בפני | כבוד השופטת מיקה בנקי | |
תובע | פלוני | |
נגד | ||
נתבעת | איילון -חברה לביטוח בע"מ |
פסק דין |
תביעה לתשלום תגמולים על פי פוליסה המכסה אובדן הכנסה בגין עבודה נוספת.
מבוא:
התובע היה מבוטח בפוליסת בריאות קולקטיבית לחברי ועובדי אגד, ותובע תשלום תגמולים על פי הפוליסה, בגין התקופות בהן פחתה הכנסתו מעבודה נוספת בגין תאונות אלו.
לאחר התאונה הראשונה קיבל התובע תגמולים בגין אי כושר המסתיים ביום 21.11.07.
לאחר התאונה השנייה קיבל התובע תגמולים בגין אי כושר המסתיים ביום 31.12.08.
התובע טוען כי מגיע לו תשלום נוסף, בגין תקופות נוספות.
בנוסף, הנתבעת חולקת על קיומה של תביעה בגין התאונה הראשונה, וזאת בשל אופן ניסוח כתב התביעה. כן חולקת הנתבעת על התקופה בה אכן נבצר מהתובע לעבוד בעבודה נוספת בגין התאונה השנייה.
פוליסת הביטוח ותקרת החבות שבמחלוקת
מה הפוליסה מכסה?
הפוליסה מכסה אובדן הכנסה משעות נוספות ופרמיות במקרה של אובדן כושר עבודה, שנגרם עקב מחלה או תאונה.
מה הפיצוי שאקבל?
הפיצוי ישלים את הכנסתך משעות נוספות ופרמיות עד לממוצע שכרך ב-6 החודשים שקדמו למחלה או התאונה או עד להכנסה של 4,000 ₪ לחודש, הנמוך מביניהם.
למשך כמה זמן אקבל פיצוי זה?
הפיצוי ישולם כל עוד נמשך אובדן כושר העבודה ולא יותר מ-4 שנים או יציאתך לגמלאות, או עזיבת העבודה, המוקדם מביניהם.
"2.1. הפך המבוטח לבלתי כשיר לעבודה, תשלם החברה למבוטח פיצוי חודשי בגובה ההפרש שבין הכנסתו העודפת הממוצעת, לבין ההכנסה החודשית העודפת בגין עבודתו הנוספת שלאחר האירוע."
"1.4 "הכנסה עודפת ממוצעת"
הממוצע החשבוני של ההכנסה החודשית העודפת בששת החודשים שקדמו לקרות המחלה או התאונה שגרמו לאי הכושר, או 4,000 ₪ במדד הידוע ב- 1.1.2006, הנמוך מביניהם."
ראשית יש להבהיר כי טענותיו של התובע נגד נוסח הפוליסה הועלו לראשונה בסיכומי ההשלמה שביקש להגיש בכתב, לאחר תום הסיכומים בעל פה, ומשנדרש להשיב לסיכומי הנתבעת לעניין נוסח הפוליסה, הסותר לכאורה את טענותיו וחישובי הפיצוי מטעמו. הנתבעת בסיכומי התשובה מטעמה מחתה על כך ובהקשר זה הצדק עימה. עם זאת, ובפרט לאור התוצאה אליה הגעתי, אתייחס לטענות לגופן.
התובע אינו מקבל את לשון הפוליסה כפשוטה ואת ההגדרה לעיל, וטוען כי יש לפצותו על פי ציפייתו הסבירה כמבוטח, ולפיה הוא צריך לקבל פיצוי מלא על נזקיו. התובע טוען כי לא יעלה על הדעת שמבוטח כמוהו, אשר הכנסתו העודפת עובר לכל תאונה עלתה באופן ניכר על הסך של 4,000 ₪, ייראה כמי שהכנסתו העודפת לפני התאונה הייתה 4,000 ₪ "בלבד".
לדידו של התובע משבר ציפיות זה צריך להוביל להתעלמות מנוסח ההגדרה של 'הכנסה עודפת ממוצעת' כלשונה, התעלמות מהביטוי "הפרש" בהגדרת החבות, התעלמות מהביטוי "השלמה עד (4,000 ₪)", והתעלמות מההגבלה "הנמוך מבינהם" המופיעה בהגדרת ההכנסה לפני התאונה. כל זאת, תוך אימוץ הסך של 4,000 ₪ כסכום פיצוי קבוע, ולא כתקרת הכנסה עודפת.
