בפני | כב' השופטת כוכבה לוי | ||
תובעים | בנק מרכנתיל דיסקונט בעמ | ||
נגד | |||
נתבעים | עופר כרמלי |
פסק דין |
התביעה
מס' שטר | סכום | מועד פירעון |
0779 | 9,625 | 10.07.09 |
0780 | 9,625 | 10.08.09 |
0781 | 9,625 | 10.09.09 |
0782 | 9,625 | 10.10.09 |
ביום 27.04.09 הופקדו על ידי החברה השיקים נשוא פסק דין זה במסגרת פעילותה השוטפת של החברה.
בגב הצ'ק חותמת הסבה של הנפרעת : 'אי.סי.או.אי בשיטת שניידר בע"מ'.
הצ'קים חוללו ע"י הבנק הנמשך בצירוף הערה: 'שיק מוחזר ע"י בנק אוצר החייל בע"מ סיבה – נ.ה.ב".
תמצית טענות ההגנה-כשלון תמורה מלא .
לחילופין טען הנתבע, כי במידה והבנק נתן ערך בפועל הרי שהתמורה ניתנה על דרך "ניכיון שקים" ולפיכך לא ניתנה במלוא סכום השיקים שסוחרו למשיב אלא כתמורה חלקית בלבד.
תמצית טענות התביעה (כפי שעולה מתצהיר מנהל סניף הבנק מר פריד)
אילו הייתה לבנק ידיעה מוקדמת שעיסקה שתמורתה ניתנו שיקים לא תצא לפועל – היה הבנק נמנע מלהעמיד אשראי מראש.
למורת להדגיש כי הבנק התובע טוען לאחיזה כשורה בשיקים .
דיון והכרעה
עופר כרמלי, הנתבע , מסר תצהיר ונחקר על תצהירו
אביב צידון,בעלים של כ- 56% ממניות החברה, מסר תצהיר ולא נחקר על תצהירו
מרדכי פריד, נציג התובע, מנהל סניף בנק מרכנתיל דיסקונט , מסר תצהיר ונחקר על תצהירו
האם הבנק אוחז כשורה ובתום לב?
" (א) אוחז כשורה הוא אוחז שנטל את השטר כשהוא שלם ותקין לפי מראהו ובתנאים אלה:
(1) נעשה אוחז השטר לפני שעבר זמנו, ולא היתה לו כל ידיעה שהשטר חולל לפני כן, אם אמנם חולל;
(2) נטל את השטר בתום לב ובעד ערך ובשעה שסיחרו לו את השטר לא היתה לו כל ידיעה שזכות קנינו של המסחר פגומה.
(ב) ביחוד זכות קנינו של מסחר שטר פגומה כמשמעותו בפקודה זו, אם השיג את השטר, או את הקיבול, על ידי רמאות, כפיה, או אלימות ופחד, או באמצעים אחרים שאינם כדין, או בתמורה אי-חוקית, או כשהוא מסחר את השטר אגב מעילה באמון, או בנסיבות העולות כדי רמאות".
(הדגשות שלי-כ.ל.)
לעניין מעמדו של אוחז כשורה אומצו לאחרונה דברי המלומד לרנר בפסיקה :
"חשיבות מעמדו של אוחז כשורה בשטר באה לידי ביטוי בסעיף 37 (2) לפקודה, הקובע כי האוחז כשורה מקבל את השטר "כשהוא נקי מכל פגם שבזכות קניינם של צדדים קודמים לו, וכן מכל טענות הגנה
אישיות גרידא...".
האחיזה כשורה מהווה, אפוא, מעין "תקנת שוק" בדיני השטרות: בניגוד לכלל המקובל, לפיו אין אדם יכול להעביר יותר ממה שיש בידו, האחיזה כשורה מעבירה לאוחז בעלות נקייה בשטר, שעה שעם רכישת השטר הופך האוחז כשורה לבעל הקניין גם מקום שהמעביר לא היה כזה, או שבעלותו של השטר פגומה מסיבה כלשהי. לאחיזה כשורה יש, אפוא, חשיבות עת הנתבע מוכיח כי יש בידו טענת הגנה טובה, או-אז תצלח תביעתו של האוחז השטרי אם יעלה בידו להוכיח כי הנו אוחז כשורה. (ראו: שלום לרנר דיני שטרות 243-247 (ההוצאה לאור של לשכת עורכי הדין, 2007)).
