בפני כב' השופטת רבקה פוקס | |||
התובע | והבי והבי ת"ז 026357806 ע"י ב"כ עו"ד עבאס עבד אלכרים | ||
נגד | |||
הנתבעים | 1. חאלד כמאל נזאל ע"י ב"כ עו"ד סעיד נזאל 2. סידאר הנדסה בע"מ ע"י ב"כ עו"ד שאדי אלמאדי 3. קרן סגולה לפיתוח בע"מ ע"י ב"כ עו"ד הילה אורון 4. הכשרת הישוב חברה לביטוח בע"מ ע"י ב"כ עו"ד שאדי אלמאדי 5. מוחמד מטר ע"י ב"כ עו"ד עופר רון |
פסק דין |
מבוא:
התובע נימק את הבקשה להוספת נתבע נוסף, לאור מסמכי המוסד לביטוח לאומי (להלן: "המל"ל") ועל מנת להבטיח, כלשונו, שהתובע לא ייפול בסופו של יום בין הכיסאות, גם בנסיבות בהן אין התמונה "חד משמעית". ר' סעיף 7 לסיכומיו:
"בסעיף 7 לכתב התביעה ניתן תיאור אודות טיב מערכת היחס-ויחסי הגומלין בין התובע וכן הנתבעים 1 ו- 5, וכן למורכבות היחסים שבין הנתבעים 1 ו- 5, מסגרות ארגוניות, יחסי כפיפות וכיו"ב, ובין השאר נטענו באותו סעיף בכתב התביעה, בהתבסס על חקירת המל"ל ביחס לנסיבות הכוללות של התאונה, הטיעונים שיובאו להלן. אך בטרם אחזור ואסרוק את כלל הטיעונים שהובאו בסעיף 7 לכתב התביעה, אציין כי, התמונה לאחר החקירה המל"ל התבהרה בצורה משמעותית, יחד עם זאת היא לא נותרה חד משמעית ונקייה מכל רבב, תהיה ו/או תמיהה."
הראיות שהובאו בהליך:
במהלך הבאת הראיות מטעם נזאל הוזמן גם עו"ד עיסא חאלד אשר החתים בזמנו (בשנת 2009) את האחים וג'דאן ומוסטפא איסמעיל על תצהירים אודותם אפרט להלן. עו"ד עיסא חאלד אישר את עריכת התצהירים לבקשת האחים וג'דאן ומוסטפא ואת חתימתם בפניו.
לא רק אי נוחות רבה היתה בשמיעת ראיות אלה, כלשון אחד הנתבעים (ר' סיכומי קרן סגולה סעיף 17) אלא תעוזה רבה של חלק מהעדים במסירת גרסאות אלה, דבר המחייב לדקדק היטב בעדותם ובגרסתם לצורך קביעת העובדות בהליך.
התוצאה היא, לאחר שמיעת ראיות, כי התובע, עליו נטל השכנוע בבחינת "המוציא מחברו עליו הראיה", לא עמד בו ולא הוכיח אחריותם של מי מהנתבעים באירוע בו נגרמו לו נזקי גוף בעטיה של נכות צמיתה שהוכרה ע"י מומחים רפואיים מטעם הצדדים לרבות מומחים רפואיים שמונו מטעם בית המשפט.
להלן פירוט הגרסאות השונות:
עיון בעדות התובע מעלה עמימות רבה בשאלה מיהו מעבידו, אם בכלל היה התובע עובד שכיר בעבודתו באתר, בצד השאלה שעניינה אחריות של מאן דהוא לעבודה שהתבצעה ע"י התובע לאחר סיום יום העבודה באתר.
בעניין אפנה לתביעה שהגיש התובע למוסד לביטוח לאומי לתשלום דמי פגיעה והודעה על פגיעה בעבודה בתאריך 5.1.09 סמוך לאירוע מושא ההליך.
התובע באותן נסיבות, כעדותו, מתקשה להביא את נזאל לחתום על טופס הדיווח למל"ל כמעביד, משום שנזאל מכחיש כי היה מעבידו של התובע (ר' עמ' 3 סעיף ג' לסיכומיו), אך התובע בשלו, כך מגיש תביעה למל"ל במסגרתה מצהיר כי נזאל מעבידו, ובמקום בו נדרש המעביד להצהיר על היותו מעביד ולחתום, חותם התובע בשמו, כך ללא כל מורא.
התובע נוכח חומרת המעשה שנעשה בהגשת טופס חתום על ידו במקום שיועד לחתימת המעביד, במהלך עדותו אינו לוקח אחריות למעשה אלא ממשיך להתנהל בדרך פתלתלה, כך "מוסיף שמן למדורה", ר' עמ' 41 לפרוטוקול:
"ש. הגשת תביעה למוסד לביטוח לאומי בגין אותה תאונה שאירעה בספטמבר 2008?
ת. נכון.
ש. זו התביעה שהגשת למל"ל? אני מראה לך. זה צורף לתצהיר שלך לנספח ב'.
ת. (העד מעיין) כן.
מתקבל ומסומן נ/2.
העד ממשיך:
ש. מי מילא את הטופס הזה? זה כתב יד שלך?
ת. זה העורך דין שלי.
ש. אתה מסרת לו את הפרטים והוא מילא את הטופס, נכון?
ת. כן. ישבנו, הוא שאל אותי, ואני אמרתי לו.
ש. אתה חתמת לפני העורך דין על הטופס הזה?
ת. כן.
ש. זאת חתימה של מי? בעמוד האחרון, עמ' 7. (חתימה בשם המעביד – הערה שלי, ר.פ)
ת. שלי.
ש. מי ביקש ממך לחתום על הטופס הזה, על העמוד הזה?
ת. זו החתימה שלי. אני חתמתי. עמ' 7 או 6 אני לא זוכר. העורך דין שלי ביקש שאחתום.
(החתימה מסומנת בעיגול על גבי נ/2, עמוד 7)."
ובהמשך בעמ' 42-43 לפרוטוקול:
"ש. לבית המשפט: יש כאן טופס שאתה אישרת שהוא תביעה לדמי פגיעה מהמוסד לביטוח לאומי. מה שנשאלת קודם זה בעצם, למה חתמת במקום שצריך לחתום המעביד?
