בפני | כב' סגנית הנשיא, השופטת אילת דגן | |
תובע | עובד יוסף ת.ז 048245559 ע"י ב"כ עו"ד ד.אלטמן | |
-נגד- | ||
נתבעים | 1.אברהם אליקשוילי (ניתן פסק דין) 2.יצחק גיל פלדמן 3.עו"ד מרצל קדם 4.עו"ד ויסאם אלטואפשי 5.לשכת רישום מקרקעין - חיפה |
פסק דין |
התביעה, והנפשות הפועלות וטענות התובע
הנתבע 2 – מר יצחק גיל פלדמן (להלן: "פלדמן"), שיתף פעולה, לפי הטענה, עם אליקשווילי, קיבל לחשבונו הפרטי חלק מהכספים שניתנו ע"י התובע כהלוואה, התחייב להעמיד את דירתו הפרטית כבטוחה לפרעון ההלוואה ואף רשם הערת אזהרה לטובת התובע.
הנתבע 3 – עו"ד מרצל קדם (להלן: "עו"ד קדם"), עבד בשיתוף עם אליקשווילי, גייס למענו, לפי הטענה, אנשים תמימים שונים על מנת שיעבירו כספים לאליקשווילי כמלווים, העמיד לרשות אליקשווילי את משרדו, סייע לו והיה הרוח החיה מאחורי הסכם ההלוואה נשוא התביעה. כן טוען התובע כי עו"ד קדם ייעץ להם משפטית לפני החתימה על ההסכם, באופן שהסתמכו עליו, וייעץ להם לאחר הפרת ההסכם, עצות שגויות ומטעות במכוון, הכל על מנת לחלץ עצמו ולהתנער מאחריותו.
הנתבע 4 – עו"ד ויסאם אלטואפשי (להלן: "עו"ד אלטואפשי"), עו"ד מחיפה, שאישר בחתימתו, לפי הטענה, חתימת מזויפת שנחזתה להיות חתימת התובע על בקשה לביטול הערת האזהרה שרשם פלדמן על דירתו כבטוחה להלוואה.
הנתבעת 5 – לשכת רישום המקרקעין חיפה, מחקה את הערת האזהרה על סמך החתימה המזויפת, מבלי שביצעה בדיקות סבירות ובכך התרשלה וגרמה לאיבוד הבטוחה על דירת פלדמן.
עו"ד אלטואפשי הכחיש מצידו כי חתם על המסמכים וטען כי יגיש תלונה במשטרה, תלונה, שלמיטב ידיעת התובע, לא הוגשה עד היום.
ביום 09/11/11 הגישו התובע ואשתו תלונה במשטרה נגד כל הנוגעים בדבר וקובלנה בלשכת עורכי הדין נגד עו"ד קדם.
טענות ההגנה
במסגרת תצהיר שהגיש בתביעה דנן מטעמו של עו"ד קדם (הוגש וסומן נ/6) טען כי בעבר פנה לעו"ד קדם שיכין לו טיוטה בנושא מתן הלוואות. ע"פ הצהרתו בעסקה נשוא התביעה עו"ד קדם כלל לא היה מעורב ורק אִפשר לו להשתמש בחדר הישיבות במשרדו ללא נוכחותו וזאת בשל ההכרות המוקדמת ביניהם. לטענתו הגב' סכנין פנתה אליו בעניינו של התובע לאחר ששמעו על העסקה שביצע אתה וביקשו גם לעשות הסכם באותה רוח. בניגוד לנטען ע"י התובע, כל המשא ומתן בעניין ההסכם בוצע מול הגב' סכנין.
לבקשת התובע, הוא זה שחתם על כתב ההתחייבות עם שמו של מר פלדמן ואישר את החתימה ע"י שימוש בחותמת של עו"ד אלטואפשי. מר פלדמן כלל לא היה מודע לרישום הערת האזהרה על דירתו. משהתקרב מועד פרעון ההלוואה של התובע נתקל אליקשווילי בקשיים ולא יכול היה לפרוע אותה. הגב' סכנין הודיעה לו כי בני הזוג רוצים להגיש תלונה במשטרה והוא הסביר לה כי אם יעשו כן תתגלה העובדה שרשם הערת אזהרה על דירת פלדמן ללא ידיעתו והיא זו שהציעה שימחק את הערת האזהרה.
תצהיר פלדמן הוגש וסומן נ/5.
הוא מודה כי מדי פעם העביר באמצעות מכשיר הפקסימיליה של משרדו, לבקשת אליקשווילי, הודעות ובקשות שונות לתובע. הוא עשה זאת מתוך יחסי חברות הדוקים עם התובע ויחסי היכרות אליקשווילי, הא ותו לא. ביחס לרשלנות בניהול התביעה, לטענתו הודיע לתובע כי לא יוכל לייצגו בתיק והפנה אותו לעו"ד מינגלגרין. כתב התביעה והבקשות להטלת עיקול הוגשו והוכנו על ידה. הוא נענה לבקשת התובע ואשתו לשמש איש קשר בלבד בינם לבין עו"ד מינגלגרין נוכח קושי שהעלו בפניו להשיג אותה טלפונית.
עו"ד קדם, תמך טענותיו בתצהיר שלו (הוגש וסומן נ/8) ותצהיר מר אליקשווילי כאמור לעיל.
מטעם לשכת רישום המקרקעין תצהיר הגב' בת שבע בן ארוש (הוגש וסומן נ/2) וגב' שירי יעקב (הוגש וסומן נ/1) עובדות הלשכה לעניין נוהל הרישום.
דיון והכרעה
אוסיף כי יש לראות בחומרה יתרה את התנהלותו של נתבע 3 עו"ד מרצל קדם בשים לב למעמדו ועיסוקו כעורך דין.
ולהן אפרט;
התביעה נגד הנתבע 2 - פלדמן
"לאחר שגירסה זו עמדה במבחן החקירה הנגדית אין מנוס מהמסקנה לפיה התגלו סתירות בגירסה, נמצאו אי התאמות ומדובר בגירסה הלוקה בהעדר פירוט, כפי שיפורט להלן.
