בפני | כב' השופטת חנה שניצר-זאגא סגנית הנשיאה | |
תובעים | 1.יהורם וולק 2.דבורה וולק | |
נגד | ||
נתבעים | 1.אברהם קירון 2.אביבה קירון |
פסק דין |
עיקר התביעה היא לפיצוי בגין ליקויי בנייה שנתגלו בדירה.
הנתבעים הגישו תביעה שכנגד על סך 107,300 ₪ בגין טענה ליתרת חוב.
רקע עובדתי וטענות הצדדים
התובעים טענו להפרה של ההסכם ועתרו לקבלת פיצוי בגין ליקויים שנתגלו בדירה בסך 74,251 ₪, כמפורט בחוות הדעת של המהנדס מר מרדכי אדלר, פיצוי בגין ירידת ערך בסך 36,500 ₪, בהתאם לחוות דעת שמאי, מר אלי סידאוי, הוצאות רכישת פריטים ותיקונים שביצעו התובעים בעצמם בסך 36,122 ₪ ונזק בלתי ממוני בסך 20,000 ש"ח. הכל בתוספת הפרשי הצמדה וריבית, הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד, בתוספת מע"מ.
הנתבעים הדגישו כי התובעים חתמו על החוזה מרצונם החופשי, תוך שהובא לידיעתם כי הם זכאים להיוועץ ו/או לשכור עו"ד מטעמם ותכלית תביעה זו להתעשר על חשבון הנתבעים.
התביעה שכנגד הוגשה על סך 107,300 ₪. התובעים שכנגד עתרו לתשלום יתרת חוב על סך 69,360 ₪. חוב זה כולל הפרשי מדד תשומות הבנייה, ריבית והצמדה. כן, עתרו לפיצוי בגין לשון הרע בסך 50,000 ₪ ללא הוכחת נזק. אולם, וויתרו על עתירתם זו הנוגעת לעוולת לשון הרע במעמד הדיון. מסכומים אלו, ציינו התובעים כי יש לקזז 12,000 ₪ החזר בגין מטבח.
המהנדס מר דוד אופיר מונה כמומחה מטעם בית המשפט (להלן: "המומחה") ונתבקש לבדוק את הליקויים הנטענים בדירה, להתייחס אליהם בהשוואה לחוות דעת המומחים מטעם התובעים והנתבעים ולאמוד את עלותם.
חוות דעת מומחה בית המשפט
ביום 17.10.07 ניתן היתר בנייה לבניין המשותף על ידי הועדה המקומית לתכנון ולבניה מטעם עיריית נתניה.
ביום 29.04.08 נכרת הסכם מכר בין הצדדים לרכישת הדירה בבניין המשותף, אשר נמסרה לתובעים בחודש פברואר 2009.
ביום 24.12.08 וביום 27.10.09 ביקר בדירה מומחה מטעם התובעים, המהנדס מר מרדכי אדלר ולאור ביקורים אלו, ערך 2 חוות דעת מטעמו.
בחודש דצמבר 2009, הגישו התובעים את התביעה הנדונה כנגד הנתבעים. ביום 07.03.10 ביקר בדירה מומחה מטעם הנתבעים, המהנדס מר יוחנן ג'רבי אשר ערך גם הוא את חוות דעתו מיום 10.03.10.
המומחה מתייחס לטענות המפורטות בחוות דעת המומחים מטעם הצדדים.
חוות הדעת אינה מתייחסת לנושאים אחרים, דוגמת תוספות ועניינים שאינם בתחום התמחותו הדורשים הערכת שמאי.
המומחה מציין כי למרות פניותיו לב"כ הנתבעים, לא קיבל לידיו את תכנית המכר.
בהתאם לחוות דעתו, קבע המומחה את אומדן עלות התיקונים, כך:
ליקויי עבודות אלומיניום - 950 ₪; ליקויי עבודות ריצוף – 16,000 ₪; ליקויי עבודות חיפוי – 3,300 ₪; ליקויי עבודות טיח וצבע – 450 ₪; סטיית ריצוף בחדר הממ"ד – 2,150 ₪; ליקויים בעבודות מסגרות – 700 ₪; ליקויי עבודת אינסטלציה – 150 ₪.
סך עלות תיקון כלל הליקויים בדירה 26,450 ₪, בתוספת מע"מ (עלות תיקוני הליקויים מוערכת בסך 23,700 ₪, בתוספת מע"מ וכן, עלות פיקוח הנדסי בסך 2,750 ₪, בתוספת מע"מ).
המומחה סבור כי אמנם עלולה להיגרם לתובעים אי נוחות זמנית בעת תיקון הליקויים, אך אין הכרח כי הדירה תפונה מיושביה.