ת. אני זוכר את המקום הזה, זה שאמר לי העורך דין לחתום, אני חתמתי במהירות ולא היה במקום, שמתי לב שיש חתימה שם, וחתמתי במהירות.
ש. לא שמת לב על מה חתמת?
ת. שמתי לב על מה חתמתי, קראתי את הטופס, אבל את החתימה שלי לא מדויקת, מעביד או עובד, התבלבלתי ושמתי את החתימה שלי שם.
ש. תראה איפה היית צריך לחתום ואיפה חתמת?
ת. זה חתימה בחותמת, זה המשך לטופס...
ש. כתוב "הצהרת המעביד", אתה המעביד?
ת. אני לא המעביד.
ש. מי שחותם זה המעביד. למה חתמת?
ת. חתמתי בטעות.
ש. איזה עורך דין אמר לך לחתום את זה?
ת. אני מילאתי את זה אצל עו"ד עבאס.
ש. שמת לב שטעית, נכון?
ת. אחר כך שמתי לב.
ש. אז למה לא מחקת לאחר ששמת לב שטעית, באותו מעמד?
ת. התברר לי אחרי שמסרתי את הטופס למוסד לביטוח לאומי, אז העורך דין הסביר לי שהיתה טעות, שחתמתי במקום הלא נכון.
ש. אז הגשת מסמך הסבר לביטוח הלאומי?
ת. ביקשו ממני כמה ניירות, אני לא זוכר אם ביקשו ממני דבר כזה או לא, אם ביקשו לתקן את הטופס או לא." (הדגשות שלי – ר. פ)
התובע לדבריו קיבל מנזאל רכב מסוג טנדר לצורך הובלת הפיגום מהעיר סכנין לאתר העבודה בעכו, כאשר הפיגום הובא על ידו במספר נסיעות יעודיות, הפעם האחרונה היתה בין השעה 15:00 ובין השעה 16:00 (עמ' 47 לפרוטוקול).
לשיטתו, מטר ועובד נוסף, הוא העד וג'דאן, החלו בהרכבת הפיגום באתר העבודה, כאשר מטר מבקש ממנו (מהתובע), בשלב מסוים, להחליפו ולהניח על הפיגום קרש המכונה "המיטה" המשמש מדרך בפיגום. בעת הנחת "המיטה" הפיגום קרס, התובע נאחז בעמוד תאורה שהיה בסמוך ומיד לאחר מכן נפל על משטח בטון ונפגע.
האם קריסת הפיגום מכוונת לעובדה כי נפל שלב אחד ממנו או כי נפל כל הפיגום שהורכב על צידו או שמא מדובר בבהלה שאחזה בתובע בשל קריאתו של מטר כי ייזהר, בעטיה החליט לקפוץ מן הפיגום לעבר עמוד תאורה. בעניין זה התובע סתם ולא פירש.
ודוק, על הבהלה שייתכן כי אחזה בתובע ובעטיה קפץ מהפיגום אפשר ללמוד מעדותו של מטר (עמ' 85 לפרוטוקול).
התובע בעדותו בפניי ביקש להציג מצג לפיו התאונה אירעה בשעה הקרובה לשעה 16:00, קרי קרוב לסיום יום העבודה; דא עקא שעדותו נדחית על ידי בקובעי כי התאונה התרחשה הרבה מעבר לסיום יום העבודה, ואלה הטעמים:
ראשית אציין את העובדה כי בסמוך לאירוע, במועד בו הגיש התובע תביעתו למל"ל, רשם ברחל בתך הקטנה כי האירוע התרחש בשעה 17:30 (כשעה וחצי מאוחר יותר למועד בו נקב התובע בעלמא בעדותו בבית המשפט).
שנית, אפנה למסמך צוות מד"א, שהוזעק למקום האירוע, שם נרשם כי פינוי התובע מהאתר התרחש בשעה 18:00, קרי קרוב לשעה המוצהרת במל"ל ולא קודם לכן (ר' מסמך מד"א שצורף לתצהיר התובע).
שעת האירוע אינה נתון שולי חסר חשיבות אלא נתון מהותי, ומשום חשיבותו נעשו ע"י מספר עדים נסיונות למקם את שעת התאונה בשעה מוקדמת יותר במשך היום, כך שהאירוע ייכנס לתוך מסגרת "יום העבודה" ולא אחרי השעה בה מסתיימת העבודה באתר, והכל בדרך לא דרך כדי "לסייע" לתובע בתביעתו.
הדברים מקבלים משנה תוקף שעה שהפיגום שהובא לאתר ע"י התובע, היה פיגום נוסף על הפיגומים שהיו במקום, וסיבת הבאתו נעוצה אך ברצונו של התובע לזרז את עבודתו המקצועית באתר בדרך של יצירת תשתית לעבודתו בחיפוי אבן, על מנת שיוכל להתחיל לעבוד לאלתר בהתאם להתחייבותו ולא להישלח לביתו ללא תכלית עד שיתמלאו התנאים המתאימים לעבודתו באתר – כפי שיפורט להלן.
כבר ייאמר, כי גרסתו של התובע על רצונו לזרז את עבודתו באתר, אשר לא הופיעה בתצהיר ונשמעה רק בעדות בבית המשפט – מסגירה, לשיטתי, למצער, כי התובע היה עובד עצמאי בחיפוי אבן ולא עובד של נזאל או עובד של מטר, כך התקשר בעבודת קבלנות זו, כקבלן עצמאי עם אחד מהשניים (נזאל או מטר).
בהיות התובע עובד מטעם עצמו, קם לו גם אינטרס אישי בקידום עבודתו באתר וביצירת התנאים להתחלת העבודה, כמעט בכל מחיר, לרבות במחיר נטילת האחריות של הרכבת פיגום נוסף באתר, שייתכן ולא היתה מלכתחילה עבודה שנכללה בגדר התחייבותו אך נוספה משום רצון התובע לקדם את עבודתו בחיפוי אבן באתר. הלכה למעשה ביקש התובע לקדם את התחייבויותיו באתר – והיא הנותנת, כלשונו בעמ' 45 לפרוטוקול:
"ש. ביום התאונה מי ביקש ממך להביא את הפיגום?
