בפני כב' השופט אחסאן כנעאן | |||
התובעים | 1. ויטלי מיכלסון 2. ליובוב מיכלסון | ||
נגד | |||
הנתבעים/התובעים שכנגד | 1. דבורה אדירי 2. מנחם אדירי | ||
נגד | |||
הנתבעים שכנגד | 1. ויטלי מיכלסון 2. ליובוב מיכלסון נ' 1 – 2 ע"י עוה"ד נדב כהן 3. גדבאן שריף ע"י עוה"ד י. נחשון ואח' |
פסק דין |
תביעה כספית ולמתן הוראות שעניינה קיר תומך שהקימו הנתבעים בתמיכה לחלקת התובעים בטענה שנבנה בפלישה לחלקת התובעים. הנתבעים הגישו תביעה שכנגד המופנית לתובעים בטענה כי צו המניעה הזמני שניתן בתביעה העיקרית היה שלא כדין והסב להם נזקים וכלפי מהנדס הביסוס אשר על פי הנטען תכנן את הקיר ופיקח על הקמתו.
מבוא
התובעים (להלן: "מיכלסון") רכשו את זכויותיהם בחלקה 26 בגוש 18391 (להלן: "חלקת התובעים") מד"ר נוי איבן ז"ל ורעייתו חנה (להלן: "נוי") ביום 13/5/2009. הנתבעים (להלן: "אדירי") קיבלו את זכויותיהם בחלקה 48 בגוש 18391 (להלן: "חלקת הנתבעים") מאביו של הנתבע יהודה אדירי ז"ל, שהלך לעולמו בשנת 2002.
בין חלקת התובעים לחלקת הנתבעים הפרידה בעבר מסלעה עד שאדירי חצבו את השטח, ביטלו את המסלעה כחלק מפעולות הכנה לבנית ביתם. בעקבות כך הוצא על יד הועדה לתכנון ובניה צו מנהלי להפסקת עבודות בטענה כי החציבה מסכנת את חלקת התובעים. בעקבות כך הסכימו אדירי כי יבנו קיר תומך על חשבונם כנגד ביטול הצו המנהלי.
אדירי הגישו תביעה שכנגד בטענה כי צו המניעה הזמני שניתן כנגדם להפסקת עבודות הבניה ניתן לבקשת מיכלסון תוך הצגת עובדות במרמה ולכן נגרם להם נזק. בנוסף נתבע הקונסטרוקטור (להלן: "גדבאן") אשר נטען כי תכנן את הקיר התומך ופיקח על ביצוע העבודות ובמידה ויהיה עליהם להרוס את הקיר ולהקימו מחדש מוטלת עליו אחריות לתוצאה זו.
במקביל הגישו מיכלסון תביעה כנגד נוי לביטול הסכם המכר ותשלום פיצויים מוסכמים ואחרים כל זאת במסגרת ת"א 32697-03-10. שתי התובענות אוחדו לפני. במסגרת תביעת מיכלסון כנגד נוי הגיעו הצדדים להסכם פשרה לפיו נוי ישלמו למיכלסון סך של 75,000 ₪ כהשתתפות בהקמת קיר תומך שעתיד להיבנות ככל שבית משפט יורה כך. סכום זה יופקד בקופת בית משפט עד להכרעה סופית בתביעה של מיכלסון כנגד אדירי.
טענות הצדדים בתמצית
אדירי הגישו תביעה שכנגד בה חזרו על טענותיהם העובדתיות שפורטו לעיל. עוד טענו כי בתביעה כנגד נוי מינה בית המשפט מומחה אשר קבע כי קיימת פלישה כאשר שווי השטח שנגרע ממיכלסון הוא כ- 10,000 ₪. מיכלסון קיבלו צו מניעה במרמה או בחוסר תום לב או ברשלנות וגרמו נזקים לאדירי. עלות הקיר התומך שבנו אדירי הוא 170,000 ₪ ועל מיכלסון להשתתף במלוא העלות או במחצית כמו שעליהם להשתתף במחצית עלות הקמת הקיר שיוקם בעתיד. עוד טוענים אדירי כי גדבאן אחראי לנזקיהם מאחר והתרשל במלאכתו או הפר חובות חקוקות כאשר הוא לא בחן ובדק את העבודות או התכנון ולא נתן הוראות מתאימות לבניית הקיר. לכן הוא חייב להשיב לאדירי את עלות בניית הקיר ועלות ניהול ההליכים המשפטיים. עוד טוענים אדירי כי תלונת מיכלסון לוועדה ולתכנון ובניה מקימה להם זכות תביעה מכוח עוולת הנגישה. גדבאן אחראי בנוסף להיות הקיר התומך בלתי בטיחותי.
דיון והכרעה
מעשה הפלישה
"הסגת גבול במקרקעין היא כניסה למקרקעין שלא כדין, או היזק או הפרעה בידי אדם למקרקעין שלא כדין; אך אין תובע יכול להיפרע פיצויים על הסגת גבול במקרקעין אלא אם סבל על ידי כך נזק ממון."
