לפני | כבוד השופטת רננה גלפז מוקדי | |
תובעת | אסמהאן חליל | |
נגד | ||
נתבעת | הפניקס חברה לביטוח בע"מ |
פסק דין |
התאונה ארעה בתאריך 23.7.09, כאשר רכב צד ג' פגע בצד הרכב בו נהגה התובעת.
אין בין הצדדים מחלוקת בשאלת החבות.
פסק הדין יעסוק, לפיכך, בשאלת הנזק בלבד.
"החולה באי שקט ניכר, ללא סימני חבלה רגישות דיפוזית בבטן אך בעיקר באזור סופרה פובי ובבטן ימנית. מעבדה תקינה. בוצע במיון CT פרוטוקול טראומה- תקין (מעט נוזל פריקרדיאלי). בבדיקת אורתופד במיון- ללא שברים בצילום, ללא חסר נוירווסקולרי. הומלץ על יד במתלה. שיכוך כאבים וייעוץ אורתופדי חוזר טרם השחרור. טופלה במיון בנוזלים וטרמדקס-הועלתה למחלקה להמשך טיפול והשגחה. לאור מצב הבטן בבדיקה פיזיקלית הומלץ שוב על CT בטן עם שתיה ע"מ להדגים כראוי את המעי אך החולה מסרבת בתוקף. הוסבר לחולה המשמעות של הסיכון מול היתרון ב-CT חוזר אך ללא הועיל..." (ראו נ/5).
ובהמשך נכתב כך:
"חולה שהתקבלה להשגחה לאחר תאונת דרכים. במסגרת הבירור עברה CT פרוטוקול טראומה שפרט למעט נוזל פריקארדיאלי היה תקין כמו כן נבדקה ע"י אורתופד שהתרשם שקיים קרע ברצועת כתף ימין והומלץ אל מתלה ושיכוח כאבים וייעוץ חוזר. עקב כאבי בטן ממושכים בבדיקה פיזיקלית רגישות נכרת בבטן הומלץ על בדיקת CT בטן חוזרת עם מתן חומר ניגוד דרך הפה. החולה סירבה למרות ההסברים שקבלה מהצוות הרפואי החולה מבקשת להשתחרר על דעת עצמה, הוסר(צ"ל הוסבר- ר.ג.מ) לה על סיכונים וסיכויים אפשריים, למרות ההסברים שנתנו בשפת האם החולה מסרבת להמשך אשפוז ומשתחררת על דעת עצמה. לציין שטרם בוצע ייעוץ נוירולוג וייעוץ אורתופד." (שם נ/2).
המותב הקודם אשר דן בתיק, נעתר לבקשת התובעת והורה על מינוים של מומחים בתחום הנוירולוגי ובתחום האורתופדי. ביחס לתחום האורתופדי הסכימו הצדדים על מינויו של ד"ר נורמן דורון. בתחום הנוירולוגי, הורה המותב הקודם על מינויו של ד"ר גיל א. סווירי. בהמשך, מונה מומחה נוסף, בתחום הפסיכיאטרי, ד"ר כמאל פרחאת.
הנכות הרפואית
הנכות בתחום האורתופדי
לאחר עיון בחוות הדעת, אני מוצאת לקבלה, כלשונה.
הנכות בתחום הנוירולוגי
התובעת לא הביעה התנגדות ביחס לקביעותיו כאמור בחוות דעתו.
הנתבעת טענה כי חוות דעתו של ד"ר סווירי מוטעית מיסודה זאת מאחר שכל הבדיקות אשר בוצעו לתובעת בתחום זה, פורשו תקינות ולא נמצא כל יסוד עובדתי לקביעת נכות בתחום זה.
ד"ר סווירי לא הוזמן לעדות ולא התבקש להתייחס לטענה זו של הנתבעת.
במצב דברים זה, ולאור מהות הנכות אשר ניתנה לתובעת והסבריו של המומחה בדבר אופן קביעת הנכות והשיקולים אשר עמדו ביסוד החלטתו, אני מוצאת לדחות את טענת הנתבעת ולקבל את קביעתו של ד"ר סווירי. אוסיף ואומר, כי גם הדברים האמורים בחוות דעתו של ד"ר פרחאת, בתחום הפסיכיאטרי, יש בהם כדי לתמוך בקביעתו של ד"ר סווירי.