ראו עא (י-ם) 25081-09-10 חיים אלקובי נ' ארז זקן כבוד השופט צבי סגל
"ש. אילו בדיקות ביצע הבנק בקשר לשיקים של הנתבע לפני שנתן כביכול תמורה עבורם?
ת. הבנק בדק כי השיקים הינם תקינים לפי מראהם, וכי מושך השיק אינו מוגבל . במקרים מסויימים הבנק מבקש ממידע ממאגרי מידע על מושך השיקים".
(הדגשות שלי-כ.ל.)
לאור האמור לעיל, המסקנה בלעדיה אין היא כי כי הבנק התובע נטל השטרות כשהם שלמים ותקינים על פי מראה.
"(א) כל צד שחתימתו מצויה על השטר, חזקה לכאורה שנעשה צד לו בעד ערך.
(ב) כל אוחז שטר, חזקה לכאורה שהא אוחז כשורה; אך אם הודו או הוכיחו בתובענה שהקיבול או ההוצאה או הסיחור שלאחריה פגועים ברמאות, בכפיה, או באלימות ופחד, או באי-חוקיות, חובת הראיה מוחלפת, עד אם הוכיח האוחז שלאחר אותה רמאות או אי-חוקיות ניתן בתום לב ערך בעד השטר". (הדגשות שלי-כ.ל.)
"לאוחז בשיקים עומדת החזקה לכאורה כי הוא אוחז כשורה (סעיף
29(ב) לפקודת השטרות [נוסח חדש]), ובאופן רגיל על המושך לסתור חזקה זו. לא כך כאשר זכות הקניין בשיקים לוקה בפגם קנייני מסוג אלו המנויים בסעיף 29(ב), שאז, נטל הראיה בדבר היות האוחז אוחז כשורה, הוא על האוחז". (הדגשות שלי- כ.ל.)
ובהמשך..
"אמנם תנאי במסירה שהופר (איסור סיחור השטר) אינו מנוי במפורש ברשימה שבסעיף 29(ב), אך הרשימה אינה סגורה וממצה. אומר על כך בית-משפט זה:
"מהאמור בסעיף-קטן (ב) הנ"ל [סעיף 29(ב) לפקודת השטרות [נוסח חדש] – ט' ש' כ'] עולה ברורות כי שכדי שחובת הראיה תוחלף מההכרח שתהיה קימת הודאה או הוכחה שזכות הקנין של האוחז בשטר פגומה בכלל אחת הסיבות המנויות בסעיף-קטן זה או בגלל פגמים אחרים בזכות קנין... כפי שנאמר על-ידי דר' זוסמן בספרו דיני שטרות (מהדורה חמישית סעיף 211) הפגמים בזכות הקנין המנויים בסעיף 29(ב) ניתנו רק לשם הדגמה" (ע"א 425/78 המועצה המקומית מגדל העמק נ' ב.ש.ן חרושת ברזל בע"מ [9], בעמ' 307; ההדגשות שלי – ט' ש' כ').
ראו גם: י' זוסמן דיני שטרות [19], בעמ' 263 וכן ע"א 174/60 וילף נ' פרידמן [10], שם נקבע מפי כבוד השופט ח' כהן במצב דומה לעובדות המקרה דנן, שבו הייתה תניה האוסרת על סיחור השטר (ויתרה מכך, בעובדות המקרה שם, התניה אף לא נכתבה במסגרת חוזה עיסקת היסוד, שלא כמצב שבפנינו), כי:
"טוען המערער שסיחור כזה פגוע ברמאות, כאמור בסעיף 29(ב) לפקודת השטרות, ועל-כן חובת הראיה על המשיב כי נטל את השיק בתום-לב ובעד ערך... נראה לי שבכך צודק המערער, והשופט המלומד טעה כאשר הטיל על המערער את חובת ההוכחה" (בעמ' 1508).
אם כן, נמצא כי כאשר נוצר פגם קנייני בשטר, עוברת חובת הראיה לאוחז ועליו להוכיח את כשרות אחיזתו ואין לגרוס כי על מושך, הטוען לפגם קנייני בשטר, להוכיח שהאוחז אינו אוחז כשורה. במצב זה נוצר בדיני השטרות היפוך של חובת הראיה, כאמור בסעיף 29(ב) לפקודה".(הדגשות שלי-כ.ל.)
