לפני | כבוד השופטת רננה גלפז מוקדי | |
תובעות | 1.גלי טופז 2.מאי מלי מלכה סולטני 3.בר אשתאר | |
נגד | ||
נתבעים | 1.אורון ג'מילי 2.אייל גמילי |
פסק דין |
רקע
הצימר סופק באיחור באופן שנגרמו להן הפסדים, הן נדרשו לשלם מעבר לסכום המוסכם ושילמו רק מאחר שהנתבע 1 סירב לספק את הצימר בטרם ישלימו את התשלום כולו, בצימר נתגלו ליקויי בניה וכן, הנתבעים עשו, לטענת התובעות, שימוש בתצלומי הצימר מבלי שהן נתנו את הסכמתן לכך.
התובעות ביטלו את ההמחאות אשר מסרו לנתבע 1 והנתבע 1 דרש מהן לשלם לו את יתרת הסכום. משלא עלה בידי הצדדים לסיים את המחלוקות ביניהם מחוץ לכותלי בית המשפט, פנו התובעות לפתחו של בית משפט זה.
עוד קודם לכן, הורה המותב אשר דן בתיק על מינוי מומחה מטעם בית המשפט, על מנת שיחווה דעתו ביחס לטענה לליקויי בניה. גם תצהירי העדות הראשית מאת הצדדים כבר הוגשו עוד קודם הובא התיק בפניי.
טענות הצדדים
טענות התובעות
התובעות טענו כי איכות הבנייה אינה טובה וכי קיימים ליקויי בניה בצימר אשר נובעים מרשלנות הנתבעים. טענתן זו מבוססת על חוות דעת מומחה מטעמן.
התובעות הוסיפו וטענו כי הנתבעים, בניגוד למוסכם, פרסמו את הצימר באתר שלהם ללא פרטי התובעות ובכך פגעו בזכויות היוצרים שלהן.
לטענת התובעות, הצימר סופק להן באיחור רב, באופן שגרם להן לנזקים, שכן הפסידו פרנסה בתקופת הפריחה של עסקים מסוג זה.
טענות הנתבע 1
הנתבע טוען כי התובעות ערכו שינויים רבים מהמפרט שעליו הוסכם. הוא פעל בהתאם לבקשתן, על מנת לרצות אותן, אולם דרש כי יישאו בעלויות של העבודות הנוספות.
התובעות, לא רק שסירבו לשאת בתשלומים הנוספים, אלא שהגדילו עשות, מסרו לו המחאות על אותו סכום וביטלו אותן. אשר על כן, הודיע הנתבע, כי הגיש את ההמחאות לביצוע בלשכת ההוצאה לפועל בחדרה ( 12-12774-09-3).
הנתבע הפנה לחוות דעת המומחה אשר הוגשה על ידי התובעות לתמיכה בטענותיהן, אולם עיון בנספחי כתב התביעה מלמד כי צורפו, יש להניח בשגגה, שתי חוות דעת של אותו מומחה, נושאות אותו תאריך חתימה, זהות לחלוטין, אלא שבחוות דעת אחת, הסכומים המפורטים גבוהים פי שניים מאלו שנקבעו בחוות הדעת האחרת.
ואכן, הסכם להתקשרות בין הצדדים נחתם רק מספר ימים לאחר מועד הפגישה הראשונה, במהלך הפגישה השנייה, אשר התקיימה בשטח המיועד להצבת הצימר.
הנתבע טען כי חדשות לבקרים, פנו התובעות בדרישות לשינויים ולתוספות. כך, למשל, דרשו את הגבהת המבנה, תוספות מיוחדות בג'קוזי וכיוצא בזה, תוספות אשר נדרשו על ידי התובעות ואף סופקו על ידי הנתבע אלא שהתובעות צריכות היו לשלם את הפרש העלות.
הנתבע הבהיר כי על הגבהת הצימר החליטו התובעות מן הטעם שרצו שמן הצימר ישתקף הנוף שמסביב. הנתבע הבהיר כי כרוכה בכך עלות משמעותית, לא רק בשל ההגבהה, אלא גם מאחר שנדרשות התאמות נוספות, דוגמת התאמת יסודות, תוספת מדרגות ומעקה. כך גם ה"שמלה" שאמורה היתה להיבנות על מנת להסתיר את היסודות, התארכה לה מאד בשל הגבהת הצימר והנתבע סירב לבצע את העבודה, בלא תשלום מתאים.