באשר לטענה לפיה החתימה על כתב ההתחייבות מזויפת, לא ידע הנתבע להסביר מדוע לא פנה לעו"ד ויסאם כדי לברר כיצד הוא אישר את חתימתו מבלי שהופיע בפניו. התברר כי המבקש לא הגיש תלונה במשטרה על זיוף. כידוע, זיוף אינה מילת קסם הפותחת בפני מי שמבקש רשות להתגונן את שערי בית המשפט. כך בפרט כאשר הטענה מועלית לראשונה במסגרת בקשה לביטול פסק דין שניתן כדין.
התברר כי המבקש לא דייק בלשון המעטה בסעיף 7 ו' לתצהירו, כאשר טען כי מעולם לא חתם על מסמך כלשהו, המאפשר רישום הערת אזהרה על הדירה. כאשר הוצג למבקש נסח טאבו עדכני לפיו נרשמה הערת אזהרה ביום 22.8.11, כחודשיים לפני חתימתו על התצהיר, על הדירה לטובת מ.אמיר הכרמל פיננסים בע"מ, אישר המבקש כי הערה זו נרשמה כדין. המבקש הסביר כי לא הזכיר הערה זו במסגרת תצהירו כיוון שהתכוון רק להערות שנרשמו לפני הדיון בתיק זה. לא ניתן לקבל הסבר שכזה כאשר הוא מובא מפיו של מבקש מיוצג.
המבקש בחר שלא להשיב בכתב לאמור בתגובת התובע בכל הנוגע לקשר הממושך בין המבקש לבין אברהם. אמנם הטענות העובדתיות שבתגובה לא נתמכו בתצהיר אך צורפו לתגובה פסק דין והחלטה שיש להם רלוונטיות לעניין זה. רק בחקירתו הנגדית נזכר המבקש לספר כי הוא מכיר את אברהם מזה כ – 10 שנים כאשר במשך שבע או שמונה שנים עשה אברהם שימוש בחשבונו הפרטי של המבקש כדי לעקוף את ההגבלה שהוטלה על חשבונו של אברהם. המבקש עשה כן רק לאחר שהופנה לפרוטוקול של חקירה נגדית בדיון בפני כב' השופט עמית, שם הודה לפי הנטען כי העמיד את חשבון הבנק הפרטי שלו לרשותו של אברהם כדי שיעשה בו שימוש לצרכיו" (עמוד 7 לפרוטוקול, שורות 9 – 30). (אברהם המוזכר בהחלטת הרשם הוא אברהם אליקשווילי- הערה שלי- א.ד).
עדותו של פלדמן מגלה טפח ומכסה טפחיים. הנסיון של פלדמן להרחיק עצמו מאליקשווילי לא צלח לאחר שמהעדויות עולה בבירור כי בין אליקשווילי ופלדמן מערכת היחסים הדוקה במשך שנים, ושיתוף פעולה שפלדמן ניסה להסתיר.
עדותו של פלדמן מגומגמת, אינה עקבית ורצופה סתירות, כך ולמרות שמהראיות שלפניי עולה כי השניים שיתפו פעולה בעבר כשמשך 8 שנים, במהלכן עשה אליקשווילי שימוש בחשבון הבנק של פלדמן מאחר וחשבונו שלו היה מוגבל, (וכך גם הצהיר פלדמן בפני כב' הרשם זיתוני), כשנשאל בדיון לפניי, האם העמיד את חשבון הבנק לרשות אליקשווילי ענה כי אינו זוכר זאת (עמוד 54 שורות 1-2).
וראו עמוד 56 שורות 24-32 וההמשך בעמוד 57 שורות 1-4:
ש. זה באמת שימש לפרוע חוב על רפי ביהם?
ת. כן.
ש. עמ' 7 שורה 33 עד עמ' 8. תסביר לי מה פתאום אברהם אליקשווילי מקבל הלוואה מרפי ביהם, ואתה נדרש להחזיר אותה, ולא סתם להחזיר אותה, גם למכור בשביל זה את הבית.
ת. לא הייתה לי בררה, כי היה עיקול על הדירה, הייתי חייב ל...
ש. אבל העיקול היה של רפי ביהם למה אתה צריך לשלם חובות של רפי ביהם?
ת. זה נכון, אבל ככה זה היה.
ש. מה באמת גרם לך למכור את הבית ולשלם 400,000 ש"ח?
ת. אין אין זה החובות שנוצר והייתי צריך לשלם את זה.
ש. אתה יודע למה נרשם העיקול של רפי ביהם על הבית שלך?
ת. לא.
ש. כי נתת לו שקים בחתימתך. למה נתת לו שקים?
ת. לא יודע.
ש. מקריא לעד שורות 19 ואילך, בעמ' 7, אנחנו צירפנו לתצהיר שלנו, של הלקוחות שלי אישור הפקדה על 50,000 ש"ח לחשבון בבנק איגוד. יש אפילו תצהיר של אליקשווילי שאמר לקדם להפקיד אצלך. מה קרה לאותם 50,000 ש"ח?
ת. מה קרה להם? זה שהם נכנסו לחשבון זה נכון. זה חשבון שלי. הוא היה חייב לי גם כמה כספים, ואז אני משכתי את הכסף הזה.
ש. אתה לקחת את הכסף הזה אליך?
ת. כן.
ש. את כל 50,000 ש"ח משכת אליך?
ת. כן.
התביעה נגד הנתבע 3, עו"ד מרצל קדם
לבסוף הוכח כי עו"ד קדם התרשל בייצוג התובע לאחר הפרת ההסכם ואולי לא בהתרשלות מדובר אלא בנסיון מכוון להסיט את האש ממנו ובכך להחמיר את מצבם של התובע, תוך הצגת מצג כי הוא מסייע להו כחבר ולמעלה מחובתו.
תפקידו של עו"ד קדם בחתימה על הסכם ההלוואה
א. מערכת היחסים בין התובע לעו"ד קדם לפני הסכם ההלוואה
ש. בעבר אתה הענקתם להם ייעוץ משפטי.