לכאורה על התובע להוכיח את כל יסודות העוולה לרבות הכניסה למקרקעין והיסוד "שלא כדין". אלא במקרה זה בא סעיף 30 לפקודה ומבהיר:
"בתובענה שהוגשה על הסגת גבול במקרקעין – על הנתבע הראיה שהמעשה שעליו מתלוננים לא היה שלא כדין."
ראשית, נוי לא הובאו על ידי אדירי לעדות. לא הוגש תצהיר של נוי על ידי אדירי והם לא זומנו לישיבת ההוכחות שנקבעה (ראו בקשת אדירי לזימון עדים שהוגשה ביום 10/8/2015). אדירי הסתמכו בעניין זה על טענת נוי בכתב הגנתם בתביעה שהוגשה כנגדם על ידי מיכלסון. אדירי לא יכולים להסתמך בהקשר זה על טענות נוי כפי שבאו לידי ביטוי בכתב ההגנה. כתב ההגנה אינו יכול לשמש תחליף להבאת תצהיר. אי הבאת עד רלוונטי, על ידי אדירי, פועלת בעוכריהם ומקימה את החזקה כי אילו עד זה הובא הוא היה מעיד לחובתו של אדירי (ראו:
ע"א 548/78 אלמונית נ' פלוני, פ"ד לה(1) 736, 760 ; ע"א 55/89 קופל (נהיגה עצמית) בע"מ נ. טלקאר בע"מ, פ"ד מד (4) 595, 602 – 603).
שנית, גם לגוף הטענה היא אינה מדויקת. בכתב ההגנה של נוי לא נטען בשום מקום כי הסכימו לפלישה אלא נטען כי נוי ידעו עליה ועניין זה הובא לידיעת מיכלסון בטרם רכשו. יש הבדל בין ידיעה להסכמה. ידיעה לא מעידה שישנה הסכמה כלשהי. וכך נטען בסעיף 5 לכתב ההגנה של נוי עליו נסמכים אדירי (בסיכומים נכתב בטעות סעיף 6 לכתב ההגנה):
"בשל הפרשי גבהים של כ- 14 מ' בין מגרש הנתבעים למגרשה של משפ' אדירי זמן מה לפני העסקה בין הצדדים וכי על ידי כך פלשו למגרשם. הנתבעים שהיו בקשר עם מני אדירי, כבר ידעו על כך עוד קודם, וקיבלו ממר אדירי אינפורמציה מדויקת על כך."
לאור זאת אין ממש בטענה כי בכתב ההגנה של נוי נכתב כי הם הסכימו לפלישה. הראיה בסעיף 6 לאותו כתב הגנה נכתב כי מיכלסון היו בקשר לגבי עניין זה עם מנחם אדירי והלה מסר לנוי כי הציע פיצוי למיכלסון. אם הייתה הסכמה של נוי לפלישה בעבור מה הוצע פיצוי? לא ברור.
שלישית, כל שהוכח על ידי אדירי שהייתה הסכמה עם נוי לפיה הקיר התומך יבנה על ידי אדירי ועל חשבונו. לא הוכח שהייתה הסכמה לכך שהקיר התומך יבנה בפלישה. אם הייתה הסכמה של נוי לכך שהקיר יבנה בפלישה מדוע נוי לא טרחו לציין עובדה זו בהסכם שנערך עם מיכלסון? הצהרה כזו לא נכללה בהסכם ועניין זה היווה בסיס לתביעת מיכלסון כנגד נוי. אין חולק כי הכללת הצהרה כזו הינה חיונית ביותר להגנת האינטרסים של נוי ואין זה סביר כי הצהרה כזו לא תיכלל בהסכם בין הצדדים.
רביעית, אם אכן הייתה הסכמה עליה ידעו מיכלסון מדוע נוי שילמו פיצוי למיכלסון בסך של 75,000 ₪?
חמישית, בכתב ההגנה המקורי נטען על ידי אדירי כי ההסכמה לבנית הקיר במקום הנוכחי הייתה בין יהודה אדירי ז"ל לנוי. לא נטען כי מנחם אדירי היה חלק מאותה הסכמה. לאור זאת טענתו כי הייתה הסכמה לפלישה הינה עדות מפי השמועה שאין לקבלה.
לאור האמור לעיל אינני מקבל את הטענה כי נוי הסכימו לפלישה ולכן אני דוחה את הטענה.
