לפני כבוד השופטת אורלי מור-אל |
התובע | נמרוד טל |
נגד | |
הנתבעים | 1. אלכסנדר גרינברג 2. הפניקס חברה לביטוח בע"מ |
מטעם התובע: עוה"ד קרינסקי
בא-כח הנתבעים: עו"ד גינסברג
פסק דין |
לפני תביעת פיצויים לפי פקודת הנזיקין שעניינה נזקי גוף שנגרמו לתובע, בתאונת דרכים שארעה ביום 16/4/07, עת נהג באופנוע ונפגע מרכב הנהוג על ידי הנתבע-1, אשר השימוש בו היה מבוטח על-ידי הנתבעת-2 בעת התאונה.
התובע נהג ללא ביטוח תקף ומשכך, הוא טוען לחבות הנתבעים ואחריותם על פי פקודת הנזיקין [נוסח חדש], תשכ"ח-1968 (להלן: "פקודת הנזיקין").
פתח דבר
ד"ר שמחה וסרלאוף, המומחה מטעם הנתבעות, העריך את נכותו הצמיתה של התובע בשיעור של 1% בגין השבר במרפק שמאל, 1% בגין השבר בשורש יד שמאל, 5% נכות אסתטית בגין הצלקות.
ד"ר מיכה רינות, המומחה מטעם בית המשפט, העריך את נכותו הצמיתה של התובע בשיעור של 10% בגין השפעה על כושר הפעולה הכללי ו- 5% נכות אסתטית בשל הצלקות. המומחה קבע, כי אין לצפות לשיפור או החמרה במצב הרפואי בעתיד, וכן הוסיף, כי קיימות כתוצאה מן התאונה מגבלות תפקודיות קלות בעיקר בעבודה פיסית ובהפעלה אינטנסיבית וממושכת של יד שמאל הדומיננטית. הוסיף המומחה, כי לדעתו התובע לא יזדקק לטיפולים רפואיים בעתיד הרלוונטיים לתאונה.
אכריע איפוא, תחילה, בנסיבות קרות התאונה והאשם התורם ולאחר מכן אפנה לדיון בשאלת הנכות ושיעור הנזק ואולם קודם אציב את המסגרת הנורמטיבית לדיון.
המסגרת הנורמטיבית
עם זאת, סעיף 8(ג) לחוק הפיצויים מוסיף וקובע, כי אין בכלל ייחוד העילה שבסעיף 8(א) לחוק כדי לגרוע מתביעה על פי פקודת הנזיקין של מי שאין לו עילת תביעה על פי חוק הפיצויים. לפיכך, אין כלל ייחוד העילה חוסם את התובע מלהגיש תביעת נזיקין נגד נהג הרכב הפוגע ומבטחת הרכב בביטוח חובה (ראה פסק הדין בת"א 92-08 עזבון המנוח סאמח אבו שקארה ז"ל נ' סמאח סועד (30/3/2011), על פסק הדין הוגשו ערעורים הדדיים בע"א 3763/11 שנדחו בהסכמת הצדדים ובהמלצת בית המשפט (להלן: "עניין אבו שקארה")).
אשר לתחולת תקרות הפיצוי הקבועות לפי חוק הפיצויים על תביעה המוגשת מכוח פקודת הנזיקין, נקבע בפסיקה, כי מקרה בו נפגע בתאונת דרכים אינו זכאי להגיש תביעה לפי חוק הפיצויים ועומדת לו הזכות להגיש תביעה לפיצויים לפי פקודת הנזיקין, לא יחולו עליו המגבלות הקבועות בחוק הפיצויים ובכלל זה המגבלות לעניין גובה הפיצוי ברכיב הנזק הלא הממוני והשכר.
בהקשר זה, קבע, לדוגמא, כב' השופט ריבלין בע"א 2591/09 אלנסארה נ' שליסל (22/2/11), כי אין להגביל את גובה הפיצוי שיפסק למי שנשללה זכותו לתבוע לפי חוק הפיצויים והגיש תביעה לפי פקודת הנזיקין. המחוקק בחר שלא להטיל על משוללי העילה לפי החוק, התובעים לפי הפקודה, את אותן מגבלות הקבועות בחוק. הטעם העיקרי הוא שבתביעה כזו, הנדונה לפי דיני הנזיקין המסורתיים, מאבד הנפגע את היתרונות שמקנה החוק והוא נדרש לבירור שאלת האחריות לתאונה לפי הפקודה. בתביעה כזו, בשונה מתביעה לפי החוק, חשוף הנפגע-התובע, בין השאר, לטענה, כי התאונה נגרמה בשל אשמו התורם. טענה זו יכול שתושמע גם מקום בו נוהל הליך פלילי נגד נהג הרכב הפוגע. כלומר, אם בוחנים את מצבו של מי שתובע במסגרת הפקודה, קודם מעשה, הרי שעומדים לפניו מכשולים שאינם ניצבים בפני התובע לפי החוק.
אופן התרחשות התאונה ואחריות הנתבע לתאונה
על פי כתב האישום, בו הודה הנתבע, הוא נכנס לצומת בנסיעה שמאלה מבלי לשים לב לדרך, לא אפשר לאופנוע להשלים את חציית הצומת, חסם את דרכו של האופנוע וכלי הרכב התנגשו.
עוד צוין, כי כתוצאה מן התאונה ניזוקו כלי הרכב ונחבל רוכב האופנוע חבלות של ממש.
הנתבע הואשם בעבירות של אי מתן זכות קדימה לרכב הבא ממול, עבירה על תקנה 64 (א) (2) לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961 (להלן: "תקנות התעבורה") ועבירה של נהיגה בקלות ראש לפי סעיף 62 (2) בצירוף סעיף 38 (2) ו- 38 (3) לפקודת התעבורה [נוסח חדש] תשכ"א-1961 (להלן: "פקודת התעבורה").
