בפני | כב' השופטת זהבה אגי, ס. נשיאה | |
תובע | 1. אילן ג'אן ע"י ב"כ עוה"ד רון שחר | |
נגד | ||
נתבעים | 1. זאב שמעון ובניו (1995) בע"מ 2. הפניקס חברה לביטוח בע"מ ע"י ב"כ עוה"ד צבי רפפורט ואח' |
פסק דין |
נסיבות האירוע
גם בטופס התביעה לקביעת דרגת נכות מעבודה שהגיש התובע למל"ל שב על גרסתו ותיאר את התרחשות האירוע בקצרה: "במהלך העבודה ופינוי מחסן להעברת מקום חדש התפוצצה נורה של פרוג'קטור גדול על יד ימין אשר גב היד נחתכה".
במענה לשאלת בית המשפט האם נהג לגרש חתולים מהמחסן או לזרוק עליהם חפצים במטרה להרחיקם, השיב בשלילה תוך שהוא מציין כי זה צער בעלי חיים.
הגב' גיטקר התייחסה בחקירתה ל"עברו של התובע" וציינה כי התובע לא אהב חתולים שהתמקמו במחסן והיה משליך עליהם דברים, אך כאשר התבקשה לציין האם הראתה אותו עושה כן השיבה בשלילה והוסיפה כי כך נאמר לה.
דיון ומסקנות
התובע שב וחזר על גרסתו למהלך העניינים, הבלתי טריוויאלי, תוך שהוא חוזר פעם אחר פעם על ההשתלשלות אשר הובילה לפגיעה בכף ידו.
אמנם, בעת ישיבת ההוכחות הוצגה גרסה נוספת שפורטה בטיוטת כתב התביעה שצורפה למכתב הדרישה אשר נשלח לנתבעת 2 ובה גרסה שונה מזו אשר הוצגה בהליך שבפניי, אולם התובע הבהיר כי גרסה זו אינה נכונה ועמד על גרסתו כפי שהיא מתוארת בתצהיר אשר הוגש מטעמו.
נוכח גרסתו המוצקה של התובע והתיאור שמסר בפרוטרוט ובדיוק פעם אחר פעם ביחס למסלול נפילתה של המנורה, הגעתי למסקנה כי יש לראותה כגרסת התובע לאירוע, בעוד שהגירסה המופיעה בטיוטה שנשלחה במצורף למכתב הדרישה, נכתבה בטרם בוררו פרטי האירוע לאשורם ע"י בא כוחו. ויוער, כי מבחינת האחריות שניתן לייחס לנתבעת לאירוע התאונה, לכאורה הגרסה המופיעה בנ/2 עשויה להיות נוחה יותר לתובע. בכל זאת, דבק בגירסה הפחות נוחה לו, לאחר שעמד על הנוסח השגוי של נ/2, דבר המהווה חיזוק לאמיתות גירסתו שהוצגה בבית המשפט.
באשר להתייחסותו של מר שמעון ליחסו של התובע לחתולים קודם לאירוע, מר שמעון מציין בחקירתו כי ידוע לו שמספר עובדים נהגו להרחיק חתולים מהמחסן, בדרך כזו או אחרת, אלא שכלל לא ידע לציין מי היו העובדים אשר נהגו כך והאם התובע אכן היה חלק מאותה קבוצה.
מכל מקום, אף אחד מעדי הנתבעות אשר התייחסו לחתול כאל גורם הפגיעה, לא ראה את התובע משליך חפץ על חתול, לא ביום האירוע ולא במועד אחר. גם גרסתה של הגב' רוזנצוויג לגבי הפטרת קללות עסיסיות כלפי החתולה שגרמה לפגיעתו בעת ההמתנה לטיפול רפואי, אין בה כדי להוכיח כי האירוע אכן התרחש בנסיבות הנטענות ע"י הנתבעות. בדומה ליתר העדים, עדה זו לא היתה עדה להתרחשות האירוע ועדותה היא בבחינת עדות שמיעה בלבד, ואינני נותנת לה משקל.
האם נסיבות האירוע מקימות חבות לנתבעות?