ת. מי שכן ביקש וסגר על הפיגום ושלח אותי להביא את הפיגום זה אדון נזאל.
ש. מתי הוא אמר לך להביא את הפיגום?
ת. יום לפני, בערב, כשהיינו יושבים אצלו בבית בישיבה שהוא הזמין אותנו לישיבה אצלו בבית, וסיפר לי שאתה מחר נוסע לסכנין להביא לנו את הפיגום, והתחלתי להעביר למחרת. נתן לי טנדר, לא יודע מאיפה, אדון חאלד השכיר את הטנדר לא יודע מאיפה, נתן לי ואמר לי מחר אתה מתחיל להעביר את הפיגום לאתר שלנו והתחלתי להעביר.
ש. מי היה באותה פגישה אצל נאזל?
ת. היה מוחמד מטר, היה יושב שם, גם ויג'דן, שהעיד כאן, לא זוכר מי עוד, אבל היו כמה אנשים.
ש. על מה דיברתם באותה ישיבה?
ת. את הביצוע של העבודה היה איטי, עם כמות הפועלים שהיתה, אז חאלד נזאל רצה לשפר את היעילות והתפוקה של העבודה בהתאם למספר האנשים שיש אצלו בשטח. אז הוא הזמין אותנו לישיבה אצלו, שמע מה הבעיות ומה ההמלצות ושאל אותי באופן אישי מה אני ממליץ כבעל מקצוע שנעשה, אני הצעתי לו שיביא פיגום במקום שנעבוד על פיגום במקום אחד של מטר או מטר וחצי, לפרק ולהעביר כל הזמן, אז שיביא, שישכיר פיגום וישים בהיקף כל הבניין, שתהיה עבודה יותר נוחה ויותר מהירה.
ש. כל מה שאתה מספר היום סיפרת לעורך דין עבאס?
ת. כן.
ש. למה זה לא מופיע בתצהיר שלך? אין זכר לזה בתצהיר. פעם ראשונה ששומעים שהיתה פגישה.
ת. את כל הסיפור מא' עד ת' צריך להופיע בתצהיר? אני מולך ואתה יכול לשאול אותי ואענה לך בחופשיות."
אמור מעתה, התובע איש מקצוע בחיפוי אבן, עובד עצמאי שביקש אחרי הכל לקדם את עבודתו באתר כדי לסיימה בזמן נתון, על מנת להתפנות לביצוע עבודות נוספות ככל שייקרו בדרכו, בשונה מעובד שכיר המקבל הוראות מהמעביד ונתון למסגרת זמן וסידור עבודה שאינם באחריותו, כפי המוכתב לו ע"י המעביד.
תחילה העיד העד אחסן כמאל חוסיין שהגיש תצהיר עדות ראשית מטעמו (ת/1).
לדבריו הוא עבד באתר בעכו כעובד שכיר של נזאל כאשר מנהל העבודה במקום מטעם נזאל היה מוחמד מטר.
העד אחסן חוסיין מוסר כי היה עד לאירוע הנפילה, שאירעה בשעה שעמד על הקרקע כשהוא נכון לעזור ולהביא חלקי פיגום עבור מרכיבי הפיגום, ככל שיידרש.
בתחילה, לדברי העד, היו וג'דאן ומטר על הפיגום, ומשביקש מטר מהתובע לעלות ולהחליפו, ירד מטר מהפיגום והתובע עלה תחתיו, או אז אירעה התאונה.
העד אינו מתאר את האירוע באופן סדור, ושוב כמו אחרים נוקט באמירה עמומה של "קריסת" הפיגום מבלי שיודע את הסיבה, בהדגישו כי קודם לנפילתו של התובע, על הפיגום עמדו ועבדו שני אנשים (וג'דאן ומטר), ודבר לא קרה לפיגום (עמ' 21 לפרוטוקול).
ככל שניתן לדייק בעדותו של העד, שלכאורה סותר את עדות התובע בפרטים מהותיים כמבואר לעיל, הרי דומה כי העד, שהיה עובד כללי ולא מקצועי, יכול להסביר את יחסי העבודה שהתקיימו עימו ואת ההתקשרות שהיתה לו עם נזאל מעבידו (כשמטר מנהל העבודה), אך בכך אין כדי להשליך על טיב היחסים שהתקיימו עם התובע, בכל הנוגע לעבודות האבן המקצועיות שלקח על עצמו לבצע באתר.
מה המשקל לעדותו של העד אשר חותם על תצהירים סותרים? דומה כי לא הרבה, כדלקמן:
ביום 3.5.09 חותם העד וג'דאן על תצהיר (נ/1) לפיו עבד עם התובע ביום האירוע אצל מוחמד מטר בעבודות שמטר קיבל בקבלנות משנה מנזאל, ומוסיף כי את הרכבת הפיגום ביצע התובע ללא ידיעה וללא אישור ומבלי שקיבל הוראה על כך ממעבידו (מטר), כך הרכיב על דעת עצמו את הפיגום ממנו נפל.
מדוע משנה העד וג'דאן את זהות המעביד ומתאר אחרת את חלקו של התובע בהרכבת הפיגום, פעם מייחס לו הרכבת פיגום על דעת עצמו ופעם קושר אותו לעבודת ההרכבה בהנחיית מטר, לעד פתרונים.
ויודגש, כי נוכח הכחשת תוכן התצהיר נ/1 הוזמן עו"ד חאלד עיסא – בפניו חתם העד על התצהיר – אשר הדגיש כי היה עד לחתימת וג'דאן על התצהיר שנוסח לבקשתו ולבקשת אחיו איסמעיל, כאשר גם את חתימות השניים בפניו אישר.