על פי חוות דעתו של המומחה היקף הפלישה בא לידי ביטוי ב- 28 מ"ר. המומחה שמונה בתיק של מיכלסון נגד נוי העריך את היקף הפלישה ב- 27 מ"ר. ברי כי ההפרש בין המומחים הוא זניח. הקיר התומך בנוי בשטח בשני שלבים: השלב הראשון הוא קיר כובד אשר תחתיתו בחלקת הנתבעים בחלקו והוא מתנשא לגובה של כ- 8 מטרים. מעליו ובנסיגה של כ- 2 מטרים לכיוון שטח התובעים מהגבול בין החלקות (עדות המומחה עמ' 25 ש' 29 – 30) הוקם קיר מבטון מזוין המתנשא לגובה של כ- 2.8 מטרים מעל קיר הדיפון. תחתית קיר הבטון בנויה בצורת רגל אשר נחצבה בסלע לכיוון חלקת התובעים. המומחה מטעם בית המשפט הבהיר בחקירתו כי הקיר התחתון כבר חודר בבסיסו לשטח של מיכלסון בהיקף של בין 34 ס"מ ל- 1.18 מטר. מעליו הוקם קיר הבטון בנסיגה של כ- 2 מטרים (ראו השתלשלות העניינים כפי שתוארה במהלך הדיון על ידי גדבאן תוך כדי חקירת המומחה ודברי המומחה בתגובה לכך בעמ' 24 ש' 8 – עמ' 25 ש' 4).
המצב המשפטי והסעדים האפשריים
על פי דיני הנזיקין זכאי הנפגע לפיצויים המיועדים להשיב את המצב לקדמותו. על פי הפסיקה הנוגעת לתיחום הנזק וכִמותו נקבעו כללי משנה לפיהם ניתן לפסוק פיצוי המשקף את ההוצאות הנדרשות להשבת המצב לקדמותו ולחילופין פיצוי שישקף את הפגיעה בערך הנכס. במקרה הרגיל הבחירה היא בידי הניזוק בכפוף לעקרון של תום הלב כפי שיפורט בהמשך (ראו: ע"א 9474/03 יורם גדיש תשתית ובניה בע"מ ואח' נ' בהג'את מוסא ואח' [פורסם בנבו]; להלן: "עניין גדיש").
לצד תרופת הפיצוי עומדת לנפגע על פי דיני הנזיקין תרופת הציווי על ידי מתן הוראה לפולש לסלק את ידו זאת בהתאם לסעיפים 3, 71 ו- 72 לפקודה. מתן תרופת הציווי כפופה להוראות סעיף 74 לפקודה לפיה בית משפט לא ייתן צו עשה אם בית משפט סבור שהנזקים שנגרמו לתובע קטנים וניתנים להערכה על ידי פיצוי ומאידך מתן הצו יהיה בו משום התעמרות בנתבע.
לצד זאת, הפסיקה קבעה כי הזכות לבעלות אינה זכות בלתי מסויגת. זכות הבעלות כפופה לעקרון תום הלב (ראו: רע"א 6339/97 משה רוקר ואח' נ' משה סלומון ואח', פ"ד נה(1) 199; להלן: "עניין רוקר"). נקבע כי עקרון זה הוא עקרון מלכותי הנפרש על כל ענפי המשפט האזרחי ועל בעלים של כל זכות להפעילה בתום לב. בעלים של נכס מקרקעין "אינו נהנה מאוטונומיה מוחלטת ואין לו זכות בלתי מסויגת ל'שרירות בעלים'" (דברי בית משפט העליון בע"א 8661/10 יוסף נעמה נ' תמר טורקיה [פורסם בנבו]; להלן : "עניין נעמה").
"גרעין ההלכה לפיה ההגנה על זכות הקניין כפופה לעקרונות של צדק, הגינות ותום לב, קנתה אחיזה איתנה בפסיקה ואין עליה עוררין" (ראו: עניין נעמה פיסקה 13). יחד עם זאת השימוש בעקרון תום הלב לצורך דחיית זכות קניינית אמור להיות מרוסן ומצומצם זאת מפני מעמדה הרם של זכות הקניין. נפסק כי "לא הרי חובת ההגינות של בעל קניין כהרי חובת ההגינות של הזכאי על פי חיוב. יחסי הגומלין בין זכות הקניין לבין עקרון תום הלב שונים הם – בשל אופיה של הזכות – מיחסי הגומלין בין החיוב לעקרון תום-הלב" (ראו: עניין רוקר עמ 278).
הפוסקים נחלקו באשר להיקף שיקול הדעת המסור לבית המשפט בבואו להגן על זכות הקניין. הנשיא ברק בעניין רוקר סבר כי במסגרת השיקולים יש לבחון את אופיו ומעמדו של האינטרס הנפגע קרי טיבה של הזכות הנפגעת שמכוחה הוגשה התביעה (האם בעלות או זכות חלשה יותר). יש לבחון את טיב היחסים בין הצדדים הניצים האם הפולש הוא זר לנכס ומדובר בפולש מזדמן או מדובר בצדדים קרובים יותר כגון שותפים לנכס. יש לבחון את היקף הפגיעה ואת מצבו הנפשי של הפוגע. לא דומה מצב של פוגע שפגע בזדון לזה שפגע מחמת טעות או רשלנות.
השופט טירקל בעניין רוקר פרש שיקולים דומים לאלה שצוינו על ידי הנשיא ברק והוסיף שיקול נוסף, אם כי משני, הוא עוצמת התוצאות של הסרת הפגיעה על הפוגע והתנהגות בעלי הדין (שם עמ' 242).
