת הכדורגל של מכבי בזמנים הרלוונטיים, כשחקן מן המניין.
אופן התרחשות התאונות – הראיות
תאונה ראשונה
בתצהיר תשובות לשאלון שנחתם על ידי התובע, מסר התובע גרסה כזו: "החבלה הסיבובית התרחשה לאחר הנחיתה על הקרקע והיתפסות של הרגל בבור בקרקע" (ראו נ/6). עוד השיב התובע, בתשובותיו לשאלון, כי העדים מטעמו יהיו מאור אבוגזל ואסף ססונוב.
בהמשך, במסגרת חקירה נגדית, השיב מר ססנוב כי בזמן הפגיעה, עמד במרחק של מטר מהתובע, אומנם לא ראה את הנחיתה של התובע בבור שכן עיניי כולם היו נשואות לכדור, אולם מאחר שעמד בסמוך לתובע, "הבחין בבור שהוא נחת עליו" (ראו בעמ' 18 שורה 8) ובהמשך השיב כי מיד הבחין שהתובע נחת לבור. כאשר התבקש לתאר את הבור השיב כך: "בור. שהרבה זמן משחקים על מגרש, הדשא נשחק, ולעיתים הוא עף כשבועטים בכדור. מדובר בחור רגיל. היה שקע באדמה. העומק שלו סמ'. לא כל כף הרגל נכנסת לשם, רק העקב." (ראו בעמ' 19 שורות 23-25).
מאמנו של התובע בקבוצת הנוער, שמו דביר דוד, לא זומן להעיד.
גם מר רוני ויצמן, מנהל קבוצות הנוער לא הוזמן לתת עדות.
תאונה שנייה
לאירוע התאונה השני היה עד אביו של התובע אשר מסר כי התובע קפץ לכדור עם שחקן מהקבוצה היריבה, כשנחת לקרקע נפל (ראו בעמ' 13,שורות 15-16).
בתצהיר תשובות לשאלון שנחתם על ידי התובע, מסר התובע גרסה כזו: "הרגל נכנסה לתוך בור, כלומר שקע גדול בתוך הדשא, לא זוכר את גודלו או עומקו אך רגלי נכנסה לתוכו ונתקעה בו, כך שכאשר גופי המשיך להסתובב בתנועה לעבר הכדור, הרגל נשארה תפוסה / תקועה בשקע" (ראו נ/6). עוד השיב התובע כי העדים מטעמו יהיו עזרא שרביט ונועם לוסקי.
עיון בעדותו של התובע מלמד כי המפגע אשר לטענתו גרם לנפילה, מתואר לעתים כ"בור קטן" (ראו בעמ' 25 ש' 7) לעתים כ"בור" (ראו בעמ' 26 ש' 11) ואילו כאמור, בתצהיר התשובות לשאלון המדובר ב"שקע".
אביו של התובע נשאל לעניין הפרטים אשר נמסרו בטפסי התביעה לפי הפוליסה, זה הנוגע לתאונה השנייה וזה הנזכר לעיל, המתייחס לתאונה הראשונה, והשיב כי הכתב אינו כתב ידו ומי שכתב את הדברים ניסח אותם בהתאם לדבריו של התובע.
התובע נשאל אף הוא ביחס לסוגיה זו של טופס התביעה לפי פוליסת תאונות אישיות תלמידים והשיב כי הוא אינו יודע דבר ביחס לטופס שהוצג לו (נ/1, נ/2). לדבריו הוא אינו יודע מי מילא את הטופס ורק כיום הוא מבין את החשיבות של תיעוד מדויק של הדברים אך לדבריו לא מלאו את הטפסים עמו (ראו בעמ' 26 שורות 1-11).
תאונה שלישית
נסיבות אירועי שלוש התאונות – דיון ומסקנות
טענת התובע לגבי שתי התאונות הראשונות, היא כי אלו אירעו בנסיבות זהות –
בעת נחיתה על הקרקע, לאחר קפיצה אל עבר הכדור, נחת לטענתו בתוך מפגע כלשהו, בור או שקע קרקע, אשר גרם לו לפציעה בברכו.