עוד טוען התובע כי הנתבעת לא העלתה טענות נגד הפרשנות בה הוא רואה את הפוליסה, ועל כן היא מנועה מלעשות כן עתה.
לפיכך, לטענתו של התובע, בכל חודש לאחר התאונה בו פחתה הכנסתו העודפת מהממוצע המלא של הכנסתו העודפת לפני התאונה, עליו להיות מפוצה בסכום קבוע ומלא של 4,000 ₪.
הנתבעת נצמדת ללשון הפוליסה ומדגישה את כל אותם ביטויים והגדרות מהם מבקש התובע להתעלם. הנתבעת מפנה להגדרת 'ההכנסה העודפת הממוצעת' בה נקבע כי יש לחשבה לפי הנמוך מבין שתי האפשרויות המפורטות בהגדרה, ומכאן, לדידה, שההכנסה העודפת הממוצעת של התובע, שיש לקחת בחשבון לצורך חישוב הפיצויים להם הוא זכאי, היא 4,000 ש"ח בלבד.
הנתבעת מדגישה גם את המילה "הפרש" בהגדרת החבות, המלמדת לדידה כי מדובר בחישוב שיש לערוך מדי חודש, בהתאם להפרש בין אותם 4,000 ₪, המייצגים על פי הגדרת הפוליסה את ההכנסה העודפת הממוצעת לפני כל תאונה, לבין ההכנסה העודפת שהרוויח התובע בפועל בכל חודש לאחר התאונה.
לאור טענותיו החדשות של התובע בעניין הבנתו וציפייתו מהפוליסה, מבהירה הנתבעת כי מדובר בפוליסת קולקטיב אשר נעשתה בין הנתבעת לבין חברת אגד, כך שהתובע לא היה צד לכריתתה ועל כן אף אין רלוונטיות לכוונתו או לציפייתו מפוליסה זו.
ענייננו בתביעה על פי פוליסה, שהינה חוזה בין צדדים. בהתאם לסעיף 25(א) בחוק החוזים (חלק כללי) התשל"ג-1973: "חוזה יפורש לפי אומד דעתם של הצדדים, כפי שהוא משתמע מתוך החוזה ומנסיבות העניין, ואולם אם אומד דעתם של הצדדים משתמע במפורש מלשון החוזה, יפורש החוזה בהתאם ללשונו."
במקרה דנן מדובר בפוליסת קולקטיב, אשר תנאיה מפורטים בחוברת אשר הוצאה מטעם אגד והנתבעת גם יחד. החוברת נפתחת בדברי יו"ר מזכירות אגד המבהיר כי מדובר בביטוח בריאות ייחודי שעשתה האגודה לחבריה ולעובדיה הקבועים.
דהיינו, הצדדים אשר על פי אומד דעתם נכרת החוזה הם אגד והנתבעת, אשר כרתו חוזה המיועד לכלל חברי אגד ועובדיה.
הגדרות הפוליסה חלות באופן גורף על כלל המבוטחים, בין אם הכנסתם העודפת עולה על 4,000 ₪ בשיעור מועט או ניכר, ובין אם הכנסתם העודפת נמוכה מסך של 4,000 ₪.
אין ענייננו בתביעת נזיקין אישית אשר אין בה תקרת פיצוי ואשר בה כל נפגע שקמה כלפיו חבות מקבל פיצוי על פי הכנסתו, יהא גובהה אשר יהא.
קבלת טענות התובע לעניין 'ציפייתו' מהפוליסה, לאור שיעור הכנסתו העודפת לפני התאונה, משמעותה התעלמות מלשון החוזה ומהגדרת הנתונים המהווים יסוד ותקרה לחישוב הפיצוי בפוליסה, וזאת ללא תימוכין ענייני כלשהו.
אין המדובר בענייננו במקרה בו הגדרות אלו הוחבאו בסעיפים עלומים בפוליסה או לא הובהרו למבוטחים ב'רחל בתך הקטנה'.
