לפני | כבוד השופטת רננה גלפז מוקדי | |
תובע | נ.ע. | |
נגד | ||
נתבע | המוסד לביטוח לאומי |
פסק דין |
הנתבע כפר הן בשאלת החבות הן בשאלת הנזק.
רקע
אחר שהוכרה התאונה כתאונת עבודה, פנה התובע להליך קביעת הנכות באמצעות וועדות רפואיות.
הצדדים הסכימו כי פסק דינו של בית הדין האזורי לעבודה (נ/2) יהווה ראייה בתיק כאן, ביחס לקביעות העובדתיות אשר בו וכן ביחס לקשר הסיבתי בין התאונה לנזק (ראו בפרוטוקול דיון קדם המשפט מתאריך 19.6.14 בעמ' 12 ש' 6-7).
טענות הצדדים
בנוסף, טען הנתבע, כי התובע לא זו בלבד כי לא השמיע כל טענה ביחס לרשלנות הנתבע כפי העולה מתיאור הנסיבות על ידי התובע, לא בטופס הודעה על פגיעה בעבודה (ראו 1), לא בכתב התביעה ולא בתצהיריו, אלא שהוא כלל לא עמד בנטל להוכיח רשלנות של הנתבע בכל הקשור בליקוי במדרגות. הנתבע טען כי מטעמים אלה בלבד יש להורות על דחיית התביעה.
מטעם הנתבעת לא הובאו עדים כלל.
שאלת האחריות לאירוע
קביעת האחריות האזרחית בעוולת הרשלנות מורכבת משלוש שאלות (ע"א 145/80 שלמה ועקנין נ' המועצה המקומית בית שמש ואח', פ"ד לז(1) 112).
האחת, האם המזיק חב חובת זהירות לניזוק בהיבט העקרוני והאם ביחס לניזוק פלוני, בנסיבותיו של אירוע ספציפי, קיימת חובת זהירות בהיבט הקונקרטי.
את התשובה לשאלות אלו גוזרים ממבחן הצפיות, היינו האם אדם סביר יכול היה וצריך היה לצפות את קרות הנזק, או את מימוש הסיכון להתרחשות הנזק.
השאלה השנייה, האם המזיק הפר את חובת הזהירות המוטלת עליו. הנגזרת לשאלה זו היא, האם נקט המזיק באמצעי זהירות סבירים למניעת הסכנה.
השאלה השלישית, האם הפרת חובת הזהירות היא שגרמה לנזק.
"מעביד חב חובת זהירות מוגברת כלפי עובדיו. ביסוד הלכה זו ניצבת ההנחה שבידי המעביד נמצא הידע באשר לסיכונים מוחשיים ופוטנציאליים במקום העבודה, וכן היכולת הממשית למנוע את אותם סיכונים. לפיכך, בהשוואה לעובד, המעביד הוא "מונע הנזק הטוב והזול".
הצדקה אפשרית נוספת להטלת חובת זהירות מוגברת על המעביד היא העובדה שעל מעבידים מוטלת אחריות מעין מוסרית להבטיח את שלום עובדיהם, בשים לב ליחסי הקרבה שבין עובד למעביד, ובשים לב לפערי הידע בין שני הגורמים.
אשר להיקפה של חובת הזהירות ביחסי עובד-מעביד, הרי שהיא מטילה על המעביד אחריות רחבה מזו המוטלת על אדם כלפי חברו בסיטואציות אחרות בהן קמה חובת זהירות, אם כי אין מדובר באחריות מוחלטת המוטלת בגין כל סיכון באשר הוא שנוצר במהלך העבודה."
(ראו ע"א 7895/08 קלינה אליעזר ובניו הנדסה תכנון וביצוע נ' מוחמד יאסין [פורסם בנבו] (31.08.2011)).
התובע טען כי המדרגות אינן תקינות ואינן בטיחותיות, מחליקות וישנות ובשל כך, החליק ונפל.
מן הראיות אשר הוצגו בפני עלה כי המדרגות בהן נפל התובע, נמצאות במבנה אשר בו עשה הנתבע שימוש למשך פרק זמן, אך משרדי הנתבע הועתקו למבנה אחר.