בתאריך 23/10/07, נשמע משפטו של הנתבע, הנתבע הודה בכל העובדות הנטענות בכתב האישום ככתבן וכלשונן והורשע על פי הודאתו.
במסגרת הטיעונים לעונש, הפנה הסניגור לסרט וידאו ונטענה הטענה, כי התמרור בקצה אי התנועה יוצר הפרעה בשדה הראיה.
בגזר הדין ציין בית המשפט, כי אכן התמרור יוצר הפרעה כלשהי בשדה הראיה, אולם משעה שמדובר בתמרור תקין וחוקי על הנהג היה להתאים נהיגתו. הנתבע נדון לקנס בסך 540 ₪ פסילת רשיון נהיגה למשך 3 חודשים ופסילה על תנאי לתקופה של 4 חודשים למשך 3 שנים.
לעניין זה נקבע בפסיקה, כי כאשר פסק דין פלילי מבוסס על הודאת הנאשם, רואים את העובדות בכתב האישום כמוכחות כלפיו והן יהוו את ה"ממצאים" שבפסק הדין (ע"א 71/85 אריה חברה לביטוח בע"מ נ' בוחבוט פ"ד מא(4) 327 (1987)). ההנחה היא, ש"בית משפט אינו מרשיע אדם אלא לאחר שאשמתו הוכחה מעל ספק סביר, ולכן אין צידוק להתעלם ממנה לצורך שכנועו של בית משפט אחר" ו"חקירה ודרישה שנעשתה על ידי שופט פלילי ראויה לעמוד בחזקת אמת" (ע"א 350/74 חברת מ.ל.ט בע"מ נ' ממן פ"ד כט(1) 208 (1974); י' קדמי, על הראיות, (חלק שלישי) תשס"ד-2003, עמ' 1353). פסק הדין הפלילי, יכול לשמש ראייה גם נגד זרים, מי שלא היו צדדים במשפט הפלילי (ע.א. 4256/91 אררט חברה לביטוח בע"מ נ' שידלובסקי, פד"י מ"ט (5) 141 (1996), ראה גם: ת"א (חי) 565/03 ראובן בן ציון נגד חזן דוד (25/1/2007), (להלן: "עניין ראובן")).
כפי שנקבע לא פעם, הרציונלים העומדים בבסיס הוראת סעיף 42א, ובכלל זה, עקרון העקביות המחייב למנוע סתירות בפסיקת בתי המשפט, מידת ההוכחה הגבוהה בהליך הפלילי החלה מקל וחומר בהליך האזרחי וההנחה, כי בהליך הפלילי כבר ניתנה לנתבע ההזדמנות להתגונן ואין מקום לדון שוב בטענות הצדדים, מצדיקים את קבלת הממצאים והמסקנות שנקבעו בהכרעת הדין, גם בהליך האזרחי (ראה עניין ראובן, וראה גם ד. פרידמן "פסק דין פלילי כראיה במשפט אזרחי" הפרקליט כה(א) 92, כה(ג) 372, תשכ"ט-1969).
משמע, הממצאים והמסקנות הנובעים מכתב האישום בו הודה הנתבע מהווים את התשתית העובדתית הנדרשת לבחינת אחריותו לתאונה.
ודוק: על כל נהג מוטלת חובה לצפות את הסיכונים הקיימים בכביש, לרבות אלה הנוצרים כתוצאה מנהיגתם של אחרים המשתמשים בכביש, אף אם אלה נוהגים ברשלנות בעצמם (השווה: ע"פ 6741/09 בן שטרית נ' מדינת ישראל (3/6/10), שם נאמרו הדברים לעניין אחריות נהג רכב גם מקום בו הייתה התפרצות הולך רגל או רוכב אופניים למעבר חציה).
סוגיית האשם התורם
אדון תחילה בטענות הסף.
ראה לדוגמא, בר"ע 15/76 יוסף שפין נ' יוסף כהן פ"ד ל(2), 251, עמ' 252, שם נפסק כדלקמן:
"הראיה אשר האיסור שבסעיף 42ג חל עליה, אינה אלא פסק הדין המרשיע, כאמור בסעיף 42א(א), שרק אותו אין לסתור אלא ברשות בית-המשפט. אבל אין בפסק-דין המרשיע את המערער מס' 1 בהתרשלות, כדי להוציא מכלל אפשרות שקרבן התאונה אשם היה ברשלנות תורמת: כידוע, אין ברשלנות התורמת של הקרבן כדי להעלות או להוריד לענין האחריות בפלילים, להבדילה מן האחריות בנזיקין. פסק הדין בעינו המלא יעמוד ככתבו וכלשונו ולא יהיו עליו עוררין, אף אם יימצא שהיתה כאן רשלנות תורמת מצד המשיב; ולכן אין הראיה על רשלנותו התורמת בגדר "ראיה לסתור".
ראו גם ע"א 895/80 עיריית נתניה נגד חסן אל מלק, פ"ד לו(2) 119, שם נקבע בעמ' 121 כי:
"ראיה, שהוגשה מכוח סעיף 42א(א) לפקודת הראיות [נוסח חדש], תשל"א- 1971(כפי שתוקן בחוק לתיקון פקודת הראיות (מס' 2), תשל"ג-1973), קבילה כראיה לכאורה במשפט אזרחי ביחס לאמור בה, אם המורשע או חליפו הוא בעל דין במשפט האזרחי; ואולם המימצאים והמסקנות של פסק-דין חלוט בהליך פלילי, בין שאלה נקבעו לאחר דיון או על-פי הודאת הנאשם, אינם עומדים בהכרח בסתירה לקיומה של רשלנות תורמת של מאן דהוא נוסף, המעורב בתאונה או במעשה, או של הנפגע וקרבן התאונה עצמו. רשלנות תורמת כזו אין בה כשלעצמה כדי לשנות את האחריות בפלילים, אך עשויה להיות לה משמעות לעניין שיעור האחריות בנזיקין ובהליך אזרחי. הוכחת רשלנות תורמת מצד גורם שלא הועמד לדין פלילי או מצד הנפגע עצמו אינה בבחינת "ראיה לסתור" בה מדבר הסעיף 42ג של פקודת הראיות [נוסח חדש], המותרת רק ברשות בית המשפט, מטעמים שיירשמו וכדי למנוע עיוות-דין. אין זה מפחית מהמימצאים כלפי הנאשם בפלילים בדבר אחריותו, ואילו שיעור האחריות יש לו חשיבות רק בהליך האזרחי, אך אינו מעלה ואינו מוריד לעצם האחריות בפלילים, לבד אולי מעניין הטיעון לעונש".