האם הבנק נתן תמורה או ערך ?
"נטל את השטר בתום לב ובעד ערך ובשעה שסיחרו לו את השטר לא היתה לו כל ידיעה שזכות קנינו של המסחר פגומה. (הדגשות שלי-כ.ל.)
אשר על כן, מקבלת את טענת התובע וקובעת כי ניתן ערך בעד השיקים נשוא התובענה דנן.
אין בידי לקבל טענה זו . ההלכה הפסוקה מורה כי :
"נטילת שטר להבטחת חוב בחשבון עובר ושב הוא מעשה יום יום בבנקים, וכדרך שבעל משכון רשאי לממש משכון שקיבל אם לא נפרע החוב שנותן המשכון חב לו, כך רשאי גם אוחז השטר לאכוף שטר ששועבד לו, ובגבול החוב המובטח על ידי השעבוד הרי הוא אוחז בעד ערך".
ע"א 389/67 בנק פ.ק.או. בע"מ נ' יוסף קיבוביץ, פ"ד כב(1) 265 , 266 כבוד השופט זוסמן (כתוארו אז)
זאת ועוד , משנמסר השיק לבנק כבטחון לחוב,כפי שבהחלט נוכחתי במקרה דנן , רואים את הבנק כאוחז בעד ערך כאמור בסעיף26 לפקודת השטרות (ראה, למשל, ע"א 775/85 בנק לאומי בע"מ נ' ברוש מסחר בברזל (אשרור) בע"מ, פ"ד מב(1) 294, 295). בהקשר זה, "ערך" משמעו "תמורה מבוצעת" בלבד, להבדיל מ"תמורה עתידית" (שם, בע' 296; ע"א 109/87 חוות מקורה בע"מ נ' יונס, פ"ד מז(5) 1, להלן "פס"ד חוות מקורה").נ
ועוד יודגש כי התמורה הניתנת על ידי בנק תמורת שיקים המופקדים לחשבון לקוחו אינה מצטמצמת בזיכוי חשבונו של הלקוח, היא מהווה גם את נכונות הבנק , כפי שעשה במקרה דנן , להוסיף ולאפשר פעילות שוטפת בחשבון החברה לרבות משיכות יתר ע"י הלקוח (ראה ע"א 569/70 סלמה נ' בנק הפועלים בע"מ, פ"ד כה(1) 525, 527; ופס"ד חוות מקורה).
ולא זאת אף זאת אלא שעצם קיום יתרת החוב בחשבון החברה אצל התובע אשר הבנק לא דרש לסלקה באותה עת, מהווה תמורה בת-ערך לשיקים , כלשון בסעיף 26(א)(2) לפקודת השטרות.
45. באשר למועד סיחור השיקים לבנק –טען הנתבע, כי התובע ידע אודות מצבה הכלכלי של החברה אליו נקלעה החברה כבר בעת שהשיקים הוסבו אליו על ידי החברה כך שהבנק ידע כי זכות קניינו פגומה.
בתגובה לכך טען התובע כי במידה והיה לבנק ידיעה מוקדמת על העסקה בגינה ניתנו השיקים נשוא התובענה דנן לא תצא אל הפועל, לא היה מסכים להמשיך להעמיד לחברה אשראי – היות ומדובר בהפסד כספי ודאי של הבנק. עוד הוסיף הבנק כי מאחר ובמועד הפקדת השיקים (27.04.09) התנהל החשבון באופן תקין וללא כל אירועים חריגים הבנק לא צפה בעיה כלשהי בעסקת היסוד במסגרתה נמסרו השיקים.
בתצהיר משלים מטעם התובע טען הבנק כי למעט חשבון החברה שנוהל בבנק, נוהל גם חשבון הבנק הפרטי של מר שניידר והאשראי שהעמיד הבנק לחברה התבסס הן על הפקדונות הכספיים שהיו בחשבון החברה והן על החשבון הפרטי של יוסף שניידר לרבות ערבות בעלים וכן שוברי אשראי וממסרים שהופקדו ובגינם ניתן אשראי שוטף.
