בפני | כב' השופטת לובנה שלאעטה חלאילה | |
תובעים | 1.שאדי ח'טיב 2.לארה חט'יב 3.דן למאי 4.ריקי למאי | |
נגד | ||
נתבעות | 1.אילנה גרנות 2.איריס בניסטי 3.שחר שירותי חירום בע"מ 4.כלל חברה לביטוח בע"מ 5.הכשרת הישוב חב' לביטוח בע"מ |
פסק דין |
עסקינן בתביעה כספית ע"ס של 100,000 ₪ המוגשת ע"י התובעים בגין נזקים שנגרמו לדירותיהם, כתוצאה מרטיבות ודליפת מים מצנרת הדירה השוכנת מעליהם.
הצדדים
רקע עובדתי והשתלשלות ההליכים בתיק
לבקשה צורפה חוות דעת מטעם המהנדס פיראס קאסם, שביקר בדירות התובעים ביום 19.2.2010 ומצא רטיבות חזקה, קילוף צבע, עובש, גושי בטון העומדים ליפול וטפטוף מים בחלקים שונים בדירות. המהנדס קבע כי קיים צורך דחוף לטפל ולמנוע חלחול וחדירת מים לדירות התובעים וזאת לאור המפגע הבריאותי והבטיחותי שנוצר והסכנה להתחשמלות ו/או נפילת גושי בטון.
התובעים צירפו לבקשתם גם חוות דעת שמאי שהעריך את עלות תיקון הנזקים בדירות התובעים 1 ו-2 בסך 7,200 ₪ ובדירת התובעים 3 ו-4 בסך 8,250 ₪ (לפני מע"מ). בתצהירי התובעים שצורפו לבקשה, נטען כי חוות הדעת מוגשת להמחשת הנזקים בלבד שכן נכון למועד הגשת הבקשה לסעד זמני, לא ניתן היה לאמוד את שיעור הנזק האמיתי ללא תיקון הפגם הגורם לנזילת המים.
חברת שחר הגישה לביהמ"ש ביום 20.6.2010, הודעה המתעדת את פועלה בדירת הנתבעת לאחר הדיון ובהמשך להסכמה שגובשה. בהודעה נכתב כי ביום 2.5.2010 הוחלף צינור מים חמים במטבח ומחדר שינה עד לכניסה למקלחת וביום 27.5.2010 הוחלף צינור מים קרים באזור המטבח. לשיטתה, לאחר ביצוע פעולות אלה פסקו הנזילות בדירות התובעים והרטיבות בתקרה נמצאת בשלב התייבשות. שחר הודיעה כי התיקונים בדירות התובעים יבוצעו לאחר שתהליך ההתייבשות יושלם.
לאור מחלוקת זו בין הצדדים ומאחר ולא ניתן היה לבצע את התיקונים בהסכמה, אפשרתי לתובעים להגיש חוות דעת עדכנית מטעמם, שתתייחס לגובה הנזק, לאחר שמקור הנזק תוקן ופסקה נזילת המים.
התובעים הודיעו כי הם מבקשים להסתמך על חוות דעת המהנדס מטעמם שהוגשה בתחילת ההליך והוסיפו הצעות מחיר עדכניות לתיקון הנזק בכל אחת מהדירות.
כנגד חוו"ד זו, הגישו הנתבעות 3-5 (חברת שחר וחברות הביטוח כלל והכשרת היישוב) חוות דעת מטעם המהנדס מיכאל קרבצ'יק.
המומחה תיאר את הנזקים בשתי הדירות והעריך את עלות התיקונים, כפי שיפורט בהמשך פסה"ד.
טענות הצדדים לעניין האחריות
בסיכומים, פירטו התובעים את הנזקים הנתבעים באופן הבא :
הנתבעת 1, השוכרת בדירה, הייתה מי שהחזיקה והשתמשה בדירת הנתבעת לצרכי מגורים תוך שימוש שוטף ורציף במערכות המים בדירה. שימוש זה במשך תקופה ממושכת הסב לדירות התובעים נזקים במבנה ורטיבות מתמשכת בקירות, כתוצאה מדליפת המים מחוץ לצנרת הדירה.
התובעים טענו לזלזול של הנתבעות 1 ו- 2 והתעלמות מפניותיהם ולרשלנות מצידן, אי נקיטה באמצעי זהירות סבירים למניעת והקטנת הנזק ולאחריותן בין היתר, לפי סעיפים 38 ו– 41 לפקודת הנזיקין, בהיותן מי ששלטו באופן מלא בדירה, על כל מערכותיה לרבות מערכת המים.
על בסיס טיעונים אלה, נטען כי הנתבעת 5, מכוח היותה מבטחת דירתה של הנתבעת 2, חייבת לפצותם בגין הנזקים שנגרמו עקב שימוש במתקני הדירה של הנתבעת 2 ושימוש הנתבעת 1.
אשר לאחריות הנתבעת 3, חברת שחר, נטען כי היא הגורם המקצועי מטעם הנתבעות 4 ו- 5, חברות הביטוח אשר הייתה אחראית מטעמן לתיקון נזקי המים בדירת הנתבעת והנזקים בדירות התובעים. לטענתם, חברת שחר לא טיפלה כראוי בגורם הנזק ודליפת המים מדירת הנתבעת, התרשלה בביצוע התיקון, התייחסה בזלזול מתמשך לתלונותיהם והתחמקה מאחריותה.
כלפי הנתבעת 4 נטען כי מדובר במי שחייבת כלפיהם, מכוח הפוליסות שרכשו, בכיסוי נזקים של שטפון או הצפה ממקור מים חיצוני כמו גם נזקים נלווים כגון הוצאות המומחים, שמאים ויועצים והוצאות דיור חלופי.