מכאן ברור, כי הוכחת רשלנות תורמת, מצד הנפגע עצמו, אינה בבחינת "ראיה לסתור", את פסק הדין המרשיע כמפורט בסעיף 42ג לפקודת הראיות ומכאן שיש מקום לאפשר למורשע בהליך פלילי - הנתבע בהליך אזרחי, להביא ראיות להוכחת רשלנות תורמת של הנפגע בפרט, או של אחר ואין להגדירם כראיות לסתור במובן סעיף 42 הנזכר לעיל (ראה גם: ע"א 350/74 חברת מ.ל.ט בע"מ נ' ממן פ"ד כט(1) 208 (1974); ע"א 285/80 שיף נ' אליאסי פ"ד לד(4) 752 (1980), עניין ראובן, ובש"א (נצ') 1834/09 ח'ורי בן חנא בשארה נ' תאופיק זנגריה (11/10/2009)).
הנתבעים לא התנגדו להגשת החומר, ואף ביקשו להסתמך על החומר בתיק המשטרה לרבות הודעתו של הנתבע. הנתבעת הסבירה, כי חלף זמן רב מאז התאונה והנתבע ממלא עומד מאחורי הודעתו במשטרה ומשכך לא ראתה להזמינו לעדות.
לטעמי משבחר התובע להגיש את תיק המשטרה במצורף לתצהיריו בלא כל הסתייגות מתוכנו ולא ביקש לחקור את הנתבע או כל גורם אחר בהתייחס לתיק המשטרה, ומשהנתבעת לא חלקה על הגשת החומר ומכאן הסכימה, כי יכלל כמקשה אחת בגדר הראיות בתיק, הרי שמדובר בחומר שנתקבל לתיק בהסכמת הצדדים ואין מניעה שהנתבעת תסמוך עליו טענותיה.
באשר לשאלת האחריות לתאונה, לטעמם, המדובר בצומת המאפשרת פניה ימינה או שמאלה בלבד, לא מרומזר, כאשר לתובע הייתה זכות הקדימה והוא נסע ישר. בהתאם לעדותו, התובע העיד שלא ראה את רכב הנתבע, לא ידע לומר באיזו מהירות נסע ובתשובות לשאלון השיב, כי בסביבות 70-80 קמ"ש, כאשר מסתמן מדבריו שלא נקט כל אמצעי זהירות בהתקרבו לצומת.
לטענת הנתבעים, כאשר המדובר בחציה של צומת, יש לנקוט במשנה זהירות ולבחון האם אין גורם מפריע בצומת שיכול להפריע למעבר החופשי. בהתאם לטענה זו, משעולה מדו"ח הבוחן המצוי בתיק המשטרה, כי התאונה ארעה לאחר שהנתבע עמד ובחן את הצומת ולאחר שהחל בנסיעה שמאלה, יש בהחלט רשלנות של התובע לקרות התאונה.
דיון והכרעה - אשמו התורם של התובע לקרות התאונה
בהודעתו במשטרה מיום 19/4/07 מסר התובע, כי אינו זוכר באיזה נתיב נהג, פתאום ראה מולו רכב כבד, את הצד הימני של הרכב, הוא אינו זוכר מה קרה אחר כך, לא זוכר את התאונה, רק זוכר שנסע בכביש ישר וזוכר שלא הספיק לבלום כי היה מופתע, פתח את עיניו ומצא את עצמו שוכב על הכביש.
גם בתצהיר עדותו הראשית מסר התובע, כי אינו זוכר באיזו מהירות נסע במועד התאונה, מאחר שאינו נוסע מהר וגם לפני התאונה לא נסע מהר בהתחשב בכך שמדובר בדרך בין עירונית, הוא חושב שנסע במהירות 70-80 קמ"ש, כשבתאונה עצמה מהירותו הייתה, מטבע הדברים, איטית יותר, שכן הוא נוהג להאט בכניסה לצומת וכך גם נהג לפני התאונה ומטבע הדברים גם בזמן התאונה.
בעדותו השיב התובע, כי לא ראה את רכב הנתבע והוא בא לו בהפתעה גמורה לשאלה חוזרת השיב התובע: "לא ראיתי אותו פונה, ראיתי אותו מולי ומאותו רגע איבדתי הכרה לא ידעתי מה קורה" (עמ' 12 לפרוטוקול, שורות 12, 14). התובע שב והשיב, כי אינו זוכר את מהירות הנסיעה, אבל הוא יודע שלפני צומת הוא בדרך כלל מאט.
הנתבעת הפנתה עוד לתשובות לשאלון, לשאלה 6, בה נשאל התובע באיזו מהירות נסע לפני שהבחין ברכב הנתבע 1, והשיב "אני חושב בסביבות 70 או 80 קמ"ש".
הנתבע מסר בהודעתו במשטרה מיום 18/4/07, כי כאשר הגיע לצומת, עצר לפני הפניה שמאלה, ראה שיש רכבים רחוקים ופנה, לא ראה את האופנוע כלל ורק כאשר נשאר לו כמטר ראה את האופנוע מאחור נכנס לו בדלת אחורית ימנית. האופנוע העיף את הרכב שלו, כריות האויר נפתחו וראה את הרוכב על הכביש.