שאלות הבהרה הופנו למומחה הן מטעם ב"כ התובעים ביום 15.3.11 והן מטעם ב"כ הנתבעים ביום 28.3.11. המומחה השיב להן ביום 25.7.11.
ראיות הצדדים
מטעם הנתבעים, הוגשו 4 תצהירים - הנתבע 1, מר אברהם קירון; ספק אריחי הריצוף, מר אלי ימין; קבלן אלומיניום, מר יוסי רוזנשטיין; עו"ד צבי קצף, אשר ערך את הסכם המכר בין הצדדים. המצהירים מטעם הנתבעים נחקרו בחקירה נגדית.
המומחה מטעם בית המשפט, המהנדס מר דוד אופיר, זומן לחקירה נגדית ע"י הצדדים.
התובעים עתרו לקבל את חוות דעתו של המומחה מטעמם, שכן לדידם, מומחה בית המשפט לא בחן חלק מן הליקויים, לא פירט עלויות נוספות אופציונליות ונראה כי גישתו לעניין אומדן עלויות התיקונים הנדרשים הינה מצמצמת ופוגעת בתובעים.
עוד עתרו לקבל את חוות דעת השמאי מטעמם אשר העריך את שווי ירידת ערך הדירה בשל ליקויים אשר אינם ברי תיקון ולקבלת פיצוי בגין ירידת ערך זו וכן, לקבלת פיצוי בגין אי אספקת פריטים וביצוע עבודות בהתאם למפרט הדירה.
נטען כי הנתבעים הביעו נכונות לתקן ליקויים שונים בדירה הדרושים תיקון וכי יש לאפשר להם לעשות כן על פני פסיקת פיצוי כספי לתובעים.
דיון והכרעה
כדברי כבוד השופטת מ' נאור בבר"מ 5171/07 אלי מנשה נ' הוועדה המקומית לתכנון ובניה חולון (נבו, 31.12.07) :
"כידוע, עפ"י ההלכה כשממנה בית משפט מומחה על מנת שחוות דעתו תספק נתונים מקצועיים לצורך הכרעה בדיון, סביר להניח שבית המשפט יאמץ ממצאיו של המומחה אלא אם כן קיימים נימוקים כבדי משקל שלא לעשות כן"
(ראה גם ע"א 9323/04 מיצר לפיתוח בע"מ נ' שותפות בנין 17 מתחם 5 ואח' (נבו, 23.07.06); ע"א 293/88 חברת יצחק ניימן להשכרה בע"מ נ' רבי ואח' (לא פורסם)).
בע"א 2934/94 סולל בונה בע"מ נ' ארז איתן ואח' (נבו, 2.6.96) נאמר בעניין מעמדה של חוות דעת מומחה בתחום ליקויי הבנייה:
"...סביר להניח שאף אחד מהצדדים אינו יוצא – במקרים כאלה – כשכל תאוותו בידו. אולם, על כל צד להבין כי משנתקבלה חוות דעת ניטרלית של מומחה, שיש בה משום ניסיון רציני להתמודד עם הבעיות המקצועיות הרבות המובאות בפניו, יש לקבל אותה, גם אם לא כל מה שנקבע בה הוא לטעמם ולרוחם של כל הצדדים וגם אם ניתן להצביע על טעויות או על אפשרויות של קביעות אחרות בנושאים אלה או אחרים"
התרשמתי כי המומחה התייחס בחוות דעתו באופן ענייני לליקויים אשר נמצאו ונחה דעתי כי ממצאיו מבוססים על בדיקה מקצועית ואובייקטיבית. ממצאיו עומדים בעינם, גם בראי תשובותיו לשאלות ההבהרה ובחקירה הנגדית.
ריצוף
לטענת התובעים, הדירה רוצפה ללא פוגות (ללא מרווחים בין האריחים), בניגוד לתקן הישראלי.
בסיכומיהם, ציינו כי כמו המומחה מטעמם, כך גם הנתבע ועד מטעמו, מר ימין מציינים כי הריצוף הותקן ללא פוגות. על כן, לדידם, קביעת מומחה בית המשפט בדבר קיומן של פוגות מהווה שגיאה מהותית ואין לקבלה. כך גם את קביעתו לעניין אומדן עלות התיקון.
התובעים מתייחסים לאמירות מומחה בית המשפט בכל הנוגע לקיומו של תקן, גם אם אינו רשמי, המורה על התקנת ריצוף במרווחים של 3 מ"מ לפחות בין אריח לאריח. לטענתם, בניגוד לדבריו של הנתבע, מעולם לא ביקשו כי דירתם תרוצף ללא פוגות.