נכות בתחום הפסיכיאטרי
ד"ר פרחאת קבע כי קיים אצל התובעת מרכיב של השאת רווח משני מתוצאות התאונה, הגם שהמומחה אינו מתעלם מהטראומתיות של אירוע כמו תאונת דרכים עבור כל אדם. במקרה של התובעת, קבע ד"ר פרחאת, כי גם עובר לתאונה, סבלה התובעת מתופעות קונבסיביות וסומטיזציה המעידים על מבנה אישיות חרדתי עם שימוש במנגנונים היסטריים, למרות שהיא בעצמה שללה תופעות אלה.
עם זאת, קבע ד"ר פרחאת, כי התובעת סובלת כתוצאה מהתאונה, מהפרעה הסתגלותית דיכאונית חרדתית עם סימנים פוסט טראומטיים קלים. ד"ר פרחאת קבע כי לתובעת "מבנה אישיות חרדתי נוטה למשבר במצבי לחץ" אשר תרם חלק בהתפתחות ההפרעה הפסיכיאטרית ועל כן קבע כי נכותה הצמיתה של התובעת היא בשיעור של 10% בגין הפרעת הסתגלות דיכאונית וחרדה המלווה בסימנים פוסט טראומתיים לפי סעיף 34-ב לתקנות המל"ל.
המומחה ציין כי מצבה הנפשי של התובעת ובהתאם שיעור הנכות אשר נקבע על ידו כולל גם את הנכות הנוירולוגית בשיעור 2.5% אשר נקבע על ידי ד"ר סווירי וכן נכות בשיעור של 2.5% בגין מצב נפשי קודם אשר נובע ממבנה אישיות חרדתי של התובעת ואשר אינו נובע מהתאונה מושא תיק זה.
יוצא עם כן כי שיעור הנכות אשר נקבע על ידי ד"ר פרחאת בתחום הפסיכיאטרי כנובע מהתאונה הוא 5%.
במהלך עדותו, נשאל ד"ר פרחאת ביחס למספר נושאים עיקריים.
הראשון הוא הסעיף לפיו העניק ד"ר פרחאת נכות. במהלך העדות, התברר כי התקנות על פיהן העניק ד"ר פרחאת נכות שונו במהלך התקופה שבין מועד עריכת חוות הדעת לבין מועד עדותו של ד"ר פרחאת. ד"ר פרחאת העניק לתובעת נכות בשיעור של 5% לפי סעיף 34 ב. עיון בתקנות רלוונטיות למועד הבדיקה מלמד כי סעיף זה מתאים להפרעות פסיכו-נוירוטיות: "סימנים אובייקטיביים וסובייקטיביים המגבילים באופן בינוני את ההתאמה הסוציאלית וכושר העבודה". ד"ר פרחאת השיב בעדותו כי סעיף זה מתאים לסעיף 34(ב)(2) כלשונו כך:
"בהפרעות של חרדה בעתית (פוביה); הפרעות חרדה אחרות; הפרעה טורדנית-כפייתית (הפרעה אובססיבית קומפולסיבית); תגובה לדחק חריג; הפרעת דחק בתר-חבלתית (פוסט טראומטית) PTSD; הפרעות הסתגלות לסוגיהן; הפרעות דיסוציאטיביות (קונברסיביות); הפרעות סומטופורמיות; הפרעות אכילה: אנורקסיה נרבוזה, בולימיה מרבוזה והפרעות אכילה לא מסווגות, ייקבעו אחוזי הנכות כלהלן:
...
(2) רמיסיה מלאה או קיום סימנים קליניים שארתיים, הפרעה קלה בתפקוד הנפשי או החברתי, הגבלה קלה עד בינונית בכושר העבודה".
כאשר נשאל ד"ר פרחאת בחקירתו, מדוע זה הסעיף המותאם הינו (2) ולא (3) השיב כי בעוד שבסעיף 2 המדובר באדם בעל הפרעה קלה בתפקוד, בסעיף (3) מדובר בהפרעה בינונית באדם אשר נוטל דרך קבע טיפול תרופתי ובכל זאת אין רואים שיפור במצבו (ראו בעמ' 12 ש' 26-30).