בדו"ח הבוחן המשטרתי המצוי בתיק, צוין, כי מהירות הנסיעה המותרת בכביש היא 80 קמ"ש, וכי לכל אחד מהנהגים שדה ראיה של 270 מטר פתוח לפנים, כן צוין, כי ברכב הנתבע נגרמה פגיעה בין הדלתות עם סימני גלגל האופנוע, כאשר דלת אחורית ימנית נמעכה פנימה עם קרעים. באופנוע גלגל קדמי ימני יצא ממקומו, הכידון נשבר וקיימת מעיכה כלפי פנים הכידון. בתמונות שצילם הבוחן נראה, כי האופנוע פגע חזיתית בדלת האחורית של הרכב. הבוחן הסיק מן הממצאים, כי רכב הנתבע חסם את דרכו של האופנוע, וציין, כי לא מצא ליקוי בכביש, בכלי הרכב או בשדה הראיה היכול לגרום לתאונה.
משמע, יש "להחזיר" את שני כלי הרכב אחורה, את רכב הנתבע לתחילת חציית הצומת ואת האופנוע למסלול נסיעתו טרם הכניסה לצומת ולקבוע שבפרק הזמן שחצה רכב הנתבע את הצומת, בהתאם לרוחב הצומת, מרחק הנסיעה ומהירות הנסיעה, היה מספיק התובע להבחין בו, לעצור או להאט, באופן שהיה משפיע בצורה ממשית על תוצאות התאונה ועל נזקי הגוף שספג.
גם אם אניח, כי מהנתונים בתיק המשטרה עולה שרכב הנתבע היה בשדה ראייתו של התובע בעת כניסתו לצומת, הנתבעים לא הגישו כל חוות דעת מטעמם ולא הוכיחו באמצעים אחרים, כי החל מרגע שהנתבע נכנס לצומת ועד לנקודת המפגש בין שני כלי הרכב, היה בידי התובע לנקוט באמצעי זהירות שהיה בהם כדי לשנות באופן ממשי את תוצאות התאונה. בנתונים הקיימים בתיק, לא ניתן לשלול את האפשרות, כי הנתבע נכנס לצומת כאשר האופנוע היה כבר קרוב מדי ובלא שהיה בידו לנקוט באמצעי זהירות שהיו מונעים את התאונה או מפחיתים את תוצאותיה.
תמונות כלי הרכב מלמדות, כי התובע פגע בחלקו האחורי של רכב הנתבע, בסמוך לדלת, כאשר האופנוע התנגש ברכב הנתבע שהיה בניצב לו.
לטעמי, משמעות הפגיעות והמסקנות שניתן להסיק מהן לעניין מהירות הנסיעה הן עניין למומחה לענות בו, הנתבעים לא טרחו לבסס טענותיהם בחוות דעת כזו. הגם שניתן להתרשם מהתיאור בדו"ח הבוחן כמו גם מאופי הפגיעות ותוצאתן, הדיפת הרכב, כי מדובר בפגיעה בעוצמה רבה, לבית המשפט אין המומחיות לקבוע את מהירות נסיעת התובע והנתונים הצריכים לעניין לא נזכרו בדו"ח הבוחן או בכל ראיה אחרת ממנה ניתן לגזור מסקנה מבוססת.
משכך לא נסתרו דברי התובע בעניין זה כי נסע במהירות של 70-80 קמ"ש, לא ראה את רכב הנתבע טרם התאונה ולא הספיק לבלום את האופנוע.
התובע אמנם טען כי האט לפני הצומת, אך גם אם אניח כי לא האט, אלא חצה את הצומת במהירות הנסיעה המותרת, אין בכך בלבד כדי להשית עליו אשם תורם, שכן אף שקיימת חובה לנהוג בהתאם לתנאי הדרך ומשכך חובה נגזרת לחצות צומת בזהירות, אין חובה אבסולוטית בתקנות התעבורה הקובעת, כי יש להאט נסיעה בטרם כניסה לצומת ומכאן ספק אם נסיעה במהירות מותרת בכביש בן עירוני, בסמוך לצומת יכולה להקים כשלעצמה אשם תורם לנהג.
כפי שנקבע בעניין אבו שקארה, מי שנוהג ללא ביטוח תקף, ביודעין, נוטל על עצמו את ההשלכות המתבקשות, הן בהיבט האזרחי והן בהיבט הפלילי. עם זאת, בין נסיעה ללא ביטוח וטסט ובין הטלת אשם תורם להתרחשות התאונה, אין ולא כלום, והעובדה, כי התובע נסע ללא ביטוח לא השפיעה על אופן התרחשות התאונה ותוצאותיה.
הנכות הרפואית
בנוגע להערכת הנכות, קבע המומחה, כי לאור העובדה שהנכות הנוגעת לגפה השמאלית העליונה נוגעת לשורש כף היד ולמרפק וקביעת נכות נפרדת למפרקים סמוכים אלה תביא לידי הערכה שגויה, משכך, מצא לנכון לקבוע את הנכות הכוללת על-פי סעיף סל בתקנות קביעת דרגת נכות הדן בהשפעת התאונה על כושר הפעולה הכללי. בנסיבות אלה, קבע המומחה נכות של 10% על פי סעיף 35 (1) ב' לתקנות נכות של 5% בגין הצלקות על פי סעיף 71 (1) ב' (בהתאמה, כדי מחצית הסעיף, נכות אסתטית). באשר לנכויות זמניות 100% נכות זמנית למשך 3 חודשים ו- 30% נכות זמנית למשך 3 חודשים נוספים. המומחה הוסיף, כי אין לצפות לשיפור או להחמרה במצב הרפואי בעתיד, כי קיימות כתוצאה מן התאונה מגבלות תפקודיות קלות, בעיקר בעבודה פיסית ובהפעלה אינטנסיבית וממושכת של יד שמאל הדומיננטית, כמו כן, קבע המומחה, כי התובע לא יזדקק לטיפולים רפואיים בעתיד הרלבנטייים לתאונה.