טענות הנתבעות בתמצית
כן טענה כי הנתבעת 3, חברת שחר, מכוח היותה הגורם המקצועי לטיפול בנזקים, היה עליה לאתר את מקור הנזילה ולהפסיקו ואם לא עשתה כן באופן מקצועי, הרי שהאחריות לכך מוטלת על כתפה.
הנתבעת טענה כי היא שיתפה פעולה באופן מלא ומיידי למציאת פתרון לבעיית הרטיבות, הזמינה בעלי מקצוע מטעם הנתבעת 3, תיאמה מועדים להגעתם והייתה פעילה ומעורבת בקידום הטיפול בבעיה. ככל שביהמ"ש ימצא לנכון להטיל אחריות כלשהי, הרי שיש להטילה במלואה על חברת שחר, בעלת הידע, המקצועיות והמיומנות לפתרון הבעיה ומי שזומנה והייתה אמורה לאתר את מקור הנזילה, להביא לתיקונה תוך זמן סביר ובכך למנוע את הגדלת הנזק.
החברה טענה כי אינה אחראית לתיקון נזקים בדירות התובעים מכוח הפוליסה או ההסכם בינה לבין כלל, הואיל ואין מדובר בנזקים שנגרמו לדירות התובעים עקב נזילה או הימלטות מים מצנרת השייכת לדירותיהם, אלא מנזקים מצנרת של דירה אחרת.
החברה טענה כי מיד לאחר הגשת התביעה אותרה ותוקנה הנזילה בצנרת בדירת הנתבעת, וטענה כנגד התנהלות התובעים שלא אפשרו לה לתקן את הנזקים בדירותיהם והתעקשו לניהול ההליכם במשך 3 שנים מיותרות וגרמו בכך להוצאות רבות.
זה המקום לציין כי בין השוכרת למשכירה התנהל הליך מקביל (ת.א. 34894-10-10), במסגרתו הוגשו תביעה ותביעה שכנגד, הנשענות על הסכם השכירות בין הצדדים. תביעתה של השוכרת שם כללה רכיב כספי ע"ס של 20,000 ₪ בגין הוצאות משפט שנגרמו לה עקב כך שנגררה להליך זה (ההליך שלפני) שעניינו נזקי שכנים (התובעים) שמקורם במושכר. באותו הליך, ובהסכמת הצדדים, ניתן פס"ד לפי סע' 79א' לחוק בתי המשפט, לאחר שעוכב הדיון בסוגיית הוצאות המשפט. בפסק הדין הובהר במפורש שהוא מתייחס למכלול המחלוקות בין הצדדים בתביעה העיקרית ובתביעה שכנגד שעניינן במערכת היחסים בין הנתבעת 1 ו- 2, למעט הסעד הנוגע להוצאות משפט להם עתרה התובעת שם (השוכרת), עקב ניהולו של הליך זה. בסעד זה עוכב הדיון עד לאחר מתן פס"ד בתיק זה.
הצדדים כאן טענו טענות שונות באשר להשלכות פסה"ד לענייננו וזה המקום להבהיר, בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים, כי אין בפסה"ד שניתן כדי להשליך על שאלת האחריות של מי מהנתבעות כאן כלפי התובעים ואין בו כדי להשליך על הודעת צד ג' שהגישה השוכרת נגד המשכירה, ואשר במסגרתה דרשה הראשונה שיפוי לכל סכום בו תחוייב, ככל שתחוייב, כלפי התובעים.
התנהלות הצדדים טרם הגשת התביעה
אין גם מחלוקת כי נזילת המים מדירת הנתבעת פסקה בעקבות התיקון שביצעה חברת שחר בחודש מאי 2010.
בעלת הדירה הגישה דו"ח ביצוע של חברת שחר (כנספח ג' לסיכומיה) ממנו עולה כי נציג החברה ביקר בדירת הנתבעת ביום 6.7.2009 והצנרת בדירה נמצאה תקינה. בדו"ח נרשם "אחרי בדיקה שבוצעה לחץ בבית לא נמצאה שום נזק בצנרת. הבדיקה תקינה".
עפ"י תצהירה (שצורף לתגובתה לבקשת התובעים למתן צו עשה), כעבור חודש ממועד הביקור של חברת שחר (8.2009) פנה התובע 3 אליה בשנית בטענה לרטיבות בדירתו והיא זימנה את חברת שחר ששלחה נציג מטעמה שזיהה בעיית איטום בחלקים שונים בדירה. בעייה זו טופלה והראייה לכך חשבוניות שצירפה, מיום 12.8.2009 בדבר איטום חדר ההורים, אמבטיה ומקלחון (נספח ד' לסיכומיה). לטענתה, מאז חודש אוגוסט 2009 הוזמנה חברת שחר למעלה מחמש פעמים נוספות, וזאת לנוכח טענות התובע 3 לרטיבות בדירתו.
השוכרת צירפה דו"ח פירוט שיחות מחברת הסלולאר, כדי להוכיח את תדירות יצירת הקשר עם בעלת הדירה, החל מחודש יולי 2009 עד מרץ 2010. בנוסף צירפה עותק מהתכתבות בדואר אלקטרוני, ביניהן בתאריכים 7.11.2009, 10.11.2009, 16.11.2009, 2.12.2009, 21.12.2009, 1.1.2010 18.4.2010 ואחרון ב- 8.5.2010).
התכתבות המיילים בין הנתבעות 1 ו- 2 מלמדת כי בחודשים דצמבר וינואר 2010, תואמו עם נציגי חברת שחר מספר ביקורים בדירת הנתבעת, במטרה לטפל או לאתר את מקור הנזק.