זאת ועוד, כפי שטען מר מרדכי פריד בתצהיר המשלים, כדלקמן;
"בחודש 12/08, בטרם הועמדה לחברה הלוואה בסך 100,000 ₪, היה האשראי המרבי שהועמד לחברה ולמר שניידר..... בסך כולל של כ- 459,205 ₪ , אשר היה מורכב מחוב בחשבון החברה שרכיביו היו הלוואה על סך 200,000 ₪ שיתרתה נכון לאותו מועד עמדה בסך 183,896 ₪ , יתרת חובה בעו"ש בסך 130,457 ₪ וכן יתרת חובה בחשבון העו"ש של החשבון הפרטי בסך 3,972 ₪ , יתרת הלוואה בסך 131,680 ₪ וחיובי כרטיס אשראי בסך 9,200 ₪ . מאידך צד הביטחונות ....עמד בסך של 346,378 ₪". (סעיף 6 לתצהיר המשלים- תובע)
ובהמשך הוסיף
".. כי כנגד העמדת הלוואה לחברה בחשבונה בסך 100,000 ₪ ביום
15.12.08 נפרעה הלוואה בסך 131,680 בחשבון הפרטי באמצעות הפקדת סך של 100,000 ₪ במזומן בחשבון הפרטי ביום 15.12.08 , והוקמה בחשבון הפרטי הלוואה על היתרה בסך 30,000 ₪"....(סעיף 7 לתצהיר משלים – תובע)
............
"..לאחר העמדת ההלוואה עמד סך ההתחייבויות של החברה ומר שניידר על כ- 459,735 ₪ כאשר מנגד עמדו ביטחונות של פיקדונות בסך של 346,378 ₪".
מתצהירו המשלים של מר פריד ניתן ללמוד כי רק החל מחודש מאי 2009 , ולאחר שסוחרו השקים לתובע , הפסיק הבנק להעמיד אשראי על כל סוגיו לחברה.
בנוסף , מעיון בנספח א' לתצהיר ע.ר הנתבע,-הסכם התקשרות בין החברה לנתבע מיום 23.04.09 עולה כי בסעיף 4א' סוכם כי "תכנון וייצור אב טיפוס להיתכנות בלבד עד 270 ימי עבודה". אין מחלוקת כי השיקים נמסרו על ידי הנתבע לחברה במועד החתימה על ההסכם.
כאשר סוחרו השיקים ביום 27.04.09, ברור כי לא היו נגועים בכשלון תמורה .
הפרת ההסכם וכישלון התמורה נודעה לראשונה לנתבע רק ביום 15.06.09 - כ60 ימים מיום הסיחור בעת קבלת המסרון או ביום שלמחרת בשיחה עם שניידר ועוד בטרם הגיע המועד המוסכם למתן התמורה על ידי החברה לנתבע. לשון אחרת, כשלון התמורה אירע לאחר מועד סיחור השיקים לבנק.
46. לאור האמור לעיל, קובעת כי במועד סיחור השיקים לתובע , לא היה נגוע סיחורם במרמה . הבנק לא ידע ולא יכול היה לדעת ולא יכול היה לצפות את כשלון התמורה העתידי של עסקת היסוד שמועד ביצועה כאמור היה 9 חודשים לאחר מסירת השיקים .
אשר לטענת המרמה אותה מייחס הנתבע לחברה – הנתבע לא הרים הנטל לעניין זה זולת טענה סתמית .
אשר על כן, דוחה את טענת הנתבע כי השיקים ניטלו במרמה במועד ההתקשרות, עם החברה .
בהקשר זה יודגש כי בהתאם להלכת גויסקי שאינני מוצאת לנכון לסטות ממנה , טענת כשלון עסקת היסוד שארעה לאחר הסיחור- אין בה כדי לשמש טענת הגנה כנגד הצד הרחוק, קרי הבנק. (ע"א 333/61 גויסקי נ' מאיר, פ"ד טז(1) ע"מ 595
47. חובת תום הלב
סעיף 91 לפקודת השטרות שכותרתו – 'תום לב':
"כל שנעשה, למעשה, ביושר-לב, רואים כאילו נעשה בתום-לב, כמשמעותו בפקודה זו, בין שנעשה ברשלנות ובין שלא ברשלנות". (הדגשות שלי-כ.ל.)