לגבי התאונה השלישית אין כל טענה למפגע ועל כן, כבר בשלב זה, יובהר כי תאונה זו אינה מטילה כל חבות על הנתבעות, שכן הפציעה אירעה במהלך הפעילות הספורטיבית ומבלי שהוכח, שהרי גם לא נטען, לרשלנות כלשהי או הפרת חובה חקוקה מצד מי מן הנתבעות.
התובע מבסס את טענותיו על עדותו שלו ועל עדותו של העד מטעמו, מר ססנוב.
מעבר לשניהם, לא הובאו עדים נוספים.
התצלומים אשר הוגשו על ידי התובע, ת/4, צולמו שנים לאחר האירועים. הם אינם מציגים את המפגע הספציפי הנטען ומעבר לצורך, יצויין כי גם עיון מעמיק בהם אינו מלמד על המצאות מפגעים של ממש.
אמנם, טענת התובע נתמכת בגרסת חברו, העד מר אסף ססנוב, שאישר כי התובע נפל לתוך "שקע" בעומק של ס"מ, אולם עד זה אישר כי הוא חברו של התובע מאז למדו בכיתה ז', כי הם חברים עד לעצם היום הזה וכי הגיעו יחדיו לבית המשפט, עם העד הנוסף נועם לוסקי ועם העד עזרא (אשר לא העיד והדבר יידון בהמשך), כאשר במהלך הנסיעה, אמנם הכחיש בתחילה כי שוחחו על המשפט ועל התאונה, אך בהמשך מסר "דיברנו מה הולך להיות, לא תאמנו, דיברנו בקטנה" (ראו בעמ' 19 ש' 13). דבריו אלו של העד ססנוב ויחסיו הקרובים עם התובע מחייבים שקילת עדותו בזהירות רבה יותר.
מנגד, חרף הצהרת התובע כי לאירוע היה עד ראיה נוסף, מאור אבוגזל, העיד התובע כי הלה מסר שמעדיף שלא להגיע ואין הוא יודע את הסיבה. התובע לא ביקש לזמנו באמצעות בית המשפט וכך גם נמנע מלזמן את מאמנו באותו האירוע, דביר, הגם שאין הוא עובד מכבי.
הימנעות התובע מלזמן עדים רלוונטיים אלו, עומדת לחובתו.
מעבר לאמור, גרסת התובע לקיומו של בור אשר גרם לפציעה אינה מופיעה בתיעוד כלשהו קודם לכתב התביעה. היא אינה מופיעה בתעודת חדר המיון ברמב"ם, היא גם אינה נזכרת בטופס התביעה לפי פוליסת תאונות אישיות תלמידים אשר דווקא שם נרשמה גרסה מפורטת לנסיבות התאונה כאשר הטופס חתום על ידי אמו של התובע, אולם הגרסה שם היא זו: "במהלך אימון כדורגל נחת התלמיד על הקרקע (לאחר עליה לכדור) הרגל נתקעה בקרקע, הגוף הסתובב שמאלה והברך הסתובבה ונפגעה".
ההסבר היחיד אשר ניתן לאמור בטופס הוא כי אמו של התובע עסקה בכך, אך גם היא לא הובאה להעיד מטעם התובע על מנת לבאר את פשר הרישום החלקי, כטענת התובע.
לא הובאה כל ראיה כי מצד התובע או מצד הוריו הוגשה תלונה כלשהי בדבר קיומו של הבור אשר גרם לפציעה, לטענתם.
לא נטען כי המפגע תוקן קודם שהמשיך משחק האימון או כי נדרש לתקנו לאחר המשחק וקודם שיעלו שחקנים נוספים להתאמן או לשחק במגרש.
כאמור, התובע לא תיעד את המפגע הנטען בסמוך לאחר פציעתו.
לאור המכלול האמור, מסקנתי היא כי התובע לא עמד בנטל להוכיח את נסיבות פציעתו, כנטען בכתב התביעה. מקבלת אני את טענתו כי נפצע במהלך המשחק, אולם מן הראיות עולה כי לא מפגע הוא שגרם לפציעה. טענתו ל"בור" אשר גרם לפציעה, טענה אשר הועלתה לראשונה בכתב התביעה ולא נזכרה קודם לכן בכל תיעוד שהוא, לא הוכחה.
