לפני כבוד השופט יחזקאל קינר | |
בעניין: פקודת פשיטת הרגל ובעניין: סלמאן אל עברה (להלן "החייב") | |
המבקש: | יניב משה אינסול (נאמן) |
נגד | |
המשיבים: | 1.כונס נכסים רשמי תל אביב 3.סאן בלוק בע"מ 5.סמור מוחמד |
החלטה |
הנאמן עתר להורות כי הרישום של חברת סאן בלוק בע"מ (להלן: "חברת סאן בלוק") ע"ש אלעברה אמיר (להלן: "אמיר"), בנו של החייב, הוא רישום פיקטיבי וכי הבעלות האמיתית בחברה היא של החייב, ולפיכך מוקנית לנאמן. כפועל יוצא מכך נטען כי העברת המניות בחברה ביום 19.4.12 מאמיר למר סמור מוחמד (להלן: "סמור"), בעוד החייב מצוי בהליך הפש"ר בטלה מעיקרה (להלן: "הבקשה הראשונה").
לאחר שמיעת ראיות בבקשה זו והגשת סיכומים, ובטרם ניתנה בה החלטה, עתר הנאמן בבקשה נוספת להורות כי הרישום של חברה נוספת, אי.אס.די שיווק בלוקים בע"מ (להלן: "חברת אי.אס.די") על שם גב' אשהב דימה, גרושתו של החייב (להלן: "דימה"), אף הוא רישום פיקטיבי, וכי החברה היא בבעלות בלעדית של החייב, ומכוח זאת, הבעלות בה מוקנית לנאמן (להלן: "הבקשה השניה"). אף בבקשה זו נשמעו ראיות וסיכומי הצדדים.
הרקע להגשת הבקשות
טענות הצדדים בבקשה הראשונה
טענות הנאמן
טענות החייב
טענות אמיר
טענות סמור
דיון והכרעה בבקשה הראשונה
החייב חוזר באותו תצהיר על כך שהחברה שהוקמה בשנת 1995 הייתה חברת אמיר בלוקים וכי חלקו במניות אותה חברה הועבר לאשתו ננה (להלן: "ננה") ממנה נפרד עוד בשנת 2000. החייב מוסיף כי בשנת 2001 הקימה ננה חברה בשם אמיר תעשיות ומוצרי בניה בע"מ (להלן: "חברת אמיר תעשיות") שעסקה בשיווק ומכירת חומרי בניין וכי לא היה לו קשר לחברה זו. לדבריו, חברת אמיר בלוקים נקלעה לקשיים ונמכרה לסמור (יצוין כי החייב לא הזכיר בבקשת פשיטת הרגל וגם לא בתצהיר ממאי 2012 הקמת חברה נוספת על ידו בשנת 1993, שהוא בעל מניותיה היחיד, בשם אמיר מפעלי בלוקים בע"מ, שעוד תוזכר בהמשך, ואף היא צברה חובות).
החייב ציין כי רוב האנשים שהוקלטו על ידי החוקר הכירו אותו עוד מתקופת היותו הבעלים של חברת אמיר בלוקים, ומאחר שהוא עובד כאיש מכירות בחברת סאן בלוק, סברו כי הוא הבעלים של חברת סאן בלוק. החייב ציין גם כי לא ידע על העיסקה לרכישת מניותיו של סמור בסאן בלוק על ידי בנו אמיר, וכי הדבר נגד את האינטרסים שלה וגם את טובת הבן, שכן החברה בקשיים וסמור רצה להיפטר ממנה, ולכן פנה לסמור בבקשה לבטל את ההסכם וכך היה כשמניות חברת סאן בלוק חזרו לסמור ב-19.4.12.
