תובעות | 1. מ.ת.ח. גבוה אחזקות עפר ואספלט בע"מ ח.פ. 512628066 2. ר. סחאלי בנייה ותשתית בע"מ ח.פ. 512540030 שתיהן ע"י עו"ד ת'אבת ביידוסי |
נגד | |
נתבעות | 1. חברת זלמן בראשי ואחיו בע"מ ח.פ. 510883124 2. מנורה מבטחים חברה לביטוח בע"מ שתיהן ע"י עוה"ד י' נחשון ורוני פלג |
פסק - דין |
תביעה לפיצוי נזקי רכוש ישירים ועקיפים שנגרמו בשל אירוע התהפכות מדחס באתר עבודה.
א. ההליך והצדדים לו
ב. נסיבות האירוע והאחריות לו
לאחר שבחנתי את הראיות ונתתי את דעתי לטיעוני הצדדים בסיכומיהם, מצאתי שאת האחריות לאירוע – קרי, להתהפכות המדחס אגב שינועו באתר – יש להשית בחלקים שווים על התובעות מזה ועל הנתבעות מזה. להלן יובאו הטעמים לכך.
דרוויש שלל את טענת התובעות לפיה נפגע המדחס ביום האירוע אגב הובלתו למקום אחסנת הכלים בתום יום העבודה [עמ' 26 ש' 12-10]; עוד הדגיש שטיפולו במדחס היה בגדר 'טובה' שניתנה לתובעות, ללא תשלום, וכי במתכונת זו פעלו הצדדים משך שמונה או עשרה ימים, עד לאירוע [עמ' 27 ש' 25-22]. בעדותו זו סתר דרוויש את עדות חלבי, שטען כי יום האירוע היה יום העבודה הראשון של התובעות והמדחס באתר [ר' עמ' 13 ש' 28-25]. בכל העניינים הללו, ובאחרים שידונו להלן, עדיפה עדותו של דרוויש במונחי מהימנות על-פני עדות חלבי, שניכר שלא דקדק בתיאור העובדות כהווייתן.
על-יסוד דברים אלה יש לקבוע ששינוע המדחס באתר על-ידי דרוויש, עובד נתבעת 1, בכלל – ובמועד האירוע בפרט, ביטא התנהלות אד-הוק של הצדדים ולא נבע מהתחייבות חוזית של חברת בראשי שהשיתה עליה אחריות להובלת המדחס ושינועו עבור התובעות. יש לכך נפקות בהערכת חלקו ואחריותו של כל אחד מן הצדדים באירוע.
הוכח שבעת האירוע אכן הועבר המדחס באמצעות טרקטור של נתבעת 1 בו נהג דרוויש, עובד חברת בראשי [עדות דרוויש, עמ' 26 ש' 29-2]; דא עקא, הוכח גם שהמדחס לא הועבר בדרך שתוארה בתצהיר חלבי. דרוויש הטעים ש'תפוח' המדחס פורק על-ידי עובדי התובעות בבוקר יום האירוע ונלקח לתיקון, באופן שמנע את גרירת המדחס באמצעות יצול הטרקטור; על-כן קשר דרוויש את המדחס באמצעות וו אל כף הטרקטור, ובדרך זו סובב אותו כפי שהתבקש והעמידו במקום שאיפשר לעובדי התובעת 2 להעמיסו על משאית הטריילר שלהם; המדחס אף לא נפל במהלך הובלתו בדרך זו, כנטען על-ידי חלבי, אלא לאחר שהובלתו למקום המיועד הסתיימה והוא נותק בידי דרוויש מן הוו שחיברו אל כף הטרקטור [עדות דרוויש בסע' 5-4 ב-נ/2 וכן בעמ' 26 ש' 12-10 ו- 19-15, עמ' 27 ש' 20-2, עמ' 28 ש' 15-1].