לגבי עבודות הגינון, הבהיר הנתבע כי רצה לבצע אותן, אולם התובעות עמדו על כך שהגנן של המושב בו הוצב הצימר, מושב חד-נס, יבצען.
טענות הנתבע 2
המחלוקת הנזיקית – ליקויי הבניה
בתצהירה, בסעיף 76 טענה התובעת לנזקים בהתאם לחוות הדעת ה"נמוכה" בסך 29,900 ₪ ואילו בסיום התצהיר, בסעיף 89, עתרה לפיצוי בהתאם לחוות הדעת ה"גבוהה".
התובעת לא נתנה כל טעם לקיומן של שתי חוות דעת זהות, אך שונות בסכומים ואף לא לבחירתה פעם לסמוך ידיה על האחת ובפעם האחרת על השניה.
אשר לאמור בחוות דעתו של המומחה מטעם התובעות, קבע המהנדס שמואל כי אין טענה לנזילות מים מהגג וחשש כי מים עלולים לחדור בעתיד אינו מהווה נזק בר התייחסות, כך גם לעניין זוויות הקורות של המבנה.
אשר לתופעת התרחבות והתרחקות קורות העץ, זוהי תופעה טבעית ולגיטימית ואין המדובר בליקוי כלל וכלל. המהנדס שמואל התייחס לחוות דעתו של המהנדס גל בהקשר זה להעדר קביעה חד משמעית ולכך שאין תיאור של מצב קיים.
אשר לליקויים בצנרת, הג'קוזי קבע המהנדס שמואל כי לא זו בלבד שהצנרת מתאימה לשימוש ראוי לפי כמות המשתמשים ואף לפי השיפוע של צינור הניקוז אשר הותקן, אלא שלא הועלתה כל טענה בדבר סתימה בעבר וכך גם לא בזמן ביקורו, לכן אין המדובר בליקוי.
אשר לטענה בדבר ליקוי בביסוס המבנה קבע המהנדס שמואל כי קיימת סטייה קלה בצדו הימני של המבנה מאחר וזה אינו מונח במרכז הכלונסאות ואולם סטייה זו אינה מהווה סכנה לשקיעת הכלונסאות או כל ליקוי הנדסי אחר ובכלל זאת אין המדובר בחריגה מהתקן הישראלי אשר כאמור מתיר סטייה מסוימת.
המהנדס שמואל התייחס לביסוס המבנה בשיפוע חד כדרישת התובעות וקבע כי דווקא במקרה זה, כשהמבנה מונח על כלונסאות, מי הגשמים יזרמו באין מפריע במורד המדרון באופן טבעי כך שאין כל צורך בתעלת ניקוז כטענת המומחה מטעם התובעות וממילא אין זה באחריות הנתבע.
בסיכום חוות הדעת קבע המהנדס שמואל כי עבודת קיבוע המבנה על ידי הנתבע נעשתה במיומנות רבה ולא נמצאו ליקויים הנראים לעין. עבודת הביסוס בוצעה גם היא בשיטה המקובלת ואין בסטייה אשר נמצאה כדי לחרוג מהתקן ולהוות ליקוי בנייה או סכנה עתידית.
המהנדס סאבא התייחס בחוות דעתו לאמור בחוות הדעת מטעם הצדדים.
להלן עיקרי קביעות המומחה:
בעדותו, חזר המומחה על האמור בחוות דעתו.
הוא נשאל אודות ביסוס הקרקע תחת הצימר והבהיר תשובתו באמצעות תצלומים שנמסרו לו מתקופת ביצוע עבודות הביסוס וכן, מסר כי על פי נסיונו והחישובים המקובלים, יסודות כמו אלו שנעשו יכולים לשאת בניה משמעותית הרבה יותר מזו הקלה שנעשתה.
הוא נשאל ביחס לסעיפים נוספים וחזר ועמד על קביעותיו, תוך מתן הסברים.
המומחה מטעם התובעות לא העיד בפניי, חוות דעתו הוגשה כך, מבלי שיעיד וכאמור, הוגשו שתי חוות דעת מטעמו, שונות בסכומים הקבועים בהן, מבלי שהעיד ומבלי שניתן הסבר ראוי לכך. התובעות בסיכומיהם חזרו על קביעות המומחה מטעמן (ראו סעיפים 59-69 לסיכומים) אך לא הצביעו מדוע זה יש להעדיפן על פני אלו של המומחה מטעם בית המשפט.