כך למשל העד ודג'אן מוסר, בניגוד לעדים שהעידו בהליך, לרבות התובע, כי את הפיגום התחילו להרכיב בבוקר יום העבודה ולא בסוף יום העבודה; וזאת אף בניגוד לאמור בתצהיר ת/2, בגינו הוזמן להעיד (עמ' 27 ועמ' 28 לפרוטוקול).
העד וג'דאן מוסיף ומעיד כי בערך בצהריים בשעה 12:00, 12:30, 13:00 אירע האירוע מושא התביעה (עמ' 28 לפרוטוקול), כאשר בהמשך עדותו מעיד כי התאונה קרתה בשעה 14:00 אך לא בשעה 17:30 (עמ' 29 לפרוטוקול) כשיום העבודה מתחיל בשעה 07:00 ומסתיים בשעה 15:30-16:00.
האם עד שאינו יכול לדייק בשעת האירוע וחמור מכך מוסר מגוון רחב של אפשרויות כמפורט לעיל, הוא עד שאפשר לקבוע עובדות על פיו, תמהתי.
לכך יש להוסיף תמיהה החותרת תחת הטענה כי העד וג'דאן היה בכלל במקום בזמן שהתובע נפל מהפיגום, שעה שהוא גורס כי בעת "קריסת הפיגום" הספיק לקפוץ לעבר ערימת חול שהיתה בסמוך (ר' ת/2, סעיף 5) ואילו התובע מתאר כי קפץ לעבר פיגום סמוך שהיה במקום (ר' ת/4, סעיף 28).
סיכום ביניים של גרסת התובע ועדיו:
עיון בגרסת התובע ועדיו מעלה תמונה מאוד בעייתית, חלקית וחסרה, שאין בה תשתית להוכחת תביעתו.
התובע טוען כי עבד כעובד שכיר אצל נזאל או אצל מטר, בהדגישו כי נקלע למצב של עמימות בהגדרת ההתקשרות עימם, אך את חלקו בעמימות ובערפול בהגדרת המצב המשפטי, אינו פותר, חרף הנטל המוטל עליו להוכיח תביעתו.
לכך אוסיף ואדגיש כי גם בהגדרת התובע – רחבה ככל שתהא – ליחסים בינו ובין נזאל או בינו ובין מוחמד מטר, אין בה כל תשתית ליצירת יחסי עובד מעביד, גם לשיטתו, וזאת בהעדר כל טענה כי נזאל או מוחמד מטר נטלו את השליטה, המרות והפיקוח על עבודתו של התובע כמשמעות הגדרת יחסי עובד ומעבידו (ר' ע"א 14/08 מנסור כמאל עבד אלרחים נ' פלסטניר מפעל אריזות פלסטיות בקיבוץ ניר אליהו, (פורסם בנבו) מיום 2.12.09, ע"א 4530/91 רשות הנמלים והרכבות נ' צים חברת השיט הישראלית פ"ד(413) 617, 618).
דומה כי מערכת היחסים בין התובע ובין נזאל או מטר מסתכמת ככלות הכל רק בשאלה מי הוא האחראי לשלם את התמורה לעבודה שתיעשה ע"י התובע ולא מעבר לכך. במלים אחרות, על הפרק תמורה כספית לעבודה מקצועית שתיעשה ע"י התובע ולא הגדרת יחסי עבודה של עובד-מעביד וקביעת מסגרת ארגונית טכנית לעבודה בה התובע ישתלב, כאמור לעיל, וכלשונו של התובע בעדות בעמ' 43 לפרוטוקול:
"ש. כשסיכמת את תנאי העבודה, מתי אתה מתחיל, מה אתה אמור לעבוד, מי פנה אליך?
ת. את האמת שפנה אלי קודם כל זה מוחמד מטר. מוחמד מטר שפנה אלי בתור מנהל עבודה אצל חאלד וממונה מטעם חאלד לעבוד, הוא ביקש ממני לבוא לאתר לעבוד איתם. יש לו לחאלד שני צוותים או יותר שעובדים באתר הזה ומטר היה אחד מראשי הצוות שהיה שם, וגם אח שלו אברהים, היה ראש הצוות השני. כשפנה אליי והסכמנו על השכר, צריך לאמת את ההסכם ביני לבין מוחמד אצל חאלד בבית, שהוא מאשר, ואכן אישרנו את ההסכם אצל חאלד בבית."
גם התובע הטוען כי נערכה עימו התקשרות, מדבר למצער על התקשרות חוזית של איש מקצוע בעבודה קבלנית עם גורם עצמאי, כאשר השאלה היחידה שעל הפרק היא מי משלם עבור העבודה שתיעשה ע"י התובע.
כך התובע רואה את פני הדברים, התובע נדרש לבצע עבודות חיפוי אבן, לאחר שמזמין העבודה יוצר עבורו ומראש תנאים מתאימים לעבודתו, לרבות בנית פיגום (ר' סעיף 18 לתצהיר עדות ראשית מטעם התובע וכן עמ' 54 לפרוטוקול). דא עקא, שבענייננו הדבר השתבש משלא ראה התובע פיגום מתאים לעבודתו ועל כן, לקח על עצמו גם את הבאת הפיגום לאתר והרכבתו, כחלק בלתי נפרד מעבודת חיפוי האבן, כשכל אלה בוצעו על ידו במסגרת העבודות שנמסרו לו כקבלן עצמאי.
כל הסימנים שמופיעים בעדות התובע כמפורט בסעיף 20 דלעיל, ובהמשך גם בגרסת הנתבעים (כפי שאפרט להלן), מלמדים כי התובע איש מקצוע בתחום חיפוי האבן היה בקשר עם נזאל או מטר ערב אירוע התאונה כדי לבדוק אפשרות לזרז את עבודתו באתר, כדרכם של אנשי מקצוע עצמאים המקבלים משימה ומבקשים לבצעה, לסיימה ולקבל תמורתה, בזמן קצר כדי שיוכלו להתחייב לעבודות נוספות.
