בפני | כב' השופט ישי קורן | |
התובעת | מנסור ריאהם ע"י עו"ד זיו רזניק | |
נגד | ||
הנתבעים | 1. שאדי קבלאן (צד ג' 1) 2. סאלח גאנם (צד ג' 2) ע"י עו"ד סמיר זידאן 3. המאגר הישראלי לביטוח רכב-"הפול" ע"י עו"ד עמיחי טרוזמן 4. קרנית קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים (שולחת ההודעה לצד ג') ע"י עו"ד אילן חגי | |
פסק דין |
רקע ותמצית טענות הצדדים:
הואיל והתובעת לא הצליחה לאתר את בעלי העסק ומשכירי הטרקטורון על מנת לקבל מהם את פרטי מספר הרישוי של הטרקטורון והעתק של תעודת הביטוח, הגישה התובעת ביום 20.10.2009 תביעה בגין נזקי גוף נגד "קרנית" - קרן לפיצוי נפגע תאונות דרכים (להלן: "קרנית").
ביום 12.1.2010 שלחה קרנית הודעה לצדדים שלישיים נגד בעלי העסק והטרקטורונים – מר שאדי שפיק קבלאן ומר סאלח מחמד גאנם. (להלן: "הנתבע 1" ו"הנתבע 2" או "שאדי" ו"סאלח", בהתאמה, וביחד: "הנתבעים").
הראיות וההליכים:
להלן תיאור הראיות העיקריות מטעם הצדדים.
ביום התאונה יצאה התובעת לטיול לגליל יחד עם ארוסה עיסא חשמה וכן עם זוג חברים נוסף. מאחר שהתובעת וחבריה היו מעוניינים לצאת לטיול טרקטורונים, תיאמה התובעת מבעוד מועד את מועד ההגעה לבית העסק המכונה "אגדה בשטח" והמצוי בבית ג'אן.
בתאריך 15.8.2009 בשעה 11:30 לערך הגיעו התובעת וחבריה לבית העסק לרכיבת טרקטורונים, שם ראתה התובעת כ-6 טרקטורונים להשכרה וטרקטורונים נוספים המיועדים למדריכי הטיול. התובעת וארוסה שילמו על עלות הטיול המוצעת תוך שהובהר לתובעת מראש שיש ביטוח חובה לטרקטורונים. התובעת קיבלה טרקטורון שאינו נושא מספר רישוי, ולא ניתנה לה קבלה עבור התשלום. התובעת וארוסה, וזוג החברים הנוסף יצאו לטיול יחד עם מדריך כשהם רכובים על 3 טרקטורונים. במהלך הרכיבה על הטרקטורון הבחינה התובעת שהטרקטורון שלפניה פגע בסלע וכמעט התהפך, ומשום שנבהלה הסיטה את כידון הטרקטורון לימין. כתוצאה מכך איבדה התובעת את השליטה על הטרקטורון. הטרקטורון פגע בסלע שהיה מימין לשביל, תוך שהכידון פוגע בבטנה של התובעת בעוצמה רבה.
ביום 8.3.2015 התקיים דיון שבו נחקרו מרבית העדים. הואיל ואחד מעדי ההגנה לא התייצב לדיון למרות שהוזמן כדין, נקבע התיק לישיבת הוכחות נוספת ליום 22.3.2015. ביום 18.3.2015 ביקשה התובעת להעיד כעד נוסף מטעמה את מר שאפיק מיכאיל אמירה, אחד מזוג החברים שלטענת התובעת השתתפו בטיול. הבקשה נדונה והתקבלה בפתח הדיון ביום 22.3.2015. קבעתי כי הואיל ומדובר בעד שלטענת התובעת היה נוכח במקום בעת התאונה יש להעדיף ערך גילוי האמת על פני הליקויים שבסדרי הדין, תוך מתן אפשרות לנתבעים להתייחס למשקל העדות בסיום ההליכים.
הנתבע 1 – שאדי – הפעיל בעבר עסק של טרקטורונים המכונה "אגדה בשטח" יחד עם חברו סאלח. במהלך התקופה מושא התביעה - היינו מיום 1.3.2009 ועד ליום 31.8.2009 - בוטח עסק הטרקטורונים בפוליסה מספר 140900072409-00 במאגר הישראלי לביטוחי רכב – "הפול".
