לפני כב' השופטת (בדימ') מיכל אריסון-חילו נציגת ציבור (עובדים) גב' עליזה הרפז נציג ציבור (מעבידים) מר צבי וינשטוק | ||
התובע/הנתבע שכנגד | סרגיי מרדכייב ת.ז. 310380225 ע"י ב"כ עו"ד ענת פרטוש | |
- | ||
הנתבעת הנתבעת/התובעת שכנגד | 1. כימוטל בע"מ ח.פ. 512120554 ע"י ב"כ עו"ד קרן קופרמן ממשרד עו"ד ש. פרידמן ושות' 2. דיפוכם (1989) בע"מ ח.פ. 511385684 ע"י ב"כ עו"ד כרמית פלד ממשרד עו"ד ש. פרידמן ושות' |
פסק – דין |
עיקר טענות התובע
עיקר טענות כימוטל ודיפוכם
דיון והכרעה
עוד טוען התובע, כי דיפוכם וכימוטל קנו את חברת קדרון בע"מ (ר' עמ' 16 לפרוטוקול ש' 20) וכי באותה תקופה, מתוקף עבודתו בקדרון, הוא החזיק בהיתר בר תוקף להובלת חומרים מסוכנים. לאחר מספר חודשים בהם עבד בחברת דיפוכם, פג תוקפו של ההיתר והוא נשלח לקורס חומרים מסוכנים במשרד התחבורה, על ידי כימוטל וקיבל היתר חדש על שם כימוטל. לגישתו, יש בכך משום הצהרה של כימוטל כי התובע הוא עובד שלה, והיא קיבלה על עצמה את התחייבויות הנתבעות כמעסיקתו של התובע. זהו טיבו של היתר להובלת חומר מסוכן המתחדש אחת לשנתיים. מוסיף התובע וטוען כי הוא נהג להחנות את הרכבים בהם נהג בחניונה של כימוטל, את תלושי שכרו קיבל במשרדי כימוטל וכך גם כל עניין אדמיניסטרטיבי אחר. עוד טוען התובע כי הנתבעות שתיהן נקטו בדרך העסקה זו, על מנת להמנע מלשלם לו את זכויותיו כעובד, על פי צו ההרחבה בענף ההובלה.
דיפוכם איננה עוסקת בהובלה, אלא בשיווק ומכירה, ומשכך מובילה את מוצריה ללקוחותיה במשאיות רגילות ולא במיכליות (המיועדות להפצת חומרים מסוכנים).
על פי המבחנים הנהוגים בפסיקה להכרעה בשאלה מיהו המעסיק, ובהתאם לעדותו של התובע, אנו למדים כי מעסיקתו הייתה דיפוכם. כימוטל רכשה את פעילותה העסקית של חברת קדרון – רשימת לקוחות, מוניטין ומלאי. דיפוכם היא זו שגייסה לשורותיה חלק מעובדי קדרון (שפוטרו על ידי קדרון) וביניהם התובע. התובע התקבל לעבודה על ידי דיפוכם והיה נתון לפיקוחה ומרותה של דיפוכם (ר' עמ' 9 לפרוטוקול ש' 24-32). דיפוכם קבעה את תנאי עבודתו ושכרו של התובע, שילמה את שכרו, ודיווחה עליו לרשויות המס. את סידור העבודה קיבל התובע מדיפוכם. התובע ביצע הובלות ועבודות שונות אך ורק עבור דיפוכם ולפי צרכיה של דיפוכם.
הקשר היחיד שהיה לתובע עם כימוטל – הוא הקשרים העסקיים בין החברות, כגון החניית הרכבים בחניון משותף של כימוביל, תדלוק המשאיות במתחם כימוביל וכדומה. מדובר בקשרים עסקיים לגיטימיים בין החברות ודבר זה אינו הופך את כימוטל למעסיקתו.
כימוטל, כחברה אשר עיסוקה בהובלת חומרים מסוכנים, יכולה לבקש ממשרד התחבורה היתר לרכב והיתר לנהג. בין דיפוכם לכימוטל יש קשרים עסקיים הן מעצם העיסוק של כל אחת מהחברות והן מעצם השתייכותן לאשכול חברות. מטעם זה ביקשה כימוטל היתר הובלת חומרים מסוכנים עבור התובע, ברם אין בכך כדי להפוך את כימוטל למעסיקתו של התובע. התובע, ביצע עבודתו כנהג עבור דיפוכם ברכביה של דיפוכם. עוד נטעים כי רוב תקופת עבודתו בדיפוכם לא עסק התובע בהובלת חומרים מסוכנים.