חובת זהירות מושגית
חובת זהירות קונקרטית
גם חובת הזהירות הקונקרטית נקבעת על-פי מבחן הצפיות. השאלה הראשונה הנשאלת היא טכנית באופיה, לאמור:נהאם אדם סביר יכול היה לצפות, בנסיבותיו המיוחדות של המקרה, את התרחשות הנזק? אם התשובה לכך שלילית, אין חובת זהירות, ואילו אם היא חיובית, נשאלת שאלה שנייה, האם אדם סביר צריך היה לצפות את התרחשותו של אותו נזק.
לטענת התובע, לא היה במחסן סולם וכאשר היה צורך להוריד ארגזים הנמצאים בגובה, והיו נוהגים לעמוד על קרטון הפוך, אלא שבזמן האירוע לא היה מקום להנחת ארגז לצורך עמידה עליו.
מנגד, טען מר שמעון כי היו במחסן סולמות ואמצעי הרמה לצורך ביצוע העבודות אולם ציין כי מאחר ובעת האירוע לא נכח במקום, אין ביכולתו לאשר כי במועד האירוע אכן היה סולם.
גרסתו של התובע בכל הנוגע לאי סדר אשר שרר במחסן כמו גם העדר ציוד מתאים להורדת ארגזים אשר היו מצויים בגובה נמצאה אמינה בעיניי. התובע לא ניסה לייפות את המציאות ולהצטייר כעובד זהיר במיוחד ותיאר כי היה נוהג לעמוד על ארגז הפוך כאשר היה צורך להוריד ארגזים שהיו מצויים בגובה. בכנותו השיב כי ביום האירוע לא עשה כן מאחר ולדבריו לא היה מקום להניח ארגז הפוך על הרצפה.
מנגד, מלבד טענתו של מר שמעון כי היו אמצעי הרמה במחסן וכן סולם, לא הובאו לעדות עובדים נוספים אשר יכולים היו לחזק את הטענה כי אכן היה סולם במקום ומר שמעון הודה כי מאחר ולא נכח במחסן בעת האירוע אין באפשרותו לאשר כי אכן היה שם סולם בעת האירוע.
בהעדר ראיות לקיומו של ציוד הרמה מתאים, התרשמתי כי בעת פינוי המחסן לא היו במקום אמצעי כאמור וכפועל יוצא מכך נאלצו העובדים וביניהם התובע, לפעול בדרכים יצירתיות ובלתי בטוחות בעליל להורדת ציוד אשר היה מצוי בגובה.
האם נתנה לעובדים הדרכה מספקת קודם לביצוע פינוי המחסן והעברת תכולתו?
לו היתה הנתבעת מנחה את עובדיה כי עליהם להסתייע בסולם או אמצעי אחר להורדת ציוד המצוי בגובה, ניתן היה למנוע את נפילת הנורה אשר התובע לא הבחין בה בעמדו על הקרקע ובכך ניתן היה למנוע את הפגיעה אשר נגרמה לתובע.
לאור האמור לעיל ומשהגעתי למסקנה כי הנתבעת לא הדריכה את עובדיה באשר לאופן ביצוע העבודה של פינוי המחסן והעברתו ולא סיפקה את הציוד הדרוש לביצוע עבודה מסוג זה, הרי שהפרה את חובת הזהירות הקונקרטית כלפי עובדיה וביניהם התובע.
35. אשם תורם
בע"א 655/80 מפעלי קירור בצפון בע"מ נ' מרציאנו ואח', וערעור שכנגד, פ"ד לו(2) 592,
603-604 נקבע:
"מגמה שהשתרשה בהלכות שנקבעו בפסיקת בית המשפט הזה, היא, כי במקרה שמדובר בתאונת עבודה, אשר בה נפגע עובד, יש לדקדק דווקא עם המעביד בכל הנוגע להטלת האחריות לתאונה ולהקל במידה רבה עם העובד בייחוס רשלנותו שגרמה או שתרמה לתאונה. היסוד הרעיוני לקביעת הלכה זו הוא בכך, שהמעביד הינו זה המופקד על המפעל או על העבודה, שבמסגרתה מצבע העובד את המוטל עליו ומתפקידו לדאוג, שתנאי העבודה ושיטות העבודה יהיו בטוחים, והעובד יודרך כראוי כיצד לבצע את מלאכתו".