בתאריך 15.8.2009 הגיעו אליו התובעת והחבר שלה וביקשו לצאת עם הטרקטורון לטיול בבית ג'אן. לאחר שניתנו להם הסברים והדרכות, לקחה התובעת את הטרקטורון ושילמה באמצעות החבר סכום של 340 ₪. על סכום זה הוצאה קבלה לתובעת. לאחר שהתובעת סיימה את הרכיבה על הטרקטורון ועזבה את שטח בית העסק, קיבל הנתבע 1 שיחת טלפון מהחבר של התובעת אשר טען שהתובעת נפגעה בתאונת אופניים בצד הדרך לכיוון בית ג'אן. הנתבע 1 יצא לעזרת התובעת יחד עם חבר בשם סלאם אמיר פאעור ששהה אצלו באותו רגע. כאשר הנתבע 1 הגיע למקום, ראה מספר אנשים אשר התאספו לצד התובעת שהייתה שרועה בצד הדרך ואופניה היו מונחים לצידה. בסמוך הייתה המכונית של החבר עם התקן אופניים שהיה מחובר למכונית. מאחר שהיה ברור שהתובעת סובלת מכאבים, לקח הנתבע 1 את התובעת לרופא משפחה בשם ד"ר מוסטפא קבלאן שהיה בכפר. התובעת נכנסה לרופא לבדה ולאחר שהוא בדק אותה הוא הפנה את התובעת לבית החולים בנהריה.
מר סלאם אמיר (פאעור) אסעד העיד כי יצא כהרגלו למסלול ריצה בחיק הטבע באזור בית ג'אן, וביקר את חברו מר שאדי קבלאן במאהל הטרקטורונים. באותה עת קיבל שאדי שיחת טלפון מבחור אשר אמר לו שהבחורה שהייתה קודם לכן במסלול הטרקטורונים נפגעה בתאונת אופניים בצד הדרך לכיוון בית ג'אן. סאלם יצא עם שאדי לכיוון מקום התאונה, לשם מתן סיוע. בהגיעו למקום ראה סאלם בחורה פצועה שרועה בצד הדרך ולצידה מונח זוג אופניים.
מר כמאל סלמאן דובא ומר נאהי סאמי מרעי הצהירו כי בעת ששהו עם בני משפחותיהם בפיקניק, שמעו צעקה בקרבת מקום לאחר שמספר דקות/שניות קודם לכן ראו בחורה רוכבת על אופניים על הדרך לכיוון בית ג'אן. למשמע קול הזעקה רצו למקום ונוכחו לראות בחורה שרועה לצד הדרך ולצידה מונחות אופניים. (במהלך הדיון ביום 8.3.2015, החליטו הנתבעים לוותר על עדותו של מר כמאל סלמאן דובא, ומשכך תצהירו לא ישמש כחלק מחומר הראיות).
מר סאמר טריף הצהיר כי לאחר ביקור אצל קרובי משפחה בבית ג'אן ובנסיעתו חזרה נוכח לראות התקהלות של אנשים בצד הדרך וביניהם מר שאדי קבלאן אותו הוא מכיר מתקופת שירותו במשמר הגבול. כאשר עצר סאמר על מנת להושיט עזרה ראה בחורה שרועה בצד הדרך ואופניים מונחות לצידה.
לבקשת הנתבעים זומן לעדות דודהּ של התובעת, מר נעים זיבאני. באמצעות עד זה הגישו הנתבעים תמליל שיחה שנערכה בין העד ובין שאדי, וממנו עולה, לכאורה, כי לאחר התאונה אמרה התובעת לעד שקיבלה את המכה בבטן כתוצאה מרכיבה על אופניים.
הנתבעת 3 צירפה לתיק בית המשפט תעודות עובד ציבור ממשרד הרישוי בנוגע לרכבים שהיו בעבר בבעלות הנתבעים 1 ו-2 ושבבעלותם כיום. כמו כן, הוגש תצהיר מטעם גב' טובה סמנה - מנהלת מחלקת פוליסות ב"מאגר הישראלי לביטוחי רכב" ("הפול"). לאחר חקירתו של הנתבע 1 ותשובותיו לעניין פוליסות הביטוח, הודיעה הנתבעת 3 שהיא מושכת את תצהירה של גב' סמנה מחומר הראיות. (פרו' עמ' 69, שורות 3-5).
הנתבעת 4 הגישה תיק מוצגים מטעמה אליו צירפה תעודת ביטוח חובה לרכב מס' רישוי 53-970-63, גיליון חדר מיון מבית החולים נהריה מיום 15.8.2009 החתום על ידי ד"ר הופמן רות, מסמך רפואי מחדר מיון ביה"ח נהריה מיום 15.8.2009 החתום על ידי וינר רות- אחות מוסמכת, ותיעוד רפואי.