אבי התובע ראה ממרחק את בנו קופץ ונופל. לאור מקום מושבו, בקרב קהל הצופים, איני מקבלת כי יכול היה לראות מן המרחק כי היה מפגע כלשהו או לתארו ובעדותו גם לא ניתן למצוא תיאור כלשהו של המפגע הנטען. מה גם שלאור עדותו כי כאשר הגיע למקום הנפילה, לא ראה איש וכי דבר לא עניין אותו לאור סבלו של בנו (ראו בעמ' 15 ש' 31-32) וכן, לאור עדותו כי וידא שאין דם שמעיד על פציעה מחפץ חד (ראו בעמ' 13 ש' 21) אין לתת משקל לטענה כלשהו מצדו הנוגעת למפגע אשר גרם לפציעה.
התובע בעצמו טען כי אינו זוכר את גודל השקע או את עומקו. העד לוסקי טען כי מדובר בקרחת בדשא עם שקע באדמה.
אל מול גרסתם של התובע ושל חברו נועם לוסקי, עומדות הראיות הבאות:
ראשית, התיעוד הרפואי מן הביקור אצל הרופא אשר אינו מזכיר ולו ברמז פציעה כתוצאה ממפגע.
שנית, טופס התביעה לביטוח תאונות אישיות אשר בו נרשמו פרטי האירוע כך: "במהלך משחק ליגה נחת על הרגל, הברך הסתובבה ונפגעה". כאמור, אבי התובע טען כי לא הוא שכתב את הפרטים, אך עיון בטופס מלמד כי אמו של התובע חתומה עליו וזו לא הובאה כעדה על מנת ליתן הסבר מדוע לא נכתב דבר אודות המפגע הנטען כיום.
לכך יש להוסיף את העובדה שהתובע נמנע מהבאתם של עדים רלוונטיים דוגמת מאמנו באותה העת, מר רוני ויצמן, אשר כפי שעלה מעדותו של יו"ר מכבי, הוא אינו עובד מכבי כיום וכן השחקן הנוסף, עזרא שרביט אשר הוזכר על ידי התובע בתצהיר התשובות לשאלון כעד לאירוע. עזרא הוזמן על ידי התובע לעדות, כך עולה מבקשת התובע אשר הוגשה קודם למועד שמיעת הראיות בתיק וכפי שעלה מעדותו של העד לוסקי, הוא אף הגיע עמו לבית המשפט ביום הדיון, אך בסופו של דבר, בחר התובע שלא להעידו.
אי-הבאתם של עדים רלוונטיים כמו אמו של התובע, מאמנו ועד הראיה הנוסף, משמשים לחובתו של התובע.
אין זה מתקבל על הדעת כי המשחק המשיך כסדרו מבלי שהליקוי תוקן ולא נטען דבר ביחס לכך. מעבר לכך, מן העדויות עולה כי לא דווח באותה עת על כל ליקוי שהוא להתאחדות לכדורגל, זאת חרף העובדה שהמדובר במועד שהוא במהלך שנת המשחקים במסגרת ליגות הכדורגל, כך שהאימונים ומשחקי הליגה, הן של קבוצות הילדים והנוער והן של הבוגרים, המשיכו כסדרם.
מכאן מסקנתי כי התובע לא עמד בנטל להוכיח את טענתו כי מפגע הוא שגרם לחבלה הסיבובית. התובע נפגע באותו היום, כך עולה גם מן התיעוד הרפואי, אולם לא פגם כלשהו במגרש גרם לפציעה, אלא חבלה סיבובית כתוצאה מנחיתה לא נכונה על רגלו.
גרסתו של התובע, גם כשהיא נתמכת בעדותו של חברו לוסקי, אין בה די כדי להטות את כפות המאזניים, כאשר מנגד, כל התיעוד מצביע על חבלה בלא מפגע וכאמור, גם לגבי אירוע התאונה השני, מבקש התובע ללמד על מצב המגרש מתמונות שצולמו חמש שנים לאחר מכן.