הגדרות הפוליסה ברורות ואינן מצריכות פרשנות מיוחדת או חישוב מסובך. כפי שתואר לעיל, אף תקרת הנתונים הנלקחים בחשבון לצורך חישוב התגמולים מוסברת היטב, ואין כל מניעה מקבלת הגדרות הפוליסה כלשונן וכפשוטן, כאמור בסעיף 25 בחוק החוזים.
בעניין זה נפסק זה מכבר בע"א 682/82, בן אריה נ' סהר חברה לביטוח בע"מ, פד"י לז(3)589, כי:
"המבוטח המקבל את הפוליסה אמור לקרוא את הוראותיה, מכל מקום את אלה העיקריות שבעבורן רכש אותה, ואם אינו מבין – עליו לבקש הסברים".
מטענות התביעה כיום משתמע כי התובע ככל הנראה לא עיין בפוליסה בתשומת לב מספקת. אילו היה עושה כן, היה לכאורה, ועל פי טענותיו כיום, מסיק כי הכנסתו העודפת הממוצעת עולה על תקרת הגדרתה בפוליסה. ככל שהיה מעוניין בכך – יכול היה לרכוש לעצמו ביטוח אישי המכסה את מלוא אובדן ההכנסה העודפת העלול להיגרם לו. אלא שהתובע הסתפק, כאמור, באותה פוליסה קולקטיבית המיועדת לכל חברי אגד ועובדיה הקבועים, ואין הוא יכול כעת לדרוש מהנתבעת לשלם לו מעבר לגבולות פוליסה זו.
להבדיל מעניין שרייבר, במקרה כאן משתמע כי התובע מבקש לקבוע את הסך של 4,000 ₪ כתקרת חבות הפיצוי ולא כתקרת 'הכנסה עודפת ממוצעת'. פרשנות זו אינה יכולה להתיישב עם הוראות הפוליסה, שעה שהסך של 4,000 ₪ מופיע אך ורק, ובמפורש, בהגדרת "הכנסה עודפת ממוצעת", ואינו מופיע בסעיף החבות המפרט את החישוב שיש לערוך לצורך תשלום.
גם בפרק הפתיחה, במענה לשאלה "מה הפיצוי שאקבל?" נכתב במפורש כי הפיצוי ישלים את ההכנסה מעבודה נוספת עד לממוצע ... או עד להכנסה של 4,000 ₪ לחודש, הנמוך מביניהם.
במצב דברים זה, אין לקבל את הטענה כי הייתה לתובע ציפייה סבירה לפיה לאחר קרות תאונה יקבל פיצוי על פי הפוליסה שיעמיד אותו במצב בו הכנסתו מעבודה נוספת עולה על 4,000 ₪, ומורכבת הן מההכנסה בפועל והן מפיצוי נוסף בשיעור 4,000 ₪.
אלא שבשלב מסוים לא פנה עוד התובע לנתבעת ולא הגיש לה אישורי רופא ותלושים – ועל כן גם לא הניחה הנתבעת כי עליה לשלם לו סכום כלשהו.
לפיכך, טענות התובע לפיהן אין הנתבעת יכולה להעלות טענות במסגרת תיק זה שלא הועלו בעת דחיית תביעת התובע על ידה – אינן רלוונטיות לענייננו. זאת ועוד, ההזדמנות הראשונה שהייתה לנתבעת להשיב לטענות התובע (כפי נוסחן בכתב התביעה ועוד בטרם הרחבת טענותיו בסיכומים) הייתה בכתב ההגנה, שם הכחישה הנתבעת את זכותו של התובע לקבלת תגמולים מעבר לאלו שכבר שולמו לו וטענה כי אינו עומד בתנאי הזכאות על פי הפוליסה. כמו כן טענה כי כושר העבודה של התובע נפגע במידה קלה שאינה מזכה אותו בתגמולי ביטוח.
לפיכך לא ניתן לומר כי מדובר בטענות חדשות שהעלתה הנתבעת.
במילים אחרות, חבותה של הנתבעת היא להשלים את הכנסת התובע משעות נוספות ופרמיות לאחר התאונה, עד להכנסה של 4,000 ₪ לחודש בערכי מדד 1.1.2006, ובכפוף ליתר התנאים המקימים זכאות.