התובע לא היה מרוצה מהפיגום שהוצב בשטח ע"י נזאל, קבלן משנה של סידאר, ועל כן ביקש למצוא פתרונות מקוריים לעצמו; כך פנה להביא פיגום מסכנין לאתר שבעכו, וכך תכנן את הרכבת הפיגום עם גורמים שנותרו באורח אקראי ומזדמן באתר לאחר שסיימו את יום העבודה, וזאת כדי שביחד עימם ירכיב את הפיגום. בנסיבות אלה, אין פלא כי העבודה בוצעה בשעה מאוחרת לאחר שעות העבודה, שעה שאין עוד עבודות בנייה באתר, וממילא כאשר מפקח העבודה, ככל שמונה, אינו נמצא עוד באתר.
"באשר להתנהגות היריב במהלך הדיון, כמו למשל, הימנעות מהבאת ראיה, עמד בית משפט זה לא אחת וכך קבע:
"...כלל נקוט בידי בתי המשפט מימים ימימה, שמעמידים בעל-דין בחזקתו שלא ימנע מבית המשפט ראיה, שהיא לטובתו, ואם נמנע מהבאת ראיה רלבנטית שהיא בהישג ידו, ואין לכך הסבר סביר, ניתן להסיק, שאילו הובאה הראיה, היתה פועלת נגדו. כלל זה מקובל ומושרש הן במשפטים אזרחיים והן במשפטים פליליים, וככל שהראיה יותר משמעותית, כן רשאי בית המשפט להסיק מאי-הצגתה מסקנות מכריעות יותר וקיצוניות יותר נגד מי שנמנע מהצגתה" (ע"א 548/78 אלמונית נ' פלוני, פ"ד לה(1) 736, 760 (1980). מצוטט בע"א 2275/90 באמצעות בנין דור בע"מ נ' רוזנברג, פ"ד מז(2) 605, 614 (1993)).
27. משקלה הראייתי של "הימנעות" נבחן באמת המידה שבה בוחנים "התנהגות מפלילה". הן במישור האזרחי והן במישור הפלילי, הימנעות זו "מחזקת" את הראיות העומדות לחובת הנמנע, ומחלישה את הראיות המובאות מטעמו להוכחת גירסתו. בדרך זו ניתן למעשה משקל ראייתי לראיה שלא הובאה (ראו יעקוב קדמי, על הראיות, חלק שלישי, הדין בראי הפסיקה 1649-1650 (2003))."
ודוק, התובע הוא הגורם אשר לקח את הפיגום מאדם מוכר לו בסכנין, שהרי הוא שהביא בפועל את חלקי הפיגום מכתובת ידועה לו בסכנין, ואם אכן טוען התובע שעשה הכל על פי הוראה ובקשה של נזאל או על פי הוראה ובקשה של מטר, יכול היה להזמין את בעל הפיגום אשר יעיד מי הזמין הלכה ולמעשה את הפיגום ומי התחייב לשלם את התמורה עבור השכרתו. אלא מאי, שעדות בעל הפיגום לא הובאה וחסרונה פועל לחובת התובע.
אם אלה פני הדברים, ולכך יש להוסיף את הודאת חברת סידאר בכתב הגנתה בסעיף 12 לפיה היתה אכן הקבלן הראשי באתר, מדוע נתבעה קרן סגולה ע"י התובע, וזאת במיוחד בנסיבות בהן מסכים התובע עם האמור בדין ובפסיקה, כי כאשר מזמין מתקשר עם קבלן ראשי, כמקרה דנן, האחריות לניהול האתר ולמינוי מנהל עבודה מוטלת על הקבלן הראשי (ר' עמ' 25 סעיף 12 וכן עמ' 27 סעיף 10 לסיכומי התובע).
למעלה מן הנדרש אדגיש כי אין כל טענה בכתבי בי-דין ואין כל בסיס ועוגן ראייתי לכך שסידאר, שנבחרה מלכתחילה ע"י קרן סגולה, לא היתה קבלן ראשי ראוי ומקצועי, ועל כן כל טענה, וליתר דיוק רמז של טענה בעניין זה בסיכומים, שלא מושתתת על אדנים ראייתיים מוכחים – אני דוחה.
עיון בגרסת סידאר מלמד אמנם על קושי מסוים בגרסתה, מקום בו בחרה שלא להביא עדים ולהוכיח כי אכן מינתה מנהל עבודה באתר, במיוחד משהודתה כי שימשה קבלן ראשי באתר.
אלא מאי, שהתביעה נגדה אחרי הכל דינה להידחות, משום העובדה בה הודה התובע, כי את העבודה של הרכבת הפיגום ביצע לאחר סיום יום העבודה, לאחר השעה 16:00 מועד סיום העבודה באתר וכניסתו של שומר לאתר. משמע, כי בשעה 17:30 כשאירעה התאונה אין האתר צפוי שיהיה בפיקוח מפקח עבודה.
מכאן שאם בחר התובע להרכיב פיגום בשעה כה מאוחרת, הרחק מעינם של האחראים באתר ומעיני מפקח עבודה, שגם אם מונה או לא מונה, לא היה צריך להיות בשעה זו באתר, אין לתובע להלין אלא על עצמו.
ניתוח גרסת הנתבעים:
גרסת הנתבע נזאל ועדיו:
לשיטתו, בתחילת יום העבודה הבין מאת מטר, מעבידו של התובע, כי הוא שלח את התובע לביתו משום שלא היתה תשתית לעבודתו בחיפוי אבן, אך התובע על דעתו פנה לבעל פיגום מסכנין והביא פיגום אותו הרכיב באתר לאחר שעות העבודה, כדי להכינו לעבודה (עבודתו) ביום שלמחרת.
גרסתו של נזאל לא רק שלא נסתרה ע"י התובע, נהפוך הוא, טענתו של התובע על פגישה בביתו של נזאל, לראשונה בעדותו, בה דובר על הבאת פיגום נוסף לאתר כדי להחיש את העבודה של התובע, מלמדת על דרך התנהלותו של התובע כדרך התנהלות של קבלן עצמאי ולא של שכיר.
יחד עם זאת, יודגש כי גרסת נזאל במרביתה לא אושרה ע"י אחרים לרבות העדים שהזמין מטעמו, דבר המטיל קושי בקבלת גרסתו על כל חלקיה, כדלקמן.