דיון והכרעה:
לאחר שעיינתי בטענות הצדדים ובראיות שלפניי שוכנעתי כי התובעת נפגעה בתאונת דרכים עם טרקטורון ולא עם אופניים, וכי הטרקטורון לא היה מבוטח בביטוח חובה. לתובעת לא הייתה סיבה לחשוד שהטרקטורון אינו מבוטח, ולכן יש לחייב את "קרנית" בתשלום הפיצויים לתובעת בסכום עליו הוסכם. כמו כן, הואיל והנתבעים 1 – 2 (צדדי ג') העמידו לשימוש התובעת טרקטורון שלא היה מבוטח עליהם לשפות את "קרנית" במלוא סכום הפיצוי המוסכם, בתוספת הוצאות משפט.
וביתר פירוט:
תאונת טרקטורון או תאונת אופניים:
נוכח כל אלה טענו הנתבעים שהתובעת לא הוכיחה את גרסתה. לשיטת הנתבעים - התובעת לא הציגה ראיות חיוניות; נמצאו סתירות בין עדות התובעת לעדות המאוחרת של העד מטעמה; התובעת לא פעלה בשקידה סבירה על מנת לברר קיומו של ביטוח חובה לטרקטורון, ולא פעלה לאחר התאונה על מנת לברר את פרטי הטרקטורון ופוליסת הביטוח.
בפתח הדיון אבקש להתייחס לעניין עדי הראייה שלא הובאו לעדות על ידי התובעת. התובעת העידה בכנות כי לא רצתה ליצור עם ארוסה לשעבר קשר שכן החלה בחיים חדשים: "ש: את לא רצית כל כך להיות אתו בקשר. ת: לא , לא , לא היה לי כל כך, אני התחלתי חיים חדשים, אני , אני התחתנתי, אני הבאתי ילד, סיימתי לימודים, אני, אני התחלתי פרק חדש בחיים שלי." (עמ' 39, שורות 24-25). אמנם נשמעו מפי התובעת גם דברים אחרים בעניין זה, אך אני סבור שזה ההסבר להימנעות התובעת מהעדת הארוס לשעבר. התובעת לא הייתה בקשר עם העדים לתאונה לאחר הגשת כתב התביעה והפרידה מארוסה לשעבר. גם העד מר שאפיק העיד כי מאז שהתובעת הגישה את התביעה לבית המשפט בשנת 2009 ועד היום הוא והתובעת לא היו בקשר (עמ' 200, שורות 11-15). מר שאפיק העיד כי הוא יודע היכן מתגורר הארוס לשעבר, הואיל ומדובר בקרוב משפחה שלו, אך לטענתו "אצלנו יש דברים לא נעימים לפעמים ביפו קורים כי אנחנו עדיין במנטאליות ערבית. היא כבר התחתנה, ארוס שלה היה בן דוד שלי, החברה שלי היא כבר גם התחתנה. אנחנו פשוט מאוד, היא כנראה ניסתה לא לערב אנשים מבחוץ שהיו בטיול וגם לא רצתה להביא כנראה גם את בן דודה שלי, כי גם יכול להיות שלא נעים , זה משהו שלא נותן לבן אדם להרגיש בנוח...כי גם הוא מתחתן, גם הבחורה גם התחתנה...זה לא כל כך נוח" (עמ' 202, שורות 16-23). גם התובעת חזרה על הדברים הללו בסוף דיון ההוכחות: "...התחתנתי, פתחתי דף חד בחיים שלי. אני לא הבאתי את העדים, אז באמת כאילו אנחנו, זה מנטאליות, זה לא רציתי לחזור אחורה. אנחנו גמרנו בלא טוב, כאילו כל אחד הלך, התפצלנו, זה לא רציתי לחזור אחורה..." (עמ' 207, שורות 22-30). גם מר זיבאני בעדותו הניח שהתובעת יודעת היכן מתגורר הארוס לשעבר אך הוסיף: "היא לא רוצה אולי להכניס אותו בגלל שהם עזבו אחד את השני." (עמ' 171, שורות 5-10).
עינינו הרואות כי במקרה זה יש לבחון בשבע עיניים את החזקה הקובעת שהימנעות מהבאת עד פועלת לחובת בעל הדין שנמנע מלהביאו. מכל מקום, יש לבחון חזקה זו לאור מכלול הראיות, ואין בה כדי להכריע את גורל התביעה באופן בלעדי.