בעדותו לפני מסר חלבי כי דרוויש אכן העביר את המדחס באמצעות כף הטרקטור ולא על-ידי רתימתו לייצול, שכן לא היה יצול שניתן היה לחבר אליו את המדחס; עוד מסר שהדבר נעשה כדי לסובב את המדחס, כפי שתיאר דרוויש בעדותו, וכי נפילת המדחס ארעה בזמן שחרורו מכף הטרקטור [עמ' 14 ש' 29-25, עמ' 15 ש' 9-2]. חלבי אישר בפה מלא כי תיאור האירוע כפי שהובא בתצהירו לא היה נכון [עמ' 15 ש' 18-11]. מסירת עדות שאינה אמת על-אודות נסיבות האירוע שניצב בלב התובענה ואופן התרחשותו, כל זאת מפי עד מרכזי של התובעות והיחיד מטעמן שנכח באירוע, משליכה לא רק על הערכת אמינותו של חלבי עצמו אלא מחטיאה את התנהלות התובעות בהוכחת התביעה. אין מנוס מלקבוע כי תיאור האירוע כפי שהובא בכתב-התביעה ובתצהיר חלבי חטא למציאות לאשורה, כל זאת בשורה של פרטים מהותיים.
בה בשעה אין הנתבעות פטורות בלא כלום. דרוויש ביאר שהוא נאות לסייע בסיבוב המדחס ביום האירוע, חרף חסרונו של 'תפוח' גרירה ועל-ידי קשירת המדחס לכף הטרקטור. הוא לא עשה כן על דעת עצמו אלא הונחה לכך בידי האחראי במקום מטעם חברת בראשי [עמ' 26 ש' 23-16]. סיבוב המדחס על-ידי הטרקטור בהיעדר 'תפוח' גרירה שיאפשר את חיבור המדחס לטרקטור בדרך הרגילה, בהיעדר יצול לטרקטור ועל-ידי קשירת המדחס בוו לכף הטרקטור, לא היה פעולה קלה; לפי עדותו של דרוויש, הוא הצריך זמן ומאמץ [עמ' 26 ש' 29-15, עמ' 27 ש' 20-12]. זאת ועוד, דרוויש ידע שגרירת המדחס בדרך זו היא דבר מסוכן, ועל כן הסכים לסייע רק בסיבוב המדחס [עמ' 26 ש' 12-10]. בעת הניסיון לשחרר את המדחס מן הוו בתום הסיבוב החל המדחס להשתולל, ואף בכך היה סימן כי פעולת השחרור כרוכה בסיכון [עמ' 27 ש' 9]. במצב דברים זה היה על דרוויש להימנע מכל טיפול במדחס, או למצער לעמוד על-דעתו שאין לשחררו מכף הטרקטור בטעם ייוצב כהלכה. דרוויש שחרר את המדחס מבלי שהמדחס יוצב, והכלי התהפך מיד עם שחרורו [עמ' 27 ש' 8-2]. לפיכך יש לקבוע שבמתן הוראה לסיבוב המדחס על-ידי אחראי באתר מטעם חברת בראשי באמצעות טרקטור של חברת בראשי, ועל-ידי שחרור המדחס מכף הטרקטור בלי שנעשה כל הדרוש על-מנת לייצבו, השיאה נתבעת 1 תרומה משלה להתרחשות האירוע – תרומה בגינה היא חבה באחריות משותפת עם התובעות לקרות האירוע. חבותה זו של נתבעת 1 חלה עם על נתבעת 2.
ג. ראשי הנזק וכימותו
לשם הוכחת הנזק הישיר שנגרם למדחס באירוע – נזק שסכומו הכולל הועמד על 53,150 ₪ [=34,900+18,250] – בחרו התובעות במתווה של הערכת עלות התיקון על-ידי שמאי. הן לא הציגו אסמכתות כלשהן להוכחת העלות הממשית שהייתה כרוכה בתיקון המדחס, אף שאין מחלוקת על כך שהמדחס אכן תוקן בפועל. שמאי התובעות העיד שבתאריך 26.8.2008 ראה את המדחס ואף צילם אותו לאחר שתוקן, אף שעניין זה לא נזכר בחוות-דעתו המשלימה [עמ' 17 ש' 17-16]. שמאי התובעות הדגיש כי לא נדרש לעקוב אחר תהליך תיקון המדחס ואישר שהוא חסר ידיעה על-אודות מקום ביצוע התיקון [עמ' 18 ש' 19-18].