עוד טוענים הם כי ריצוף הדירה עם רוחב פוגות מסויים ביניהם אינו תקן ישראלי רשמי ומשכך, אין הוא מחייב ויש לראות בו המלצה מקצועית גרידא.
המומחה מציין כי עמדתו שונה מזו של המומחה מטעם הנתבעים. מאחר ורוב התקנים העוסקים בבנייה והמוכרים לו אינם רשמיים, "התעלמות" מהם תגרום למצב כי הענף ינוהל כמעט ללא תקינה (עמ' 5 לחוות דעת המומחה, סעיף 2.2.1.4).
עוד מציין המומחה כי "מאחר ומצד אחד הנחת האריחים בוצעה שלא עפ"י דרישות התקן – ומצד שני מראה האריחים (והרצפה כולה) טוב ואף למעלה מזה, ומאחר ודרישה להסרת האריחים לא באה גם מצד מומחה התובעים, אני מציע לחייב הנתבעים במחצית עלות הנחה חדשה של ריצוף בדירה, כולל עבודה וחומר (למעט בשירותים שם לא קיימת בעיה זו)" (עמ' 5 לחוות דעת המומחה, סעיף 2.2.1.7).
בתשובות לב"כ התובעים, חזר המומחה על עמדתו זו לפיה: "...לדעתי ההנדסית כתבתי בחוו"ד מראה הרצפה טוב, הייתי שם, לכן מהבחינה הזו אין שום סיבה להחליף. ההצעה שלי לפצות על חצי שווי הייתה בגלל העניין הזה של הדרישה בתקן לפוגות" (עמ' 29 לפרוטוקול הדיון מיום 11.06.13, ש' 14-16).
לאור האמור לעיל, הנני קובעת כי יש לקבל את ממצאי מומחה בית המשפט לעניין הריצוף. אין נפקא מינה באם התובעים הם אלו אשר ביקשו כי הריצוף בדירתם יותקן ללא פוגות אם לאו, שכן דרישות התקן האמור הן כי דירה תרוצף עם פוגות בין אריחיה.
לפיכך, יש לפסוק לתובעים סך של 16,000 ₪, בתוספת מע"מ בגין ליקוי זה, בהתאם לממצאיו והמלצתו של מומחה בית המשפט.
פלטת זכוכית סדוקה בויטרינה
הנתבעים, בסיכומיהם, חלקו על כך. לדידם, העובדה כי ליקוי זה אינו מופיע כלל בחוות הדעת הראשונה שערך מומחה התובעים אלא רק בחוות הדעת השניה, לאחר כניסתם של התובעים לדירה, מעידה כי הסדק בפלטת הזכוכית נגרם רק לאחר מסירת הדירה לתובעים. על כן, אין מדובר בליקוי אשר הנתבעים חבים בתיקונו.
התובעים לא תמכו טענתם בראיה כלשהי שיש בה כדי להעיד כי הסדק האמור אכן נגרם בעת התקנתה של פלטת הזכוכית. לכן, אין בידי לקבל את טענת התובעים לעניין ליקוי זה ודינה להידחות.
מחסן
בהעדר מחלוקת בנקודה זו, מצאתי כי יש לאפשר לנתבעים להחליף את המחסן שסיפקו לתובעים במחסן בגודל אשר היה אמור להיות מסופק להם וזאת בתוך 45 יום מיום מתן פסק הדין.
ביצוע התיקונים על ידי הנתבעת
על כן, זכאים הם, לטענתם, לבצע התיקונים באופן עצמאי ולקבלת 25% נוספים מן הסכום אותו יפסוק בית המשפט בגין תיקון הליקויים, 10% נוספים מסכום זה בגין פיקוח הנדסי וכן, הצמדה למדד תשומות הבנייה ומע"מ.
במצב דברים זה, אין מקום לכפות על התובעים ליתן לנתבע הזדמנויות חוזרות ונשנות לבצע התיקונים (ע"א 8939/01 חיים אביצור ואח' נ' חפציבה חברה לבניין עבודות ופיתוח בע"מ, פ"ד נז(6), 83, 93).
יש לתת משקל ניכר לטענות התובעים, אשר לא נסתרו, בדבר אי האמון שחשים הם כעת כלפי הנתבע וכלפי יכולתו לתקן הליקויים הנדרשים בדירה. לכך מצטרף הטעם כי תיקון הליקויים על ידי הנתבעת יחייב פיקוח של בית המשפט ועלול להביא לחילוקי דעות נוספים בין הצדדים.