זאת, לעומת עדויות ההגנה, ובמיוחד עדויות הנתבעים 1-2, מהן התרשמתי לרעה כעדויות מגמתיות ובלתי מהימנות. בעדויות מטעם ההגנה מצאתי סתירות היורדות לשורש העניין.
ועתה ליתר הראיות.
בנוסף, מחקירתו של סאלח לא ברור היכן בדיוק הוא היה בעת קרות התאונה. בהתחלה טען סאלח שבזמן ששאדי קיבל את ההודעה על התאונה הוא היה באוהל של העסק (עמ' 109, שורות 5-8), אך בהמשך כשנשאל אם כאשר התובעת וארוסה סיימו את טיול הטרקטורונים וחזרו לאוהל הוא ראה שהם פרקו מהרכב את אופניהם ויצאו למסלול רכיבה, השיב סאלח באופן מתחמק שלא ראה מחמת ששדה הראייה שלו היה חסום. (עמ' 115, שורות 24-27).
זאת ועוד, מר מרעי העיד שהוא התקשר לשאדי ושאדי הגיע בתוך דקה או שתיים (עמ' 129 ש' 16 – 18). גרסה זו מנוגדת לאמור בתצהירו של העד, שם נאמר שכשהעד הגיע למקום נאמר לו על ידי הנוכחים שכבר התקשרו לשאדי. משמע, לא העד עצמו התקשר. גם שאדי מצהיר כי מי שהתקשר אליו, כביכול, היה ארוסה של התובעת ולא מרעי (סעיף 6 לתצהיר שאדי).
לטעמי, ראייה זו אינה יכולה לסייע לנתבעים. ההיפך הוא הנכון.
הקלטת השיחה אינה אמינה, וגם התמליל לוקה בחסר. מדובר בהקלטה חלקית של שיחה שהתקיימה בין שאדי ובין מר זיבאני, דודה של התובעת. השיחה לא הוקלטה מתחילתה, ולא צורף אישור תרגום מנוטריון על תרגומה מערבית לעברית.
בנוסף, מר זיבאני הוזמן להעיד על ידי הנתבעים והתבקש להסביר את פשר הדברים שנאמרו על ידו. התרשמתי ממהימנות עדותו של מר נעים זיבאני, אשר העיד שמדובר בקטע מתוך שיחה שהתקיימה בשעה שהעד הוזמן לבצע עבודה בכפר של שאדי. השיחה התקיימה בסיום יום עבודה שבמהלכו הוטרד העד פעמים רבות על ידי שאדי והוא חש מאוים. לדברי העד הוא חשש שלא יקבל את התמורה לעבודתו ואף חשש לשלומו הפיזי. בנסיבות אלה, נענה העד ונתרצה לומר את שביקש שאדי לשמוע. קטע זה בלבד הוקלט ותומלל על ידי שאדי. העד הדגיש שהוא לא היה במקום התאונה ולא היה עד לה, ועל כן אינו יודע את אשר ארע בתאונה (עמ' 168, שורות 18-24 עמ' 169, שורות 10-22). עיון בתמליל שהוגש על ידי הנתבעים מחזק את גרסת העד לגבי הנסיבות שבהן נאמרו הדברים. נקל להבחין בצורה המגמתית שבה מנהל שאדי את השיחה, עד כדי שימת הדברים בפי העד.
לעומת זאת, בעדותו של העד בבית המשפט נמצא חיזוק משמעותי לגרסת התובעת. מר זיבאני העיד כי הוא ואשתו היו הראשונים לבקר את התובעת בבית החולים, בסמוך לאחר קרות התאונה, וכי ראו שם את הארוס של התובעת, עיסא, וכן את בני הזוג שאפיק ורים (עמ' 176, שורות 12-17). כזכור, הנתבעים כופרים כליל בקיומם של זוג החברים שאפיק ורים בטיול הטרקטורונים וטוענים כי התובעת ובן זוגה היו במקום לבדם.
לעומת תגובה מתחכמת זו, כאשר עומתה התובעת עם הטענה לפיה הדוד שלה מכפר יאסיף (אח של אימה) אמר שהיא נפלה מאופניים וכי קיימת הקלטה של אמירה זו, השיבה על כך התובעת בפליאה וטענה "...זה שקר...זה לא קרה" (עמ' 29, שורות 14-15). התרשמתי שהתובעת דוברת אמת.