ת. כן.
ש. באיזה עניינים.
ת. רכישת דירה פעם אחת ואי זכייה בהשתתפות הגרלה למגרשים לבנייה, רכישת דירה של הבן שלהם וייעוץ בעקבות תאונה קלה שעבר הבן בחו"ל ונפצע מה הזכויות שלו על פי פוליסת הביטוח. יכול להיות שהיו ייעוצים נוספים.
ש. הם גם שילמו לך שכר טרחה.
ת. רק על עסקאות הדירות. על הפוליסת ביטוח לא ולמיטב זכרוני עם הגרלת המגרש גם לא, אני לא זוכר זה היה לפני שנים.
"מה דינו של עורך-דין המייצג לקוח פלוני ביחסיו עם מי שאינו לקוחו אלא צד שכנגד פלוני - האם כלפי פלוני זה מוטלת על עורך הדין חובה כל שהיא? היהא אחראי כלפי זה מטעם כלשהו ועל-פי עילה כלשהי, אם יתברר שכתוצאה מהטיפול בעניין לקוחו ולמען לקוחו הסב נזק לאחר? חבות חוזית לא תיתכן, שכן לא נקשרו יחסים כאלה ביניהם, אולם תיתכן גם תיתכן חבות בנזיקין. יפים לעניין זה, כיום כבעבר, דברי מ"מ הנשיא השופט חשין, לאמור: 'חובותיו של עורר-הדין אינן כלפי מרשהו בלבד. הוא חב חובות מסוימות גם כלפי יריבו וגם כלפי הציבור' (עמ"מ 3/56, 4[17], בעמ' 837).
ובהמשך, בעמוד 471:
"ראינו, אפוא, מקורה של החבות ברשלנות של עורך-דין כלפי מי שאינו לקוחו. מידתה של אותה חבות, ומתי היא מתגבשת, כבר תלויה בנסיבות העובדתיות של כל מקרה ומקרה. דומה שאין טעם ואין מקום לקבוע לעניין זה כללים נוקשים. אולם, להבנת הדברים ניתן להדגים קיומה של רשלנות מהסוג הזה בדוגמאות מספר שעמד עליהן המלומד עו"ד בר-שלום, במאמרו הנ"ל, בעמ' 486-495.
למשל, עורך-דין, העורך צוואה למען לקוחו, ובשל עריכה רשלנית היא נפסלת, אפשר שיחוב על כך גם כלפי נוחלי אותה צוואה. ניתן גם להעלות על הדעת חבות של עו"ד כלפי ידיד שאינו לקוח, בשל עצה שנתן לו בשיחה ידידותית כביכול (ההדגשה שלי א.ד)
היטיבה לתאר זו מערכת יחסים זו, אשת התובע בעמוד 34 שורות 6-8 :
ש. אם אני מבין נכון, אתם לא פניתם לעו"ד קדם בבקשה לקבל טיפול משפטי וייצוג של עורך דין?
ת. לא ביקשנו אבל קיבלנו. הוא לא רק חבר, הוא גם עורך דין.
ובהמשך בעמוד 40 שורות 19-25
ש. היחסים שלכם עם קדם הם רבי שנים?
ת. יותר מ-40 שנה. אנו חברים.
ש. הוא ייעץ לכם בעבר בכל מיני דברים משפטיים?
ת. כן.
ש. כשנכנסתם לסיפור של ההשקעה, האם נכון להניח שלא רק הידידות שלכם עם עו"ד קדם אלא גם העובדה שהוא עו"ד נסכה בכם בטחון, נכון?
ת. נכון.
ש. אמנם זה לא היה במסגרת חוזה לשרותים משפטיים ביניכם, אבל הוא עו"ד וראה את המסמכים ולכן הייתם יותר רגועים?
ת. נכון.
וכן עדות התובע בעמוד 44 שורות 28-31 ועמוד 45 שורות 1-4
ש. לא פנית למרצל שיהיה עורך דין שלך, אלא פנית אליו כי חשבת שהוא מייצג את האיש שעושה איתך עסקה?
ת. לא. אני פניתי למרצל ומרצל ברגע שאמר ל י "עובד אני מכין את הסכם ההלוואה, את השטרות" אני כבר נרגעתי ואמרתי "הנה, מרצל עושה את כל העבודה, הוא עורך דין". בלי להגיד שהוא מייצג אותי או לא מייצג אותי. אתה לא יודע מה היו הקשרים בינינו. ברגע שמרצל אמר לי, אני עשיתי מה שהוא אמר לי.
ש. ולא שאלתי אותו מי האיש שלוקח את הכסף, מה התנאים?
ת. שום דבר. לא עניין אותי כלום.
ובהמשך שורות 13-16
ש. ואתה חשבת שמרצל מנהל את העניינים.
ת. ככה זה נראה לי בהחלט. כל שאלה הוא ישר נתן תשובה.
ש. איזה שאלות שאלת את מרצל?
ת. כמה כסף, כמה חודשים ההלוואה, מתי מקבלים את הכסף.
ב. ניסוח הסכם ההלוואה, השימוש במשרד עו"ד קדם, והאינטרס הכלכלי של עו"ד קדם
ש. סעיף 4 לתצהירך אתה אומר שהכנת לו טיוטה להסכם הלוואה, כמה שילם לך.
ת. הוא לא שילם לי.
ש. אז מה הרווח.
ת. הרווח היה בעסקאות שהוא הפנה אלי בעסקאות מקרקעין ונזיקין.
ש. והטיוטה הזו שימשה גם להסכם הלוואה בין אליקישווילי לתובע.
ת. בדיעבד הסתבר לי שכן.
ש. סעיף 3 לתצהירך אתה כותב שידוע לך שהנתבע 1 עושה הלוואות בשוק האפור ואתה נותן לו להשתמש במשרדך איך אתה יודע שהוא עשה עסקאות בשוק האפור.
ת. אחרי שהוא עשה עסקה עם תמיר נודע לי. אני לא יודע מתמיר או אליקישווילי יכול להיות שמשניהם.