בענייננו מיכלסון מבקשים סעד קנייני בדמות הסרת הפלישה על ידי הריסת הקיר הקיים. בנוסף מבקשים מיכלסון סעד של פיצוי שלבש לבוש של צווי ולפיו בית משפט יורה לאדירי לבנות על חשבונו קיר תומך חדש. לכן בבואי לשקול האם יש להעניק את הסעדים המבוקשים אשים לנגד עיני את השיקולים הרלוונטיים שהותוו בהתאם לפסיקה.
מן הכלל אל הפרט
להלן אפרט את מסקנתי לא לפני שאכריע בטענה כי הקיר התומך במצבו הנוכחי מסוכן. לאחר ששקלתי את טענות הצדדים בעניין זה הגעתי למסקנה כי הקיר התומך מסוכן בחלקו בלבד וכי ניתן להסיר את הסכנה על ידי ביצוע תמיכה מקומית בנקודה הספציפית מבלי להרוס את כל הקיר.
ראשית, אמנם המומחה בחוות דעתו קבע כי יש צורך לבנות קיר אחר מאחר ומתחת לקיר בוצעה חציבה על ידי אדירי. אולם לאחר חקירתו הנגדית של המומחה התברר כי קביעה זו לא הייתה מדויקת. בחקריה הנגדית אישר המומחה כי הקטע מתחתיו נעשתה חפירה היה באורך 4 מטר בלבד. בעמ' 29 ש' 1 – 3 התייחס לכך המומחה וכך נרשמו הדברים:
"ש. אני מציג לך תמונה של הקיר. נכון שההתייחסות בחוות דעתך לחציבה שבוצעה מתחת לקיר מתייחסת לדופן החצוב בצד שמאל של התמונה?
ת. נכון."
במקום אחר אמר המומחה:
" ש. אנחנו מדברים על הקיר של הבטון המזוין בקטע של ה-4 מטר בזווית יש בין קצה קיר התחתון לתהום יש שם 2.5 מטר סלעים כפי שרואים בתמונה נ/1?
ת. חצבו מתחת לקיר הזה.
.
.
ת. ...לפי התמונה שאני מציג המהנדס מודאג מכך שיש בטן כלפי פנימה מתחת לקיר הצדדי ולכן הוא מודאג בצדק בקשר לבטיחות הקיר." (ההדגשה שלי – א.כ.)
ובמקום אחר:
"לאור כל זאת ולפי ההסברים של גדבאן הבעיה שקיימת היום לגבי חציבה שנעשתה מתחת לקיר הבטון באורך 4 מטר שרואים בצד השמאלי במוצג נ/1 וממנה הסיר אחריות, אז ברגע שהתברר לו שנעשתה חציבה הוא אומר בצדק שלא יכול להיות אחראי לכך."
שנית, גדבאן בהיותו מתכנן של הקיר הסיר את אחריותו בפני הוועדה לתכנון ובניה מקטע מאוד ספציפי והם אותם 4 מטר. המסוכנות של הקיר היא לגבי אותו קטע ולא חלה על מלוא הקיר החוצץ בין חלקת התובעים והנתבעים.
רביעית, המומחה מטעם התובעים שקבע כי הקיר אינו בטוח מסתמך על מכתבו של גדבאן לוועדה לתכנון ובניה המסיר אחריות מקטע ספציפי של הקיר ולכן הוא אינו יכול להסיק ממכתב זה כי כל הקיר התומך הוא בסכנה של התמוטטות. גדבאן מאשר בתצהירו כי השתתף בסיור של המומחה בחלקות. רק לגבי קטע זה גילה המומחה כפי שגילה גדבאן בפעם הראשונה כי בוצעה חציבה מתחת לקיר במקום ספציפי. גדבאן אף הצהיר כי אדירי הקימו קיר הבטון באותו קטע ולאחר מכן חצבו מתחתיו לאחר שהוא כבר סיים את עבודתו לכן הוא לא יכל לדעת על ליקוי זה.
בשים לב לאמור לעיל יש מסוכנות של חלק ספציפי בקיר הבטון מאחר וחצבו מתחתיו ואין קיר תומך הבנוי שם מתחתיו. יש לזכור גם כי אותו חלק מסוכן נמצא בחלקת התובעים בשים לב לפלישה (ראה מפת המדידה של סאפי דכוור בה נכלל קיר הבטון הצדדים בחלקת התובעים). אילו לא הייתה פלישה אותו קיר צדדי לא היה נמצא בחלקת התובעים אלא בגבול בין חלקת אדירי לחלקה סמוכה לה השייכת למִנהל מקרקעי ישראל. אולם יחד עם זאת הפתרון הוא אינו הריסת כל הקיר התומך ובנייתו מחדש בשים לב לכך שעלות הסרת הסיכון היא פחותה בהרבה מהאופציה של הריסת כל הקיר התומך והקמתו מחדש.