המדובר בבניין ישן מאד (ראו עדותו של מר בוטו בעמ' 17 ש' 8) אשר נבנה "טלאי על טלאי, הוסיפו קומה על קומה, לא היו מעליות בכלל, גם למחסן היו מדרגות דומות למדרגות למזנון ואפילו מסוכנות יותר" (ראו בעמ' 19 ש' 20-22). כאשר התבקש מר בוטו בעדותו לתאר את המדרגות, השיב כי המדרגות גבוהות, תלולות ולא נוחות כאשר בקצה של כל מדרגה היה פס ממוזאיקה שלא זו בלבד שלא נועד למנוע החלקה, אלא שהוא היה מחליק אף יותר. עוד הוסיף מר בוטו, כי במועד התאונה, לא היתה הקפדה על בטיחות כמו שנהוג היום. ביחס למעקה אשר בגרם המדרגות, מסר מר בוטו כי היתה פיסת עץ לאורך המדרגות אולם זו לא היתה יעילה ולא השיגה את מטרתה מאחר שהיא היתה צמודה לקיר, מרחק של 1 ס"מ או פחות, ועל כן המעקה כלל לא ענה על הצורך והמטרה לשמה הותקן (ראו בעמ' 17 ש' 13-16).
התובע לא נחקר אודות המדרגות ומסוכנותן והנתבע לא הציג ראיות לסתירת גרסתו.
במהלך עדותו של התובע אף עלה כי התלווה אל חוקרים מטעם הנתבע, למבנה הישן על מנת שיוכלו להתרשם באופן בלתי אמצעי מהמדרגות (ראו בעמ' 9 ש' 22-23). החוקרים לא זומנו למתן עדות מטעם הנתבע אף שחקרו את התובע וביקרו במקום התאונה. המסקנה מכך היא כי עדות החוקרים מטעם הנתבע לא היתה לטובתו ועל כן נמנע מהבאתם לעדות, כלומר, את אי-הבאת החוקרים לעדות, לכל הפחות ביחס למראה המדרגות, יש לייחס לחובת הנתבע.
חרף היות המדרגות חלקות כאמור, לא דאג הנתבע להציב במקום מעקה אשר יוכל לסייע לעולים והיורדים במדרגות ואף לא טרח להוסיף אמצעי הגנה נוספים דוגמת פס המונע החלקה. בהקשר זה יצוין כי לא זו בלבד שהנתבע הוא בעל החובה לתחזק ולשמור על תקינות המבנה, לרבות המדרגות, אלא שלתובע לא היתה כל יכולת להשפיע על תיקון הליקוי או על מניעת הסכנה.
בנסיבות אלה, משעה שהוכח, בהתאם לפסק דינו של בית הדין האזורי לעבודה, כי התובע נפגע במהלך נפילה במדרגות אצל הנתבע, ומאחר שהוכח כאמור, כי המדרגות היו מסוכנות ולא טופלו כנדרש על ידי הנתבע, באמצעים סבירים לצורך מניעת הסכנה, המסקנה היא כי פגיעתו של התובע נגרמה בשל רשלנות הנתבע.
אשם תורם
עם זאת, כאמור, המקום היה מוכר היטב לתובע, אשר היה עובד הנתבע משך שנים רבות וכפי שעלה מן הראיות, מסוכנות המדרגות היתה ידועה ומוכרת אף היא והתובע צריך היה לנקוט משנה זהירות בעשותו שימוש במדרגות. מכאן, סברתי כי גם לתובע תרומה ממשית לאירוע. לאחר ששקלתי בנסיבות, מצאתי להעמיד את אשמו התורם של התובע על שיעור של 20%.
הפגיעה הרפואית
הנתבע לא הגיש חוות דעת מטעמו, זאת לאחר שקיבל ארכות חוזרות ונשנות עד שבסופו של דבר, בהחלטה מיום 11.12.12, כמעט שנתיים לאחר שהוגשה התביעה, הורה ביתה משפט כי הנתבע יהיה מנוע מהגשת חוות דעת.
הנתבע ביקש לחקור את המומחה מטעם התובע ובתאריך 19.6.14 נחקר המומחה.
בהחלטה מתאריך 9.12.14 הוריתי על מינוי מומחה מטעם בית המשפט זאת לאחר שעלה בעדותו של המומחה מטעם התובע כי הוא לא היה מודע לשתי תאונות דרכים בהן היה מעורב התובע לאחר התאונה מושא תיק זה, כאשר התברר כי במהלך התאונות הללו נפגע התובע, בגבו ובצווארו, פגיעות אשר יכול ויש להן השלכה על שיעור נכותו.
אשר על כן, הוריתי על מינויו של פרופ' מיכאל סודרי כמומחה מטעם בית המשפט בתחום האורתופדי.
אשר לתרומת התאונה על הנכות, קבע פרופ' סודרי כי מחצית מהנכות, בשיעור של 12% נגרמה כתוצאה מהתאונה.