"בסוגיית תום הלב נהוג להבחין בין קנה מידה מבחן סובייקטיבי. תום לב סובייקטיבי הוא יושר לב של מקבל הזכות , שלא ידע על פגם בזכויותיו של המעביר. רכישת זכות הנעשית ברשלנות, ואפילו ברשלנות חמורה איננה נגועה, לפי שיטה זו, בחוסר תום לב. עצימת עניים והתעלמות מחשדות שהיו לרוכש , נחשבים עם זאת, לחוסר תום לב". (הדגשות שלי-כ.ל.) (שלום לרנר, דיני שטרות ע"מ 268 פסקה 9.27)
ובהמשך – ועל אף האמור לעיל קובע המלומד לרנר כדלקמן;
"למרות הקביעה המפורשת בפקודה כי תום הלב הוא סובייקטיבי, בתי המשפט עשויים למצוא סימוכין להחלת נורמות התנהגות אובייקטיביות, בדרישת הפקודה להעדר ידיעה על פגם קודם". (הדגשות שלי-כ.ל.)
ובהמשך..
..."הפקודה אינה מסתפקת ..בדרישה לתום לב, ומוסיפה כי רק מי ש'בשעה שסיחרו לו את השטר לא הייתה לו כל ידיעה שזכותו של המסחר פגומה' יהיה אוחז כשורה". (הדגשות שלי-כ.ל.) (שלום לרנר, דיני שטרות ע"מ 270)
"יחסי בנק-לקוח הינם יחסי אמון מיוחדים, המטילים על הבנק חובות מוגברות של זהירות ותום לב, ובכללן, חובות גילוי מורחבות כמו גם חובה שלא להטעות את הלקוח ולא לנצל את חוסר ניסיונו או להפעיל עליו השפעה בלתי הוגנת (ראה דבריה של כב' השופטת א' חיות בעמ' 9 של פסק הדין שבערעור)". (הדגשות שלי-כ.ל.) ( ת"א 2759/98 מזל ושלמה יעקבי נ' בנק דיסקונט לישראל בע"מ, ע"מ 8 סעיף 14)
נספח ה' לתצהיר עדות ראשית מטעם לתובע – 'אגרת חוב' שעבוד שוטף וקבוע על ממסרים סחירים, דוקומנטים וזכויות כספיות מיום 11.06.00 , מקים לתובע זכות של בעל משכון לצד זכותו כאוחז בשיקים
48. תום לב , חריגה ממסגרת אשראי והוראה 325 של בנק ישראל
בסיכומי התשובה טען הנתבע כי התובע הפר את סעיף 4 להוראה 325 (להלן: "ההוראה").
הוראה 325 של בנק ישראל "ניהול מסגרות אשראי בחשבונות עובר ושב", אשר נכנסה לתוקף ביום 1 יולי 2007, נקבע כי:
"תאגיד בנקאי לא יאפשר היוותרותה של יתרת חובה בחשבון עובר ושב, העולה על מסגרת האשראי שאושרה והוסכמה באמור בסעיף 3 לעיל, אלא במקרים ובתנאים הבאים:-
(א) ביקש לקוח לכבד חיוב מסויים - ... בעטיו צפויה להווצר חריגה, והתאגיד הבנקאי נכון להיענות לבקשה, תוגדר ותוסכם מראש ובכתב מסגרת – ולו זמנית – התואמת את היקף האשראי המבוקש" (הדגשות שלי-כ.ל.)
לטענת הנתבע במקרה דנן, הפרת ההוראה המיוחסת לתובע חמורה עוד יותר נוכח עצימת העיניים על ידי התובע , ש"כל העת 'עוצם עניו' נוכח חריגות החברה ", נותן לחברה אשראי ללא מתן בטוחות הולמות וכן הוא מאפשר החזרות שיקים מסיבות 'טכניות'. התובע מפר הוראה 325 והדבר מעיד על פגם בתום ליבו של הבנק.
אצטט מפרוטוקול מיום 28.12.10 ע"מ 15 שורות 21-25, כדלקמן:
"ש. תסתכל בדפי בנק. ב- 21-26.04 יש חריגה מקו האשראי. יום אחד לפני שהופקדו הצ'קים .