ראשית, לא התרשמתי כי אדירי פעלו בזדון או בכוונה לנשל את נוי מזכותם במקרקעין. הוכח כי עקב החציבה שביצעו נוצר מצב מסוכן אשר בעקבותיו ניתן כנגדם צו הפסקה מינהלי על ידי הוועדה לתכנון ובניה. בעקבות כך הגישו אדירי בקשה למתן היתר בניה והם נדרשו לפעול במהירות להקמת הקיר התומך. הראיה עוד בטרם מתן ההיתר הסופי ולאחר הגשת הבקשה ומילוי חלק מהתנאים אישר מהנדס הוועדה לתכנון ובניה לאדירי להמשיך בפעולות הקמת הקיר התומך. המומחה מאשר בחקירתו כי פעולה מהירה לצורך מניעת סיכונים הכוללת חציבה בקרקע מדרונית עלולה להוביל לטעות של מספר מטרים במקום החציבה כשזו לא תהיה בדיוק על קו הגבול בין החלקות (עמ' 21 ש' 15- 16, עמ' 21 ש' 20 – 22 ו- 31 – 32).
להבדיל בעניין רוקר המבקשים פעלו בזדון כאשר ניצלו פרצת זמן בה בוטל סעד זמני בדמות צו מניעה והשלימו את הבניה תוך חודשיים כאשר במקביל היה ערעור תלוי ועומד על אי מתן צו המניעה זמני שהתקבל לבסוף. לכן השופט טירקל ראה בהתנהגות זו כחוסר תום לב, עזות מצח ופעולה מתוך זדון. בענייננו לא היה בפעולת אדירי משום ניצול הזדמנות אלא פעולה מידית להסרת סכנה בהתאם להנחית הוועדה לתכנון ובניה.
שנית, הפלישה בחלק התחתון של קיר הכובד באה לידי ביטוי ב- 34 ס"מ ל- 1.18 מטר. קיר זה החלו אדירי לבנות לפני כניסת גדבאן לתמונה ולפני שהציע כי המשך הקיר בחלק העליון יהיה בנסיגה של כ- 2 מטר לחלקת מיכלסון (ראה תצהירו של גדבאן וראה בקשה לקבלת היתר שערך בה הוא מתאר את המצב הקיים בשטח). משאלו נתוני הפתיחה כשהגיע גדבאן ותכנן את המשך הקיר הוא כבר היה כבול לפלישה הראשונית שהייתה פלישה מזערית. המשך בנית הקיר כפי שתכנן גדבאן היה משיקולים מקצועיים גרידא של בטיחות קיר הבטון העליון. קיר הבטון העליון הוא שגורם לעיקר השגת גבולם של מיכלסון לאור הנסיגה לחלקת התובעים. הראיה המומחה בתשובות לשאלות הבהרה השיב כי הפלישה מתבטאת בחלק העליון של הקיר התומך (ראו: תשובה לשאלה מס' 1 ששוגרה על ידי אדירי וצורפה לתצהירם). המומחה מאשר בחקירתו שכך אמור להיבנות הקיר וכי גדבאן פעל נכון מבחינה מקצועית עת השיג את הקיר העליון לעבר חלקת התובעים. לכן לא ניתן לומר כי היה זדון בבניית הקיר התומך והייתה כוונה לנשל את נוי ולפגוע בקניינם שכן בעת שהתחילו אדירי לבנות את הקיר התומך הם לא ידעו מה יהיו תוכניותיו של גדבאן שטרם נכנס לתמונה.
שלישית, על פי חוות דעתו של המומחה מטעם בית המשפט בתובענה כנגד נוי שטח חלקת התובעים אמור להיות 613 מ"ר. מחלקה זו נגרע 28 מ"ר על פי חוות דעת המומחה. מדובר בחלק קטן מאוד מסה"כ השטח המתבטא בכ- 4.5%. על מנת לסבר את האוזן בעניין רוקר, הורה בית המשפט על הריסת מחסנים שבנו המבקשים ברכוש משותף, כאשר הפלישה והבניה בעניין רוקר פגעה באופן ממשי ברכוש המשותף וחלק ניכר ממנו סופח לטובת המבקשים. שיקול זה היה שיקול ממשי להעדיף את זכות הקניין של יתר הדיירים.