הצדדים שניהם ויתרו על חקירת המומחה מטעם בית המשפט.
לאחר שבחנתי את חוות דעת המומחה וכן את טענות הצדדים, אני מוצאת לקבל את חוות הדעת, אשר ניתנה על ידי המומחה מטעם בית המשפט, כלשונה.
הנכות התפקודית
הנתבע טען כי לא זו בלבד שלתובע לא נגרמה כל מגבלה תפקודית, אלא שכפי העולה מחוות דעתו של המומחה מטעם בית המשפט, התובע שיתף פעולה באופן חלקי (ראו בעמ' 3 לחוות הדעת בפרק "בדיקה"), מנע מהמומחה ביצוע בדיקה ברגלו (ראו בעמ' 3 בפרק "בדיקה") ואף נרשם כי התובע מפריז בתלונותיו (ראו בעמ' 5 לחוות הדעת בפרק "מסקנות- הקשר לתאונה הנדונה").
לא התרשמתי כי המגבלה המתוארת כנובעת מן התאונה היא כזו שפוגעת תפקודית בתובע מעבר לשיעור הרפואי שנקבע. בדומה למומחה הרפואי, התרשמתי אף אני כי טענות התובע לוקות בהקצנה ובמגמתיות על מנת להשיג הכרה בתרומת התאונה המדוברת בתיק זה למצבו הרפואי, אשר כפי שעולה מן הראיות הוא תולדה גם של מחלות קודמות וגם של אירועי פציעה נוספים. כך גם לא התרשמתי כי עבודתו של התובע היא כזו אשר הנכות המדוברת מהווה מכשלה של ממש בביצועה. מנגד, איני סבורה כי עסקינן במגבלה של מה בכך ולא ניתן להקל ראש בפגיעה אשר בסופו של דבר, הוערכה על ידי המומחה הרפואי בשיעור של 12% ולא בשיעור מופחת מכך.
חישוב הנזק
עיון בתלושי השכר אשר הגיש התובע מלמד כי בשלושת החודשים אשר קדמו לתאונה (חודשים אוקטובר –דצמבר) השתכר התובע בממוצע 9,701 ₪ ובהצמדה להיום, סך של 11,801 ₪. שכרו של התובע כולל תוספות שונות, בין היתר, בגין שעות נוספות וכן פרמיה בשל עבודה נוספת.
לא מצאתי בטענות הצדדים טעם כלשהו המצדיק סטייה מן הנתונים העולים מתלושי שכרו של התובע. עסקינן באדם מבוגר, בעל עבר תעסוקתי לאורך שנים אשר יש בו כדי ללמד על פוטנציאל ההשתכרות שלו מבלי להידרש להנחות כאלה או אחרות. התובע טען כי שכרו עתיד היה להשתבח אולם לא הניח תשתית עובדתית לכך. אוסיף, בקצרה, כי טענתו לפוטנציאל קידום אינה מוכחת במסמכים אשר הוגשו, ההפך הוא הנכון. התמונה העולה מן הראיות היא של חוסר שביעות רצון מעבודת התובע ועל דחיית בקשותיו לקידום. מערכת היחסים העכורה של התובע עם ממוניו אף הובילה לכך ששני הצדדים פעלו להשיג לתובע אישור לפרישה מוקדמת לגמלאות. מכאן, התובע לא הצליח לשכנע כי התאונה היא שקטעה את התקדמותו בעבודה. מנגד, גם ההתייחסות היא לפגיעה בשכרו בהתאם לשיעור הנכות התפקודית ולא מעבר לכך ועל כן, גם אם נפגע כתוצאה מתאונות נוספות או כתוצאה ממחלות עבר, אין בכך כדי להפחית מן הפגיעה שנגרמה לו בעקבות התאונה מושא תיק זה.
החל מחודש מרץ 2004, למשך כל שנת 2004, על פי תלושי השכר אשר הוגשו על ידי התובע, שב שכרו ועלה לסכומים דומים לאלו אשר השתכר קודם לתאונה.
כך גם עולה מעיון ביתר תלושי שכרו של התובע בשנים העוקבות. לא מצאתי פער כלשהו בשכרו הממוצע של התובע בין התקופה שקדמה לתאונה לבין התקופה שלאחר ראשית שנת 2004.