ש. למה אתה מגדיר את זה כשוק אפור.
ת. שזה הלוואה חוץ בנקאית.
ש. כמה שנים אלקישוולי מהשוק האפור השתמש במשרד שלך.
ת. כמה שנים? בערך משנת 02 עד 05 משהו כזה.
ובהמשך, עמוד 70 שורות 19-26
ש. אני מבין שגם הוא העביר פקסים מהמשרד שלך, לא הפריע לך שיצאו פקסים ממשרדך בשמך ובשם עו"ד פלדמן עבור השוק האפור?
ת. אפשר לחשוב לפי השאלה שהמשרד שלי שימש כנקודת פקסים לכל הלווים, המשרד שלי שימש לשליחת פסקים של רבקה ועובד וכמו שהוא שימש כמשרד שרפי ביהם בא ושלח פקסים וזו מן הטעם שהם היו חברים קרובים שלי.
ש. לחברים אני מבין אבל המלווה בשוק האפור אני לא מבין.
ת. מלווה בשוק אפור זה עבירה פלילית? אז הוא מלווה בשוק אפור. עובדה שלא נשלח אף פקס חוץ מרבקה ועובד.
ש. מפנה לסעיף 4 לתצהירך – בכל ההלוואות השתמשת בטיוטת הסכם הלוואה שהכין לך עו"ד קדם?
ת. ביקשתי ממנו טיוטא ריקה, בלי שמות, רק את הנוסח כדי שאוכל למלא. צילמתי את זה והשתמשתי בזה להלוואות.
ש. כמה שכ"ט שילמת לו עבור הטיוטא הריקה?
ת. לא שילמתי לו.
ש. מה, הוא עובד בחינם?
ת. לא. היו בינינו קשרי ידידות והוא נתן לי נייר קטן.
ש. נכון שאתה מפנה אליו לקוחות?
ת. לפעמים.
ש. ומה התמורה שאתה מקבל?
ת. קיבלתי יחס טוב ונתן לי לשבת במשרד שלו.
ש. איזה שרותים קיבלת במשרד שלו. פקסים שלחת?
ת. כן, שלחתי פקסים.
ובהמשך עמוד 62 שורות 7-8
ש. הדפיסו לך מסמכים במשרד של קדם?
ת. לא משהו מיוחד. אם רציתי בקשה קטנה, היה נותן, אך לא משהו שקשור להלוואת.
ש. למה הוא צריך לפרוע את החובות שלך?
ת. תמיר וזמיר ביקשו ממנו לסייע, והוא סייע.
מהמקובץ עולה תמונה עגומה של שיתוף פעולה עסקי, גלגולי כספים בהם היה מעורב אליקשווילי בסכומי עתק (למעלה ממיליון ₪ ע"פ עדותו) והעמדת משרדו של עו"ד קדם לעיסוק אליקשווילי העוסק בהלוואות חוץ בנקאיות. עו"ד קדם הכין לאליקשווילי טיוטה כדי שימלא אותה תוכן, ונתן לו את ארשת המכובדות, הרצינות, וההגינות בהעמידו את משרדו לרשותו. אני דוחה בשתי ידיים את הטענה הבלתי מהימנה כי העמיד את המשרד אך לא ידע מה נעשה בו אבל גם אילו הייתי מאמינה שלא ידע, הדבר חמור לא פחות שכן עו"ד קדם הוא שאפשר למצער, ותוך עצימת עיניים, את ההתנהלות שכללה זיופים, תוך שנתן את חסות משרדו לפעילות, טעה והטעה.
הוראות ועצות בדבר ביצוע הסכם ההלוואה שניתנו ע"י עו"ד קדם
הוראות בדבר העברת הכספים
ראו עדות עו"ד קדם בעמוד 72 שורות 15-25:
ש. מפנה אותך לסעיף 11 לתצהירך, אתה אומר שאליקישוולי לאן להעביר את הכסף,לאן אמר להעביר את הכסף.
ת. לחשבון של חוה סכנין וחלק לחשבון של פלדמן.
ש. אז ידעת על החשבון של פלדמן.
ת. על עובדה זו ידעתי.
ש. אני אומר לך שהעברה לחווה סכנין היתה ביום 22.5 זה 10 ימים לפני שהעברת לתובע את הסכם ההלוואה עם חתימה של אליקשווילי זה היה ביום 1.6. מפנה אותך לסעיף 11 לתצהירך שוב למה הצהרת שהעברת הכספים היתה לאחר הסכם ההלוואה
ת. אני לא חולק על המועדים. כאשר הכנתי את התצהיר ככה חשבתי, אחרי שראיתי את המסמכים אז קודם היתה ההודעה והעברת המסמכים נעשתה לאחר מכן. זה לא אומר מתי בפועל בוצעה העסקה. אני לא יודע.
וכן, עדות אליקשווילי בעמוד 64 שורות 16-19:
ש. מפנה לסעיף 18 לתצהירך – הסכם ההלוואה נחתם על ידך ואתה היית הלווה, אז למה הוראה לתובע להעביר 250,000 ₪ לחווה נמסרה ע"י קדם? לא מספיק שהוא משרת לך שרותי משרד?
ת. אז מה? אז אסור לו לעשות טובה לאדם שהוא מכיר שנים?
העדויות מדברות בעד עצמן וכל המוסיף גורע.
נסיבות דרישת הבטוחה הנוספת
ת. לא ביקשנו שעבוד דירה, אלא ביקשנו בטוחה. מרצל הציע את בטוחת הדירה.
ש. וזה הניח את דעתכם?
ת. כן.
ש. שאלתם את עו"ד קדם שאלות?
ת. לא שאלנו, אבל הוא אמר ואני זוכרת את המילים "למען ההגינות אני רוצה להגיד לכם שיש משכנתא על הדירה הזו". אני זוכרת שבעלי שאל אם הדירה ממושכנת, הוא אמר שהמשכנתא לא גבוהה ואם צריך נממש, ויתכן שעוד מישהו ירשם, והסכמנו. הוא גם הסביר לנו מה זה הערת אזהרה מבחינה משפטית.