יש בכך כדי ללמד לא רק על אמינותו של סאחלי – שעדותו בכל הקשור לתיקון המדחס בפועל ולעלויות הממשיות שהיו כרוכות בכך הייתה עדות יחידה מטעם התובעות, כמשמעה בסעיף 54(3) לפקודת הראיות; הדבר משליך על מידת הצלחתן של התובעות להוכיח את שיעור הנזק הישיר שסבלו בעטיו של האירוע. ודוק: בכתב-ההגנה דרשו הנתבעות שחשבוניות שהתובעות מבקשות להסתמך עליהן תוגשנה באמצעות עורכיהן [שם, בסע' 9]. התובעות נמנעו מכך ללא מתן טעם. סאחלי טען כי ברשות הפלסטינית אין קבלות וגם לא חשבוניות [עמ' 9 ש' 7-6]. טענתו זו לא הוכחה, והוא לא ניסה לזמן למתן עדות את מבצעי התיקון. אפילו היה בטענה זו ממש, היא אינה סוללת את הדרך להוכחת עלות התיקון על-ידי חשבוניות והצעות מחיר אשר נסבו על תיקון המדחס בישראל – שכן אלה אינן עשויות ללמד על עלויות התיקון הממשיות בהן נשאו התובעות ברשות. חשבוניות והצעות מחיר אלה, שעליהן התבסס שמאי התובעות לשם הערכת עלות התיקון, חסרות כל רלוונטיות משעה שהתובעות החליטו לתקן את המדחס ברשות הפלסטינית, אף עשו כן בפועל – והכול מבלי שהביאו את הדבר לידיעתו של השמאי מטעמן על-מנת שהלה יערוך את שומתו באשר לעלות התיקון בהתאם.
זאת ועוד. הגשת התביעה וכימות הפיצוי שנתבע בה לא על-בסיס עלות התיקון הממשית אלא על-יסוד הערכת שמאי – כשביסוד הערכת השמאי הנחתו כי המדחס יתוקן בישראל אף שלא כך נעשה בפועל – לוקה בניסיון לעשות עושר ולא במשפט על חשבון הנתבעות ולזכות בפיצוי שעולה באורח ניכר על חסרון הכיס הממשי שנגרם לתובעות בקשר עם תיקון המדחס. אם נתקלו התובעות בקושי להוכיח את עלות התיקון ברשות, כי אז היה עליהן להציג חוות-דעת רלוונטית שתאמוד עלות זו כפי שהיא ברשות הפלסטינית. כזאת לא נעשה. תחת זאת בחרו התובעות להסתיר את דבר תיקון המדחס ברשות והשליכו יהבן על חוות-דעת שמאי שהינה, בנסיבות המקרה, חסרת כל רלוונטיות ונטולת משקל בהוכחת הנזק שלשמו ניתנה.
עוד יצוין, במאמר מוסגר, כי הודאת סאחלי בביצוע התיקון ברשות הפלסטינית וטענתו כי את הפח הדרוש לתיקון מעטפת המדחס רכש בישראל – מבלי לבצע את התיקון באותו עסק בתלפיות שעל הצעת המחיר שלו נסמכה חוות-דעתו הראשונית של שמאי התובעות – שומטת את הקרקע תחת טענת שמאי זה כי הפח הדרוש לתיקון מיוחד, ואין מי שמסוגל לבצע את התיקון האמור זולת אותו עסק בתלפיות [עמ' 17 ש' 27 - עמ' 18 ש' 2]. בטענה זו ביקש שמאי התובעות לנגח את חוות-דעתו של שמאי הנתבעות, אשר נסמכה על הצעות מחיר נמוכות יותר לתיקון המעטפת. דא עקא, מתווה התיקון בו בחרו התובעות מלמד כי אין בטענה זו ממש וכי התובעות אינן עשויות להסתמך עליה; מתווה זה מצדד דווקא בעמדת שמאי הנתבעות, לפיה הפח שנדרש לתיקון מעטפת המדחס הוא פח רגיל [עמ' 22 ש' 23-21]. אילו מצאתי שלחוות-הדעת שנתנו שמאי הצדדים יש רלוונטיות להערכת הנזק, כי אז היה מקום להעדיף את חוות-דעת הנתבעות על-פני חוות-דעת התובעות בכל הקשור לעלות תיקון המעטפת.