ואולם, מעבר לנדרש, לאור מסקנתי כי התובע לא הוכיח קיומם של מפגעים אשר גרמו לתאונות, אוסיף כי גם אם היה התובע מוכיח את גרסתו כי נפגע כתוצאה משקע שהיה במגרש, שקע של כס"מ, כפי שהעיד מר ססנוב או מר לוסקי (כאשר התובע, כאמור, לא זכר לתאר את גודלו ועומקו של הבור) אין מקום להטלת אחריות נזיקית על מי מן הנתבעות. אבהיר, להלן, מסקנתי זו.
האם "שקע" בעומק 1 ס"מ מהווה ליקוי המצדיק הטלת אחריות נזיקית
"מצבו של המגרש, אני לא זוכר בדיוק, אבל אני יודע שהמגרש הוא בסדר אבל יש בו חלקים של בורות. מנסיוני כשחקן וכמאמן בטירת הכרמל, יש בורות במגרשים ומסוכן להתאמן שם, לא תמיד, לפעמים משפצים את המגרש, אבל בסיטואציה הזו, המגרש לא היה תקין..." (ראו בעמ' 3 ש' 25 עד עמ' 4 ש' 2), אך כאשר התבקש להסביר כיצד זה יודע למסור פרטים אודות מצב המגרש, כאשר כלל לא היה עד לתאונה כלשהי של התובע ואף אינו זוכר מתי אירעה התאונה שעליה שמע, אולם ככלל, בתחילת העונה מצב המגרש טוב יותר מאשר בסוף העונה. מר סלמה השיב כי מעולם לא התלונן על מצב המגרש והליקויים המצויים בו, לדבריו אם היה מתלונן על ליקויים במגרש, לא היו מאפשרים לו לאמן במגרש דבר שהיה פוגע בפרנסתו באופן ישיר (ראו בעמ' 5 שורות 3-4).
הוא אישר כי המשיך לאמן במגרש, הגם שלדבריו, הוא לא היה תקין, שכן לטענתו "בכל מקום בו אימנתי, תמיד המגרשים לא תקינים לאמן כדורגל, אבל אנחנו מאמנים כי זו העבודה שלנו..." (ראו בעמ' 5 ש' 3-4).
מר סלמה העיד כי התמונות אשר הוצגו בפניו (ת/4- אשר כאמור צולמו בשנת 2011) מחמיאות ביחס למצבו של המגרש בפועל כפי שזכור לו מהתקופה בה אימן במכבי (ראו בעמ' 4 ש' 4).
מר סלמה ציין בעדותו כי הוא מודע אך ורק לתאונה הראשונה וסבר כי לאחריה התובע פרש מהמועדון ולא שיחק יותר. הוא עצמו עזב את המועדון מספר חודשים לאחר אירוע התאונה הראשונה עוד קודם שהסתיימה העונה, לאחר שלדבריו, לא הסתדר עם האחראי על הנוער, מר ויצמן.
כאמור, מר סלאמה לא היה עד לתאונה כלשהי שאירעה לתובע ועדותו בדבר מצב המגרש היתה כללית ולא רלוונטית לאירועים. שלושת המאמנים אשר נכחו בעת התאונות הנטענות, דוד דביר, רוני ויצמן וסימן טוב, לא הובאו לעדות בדבר מצב המגרש במועדי האירועים הרלוונטיים ובדבר המפגע הספציפי הנטען בשתי התאונות הראשונות.
העדות היחידה אשר אינה מטעם בעל דין כזה או אחר, היא עדותו של מר מורד, רכז ביקורת מגרשים בהתאחדות לכדורגל .
מר מורד הסביר כי במהלך השימוש במגרש לפעילות הספורט וכתוצאה מהשחיקה של משטח הדשא, נוצרים שקעים זעירים בקרקע, כאשר עם אלו אין מניעה לשחק, להבדיל מבורות, הטעונים טיפול ומילוי. לדבריו, גם מהמורה בעומק של 5 ס"מ, לא תביא לביטול משחק, אלא לכל היותר השופט ידרוש את כיסויה בחול (ראו דיון מיום 11.5.14 בעמ' 4 שורה 13-26).