ש. עו"ד קדם הסביר לכם שיתכן ועוד מישהו ירשם?
ת. כן, הוא הסביר ואנו הסכמנו, כי זה סכום גדול.
וכן ראו עדות התובע בניין הבטוחה (והן בעניין האמון בעו"ד קדם) :
ש. מתי הועבר לך הסכם ההלוואה?
ת. אחרי שבוע עד 10 ימים, לא זוכר בדיוק, צלצל אלי עו"ד קדם ואמר לי שהסכם ההלוואה זה 300,000 ש"ח ולא 250,000 ש"ח וביקש שאעביר עוד 50,000 ש"ח לבנק אגוד בחיפה לחשבון של מישהו בשם פלדמן ואמר שהוא שולח לי את הסכם ההלוואה ואת השטרות ועוד כמה דברים ואז אמרתי לו שאני מבקש בטוחה נוספת כי דיברתי עם פרידה ואמרנו "אם חס וחלילה קורה משהו למרצל, אין למי לפנות" אז עו"ד קדם ישר אמר שיש לו בטוחה, יש דירה ויתנו לי הערת אזהרה, הוא הסביר לי מה זה ושיהיה קשה למכור את הדירה אם לא אסכים. הוא אמר שזו בטוחה שהיא בסדר גמור.
ש. האם שאלת בין מי לבין מי יהיה הסכם ההלוואה?
ת. לא שאלתי כלום. ברגע שקדם אמר לי שהוא מכין את הסכם ההלוואה ושולח לי.
ש. כעו"ד קדם שלח לך את הסכם ההלוואה, איך זה היה?
ת. זה היה בפקס.
ש. זה היה חתום ע"י הצד השני?
ת. כן. אני לא חתמתי כי זה נשאר אצלי. קראתי ברפרוף כי זה לא עניין אותי ברגע שזה מרצל.
ראשית, פסק הדין הוגש ואוזכר לראשונה ע"י עו"ד קדם במסגרת סיכומיו, ומכאן שמהווה ראייה חדשה שלא התרתי צירופה.
שנית, עסקינן בפסק דין שאינו מזכיר את התובע, התובע אינו חלק מההליך שהתנהל שם, ולא נקבע דבר בענייננו, כשממילא פסק דין בהליך אזרחי, אינו בגדר ראיה בהליך אחר ומהווה עדות שמיעה.
שלישית, ולמעלה מן הצורך, עיינתי בפסק הדין ובקביעותיו של כב' השופט פרידמן ולא מצאתי כי יש בו להשליך על התביעה שלפניי. (בתביעה שם הגב' סכנין תובעת את דוד טמיר, אליקשווילי ואדם נוסף בשם זמיר פז, בטענה כי טמיר, שותפו של אליקשווילי, שידל אותה ליתן את ההלוואות. טמיר נתבע כאיש הקשר ושותפו של הנתבע 2, ששידל את התובעת (לטענתה) להשקיע את הכספים. התביעה נגד זמיר, מבוססת על שטר חוב שנטען כי הינו מזויף, בגין הלוואה שלטענת סכנין ניתנה לו).
בעניין זה, מה שעולה מפסק הדין שם, לפי עדויות הצדדים כולם, היא מעורבותו של עו"ד קדם (כפי שמכונה בפסק הדין עו"ד ק) בעסקאות ההלוואה וראו סעיף 15 לפסק הדין:
"לגופו של עניין אישר דוד כי הוא ואשתו נמנים על אותה חבורה חיפאית אליה הצטרפה התובעת. עו"ד ק', אחד מחברי הקבוצה, ייצג את אליקשווילי והוא זה שהכיר אותו לדוד, סיפר לו על פעילותו העסקית בתחום ההלוואות בריבית והמליץ להלוות לו כספים. חברים נוספים מאותה הקבוצה, כולל עו"ד ק', היו גם הם, לדבריו, שותפים להלוואות בריבית. בשנת 2003 הצטרפה התובעת לקבוצה באמצעות עו"ד ק', ובמסגרת המפגשים שהתקיימו התנהלו שיחות על אליקשווילי, פעילותו והעסקאות שביצעו עמו חברי הקבוצה"
רביעית, המסקנות לעיל ביחס לחבות הנתבעים 1-4 לא מתבססות על עדותה של הגב' סכנין, והתובע הרים את הנטל למעלה מהנדרש, גם מבלי להזקק לעדותה.
לסיכום אני קובעת כי היה זה עו"ד קדם שרקם את העסקה, לרבות סכומה, הורה לאן להעביר את הכסף והמליץ לרשום הערת אזהרה על דירה השייכת ללקוח של קדם והיתה חלק מעזבון שעו"ד קדם טיפל בו בעבר. הוא פעל במסגרת יחסי עורך דין לקוח וחלות עליו כל נורמות ההתנהגות שבדין. הוא הפר את חובת הזהירות והאמון.
הייעוץ המשפטי לאחר הפרת ההסכם
תביעה בגין רשלנות מקצועית בייצוג בפני בית המשפט- כללי
לעניין ראו פסיקתו של כב' השופט חשין, עמ"מ 9/55 עו"ד פלוני נ' יו"ר וחברי המועצה המשפטית, פ"ד י' 1720, בעמ' 1730 (1956) "היחס שבין עורך-דין ללקוחו מיוסד על אמון בלי מצרים. הלקוח הוא לרוב הדיוט בענייני המקצוע והוא סומך על עורך הדין כי יילחם לו באמונה וכי יגן על זכויותיו במיטב כישרונו ויכולתו".