אומנם לטענת מר שאפיק הטרקטורון בו נסעו הוא וחברתו לשעבר נסע מאחורי הטרקטורון בו נסעו התובעת וארוסה ולא לפניהם כפי שטוענת התובעת בתצהירה, אך לטעמי אין מדובר בפרט מהותי, ואפשר שהתובעת או מר שאפיק טועים בעניין זה. העובדה המרכזית היא שבטיול הטרקטורונים היו שני זוגות ולא רק זוג אחד – כטענת הנתבעים – וכי התובעת נפגעה בתאונה עם הטרקטורון. בעת שרכב התובעת הגיע לסיבוב, הם התהפכו והכידון של הטרקטורון פגע לתובעת באזור המעי (עמ' 189, שורות 8-11). לשאלה מה עשה המדריך לאחר התאונה, השיב מר שאפיק כי המדריך לא עשה דבר ולא היה להם שם אפילו עזרה ראשונה (עמ' 190, שורות 11-27). לאורך כל חקירתו, וכאשר נשאל מר שאפיק האם היו עם התובעת וחבריה זוג אופניים, השיב שוב ושוב בשלילה (עמ' 192, שורות 22-24, עמ' 201, שורות 3-5, עמוד 204, שורות 13-16) עוד הוסיף מר שאפיק כי אין לו מתקן אופניים על הרכב ובחיים לא היה לו (עמ' 201, שורות 3-5). כשנשאל מר שאפיק כמה טרקטורונים היו בטיול השיב "...אנחנו כולה שלוש טרקטורונים...מדריך ושני טרקטורונים." (עמ' 194, שורות 15-17). עוד טען מר שאפיק כי בזמן שהתובעת "נפלה בסיבוב הזה, החברה שלי גם פחדה ונבהלה וגם איבדה שליטה. גם אנחנו שנינו נפלו, אבל אנחנו לא קרה לנו שום דבר." (עמ' 195, שורות 6-8).
שוכנעתי כי עדותו של מר שאפיק היא עדות מהימנה, ולא מצאתי סיבה להטיל בה ספק. מדובר בעד היחיד בתיק זה שאין לו קרבה למי מהמעורבים ואין לא כל עניין בתוצאות ההליך. לאורך כל העדות חזר מר שאפיק על כך שהמדובר בתאונת טרקטורון ולא בתאונת אופניים. מר שאפיק העיד כי למיטב זכרונו ההזמנה של הטרקטורונים בוצעה על ידו. עדות זו משתלבת היטב עם העובדה שהקבלה עבור הטרקטורונים (נספח ב' לתצהיר שאדי) רשומה על שם "שפיק". מדובר בקבלה על סך 340 ₪, ומצוין בה שמחיר יחידה הוא 170 ₪, וכי התשלום הוא עבור שתי יחידות. ראוי לציין כי שאדי הסתבך בעדותו בהתייחסו לקבלה זו. שאדי – אשר טען כי לא היה כלל חבר בשם "שפיק" בכל האירוע, לא ידע להסביר הכיצד מופיע השם שפיק על גבי הקבלה. גם ההסבר לפיו המחיר מתייחס לטרקטורון אחד ומחיר יחידה בסך 170 ₪ מתייחס לכל אחד משני בני הזוג, אינו סביר בעיניי. העסק הוא עסק של השכרת טרקטורונים ולפיכך ברור שיחידה בהקשר זה היא טרקטורון. העד מר שאפיק העיד מזיכרונו שמחיר הטרקטורונים היה קרוב לזה הנקוב בחשבונית. כך השיב העד במענה לשאלת בית המשפט כמה עלה טרקטורון: "לזוג נראה לי 170, 180. לא זוכר בדיוק. באמת. או 160. לא זוכר בדיוק" (עמ' 193 ש' 2). פרט זה שתואם במדויק את הסכום הנקוב בחשבונית, מחזק את מהימנותו של העד בעיניי.
האם היה הטרקטורון מבוטח בביטוח חובה?