הנכויות הרפואיות ותקופת אי הכושר
"ש. האם נכון שכאשר אתה בא לתבוע עבור שעות נוספות אתה מקבל אישור מרופא תעסוקתי של אגד?
ת. מרופא תעסוקתי של אגד, אבל רופא זה הוא לא כל כך רץ לתת לי אישור כזה. בגלל זה, כשאני לא מרגיש טוב ואני מרגיש שאיני יכול לעבוד, אני הולך לרופא תעסוקתי של קופ"ח והולך למומחים יותר רציניים שיכולים לשחרר. הוא קרדיולוג, והוא לא יכול לתת אישור כזה. הוא לא הפנה אותי לאורתופד שיקבע."
(פרוטוקול הדיון מיום 14.5.18, עמ' 23 שורה 26 ואילך).
ובהמשך:
"ש. האם נכון שב-2008 לאחר התאונה השנייה, כשקיבלת את התשלומים, פנית לחברת הביטוח עם האישורים הרפואיים של רופא אגד שאישר לך ואז קיבלת תשלומים אותם הראיתי לך?
ת. כן. כ- 3,000 ₪ לפי זה.
ש. לאחר מכן, רופא תעסוקתי של אגד, אותו קרדיולוג, לא אישר לך שלא לעבוד שעות נוספות ולא נתן לך אישורים להעביר. כמו ב-2007. נכון?
ת. כן.
ש. האם זה נכון שאתה כמו שהראיתי לך במכתב הראשון מ-2007 אני מציג לך את עמוד 1. קראת?
ת. אז הלכתי לרופא חיצוני.
ש. לאיילון לא הבאת שום אישור רפואי?
ת. הבאתי לאגד. מה אגד מביא לאיילון, אני לא יודע."
(פרוטוקול הדיון מיום 14.5.18, עמ' 24 שורה 7 ואילך).
עם זאת, במסגרת ניהול התיק, הוצגו בעניין מצבו הרפואי של התובע קביעות רפואיות של מומחים מטעם הצדדים ומומחה מטעם בית המשפט. את כל אלו יש לבחון גם לנוכח תיפקודו של התובע בפועל, והמועדים בהם עבד או לא עבד בעבודה הנוספת.
מטעם התובע הוגשה חוות דעתו של פרופ' פלבסקי ז"ל אך מומחה זה נפטר בין מועד הגשת חוות דעתו למועד ההוכחות ועל כן חוות דעתו לא נלקחה בחשבון.
הנתבעת הגישה את חוות דעתו של ד"ר ולן אשר נחקר על חוות דעתו.
על פי חוו"ד ד"ר ולן, בגין התאונה הראשונה שהה התובע באי כושר מלא במשך 6 שבועות, באי כושר חלקי המגביל עבודה בשעות נוספות למשך שבועיים נוספים וללא נכות צמיתה.
בגין התאונה השנייה קבע ד"ר ולן כי התובע שהה באי כושר מלא במשך 6 שבועות, באי כושר חלקי המגביל עבודה בשעות נוספות למשך חודשיים נוספים, וכי נותרה לו נכות צמיתה בשיעור 10% נכות מתאונה זו.
בחקירתו עמד המומחה על דעתו לפיה לאחר תום אי הכושר החלקי לא הייתה מניעה כי התובע יחזור לעבודה מלאה, גם בשעות הנוספות. לדידו, כל מגבלה שנותרה לתובע השפיעה על תפקודו בשעת העבודה הראשונה בבוקר בדיוק כמו בשעת העבודה הנוספת, אחרי יום עבודה מלא.
בחקירתו התייחס המומחה למגבלת תנועה של התובע כחלה רק במישור האנכי של הנפת היד מעל גובה הכתף ולא לשאלת קיומה של מגבלה בהרמת היד לצדדים או בביצוע תנועה סיבובית של הגה גדול, כפי שהיה בעבר באוטובוסים.
מטעם בית המשפט מונה ד"ר קאופמן. מומחה זה קבע כי נכותו הצמיתה של התובע היא 15% וכי לאור זהות מנגנוני הפגיעה בשתי התאונות, יש לחלק נכות זו באופן שווה בין שתיהן.