העד מוסטפא בעדותו הוכרז עד עוין עת העיד בשונה מתצהירו נ/6 כי המעביד של התובע ושלו היה נזאל גם בנסיבות בהן הודה כי בעבר, קודם לתאונה (במועד שאינו זוכר) עבד כשבועיים כשכיר בשירותו של מטר.
"ש. מה זה פחות או יותר? זה יכול להיות גם ארבע או אחת, או שתים עשרה?
ת. שלוש, שלוש וחצי, ככה, ארבע. ככה."
שוב מגמה של העד מוסטפא, כמו אחיו שהובא לעדות מטעם התובע, לעזור לתובע בכל דרך ולמקד את התאונה מושא ההליך במסגרת יום העבודה, בפרק זמן בו מתקיים פיקוח ובקרה על העבודה באתר, ולא מחוץ לשעות העבודה, אז האחריות נופלת כאמור לפתחו של מי שמחליט לעבוד באתר שומם שלא מתקיימת בו עבודה, ושם את גורלו בכפו.
גרסת הנתבע מוחמד מטר:
בעדותו בבית המשפט גרס הנתבע (מטר) כי הוא וצוות עובדים לרבות התובע, עבדו כשכירים אצל נזאל.
לדבריו, לאחר התאונה "אולץ" ע"י נזאל לפתוח תיק עוסק מורשה ולדווח על צוות עובדים לרבות התובע כשכירים שעבדו מטעמו, משביקש נזאל להתנער מאחריותו כמעביד. לדבריו נזאל העמיד בפניו תנאי, כי רק אם ידווח על צוות העובדים כשכירים מטעמו, ישלם את שכרו של מטר ושל יתר העובדים, ועל כן הגיש מטר לדבריו דיווח למל"ל ולשלטונות המס שאינו אמת.
מטר נכנע ללחץ, הגם שאינו מעבידם של צוות העובדים לרבות התובע, משום שביקש טובתם כך יוכל להעביר אליהם את שכר עבודתם.
"התובע עבד אצל נזאל חאלד. אחרי שנזאל חאלד התנער מלהוציא תלושי משכורת לכל העובדים, כולל התובע וטען שאני המעביד שלהם, אני כבר לקחתי עבודות בסידאר הנדסה ופתחתי תיק במס הכנסה, לכן בשביל לקבל את הכסף שלי ושל העובדים שהוא סירב לתת להם, הוצאתי לו חשבונית.למרות שזה לא היה נכון להוציא את החשבונית, והכל כדי לקבל את הכסף שמגיע כדי שאוכל לתת לתובע ולשאר העובדים.
הצוות היה מורכב מ-8-9 עובדים ודווקא התובע וווגד'אן שהיו בזמן האירוע הם שסירב לתת להם את תלושי המשכורת. בקשר לתצהיר שלי בביטוח לאומי זה היה בשביל לתת לתובע תלוש משכורת ויכירו לו בתאונת עבודה בביטוח לאומי." (הדגשה שלי – ר.פ)
וכן ר' גרסתו של מטר על אי דיווח אמת גם לשלטונות המס (עמ' 90 לפרוטוקול):
"ש. למה אמרת בביטוח לאומי שאתה המעביד? היית צריך לומר שהמעביד הוא חאלד נזאל.
ת. כשפתחתי את התיק במס הכנסה נזאל חאלד לקח אותי לרואה חשבון שלו, וזה היה אחרי התאונה, ושם הצהרתי שיש לי ארבעה עובדים, והתובע אחד מהם. זה לא היה נכון. זה היה כדי לקחת את הכסף שלי מחאלד נזאל." (הדגשה שלי – ר.פ)
דומה כי אף שאיני נותנת משקל לעדותו, כמפורט לעיל, אפשר למצוא בהמשך תימוכין לעובדות הפוכות מגרסתו בבית משפט, עת משיח מטר לפי תומו ומסגיר את העובדה כי התובע הלכה ולמעשה, גם לשיטתו ולהבנתו, היה איש מקצוע הדואג לקידום משימותיו, כך הרשה לעצמו להתלונן על הפיגום שהוצב בשטח, אשר הוכן עבורו, ולהעלות טרוניות על כך שהפיגום מקשה עליו בקידום עבודתו בחיפוי אבן.
עובדה זו מלמדת יותר מכל כי מטר ידע גם ידע שהתובע אינו שכיר המקבל הוראות ממנו ונתון לפיקוחו ולמרותו, אלא במעמד של עצמאי היוזם קידום עבודתו באתר, מנהל את הזמן של עצמו ביד רמה, ומתכנן את העבודה שלו בעצמו, וכלשונו של העד מטר (עמ' 85 לפרוטוקול):
..."התחלנו לעבוד, אחרי שבוע ימים צץ ויכוח ביני לבין התובע על קצב העבודה. ואז הוא התלונן שהפיגום שיש לנו בשטח לא עוזר לו לתת עוד עבודות.
הדבר הגיע לנזאל חאלד, היו גם תלונות על העובדים, העוזרים שלא עזרו לתובע וכי אני נותן להם גיבוי. הוזמנו לישיבה אצל נזאל חאלד לדון על קצב העבודה ושם היתה הוראה מנזאל חאלד לתובע שאתה זה המקצוען ואתה רשאי לפטר כל אחד שהוא לא עוזר לך לקדם את העבודה." (הדגשה שלי – ר.פ)
ומסכם מטר את גרסתו בעמ' 86, כי:
"בסופו של דבר אני טוען שאם מישהו נתן לו הוראה להביא פיגום או שהוא הביא פיגום על דעת עצמו זה רק כדי לקדם את העבודה" (הדגשה שלי – ר.פ)
"ש. באיזה שעה בערך זה קרה?
ת. אחרי השעה 16:00. בין 16:20 ל – 17:00.
ש. מתי יום עבודה מסתיים בדרך כלל?
ת. בין 16:15, 16:20."
לסיכום:
מדובר בהרכבת פיגום אשר נועד לטובת עבודתו של התובע, כמחפה אבן מקצועי, ביצירת תנאי עבודה לעבודתו, כדי לאפשר את ביצוע העבודה אותה התחייב לבצע כאיש מקצוע.