אחריות הנתבעות - דיון ומסקנות
מסקנת המומחה מתבססת על הממצאים בהם הבחין בשתי הדירות הנוגעות להיקף הרטיבות, מיקום וצורת הנזקים והיא מתיישבת עם הודעת חברת שחר, מיום 20.6.10, לפיה הנזילה לדירות התובעים נפסקה לאחר החלפת הצנרת בדירת הנתבעת. הצדדים חלוקים בשאלה מי מבין הנתבעות, אם בכלל, נושאת באחריות כלפי התובעים.
אחריותה של הנתבעת כלפי התובעים נשענת גם על פקודת הנזיקין ובעיקר על עוולת הרשלנות, כאשר בנסיבות דכאן חל היפוך נטל הראייה; טענתה של הנתבעת בסיכומיה כי התובעים זנחו טענתם בדבר העברת נטל הראייה, אינה נכונה ודי אם אפנה, בהקשר זה, לסע' 12 לסיכומיהם.
ענייננו בנזקי נזילת מים ואלה נכללים בהגדרת "דבר נמלט" כהגדרתו של ביטוי זה בהוראת סע' 38 לפקודת הנזיקין. אחריותו של בעל נכס לנזק שנגרם על ידי דבר מזיק ש"נמלט" מנכסו, מוסדרת בסעיף זה, אשר זו לשונו :
"בתובענה שהוגשה על נזק והוכח בה שהנזק נגרם על ידי דבר מסוכן, למעט אש או חיה, או על ידי שנמלט דבר העלול לגרום נזק בהימלטו, וכי הנתבע היה בעלו של הדבר או ממונה עליו או תופש הנכס שמתוכו נמלט הדבר — על הנתבע הראיה שלא היתה לגבי הדבר המסוכן או הנמלט התרשלות שיחוב עליה".
פסיקת בתי המשפט הכירה בתחולת סעיף 38 לפקודה בנסיבות בהן מדובר בנזקים שנגרמו כתוצאה מדליפה או הצפה. בין היתר, ניתן להפנות לע"א (ת"א) 39304-09-11 שירביט חברה לביטוח בע"מ נ' ישפאר הום טק בע"מ, בו קבע ביהמ"ש המחוזי: "סעיף 38 לפקודת הנזיקין "דברים מסוכנים" אליו מתייחסת המערערת נועד למצבים בהם הנזק נובע מדבר מסוכן או שנמלט – ובכלל זאת מים" ולדברי ביהמ"ש המחוזי בע"א (נצ') 3156/03 "עמידר" החברה הלאומית לשכון עולים לישראל נ' רגב, חברה למיפוי, מדידות ושירותי הנדסה בע"מ ואח', שם בפסקה 15 נכתב: "השופט קמא סמך את ידיו על הוראת סעיף 38 לפקודה, ודומה כי הסתמכות זו היא במקומה. אנו מדברים על מים, שעל ידי 'הימלטותם' הם עלולים לגרום נזק, ואם נמלטו ממקום, שהטירה [אחת הנתבעות בתיק – הבהרה שלי ל.ש.ח] היתה ממונה עליה ותפסה בו חזקה, כי אז עליה הראיה שלא התרשלה".
(ראו גם עא (י-ם) 4310/03 החברה לפיתוח מפעלים משחקי שלמה 1979 בע"מ נ' חברת רהיט להיט בע"מ וע"א 302/67 חב' מפ"י בע"מ נ. משק אשר אשכנזי ושות', פ"ד כ"ב (1), 211).
הנתבעת לא הציגה כל תשתית עובדתית ממנה ניתן ללמוד על פעולות תחזוקה שוטפת שנקטה ו/או על בדיקה כלשהי שנערכה על ידה לצנרת בדירה ואף לא הביאה כל נתונים לגבי מצבה ותחזוקתה עובר למקרה. הנתבעת מיקדה את טיעוניה באשר לפועלה לאחר פניית התובעים אליה בעניין, אלא שבכך לא סגי, שכן הנזק הראשוני (ואולי גם העיקרי) נגרם לפני פניית התובעים אליה.
הנתבעת 2 לא הגישה כל ראיה בדבר מועד רכישת הדירה על ידה, מועד בנייתה ומצב הצנרת והתחזוקה בה, והדבר פועל לחובתה כמי שאחראית על התחזוקה ועל מצב הדירה ומערכותיה. ברי כי על בעלים של דירה, בייחוד אם מדובר בדירה ישנה, חלה חובה לתחזק את הדירה ולדאוג למערכת צנרת תקינה בה, לרבות עריכת בדיקות תקופתיות ונקיטה בפעולות יזומות לתחזוקה שוטפת לאורך שנים. משלא הראתה הנתבעת 2 כי היא נקטה בפעולות כאלה, לא הרימה את הנטל המוטל על שכמה להראות כי לא התרשלה כלפי התובעים.
למעשה, לא הוכח – ואף לא נטען – כי הנזק בדירות החמיר ממועד התרחשות הנזק בחודש 7.09 ועד מועד החלפת הצנרת בחודש 5.10, ואם כן הרי שאין כל ראייה בתיק באמצעותה ניתן ל'כמת' את הנזקים בתקופה זו, ומכאן שיש לראות את הנזק שנגרם כנזק שאינו ניתן להפרדה ועל הנתבעת לשאת בו.
בהקשר זה אומר כי אין מקום לייחס לתובעים כל אשם תורם וטענתן של הנתבעות בהקשר זה אין ולא היה כל מקום, שכן התובעים פנות חדשות לבקרים לשוכרת ולבעלת הדירה לפתרון הבעייה ואין לומר כי השתהו בהגשת תביעתם כפי שנטען.