בחקירת הנתבע 1 עלו סתירות רבות בנוגע לטענתו כי התובעת או מי מטעמה לא פנתה אליו לשם קבלת פרטי הביטוח. בתחילה טען הנתבע כי לאחר התאונה לא ביקשו ממנו דבר (עמ' 66, שורות 25-30) אך בהמשך חקירתו שינה הנתבע גרסתו וטען כי בעצם התקשר אליו מישהו ממשפחת התובעת, אך השיחה הייתה קצרה ולא משמעותית (עמ' 67, שורות 7-9). לאחר מכן טען הנתבע כי יכול להיות שבעקבות התאונה מישהו ממשפחת התובעת התקשר אליו ואמר לו שירשום שמדובר בתאונת טרקטורון, אך הוא לא הסכים לרשום את אשר לא התרחש בפועל (עמוד 72, שורות 29-30, עמוד 73, שורות 1-17). לאחר מכן ובהמשך החקירה כאשר נשאל הנתבע שוב למה לא כתוב בתצהיר על השיחה מבן משפחת התובעת, השיב זה, כי לא הייתה שיחה כזו וכי הוא איש חוק (עמ' 74, שורות 6-9). בחקירתו הנגדית של הנתבע 2 התברר כי שהפניה לנתבעים הייתה בסמוך לתאונה: "הניסיון לשלוח, לקבל מאתנו את הפוליסת ביטוח זה היה שבוע, שבועיים אחרי זה, ניסו להתקשר אלינו..." (עמ' 107, שורות 7-13). אין חולק על כך שהנתבעים לא סיפקו לתובעת את פרטי הטרקטורון או פוליסת הביטוח. הסיבה לכך, אינה נעוצה בכך שלא הייתה תאונת טרקטורון – כדברי הנתבע 1 – אלא בכך שהנתבעים הפעילו עסק של טרקטורונים שבו לא היו הטרקטורונים מבוטחים בביטוח חובה. לו היה הנתבע 1 דובר אמת, היה דואג לשלוח את פרטי הטרקטורון שעליו רכבה התובעת עובר לתאונה – לשיטתו – יחד עם פרטי הביטוח ועם מכתב נלווה האומר שהתובעת לא נפגעה בתאונת טרקטורון.
דא עקא, מן הראיות שהוצגו בתיק זה עולה ללא צל של ספק שבעת התאונה היו בבעלות הנתבעים מספר טרקטורונים אשר שימשו בעסקם של הנתבעים ולא בוטחו בביטוח חובה, בניגוד לחוק. בתחילת החקירה הנגדית טען הנתבע 1 כי בעסק היו 3 טרקטורונים וכי רק אחד מהם היה מבוטח. לטענתו בכל פעם העבודה הייתה מתבצעת באמצעות טרקטורון אחד (עמ' 62, שורות 15-24). בהמשך נאלץ הנתבע 1 לאשר שבשטח היו לפחות 2 טרקטורונים, כאשר על אחד מהם רוכב המדריך. בשלב זה טען הנתבע 1 כי הטרקטורון המבוטח שימש את זוג הלקוחות ואילו המדריך רכב על טרקטורון שאינו מבוטח. הטרקטורון השלישי היה בבית כי לא היה בו צורך (עמ' 62, שורות 25-62, עמוד 63, שורות 1-9).
וכך נרשם בחקירה:
"ש. אמרת שבאותה תקופה היו לך 3 טרקטורונים פעילים, ורק,
ת. אם אני לא טועה, כן.
ש. ורק לאחר היה ביטוח.
ת. נכון מאוד." (עמ' 87, שורות 3-8).
ברם, כשנשאל הנתבע 2 – סלאח מוחמד גאנם - כמה טרקטורונים היו ביום הטיול נשוא התביעה בעת שהוא שימש כמדריך, השיב כי היו 3 טרקטורונים בשטח (עמ' 105, שורות 3-4). לטענת הנתבע 2 הטרקטורון הראשון בו הוא רכב היה שייך לקרוב משפחתו של הנתבע 1- ראני, בטרקטורון השני רכבו התובעת וחברה והשלישי נשאר בשטח לאחר הטיול. בהמשך טען הנתבע 2 כי הטרקטורון של המדריך היה ככל הנראה ללא ביטוח אך הדבר תלוי בעונה, שכן לפעמים כל הטרקטורונים היו מבוטחים, אך לא תמיד. (עמ' 106, שורות 1-14).
אינני מקבל את גרסת הנתבעים בעניין זה.