באשר לייחוס אשם תורם לעובד, נקבע כי:
"נטיית הפסיקה היא להקל עם עובד בייחוס רשלנות להתנהגותו. יסודה של נטיה זו היא בעובדה שעל המעביד, אשר לו השליטה באמצעי הייצור, לדאוג לקיומם של תנאי ושיטות עבודה נאותים תוך נקיטת אמצעי הדרכה ופיקוח שיהיה בהם, ככל האפשר, למנוע נזק מעובדיו, גם כשאלה עלולים במהלך העבודה לחטא ברשלנות" [ראה: ע"א 662/89 מדינת ישראל נ' קרבון, פ"ד מה(2) 593].
36. בענייננו, התובע נפגע בעת שניסה להוריד ארגז שהיה מצוי בגובה, כאשר לא הבחין שעל גבי אותו ארגז הונחה מנורה שלא בתוך אריזה.
התובע ציין כי במקרים בהם היה צורך להוריד ארגזים מגובה ומאחר ולא היה ארגז במחסן, נהגו העובדים לעמוד על קרטון הפוך אלא שבעת האירוע לא נהג כך מאחר ולא היה מקום להניח ארגז הפוך.
הנני סבורה כי התובע יכול היה להניח כי ניסיון להוריד ארגז המצוי בגובה מבלי להסתייע באמצעי עזר כלשהו ומבלי שהוא יודע אם מונח על גביו משהו הינו מסוכן, הן בשל הסיכון שאותו ארגז אותו ביקש להוריד עלול היה לפול עליו והן בשל הסיכון לקיומו של חפץ כלשהו המונח על גבי אותו ארגז ייפול עם משיכת הארגז, סיכון אשר התממש.
לו היה התובע מסתייע אפילו בכסא, הרי שבעת העמידה על גביו יכול היה, מן הסתם, להבחין במנורה החשופה אשר היתה מונחת על גבי הארגז ובכך היתה עשויה להימנע הפגיעה. התובע בחר לנהוג בצורה חפוזה ופזיזה ומבלי לנסות ולהסתייע בגורם עזר כלשהו ובכך תרם תרומה של ממש לפגיעה אשר נגרמה לו.
בהקשר זה יצוין כי גם אם תפקידו של התובע היה נהג משאית ורק מדי פעם נדרש לסייע במחסן, כפי שטען התובע, אין בכך כדי להקל עמו בכל הנוגע לשאלת אשמו, הן מן הטעם שכבר עבד בעבר במחסן וזו אינה הפעם הראשונה והן מן הטעם שההבנה שיש צורך להסתייע בכסא או גורם הגבהה אחר הינה טריוויאלית ואינה מבוססת על היכרות קודמת של אופי העבודה במחסן.
לאור האמור לעיל וחרף המגמה להקל עם העובד בייחוס רשלנות להתנהגותו הגעתי למסקנה כי בנסיבות העניין, אין זה ראוי להתעלם מהתנהגותו הפזיזה והרשלנית של התובע, אשר תרמה להתרחשות האירוע.
לפיכך, אני קובעת כי לתובע אשם תורם בשיעור של 20% לקרות האירוע.
37. פגיעת התובע והנכות הרפואית
התובע נפגע בכף ידו הימנית מרסיס מנורה שהתנפצה. ממקום האירוע פונה התובע לבית חולים בילינסון, שם נבדק ואובחן כסובל מחתך באספקט דורסלי מעל מסרק III אשר נתפר.
ביום 11.9.08 אושפז התובע בשל קרע של גיד מיישר והוא עבר ניתוח לתפירת הגיד.
38. מטעם התובע הוגשה חוות דעתו של ד"ר בלומברג, מומחה בתחום האורטופדי. ד"ר בלומברג קבע כי לתובע נותרה צלקת מכערת ורגישה וכן מגבלת כפיפה פסיבית באצבע 3 וחולשת מיישרי אצבעות 3,4 כשהפעלתם כרוכה בכאב.
ד"ר בלומברג קבע את שיעור נכותו של התובע כדלקמן:
ד"ר בלומברג מציין כי לחילופין ניתן היה לקבוע שיעור נכות זהה בגין קישיון של אצבעות 4 ו-5.