רביעית, לפני מעשי החציבה של אדירי הייתה מסלעה שתמכה בחלקת התובעים. מסלעה זו הייתה בחלק ניכר ממנה בחלקת התובעים וחלקה האחר בחלקת הנתבעים. בחקירת המומחה הוא נשאל על מסלעה זו ועל פי מפת המדידה שהונחה לפניו וצילום אוויר הוא אישר כי אכן הייתה מסלעה. באשר לשטח המסלעה שהיה בחלקת התובעים המומחה קבע לאחר בחינת מפת המדידה כי אורכה 7.35 מטר ורוחבה נע בין מטר לשני מטרים. בטרם הגשת התביעה שכנגד גדבאן נתן חוות דעת בעבור אדירי בה התייחס לאותה מסלעה "כשטח מת". בסעיף 6.2. לחוות דעתו הוא קובע ששטח המסלעה במקום בוצעה הפלישה הוא 15.43 מ"ר. מצב זה בו המסלעה הייתה בחלקת התובעים היה במשך שנים. התמיכה הפיזית של חלקת התובעים הייתה בחלקה הארי בשטחם. לאחר שאדירי חצבו הם הקימו קיר בפלישה כאשר היקף הפלישה הוא 28 מ"ר. אולם מצב זה אינו שונה בהרבה מהמצב ההיסטורי לפיו התמיכה של חלקת התובעים הייתה בעבר במרביתה ובקטע בו הוקם הקיר התומך בחלקת התובעים. עדות להמשך קיום המסלעה ניתן לראות בקו הגבול של חלקת התובעים לחלקה שמתחתיה השייכת למנהל מקרקעי ישראל והסמוכה לחלקת הנתבעים כאשר עד ליום זה קיימת אותה מסלעה. על פי מפת המדידה של דכוור סאפי אורך המסלעה שנותרה כ- 16 מטר ורוחבה ב- 2.7 מטר ושטח אותה מסלעה שנותרה הוא כ- 43 מ"ר.
יתרה מכך הובאו ראיות לכך שאותה מסלעה הייתה במצב של התפוררות. בעניין זה אדירי הביא חוות דעת של מר נהאד חטיב שנערכה ביום 5/7/2001 לבקשת אביו יהודה אדירי ז"ל לפיה המסלעה לא הונחה בהתאם להוראות התקן בנושא עיגון אבני מסלעה. גודל אבני המסלעה ואופן הנחתם אף הם לא נעשו בהתאם להוראות התקן. לאחר שחוות דעתו של נהאד חטיב, המדידה שצורפה לה וצילומי המסלעה הוצגו בפני המומחה הוא נשאל האם לאור כך היה צורך ממילא לבנות קיר תומך כפי שעשו אדירי בשנת 2008. על כך השיב המומחה בחיוב (עמ' 23 ש' 18 – 22). במקרה כזה בו קיימת סבירות שהמסלעה הייתה נכשלת במילוי תפקידה והיה צורך ממילא לבנות קיר תומך במקומה לא נראה לי סביר כי הוצאות הקמת הקיר התומך יפלו כולם על שכמם של אדירי. סביר להניח כי במקרה כזה נוי או מיכלסון היו צריכים להשתתף בעלות זו. בשל הסכנה המידית שיצרה פעולת החציבה של אדירי הם נאותו לבנות את הקיר על חשבונם אם כי הדבר נעשה בפלישה. לכן במכלול השיקולים האלה לא נראה לי הוגן כעת להטיל על אדירי מעמסה נוספת של הריסת הקיר והקמת אחר במקומו בשל הפלישה.
חמישית, אין המדובר בפולש מזדמן אלא בשכנים לחלקות. בעניין נעמה בו בית משפט דחה תביעה להריסת מטבח ביתה של המשיבה שפלש לחלקת המבקש, אחד השיקולים לאי מתן הסעד של הריסה היה שיקול השכנות. לכן בדומה ובענייננו יש לתת משקל לשיקול זה. מעניין לציין כי בעניין רוקר השיקול של שיתוף במקרקעין היווה שיקול התומך במתן עדיפות לזכות הבעלות והריסת הפלישה על מנת שלא כל אדם יעשה הישר בעיניו. לעומת זאת בעניין נעמה שיקול השכנות כאשר לא מדובר במקרקעין משותפים היווה שיקול לצורך הגעה למסקנה הפוכה.
שישית, על פי חוות דעתו של המומחה בתביעה שהוגשה כנגד נוי שווי השוק של השטח שנגרע ממיכלסון הוא 15,000 ₪. מאידך ההוצאות הנדרשות להשבת המצב לקדמותו עולות מונים על סכום זה. המומחה העריך הוצאות אלו בסך של 130,000 ₪ כאשר מיכלסון הגישו חוות דעת לפיה ההוצאות הנדרשות הם בסך של כ- 263,000 ₪. לאחר מתן חוות דעת המומחה הוגשה הצעת מחיר על יד אדירי לצורך הערכת עלות הקמת הקיר מחדש לפיה העלות נאמדה בכ- 180,000 ₪. כך או כך אין מחלוקת כי עלות ההקמה עולה בהרבה על שווי המקרקעין שנגרעו מחלקת התובעים ולכן בהתאם להלכת גדיש עמידת מיכלסון על האפשרות של הריסת הקיר והקמתו מחדש תוך הטלת מעמסה אדירה על אדירי לאחר שאלו הקימו את הקיר פעם אחת על חשבונם מהווה חוסר תום לב.