ביחס לבחינת טענת הרשלנות בגין ניהול משפט, ראו סקירה נרחבת וממצה של הספרות והפסיקה בעניין, בפסק דינה של כב' השופטת תמר בר-אשר צבן ב תא 1315-09 שלמה סומך נ' יעקב פודים עו"ד (פורסם בנבו, ניתן ביום 20/06/13): "יש לזכור כי בחינת טענת רשלנות נגד עורך-דין בשל אופן ניהול משפט, "אינה פשוטה עיונית, ובודאי קשה מאד להוכחה, וכדי שתתקבל, טעונה היא מובהקות יתרה. על מנת לקבל את התביעה, על בית המשפט לשים עצמו בנעלי המותב אשר דן בתיק שלגביו נטענת הרשלנות, ולבחון באופן היפותטי כיצד היה מתפתח המשפט", אילו נהג עורך הדין בדרך אחרת מזו שבה נהג (ע"א 9022/08 מגורי-כהן נ' עו"ד משה קמר [פורסם בנבו] (2010) כבוד השופט א' רובינשטיין, בפסקה כ'). "מהלך היפותטי זה אינו פשוט במישור הראייתי, ומבחינות מסוימות גם במישור המדיניות הציבורית. מהותה של התביעה הנזיקית היא הטענה, כי ראוי היה להגיע לתוצאה שונה מזו שהגיעה אליה הערכאה שדנה בתביעה המקורית בהליך מתאים" (שם, פסקה כ"א. ההדגשות במקור). טיעונים מעין אלו, "למעשה... עשויים לחייב ניהול המשפט המקורי מחדש בהליך תביעת רשלנות". מטעמים אלו הוסיף שם בית המשפט כי "סוף דבר, תביעות מסוג זה מרבות התדיינויות, עלולות להביא לקביעות שיפוטיות סותרות – ובסופו של דבר פוגעות באמון הציבור בבתי המשפט. במקרים מסוימים עלולים אנו להיות צופים בתיאטרון האבסורד במירעו, אם יאפשרו אותו בתי המשפט ויש לקוות כי לא יעשו כן" (שם).
קשיים ראייתיים כאמור, ובעיקר הקושי להוכיח כי אלמלא הרשלנות המיוחסת הייתה תוצאת פסק הדין בהליך הקודם שונה, מונעים ברוב המקרים את האפשרות להוכיח כי עורך הדין שנגדו הוגשה התביעה אמנם התרשל. כך גם מונעים קשיים אלו את האפשרות להוכיח כי ישנו קשר סיבתי בין התוצאה "המזיקה" של פסק הדין לבין הרשלנות (שם, וכן בפסקאות כ"ח עד ל"א). זאת במיוחד גם לאור נטל ההוכחה הכבד המונח על כתפי הטוען לרשלנותו של עורך הדין בעת ניהול ההליך הקודם. כפי שנקבע בעניין זה, "בהקשר זה על התובע הנטל להוכיח כי אלמלא התרשלותו של עורך-הדין תוצאת פסק-הדין הייתה משתנה לטובתו (...). זהו נטל כבד מבחינה ראייתית, שכן כל מי שהתנסה בהליכי משפט יודע כי אין לדעת בוודאות את תוצאותיהם של הליכים משפטיים עד למתן פסק-דין חלוט, ואין לדעת כיצד היו נראים פני הדברים לו התנהלו ההליכים באופן שונה" (ע"א 989/03 חוטר ישי נ' חיננזון, פ"ד נט(4) 796 (2005), כבוד השופטת (כתוארה אז) מ' נאור, בפסקה 28). רשלנות בכלל ורשלנות נטענת בניהול משפט בפרט, איננה נבחנת על-פי מבחן התוצאה, בראייה שלאחר מעשה, אלא יש לבחון את הדברים בעת התרחשותם ובעת ניהול ההליך (ע"א 3580/06 עיזבון חגי יוסף נ' מדינת ישראל [פורסם בנבו] (2011), כבוד השופטת א' פרוקצי'ה בפסקאות 81 ו-125 וכן שם, בפסק-דינה של כבוד השופטת א' חיות).
קושי נוסף הטמון בהוכחת רשלנות של עורך-דין בניהול משפט, נובע מכך שאפילו יוכח כי עורך הדין טעה בשיקול דעתו, אין די בכך כדי להוכיח שהתרשל. שכן לא כל טעות בשיקול דעת תחייב ברשלנות. כך בין השאר, נקבע בעניין זה בע"א 4707/90 אלברט מיורקס נ' חברת ברנוביץ נכסים והשכרה בע"מ, פ"ד מז(1) 17 (1993) (כבוד השופט מ' חשין, בפסקה 19):
"יתר-על-כן: עורך-דין – כמוהו כרופא – עשוי לשגות, אך לא כל טעות בשיקול-דעת תחייבו ברשלנות. ובלשונו של השופט ח' כהן בע"א 735/75 רויטמן נ' אדרת ואח', [פורסם בנבו] בעמ' 80:
'גם עורך-דין סביר ונבון ומלומד יכול ויטעה בשיקול-דעתו: אם לשופט בשר ודם מותר לטעות, לעורך-דין לא כל שכן. החובה המוטלת על סניגור כלפי לקוחו אינה שלא לטעות בשיקול-דעתו: החובה היא לשקול דעתו כמיטב יכלתו וידיעתו.
וכן הם דבריו של השופט ד' לוין בע"א 37/86 מ' לוי ואח' נ' י' י' שרמן ואח';[פורסם בנבו] המאירי נ' מ' לוי ואח' וערעור שכנגד, בעמ' 465-464:
'אמור מעתה – עורך-דין חב חובת זהירות והפעלת מיומנות סבירה בטפלו בענייני לקוחו בייעוץ, בייצוג ובכל דרך שהיא. מובן שמידתן של אלה רבה, אם לא החלטית, אך עם זאת לא כל כישלון של עורך-דין ייתפס כהפרת החובה, שכן למרות הטלת חובות אלה, שהן רחבות למדיי, מכירים עדיין בכך, שלא ניתנה תורת עריכת הדין למלאכי השרת; גם הם עלולים לטעות בשיקול דעת. טעות כזו אין בה לחייב עורך-דין ברשלנות'".
ומן הכלל אל הפרט ולענייננו,
עדותה זו עומדת בסתירה לראיות והעדויות בתיק מהן עולה כי עו"ד קדם הוא ששילם את האגרה בגין התביעה, והוא זה שערך את כתב התביעה והבקשות לאישור עיקול ובעניין זה ראו ת/12 במסגרתו העביר עו"ד קדם את כתבי בית הדין לפני העברת הייצוג למינגלגרין, וכן את ת/13 ת/14 ות/15 במסגרתם הועברו גם כתבי בית הדין המתוקנים.