ואם דיני הנזיקין לא היו נותנים תרופה מספקת לתובעים, ייתכן וניתן היה לשקול חיובה של הנתבעת מכוח עילה חוקתית המצדיקה מתן תרופה עקב פגיעה בזכות הקניין, שהינה זכות יסוד של התובעים. סממנים ראשונים לנכונות עקרונית להכיר בעילה חוקתית בשל פגיעה בזכות יסוד, כבר קיימים בפסיקה בעיקר מקום בו דיני הנזיקין אינם מספקים הגנה מספקת והנטייה המסתמנת היא כי יש מקום להכיר בתרופה חוקתית עצמאית במקום שבו נפגעה זכות המעוגנת בחוקי היסוד (ע"א 9185/03 טננבוים נ' הוצאת עיתון הארץ בע"מ, פ"ד נח(1) 377 (2003)).
סיכומם של דברים - אני מחייבת את הנתבעות 2 ו- 5, ביחד ולחוד, בנזקים שנגרמו לתובעים, כפי שאלה יפורטו בהמשך.
מהראיות בתיק עולה כי נתבעת זו עברה להתגורר בדירת הנתבעת 2 פחות משנה לפני שדווח לה לראשונה על הנזילות בדירות התובעים ולטעמי אין זה סביר לדרוש משוכר נכס לתקופה קצרה כי יערוך בדיקות שוטפות לצנרת בבית ואין להטיל עליו חובה לתחזוקה של אותה צנרת, בייחוד כאשר אין כל סימנים ו/או אינדקציה לנזילה כלשהי. חובת הזהירות הנדרשת משוכר סביר, ששכר נכס במצב סביר לתקופה קצובה וקצרה, אינה משתרעת ואינה מחייבת – כך אני סבורה - בדיקות תקופתיות לצנרת, אם אין כל תלונה ו/או אינדקציה ו/או סממנים נראים לעין לקיומה של בעייה חריגה או כל בעייה המחייבת טיפול. קביעה אחרת לטעמי תרתיע שוכרים פוטנציאליים והיא גזירה שאין הציבור יכול לשאת בה.
גם לאחר שהחלה הרטיבות בדירות התובעים, לא מצאתי כל רבב בהתנהלותה של השוכרת, שכן מהמסמכים שצירפה עולה כי היא פנתה, הן בע"פ והן בכתב לבעלת הדירה, הודיעה לה אודות בעיית הנזילות וביקשה ממנה לדאוג לטיפול בבעיה. השוכרת הראתה שהיא פנתה אף בעצמה לחברת שחר ותיאמה ביקורים בדירה ואפשרה לנציגיה להיכנס אליה לביצוע הבדיקות והתיקונים הנדרשים, שנמשכו תקופה ארוכה יחסית לשכירותה בדירה.
מכאן, אני סבורה כי הנתבעת 1 עמדה בנטל המוטל על שכמה והראתה כי לא היתה כל התרשלות שתחוב בגינה כלפי התובעים ומכאן אני דוחה את התביעה נגדה וכפועל יוצא מכך את הודעת צד ג' שהגישה נגד הנתבעת 2.
עילת התביעה של התובעים כנגד שחר הינה נזיקית ולא חוזית/ביטוחית, שכן זו הגיעה לדירת הנתבעת מכוח הפוליסה שהוציאה חברת הכשרת היישוב ולא מכוח הפוליסה של כלל, הואיל והצנרת 'הפגומה' היתה בדירת הנתבעת (המבוטחת בהכשרת היישוב) ולא בדירת מי מהתובעים (המבוטחת בכלל).
בחנתי את נסיבות העניין ואת טענות הצדדים ושוכנעתי כי אין מקום לחייב את שחר בנזיקין וזאת מפני שלא הוכח לפני, במידה הנדרשת, כי היתה רשלנות שיש לחייבה בגינה. נכון הוא כי לא מעט זמן עבר עד שהופסקה הנזילה, אם כי אין בדבר בהכרח כדי להביא למסקנה כי התרשלה היא בתפקידה וכי גורם מקצועי סביר אחר יכול היה לאתר מקור הנזק/הדליפה או להביא לתיקונו/הפסקתו במועד מוקדם יותר. גילוי מקור רטיבות דורש לא אחת מספר בדיקות ואף 'ניסוי וטעייה' ואין בזמן שחלף עד להפסקת הנזילה, כשלעצמו, כדי ללמד על רשלנותה. לטעמי, ללא חו"ד מקצועית או ראייה מהימנה אחרת, לא ניתן לקבוע פוזיטיבית כי חברת שחר התרשלה בתפקידה, או כי לא התנהלה כפי שחברה סבירה אחרת היתה מתנהלת במקומה או כי התנהלה באופן לא סביר ומכאן אני סבורה כי התובעים לא עמדו בנטל המוטל על שכמם כלפיה.
בהקשר זה יש לזכור כי שגיאה או התנהגות שאינה אופטימלית אינה שקולה להתרשלות; גם אם נפלה שגיאה בפעולה כזו או אחרת שערכה חברת שחר, אין להסיק מכך מסקנה של הזנחה או של מחדל (ראו למשל בשינויים המחוייבים ע"א 935/95 רביד ואח' נ' קליפורד ואח', פ"ד נב(4) 736, בע' 767-766 ).
לאור האמור, אני דוחה את התביעה כנגד חברת שחר. כבר כאן אומר כי לא מצאתי לחייב את התובעים בהוצאותיה של שחר, זאת מפני שהתביעה נגדה נדחתה בשל חוסר עמידה בנטל ובהתחשב בכך שפסה"ד ניתן בסופו של יום ללא שמיעת ראיות בתיק.