המומחה אשר ממונה מטעם בית המשפט משמש ידו הארוכה של בית המשפט וככלל, חוות דעתו תהווה ראיה עליה יסתמך בית המשפט (ראו לעניין זה ע"א 558/96 חברת שיכון עובדים בע"מ נ' רוזנטל ואח' פ"ד נב(4) 563 בעמ' 568-570).
לא מצאתי ממש בטענה כלשהי מטענות התובעות כנגד קביעות המומחה. טענות אלו לא הוכחו ובפועל, כאמור, כל שעשו התובעות הוא לשוב ולחזור על קביעות המומחה מטעמן תוך העלאת הטענה כי יש להעדיפן על פני אלו של המומחה מטעם בית המשפט. למומחה אשר מונה מטעם בית המשפט לא היה אינטרס כזה או אחר בתיק. חוות דעתו מתיישבת עם ההגיון, היא לא נסתרה ותשובותיו במהלך חקירתו עוד חידדו את קביעותיו.
לפיכך, אני מקבלת את חוות הדעת של המומחה מטעם בית המשפט, כלשונה.
לפיכך, בהתאם לקביעת המומחה, ובשים לב לעדותו כי הסכומים בחוות דעתו הם לפני מע"מ (ראו בעמ' 11 ש' 25), יש לחייב את הנתבע בתשלום עבור עלות תיקון הליקויים בסך של 5,000 ₪ + מע"מ.
המערכת ההסכמית בין הצדדים
יצויין כי התובעת 2 לא התייצבה מעולם לדיונים, היא לא הגישה תצהיר ולא מסרה גרסתה. תובעת 3 התייצבה לדיון האחרון בתיק, אך לא העידה.
במועד שמיעת הראיות בתיק, במהלך שמיעת עדי הנתבעים, בתום עדותו של נתבע 1, עתרו התובעות לקבוע דיון נוסף שאליו תזומן תובעת 2 לעדות על מנת להגיש באמצעותה הקלטות שיחות, אולם בקשתם נדחתה בהחלטה מנומקת אשר ניתנה באותו דיון.
היינו, אין בין הצדדים מחלוקת בדבר מחיר הצימר הכולל, המחיר שעליו הסכימו הצדדים.
התובעת 1 מסרה בעדותה כי היא מודעת לכך שהמחירון אשר נמסר להן בפגישה הראשונה, מהווה הצעה ראשונית בלבד (בעמ' 17 ש' 4-10). גם הנתבע השיב בעדותו כי המחירון כלל אינה חתום על ידי הצדדים, זאת בניגוד ליתר המסמכים שנחתמו על ידי הצדדים. הנתבע הבהיר כי הוא אינו יכול לציין בפני לקוח פלוני סכום סופי קודם שתתקיים פגישה בשטח המיועד להצבת הצימר ובחינת העליות הכספיות בהתאם למצב בפועל ולעבודה הנדרשת לפי הרצוי כפי שמציג הלקוח ולפי המצב מצוי בשטח.
לפיכך, מסר הנתבע, לאחר שנתן לתובעות את ההצעה בפגישה הראשונה בתאריך 24.3.08, אשר ארכה מספר שעות, הכין מסמך אשר מהווה הסכם ואשר כותרתו " הסכם לתנאי תשלום.. " והוא כולל גם את הפרטים אשר הוצגו בהצעת המחיר בשינויים המחייבים כפי שעלה בפגישה.
על יסוד הפרטים אשר סוכמו בפגישה הראשונה ואחר הפגישה בשטח והממצאים אשר הועלו, נשתכלל ההסכם המלא כשהוא כולל, במקרה כאן, הסכם יסודי ותוספות (ראו בעמ' 22 ש' 12-30, 10- 16 ).
מנגד, ההסכם, אשר כולל 4 דפים ונקרא: "הסכם לתנאי תשלום ופרטי הזמנה ליחידת נופש ... באתר הלקוח" ותחת כותרת זו נכתב: "תמחור המפרט הטכני חומרי הגלם והעבודה - צימר דום מפואר כולל אבזור מלא (לפי המפרט)" הינו מסמך מפורט אשר כולל את מרבית הפרטים המופיעים במסמך הראשון הן פרטים נוספים.
אף התובעת 1 בעצמה העידה כי הצעת המחיר היתה "ראשונית. בסיסית וללא תוספות" (ראו בעמ' 17 ש' 3), כי מסרו מקדמה בסך 70,000 ₪, ולגבי היתרה "היינו צריכים לבדוק לגבי כל שאר התוספות, קודם כל מקדמה כדי שיוכלו להתחיל והם אמרו שיבנו בשטח שלהם את הצימר" (ראו בעמ' 17 ש' 9 וראו גם אישורה את מסמך התוספות נספח ג' לכתב התביעה בש' 20).