עו"ד קדם אף הצהיר כי הוא זה שעדכן את התובע על הנעשה בתיק לאחר שנוצר קושי להשיג את עו"ד מינגלגרין לטענתו כחבר ולא כעו"ד (וראו סעיפים 19-20 לתצהירו), כך שידע על ההחלטות שניתנו והסיבות לדחיית הבקשה. ואני מקבלת את טענת התובע לפיה עו"ד קדם הוא שניהל את התיק לאמיתו של דבר כשעו"ד מינגלגרין שמשה אך עלה תאנה.
עיינתי בשתי בקשות העיקול שהוגשו, לרבות בהחלטתה של כב' השופטת עדוי בערעור על דחיית הבקשה הראשונה לעיקול.
ביחס לבקשת העיקול הראשונה, פשיטא כי עו"ד סביר יודע כי עליו לכלול את בעל הנכס שאותו רוצים לעקל כצד להליך, וראו החלטת כב' השופטת עדוי בר"ע שטרחה לציין, כי "תמוהה בעיניי עמדתו של המערער שבחר לא לצרף את הבעלים של הדירה כצד נוסף לתביעה ולבקשת העיקול".
מחדל זה אמנם תוקן בבקשת העיקול המתוקנת, אך זו לא הסיבה היחידה בגינה נדחתה הבקשה. הבקשה נדחתה גם נוכח העובדה כי על פי הסכם ההלוואה הבטוחה היחידה שניתנה היא שטר בטחון מטעם אליקשווילי, ונוכח אי הוכחת הקשר לכאורה, בין כתב ההתחייבות לבין אישור בדבר רישום הערת האזהרה.
אני סבורה כי לו היה נטען בבקשה שהועברו 50,000 ₪ מכספי ההלוואה לפלדמן, עובדה שהייתה ידועה לעו"ד קדם, שכן הוא זה שנתן את ההוראה בדבר העברת הכספים, הבקשה הייתה מתקבלת ובבחירתו לא לציין זאת בבקשה השנייה למצער התרשל ואלי במכוון, ומנע מהתובע, אפשרות להיפרע, לפחות חלקית, בגין ההלוואה שנתן.
סוף דבר, התובע הוכיח כי, למצער, הנתבע 3 אחראי בהתרשלותו לנזק שנגרם להם , שיכול היה להמנע אלו מלא חובותיו כעורך דין סביר.
התביעה נגד הנתבע 4, עו"ד אלטואפשי
כפי שעולה מעדותו של עו"ד אלטואפשי, משהתברר לו כי חתימתו זויפה, הוא לא טרח לפנות למשטרה ולהתריע כי נפל קורבן להתחזות ובכך למנוע מקרים נוספים של זיוף ובחר שלא להתעמת עם אליקשווילי, לקוחו באותה עת. וראו עדותו בעמוד 79 שורות 1-10.
ש. הגשת תלונה משלך?
ת. לא.
ש. הלכת לטאבו להגיד שמישהו משתמש בחותמת מזויפת שלך?
ת. סברתי שאין לי מעמד לגשת לטאבו כי אני לא מייצג אחד מהצדדים.
ש. הלכת ללשכת עורכי הדין להגיד להם שמישהו משתמש בחותמת שלך?
ת. לא.
ש. אתה יכול להציג את החותמת בה אתה משתמש עכשיו?
ת. מציג את החותמת וחותם על דף. יש לי עוד חותמת במשרד, וזו לא בדיוק אותה חותמת.
ש. פנית לאליקשווילי ואמרת לו שהובא לידיעתך שהוא משתמש בחותמת שלך ושיפסיק?
ת. לא.
לצורך הוכחת תביעתו, גם התובע יכול היה להגיש חוות דעת בשאלה מי חתם בטופס הבקשה לביטול ההערה בחתימה הנחזית להיות של עו"ד אלטואפשי ולא לחכות שהצד השני יוציא את הערמונים מהאש עבורו.
אם הטענה היא כי עו"ד אלטואפשי חתום על הבקשה היינו אימת חתימה של מי שבכלל לא הכיר ולא הופיע בפניו, הרי שמדובר במרמה לשמה. תזה שכזו לא הוכחה אלא נשארה ספקולציה בעלמא שכן עדותו של עו"ד אלטואפשי לפיה לא אימת כל חתימה- לא הוזמה בכל דרך וכנגדה לא הוגשה ראיה אחרת. ודוק: בטענה בדבר מרמה הנטל מוגבר ומגיע כמעט לנטל במשפט הפלילי, ונטל כזה וודאי לא הורם.
אם הטענה, לעומת זאת, היא לעוולת הרשלנות, הרי שמלבד התרשלות ונזק, יש להוכיח את הקשר הסיבתי בין שני אלה. בעניננו, הטענה המזוקקת מתמצית בכך שבדיעבד (ולא בזמן אמת) גילה עו"ד אלטואפשי כי מאן דהו זייף את חתימתו. אם כוונת התובע היא כי יש התרשלות בכך שלא דווח למשטרה (שאגב עומדת בסתירה לעדותו של עו"ד אלטואפשי לפיה מסר עדות במשטרה, לאחר שהתובע הגיש תלונה ועל כן ובמצב זה לא היה צורך בהגשת תלונה נוספת),הרי שהדבר אירע לאחר שהנזק כבר נגרם, ועל כן לא הוכח קשר סיבתי בין הנזק לבין ההתרשלות (שאף היא לא הוכחה כדבעי).