עצם העובדה שמדובר בפעילות באמצעות "אשכול חברות" והעובדה כי בין שתי החברות יש קשרים עסקיים כאלו ואחרים, אין בהן די כדי לקבוע כי לפנינו "מעסיקות במשותף". יחסי עובד-מעביד הם בדרך כלל יחסים חוזיים והשאלה אם מדובר ב"מעסיקות במשותף" נבחנת לפי מכלול הנסיבות.
כך, כאשר מדובר בתאגידים, אין לראות ב"חברת אם" בגדר מעבידה של עובד ב"חברת בת" שעה שחברת הבת היא אישיות משפטית נפרדת (ר' ע"ע 1359/00 עמיאל כהן – כימיקלים לישראל בע"מ ואח', פד"ע ל"ט 182, 2003).
גם נציג משרד התחבורה, שהעיד לפנינו מטעם התובע, ציין כי בעבר (בתקופה הרלוונטית לתביעה) ניתן היה להוציא היתר להובלת חומרים מסוכנים כאשר אין יחסי עבודה בין הנהג לחברת ההובלה (ר' עמ' 20 לפרוטוקול ש' 18-19).
כך, במסגרת השתייכותן לאשכול חברות, עושות כימוטל ודיפוכם שימוש במתקני החניה של חב' כימוביל, משרדים ושירותי הנהלת חשבונות של כימוביל. אך גם שימוש זה אין בו כדי להפוך את כימוטל למעסיקתו של התובע, אף לא כמעסיקה במשותף.
לטעמנו אין כל ממש בטענה זו של התובע. אין מדובר בצורת העסקה חדשה ומקורית, ובכל מקרה סוברים אנו כי יש להחיל את העקרונות שנקבעו בפסיקה לבחינת יחסי עובד-מעביד.
צו ההרחבה בענף ההובלה
לחילופין טוען התובע, כי עיסוקה של דיפוכם בהובלת מוצריה אינו נחשב שולי, שכן לקוחותיה פרושים ברחבי הארץ וישנה חשיבות רבה להובלת המוצרים ללקוחותיה. בכל מקרה טוען התובע, כי הוראת סעיף 16 להסכם הקיבוצי, קובעת כי הוראות צו ההרחבה יחולו גם על מעסיקים, שאינם בתחום ההובלה.
דיפוכם טוענת כי היא איננה חברת הובלה וכי צווי ההרחבה בענף ההובלה קובעים כי הוראות צו ההרחבה "יחולו על כל המעבידים בעלי מפעלי הובלה ועובדיהם שתפקידם הקבוע הוא נהיגת רכב משא להובלת מטענים" והואיל ודיפוכם איננה מפעל הובלה, הרי שצווי ההרחבה בענף ההובלה אינם חלים ביחסי הצדדים.
משכך, צריכים להתקיים שני תנאים לצורך החלת צו ההרחבה בענף ההובלה - האחד, שהמעסיק הוא "מפעל הובלה" והשני, "שתפקידו הקבוע של העובד הוא נהיגת רכב משא להובלת מטענים". מכאן, שלא די בכך שהעובד מועסק כנהג, אלא גם המעסיק צריך להיות "בעל מפעל הובלה".
השאלה האם המעסיק, ובמקרה דנן דיפוכם, הינה "מפעל הובלה" אם לאו, תוכרע על יסוד מבחן עיקר העיסוק והפעילות העיקרית של המעסיק (ר' דב"ע נג/3-125 אלכס שרר – רהיטי דימור בע"מ, פד"ע כז 158; ע"ע 18/99 יפה אפרימי – לילה עבד לעיל, ניתן ביום 9/7/2000).
"דיפוכם הינה חברה מסחרית העוסקת בייבוא, סחר ומכירה של חומרי גלם לתעשייה.
דיפוכם אינה חברת הובלות, היא אינה מוכרת שירותי הובלה ואינה משיאה רווחים מהובלה.
פעילות ההובלה שמבצעת דיפוכם, הינה פעילות זניחה ושולית, ביחס לפעילותה העיקרית של החברה. פעילות זו נעשית כחלק מהשירות שניתן ללקוח, אשר רוכש את המוצרים אותם מוכרת דיפוכם." (ר' סעיפים 5-3 למוצג נ/7)
עוד ציין מר חכים בתצהירו כי שירות ההובלה ללקוחות דיפוכם כלול במחיר המוצר ולקוחות החברה אינם משלמים עבור ההובלה (ר' סעיף 7 למוצג נ/7).