שביעית, מיכלסון ונוי הגיעו להסכם פשרה לפיו יופקד סך של 75,000 ₪ בקופת בית המשפט על ידי נוי לסילוק מלוא התביעות של מיכלסון כלפיהם (ראו נוסח הסכם הפשרה פש/1). במסגרת התביעה כנגד נוי נטען על ידי מיכלסון כי נוי מכרו שטח פחות מהשטח הרשום מבלי לגלות להם מעשי הפלישה של אדירי. בתביעה התבקש סעד של ביטול העסקה, פסיקת פיצוי מוסכם ופיצויים כלליים. לחילופין התבקש בית המשפט לחייב את נוי בעלות הריסת והקמת הקיר מחדש. במסגרת ההסדר בין מיכלסון לנוי ירד מעל הפרק הסעד של ביטול העסקה והיא שרירה וקיימת. לכן הכספים שהופקדו על ידי נוי באו לכסות ולסלק את הסעדים הכספיים שנתבעו. לכן סכום הכסף שהתקבל בא לפצות את מיכלסון בין היתר בעבור גריעת שטח מחלקת התובעים בשל מעשי הפלישה. לא נעלם מעיני כי בדיון מיום 12/2/2014 הצהירו הצדדים, בטרם הגישו הסכם הפשרה, כי הסכום שישלמו נוי מהווה השתתפות בעלות הקמת הקיר. אולם במקרה זה אין בכוונתי להורות על הקמת הקיר מחדש אלא בקטע ספציפי ולא על חשבון מיכלסון ולכן נשאלת השאלה בעבור מה שולם אותו סכום שאמור לעבור למיכלסון? התשובה לשאלה זו טמון בנוסח ההסכם לפיו הסכום ישולם "לסילוק סופי ומוחלט של ההליכים בתיק זה..". לכן סכום זה אמור לכסות עבור תביעת הפיצויים בין אם מדובר בפיצויים ממשיים ובין אם מדובר בפיצויים מוסכמים. כך או כך, כאשר מיכלסון יקבלו סכום זה לידיהם הוא יפצה אותם בין היתר עבור גריעת השטח מחלקת התובעים. להזכיר הסכום המופקד הוא 75,000 ₪ ומאידך שווי השטח שנגרע מחלקת התובעים הוערך על ידי המומחה בתביעה כנגד נוי בסך של 15,000 ₪. לכן הפיצוי שיקבלו מיכלסון ממשפחת נוי מפצה אותם עבור אובדן השטח ולכן אין זה הוגן כעת לתת סעד של סילוק יד, הריסה ובניה מחדש של קיר תומך דבר אשר יגרום להתעשרותם של מיכלסון.
שמינית, אדירי לא "הפקיעו" את השטח שנגרע מחלקת התובעים לטובתם האישית בלבד. במקום הוקם קיר התומך המשרת ומגן על שתי החלקות כאחד. אדירי לא יכולים לעשות שימוש כלשהו במרבית שטח הפלישה שכן מרבית הפלישה היא בחלק העליון של הקיר היכן שקיר הבטון הנוסף שהוקם מעל נמצא בנסיגה לעבר חלקת התובעים זאת כפי שמאשר המומחה בתשובות לשאלות ההבהרה. בעניין רוקר אחד השיקולים למתן סעד ההריסה היתה העובדה כי המבקשים נִכסו את הרכוש המשותף לעצמם בלבד.
"היה במקרקעין משום תמיכה למקרקעין שכנים, תהא עשיית דבר המונע או שולל תמיכה זו – עוולה."
על פי הפסיקה עוולת אובדן התמיכה סווגה כעוולה מעורבת היינו עוולה נזיקית – קניינית. עוד נפסק כי האחריות בגין עוולה זו היא אחריות מוגברת כאשר מחד גם אם המזיק נקט אמצעים סבירים הוא עדין יחוב אך מאידך אין המדובר באחריות מוחלטת ויש להוכיח כי הנזק היה צפוי מבחינה אובייקטיבית או המזיק צפה בפועל באירוע הנזק. בנוסף יש להוכיח קשר סיבתי בין המעשה שביצע המזיק לשלילת התמיכה (ראו: ע"א 513/88 ויג'י שאה נ' רחל שני [פורסם בנבו]; להלן: "עניין שאה").
הסעד שניתן לתת במקרה בו בוצעה עוולה הוא סעד של ציווי או פסיקת פיצויים. הסמכות לתת סעד ציווי קבוע בסעיף 71 לפקודה. לאור האמור לעיל נחה דעתי שיש לתת סעד בדמות צו עשה המופנה לאדירי ובכך לקבל את התביעה בחלקה.
התביעה שכנגד
צו המניעה הזמני ניתן כדין בשים לב לכך שהוכחה פלישה של אדירי לחלקת התובעים. אמת נכון שבסוף היום לא ניתן מרבית הסעד שהתבקש יחד עם זאת זו חוכמה בדיעבד ובתחילת הדרך התביעה עוררה שאלה נכבדה ורצינית שחייבה בירור עובדתי (ראו: בעניין זה הוראות סעיף 73 לפקודה העוסק בסעדים זמניים).
שנית, בסופו של יום בית משפט הורה לאדירי לבצע עבודות תמיכה בקיר הבטון ולכן היה חיוני שהם לא ישלימו את עבודות הבניה ובכך לחסום א הגישה למקום שבו אמורות להתבצע עבודות.