מר מורד הודה כי המגרש המדובר אינו מ"היפים שיש" ולדבריו, אין הוא שבע רצון מן המגרש, אך ההערה היחידה המופיעה בדו"חות הביקורת של המגרש נוגעת לדשא גבוה שאינו מכוסח כנדרש, כך שלא נמצאו בורות או מהמורות שדרשו תיקון וטיפול (ראו דיון מיום 11.5.14 מעמ' 8 ש' 31 עד עמ' 9 ש' 3).
מר מורד הביא עמו את המכתב היחיד הנוגע לליקויים אשר נמצא בהתאחדות לכדורגל מן התקופה הרלוונטית, יולי 2005, ממנו עולה כי ההערות אינן נוגעות כלל ועיקר לבורות או מהמורות והעד הדגיש זאת (ראו דיון מיום 11.5.14 בעמ' 7 ש' 23-27 ומוצג נ/21).
אבי התובע העיד, בעניין זה, עדות סותרת. בתחילה, מסר בעדותו:
"הבחנתי שזה מגרש לא רע, אני מכיר את המגרש כי שחקתי בו לפני 50 שנה. המגרש מלא מהמורות, קפלי קרקע, יש בו נקודות קרחות ונקודות עם מדשאות. לא התלוננו כהורים על טיב המגרש, כי נתתי אמון..." (ראו בעמ' 13 ש' 29), אך בהמשך, מסר: "בכתב לא עשיתי דבר, ביקשתי מרנאל לא לשחק, לא יכולתי לעקוב בצורה מדוייקת כי הוא עבר לאמו, אבל אמרתי לרפי עטר כי כואב לי מאוד שהמגרש לא מתוחזק כהלכה, אבל הוא אמר לי שיש להם בעיות תקציב, והם פועלים לתקן" (ראו בעמ' 14 ש' 30-32).
מר עטר לא נחקר על כך כלל.
במצב דברים זה, איני מקבלת את הטענה כי הועברה תלונה כלשהי על מצב המגרש בעת הרלוונטית.
בשולי הדברים יצוין כי התובע צירף לסיכומיו כתבה עיתונאית אשר לדבריו פורסמה במועד בו הוגשו הסיכומים ועוסקת במצב המגרש. יובהר כי אין המדובר בראיה מראיות ההליך ולא היה מקום לצרפה לסיכומים. משכך, אני מורה על הוצאתה מן התיק.
בתמונות לא ניתן להבחין בבורות ואף לא בשקעים, אלא לכל היותר בקרחות דשא, הנחזות כצמיחה לא מלאה של הדשא בחלק מהמגרש, או במקומות אחרים נדמה כי הכיסוח אינו מלא או לכך שלאחר כיסוח הדשא, לא פונה הדשא שכוסח. בכך תומכת גם עדותו של מר מורד, מטעם ההתאחדות, כאשר ההתאחדות לכדורגל אינה נתבעת בתיק והדבר מוסיף למשקל עדותו של עד זה.
כך גם משחק הכדורגל, טומן בחובו סכנות, שהן ממהותו של משחק הכרוך בריצה, שינויי כיוון, בעיטות, החלקות, סיבובי גוף מהירים וחדים, קפיצה ונחיתה ונפילה בלתי מוצלחת, כולם סיכונים טבעיים ורגילים הכרוכים במשחק.
מן העדויות שהוצגו בפניי לא הוכיח התובע את מצבו הרעוע של המגרש בזמנים הרלוונטיים לכל אחת מן התאונות. אך גם מעבר לכך, גם אם היו במגרש פגמים, אזי ה"בור" המתואר על ידי העדים, אשר כונה גם "שקע" ועומקו הוערך כ- 1 ס"מ, אינו מצביע על התרשלות באחזקתו של המגרש.