בנסיבות אלה, בשים לב לחוות הדעת היסודית והמשכנעת של המומחה מטעם בית המשפט ולקביעות המבוססות בחוות הדעת, ובהעדר כל ראיה או כל טענה המצדיקה לשנות מקביעתו, איני מוצאת הצדקה לחרוג מקביעת המומחה בנוגע לנכות הרפואית בגין התאונה.
הפגיעה התפקודית
מוסיף התובע, כי בחלק גדול מהיום הוא מבצע פעולות תכנון מול המחשב ובגלל הפגיעה במרפק, אינו יכול להניח את ידו על עצמים קשים ולכן עובד בצורה לא נוחה, כאשר היד נשענת על השולחן בעוד המרפק חייב לעבור את קו השולחן ולהיות תמיד באויר ללא מגע, כן טען כי אינו מניח את ידו על ידית הכסא השמאלית. הוסיף עוד התובע, כי כתיבה ממושכת של מסמכים ארוכים באמצעות מקלדת מעייפת את שורש כף היד ומכאיבה לו והוא נאלץ לבצע הפסקות, בנוסף הכאבים מפריעים לו להתרכז וקוטעים את רצף העבודה וההספק.
התובע, טען כי הוא סבור שבגלל מגבלותיו שכרו עולה פחות מאחרים וכאשר נשאל מדוע לא הביא עובדים אחרים לאשש זאת, טען כי לא ביקשו ממנו והוא לא יודע אם היו רוצים לבוא. כן השיב, כי השכר הוא עניין אישי ואף אחד לא מדבר על זה ולכן גם לא הציג נתוני שכר של אחרים.
התובע אישר קבלת מענק במרץ 2013, לטעמו זה היה מענק תקופתי על כך שהצליח לשרוד כאות הערכה. התובע הוסיף, כי השכר הוא גלובלי ואין תגמול בגין שעות נוספות, וכי יש הערכות תקופתיות ואם היו מבקשים היה מביא, לדברי התובע הבוס שלו הרבה פעמים מרים גבה כשהוא נמנע מלהחזיק בנשק ולירות. התובע אישר, כי אם היו לו הערכות שליליות שכרו לא היה עולה.
במסגרת החקירה הנגדית, הוצגה לתובע תמונה שבה הוא נראה רוכב על אופניים וסוחב עצים והתובע השיב, כי מדי פעם הוא רוכב למרות הכאבים וכי מדובר באופניים של אבא שלו שעזר לו לבנות גדר בחוץ והוא הוביל את העצים על האופניים. הוצגה לתובע תמונה בה הוא נראה בתנוחה של שכיבת סמיכה מעל לבחורה כשידיו נושאות את גופו והשיב, כי המרפק שלו לא ישר בתמונה וכי הוא יכול לעשות שכיבות סמיכה אבל אחר כך נאנק מכאבים.
הנתבעת טענה כי הנכות הרפואית מורכבת מפתיתי נכויות, הגבלה בשורש כף היד והגבלה קלה ביישור המרפק ל- 10 מעלות להבדיל מ- 0 מעלות במרפק ימין, הנתבעת הפנתה עוד לתמונות התובע כפי שצולמו והוגשו בהם נראה התובע נוסע באופניים ונשען עם גופו על ידיו וטענה, כי ניכר לראות שבשעת הפנאי התובע מתפקד באופן מלא, ומכאן שבמקרה דנן הנכות הרפואית נעדרת השלכה תפקודית. המדובר, לטעמה, במגבלות קלות שבפועל לא משפיעות, כך במיוחד כאשר התובע בחר בעיסוק הכרוך בהפעלת היד, כאשר הוא מכיר את מגבלותיו, מכאן שהנכות הרפואית נעדרת השפעה תפקודית. הנתבעת עמדה על כך שהתובע לא הוכיח כל פגיעה בשכרו או בתפקודו במסגרת העבודה, נהפוך הוא, ניכר, כי קיימת השבחה בתוך פרק זמן קצר ואין כל הוכחה שאלמלא הנכות יכל להתקדם ולהרוויח יותר.
אדגיש, כי על התובע מוטל נטל ההוכחה בעניין מגבלותיו התפקודיות, התובע לא הביא כל ראיה שיש בה כדי ללמד על מגבלה כלשהי הגורמת לעיכוב בהתקדמות או לפגיעה בשכר, ובכלל זה לא הובאה עדות של המעביד, לא הובאו עדות עובדים אחרים, לא הובאו נתוני שכר של עובדים אחרים ולו בעילום שם, לא הובאו הערכות תקופתיות.
על אף האמור, מתיאור מגבלותיו של התובע בחוות דעת מומחה בית משפט ומעדותו של התובע שהייתה בעיקרה מהימנה בעיני, אף שבתצהירו ניכרה מגמה להאדרת המגבלות, ניתן לקבוע, כי אכן לנכותו יש השפעה קלה על כושר פעולתו הכללית, כאשר, הלכה למעשה, התובע איבד את הכוח הדומיננטי של ידו הדומיננטית ולמעשה שתי ידיו שוות בכוחן. גם אם ההפרעה בתפקוד התובע לא באה לידי ביטוי מספרי בנתוני שכרו והתקדמותו, ניתן לקבוע כי יש לה השפעה על תפקודו הכללי, על קצב עבודתו, מגבלות קלות ביכולת לבצע פעולות כמו ירי, שהוא נדרש לצורך עבודתו ובדיקת כלי נשק.
אין, לטעמי, לקבל את טענת התובע ולקבוע נכות תפקודית גבוהה יותר, שכן לא הובאו ראיות, לא בעניין התפקוד ולא בעניין השכר המאפשרים לקבוע זאת. מאידך, כאמור, אין לקבל את עמדת הנתבעת, כי מדובר בנכות שאין לה כל השפעה תפקודית. התובע מתקשה במידה קלה בהפעלת ידו השמאלית הדומננטית ומכאן בכל הפעולות שהוא נאלץ לעשות עם אותה היד, גם אם התובע מבצע את הפעולות בסופו של דבר הן במסגרת עבודתו והן במסגרת שעות הפנאי, בין אם טיפול בכלי נשק, הדפסה או כתיבה, בין אם רכיבה על אופניים ובין אם השענות על הידיים, המגבלה בידו מכבידה עליו במידה קלה ומכאן שיש לה השפעה תפקודית קלה. שיעור נכות תפקודית של 10% מתיישב עם רמת הפגיעה שהוכחה.