מכאן, אני דוחה את התביעה נגד הנתבעת 4 וכפועל יוצא מכך את הודעת צד ג' שזו הגישה נגד יתר הנתבעות בתיק. גם התביעה נגד נתבעת זו נדחית ללא צו להוצאות, זאת בעיקר מפני שצירופה מלכתחילה בא לחסוך הגשת תביעה נוספת בעתיד, אילו היתה נדחית התביעה נגד 'המזיק' ובשים לב לכך שפסה"ד ניתן בסופו של יום ללא שמיעת ראיות בתיק.
ה נ ז ק
המומחה מטעם ביהמ"ש אשר בחן את נזקי הרטיבות בשתי הדירות, תיאר והעריך את עלות התיקונים בכל אחד מהחדרים, בשתי הדירות. להלן הפירוט :
בהתאם לפסיקת ביהמ"ש העליון בע"א 293/88 חברת יצחק ניימן להשכה בע"מ נ' מונטי רבי (פורסם בנבו 31.12.1988):
"משממנה בית המשפט מומחה על מנת שחוות דעתו תספק לבית המשפט נתונים מקצועיים לצורך הכרעה בדיון, סביר להניח שבית המשפט יאמץ ממצאיו של המומחה אלא אם כן נראית סיבה בולטת לעין שלא לעשות זאת. אכן עד מומחה כמוהו ככל עד - שקילת אמינותו מסורה לבית המשפט ואין בעובדת היותו מומחה כדי להגביל שקול דעתו של בית המשפט. אך כאמור לא ייטה בית המשפט לסטות מחוות דעתו של המומחה בהעדר נימוקים כבדי משקל שיניעוהו לעשות כן."
ובע"א 3134/02 עיריית רחובות נ' בוטנרו אחזקה ופיתוח (1992) בע"מ, [פורסם בנבו] (21.7.2003) נקבע כי:
"בית המשפט נדרש לעדים מומחים כדי שאלה יסייעו לו ללבן עובדות ולעכל נתונים להם דרוש ידע מקצועי, שבדרך כלל אינו נחלתו של השופט. מכאן, שהמומחים, אלה המובאים על ידי הצדדים ואלה הממונים מטעם בית המשפט, לא מתיימרים להציע מסקנה משפטית, ותחום זה היה ונותר נתון לבית המשפט, לו מסור שיקול הדעת להחליט איזו מבין חוות הדעת לאמץ, אם בכלל.
עם זאת, כאשר ממנה בית המשפט מומחה מכריע מטעמו, אך טבעי שהוא יאמץ את ממצאיו, זולת אם קיימת סיבה כבדת משקל שתניע אותו שלא לעשות זאת, שהרי לכאורה מדובר במומחה ניטראלי, נעדר עניין, וככזה אין סיבה לחשוד בו כי הוא בחר לצדד בעמדה זו או אחרת מטעמים פסולים".
מומחה ביהמ"ש התייחס לעניין זה בתשובותיו לשאלות ההבהרה, שלל אפשרות חדירת מים מהמרפסת לחדר ההורים בדירת משפחת ח'טיב וקבע כי מקורם של הנזקים הקיימים בדירות הם תוצאה בלעדית של דליפת מים מצנרת מים. לפי תשובתו "חשוב לציין כי עפ"י הממצאים שגיליתי ביום הביקור: כגון היקף הרטיבות, התפשטות בחלל הבית, מיקומה, וצורת הנזקים הקיימים, הגעתי לכלל דעה כי הנזקים הקיימים נגרמו כתוצאה של דליפה מצנרת מים ותו לא. נושא המרפסת אינו רלוונטי במקרה דנן. יתכן כי כיום יש חדירה חדשה דרך המרפסת דבר שלא היה בתקופה שביקרתי".
חוות דעת מומחה הנתבעות נערכה שנה לאחר תיקון הצנרת בדירת הנתבעת ומומחה ביהמ"ש ביקר במקום, שנתיים לאחר מכן. אם מקור הנזילה היה אחר מהצנרת, ניתן לצפות כי במשך שנה או שנתיים לאחר התיקון, בהם היתה לפחות עונת גשמים אחת, הנזילה לא הייתה נפסקת וכתמי הרטיבות בחדר השינה להורים לא היו יבשים. שני המומחים, התרשמו בעת ביקורם מסימני רטיבות יבשים בדירות התובעים והדבר מעיד כי מקור הנזקים בדירות התובעים בכלל וחדר ההורים של התובעים 1 ו- 2 בפרט, הוא צנרת בדירת הנתבעת.
זאת ועוד, הקביעה של מומחה הנתבעות כי במרפסת חדר ההורים קיימת בעיית אטימה, לא ברור על מה היא נשענת. המומחה כתב כי הנזקים בחדר ההורים מופיעים באזור מעליו יש מרפסת פתוחה והסיק ש"ברור כי יש בעיית אטימה למרפסת הזו"', אלא שהמומחה לא ערך כל בדיקה לאיטום במרפסת למרות שבמועד עריכת חוות דעתו, ניתן היה לבדוק אם קיימת נזילה מהמרפסת לחדר ההורים, שכן הצנרת בדירת הנתבעת תוקנה וניתן היה לשלול לכאורה מקור זה.
מכאן, אני דוחה את מסקנותיו של מומחה הנתבעות בעניין מקור הרטיבות בתקרת חדר ההורים בדירת משפחת חטיב.
מנגד, טענו הנתבעות כנגד היקף הנזק ועלויות התיקון שהוערכו ע"י מומחה ביהמ"ש וביקשו להסתמך על הערכת המומחה מטעמן, לפיה עלות התיקונים בשתי הדירות הינה 5,280 ₪ (ללא מע"מ).