כאשר המשיך ב"כ התובעת וטען כי ד"ר פרחאת טעה בהתאמת הסעיף למצבה של התובעת, ובייחוד לאור טענת התובעת לנטילת תרופות בדרך קבע, השיב המומחה כי לא זו בלבד שהתובעת ובעלה אינם זוכרים את שמות התרופות ומינונן אלא שבתיעוד הרפואי עולה כי במשך שנה וחצי התובעת לא נטלה כל טיפול תרופתי (ראו בעמ' 13 ש' 20-32 ובעמ' 15 ש' 17-31). בהמשך נשאל ד"ר פרחאת על ידי בית המשפט ביחס לשונות שבין הסעיפים והשיב כך:
"ש: הכוונה שלך היא שבתקנות ההתייחסות היא לטיפול פסיכיאטרי ולא הרגעתי
ת: כן. ב 4 רמיסיה, וב 3 רמיסיה וסימנים קליניים קלים. ז"א הבודק בודק אם יש סימני דכאון וחרדה משמעותיים וזה ההבדל.
ש: אם נסתכל על סעיף 3 אז תוכל להתייחס לשאלה של יתר הסממנים
ת: סימנים קליניים אפקטיביים קלים, באמת היו לה אבל לא במובן האפקטיבי החולני, קיים צורך בטיפול תרופתי- היא לא קבלה טיפול תרופתי היא חזרה לעבוד ללא צורך בטיפול כזה. עכשיו אחרי שנה וחצי הביאו לי חד פעמי שהרופא המליץ על נוגדי דיכאון, ואלו הספציפיים שעליהם המליץ- זה אומר שהמצב לא כזה בדרגה שדורש טיפול רציף."
(ראו בעמ' 16 ש' 21-28).
נושא נוסף לגביו נשאל המומחה הוא תפקוד התובעת. ד"ר פרחאת השיב כי בסמוך לאחר התאונה, תפקודה של התובעת היה נמוך יותר אולם ככל שחלף הזמן ובשילוב של טיפול תרופתי, השתפר מצבה של התובעת וכך גם כושר תפקודה, עד אשר כיום, התובעת עובדת. ד"ר פרחאת ציין כי קביעה זו אף מתיישבת עם קביעתו של ד"ר סווירי, המומחה בתחום הנוירולוגי, אשר קבע לתובעת נכויות זמניות בשיעורים שונים לתקופות קצובות (ראו בעמ' 14 ש' 26-31).
אכן ד"ר פרחאת לא התייחס לתלונות והממצאים כאמור בחוות דעתו של ד"ר סווירי אלא התמקד ברכיבים הפסיכיאטרים המובהקים בשונה מד"ר סווירי, אשר התמקד, מטבע הדברים, ברכיבים נוירולוגיים מובהקים.
בסיום עדותו, מסר ד"ר פרחאת כי אצל התובעת מדובר בהגבלה קלה אולם מסגרת העבודה של התובעת עלולה להלחיץ ולהפריע לה בעבודתה (ראו בעמ' 16 ש' 29 עד עמ' 17 ש' 19).
ראשית, מהתיעוד הרפואי אשר הונח בפניי וכן מעדותה של התובעת עולה כי התובעת לא קיבלה טיפול תרופתי קבוע. לכך יש להוסיף את העובדה כי התובעת, אשר טענה כי ביקרה אצל רופא בתחום הנפש יותר מ- 25 פעמים, לא זכרה את שמו של הרופא. בהמשך עדותה השיבה כי הפסיכיאטר מתגורר בכפר בו היא מתגוררת (ראו בעמ' 20 ש' 6-14), אך עדיין, לא זכרה את שמו. תיעוד רפואי מספק לתמיכה בטענתה זו, לא הוגש.