39. מטעם הנתבעים הוגשה חוות דעתו של פרופ' אנגל, מומחה לכירורגיה של היד. פרופ' אנגל קובע כי פציעת הגיד המיישר תוקנה בניתוח וכי הגיד מתפקד בצורה קרובה למושלמת. לדעתו, נותרה הגבלה קלה בטווחי התנועה של האצבע אשר הוערכה על ידו כנכות בשיעור 10% לפי תקנה 42 (2) ד' I.
מאחר והתאונה הינה תאונת עבודה, עמד התובע בפני ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי. ועדה רפואית אשר בדקה את התובע ביום 26.11.09 קבעה כי כתוצאה מהפגיעה באירוע נותרה לו נכות בשיעור 10% בגין קיומה של צלקת עם הפרעה תפקודית בגיד המיישר לפי תקנה 75 (1) (ב) לקנות המל"ל.
הועדה ציינה כי קביעת נכות הן עבור הצלקת והן עבור הפגיעה הגידית מהווה כפל נכות. הועדה ציינה כי עיינה במכתבו של ד"ר בלומברג וקבעה כי מאז בדיקת התובע על ידו, חל שיפור במצבו המתואר של התובע.
40. הצדדים ויתרו על חקירת המומחים.
המומחים מטעם הצדדים אינם חלוקים סביב העובדה שלתובע נותרה הגבלה בתנועות האצבע עקב פציעת הגיד המיישר, אולם הם חלוקים על גובה הנכות בגין מגבלה זו.
בדיקת המומחה מטעם הנתבעות בוצעה למעלה משנה לאחר שהתובע נבדק ע"י המומחה מטעמו ויתכן מאוד כי הסיבה לפערים בקביעות המומחים היא חלוף הזמן והשינוי שחל במצבו של התובע, כפי שקובעת גם הועדה הרפואית של המל"ל בפרוטוקול מיום 26.11.09 ולפיה חל שיפור במצבו של התובע לעומת המצב בעת בדיקתו עי" המומחה מטעמו.
41. לפיכך, הנני מאמצת את קביעתו של פרופ' אנגל וקובעת כי לתובע נכות רפואית בשיעור 10% בגין ההגבלה הקלה בטווחי התנועה של האצבעות.
42. באשר לצלקות אשר נותרו לתובע מעל המסרק השלישי, שני המומחים מתייחסים לקיומן של צלקות אלא שהמומחה מטעם הנתבעת מציין כי מדובר בצלקות עדינות באורך של 5 ס"מ ואינו קובע נכות בגינן.
בהקשר זה יצוין כי הנכות שנקבעה ע"י המל"ל בשיעור 10% הינה בגין צלקת עם הפרעה תפקודית.
43. לאחר עיון בקביעות השונות הגעתי למסקנה כי לנכותו הרפואית של התובע תתווסף נכות בשיעור 5% בגין הצלקות, כאשר נכות זאת מתייחסת רק לפן האסטתי, והמרכיב התפקודי נלקח בחשבון במסגרת הנכות האורטופדית.
בהקשר זה יוער כי קביעת הועדה הרפואית ולפיה קביעת נכות הן עבור הצלקת והן עבור הפגיעה הגידית מהווה כפל נכות, נבעה מכך שהנכות אשר נקבעה ע"י הועדה בגין הצלקת נקבעה כפי שציינה הועדה גם נוכח ההפרעה התפקודית בגיד המיישר ומכאן שלא היה מקום לדעת הועדה לקבוע נכות נוספת ונפרדת בגין הפגיעה הגידית.
44. סיכומו של דבר, לתובע נותרה נכות רפואית בשיעור 10% בגין הפגיעה הגידית הגורמת להגבלה קלה בתנועת האצבעות ונכות אסתטית בשיעור 5% בגין צלקות.
45. נכות תפקודית
התובע, בעל השכלה תיכונית חלקית עבד עובר לאירוע כנהג משאית ומחסנאי והשתכר 7,090 ₪ ברוטו בממוצע לחודש (לפי שכר רבע שנתי במל"ל). שכר זה צמוד להיום עומד על כ- 7,900 ₪ במעוגל.