מועד אספקת הצימר
התובעות הפנו להצעת המחיר מיום 24.3.08 בה צויין בתחתית העמוד: "זמן אספקה בין: 60 80 ימי עסקים לא כולל חיבור לתשתיות ויסודות בטון" וטענו, בהסתמך על כך, כי הנתבעים הפרו התחייבות זו.
הנתבע טען כי לא יכול היה להתחייב לזמני אספקה מאחר שהיו סייגים רבים שיכולים היו להשליך על כך, לדוגמא, חיבורים לתשתיות ויציקות יסודות המשתנות בהתאם לסוג הקרקע, הובלה באישור ובליווי משטרתי וענייני לוגיסטיקה נוספים.
עיון במסמכי ההסכם ותמחור התוספות, אשר נחתמו על ידי הצדדים ומהווים את המערכת ההסכמית ביניהם, מלמד כי לא צויין בהם מועד מסירה כלשהו.
גם התובעת 1 בעצמה התקשתה לנקוב במועד מסוים למסירת הצימר (ראו בעמ' 17 ש' 21-25).
עסקינן בהסכם הכולל את מרבית הפרטים המהותיים הנדרשים בין הצדדים בעסקה מסוג זה ועל כן, אין כל מניעה להשלים את הפרט החסר של המועד לקיום החוזה.
כאשר צדדים לחוזה אינם מסכמים מהו מועד החיוב, יש לקיימו בתוך פרק זמן סביר ממועד כריתת החוזה, כך קובע סעיף 41 לחוק החוזים (חלק כללי) תשל"ג – 1973 ועל הנושה להודיע לחייב זמן סביר מראש.
בענייננו, בהתאם לרוח סעיף 41, היה על התובעות להודיע לנתבע, אם מצאו כי לא סיפק את הצימר בתוך זמן סביר, על דרישתן בדבר מועד אספקת הצימר. מאחר שעסקינן בהסכם לאספקת מוצר, צימר, ניתן לפנות גם לחוק המכר הקובע בסעיף 9(א) בו, כי מקום שבו הממכר לא נמסר מיד, תהא המסירה זמן סביר לאחר גמירת החוזה. היינו, הנושה, בענייננו, התובעות, אינו נדרש לפנות ולדרוש את אספקת הממכר.
עניין זה לא הוכח על ידי התובעות ובהיותן המוציא מחברו, הנטל הוא עליהן.
עסקינן בבניה וההגיון אומר כי פרויקט שכזה עשוי לארוך מספר חודשים.
הנתבע הסביר כי התובעות שינו את המפרט שעליו הוסכם, השכם וערב, באופן שחייב אותו להתאים את עצמו ולהוסיף עבודות נוספות. מטבע הדברים לעניין זה יש השלכה על מועד השלמת הצימר והצבתו במקומו אצל התובעות. ככל שהתובעות דרשו שינויים, היה עליהן להבין כי הדבר ישליך על מועד האספקה של הצימר באופן שיכול ויתחיל להשיא רווחים רק בחלוף תקופה נוספת.
הנתבע אף ציין עיכוב מסוים שחל מיד בתחילה, בשל משכנתא שנטלו התובעות ולדבריו, הוא מצידו עבד על הצימר באופן רציף וביקש לסיים את העבודה מוקדם ולשביעות רצון התובעות.
לא הובאו ביחס לכך ראיות נגדיות כלשהן.
לא מצאתי כי התובעות מחו בדרך כלשהי בפני הנתבע, עד לשלבים המאוחרים, לאחר שדרש מהן תוספות תשלום בחודש אוגוסט 2008 כתנאי להשלמת העבודה. לא הוצגו בפניי כל דרישות בזמן אמת. הדרישות המצורפות לתצהיר התובעת, הן כולן לאחר הצבת הצימר ולאחר שהוגשה התביעה. התנהלות התובעות כפי שעולה מן הראיות אינה תומכת בטענותיהן בדבר איחור במסירת הצימר. ההפך הוא הנכון, הרושם המתקבל הוא כי לתובעות היה ברור שהשינויים והתוספות שביקשו גורמות להתארכות משך העבודה, שכן לא הוצגו בפניי ראיות כי הן ניסו להאיץ בדרך כלשהי, בנתבע.