עיון בשתי חוה"ד מלמד כי אין אפשרות להשוואה אמיתית בין חוות הדעת, שכן לעומת חו"ד מומחה ביהמ"ש הכוללת תיאור מפורט של הנזקים בכל אחד מהחדרים בדירות התובעים והעבודות הנדרשות לתיקון כל חדר, מומחה הנתבעות נקב בסכום גלובלי עבור העבודות בכל דירה ללא התייחסות ספציפית, והערכתו כוללת עלות הצבע בלבד לפי מטר מרובע שטח.
יתר על כן, חו"ד המומחה מטעם הנתבעות, אינה כוללת הערכת התיקונים בחדר השינה להורים בדירת התובעים 1 ו- 2, על אף כי הנזקים בו תוארו בחוות דעתו כ"רציניים מאוד". משנדחתה טענת הנתבעות לגבי מקור הנזק בחדר זה, יוצא כי חוות דעת זו חסרה באחד הרכיבים העיקריים בנזק בדירתם של תובעים אלה.
לאמור אוסיף כי לפי חו"ד מומחה הנתבעות, התיקונים הנדרשים בדירות התובעים הם תיקוני טיח או שפכטל בנוסף לצביעת הקירות שניזוקו. עם זאת, בהערכתו הוא נוקב במחיר המתייחס לצביעה בלבד ומכפיל מחיר זה בגודל השטח.
מנגד, מומחה ביהמ"ש פירט את כל העבודות הנדרשות לגבי הקירות שניזוקו בשתי הדירות, כפי שתואר לעיל ובין היתר, הסרת שכבות הטיח הקיימות, טיוח שכבה חדשה, וצבע סופרקריל בשתי שכבות, זאת במקומות בהם לא ניתן לבצע תיקון נקודתי (שיותיר הבדלים בין גווני הצבע). המומחה כתב כי התחשיב בחוות דעתו הושתת על מאגר מחירי תשומות הבניה של "דקל", על ניסיונו המקצועי וכי מדובר בעבודות בניה בהיקפים קטנים ולכן שיעור הרווח הקבלני הינו גבוה במיוחד (כ- 30%). לפי חוות דעתו המחירים שצוינו "מגלמים עבודות ההכנה, כיסוי הרהיטים בעת העבודה, עבודות תיקון הטיח והצבע נעשות לסירוגין ולא באופו שוטף ביום אחד".
המומחה נשאל בנוגע למחיר עלות למטר מרובע, לפי מחירון דקל, עבור הסרת טיח, ביצוע טיח וצביעת סופרקריל והשיב "ממהות שאלות אלה ניתן להסיק כי כוונת השואל כי עלויות התיקון אמורות להיות נמוכות מאוד כי מדובר בשטח קטן יחסית ומחירים נמוכים לתיקוני טיח (עשרות שקלים בודדים בלבד למטר מרובע). התשובה: במקרה דנן, אומדן הנזק מושתת בעיקרו על שעות עבודה ועבודות קומפלטים (פאושאליים) הכוללים רווח קבלני גבוה בהתחשב בהיקפי העבודה הקטנים וכי ביצוע עבודות התיקון נעשות בשלבים (מספר ביקורים של הקבלן) וכו'.. . ולכן עניין מחיר למטר אינו רלוונטי" (ההדגשה במקור). נראה כי תשובה זו של המומחה עונה על הנדרש ומשיבה לתהיות שהעלו הנתבעות בסיכומיהן בהקשר זה.
לאחר תיקון הצנרת, הגישו התובעים הצעות מחיר מעודכנות, לפיהן עלות התיקונים בדירת התובעים 1 ו -2 הינה בסך 32,000 ₪ ובדירת התובעים 3 ו – 4 בסך 17,400 ₪, סכומים העולים במידה רבה על הערכת מומחה ביהמ"ש.
מכאן, אני מעמידה את הנזק הישיר של משפחת חטיב, התובעים 1 ו- 2, ע"ס של 14,848 ₪, נכון ליום עריכת חוה"ד. (סכום הנזק המאושר + מע"מ בשיעור של 16%, כפי שיעורו במועד עריכת חוה"ד). סכום זה בתוספת הפרשי הצמדה וריבית להיום עומד ע"ס של 15,494 ₪.
הנזק הישיר למשפחה למאי, התובעים 3 ו- 4, ע"ס של 13,920 ₪, נכון ליום עריכת חוה"ד. (סכום הנזק המאושר + מע"מ בשיעור של 16%, כפי שיעורו במועד עריכת חוה"ד). סכום זה בתוספת הפרשי הצמדה וריבית להיום עומד ע"ס של 14,526 ₪.
נזק למטלטלין
לגבי המזגן העילי בחדר ההורים של משפחת ח'טיב, הבהיר המומחה מטעם ביהמ"ש כי הוא שמאי מקרקעין ולא שמאי רכוש, וכי בעת ביקורו בדירות לא דווח לו מטעם התובעים או בא כוחם על נזקים בתכולה למעט המצוין בחוות הדעת (מזגן ומדף עץ). התובעים 1 ו-2, לא הגישו ראיה המלמדת על השבתת המזגן, לא כל שכן על סיבת השבתתו ובהעדר כל אסמכתא להוכחת הנזק והקשר הסיבתי שלו, ככל שקיים, לנזילת המים שהיתה, אין מקום לפסוק פיצויים כלשהם ביחס לרכיב זו.
ירידת ערך/פיצול סעדים
הטענה בדבר ירידת ערך בדירות התובעים עקב הרטיבות הועלתה בסעיף 70.1 לכתב התביעה המקורי ובסעיף 91.1 למתוקן. אומנם לא הוגשה חוות דעת לעניין ירידת ערך הדירות, אם כי בחוות דעתם, התייחסו המומחים מטעם הצדדים, לנזקים הנטענים בשכבת הברזל המזוין, בתוך התקרה של דירות התובעים, כתוצאות מנזילות המים.