ת. כן. יש חריגה. היא כוסתה, נוצרה עוד פעם, וכוסתה ב- 26.04
ש. תעבור בבקשה למאי -15.05- יש חריגה בחשבון?
ת. כן. היא כוסתה, נתנו הלוואה לכסות אותה. אני אסביר, יש מה שנקרא הוראה 325 , כשאנו רוצים לכבד חיובים שמעבר לקו האשראי נותנים הלוואת בזק". (הדגשות שלי-כ.ל.)
מעיון במוצג נ/1 ו- נ/2 שאלון ותצהיר תשובה לשאלון נוכחתי כי מסגרת האשראי הכוללת שהעמיד הבנק לחברה עמדה על כ- 400,000 ₪ (סעיף 2 נ/2) ובמובן זה , במועד שקיבל השיקים בהסבה מאת החברה לא הייתה החברה בחריגה . משכך , גם לא נפגע ולא תפגם תום ליבו של הבנק.
סוף דבר
לאור מסקנותי דלעיל, ומשלא נוכחתי כי הנתבע הוכיח במידה הנדרשת כי התובע נטל השיקים בחוסר תום לב ובידיעה על פגם בזכות הקניין של החברה אשר הסבה לו את השקים ובשים לב לעובדה שכשלון התמורה , אין חולק ארע כ-60 ימים לאחר סיחור השיקים לתובע ובשים לב לעובדה שהנתבע לא הרים הנטל להוכיח כי בעת עיסקת היסוד עוולה כנגדו החברה במעשה מרמה דין התביעה השטרית להתקבל במלואה.
יתרה מזאת, גם אם נניח שהנפרעת הייתה בחריגה ממסגרת אשראי במועד סיחור השיקים לתובע , כאשר הדבר מעיד על מצב כלכלי בעייתי – אין די בכך כדי להוכיח כי השיקים נמסרו בגין עסקה שעתידה הייתה להיכשל וכי לא תינתן תמורה בעד השיקים.
למעלה מן הדרוש יודגש כי לא הוכח בפני כי כי החברה חדלה מפעילותה במועד סיחור השיקים לבנק . משכך, הרי שלא ניתן לייחס לבנק חוסר תום לב , לא חוסר תום לב אובייקטיבי ולא סובייקטיבי.
כאמור , משנוכחתי כי הבנק נתן ערך בעד השיקים בדרך של העמדת אשראי כנגדם ומשלא ניתן היה לצפות מהבנק כי יצפה כישלון תמורה עתידית או את קריסת הנפרעת ולאור מסקנותיי לעיל אני קובעת כי הבנק נתן תמורה בתום לב ובעד ערך עת שנטל השיקים בתום לב מהנפרעת .
מסקנה : התובע אוחז כשורה בשיקים נשוא התובענה דנן, וזכותו להיפרע מהנתבע על פיהם .
התוצאה היא שמחייבת את הנתבע במלוא התביעה השיטרית בצירוף ריבית חוקית והפרשי הצמדה למדד מזמן פרעון השיקים ועד התשלום בפועל ובצירוף הוצאות התובע לאגרה בצירוף ריבית חוקית והפרשי הצמדה למדד מיום ההוצאה ועד לתשלום בפועל ובצירוף שכט עו"ד בסך של 8,775 ₪ בצירוף ריבית חוקית והפרשי הצמדה החל מהיום ועד התשלום בפועל.
המזכירות פסק הדין בדואר רשום אל באי כח צדדים.
ניתן היום, כ"ג חשון תשע"ג, 08 נובמבר 2012, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
03/05/2011 | החלטה מתאריך 03/05/11 שניתנה ע"י כוכבה לוי | כוכבה לוי | לא זמין |
01/07/2011 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה על הגשת סיכומים 01/07/11 | כוכבה לוי | לא זמין |
11/07/2011 | הוראה לנתבע 1 להגיש סיכומי תשובה | כוכבה לוי | לא זמין |
27/07/2011 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה בקשה למתן פס"ד על יסוד הסיכומים שבתיק 27/07/11 | כוכבה לוי | לא זמין |
08/11/2012 | פסק דין מתאריך 08/11/12 שניתנה ע"י כוכבה לוי | כוכבה לוי | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | בנק מרכנתיל דיסקונט בעמ | שרגא בודה |
נתבע 1 | עופר כרמלי | אמיר ברגר |