בהמשך עדותה, נשאלה התובעת, האם סובלת מבעיה נפשית כתוצאה מהתאונה והשיבה כך: "אני לא יודעת אם יש לי בעיה נפשית, זה תלוי מה בית המשפט יגדיר זאת" מענה מסוג זה, מסויג ומגמתי, נשמע לכל אורך העדות. כך למשל, כאשר נשאלה התובעת האם עבדה קודם לתאונה, השיבה "נראה לי שכן" (ראו בעמ' 22 ש' 19-20), אך כאשר הקשה ב"כ הנתבעת ועימת אותה עם תשובתה בתצהיר תשובות לשאלון כי לא עבדה קודם לתאונה, טענה התובעת כי עובר לתאונה עבדה ללא תלוש שכר, לטענתה, כמנהג חיי העסקים בכפר וכי אין המדובר בעבודה קבועה אלא מזדמנת (ראו בעמ' 22 ש' 24-29 ובעמ' 23 ש' 2-4).
כאשר נשאלה מתי החלה לעבוד בהיקף של רבע משרה במועצה המקומית השיבה כי אינה זוכרת את המועד (ראו בעמ' 23 ש' 25 ובעמ' 24 ש' 9). גם כאשר נשאלה על ידי בית –המשפט בן כמה היה בנה כאשר החלה לעבוד השיבה כי אינה זוכרת (ראו בעמ' 25 ש' 30) בהמשך כאשר נשאלה האם המועצה המקומית אשר מעסיקה אותה מרוצה מעבודתה ומהתנהגותה השיבה בחיוב (ראו בעמ' 24 ש' 17 ובעמ' 27 ש'18 וש' 21).
איני מקבלת את תשובות התובעת המעידות על זכרון סלקטיבי המותאם לאינטרסים שלה בהליך. לא ברור כיצד נדרשה התובעת לטיפולים כה רבים בתחום בריאות הנפש, כך לטענתה, אולם היא אינה זוכרת את שם הרופא המטפל. כך גם תשובותיה לעניין הטיפול התרופתי שאותו נטלה לטענתה, אינן מתיישבות עם טענותיה לטיפול תרופתי קבוע, בין היתר, משלא זכרה את שם התרופה אשר לטענתה, קיבלה. גם בעלה, אשר מדבריה למומחה עלה כי הוא שנתן לה את התרופות, לא הובא לעדות (ראו בחוות הדעת של המומחה בעמ' 4 סעיף ג' וכן בעמ' 13 לעדות המומחה ש' 27-32).
מעדותה של התובעת מצטיירת תמונה כי זו התאמצה להאדיר את פגיעתה ואולם לא התרשמתי כי מצבה ושגרת יומה מתאימים לתיאוריה המוגזמים.
הנכות התפקודית
מדברי התובעת עולה כי לא היו תלונות כלשהן על תפקודה או על התנהגותה בעבודה. לדבריה, היא לא מתעצבנת בעבודה.
התרשמתי כי התובעת ביקשה להקצין ולהעצים את הפגיעה ויש לזכור כי נכותה של התובעת נובעת בין היתר מיסודות אישיותה, כפי שעלה מחוות דעת המומחה, כך שלא כל הנכות ממנה סובלת התובעת היא תוצר של התאונה מושא תיק זה.
המדובר בנכות שהיא נמוכה, 5% פסיכיאטרית ו- 2.5% נוירולוגית בגין כאבי ראש.
התובעת העידה וטענה לקשיים ממשיים בעבודתה, אולם לא הציגה, ולו בדל ראיה, אודות מגבלה כלשהי בעבודה או בעיות בתפקוד, דוגמת רישום היעדרויות או תלונות.
לאחר ששמעתי את התובעת ובהעדר ראיות נוספות על עדותה, שיהא בהן כדי לתמוך בטענות התובעת בדבר פגיעה תפקודית משמעותית, אני מוצאת להעמיד את נכותה התפקודית של התובעת, בהתאם לנכות הרפואית, היינו נכות משוקללת בשיעור 7.375%.
בסיס שכרה של התובעת ערב התאונה
עם זאת, איני סבורה כי ניתן לקבוע כי לתובעת כושר השתכרות ברמה של שכר מינימום, בין היתר, משום שמעולם לא הרוויחה שכר שכזה, לא לפני התאונה ולא אחריה.
עברה התעסוקתי של התובעת, ותפקודה הנוכחי, ישמשו, להלן, בעת פסיקת הפיצוי בראשי הנזק הרלוונטיים.