מומחה הנתבעות חלק על מסקנה זו ובחוות דעתו כתב כי "עקב נזקי מים חד – פעמיים, לא יכול להיווצר נזק לתקרת הבטון. על מנת שיווצר נזק לבטון, יש לגרום לחלודה בברזל הזיון, שאינה יכולה להיווצא מאירוע מים חד פעמי.. היווצרות חלודה בברזלי הזיון גורמת להגדלת נפח הברזל, לסדקים בטיח ולהתפררות שכבת הכיסוי של הברז עד לגילויו ולכשל..אירוע חד פעמי אינו גורם להיווצרות חלודה ולכשל. לראיה, לא רואים סדקים בטיח".
המומחה הציע לפצות את התובעים בסכום המגלם את הוצאות בדיקת מעבדת הבטון, ייעוץ קונסטרוקטיבי לאחר קבלת תוצאות המעבדה ותיקון הריצוף והתקרה במקום ממנו תילקח הדגימה. עלות הבדיקה היא בסך 6,000 ₪.
לעניין ירידת ערך הדירות - אין לפני כל ראיה לקיומה של ירידת ערך בשווי הדירות וברי כי מדובר ברכיב הטעון הוכחה פוזיטיבית. האפשרות לגרימת נזק לשכבת הבטון בתקרות, קיימת תיאורטית אך נזק זה לא הוכח, למרות שמדובר בנזק (ככל שהוא קיים) שהתגבש וניתן היה להוכיחו ע"י עריכת בדיקה מתאימה. משלא הוכח, אין כל מקום לפסיקת פיצויי בגינו. מאותה סיבה אני גם דוחה את הבקשה למתן היתר לפיצול סעדים, שכן לא היתה כל מניעה אובייקטיבית להגשת אסמכתא/הוכחה/חו"ד לעניין ירידת ערך הדירות, עקב הנזילה נשוא התביעה ואין הצדקה להטריד ולגרור את הנתבעות להליך נוסף בענין זה. משלא הגישו התובעים כל ראייה לענין ירידת הערך, למרות שהעלו את הטענה בעניינה ומשלא ערכו את הבדיקות המתאימות לבדיקת שכבת הבטון, חרף הזמן שחלף למן הוגשה חו"ד של מומחה ביהמ"ש, המשמעות היא כי ויתרו הם על טענתם בעניין ותביעתם בעניין זה נדחית.
פיצויים בגין עוגמת נפש
מטרת פיצוי זה איננה להעניש את הנתבעים, כי אם לפצות את התובעים על סבלם, כאשר גובה הפיצוי מושפע, בין היתר מגובה הפיצוי הנפסק בגין הליקוי, סוג הליקוי ועגמת הנפש הכרוכה בתיקונו.
ביצוע התיקונים ע"י שחר – סירוב התובעים
מעבר לכך, היתה מחלוקת אמיתית בין התובעים לחברת שחר בדבר היקף התיקונים שיש לערוך, עקב נזקי המים ובהודעתם של התובעים מיום 16.3.2011 טענו כנגד ממצאי חברת שחר בנוגע לתיקונים הנדרשים.
כך לדוגמא, חברת שחר תיארה את הנזקים שצריך לבצע בדירות התובעים בנקים "מינוריים", בעוד ששנתיים מאוחר יותר, תואר מצבם של חלק מהחדרים בדירות, ע"י מומחה ביהמ"ש, כ"בלתי נסבל".
ואל מול "תיקוני הצבע בתקרות" שהציעה חברת שחר לבצע, מומחה ביהמ"ש פירט לא מעט תיקונים ועבודות שצריך לבצע ובין היתר גירוד והסרת שכבת הטיח והצבע הקיים, ביצוע שכבת טיח חדשה, שפכטל בתקרה, צבע סופרקריל בשתי שכבות, זאת גם בתקרה ובחלקם העליון של הקירות שבא במגע עם התקרה.
גם ביחס לתקרה המונמכת בדירת התובעים 3 ו – 4 קיימים הבדלים, שכן בעוד חברת שחר הציעה להחליף את 6 הפלטות שניזוקי מספיגת המים, קבע מומחה ביהמ"ש שאין מקום להחליף אך ורק את הפלטות שניזוקו בהנמכת התקרה ויש להחליף את כל הפלטות, בשל הקושי למצוא פלטות דומות וזהות.
לאור המקובץ, אני סבורה כי התנהלותם של התובעים בהקשר זה היתה סבירה ואין לזקוף לחובתם סירובם לביצוע התיקונים ע"י חברת שחר.
סוף דבר
לאור קביעותיי דלעיל, הן בשאלת האחריות והן בשאלת הנזק :
א. אני מקבלת את התביעה בחלקה, נגד הנתבעות 2 ו- 5 ומחייבת אותן, ביחד ולחוד, לשלם :
לתובעים 1 ו- 2 סך 21,494 ₪, נכון להיום (נזקים מאושרים לפי חו"ד + עוגמת נפש);
לתובעים 3 ו- 4 סך של 20,526 ₪, נכון להיום (נזקים מאושרים לפי חו"ד + עוגמת נפש).
בנוסף, ישיבו הנתבעות לתובעים את האגרה בסך של 1,250 ₪ משוערכת להיום, את הוצאות המומחים (שני מומחים מטעמם + מומחה מטעם ביהמ"ש, וזאת כנגד הצגת קבלות בגין התשלום) ושכ"ט עו"ד בסך של 6,000 ₪ (כולל מע"מ).