האני עקל זאיד – בעלים של חברת הבניה האני טאוור, לקוחה של חברת סאן בלוק. לא מצאתי בתמליל ההקלטה ובעדותו בבית המשפט אישור לטענות הנאמן בדבר בעלותו של החייב בחברה. תשובותיו בשיחה המוקלטת היו מהוססות, אמר שאינו מכיר את בעל הבית, ואינו זוכר את השם, לאחר מכן אמר שזוכר סלמאן וביקש להוסיף "אבל" אך נקטע על ידי החוקר. בעדותו בבית המשפט ציין כי מדובר בעיסקה אחת שנעשתה עם חברת סאן בלוק בשנת 2010, וכי אינו מכיר את בעל החברה.
דברים אלה מקובלים עלי.
עזרא בסון – עובד בחברת זאב הלמן הנמצאת בקשרי עבודה עם חברת סאן בלוק. בשיחתו עם החוקר מופיע הקטע הבא (עמ' 2 לתמלול ש' 9-13):
"חוקר: "...השותף שלי דיבר עם , מי סלמאן? סלימאן משהו?
עזרא: נכון, זה הבעלים.
חוקר: אה, הוא בעל הבית?
עזרא: כן"
העד השיב, אפוא, ביוזמתו שלו, ובלא שנשאל ישירות על כך, כי החייב (סלמאן) הוא הבעלים של חברת סאן בלוק. חזר על כך גם לאחר מכן, ושוב ביוזמתו (עמ' 3 ש' 4-5).
בחקירתו בבית המשפט התנער העד מדבריו אלה, וטען כי לא עבד אישית עם סאן בלוק, כי נותן המלצה לכל מי שמבקש, וכי אינו מכיר את סלמן (החייב), אלא אולי שמע את שמו. כשהתבקש על ידי ב"כ החייב לזהותו, הצביע על סמור.
לא השתכנעתי בכנותו של העד בעדותו בבית המשפט. תשובותיו בשיחה המוקלטת היו ספונטניות וטבעיות, ואילו באולם נראה כחושש, נשאל על כך והשיב כי פעם ראשונה נמצא בסיטואציה כזו.
התרשמתי, אפוא, כי דברי העד בשיחה המוקלטת שיקפו את המציאות.
קרן שווד – עובדת בחברת "אליקים בן ארי" שהיא ספק של חברת סאן בלוק. אמרה במהלך השיחה עם החוקר כי אינה יודעת מי בעל הבית של חברת סאן בלוק, אך בהמשך השיחה כאשר נשאלה אם מוכר לה השם סלימאן, השיבה שהוא בעל הבית, וכי הוא רק בא וחותם על השיק (עמ' 6 לתמלול ש' 11-20).
בעדותה בבית המשפט העידה קרן שהיא עובדת בחברת אליקים בן ארי 8 שנים, כי היא מקבלת תעודות משלוח ומקלידה חשבוניות ללקוחות, כי אינה מכירה בעלים של חברות, וכי אינה זוכרת מה אמרה בשיחה. הוסיפה כי אינה מזהה אותו וכי אף פעם לא דיברה איתו ואינה יודעת מיהו.
לאחר שהושמעה לעדה הקלטת, אמרה שאינה מאמינה שאמרה זאת, וכי הכניסו לה את המילים לפה.
התרשמותי מהעדה הייתה שמדובר בעדה נבונה. כך, בשיחתה עם החוקר עלתה מייד על כך שתירוצו של החוקר כי הוא מתעניין בסאן בלוק בהיותו לקוח פוטנציאלי שלה, אינו מתיישב עם דבריו כי הוא מבקש לדעת מה מוסר התשלומים של החברה, שכן הוא זה שצריך לשלם לה כלקוח, וכך אמרה לו (עמ' 4-5 לתמלול). לפיכך, איני מקבל את טענות העדה כי "הכניסו לה מילים לפה" בשיחתה עם החוקר. התרשמותי הייתה כי דבריה בשיחה המוקלטת, על כך שסלמאן, החייב, הוא בעלי חברת סאן בלוק שיקפו בהחלט את ידיעתה בנושא.
נסים חליבה – מנהל תחנה של חברת ג.ק. שירותי אנרגיה המספקת דלק לחברת סאן בלוק, מזה כ-5 שנים.