התובע לא הוכיח כי עבד כשכיר מטעם נזאל, כמפורט לעיל, ולא מטעם מטר, שהתגלה כעד בעייתי המוכן בהזדמנויות שונות גם לומר דברים שאינם אמת.
התובע לא הוכיח רשלנותה של חברת סידאר, הקבלן הראשי באתר, גם בנסיבות בהן חברת סידאר לא עשתה כל מאמץ להביא עדים להוכיח כי מינתה מנהל עבודה לאתר, כחובתה בדין וכנדרש בתקנות הבטיחות בעבודה – וזאת משום העובדה כי בסופו של דבר מדובר בעבודת הרכבת פיגום שבוצעה שלא במסגרת יום העבודה באתר.
כך גם לא הוכחה רשלנותו של היזם, קרן סגולה, אשר אין חולק כי את כל עבודות הבנייה באתר מסרה לקבלן ראשי, היא חברת סידאר, ומכאן שאין למצוא לפתחה כל אחריות (ר' ע"א 7130/01 סולל בונה בין ותשתית בע"מ נ' תנעמי, פ"ד נח(1), 1).
מספר הערות לסיום;
כדוגמה לאמור אציין את בחירתו של התובע שלא לפרט את עיסוקיו דהיום בביצוע עבודות בנייה, כפי שנצפה מבצע במהלך יום עבודה שתועד סמוך ליום עדותו, בנסיבות בהן טוען לנזקים משמעותיים בהיקף חסר תקדים ביחס לעובדות שהוכחו (ר' תקליטור שהוגש וסומן נ/3).
בעניין זה ר' כאמור התקליטור שהוגש (נ/3), שם מתועד התובע מבצע עבודות בניה, שאינן בגדר עבודות ניקיון, כפי הנטען על ידו, והדברים מקבלים משנה חומרה נוכח תשובותיו המתחמקות במסגרת חקירתו הנגדית, המסגירות את התנהלותו העקלקלה בהליך, בלשון המעטה, עת ביקש לקצר בעדותו, עד אשר יוצג בפניו התקליטור, כלשונו בעמ' 50 לפרוטוקול:
"ש. איפה אח שלך עובד עכשיו, באיזה אתר
ת. עובד בכרמיאל
ש. איך נקראת השכונה , השכונה החדשה
ת. משהו כזה.
ש. אתה היית שם
ת. כן
ש. מתי הית פעם אחרונה שם
ת. לא זוכר....לפני כמה ימים.
ש. מה עשית שם לפני כמה ימים , איזה עבודה , לקחת מברשת וניקית את האבן או משהו טיפה יותר.
ת. מה זאת אומרת טיפה יותר?
ש. בית המשפט מבקש מהעד לענות לשאלה.
ת. (העד חושב) אני לא זוכר מה עשיתי בדיוק." (הדגשה שלי – ר.פ)
הנכות של התובע בעקבות האירוע:
א. ד"ר דניאל משה, אורטופד שקבע לו נכות בגין הגבלה בתנועות פרק ירך ימין וברך ימין בשיעור 20% ובגין הגבלה בתנועות מפרק שמאל בשיעור 20%, סה"כ נכות משוקללת בשיעור 36%.
ב. ד"ר טארק פאהום, פסיכיאטר, שקבע לתובע נכות נפשית בשיעור 25% בעקבות תסמונת פוסט טראומטית והפרעה הסתגלותית.
א. ד"ר מרדכי קליגמן, אורטופד, שקבע לתובע נכות צמיתה במרפק שמאל בשיעור 10%, בהדגישו כי לא נותרה לתובע נכות במפרק ירך ימין.
ב. ד"ר ראסם כנאענה, פסיכיאטר, שקבע כי לתובע לא נותרה נכות בתחום הנפשי.
אלא מאי, שבסיכומים הפנו הצדדים אך למומחים הרפואיים מטעם בית המשפט, ומכאן שניתן ללמוד כי כל בעלי הדין נכונים לקבל קביעתם של המומחים שמונו ע"י בית המשפט, ולהלן הנכות שנקבעה על ידם:
עוד קובע המומחה תקופה של 4 חודשים כפרק זמן סביר בגין אובדן כושר עבודה מלא וזמני.
יצוין כי ידו הדומיננטית של התובע היא יד ימין.
ב. ד"ר פרחאת כמאל, פסיכיאטר, קבע לתובע נכות בשיעור 5% לצמיתות.
בנסיבות אלה, הייתי דוחה טענתו של התובע על כי לא חזר לעבודה באופן משמעותי ודוחה עתירותיו לקבוע כי "נכותו התפקודית" גבוהה, כאשר פעם מוערכת הנכות ע"י התובע בשיעור 50% כשהפגיעה בכושר ההשתכרות הוערכה בשיעור 40% (עמ' 36 לסיכומיו), ופעם מוערכת הנכות התפקודית בשיעור 80% (עמ' 32 לסיכומיו), כשהחישוב בראש נזק של הפסד השתכרות נעשה לפי נכות תפקודית של 80% (עמ' 37 לסיכומי התובע) והכל ללא כל הסבר.
גם אם אקבל את פסק הדין של בית הדין לעבודה במסגרתו אושר לתובע שכר חודשי בסך 8,000 ₪ במשך 17 חודשים, ואת עדכון נתוני המל"ל בדבר שכר רבע שנתי בסך 31,643 ₪ שהוגש באחרונה, עדיין אין מקום לקביעה כי השכר האמור הוא כזה ראה וקדש, לצורך חישובי הנזק, משלא הוכיח התובע את האפיון התעסוקתי שלו בשנים שקדמו לתאונה, כל זאת על רקע העובדה כי התובע לא חשף כדבר הדבור על אופניו, את שכרו לאחר התאונה, עד כדי התעלמות מהעובדות שתועדו בתקליטור, לפיהן עובד הוא בעבודות בנייה.