שלישית, אדירי התחייבו להקים את הקיר התומך על חשבונם. אין כעת הצדקה לסטות מהסכמה זו שכן הסכמים יש לקיים ולגלגל עלות זו על מיכלסון. מה עוד שהקיר התומך פולש לחלקת התובעים וגורע ממנה ולכן האיזון הנכון שאדיר יישאו בעלות כנגד הפלישה שבוצעה.
לאור העובדה כי הסעד הזמני היה מוצדק אין מקום לקבל את התביעה שכנגד בכל הקשור לנזקים התוצאתיים הנובעים ממתן הצו כגון אובדן דמי שכירות.
ראשית, משלא ניתן סעד סילוק היד אין כל בסיס עוד לטענה כי התנהגות כלשהי של גדבאן גרמה לנזק. גדבאן אינו אמור לשאת ממילא בעלות הקיר התומך הנוסף עליו אורה.
שנית, שירותיו של גדבאן נשכרו לאחר שאדירי ביצע את פעולות החציבה והתחיל בבניית הקיר התומך בחלקו התחתון. לכן בחירת מיקום החציבה ובנית הקיר נבחרה כולה על ידי אדירי באופן בלעדי ולגדבאן לא הייתה מעורבות בה. אדירי לא טען בשום מקום שאם גדבאן היה מפנה את תשומת ליבו לפלישה הוא היה הורס את הקיר שכבר בנה ומשיג אותו לאחור. אדיר אף טוען מעבר לכך שהוא היה מודע לפלישה אך הדבר נעשה בהסכמת נוי לכן המסקנה מהאמור כי גם אם גדבאן היה מפנה את תשומת ליבו לפלישה הוא לא היה הורס את הקיר התומך.
שלישית, המומחה בחקירתו מאשר כי גדבאן פעל במקצועיות ואין דופי בתכנון הקיר והקמתו.
רביעית, הקיר הצדדי שמתחתיו יש כעת להקים קיר תומך נבנה לאחר שגדבאן סיים את עבודתו. גדבאן הצהיר על כך ותמך את הצהרתו במפת מדידה שנערכה מיד לאחר סיום עבודתו בחודש ינואר 2009 בה לא רואים שיש קיר צדדי. במפת מדידה מאוחרת מספטמבר 2009 רואים כי הקיר הצדדי הוקם (ראה נספחים לתצהיר גדבאן). לכן אדירי הקימו א אותו קיר על דעתם מבלי להיוועץ עם גדבאן והגדילו לעשות עת בשלב מאוחר יותר חצבו מתחת לאותו קיר.
התוצאה
מזכירות בית המשפט תמציא העתק מפסק הדין לבאי כוח הצדדים.
ניתן היום, כ"ג תשרי תשע"ז, 25 אוקטובר 2016, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
26/04/2010 | הוראה לבא כוח נתבעים להגיש תצהיר | שולמית ברסלב | לא זמין |
03/07/2011 | החלטה מתאריך 03/07/11 שניתנה ע"י שולמית ברסלב | שולמית ברסלב | לא זמין |
31/10/2011 | הוראה למומחה בית משפט להגיש תגובת המומחה | שולמית ברסלב | לא זמין |
02/11/2011 | הוראה למומחה בית משפט להגיש תגובת המומחה | שולמית ברסלב | לא זמין |
31/01/2012 | החלטה מתאריך 31/01/12 שניתנה ע"י שולמית ברסלב | שולמית ברסלב | לא זמין |
03/05/2012 | החלטה מתאריך 03/05/12 שניתנה ע"י שולמית ברסלב | שולמית ברסלב | לא זמין |
08/11/2012 | הוראה לבא כוח נתבעים להגיש הודעה | שולמית ברסלב | צפייה |
02/12/2012 | הודעת עוזרת משפטית | שולמית ברסלב | לא זמין |
06/01/2013 | הודעת עוזרת משפטית | שולמית ברסלב | לא זמין |
28/01/2013 | החלטה מתאריך 28/01/13 שניתנה ע"י שולמית ברסלב | שולמית ברסלב | צפייה |
04/11/2014 | החלטה על (א)בקשה להוצאת בקשה מס 30 | אחסאן כנעאן | צפייה |
04/11/2014 | החלטה על (א)בקשה לצמצום | אחסאן כנעאן | צפייה |
25/10/2016 | פסק דין שניתנה ע"י אחסאן כנעאן | אחסאן כנעאן | צפייה |
06/06/2017 | החלטה שניתנה ע"י אחסאן כנעאן | אחסאן כנעאן | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | ויטלי מיכלסון | נדב כהן |
תובע 2 | ליובוב מיכלסון | נדב כהן |
נתבע 1 | איבן נוי ז"ל | רות פורשנר (לבר) |
נתבע 2 | חנה נוי | רות פורשנר (לבר) |
מבקש 1 | דבורה אדירי | אלי עבוד |
מבקש 2 | מנחם אדירי | אלי עבוד |