ראשי הנזק
התובע יליד: 25/9/1981.
מועד התאונה: 16/4/2007.
גיל התובע בעת התאונה: 25.7 שנים.
גיל התובע כיום: 33.3 שנים.
שיעור נכות רפואית: 14.5%.
שיעור נכות תפקודית: 10%.
הפסדי שכר בעבר
לאחר התאונה נקלט התובע בעבודה בחודש אוקטובר 2007 (ששה חודשים לאחר התאונה) בחברת חץ הכסף, במחלקת תכנון מנועים ובהתאם לתלושים שצרף עד ל- 3/09 והרוויח שכר ממוצע משוערך של כ- 4,370 ₪.
לאחר חודש מרץ 2009 לא צרף התובע תלושי שכר ולא פרט בתצהירו או בעדותו נתונים על עבודה או השתכרות.
בחודש יולי 2012, לאחר סיום לימודיו נקלט התובע בחברת מפעלי נשק ישראל בע"מ ומני אז עובד באותו מקום. התובע נקלט במשכורת ממוצעת לשנת 2012 (בהתעלם מחודש יולי שהיה חלקי) של 14,251 ₪ (משוערך 14,440 ש"ח), בחודש מרץ 2013, קיבל התובע מענק, בחודש ספטמבר עלה שכר הבסיס של התובע, וכתוצאה מכך עלה גם שכרו. בחודש יולי 2014, הגיע שכרו הממוצע של התובע לסך של 18,196 ₪.
אציין עוד, כי בניגוד לנטען בתצהירו, התובע לא הוכיח ירידה בציוניו בעקבות התאונה, עובדה שלא הייתה כל מניעה להוכיחה. נהפוך הוא. התובע העיד, כי בקורס היחיד שעשה לאחר התאונה קיבל את הציון הכי טוב במכללה (עמ' 28 לפרוטוקול שורה 29). בעניין זה, אדגיש, כי לא הייתה כל מניעה להוכיח את משך הלימודים במכללה כמו גם את ביטולי הקורסים בעקבות התאונה, מכל מקום התובע הסביר, כי בעקבות ביטולי הקורסים קיבל החזרים כספיים והשלים את הקורסים לאחר מכן במהלך הלימודים, בין היתר בסמסטרי קיץ.
"גם בעניין זה קבעה הפסיקה כי ניתן לחייב בסכום גלובלי בגין הפסדי השתכרות בעבר שנקבע על דרך האומדן המתבסס על מכלול הראיות בהיעדרם של נתונים מדויקים וחד-משמעיים (ראו: קציר, כרך א, עמ' 17-18, לרבות האסמכתאות המפורטות שם)." (ת.א. (ת"א) 1714/04 עזבון המנוח תומר נעים ז"ל נ' קיינר יזהר (18.11.2009)).
ראה גם: עא (ת"א) 37453-01-13 ע.נ בית נוי בע"מ נ' אהרון אבולוף (5.3.84).
גריעה מכושר ההשתכרות
הנתבעת לעומת זאת סבורה, כי משלא הוכחה כל פגיעה בכושר השתכרותו, אין לפסוק פיצוי, שכן התובע לא הוכיח פגיעה ואף יש השבחה תוך זמן קצר ומכאן שאין לתאונה כל השפעה על תפקודו, יתירה מזו, אם בעתיד יסבור התובע שהעבודה קשה לו מדי הרי שפתוחה לו הדרך לעסוק בתחומים אחרים שמניבים שכר דומה. לטענת הנתבעת, השתלבות התובע בשוק העבודה לא מפריע לתפקודו השוטף.
"אחוזי הנכות אינם מהווים בהכרח ראיה לאובדן מקביל של הכושר לתפקוד יומיומי לרבות הכושר לבצע עבודה. הכל תלוי בטיב העבודה והפגיעה, טיבו של הנתבע מהות הפגיעה וגורמים נוספים.
יובהר כי קביעת שיעור הנכות התפקודית אינה מהווה סוף פסוק באשר לשיעור הפגיעה בכושר השתכרותו של הנפגע המסוים. ייתכן שגריעת כושר ההשתכרות עולה או נופלת משיעור הנכות התפקודית, בהתחשב במקצועו ויתר נתוניו של הנפגע, בזיקה לעיסוקו, לעבודתו, לגילו, ולמצבו הרפואי בכללותו, ללא קשר לתאונה. הנכות התפקודית אמורה לשקף את הגריעה מכושר ההשתכרות אלא אם הוכח אחרת (ע"א 722/86, יונס המאגר הישראלי לביטוח רכב, פ"ד מג(3) 875 ,878).
הנה כי כן, ככלל, אין בהכרח התאמה בין אובדן ההשתכרות או כושר ההשתכרות, ובין שיעור הנכויות הרפואית והתפקודית. אובדן כושר ההשתכרות נבחן על פי אובדנו של היחיד. מבחינת אובדנו של היחיד, יש לבחון את כלל הנסיבות ובכללן אופי העבודה, חזרה לעבודה. גם לטיבו של המעביד, עשויה להיות נודעת חשיבות כגון אלה, לעובדת היותו של המעסיק, מוסד ציבורי או ממלכתי, נודעת בעניין זה חשיבות ראויה ולעתים מכריעה.