ירידת ערך
הנתבעים טענו, בסיכומיהם, כי לאחר שיתקנו את הליקויים שנתגלו בדירה, לא יהא צורך בפיצוי בגין ירידת ערכה של הדירה ובכל מקרה, ציינו כי על אומדן סכום ירידת הערך לא לעלות על 1,800 ש"ח.
השמאי מטעם התובעים מעריך בחוות דעתו את ירידת הערך בגין דלת הממ"ד החוסמת הפתח לחדר ההורים בסך של 17,000 ₪. מומחה בית המשפט חיווה דעתו כי אכן מדובר בליקוי. הנתבעים, בסיכומיהם, מסכימים כי מדובר בליקוי הדורש תיקון, אך דורשים לתקנו בעצמם.
ליקוי נוסף אשר מומחה בית המשפט ציין בחוות דעתו ככזה הוא כניסתה של דלת הכניסה אל הפרוזדור, אשר רוחבו קטן יותר מזה המצויין בתקנה. השמאי מטעם התובעים העריך את ירידת הערך בגין ליקוי זה בסך של 1,500 ₪ .
ליקוי נוסף בגינו חיווה דעתו מומחה בית המשפט הוא קיומו של מקלחון העולה על מסגרת החלון בחדר רחצה הורים. השמאי מטעם התובעים מעריך בחוות דעתו את ירידת הערך בגין דלת הממ"ד החוסמת הפתח לחדר ההורים בסך של 3,500 ₪. גם כאן, מסכימים הנתבעים בסיכומיהם, כי מדובר בליקוי הדורש תיקון, אך דורשים לתקנו בעצמם.
מאחר שקבעתי כי הנתבעים ישלמו לתובעים את עלות התיקונים הדרושים חלף תיקון בעין, יש לפסוק פיצוי בגין ירידת ערך (בהתאמה לרכיבים דלעיל) אותו הנני מעריכה בסך כולל של 10,000 ₪.
נזק בלתי ממוני
בתי המשפט הכירו באפשרות הפיצוי בגין נזק שנגרם כתוצאה מאי תיקון ליקויים והמשך מגורים בדירה ובשל אי הנוחות שתיגרם בעת תיקונם בעתיד (ע"א 611/89 דרוקר זכריה חברה קבלנית לעבודות אזרחיות ופיתוח בע"מ נ' נחמיאס ואח', פ"ד מו(2), 60, 65).
באיזון הראוי ובמידתיות הנלמדת ממכלול הנתונים, כתוצאה מקיום הליקויים בדירה ותיקונם אשר משפיעים על היכולת להנות מן הדירה ומן המגורים בה באופן סביר מעריכה את הפיצוי בגין עוגמת נפש בסך של 5,000 ₪.
התביעה שכנגד
אשר על כן מחייבת את הנתבעים יחד וליחוד לשלם לתובעים בתביעה העיקרית :
פיצוי בהתאם לסעיף 11 לפסק הדין: 23,150 ₪ + פקוח הנדסי 2,750 ₪.
פיצוי בהתאם לסעיף 16 לפסק הדין: 16,000 ₪.
סה"כ 41,900 ₪ בצרוף מע"מ ובתוספת 25% עלות תיקון עצמאי.
הסכום ישא הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום עריכת חוות הדעת (7.3.11) ועד התשלום המלא בפועל.
פיצוי בסך 10,000 בגין ירידת ערך הדירה ופיצוי בסך של 5,000 ₪ בגין עוגמת נפש.
כמו כן, ישאו הנתבעים בהוצאות משפט ובתוספת שכ"ט עו"ד בסך 8,000 ₪ ומע"מ.
התביעה שכנגד נדחית, ללא צו להוצאות.
ניתן היום, ט"ו שבט תשע"ד, 16 ינואר 2014, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
16/01/2014 | פסק דין מתאריך 16/01/14 שניתנה ע"י חנה שניצר-זאגא | חנה שניצר-זאגא | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | יהורם וולק | ענת קאופמן |
תובע 2 | דבורה וולק | ענת קאופמן |
נתבע 1 | אברהם קירון | שלומי אוחנה, מנחם טבקמן, גילת שטיינברג |
נתבע 2 | אביבה קירון | שלומי אוחנה, מנחם טבקמן, גילת שטיינברג |
תובע שכנגד 1 | אברהם קירון | שלומי אוחנה, מנחם טבקמן, גילת שטיינברג |
תובע שכנגד 2 | אביבה קירון | שלומי אוחנה, מנחם טבקמן, גילת שטיינברג |
נתבע שכנגד 1 | דבורה וולק | ענת קאופמן |
נתבע שכנגד 2 | יהורם וולק | ענת קאופמן |