דומה כי התובע כשל גם בזו הפעם בהוכחת תביעתו עת בחר לגלות טפח אך להסתיר טפחיים אודות השתכרותו קודם לתאונה ולאחריה, וביתר שאת נכשל כשבחר לדווח על עבודה חלקית ב"עבודות ניקיון", קרי שטיפת כלים והכנת קפה, מבלי להזכיר בתצהיר עדות ראשית וביוזמתו במהלך עדותו את עבודות הבנייה, במלוא מובן המילה, שמבצע, באתר עבודה בו עובד אחיו.
אין פה רק הגזמה בדרישה, בבחינת הנייר סופג הכל, אלא הרבה מעבר לכך בתיאור רחוק מן המציאות של התובע את מצבו.
הנכות שנקבעה לתובע לשיטתי, בשים לב לעבודות בנייה שנצפה מבצע, משמעותן כי התובע יכול לשרת את עצמו בביתו וליטול חלק במשימות התא המשפחתי, ככל שנותר לו זמן לעזור בבית לאחר סיום יום עבודה, כשאשתו, עקרת בית, היא הנוטלת את האחריות לניהול הבית.
מנין סבר התובע כי ראוי הוא לפיצוי בגין עזרת צד ג' לעתיד בסך 980,000 ₪, ללא עיגון, כשהוכח כי חזר לעבוד בעבודות בניין ביחד עם אחיו, כשהוא מתנהל באופן עצמאי ללא עזרה, הולך ללא קב, בניגוד קוטבי למתואר על ידו (ר' למשל סעיף 42 לתצהירו ת/4) ועל ידי אשתו – לתובע הפתרונים.
הדבר מקבל משנה תוקף כשלעבר טוען התובע בעלמא לפיצוי בגין עזרה צד ג' של 4 שעות שבועיות ולעתיד עותר, בעלמא גם כן, לפיצוי מוגדל במיוחד של 122 שעות חודשיות, קרי 28.5 שעות שבועיות (ר' עמ' 39-40 לסיכומי התובע), והכל בראי העובדה כי לאורך ההליך לא נטען ולא הוכח שנלקחה עזרת צד ג' בשכר.
ניכויי המל"ל:
על פי נספחי התחשיב של התובע, שצורפו לתצהיר עדות ראשית, עולה כי תלונותיו של התובע התמקדו בתחום האורטופדי כאשר לאחת הוועדות צורפה גם חוות דעת פסיכיאטרית, מבלי שהמל"ל מתייחס לנכות הפסיכיאטרית שבאה לידי ביטוי כאמור אך בצירוף חוות הדעת.
באלה הנסיבות, דומה כי בתחום הנפשי על התובע חובה לפנות בתביעה למוסד לביטוח לאומי ולהדגיש בפניהם את הנכות הפסיכיאטרית שנגרמה לו, גם אם בתחום האורטופדי, על פי הפסיקה, אין חובה דומה, משפעל התובע בעבר למיצוי זכויות בקביעת נכות אורטופדית.
הדברים נאמרים גם שברקע טענה מטעם הנתבעים כי חלה הרעה במצבו הרפואי של התובע בתחום האורטופדי על פי צילומי רנטגן עדכניים, כפי קביעתו של המומחה הרפואי שמונה ע"י בית המשפט ד"ר מ' לוינקופף.
איני נדרשת לקביעת חיוב המוטל על חברת הביטוח הכשרת הישוב בתשלום הפיצויים לתובע עת לא קבעתי אחריות כנגד מי מהנתבעים שנתבעו לפיצוי התובע על נזקיו, אשר מכוחם נטענת טענה כנגד חברת הביטוח. כך לא נקבעה אחריות כנגד קרן סגולה וסידאר שהתובע הוא צד ג' ביחס אליהן, וכך לא נקבעה אחריות כנגד נזאל או מטר, שהתובע על פי טענתו היה עובד של מי מהם.
סוף דבר:
יחד עם זאת מצאתי לחייב את התובע בהוצאות הנתבעים באופן מדורג בהתחשב בדרך התנהלותם בהליך וכן בהתחשב בצפי לביסוס התביעה נגד מי מהם, בעת הגשתה.
באלה הנסיבות יישא התובע בגין הוצאות ושכר טרחה של הנתבע מס' 1 בסך כולל של 5,000 ₪, בגין הוצאות ושכר טרחה של חברת סידאר והכשרת הישוב בסך כולל של 5,000 ₪ ובגין הוצאות ושכר טרחה של קרן סגולה בסך כולל של 15,000 ₪, כאשר כנגד מטר איני קובעת כל חיוב בהוצאות ובשכר טרחה.
ניתן היום, ל' כסלו תשע"ה, 22 דצמבר 2014, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
15/02/2011 | החלטה מתאריך 15/02/11 שניתנה ע"י תמר שרון נתנאל | תמר שרון נתנאל | לא זמין |
16/03/2011 | החלטה על בקשה של נתבע 2 הארכת מועד להגשת כתב הגנה /בר"ל 16/03/11 | תמר שרון נתנאל | לא זמין |
04/08/2011 | הוראה לנתבע 1 להגיש חוות דעת | רבקה פוקס | לא זמין |
21/03/2012 | החלטה על בקשה של נתבע 3 שינוי מועד דיון (בהסכמה) 21/03/12 | רבקה פוקס | לא זמין |
03/04/2014 | החלטה על בקשה מטעם התובע להזמנת עדים 03/04/14 | רבקה פוקס | צפייה |
01/10/2014 | הוראה לנתבע 1 להגיש סיכומים מטעם נתבע (1) | רבקה פוקס | צפייה |
22/12/2014 | הוראה לתובע 1 להגיש פסק דין עליון | רבקה פוקס | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | והבי והבי | עבאס עבד אלכרים |
נתבע 1 | חאלד כמאל נזאל | סעיד נזאל |
נתבע 2 | סידאר הנדסה בע"מ | גואד סנעאללה |
נתבע 3 | קרן סגולה לפיתוח בע"מ | הילה אורון, אבנר בן זמרה |
נתבע 4 | הכשרת הישוב חברה לביטוח בע"מ | גסאן אגברייה |
נתבע 5 | מוחמד מטר | עופר רון |