התובע הצהיר כי בהעדר תעודת בגרות עסק עובר לאירוע בעבודות פיזיות בלבד, אשר אינן מצריכות השכלה כלשהי.
לאחר פגיעתו באירוע ובתום תקופת אי הכושר, החל התובע לעבוד בחברת ניו אוטו בע"מ המנוהלת ע"י אחיו, בתפקיד של מוכר, יועץ ומתקין מערכות איתור ברכבים ושכרו עמד על 6,146 ₪ בממוצע לחודש, שכר נמוך משכרו עובר לאירוע. התובע מצהיר כי עבודה זו אינה עבודה פיזית ואינה מצריכה הרמת משאות.
בהעדר השכלה או הכשרה מקצועית כלשהי ולאור העובדה כי התובע עסק בשנים שקדמו לתאונה בעבודות שונות הכוללות מאמץ פיזי, ברמה כזו או אחרת, הנני סבורה כי יש לנכותו הרפואית של התובע בגין ההפרעה בגיד המיישר וההגבלה בתנועות האצבעות, השפעה תפקודית על כושרו של התובע לעבודה ובמיוחד לעבודה בעלת אלמנטים פיזיים. בהקשר זה יוער כי אין בעובדה שהתובע השתלב בעסק המנוהל ע"י אחיו אשר אינו כולל עבודה פיזית כדי לשנות מהמסקנה בדבר השפעת הנכות הרפואית על כושרו של התובע לעבודה, שכן ככל שהתובע לא ימשיך להיות מועסק ע"י אחיו, יאלץ למצוא עבודה התואמת את השכלתו וניסיונו, ומרבית הסיכויים שתהיה זו עבודה בעלת אלמנטים פיזיים בדרגת קושי כזו או אחרת.
גם הירידה בשכרו של התובע לאחר האירוע מצביעה על ההשלכה שיש לנכותו על יכולתו למצוא עבודה התואמת את כישוריו ועל פוטנציאל ההשתכרות שלו.
יחד עם זאת מאחר וקודם לאירוע עבד התובע כנהג משאית, יש ליתן משקל לעובדה שרישיון הנהיגה של התובע על משאית לא נשלל עקב המגבלה הגופנית, כך שבפועל וחרף המגבלה הגופנית ממנה הוא סובל והקשיים הנלווים אליה יכול התובע להמשיך ולעבוד בעיסוקו ערב האירוע.
לאור האמור לעיל הגעתי למסקנה כי נכותו התפקודית של התובע זהה לנכות הרפואית האורטופדית, ושיעורה 10%. באשר לנכות בגין הצלקות, כפי שציינתי לעיל, מדובר בנכות אסתטית שאינה בעלת השלכה תפקודית.
46. סיכומו של דבר, נכותו התפקודית של התובע הינה בשיעור 10%.
47. הפסדי השתכרות לעבר
הפסדי שכר מלאים
כתוצאה מפגיעתו באירוע שהה התובע בתקופת אי כושר עד ליום 30.4.2009, דהיינו במשך 8.5 חודשים.
עבור תקופה זו נפסק פיצוי בגין הפסדי השתכרות מלאים, לפי שכרו עובר לתאונה, צמוד להיום וכולל ריבית מאמצע התקופה בסך 78,785 ₪.
48. הפסדי שכר חלקיים
התובע שב לעבודה בחודש 09/10 ושכרו עמד על סך ממוצע של 6,146 ₪ ברוטו. שכרו נמוך משכרו עובר לאירוע.
נוכח הירידה המוכחת בשכר, הנני פוסקת לתובע פיצויים בגין הפסדי שכר חלקיים לעבר, לפי נכותו התפקודית, בצרוף ריבית מאמצע התקופה בסך 32,730 ₪.
49. הפסדי השתכרות לעתיד-
משהגעתי למסקנה כי נכותו של התובע בעלת השלכה תפקודית נוכח היותו עובד בעיקר בעבודות בעלות מרכיב פיזי ובהעדר הכשרה כלשהי, יש לפסוק לתובע פיצוי לעתיד בהתאם לחישוב אקטוארי.
הפיצוי בגין הפסד השתכרות לעתיד עומד על סך 157,310 ₪.