לאחר שבחנתי את הראיות בעניין זה ואת התנהלות הצדדים לאורך התקופה, לא מצאתי כי התובעות עמדו בנטל להוכיח כי הנתבע חרג באופן בלתי סביר במועד הצבת הצימר.
ממכלול הראיות אשר הונחו לפני ואחר שהתרשמתי מהצדדים במישרין שוכנעתי כי התובעות ביצעו לאורך תהליך העבודה על הצימר שינויים ותוספות ואף פעלו בניגוד למוסכם, שלא על דעתו של הנתבע, ובכך גרמו להפרעה ועיכוב בעבודת הנתבע. התרשמתי כי הנתבע הוא איש עבודה חרוץ, אשר ביקש לספק את רצונן של התובעות ועל כן נעתר לכל שינוי שביקשו, תוך הסתמכות על דברי התובעות כי ישלמו לו בגין אותם שינויים.
מעבר לצורך יוער גם כי לא הובאו ראיות כלשהן בדבר היקף הנזקים הכספיים שנגרמו להן, אם בכלל. התובעות טענו כי עלות לילה בצימר היא 1,200 ₪ והוצאותיהן הן 300 ₪ ועל כן, לשיטתן, הפסידו 900 ₪ ללילה. טענות סתמיות אלו אינן מגובות בדבר. לא הוגשו מסמכים חשבונאיים מהם ניתן ללמוד על רווחי הצימר לאחר הצבתו ומכאן על ההפסדים הנטענים, זאת למרות שראיות כאלו, מטבע הדברים, אמורות להיות בידי התובעות.
במצב דברים זה, דין טענתן לפיצוי בגין איחור באספקת הצימר – להידחות.
התשלומים הנוספים
התובעות הפחיתו מן הסכום הכולל שאותו דרש הנתבע, 38,100 ₪, את עלות הובלת הצימר אשר שולמה על ידן במישרין למוביל, כך שבסופו של דבר, מסרו לנתבע המחאות בסכום כולל של 17,887.5 ₪ וביטלו אותן, כאמור, מיד אחר מכן.
לפיכך, מאחר שהתובעת אישרה כי הותקן וסופק המזגן, בדין דרש הנתבע תשלום עבורו, כאשר מדובר בתוספת בסך 4,000 ₪.
עיון בהסכם מלמד כי תשתיות החשמל כללו נקודות ללוח חד פאזי, התקנת גופי תאורה, דימר, נקודות חשמל שונות והכנה וחיבור חשמל לג'קוזי החיצוני. כמו כן, נכלל גם חיבור חשמל + שעון חומר גלם+ עבודה. עיון בדרישה לתוספת תשלום מלמד כי המרכיבים המופיעים שם, אשר לא נטען כי לא בוצעו, שונים מאלו שנכללו בהסכם ויותר מכך – במסמך התוספות צויין כי סך של 2,000 ₪ - ללא חיוב ו- 7,000 ₪ לחיוב, היינו, התובעות לא חוייבו על כל התוספות, אלא רק על חלקן.
כלומר המסקנה היא כי אין המדובר בחיוב כפול אלא בתוספת.
משכך, בדין הועלתה גם דרישה זו, לתשלום סך של 7,000 ₪.
עיון בהסכם בין הצדדים אינו מלמד על הגובה שבו הוסכם להעמיד את הצימר.
הנתבע טען כי המבנה תוכנן לגובה מטר מן הקרקע, אך לדרישת התובעות, נאלץ להגביה אותו, תוך שהוא מבהיר להן כי הדבר יבוא לידי ביטוי במחיר.
התובעת, אמנם טענה בסעיף 33 לתצהירה כי המדובר בטעות בחישוב אצל הנתבע, אולם בעדותה מסרה כך:
"ש: אז את מסכימה שהיה שינוי
ת: יש לנו מחלוקת אבל אפשר לומר שכן. אני לא זוכרת שהיה שינוי כי דרשנו גובה מסוים מההתחלה, לא שינינו משהו בחוזה. ביקשנו גובה מסוים שיראו נוף והוא החליט על מטר כדי לחסוך בעלויות לעצמו"
(ראו עמ' 18 ש' 20-23).
יוצא כי הגם שהתובעת טוענת כי האחריות היא על הנתבע, היא מאשרת, בפועל, כי תמחור העבודה בוצע בהתאם להגבהה של מטר, כאשר בפועל, אין בין הצדדים מחלוקת, כי בסופו של יום, בוצעה הגבהה בת 3 מטרים.