מהראיות שהוצגו בפניי עלה כי במגרש הכדורגל המדובר נעשה שימוש הן על ידי קבוצות הילדים והנוער והן על ידי קבוצת הבוגרים. נערכו בו אימונים קבועים, מדי יום כמעט ומספר משחקים מדי שבת. המגרש אושר על ידי ההתאחדות לכדורגל בראשית העונה, נבדק מדי יום על ידי יו"ר מכבי ומדי שבוע על ידי שופטי הכדורגל אשר נשלחו מטעם ההתאחדות לשפוט במשחקים, אך לא דווח על ליקויים כלשהם רלוונטיים לטענות, באותה התקופה. מעדותו של מר עטר עלה כי מעת לעת ועל פי הצורך נעשו תיקונים של ליקויים שאותרו במגרש.
ואולם, מגרש כדורגל אינו משטח ישר דוגמת רצפה ואין לצפות כי יישמר ויתוחזק באופן שכזה. אין חולק כי האימונים והמשחקים עלולים לגרום לשחיקת משטח הדשא לאורך עונת הכדורגל בין היתר, על ידי היווצרות שקעים קטנים כתוצאה מבעיטות, החלקות, קפיצות ונחיתות וכיוב' וזאת כתוצאה מנעלי השחקנים. ממכלול העדויות, בין היתר מזו של מר מורד, אשר אחראי על ביקורת המגרשים מטעם ההתאחדות לכדורגל, עולה כי אין המדובר בליקוי המונע משחק או שיש בו כדי להביא לפסילת המגרש, כלומר, בהחלט ייתכן וצפוי שיהיה שקע זעיר שכזה. מר מורד הוזמן אמנם לעדות על ידי הנתבעת 1, מכבי, אולם ההתאחדות לא נתבעה במסגרת תיק זה ועל כן, רואה אני ליתן משקל רב לעדותו. מנגד, התובע לא הגיש חוות דעת כלשהי המצביעה על האפשרות למנוע קיומו של שקע שכזה, אף אם היה מוכח כי אכן היה, או על כך שלא טופל כיאות או כמקובל ובאופן סביר על ידי מכבי.
יוצא כי לא הוכח כי המגרש לא טופל כיאות ולא הוכח כי מי מן הנתבעות התרשלה בטיפול או בתחזוקת המגרש.
התובע יישא בהוצאות ושכ"ט עו"ד לכל אחת מן הנתבעות, 8,000 ₪ בתוספת מע"מ. בנוסף, ישלם לנתבעת 1, 500 ₪ אשר נשאה בהוצאות עדותו של מר מורד ולנתבעת 3, 300 ₪ אשר נשאה בהוצאות עדויות העדים מטעמה.
הסכומים האמורים ישולמו בתוך 30 ימים מהיום אחרת יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק.
זכות ערעור כחוק.
המזכירות תמציא את פסק הדין לב"כ הצדדים.
ניתן היום, כ' טבת תשע"ה, 11 ינואר 2015, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
07/01/2010 | החלטה מתאריך 07/01/10 שניתנה ע"י רננה גלפז מוקדי | רננה גלפז מוקדי | לא זמין |
01/02/2010 | החלטה על בקשה של תובע 1 שינוי / הארכת מועד (בהסכמה) 01/02/10 | רננה גלפז מוקדי | לא זמין |
25/11/2010 | החלטה על בקשה של נתבע 2 הזמנת עדים 25/11/10 | רננה גלפז מוקדי | לא זמין |
11/01/2015 | פסק דין שניתנה ע"י רננה גלפז מוקדי | רננה גלפז מוקדי | צפייה |
07/06/2015 | פסק דין שניתנה ע"י שושנה שטמר | שושנה שטמר | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | רנאל כהן | דן סביון |
תובע 2 | אפי אפרים כהן | דן סביון |
תובע 3 | מרים כהן | דן סביון |
נתבע 1 | מכבי עירוני טירת הכרמל | ווסים אבו-חאטום |
נתבע 2 | עיריית טירת הכרמל | יוסף אפק |
נתבע 3 | הסתדרות העובדים בישראל | איריס ורדי, אבנר קלוזנר |
מודיע 1 | הסתדרות העובדים בישראל | איריס ורדי, אבנר קלוזנר |
מקבל 1 | מכבי עירוני טירת הכרמל | ווסים אבו-חאטום |
מקבל 2 | שירביט חברה לביטוח בע"מ | ווסים אבו-חאטום |
משיב 1 | היועץ המשפטי לממשלה | איתן לדרר |