ראשית, שמאי התובעות בדק את המדחס בתכוף לאחר האירוע. בבדיקתו לא איתר אלא נזק למעטפת החיצונית מן הסוג שתיאר בחוות-דעתו הראשונה; באותה בדיקה לא אותר כל נזק שנגרם לרשת המצנן [עדות שמאי התובעות, עמ' 16 ש' 29 עד עמ' 17 ש' 1 ועמ' 18 ש' 22-20]. לא בא מפיו של שמאי התובעות כל הסבר, בין בחוות-דעתו המשלימה שנסבה על רשת המצנן ובין בעדותו לפני, שיבאר כיצד זה לא הבחין בנזק לרשת המצנן בבדיקתו את המדחס למחרת האירוע. יש בכך כדי להשליך על יכולתן של התובעות לייחס את הנזק ברשת המצנן לאירוע.
שנית, בחוות-דעתו המשלימה של שמאי התובעות, שניתנה כתשעה חודשים לאחר יום האירוע ולאחר המועד בו בדק את המדחס לראשונה, אין כל אמירה שתקשור את הנזק ברשת המצנן לאירוע במונחים של סיבתיות. לא נאמר בה אלא שביום 18.3.2009 המציא סאחלי לשמאי התובעות חשבונית נוספת שמתייחסת למדחס, ועל כן יש להוסיף לשומת הנזק הקודמת את הסך של 18,250 ₪ שנזכר באותה חשבונית.
שלישית, החשבונית עליה נסמכה חוות-דעתו המשלימה של שמאי התובעות, שהופקה על-ידי 'בשן רדיאטורים וחלפים' מקיבוץ נחשונים (להלן בשן), נושאת את התאריך 28.9.2008; היא מאוחרת בחודש ימים ביחס למועד בו חזה שמאי התובעות במדחס כשהוא מתוקן [עמ' 17 ש' 16]. לא ניתן על-ידי התובעות טעם שיבאר הכיצד זה הופקה חשבונית בגין תיקון שהסתיים חודש ימים קודם לכן, או כיצד זה הופקה חשבונית עבור תיקון בישראל כאשר על-פי הודאתו של סאחלי נעשתה מלאכת התיקון ברשות הפלסטינית. ודוק: על-פי חוות-דעתו המשלימה של שמאי התובעות, אותה חשבונית של בשן שהופקה בגין תיקון רשת המצנן לא כללה רק חלפים אלא גם התקנה, קרי – מרכיב של עבודה. הדברים אינם מתיישבים עם עדותו של סאחלי על-אודות תיקון המדחס בשטחי הרשות, וגם מבחינה זו לא ניתן לראות באותה חשבונית ביטוי להוצאה ממשית בה נשאו התובעות. הן לא הציגו תיעוד שילמד על תשלום שהועבר לבשן בגין מרכיבי החשבונית, אף שלדברי העד מטעמן הדבר נעשה בשיקים; סאחלי אינו עשוי לפטור עצמו מנטל הבאת ראיה לביצוע התשלום בטענה כי לתובעת חשבון שוטף אצל בשן [עמ' 10 ש' 19-25]. עדותו של סאחלי ביחס לתיקון הנטען של רשת המצנן נסמכה על הערכות והשערות, ולא עוררה אמון [עמ' 10 ש' 15-9]. התובעות נמנעו מלזמן את נציג בשן לעדות, מבלי שנתנו לכך טעם והסבר.
לבסוף, בחוות-הדעת המשלימה או בעדות שמאי התובעות לפני לא היה כדי לקשור בין רשת המצנן לגביה נטען שתוקנה בידי בשן לבין המדחס שנפגע בתאונה. אין חולק על כך שלתובעות מדחס נוסף, באמצעותו ביצעה עבודות לאחר האירוע [עדות חלבי, עמ' 16 ש' 11-10, 19-18]. חלבי עצמו לא ידע מהו הנזק שנגרם למדחס באירוע והיפנה בעניין זה לשמאי התובעות [שם, ש' 17-16]. שמאי התובעות אישר שאת רשת המצנן בדק במנותק מהמדחס ממנו פורקה, ועל כן אין ביכולתו לקבוע שהרשת שייכת למדחס אותו בדק קודם לכן ובמועד נפרד, טרם מתן חוות-דעתו הראשונה [עמ' 18 ש' 25 - עמ' 19 ש' 10]. לבדיקת הרשת בידי שמאי התובעות –קיומה, מועד עריכתה וביצוע תצלומים במהלכה – אין זכר בחוות-הדעת המשלימה שנסבה על עלות התיקון של רשת המצנן. אין זה חסר של מה בכך אלא פגם ממשי בחוות-הדעת; לפי תוכנה, לא עמדו ביסודה אלא חשבונית בשן שהומצאה לשמאי התובעות בידי סאחלי ביום 18.3.2009, ולא כל בדיקה עצמאית של השמאי את רשת המדחס חודשים רבים קודם לכן.