מששונה גובה המבנה, מטבע הדברים יש לכך השלכה על מספר המדרגות, אורך המעקה הנדרש לאורכן, ביצוע יסודות בטון ושביל גישה וכיוב'.
הנתבע מסר בעדותו כי התובעות פעלו בניגוד להסכם והפנו אותו אל קבלן מטעמן אשר ביצע בפועל את יציקות הבטון ליסודות ובכלל זה הגבהת היסודות עד לגובה 3 מטרים מעל פני הקרקע. הנתבע ציין כי הקבלן אינו מוכר לו ואין לו הסכמי עבודה עמו, והתובעות קבעו בפניו כעובדה כי עליו לשלם כספים ביתר לקבלן מטעמן (ראו בעמ' 26 ש' 25-32 וכן בעמ' 28 ש' 30-32 ובהמשך בעמ' 29 ש' 1-6). כאשר נשאל האם דרש את ההפרש עבור ההשלכות הכספיות של ההגבהה השיב הנתבע כי יכול להיות שכן ויכול להיות שלא, ושבאופן כללי נמנע מסכסוכים עם התובעות רק משום היותו נחמד ומאחר ו"לא רצה לפוצץ את העבודה לקראת הסוף" (ראו בעמ' 29 ש' 3-5 וראו גם בעמ' 27 ש' 7-8).
יוצא כי הפרש התשלום אותו היה על התובעות לשלם בגין הגבהת המבנה, ביחס לכל התוספות הרלוונטיות לכך, עומד על סך של 10,500 ₪.
הקבלן לא הוזמן להעיד בתיק.
התובעות הוסיפו ודרשו בסעיף 60 לתצהיר התובעת, החזר עבור משאיות חול שנדרשו לצורך כיסוי העמודים המוגבהים, אולם משעה שקבעתי כי הגבהת המבנה נעשתה לאחר תמחור העבודה וחתימת ההסכם וכי המדובר בשינוי אשר גרר עלויות נוספות בהן צריכות לשאת התובעות, אזי דין דרישתן זו להידחות.
דברים אלו יפים גם ביחס לעתירתן של התובעות להחזר הוצאות בגין יישור השטח על ידי בעל מקצוע מטעמן בסך של 2,888 ₪ כאמור בסעיף 61 לתצהיר התובעת 1.
בסעיף 65 לתצהיר התובעת 1 עותרות התובעות לפיצוי עבור עלות החלפת חומר הגלם לכיסוי היסודות (שמלה) וכן בגין עבודות אשר נדרשו לשלם עבורן בתוספת מקבלן מטעמן, בין היתר, בגין צבע פנים, צבע מרפסת, תיקון דלת וצביעת חדר אמבטיה בסך של 2,000 ₪ התובעות לא הציגו ראיות מתאימות להוכחת הצורך בתיקונים אלה ובכלל זה איני מקבלת את טענת התובעות כי החומר אשר נבחר על ידי הנתבע לצורך כיסוי יסודות המבנה אשר כאמור בסופו של יום האמיר לגובה של 3 מטרים, אינו מעץ מלא כמוסכם. עיון בהסכם מלמד כי החומר המצוין ל"שמלה" הינו "עץ מחוטא". טענת הנתבע כי ענפי ערבה מתאימים לחיפוי תחתית המבנה. יצוין בהקשר זה כי ראוי היה להתחשב בהפרש בעלויות אשר נגרמו בשל הגבהת המבנה אולם מאחר והנתבע לא עתר לקיזוז הסכום ולא הביא ראיות להוכחת ההפרש, לא ניתן לקזז את ההפרש.
הנתבע הסביר בתצהירו כי דרישה זו באה לאחר שהתובעות שלחו אליו תמונה של הפרגולה שבה הן מעוניינות ואף היו שבעות רצון מהתוצאה הסופית.
עיון בהסכם מלמד כי הקמת פרגולה לג'קוזי חוץ נכללה בהסכם בין הצדדים ושולם בגינה 15,000 ₪. לא מצאתי הסבר מספק בתצהיר הנתבע או בעדותו בדבר הדרישה לתשלום נוסף של 3,000 ₪. לפיכך, אני מקבלת את טענת התובעות, בעניין זה, כי לא היה מקום לדרישת סכום זה.
"הובלה, ליווי והוצאות נלוות:
הובלה: מנוף משאית ונגרר
ליווי משטרה"
כלומר, הובלת הצימר כלולה במחיר שעליו הוסכם.