זאת ועוד, כשנשאל הנתבע 1 האם הוא ושותפו לעסק רכבו באופן מודע על טרקטורון בלתי מבוטח השיב הנתבע 1 כי זה החיים שלו והוא רוכב טרקטורון ויש לו טסט לרכב וכי שאלה זו אינה רלוונטית, כי מדובר בחיים שלו שהינם באחריותו. (עמ' 87, שורות 15-26). אפס, כשנתבקש הנתבע 1 לפרט אילו טרקטורונים היו בשטח ביום התאונה ומה מספר הרישוי שלהם, השיב כי לא הגיע מוכן לדיון עם הפרטים הללו (עמ' 64, 27-30). כאשר נשאל הנתבע 1 מדוע לא התייחס בתצהירו לכך שיש טרקטורון שאינו מבוטח, השיב כי לא אירעה תאונה בטרקטורון ומשכך לא התייחס לטענה זו ולא לקח אותה ברצינות. (עמ' 69, שורות 11-15). בהמשך, עומת הנתבע עם טענת התובעת כי היה זוג נוסף אשר התלווה לטיול ביום התאונה וכפועל יוצא היו כמה טרקטורונים שיצאו לשטח באופן סימולטני, הנתבע 1 הכחיש את טענה זו אך בד בבד טען כי לא יודע אם הרישומים של האנשים שיצאו לשטח ביום התאונה נשמרו, למרות שטען כי הוא עורך רישומים כאלו. (עמ' 66, שורות 4-18).
בהמשך החקירה כאשר הוצגה לנתבע 1 תמונה של האתר באינטרנט "אגדה בשטח" שם נראים 6 טרקטורונים ולא רק 3, השיב העד "יפה, אין שום בעיה, לפעמים היו" (עמוד 75, שורות, 8-9). לאחר מכן העלה הנתבע גרסה חדשה לפיה לעיתים חברים שמחזיקים ברשותם טרקטורונים משלהם, היו מצטרפים אליהם לעיתים לטיולים, אך אין זה אומר כי אלו הטרקטורונים שלהם. (עמ' 75, שורות 11-14), ועוד טען הנתבע 1 כי התמונות באתר בכלל נועדו לצורכי פרסום בלבד (עמוד 75, שורות 21-24). ברם, כשנתבקש הנתבע לזהות את הטרקטורונים השייכים לו מתוך התמונה שצולמה לאתר, השיב "לא יודע, לא יודע לזהות. טרקטורונים כאלה יש לא מעט בכפר." (עמ' 75, שורות 27-29). כאשר נשאל הנתבע היכן מספרי הרישוי של הטרקטורונים בתמונה, השיב כי הם ממוקמים באזור נמוך יותר ומשכך התיק בתמונה מסתיר אותם וכי "...לפעמים זה, כשאתה במסלול, יש קפיצות, זה יורד, ה, המספר למטה, איפה התיק..." (עמ' 77, שורות 15-23). בתחילת החקירה טען הנתבע לגבי הטרקטורונים ששייכים לעסק, כי טרקטורון אחד היה בצבע אדום והשני בצבע כסף (עמ' 65, שורות 7-20) אך בהמשך החקירה נטען כי יכול להיות שהם גם רכשו טרקטורונים כחולים (עמ' 78, שורות 7-10). לאחר מכן טען העד כי אינו זוכר בעצם את הצבעים של הטרקטורונים (עמ' 78,שורות 13-14). בהמשך החקירה הנגדית הוצגה לנתבע 1 תעודת עובד ציבור מתאריך 13.3.2013 ממנה עולה כי רק על שם סלאח (הנתבע 2) היו רשומים 4 טרקטורונים בשנת התאונה (11.1.2009), ולכך השיב הנתבע 1 "בסדר, אין בעיה, אין בעיה, אולי, אני, אני לא זוכר, לפני 6 שנים. אני לא זוכר מה אכלתי אתמול." (עמ' 93, שורות 17-21). כמו כן כשעומת הנתבע 1 עם כך שבשנת 2009 היה רשום על שמו טרקטורון נוסף מספר 1705824, טען כי כלי זה לא היה בשימוש אלא נועד למטרת פירוק חלקים (עמ' 93, שורות 26-30).
חבותה של קרנית וחבותם של הנתבעים 1 – 2:
"אין לצפות מאדם המגיע לעסק המשווק טיולי טרקטורונים ויוצא לטיול קצר בשטח לאחר ביצוע תשלום במשרד מסודר ובתוך עסק הומה לקוחות הממתינים לתורם לעלות לטרקטורונים כי יחשוד שבין הטרקטורונים עלול להימצא טרקטורון נטול ביטוח, ואין להעמיד דרישה לפיה יבחן היטב את סוגיית הביטוח שהוצא לטרקטורון.
לפיכך יש לקבוע שחלה בעניינו של התובע הוראת סעיף 7א לחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה- 1975, מאחר ולא היה עליו לחשוד שהטרקטורון אינו מבוטח, והתובע זכאי לפיצוי בגין הנזקים שנגרמו לו בתאונה. "
(ת.א. (י-ם) 8196/06 חזות נ' קרנית (2011)).