די באמור לעיל כדי לגרום לדחיית התביעה, ככל שהיא מתייחסת לנזק ברשת המצנן.
סאחלי אישר שאחרים זולתו היו אמונים על הקשר עם רואה-החשבון של התובעת, אלא שהם – חרף היותם קרוביו ושותפיו – לא הובאו למתן עדות [עמ' 6 ש' 22 עד עמ' 7 ש' 1]. אף למחדל ראייתי זה לא ניתן הסבר. התובעות אף לא ביארו מדוע הושבת המדחס, כביכול לשם תיקונו, למשך תקופה בת חודשיים ימים, מיום 22.6.2008 עד יום 25.8.2008 – ולא הראו שיצאו ידי חובת הקטנת הנזק בכך שבחרו במסלול תיקון שימזער את נזקיהן. בהקשר זה ניכר שהנעלם בראיות התובעות היה רב מהגלוי. התובעות לא הראו שבתקופה בה היה המדחס מושבת הן נאלצו לדחות הצעה לביצוע עבודה שלשמה הוא נדרש, באופן שילמד על חסרון כיס אמיתי שנגרם להן בתקופת התיקון. על כן אין התובעות זכאיות לפיצוי בגין נזק עקיף.
ד. סיכומם של דברים
עלות תיקון המדחס שהוכחה בידי התובעות מסתכמת ב- 8,000 ₪. על כן, ונוכח קביעתי בנושא החבות, התביעה מתקבלת בחלקה, תוך חיוב הנתבעות לשלם לתובעות סך של 4,000 ₪ שיישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום הגשת התביעה (22.10.2009) עד יום פסק-הדין. חלוקת החבות בין הנתבעות בינן לבין עצמן תהא לפי יחסיהן החוזיים; כלפי התובעות הן תחובנה ביחד ולחוד.
בשים לב לפער הגדול בין סכום התביעה לבין הסכום הממשי שנפסק לתובעות, ומשהוברר כי התובעות לא דקדקו בטענותיהן ולא פרשו בכתב-התביעה ובתצהיריהן את המסכת העובדתית הנוגעת לנסיבות האירוע ולתיקון המדחס כפי שהייתה לאשורה – באופן שהיה בו כדי להכביד על בירור ההליך, להאריכו ולסרבלו – לא יעשה צו להוצאות. כל אחד מן הצדדים ישא בהוצאותיו.
הסכום הפסוק ישולם לתובעות תוך שלושים יום מן המועד בו יומצא פסק-הדין, שאם לא כן יתווספו לו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום פסק-הדין ואילך עד מועד התשלום בפועל.
המזכירות תמציא את פסק-הדין לצדדים ותסגור את התיק.
ניתן היום, ט"ו תשרי תשע"ה, 09 אוקטובר 2014, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
14/09/2010 | החלטה על בקשה של נתבע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה בהסכמה. 14/09/10 | קרן אניספלד | לא זמין |
23/06/2013 | החלטה מתאריך 23/06/13 שניתנה ע"י קרן אניספלד | קרן אניספלד | צפייה |
30/06/2014 | הוראה לתובע 1 להגיש סיכומים | קרן אניספלד | צפייה |
08/07/2014 | החלטה מתאריך 08/07/14 שניתנה ע"י קרן אניספלד | קרן אניספלד | צפייה |
09/10/2014 | פסק דין שניתנה ע"י קרן אניספלד | קרן אניספלד | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | תאבת ביידוסי | |
נתבע 1 | חמדה בר נור | יוסף נחשון |
נתבע 2 | יוסף נחשון |