בבית הדין ציין מר חכים כי דיפוכם היא "...חברה מסחרית שמייבאת ומוכרת חומרי גלם כימיקלים וחלקם גם אנו קונים מיצרנים. המכירה היא לבית הלקוח. אנחנו מוכרים מוצרים. חלקם אנו עושים בעזרתם של עובדים שלנו וחלקם על ידי מובילים חיצוניים." (ר' עמ' 4 לפרוטוקול ש' 21-23).
ובהמשך העיד מר חכים כי: "דיפוכם במהות היא חברה מסחרית שמפיצה כימיקלים וחומרי גלם לתעשייה. צורת המכירה שלנו היא להביא את המוצר לבית הלקוח, כלומר אנו מובילים. מרכיב ההובלה בפעילות דיפוכם הוא חלק מהמכירה. אנחנו לא מוכרים הובלה, אלא מוצר לבית הלקוח." (ר' עמ' 25 לפרוטוקול ש' 8-10).
מכאן עולה תמונה ברורה, המלמדת על היותה של דיפוכם מפעל העוסק בייבוא, שיווק והפצת חמרי גלם וכימיקלים לתעשייה וזוהי פעילותה העיקרית של החברה. חלק מהשירות שמעניקה דיפוכם ללקוחותיה הוא הובלת המוצרים אל הלקוח, ואין היא מפעל שעיקר עיסוקו הוא בהובלה.
אמנם, כחלק ממערך ההפצה ובמסגרת השירות שמעניקה דיפוכם ללקוחותיה, מעסיקה דיפוכם נהגים (בין 1-3 במספר) אשר מובילים את המוצרים אל הלקוח. הפצת המוצרים אל הלקוח כוללת הובלה, ברם, אין בעובדה זו כדי להפוך את דיפוכם למפעל שעיקר עיסוקו הוא בתחום ההובלה.
נסיבות סיום יחסי העבודה
דיפוכם טענה מנגד כי התובע נטש את עבודתו, ללא כל הודעה מוקדמת וללא כל הסבר.
"סמוך לפני הפסקת עבודתי, עלה באופן קיצוני היקף עבודתי וזאת עקב פיטורים של נהגים אחרים. אני סבלתי מכך התלוננתי בפני אהרון ואילן, והודעתי שאם לא ייעשה לתיקון ההרעה בתנאי עבודתו (כך במקור, מ.א.ח.) אתפטר מהעבודה. מכיוון שאהרון ואילן לא התיחסו לתלונותי התפטרתי כפי שהודעתי בסוף דצמבר. אילן חכים שימש בעת עבודתי כמנכ"ל דיפוכם ואני אכן הפניתי אליו בקשות להעלאה בשכרי, ביקשתי שלא יקזזו משכרי עלויות של שיחות טלפון שביצעתי כדי לדאוג לתיאומי הובלות כי נותרתי נהג בודד." (ר' סעיף 3 לתצהיר התובע).
מעדותו של התובע בבית הדין עולה כי בסוף השנה יש מעט מאוד הזמנות ויש מעט עבודה בנהגות, ובתקופה זו ביצע התובע עבודות שונות וכך העיד:
ש. אתה הועסת כנהג?
ת. לא רק נהג, כל מיני דברים עשיתי. בזמן האחרון יצאתי מהעבודה בשביל להדביק על הגלונים ניירות, מילאתי גלונים וכו'. כל מיני שטויות עשיתי, לא הייתי נהג. ....
ש. מי עשה באותו זמן את המשימות של ההובלה?
ת. אף אחד, לא הייתה מספיק סחורה.
ש. הייתה מעט עבודה?
ת. בסוף השנה יש מעט הזמנות ויש מעט עבודה. יש ספירת מלאי ואז יש פחות עבודה ופחות הזמנות."
(ר' עמ' 9 לפרוטוקול ש' 22-14).
בהמשך העיד התובע:
"ש. נכון שמהרגע שהתחלת לעבוד בדיפוכם, מי שהיה נהג זה אתה ואבי אוחיון ועלי שהיה חצי נהג וחצי מחסנאי.
ת. נכון.
ש. אתה יודע שעלי עובד שם עד היום?
ת. כן, אתמול ראיתי אותו.
ש. דיפוכם פיטרה רק את אבי אוחיון?
ת. נכון, מהרגע שאבי פוטר ועצרו את עלי לצאת מהמחסן, אני הייתי לבד.
ש. אבי אוחיון פוטר בחודש 3/08. אתה זוכר?