בפועל, מתברר כי התובעות שילמו את עלות ההובלה ועל כן, בדין, נוכה סכום זה מסכום התשלום הסופי שדרש הנתבע.
אשר על כן, אני מורה על קיזוז הסכום אשר נלקח בחשבון בהסכם בין הצדדים, סך של 4,000 ₪ + מע"מ. אשר לדרישת התובעות להשבת הסכום כפי ששולם בגין חומרים (ראו נספח ט"ז לתצהיר התובעות) לא מצאתי להיעתר לדרישה זו. ראשית, החשבונית הוצאה עבוד חברת "דום ארבע הום" היא החברה של הנתבע 1, שנית לא הוכח כי התובעות נשאו בתשלום בגין החומרים המופיעים בה.
זכויות יוצרים
עם זאת, בסיכומי התובעות, הן שבו וחזרו על כך.
עיון בהסכם בין הצדדים מלמד כי בין הצדדים הוסכם על פרסום התמונות באתר הנתבע.
התובעת כלל לא התייחסה להסכמה זו ולא ברור מכח מה מבקשת היא פיצוי.
לא מצאתי כיצד הוכיחו התובעות הפרה כלשהי של חוק זכות יוצרים, תשס"ח-2007, כאשר עסקינן במבנה ייחודי אשר תוכנן ונבנה על ידי הנתבע.
לאור המוסכם בין הצדדים ואף לאור לשון החוק, לא מצאתי כי הוכחה הפרה כלשהי של ההסכם או של החוק.
אשר על כן, עתירת התובעות לפיצוי בעילה של הפרת זכות יוצרים נדחית.
עגמת נפש
דין דרישה זו להידחות.
התביעה הוגשה על סך של 318,484 ₪.
בסופו של יום, כפי שיובהר להלן, נמצאו רק טענות ספורות של התובעות כמוצדקות וזאת ביחס לסכומים פעוטים.
טענותיהן המרכזיות של התובעות, כי אולצו לשלם למעלה מ- 80,000 ₪ ביתר, כי הנתבע אחראי לאיחור באספקת הצימר וצריך לפצותן בסך של כ- 50,000 ₪ וכי בצימר ליקויים אשר עלות תיקונם עומדת על כ- 70,000 ₪ - כל אלו נדחו.
אכן, ליקויים מסויימים נמצאו, אך עלות התיקון שלהם היא 5,000 ₪ + מע"מ.
ועוד, יש לנכות מדרישת התשלום האחרונה של הנתבע את התוספת עבור פרגולה וכן את עלות הקמת הגינה אשר נכללה בהסכם ובוצעה בפועל על ידי אחר, אך גם כאן, מדובר בסכומים של 3,000 ₪ ו- 4,000 ₪ + מע"מ, בלבד.
לא מצאתי כי התנהלות הנתבע גרמה לעגמת נפש לתובעות יותר משגרמה התנהלות התובעות לעגמת נפש לנתבע. כך גם, מצאתי כי נעשו שינויים במוסכם, לאורך תהליך בניית הצימר, אך לא הוכחה הפרת ההסכם על ידי הנתבע דווקא.
התביעה נגד נתבע 2
אין חולק כי ההסכמים נעשו בין התובעות לבין נתבע 1 בלבד.
התובעות טענו כי הנתבע 2 היה חלק מן הפגישה ומן העבודה ועל כן, לשיטתן, חב גם הוא כלפיהן.
לאחר עיון בראיות ובעדויות, מצאתי כי דין התביעה נגד נתבע 2 להידחות.
הנתבע 2 טען כי היה שכיר בלבד אצל אחיו, הנתבע 1 ולצורך הוכחת טענה זו צורף טופס 106 לשנת 2008 ממנו עולה כי הנתבע 2 עבד אצל הנתבע 1 בתקופה שבין חודש אפריל לחודש אוקטובר וכן בחודש דצמבר וכן צורף טופס 106 לשנת 2009 ממנו עולה כי הנתבע 2 עבר אצל הנתבע 1, במשך חודש אחד בלבד, חודש ינואר.
מעבר לכך, כאמור, אין הנתבע 2 חתום על ההסכמים והתובעות לא הוכיחו כי הוא חב דבר כלשהו כלפיהן באופן אישי.
לפיכך דין התביעה נגד נתבע 2 להידחות.
סיכום
התובעות יישאו בהוצאותיו בניהול התיק בסך 5,000 ₪ אשר ישולמו לו בתוך 30 ימים מהיום אחרת יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק.