"הנכות הרפואית", "הנכות התפקודית" ו"אובדן כושר השתכרות" הם מעין שלושה מעגלים, המצויים זה בתוך זה, כאשר במעגל החיצוני מצויה הנכות הרפואית, במעגל הפנימי יותר, הנכות התפקודית, ובמעגל הפנימי ביותר, מצוי אובדן כושר ההשתכרות. כאשר באים לקבוע הפסדו של ניזוק, יש להשתמש, ככל שמאפשרים הנתונים, במעגל הפנימי ביותר, אך כאשר אין במעגל הפנימי ביותר די כלים כדי לאפשר קביעת הנזק, יוצאים החוצה לכיוון המעגלים החיצוניים יותר ומהם משליכים ולומדים על המעגלים הפנימיים יותר.
בהעדר נתונים מיוחדים, המעגל החיצוני של הנכות הרפואית ישליך על המעגל האמצעי של הנכות התפקודית וכך גם בהעדר נתונים ישליך המעגל האמצעי של הנכות התפקודית על המעגל הפנימי של הפסד ההשתכרות (ראה: ת"א 1672/03 חאיק פואד נ' מגן חברה לביטוח (30/10/05)).
ביחס לבחינת הסיכוי, כי ההשתכרות בעתיד תהא קטנה מזו שבהווה, לצורך קביעת הזכות לפיצויים והיקפה בגין אבדן כושר השתכרות, נפסק מפי כבוד הנשיא ברק בע"א 237/80 ברששת נ' האשאש ואח', פ"ד לו (1) 281:
"סיכומו של דבר: אב הנזק בר הפיצוי הוא "אבדן השתכרות" או "אבדן כושר השתכרות" - הכול לפי בחירתו האישית של הפרשן. בין שני אלה אין הבדל בעל אופי תיאורטי, שכן ערכו של כושר ההשתכרות הוא על-פי זרם ההשתכרות, הנובע ממנו הלכה למעשה ("הגישה המוחשית"). בקביעת הזכות לפיצויים והיקפה יש לבחון את הסיכוי, כי ההשתכרות בעתיד תהא קטנה מזו שבהווה. סיכוי זה אינו נמדד על-פי עודף מאזן ההסתברות" האזרחי הרגיל אלא במידת הממשות שלו, על-פי מבחני השכל הישר. יש להתחשב בסיכוי, גם אם אין הוא בטוח, ובלבד שאינו אפסי או ספקולאטיבי או היפותטי גרידא". (פ"ד לו(1) 281, 307).
כן נקבע מפי כבוד השופט ת' אור בע"א 286/89 קז נ' המאגר הישראלי לביטוח רכב ("הפול") (1/12/1989):
"אמת, כשאין לבית המשפט נתונים הולמים אחרים לקביעת כושר הפסד ההשתכרות, רשאי בית המשפט לחשב הפסד זה על פי שיעור אחוז הנכות לצמיתות של התובע עקב התאונה, כמשקף את שיעור הפסד כושר ההשתכרות. אך במה דברים אמורים? כשהנכות, והמגבלות הרפואיות שבעקבותיה, אכן מגבילים את כושר ההשתכרות, ויש בהן ללמד לכאורה על גבהו של ההפסד. השאלה אם כך הוא, תלויה בטיבה של הנכות, טיב התעסקותו של התובע ומידת הסתגלותו של התובע לעבודתו על אף נכותו, ושיקולים כיוצא באלה הקשורים בכושר השתכרותו על אף מומו (השווה ע"א 586/84, 587, 588 מכלוף ואח' נגד עירית תל אביב פסקי דין מ"ג (1) 137בעמ' 152 מול האות ב'). השאלה היא האם בפועל מגבילה נכותו, או עתידה להגביל, את כושר השתכרותו. ואם כן - האם ההגבלה, על פי הראיות או אומדנת בית המשפט, היא בשיעור הדומה לשיעור הנכות. ברי, שקורותיו של התובע מיום התאונה ועד מועד פסק הדין יש בהם להשליך וללמד בדבר קיומה או אפשרות קיומה של הגבלה כזו". (ור' גם פסק דינו של כבוד השופט ת' אור בע"א 413/88 זוהיר באדר אחמד אלג'נזאראה נ' שמיר חברה לביטוח בע"מ).
לא רק שהתובע לא הוכיח פגיעה בשכרו או בפוטנציאל ההתקדמות בטווח הקרוב, אלא שגם לא הובאה כל ראיה, כי במסלול התקדמותו הצפוי של התובע הוא עשוי להיזקק יותר לשימוש בידיו ומכאן שקידומו יוגבל. יש בהימנעות התובע מלהביא ראיות בעניין זה לפעול כנגדו, בפרט כאשר לא שוכנעתי כי הראיות אינן בהישג ידו. טענת הסיווג של מקום העבודה ופרטיות שכרם של העובדים, אינה משכנעת. ניתן היה ליתן הנחיות שיבטיחו את סודיות הדברים שיאמרו, ככל שהיה קיים חשש ונתוני שכר ניתן היה להציג גם בעילום שם. מדבריו של התובע עצמו, עלה כי אין בידו מידע ממשי המצביע על כך שאחרים בדרגתו מרוויחים שכר גבוה משלו וכי נגרע משכרו בשל מגבלותיו. בעניין זה ראה הדברים שנאמרו בע"א 9656/05 נפתלי שוורץ נ' רמנוף חברה לסחר וציוד בניה בע"מ (27.7.08):
"...כלל נקוט בידי בתי המשפט מימים ימימה, שמעמידים בעל-דין בחזקתו שלא ימנע מבית המשפט ראיה, שהיא לטובתו, ואם נמנע מהבאת ראיה רלבנטית שהיא בהישג ידו, ואין לכך הסבר סביר, ניתן להסיק, שאילו הובאה הראיה, היתה פועלת נגדו. כלל זה מקובל ומושרש הן במשפטים אזרחיים והן במשפטים פליליים, וככל שהראיה יותר משמעותית, כן רשאי בית המשפט להסיק מאי-הצגתה מסקנות מכריעות יותר וקיצוניות יותר נגד מי שנמנע מהצגתה" (ע"א 548/78 אלמונית נ' פלוני, פ"ד לה (1) 736, 760 (1980). מצוטט בע"א 2275/90 באמצעות בנין דור בע"מ נ' רוזנברג, פ"ד מז (2) 605, 614 (1993)).