ודוק: טענת הזיוף עליה נודע לעו"ד אלטואפשי בדיעבד מתייחסת הן לבקשה לרישום הערת אזהרה והן למחיקה כך שאם הבקשה לרישום מזויפת גם היא ופלדמן לא חתם ועו"ד אלטואפשי לא חתם, כי אז מלכתחילה לא קמה לתובע הזכות לרישום בטוחה לטובתו על דירת פלדמן וגם מטעם זה אין קשר סיבתי בין נזקי התובע להתרשלות עו"ד אלטואפשי בכך שלא הגיש תלונה למשטרה. אוסיף אף כי התובע לא הצביע על אינטרס כלשהו לעו"ד אלטואפשי או תמורה שעשויה לגרום לו לסכן את רישיונו ולהגיש ללשכת רישום מקרקעין מסמכים מזויפים.
לפיכך הנטל נגד נתבע 4 לא הורם ודין התביעה נגדו להדחות.
התביעה נגד הנתבעת 5
הבקשה התקבלה והערת האזהרה נרשמה.
ביום 19/04/09 הוגשה בקשה לביטול אותה הערת האזהרה. בקשה זו נחתמה לכאורה ע"י התובע ואומתה ע"י עוד אלטואפשי, בקשה זו התקבלה והערת האזהרה בוטלה.
ככל שלא מתעורר חשד לזיוף חתימות, כלומר כשאימות החתימות נראה תקין על פניו, על לשכת רישום המקרקעין לבצע את הרישום.
וראו ע"א 38571-10-11 זוהר יעקב נ' לשכת רישום המקרקעין ת"א (ניתן ביום 06/03/13 בו נקבע כי כאשר אימות חתימה נראה תקין רשאית לשכת רישום המקרקעין לרשום מכוחו את הפעולה המבוקשת ללא דרישת מסמכים נוספים: "לשכת הרישום מצווה מכוח החוק לזהות צדדים שלא התייצבו בלשכת רישום המקרקעין באמצעות אימות חתימה בידי עורך דין (כיום, תקנה 14 בתקנות המקרקעין (ניהול ורישום), תשע"ב – 2011 (להלן: "תקנות תשע"ב"); בשעתו תקנה 16 בתקנות המקרקעין (ניהול ורישום), התש"ל – 1969), ולא על דרך של השוואת חתימות. ודוק, כאשר אימות חתימה זה נראה תקין (וזהו המצב בענייננו) רשאי הרשם לרשום על בסיסו את המכר, ללא דרישת מסמכים נוספים (וזאת אף על פי שכיום מוקנית לו הסמכות לדרוש מסמכים כאלו מכוח תקנה 14(ו) בתקנות תשע"ב)" (ההדגשה שלי א.ד).
מעוולים במשותף
הערה- במסגרת הסיכומים הודיע הנתבע 2 להודיע כי ביום 7/12/15 קיבל צו כינוס נכסים במסגרת תיק פש"ר 61791-10-15. עם זאת לא ביקש דבר באופן אופרטיבי. (ואף לא הגיש את ההחלטה, שכבר היתה בידיו עובר לסיכומים, כפי שצריך היה לעשות).
אני קובעת כי ככל שאכן קיים נכון להיום צו כינוס נכסים במסגרתו ניתן צו לעיכוב כל ההליכים מכל סוג שהוא נגד נתבע 2, בהתאם לסעיפים 20(א) ו-22(א) לפקודת פשיטת הרגל [נוסח חדש], התש"ם-1980 הרי שדין התביעה נגדו להמחק באופן שנתבע 3 יישא בכל החיוב במלואו.
ניתן היום, כ"ה אייר תשע"ו, 02 יוני 2016, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
28/03/2011 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה 28/03/11 | ניר זיתוני | לא זמין |
05/05/2011 | החלטה על בקשה של נתבע 2 מחיקת כותרת 05/05/11 | ניר זיתוני | לא זמין |
02/06/2011 | החלטה על בקשה של נתבע 2 מחיקת כותרת 02/06/11 | ניר זיתוני | לא זמין |
19/06/2011 | פס"ד בהעדר בר"ל כנגד הנתבע 1 | ניר זיתוני | לא זמין |
22/06/2011 | החלטה על בקשה של נתבע 2 מחיקת כותרת 22/06/11 | ניר זיתוני | לא זמין |
08/09/2011 | פסק דין מתאריך 08/09/11 שניתנה ע"י ניר זיתוני | ניר זיתוני | לא זמין |
30/10/2011 | הוראה לבא כוח תובעים להגיש תגובה | ניר זיתוני | לא זמין |
12/12/2011 | החלטה על בקשה של נתבע 2 ביטול החלטה / פס"ד 12/12/11 | ניר זיתוני | לא זמין |
21/12/2011 | החלטה על בקשה של נתבע 2 מתן החלטה /פסיקתא 21/12/11 | ניר זיתוני | לא זמין |
30/05/2012 | החלטה על בקשה של נתבע 2 ביטול החלטה / פס"ד 30/05/12 | ניר זיתוני | לא זמין |
04/06/2012 | החלטה מתאריך 04/06/12 שניתנה ע"י ניר זיתוני | ניר זיתוני | לא זמין |
03/09/2012 | הוראה לבא כוח תובעים להגיש תצהיר | אילת דגן | צפייה |
07/03/2013 | החלטה מתאריך 07/03/13 שניתנה ע"י אילת דגן | אילת דגן | צפייה |
14/04/2013 | החלטה מתאריך 14/04/13 שניתנה ע"י אילת דגן | אילת דגן | צפייה |
10/06/2013 | הוראה לבא כוח תובעים להגיש תצהיר | אילת דגן | צפייה |
15/10/2013 | הוראה לבא כוח תובעים להגיש תצהיר | אילת דגן | צפייה |
03/03/2014 | הוראה לנתבע 2 להגיש תצהיר | אילת דגן | צפייה |
02/06/2016 | פסק דין שניתנה ע"י אילת דגן | אילת דגן | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | עובד יוסף | דניאל אלטמן |
נתבע 1 | אברהם אליקישוילי | |
נתבע 2 | יצחק גיל פלדמן | וליד אבו אל ניל |
נתבע 3 | מרסל קדם | שמעון איל |
נתבע 4 | ויסאם אל-טואפשי | אלפרד סאדר |
נתבע 5 | לשכת רישום מקרקעין - חיפה | איתן לדרר |