הנזק
אבדן שכר לעבר
הנתבעת טענה כי משעה שהתובעת כלל לא עבדה קודם לתאונה, לא נגרם לה כל הפסד שהוא ואין מקום לפסוק לה פיצוי בראש נזק זה. הנתבעת טענה כי עתירת התובעת לפיצוי גלובאלי מופרכת וחסרת בסיס ויש לדחות את הטענה.
ראש הנזק של הפסד השתכרות לעבר מחייב הוכחת הפסד בפועל ובעניין זה לא עמדה התובעת בנטל.
אשר על כן עתירת התובעת לפסיקת פיצוי בראש נזק זה נדחית.
הפסד השתכרות לעתיד
הנתבעת טענה כי לא נותרה לתובעת כל נכות שהיא תפקודית ועל כן, אין מקום לפסוק פיצוי כלשהו בגין הפסד שכר לעתיד. הנתבעת הציעה, על דרך האומדנה, לפצות את התובעת בסך של 10,000 ₪.
אחר שבחנתי את נתוני השתכרות התובעת בשקלול נכותה, גילה ועיסוקה אני פוסקת לתובעת פיצוי בסך של 45,000 ₪ בראש נזק זה.
הפסד פנסיה
הנתבעת טענה כי התובעת לא הוכיחה כי נגרמו או ייגרמו לה הפסדים בגין פנסיה ועל כן יש לדחות את טענתה לפיצוי בגין כך.
הוצאות
הנתבעת טענה כי בהעדר ראיות להוצאות כלשהן, יש לדחות את התביעה בראש נזק זה.
אשר על כן אני פוסקת לתובעת פיצוי בראש נזק זה בסך של 3,000 ₪.
עזרת צד ג'
התובעת עתרה לפיצוי לעבר בסך 60,500 ₪ ולעתיד בסך של 75,000 ₪.
הנתבעת טענה כי משעה שהמדובר בראש נזק מיוחד הטעון הוכחה, אזי בהעדר עדים כלשהם לתמיכה בטענות התובעת בדבר צרכיה, יש לדחות את טענתה, מה גם שעזרתם של בני משפחה טעונה עדיין הוכחה, בין היתר ביחס להפסד אשר נגרם להם בגין העזרה שהושיטו. בהעדר הוכחה, טענה הנתבעת, יש לדחות את עתירת התובעת לפיצוי בראש נזק זה.
בנסיבות הפגיעה של התובעת ונוכח הטיפולים אשר קיבלה במיוחד בסמוך לתאונה אני פוסקת לתובעת פיצוי בסך של 2,000 ₪ בראש נזק זה.
כאב וסבל
הנתבעת הציעה פיצוי בסך 10,000 ₪.
כפועל יוצא, ובהתאם לתקנות הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (חישוב פיצויים בשל נזק שאינו נזק ממון), התשל"ו - 1976, זכאית התובעת לפיצוי כספי בסך 14,600 ₪ במעוגל בראש נזק זה, נכון להיום.
לסיכום
הנתבעת תשלם לתובעת את הסכום האמור, בצירוף שכ"ט עו"ד בשיעור 13% בתוספת מע"מ כחוק וכן, הוצאות כולל אגרה ששולמה בסך כולל של 6,600 ₪.
הסכומים ישולמו בתוך 30 ימים מהיום אחרת יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק.
זכות ערעור כחוק.
המזכירות תמציא העתק פסק הדין לב"כ הצדדים.
ניתן היום, כ"ט שבט תשע"ו, 08 פברואר 2016, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
01/02/2011 | החלטה על בקשה של בא כוח מבקשים 1 כללית, לרבות הודעה הודעה 01/02/11 | אחסאן כנעאן | לא זמין |
07/09/2011 | החלטה מתאריך 07/09/11 שניתנה ע"י אחסאן כנעאן | אחסאן כנעאן | לא זמין |
08/02/2016 | פסק דין שניתנה ע"י רננה גלפז מוקדי | רננה גלפז מוקדי | צפייה |
26/06/2016 | פסק דין | לא זמין |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | אסמהאן חליל | חוסאם סבית |
נתבע 1 | הפניקס חברה לביטוח בע"מ | גסאן אגברייה |