הנתבע יישא בתשלום עבור תיקון הליקויים בהתאם לקביעת המומחה מטעם בית המשפט, בסך של 5,000 ₪ + מע"מ, כלומר 5,850 ₪.
מסכום זה יש להפחית את סכום ההוצאות שבו חוייבו התובעות בהחלטה מיום 4.12.14, ואשר טרם שולם לנתבע, סך של 3,000 ₪.
את היתרה, בסך של 2,850 ₪, ישלם הנתבע 1 לתובעות, ביחד ולחוד, בתוך 30 ימים מהיום אחרת יתווספו הפרשי הצמדה וריבית כחוק.
לאור המפורט מעלה, מצאתי את דרישת הנתבע לתשלום הסכום האמור מוצדקת, למעט דרישת התשלום עבור תוספת לפרגולה בסך 3,000 ₪ שאותה יש להפחית מן הסכום הכולל, כפי שהובהר לעיל.
כמו כן, יש להפחית את התשלום עבור הגינה, סכום אשר נכלל בהסכם מיום 27.3.08 ושולם בגינו במסגרת הסכום הכולל, אך לא בוצע על ידי הנתבע 1, סך של 4,000 ₪ + מע"מ.
בהתאם לכך, עתר הנתבע כי בית המשפט יורה על חידוש הליך ההוצאה לפועל וכך אני מורה, בהתאם ליתרת התשלום המתחייב, כאמור.
כל יתר טענות התובעות נדחו אחת לאחת, בנימוקים המפורטים לעיל.
המדובר בתביעה אשר הוגשה לתשלום סך של 318,484 ₪, סכום שהוא מוגזם ובחלקו הארי, כבר מראשית ההליך, נטול כל תימוכין. לו היתה התביעה מוגשת רק בגין ליקויי הבניה, היה סכום התביעה עשירית מזה שננקב בכתב התביעה וגם אגרת בית המשפט היתה בהתאם.
הסתייגויות התובעות מדרישת התשלום של הנתבע, זו בגינה הוגשו ההמחאות לביצוע בלשכת ההוצאה לפועל, יכולה היתה להידון במסגרת אותו הליך ולא היה צורך בהגשת תביעה כה גדולה ומסורבלת לבית משפט.
דרישת התשלום האחרונה של הנתבע נמצאה, ברובה, מוצדקת ובסופו של יום, יוצא כי גם לאחר חיוב הנתבע בתשלום בגין ליקויי הבניה, נותרו התובעות חייבות לנתבע סכום העולה על הסכום שבו חוייב בפסק דין זה. יתרת תשלום זו תידון בלשכת ההוצאה לפועל, שכן בפניי לא עתר הנתבע לסעד כלשהו ביחס לסכום זה.
במצב דברים זה, חיוב הנתבע בתשלום הוצאות בגין הליך זה, אשר הוגש רק לאחר שהנתבע הגיש את ההמחאות אשר בוטלו על ידי התובעות לביצוע בלשכת ההוצאה לפועל, וכאשר כאמור, דרישתו, ברובה, נמצאה מוצדקת, אין בו הגיון והוא אינו מידתי.
לפיכך, איני מחייבת את הנתבע בתשלום שכ"ט עו"ד התובעות בהליך זה או בתשלום הוצאות.
בנסיבות אלו, בין היתר בשים לב לסכום התביעה המופרז אל מול סכום פסק הדין וכן בהתאם למכלול הנימוקים אשר הובאו לעיל, אני מחייבת את הנתבע באופן חלקי בלבד בהחזר אגרת בית משפט לתובעות, בסך של 400 ₪ בלבד.
זכות ערעור כחוק.
המזכירות תמציא את פסק הדין לב"כ הצדדים.
ניתן היום, ד' טבת תשע"ו, 16 דצמבר 2015, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
30/03/2010 | הוראה לבא כוח נתבעים להגיש חוות דעת | אחסאן כנעאן | לא זמין |
14/11/2011 | החלטה מתאריך 14/11/11 שניתנה ע"י אחסאן כנעאן | אחסאן כנעאן | לא זמין |
16/12/2015 | פסק דין שניתנה ע"י רננה גלפז מוקדי | רננה גלפז מוקדי | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | גלי טופז | אייל נון |
תובע 2 | מאי מלי מלכה סולטני | אייל נון |
תובע 3 | בר אשתאר | אייל נון |
נתבע 1 | אורן ג'מילי | יוסף גוילי |
נתבע 2 | אייל גמילי |