לפיכך, אין סיבה שלא לחייב את קרנית בפיצוי התובעת בגין נזקי הגוף שנגרמו לה. התובעת ממלאה אחר התנאים הקבועים בסע' 7א לחוק הפיצויים. התובעת נפגעה כשנהגה ברכב בהיתר מאת בעליו או המחזיק בו, הנתבעים 1 – 2, ללא ביטוח לפי פקודת הביטוח, והיא לא ידעה על כך ובנסיבות העניין גם לא היה סביר שתדע, ועל כן היא זכאית לתבוע פיצויים מקרנית.
זכותה של קרנית לחזור בתביעה כלפי הנתבעים 1 – 2 קבועה בסעיף 9 לחוק הפיצויים, האומר:
"(א) מי ששילם פיצויים המגיעים לפי חוק זה לא תהא לו זכות חזרה על אדם אחר החייב בפיצויים לפי חוק זה זולת הזכות לחזור על אחד מאלה:
(1) מי שאינו זכאי לפיצויים כאמור בסעיף 7;
(2) מי שאין לו ביטוח לפי פקודת הביטוח או שהביטוח שיש לו אינו מכסה את החבות הנדונה, למעט מי שהיה לו ביטוח שנתי שתקפו פג תוך 30 יום לפני התאונה;
(3) בעל הרכב או המחזיק בו כאמור בסעיף 7א.
(ב) חבותו של מי שחוזרים עליו לפי סעיף קטן (א), תהיה לפי פקודת הנזיקין.
(ג)..."
בהתאם לסעיף 9(א)(3) הנ"ל, זכאית קרנית לחזור אל הנתבעים 1 – 2 בהיותם בעלי הטרקטורון או המחזיקים בטרקטורון שבו נהגה התובעת ללא ביטוח בהיתר מהנתבעים 1 – 2. על פי סע' 9(ב) הנ"ל חבותם של הנתבעים 1 – 2 תהיה לפי פקודת הנזיקין. אופן החלוקה וייחוס האחריות, ייקבע על פי ה"אשם המוסרי" של החבים בהחזר, בהתאם להוראות סעיף 84(ב) לפקודת הנזיקין. (ע"א 114/85 קרנית נ' אברהם ואח' (1987).
הנתבעים הוסיפו חטא על פשע בכך שלאחר שהתרחשה התאונה ניסו להציגה כתאונת אופניים ולא כתאונת טרקטורון, כדי להתחמק מאחריותם. בנסיבות אלה אין להקל עם הנתבעים ועליהם לשפות את קרנית בגין מלוא סכום הפיצויים שעליה לשלם לתובעת.
סוף דבר:
הנתבעים 1 ו-2, יחד ולחוד, ישלמו לנתבעת 3 שכר טרחת עורך דין בסך 12,000 ₪ והוצאות משפט בסך 3,000 ש"ח.
כמו כן, ישלמו הנתבעים 1 – 2 לקרנית הוצאות משפט בסך 11,000 ₪ ושכ"ט עו"ד בסך 15,000 ₪. סכומים אלה ישאו הפרשי הצמדה וריבית כדין מהיום.
עוד ישלמו הנתבעים 1 – 2 לקרנית את סכום יתרת האגרה שתשלם קרנית בתביעה העיקרית, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום התשלום.
ולבסוף, הנתבעים 1 – 2 ישלמו את יתרת האגרה בהודעה לצד שלישי שהוגשה כלפיהם והתקבלה.
התשלומים ישולמו עד ליום 10/7/15.
ניתן היום, י"ד סיוון תשע"ה, 01 יוני 2015, בהעדר הצדדים.
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | מנסור ריאהם | זיו רזניק |
נתבע 1 | שאדי שפיק קבלאן - ת.ז. 37756152 | סמיר זידאן |
נתבע 2 | סאלח מחמד גאנם - ת.ז. 39141999 | סמיר זידאן |
נתבע 3 | המאגר הישראלי לביטוח רכב-"הפול" | עמיחי טרוזמן |
נתבע 4 | קרנית קרן לפיצוןי נפגעי תאונות דרכים | אילן חגי |
מודיע 1 | קרנית קרן לפיצוןי נפגעי תאונות דרכים | אילן חגי |
מקבל 1 | שאדי שפיק קבלאן | סמיר זידאן |
מקבל 2 | סאלח מחמד גאנם | סמיר זידאן |