המומחה התייחס לתנועות השונות בהן מוגבל התובע, ובכלל זה התייחס לקושי בסיבוב הגה גדול, כפי שהיה בעבר באוטובוסים.
כמו כן קבע ד"ר קאופמן כי בעקבות מגבלתו זו יכול התובע לעבוד במשרה מלאה, אך אינו יכול להוסיף ולעבוד שעות נוספות.
התובע סבל מפציעות בכתפו אשר בעטיין היה משך תקופות מסוימות באי כושר מלא ובעטיין של תקופות אלו קיבל תגמולים מהנתבעת. השאלה שבפניי היא האם שהה התובע משך תקופה נוספת כלשהי באי כושר חלקי בעקבות איזו מהתאונות.
כמו כן לא עומת ד"ר קאופמן עם העובדה לפיה כחצי שנה לאחר התאונה השנייה שוב חזר התובע לעבוד בעבודה נוספת בהיקף מסוים ויציב משך מספר שנים, אף כי מדובר היה בהיקף נמוך יותר מההיקף אליו חזר לאחר התאונה הראשונה.
בהינתן עובדות ברורות אלו, קיים קושי לא מבוטל לקבל את קביעתו הגורפת של ד"ר קאופמן, לפיה התובע לחלוטין לא יכול היה לעבוד עבודה נוספת לאחר התאונות.
בהקשר זה יש לציין כי אף שחקירת התובע התקיימה לאחר שנחקרו המומחים הרפואיים – לא העיד התובע על גודל ומנגנון ההגה הספציפי שהיה באוטובוסים בהם עבד לאחר כל תאונה והאם אכן היו מנגנונים שהתקשה ספציפית בהפעלתם.
במצב דברים זה, ובהעדר נתונים אחרים, סביר יהיה לבחון את התקופה בה התמשך אי הכושר החלקי של התובע על פי נתוני השתכרותו לאורך כחצי שנה לאחר תום תקופת אי הכושר המלא, דהיינו על פי העובדה האם עלה בידו לחזור לעבודה נוספת במהלך חודשים אלו אם לאו.
סיכום – הפיצוי הנדרש
כמפורט לעיל, לאחר התשלום שכבר בוצע ע"י הנתבעת, לא קיימת תקופת אי כושר חלקי ואף לא קיים כל הפרש הכנסה הרלוונטי לתשלום, שכן הכנסת התובע מעבודה בשעות נוספות לאחר התקופה ששולמה עולה פי שלוש ויותר על הסך של 4,000 ₪.
לאור תקופת אי הכושר החלקי שקבעתי – מתייתר הדיון בטענות הצדדים לעניין העמדת התביעה על היקף של 48 חודשי פיצוי, כפי מלוא תקופת הפיצוי הקבועה בפוליסה.
ראוי לציין כי דיון זה מתייתר אף לאור הנתונים שהציג התובע, ולפיהם לאחר תקופת אי הכושר לעיל המשיכה הכנסתו העודפת לעלות על הסך של 4,000 ₪.
חודש עבודה מופיע בתלוש סך ההכנסה ההפרש הנומינלי
בפועל של חודש שכר מעבודה נוספת מ – 4,000 ₪
ינואר מרץ 2009 3,737.21 ₪ 262.79 ₪
פברואר אפריל 2009 3,262.21 ₪ 737.79 ₪
מרץ מאי 2009 4,763.43 ₪ הכנסה גבוהה מהתקרה
אפריל יוני 2009 3,738.14 ₪ 261.86 ₪
מאי יולי 2009 4,476.95 ₪ הכנסה גבוהה מהתקרה
יוני אוגוסט 2009 4,234.06 ₪ הכנסה גבוהה מהתקרה
ניתן היום, ז' תמוז תשע"ח, 20 יוני 2018, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
15/05/2018 | החלטה שניתנה ע"י מיקה בנקי | מיקה בנקי | צפייה |
20/06/2018 | פסק דין שניתנה ע"י מיקה בנקי | מיקה בנקי | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | פלוני | דורון גנסין |
נתבע 1 | פלוני | מוטי ארד, אפרים חיל |