ת. לא זוכר"
(ר' עמ' 12 לפרוטוקול ש' 33-28; עמ' 13 לפרוטוקול ש' 3-1).
וכן:
"ש. כתבת בתצהירך שאתה הודעת שאם החברה לא תתקן את ההרעה בתנאי עבודתך אתה תתפטר.
ת. נכון, אמרתי את זה לכולם, מקטן עד גדול. אמרתי את זה לאהרון, לאילן, לעלי, לגלית, ניסים, אלי ולשני האחים. ליאוניד שמע.
....
ש. כשפנית לאילן ואהרון, מתי אמרת להם את זה?
ת. אני לא זוכר את התאריך, זה היה בראם במשרדים שם.
ש. כשאמרת להם את זה, אמרת להם באיזה חודש תעזוב?
ת. לא, אני לא אמרתי לעזוב. ישבתי במשרד של אהרון ואמרתי לו שאי אפשר להמשיך ככה, גם מורידים לי כסף על הפלאפון וזה קשה לי. אני יצאתי מאוד מוקדם כי הגעתי לראם ב- 06:00. הוא אמר לי שזה לא רק אנחנו קובעים את המשכורת וצריך לדבר. דיברנו על המשכורת ועל התנאים ורציתי העלאה של שכר היסוד. אמרתי לו שאני רוצה העלאה, ושאם אני לא אקבל העלאה אני אתפטר. את זה אמרתי לאהרון ולכולם.
ש. לא אמרת לו מתי תתפטר?
ת. מתי בדיוק לא אמרתי.
ש. שלחת לו גם מכתב בעניין הזה?
ת. לא.
ש. למה לא אמרת לדיפוכם מראש שאתה לא מתכוון להגיע לעבודה אחרי 28.12.08?
ת. קנו אותך? אותי לא קנו. נסעתי באוטובוס לנהריה והתחילו טלפונים שאיימו עליי. דיברו איתי בצורה לא יפה כאילו שאני סחורה שלהם ואין לי משפחה. הייתי בנסיעה של הלוויה של דוד שלי והם דיברו איתי לא יפה. אמרתי להם שממחר אני לא מגיע, ככה לא מתנהגים. אמרתי שזה לא יחס."
(ר' עמ' 13 לפרוטוקול ש' 31-8).
משאלה פני הדברים קובעים אנו כי התובע התפטר מעבודתו ולא הוכיח כי עשה כן מחמת הרעה מוחשית בתנאי העבודה ואף לא בשל נסיבות שאין לצפות ממנו כי ימשיך בעבודתו. משהתפטר התובע אין הוא זכאי לפיצויי פיטורים.
תביעותיו הכספיות של התובע
בנוסף עתר התובע לצו עשה לשחרור כספי תגמולים - חלק עובד וחלק מעביד.
את כל תביעותיו הכספיות ביסס התובע על צו ההרחבה בענף ההובלה. ברם, משקבענו כי התובע הינו עובד של חברת דיפוכם בלבד וכי על יחסי העבודה בין הצדדים לא חל צו ההרחבה בענף ההובלה, הרי שדין כל תביעותיו של התובע, המבוססות כאמור על צו ההרחבה בענף ההובלה – להידחות והן נדחות בזאת.
התביעה הנגדית
לפיכך אנו קובעים כי היה על התובע ליתן לדיפוכם הודעה מוקדמת על התפטרותו ומשלא עשה כן, זכאית דיפוכם לתשלום חלף הודעה מוקדמת. דיפוכם כאמור קיזזה סך 4,553 ₪ מכספי התובע במסגרת גמר החשבון שערכה לו, בנסיבות אלה זכאית דיפכם אף ליתרת חלף ההודעה המוקדמת בסך 807 ₪.
סוף דבר
ניתן היום, י"ט בשבט תשע"ג (30 בינואר 2013), בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.
5129371
גב' עליזה הרפז נציגת ציבור (עובדים) | מיכל אריסון-חילו, שופטת (בדימ') | מר צבי וינשטוק נציג ציבור (מעבידים) |
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
30/01/2013 | פסק דין מתאריך 30/01/13 שניתנה ע"י מיכל אריסון-חילו | מיכל אריסון-חילו | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | סרגיי מרדכייב | ענת פרטוש |
נתבע 1 | בזק בע"מ | כרמית פלד |
נתבע 2 | כימוטל בע"מ | קרן קופרמן |
תובע שכנגד 1 | בזק בע"מ | כרמית פלד |
נתבע שכנגד 1 | סרגיי מרדכייב | ענת פרטוש |