ב. אני מורה על דחיית התביעה כנגד הנתבעת מס' 1 (השוכרת). התובעים ישלמו, ביחד ולחוד, לנתבעת 1 הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 5,000 ₪, בתוספת מע"מ כחוק. סכום ההוצאות נקבע גם בשים לב לטיעוניה של נתבעת זו, לאורך כל ההליך, כי יש לדחות את התביעה נגדה על הסף וכי לא היה מקום לצירופה מלכתחילה.
ג. אני דוחה את התביעה נגד הנתבעות 3 ו- 4 (שחר וחברת כלל), ללא צו להוצאות כאמור.
ד. הודעת צד ג' ששלחה הנתבעת 1 נדחית. כך גם הודעת צד ג' ששלחה הנתבעת 4 (כלל) נגד יתר הנתבעות בתיק. שתי ההודעות נדחות ללא צו להוצאות, הן מפני שהן היו מחויבות המציאות והן מפני שצדדי ג' הן נתבעות בתיק ובאופן כללי טיעוניהן לא חרגו מהטיעונים כנגד התביעה.
הסכומים שנפסקו ישולמו תוך 30 ימים, שאם לא כן ישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד ליום התשלום המלא בפועל.
המזכירות תמציא את פסה"ד לצדדים.
ניתן היום, כ"ז תשרי תשע"ה, 21 אוקטובר 2014, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
14/06/2010 | החלטה על בקשה של כללית, לרבות הודעה בקשה לסילוק על הסף 14/06/10 | לובנה שלאעטה חלאילה | לא זמין |
26/10/2010 | החלטה מתאריך 26/10/10 שניתנה ע"י לובנה שלאעטה חלאילה | לובנה שלאעטה חלאילה | לא זמין |
29/12/2010 | החלטה על בקשה של נתבע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה על הגשת תשובות 29/12/10 | לובנה שלאעטה חלאילה | לא זמין |
24/12/2011 | החלטה מתאריך 24/12/11 שניתנה ע"י לובנה שלאעטה חלאילה | לובנה שלאעטה חלאילה | לא זמין |
11/02/2012 | הוראה למומחה בית משפט 1 להגיש חוות דעת | לובנה שלאעטה חלאילה | לא זמין |
23/04/2012 | החלטה על בקשה של מבקש 1 כללית, לרבות הודעה הודעה לבית המשפט 23/04/12 | לובנה שלאעטה חלאילה | לא זמין |
17/07/2012 | החלטה מתאריך 17/07/12 שניתנה ע"י לובנה שלאעטה חלאילה | לובנה שלאעטה חלאילה | לא זמין |
08/08/2012 | החלטה מתאריך 08/08/12 שניתנה ע"י לובנה שלאעטה חלאילה | לובנה שלאעטה חלאילה | לא זמין |
08/08/2012 | החלטה על בקשה של מבקש 1 שינוי מועד דיון 08/08/12 | לובנה שלאעטה חלאילה | לא זמין |
09/09/2012 | החלטה על בקשה של מבקש 1 כללית, לרבות הודעה בקשה להורות למומחה מטעם ביהמ"ש לערוך בדיקה בדירת הנתבעת 09/09/12 | לובנה שלאעטה חלאילה | צפייה |
10/09/2012 | החלטה על בקשה של מבקש 1 כללית, לרבות הודעה בקשה לצרף את הדו"ח ביצוע של הנתבעת 3 10/09/12 | לובנה שלאעטה חלאילה | צפייה |
22/09/2012 | הוראה לנתבע 3 להגיש אישור פקס | לובנה שלאעטה חלאילה | צפייה |
07/01/2013 | החלטה על בקשה של מבקש 1 כללית, לרבות הודעה הודעה דחופה לבית המשפט על היעדר קבלת תגובת המומחה 07/01/13 | לובנה שלאעטה חלאילה | צפייה |
06/04/2013 | החלטה מתאריך 06/04/13 שניתנה ע"י לובנה שלאעטה חלאילה | לובנה שלאעטה חלאילה | צפייה |
30/04/2013 | הוראה לתובע 1 להגיש תשובות להבהרה | לובנה שלאעטה חלאילה | צפייה |
01/07/2013 | החלטה על הודעה מטעם הנתבעת 1 01/07/13 | לובנה שלאעטה חלאילה | צפייה |
21/10/2014 | פסק דין שניתנה ע"י לובנה שלאעטה חלאילה | לובנה שלאעטה חלאילה | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | שאדי ח'טיב | אדוארד ג'אנם |
תובע 2 | לארה חט'יב | אדוארד ג'אנם, אמנון גת |
תובע 3 | דן למאי | אדוארד ג'אנם |
תובע 4 | ריקי למאי | אדוארד ג'אנם |
נתבע 1 | אילנה גרנות | ימית בלמס |
נתבע 2 | איריס בניסטי | אמיר רוזנברג |
נתבע 3 | שחר שירותי חירום בע"מ | אהוד קלינברגר |
נתבע 4 | כלל חברה לביטוח בע"מ | עדי מיכלין |
נתבע 5 | הכשרת הישוב חב' לביטוח בע"מ | אמיר רוזנברג |
מודיע 1 | כלל חברה לביטוח בע"מ | עדי מיכלין |
מקבל 1 | אילנה גרנות | ימית בלמס |
מקבל 2 | איריס בניסטי | אמיר רוזנברג |
מקבל 3 | שחר שירותי חירום בע"מ | אהוד קלינברגר |
מקבל 4 | הכשרת הישוב חב' לביטוח בע"מ | אמיר רוזנברג |
מודיע 1 | אילנה גרנות | ימית בלמס |
מקבל 1 | איריס בנסטי |