50. עזרת הזולת
התובע טוען בתצהירו כי בעקבות פגיעתו נזקק לעזרת אשתו וכי מדובר בעזרה חריגה מהעזרה הסבירה הניתנת ע"י בני משפחה.
נוכח אופי פגיעתו של התובע והניתוח לתפירת גיד אשר עבר כחודש לאחר האירוע, כמו גם תקופת אי הכושר הממושכת, הגעתי למסקנה כי התובע אכן נזקק לעזרה מוגברת בחודשים שלאחר האירוע וכי מדובר בעזרה החורגת מהסביר והמקובל בין בני משפחה ומשכך היא ברת פיצוי.
באשר לעתיד, התרשמתי כי יש בנכותו של התובע כדי להקשות בביצוע פעולות שונות וכי הוא יזדקק לעזרת הזולת גם בעתיד.
לאור האמור לעיל אני פוסקת לתובע פיצוי גלובלי בסך 20,000 ₪ בגין הצורך בעזרת הזולת בעבר ובעתיד.
51. הוצאות רפואיות והוצאות נסיעה
עסקינן בתאונת עבודה, ועל כן כל ההוצאות הרפואיות, לרבות הוצאות נסיעה לטיפולים רפואיים היו צריכים להיות מכוסים על ידי המל"ל, ואין לפסוק בגינם פיצוי.
52. כאב וסבל
מהתיעוד הרפואי עולה כי סבלו של התובע בגין הפגיעה נמשך מספר רב של חודשים והוא אף נזקק לניתוח מתקן של הגיד, לאחריו אושפז למשך 4 ימים. תקופת אי הכושר הממושכת בה שהה מלמדת גם היא על סבלו המתמשך של התובע אשר לא שב למסלול חייו הרגיל במשך תקופה ארוכה. בהתחשב בנסיבות המתוארות ובנכות לצמיתות שנותרה לתובע, אני פוסקת לתובע פיצוי בסך 75,000 ש"ח בראש נזק זה.
53. ניכויים
מסכום הפיצויים יש להפחית 20% נוכח אשמו התורם של התובע וכן לנכות את מלוא תגמולי המל"ל ששולמו בגין דמי פגיעה, קצבת "נכה נזקק" ומענק הנכות.
על היתרה יתווספו הוצאות משפט בגין אגרת בית המשפט וחוות דעת רפואית, וכן שכר טרחת עו"ד בשיעור 23.4%.
המזכירות תשלח לב"כ הצדדים עותק מפסק הדין.
ניתן היום, ז' טבת תשע"ג, 20 דצמבר 2012, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
26/10/2010 | הוראה לבא כוח תובעים להגיש הגשת תחשיבי נזק | זהבה אגי | לא זמין |
26/10/2010 | הוראה לבא כוח נתבעים להגיש הגשת תחשיבי נזק | זהבה אגי | לא זמין |
06/12/2010 | הוראה לבא כוח נתבעים להגיש הגשת תצהירים | זהבה אגי | לא זמין |
06/12/2010 | הוראה לבא כוח תובעים להגיש הגשת תצהירים | זהבה אגי | לא זמין |
26/12/2010 | החלטה מתאריך 26/12/10 שניתנה ע"י זהבה אגי | זהבה אגי | לא זמין |
12/01/2011 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה לבית משפט 12/01/11 | ירון בשן | לא זמין |
30/06/2011 | החלטה על בקשה של נתבע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה על הגשת תצהירים 30/06/11 | זהבה אגי | לא זמין |
11/04/2012 | החלטה על בקשה של תובע 1 הזמנת עדים 11/04/12 | זהבה אגי | לא זמין |
31/07/2012 | הוראה לנתבע 2 להגיש סיכומים | זהבה אגי | לא זמין |
06/09/2012 | החלטה מתאריך 06/09/12 שניתנה ע"י זהבה אגי | זהבה אגי | לא זמין |
20/12/2012 | פסק דין מתאריך 20/12/12 שניתנה ע"י זהבה אגי | זהבה אגי | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | אילן ג'אן | שחר רון |
נתבע 1 | זאב שמעון ובניו (1995) בע"מ | צבי רפפורט |
נתבע 2 | הפניקס חברה לביטוח בע"מ | צבי רפפורט |