לתובע נקבעה, אמנם, על ידי המומחה מטעם בית המשפט נכות זמנית, בתקופות כמפורט להלן:
נכות בשיעור של 100% לתקופה של שנה (מיום התאונה 3.1.03-31.12.03)
נכות בשיעור של 40% לתקופה של 6 חודשים (1.1.04 - 30.6.04)
נכות בשיעור של 20% לתקופה של 6 חודשים (1.7.04 – 31.12.04)
נכות צמיתה בשיעור של 12% לתקופה של 82.5 חודשים (החל מתאריך 1.1.05 – היום 15.11.16).
אולם כאמור, זולת הפגיעה בשכר אשר הוכחה בשנה שלאחר התאונה, התובע לא הוכיח פגיעה נוספת לעבר, זאת חרף הנכות הזמנית אשר נקבעה לו ובהמשך, הנכות הצמיתה.
חופשותיו של התובע, חופשות ללא תשלום אשר בגינן הוגשו בפני ראיות, לא הוכח כי נבעו מבעיותיו הרפואיות. סיבת החופשות היתה "סיבות אישיות", או נוסח דומה, ולא מצאתי כי ניתן לייחס הפסד שכר כלשהו בשנים הללו, בשנת 2008 ובשנת 2010, לתאונה מושא תיק זה.
התובע טען, אמנם, כי כאשר שהה בביתו בחופשת מחלה, נאלץ לנצל את ימי חופשת המחלה אשר צבר ובכך ניזוק, ויכול שניתן היה לקבל טענתו זו, אולם הוא לא הציג כל ראיה שיהיה בה כדי להבהיר כיצד ניתן לכמת את אותה פגיעה, היינו כמה ימי מחלה יכול היה לפדות עם יציאתו לגמלאות. בהעדר ראיות בעניין זה, לא ניתן לפסוק פיצוי לתובע.
הפסד שכר לעבר ולעתיד והפסד פנסיה
עזרת הזולת
הנתבע טען כי פגיעתו של התובע אינה מגבילה אותו. הנתבע טען כי התובע לא הותיר רושם מהימן אצל המומחה מטעם בית המשפט ובוועדות הרפואיות של המל"ל וגם עדותו בפני בית המשפט הותירה רושם שאינו אמין. התובע ניסה להקצין ולהאדיר את פגיעותיו מעבר לממצאים הקליניים, מה גם שלא הוצגו ראיות אודות קבלת עזרה מוגברת או עזרה בשכר.
מכאן, לאחר ששקלתי בדבר, מצאתי לקבוע בראש נזק זה, על דרך האומדנה, פיצוי בסך של 5,000 ₪.
הוצאות
כאב וסבל
הנתבע לא התייחס בסיכומיו לפיצוי בראש נזק זה.
סוף דבר
אבדן השתכרות לעבר 35,000 ₪
אבדן השתכרות לעתיד והפסד פנסיה 100,000 ₪
עזרת הזולת 5,000 ₪
הוצאות 5,000 ₪
כאב וסבל 35,000 ₪
סה"כ, עומד סכום הפיצוי על סך של 180,000 ₪.
מסכום זה יש לנכות את אשמו התורם של התובע, בשיעור של 20%.
יוצא כי סך הפיצוי שישולם לתובע עומד על 144,000 ₪.
הנתבע, זנח את בקשתו להגיש חוות דעת אקטוארית ביחס לתגמולים אשר שולמו לתובע, אם שולמו, ולא הציג כל ראיה ביחס לטענה זו.
הסכומים ישולמו בתוך 30 ימים מהיום, אחרת יתווספו הפרשי הצמדה וריבית כחוק.
זכות ערעור כחוק.
המזכירות תמציא את פסק הדין לצדדים בדואר.
ניתן היום, א' כסלו תשע"ז, 01 דצמבר 2016, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
13/04/2010 | החלטה על בקשה של בא כוח תובעים 1 כללית, לרבות הודעה תגובה להתראה על חוסר מעש 13/04/10 | אוסילה אבו-אסעד | לא זמין |
02/08/2010 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה 02/08/10 | אחסאן כנעאן | לא זמין |
30/05/2011 | הוראה לבא כוח תובעים להגיש תחשיבי נזק | אחסאן כנעאן | לא זמין |
30/01/2014 | החלטה מתאריך 30/01/14 שניתנה ע"י רננה גלפז מוקדי | רננה גלפז מוקדי | צפייה |
28/12/2014 | החלטה שניתנה ע"י רננה גלפז מוקדי | רננה גלפז מוקדי | צפייה |
01/12/2016 | פסק דין שניתנה ע"י רננה גלפז מוקדי | רננה גלפז מוקדי | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | נביל עראר | אברהים גנטוס |
נתבע 1 | המוסד לביטוח לאומי | עדנה אוריון |