על אף האמור, גם אם פגיעה ממשית בכושר השתכרותו של התובע אינה צפויה בטווח הקרוב, אפשר שתהיה לנכותו של התובע השפעה על יכולתו לעבוד בפרקי זמן מסוימים בעתיד, במיוחד אם יאלץ לעזוב את עבודתו הנוכחית ולהשתלב בעבודה אחרת. בנסיבות אלה, הדרך הנאותה לפצות את התובע היא בקביעת סכום גלובלי, שיקח בחשבון את מומו, את גילו הצעיר ואת שנות העבודה שנותרו לו (השווה: עא 395/81 מנחם ברוק נ' הסנה, חברה ישראלית לביטוח, פ"ד לח(1) 537).
יש אף לזכור כי על-פי הפסיקה יש לפסוק פיצוי בעתיד גם לאדם שחזר לעבודתו בלא הפסד השתכרות בשל החשש שמומו עלול להפריע לקידומו ולמציאת עבודה ברמת השתכרות דומה לכשיפלט מאותו מקום עבודה. (ע"א 4837/92 אליהו חברה לביטוח נ' ג'ורג' בורבה (23.11.94)).
בשים לב לטיבה של עבודתו, למעמדו היציב במקום העבודה, לשנות העבודה שנותרו לו ולסיכוי שהנכות תגרום לפגיעה בכושר השתכרותו לאור טיבה וטבעה, ובהנחת עבודה עד גיל 67 מצאתי שיש לקבוע פיצוי בראש נזק זה בסכום של 250,000 ₪ המהווה כ- 35% מתחשיב אקטוארי. הסכום האמור כולל הפסדי פנסיה.
עזרת הזולת
התובע מתאר בתצהירו, כי התקופה הראשונה עבורו הייתה קשה, הוא סבל מייסורים וכאבים קשים ולאחר התאונה בתקופה בה ידו הייתה מגובסת ואף מספר שבועות לאחר מכן לא יכל לבצע פעולות פשוטות ויומיומיות, כגון רחצה, לבישה ונעזר לצורך כך באשתו.
כיום לטענת התובע הוא מוגבל בבית, שכן שורש היד כואב בהפעלת מאמץ פיזי, הוא מתקשה בהפעלת פעולות הדורשות מאמץ של היד, כגון עבודות צביעה, גבס, נשיאת משקלים והזזת חפצי בית כבדים, עבודות בגינה, ניסור עץ ולמעשה כמעט כל אספקט של עבודות פיזיות קשות בתחזוקת הבית, לרבות שטיפת כלים בכמות גדולה.
בנסיבות העניין, יש לקבוע, כי אכן התובע היה זקוק לעזרת צד ג' בעבר, במובן זה שבתקופה הסמוכה לתאונה נזקק לטיפול אינטנסיבי ולאחר מכן נזקק לעזרה שוטפת בפעילות היום-יום, לרבות פעולות כמו הלבשה, הכנת אוכל ורחצה.
באשר לעתיד, גם אם אניח שהתובע סובל מכאבים בידו בפעולות מסוימות, לא התרשמתי, כי הוא נזקק לעזרה ספציפית כלשהי, במיוחד כך כאשר התובע עצמו העיד בכנות שהוא מבצע פעולות שקשה לו לבצע כגון רכיבה על אופניים ובניית גדר.
לעניין שיעורו של הפיצוי, וכמפורט בעניין שושני הנ"ל, יש לקבוע כי יש להעמיד את הסכום על שיעור נאות (שם, 279ז- 280א), ובהעדר נתונים אובייקטיבים, יפסק סכום גלובלי לטובת התובע (ראה ע"א 315/83 עגור נ' איזנברג ואח’, פ"ד לט(1) 197, 205, וכן ע"א 663/84 עטיה נ' עטיה, פ"ד מד(3) 720, 730) על בסיס הלכה זו, ובהעדר נתונים על הוצאה ממשית ועל היקפה, יש לקבוע את הפיצוי בראש נזק זה, על דרך האומדנה.
בתקופת 6 חודשים הראשונים שלאחר התאונה, ללא ספק נזקק התובע לעזרה משמעותית, החורגת מעזרה סבירה של בני משפחה, גם לאחר חלוף תקופת הנכות הזמנית, יש לשער, כי התובע נזקק לעזרה מסויימת. בנסיבות העניין וגם בשים לב לכך שהתובע עשוי להזקק לעזרה מסויימת בעתיד, אני פוסקת סכום של 8,000 ₪ לעבר ולעתיד.
הוצאות רפואיות ואחרות
ניידות
נזק לא ממוני
סוף דבר
סה"כ נזקי התובע הם כדלקמן:
הפסד שכר בעבר - | 35,000 ₪ |
הפסד שכר בעתיד - | 250,000 ₪ |
עזרת הזולת בעבר ובעתיד - | 8,000 ₪ |
הוצאות רפואיות ואחרות לעבר ולעתיד - | 2,000 ₪ |
ניידות לעבר ולעתיד - | 2,000 ₪ |
נזק לא ממוני – | 90,000 ₪ |
סה"כ פיצוי | 387,000 ₪ |
הסכומים ישולמו בתוך 30 יום, שאם לא כן יישאו ריבית והצמדה עד מועד התשלום בפועל.
זכות ערעור לבית המשפט המחוזי בתוך 45 יום.
ניתן היום, ח' טבת תשע"ה, 30 דצמבר 2014, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
04/02/2014 | החלטה מתאריך 04/02/14 שניתנה ע"י יעל אילני | יעל אילני | צפייה |
30/12/2014 | פסק דין שניתנה ע"י אורלי מור-אל | אורלי מור-אל | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | נמרוד טל | איתי קרינסקי |
נתבע 1 | אלכסנדר גרינברג | ציון צמח |
נתבע 2 | הפניקס חברה לביטוח בעמ | ציון צמח |