בשיחה המוקלטת עם החוקר, וכשהאחרון "ניסה להיזכר" בשמו של בעל הבית של חברת סאן בלוק, השיב לו חליבה כי שמו סלמאן. לאחר מכן אישר כי החייב הוא בעל הבית וכי הוא עובד מול חליבה. אח"כ תיקן עצמו ואמר: "אני לא עובד מולו כי הוא בעל הבית, אבל אני מעביר...לפקידה..." ולאחר מכן אומר חליבה כי החייב נותן לו צ'ק בסוף החודש, מאשר שוב כי החייב הוא המנהל, הבעל בית, "המנכ"ל הגדול", ושולל היותו של החייב איש שיווק.
בחקירה בבית המשפט אמר חליבה כי עובד עם חברת סאן בלוק שנה אחת בלבד, ולא ידע לתת הסבר מדוע אמר בשיחה המוקלטת 5 שנים. חליבה העיד כי החייב פתח אצלו את כרטיסי התדלוק לרכבי חברת סאן בלוק, כי פעל לפי הנחיית בעלי חברת ג.ק לפתוח כרטיסים לחייב, ולאחר מכן תיקן כי בעל הבית אמר לו לפתוח כרטיסים בשם "החברה שלהם סאן בלוק, וסלמאן הוא מי שעבד מולו".
בחקירה נגדית העיד חליבה כי הכרטסת היא של חברת סאן בלוק ולא של סלמאן, וכי בעל הבית שלו אמר שסגר עם סמור שהוא הבעלים של החברה, והוסיף כי למרות שסלמאן, החייב, עבד מולו, אין הוא יודע ואין תפקידו לדעת מי בעלי החברה.
אף לגבי עד זה, דבריו בשיחה הטלפונית היו משכנעים, הוא אישר כי החייב הוא בעלים של החברה, הוא זה שנותן צ'קים בסוף החודש, הוא המנכ"ל הגדול ולא איש שיווק, ואילו דבריו בעדותו היו בבחינת חוכמה שלאחר מעשה, וניכר בו כי קיבל הנחיות מבעל הבית שלו בעניין זה.
שרון צפניה – משמש כ-4 שנים מנהל מגרש של גולן חומרי בניה הרוכשת בלוקים מסאן בלוק. בשיחה המוקלטת עם החוקר אישר צפניה בפה מלא כי החייב הוא המנהל ובעל הבית של חברת סאן בלוק. חזר על כך מספר פעמים. שלל היותו של החייב איש שיווק.
בעדותו בבית המשפט הכחיש צפניה כי הוא מכיר את החייב, ולאחר ששמע את ההקלטה אמר שאין לו מה להגיד וכי אינו זוכר את השיחה. תיאר גם נסיבות אישיות קשות שלו עצמו.
בחקירה נגדית, אמר צפניה כי אינו מזהה את סלמאן (החייב) באולם, אישר כי אמר שהוא בעל הבית, כי אולי עובד של סאן בלוק בשם כמאל זרק את השם של החייב ואמר כי הוא עובד אצלו ומכאן הסיק כי הוא בעל הבית.
אף כאן, דברי העד בשיחה המוקלטת אמינים עלי יותר, שכן נאמרו בבטחון רב ומספר פעמים.
שמואל זכאי – מנהל חברה בתחום הבניין והתשתיות הרוכשת בלוקים מחברת סאן בלוק. בשיחה המוקלטת אישר כי החייב הוא הבעלים, וכי החייב אינו מתעסק בשיווק אלא יש לו אנשים שמטפלים בכך. תיקן גם את שם משפחתו של החייב מאלאבריה/אל אברה ל"אל אוברה". אמר גם כי הוא בקשר מול הפקידות ולא מול הבעלים.
בעדותו בבית המשפט ציין זכאי כי עובד עם חברת סאן בלוק שנתיים-שלוש, כי אינו מכיר את החייב וכנראה ראה את שמו מופיע ולכן אמר את שאמר. לגבי תיקון שם משפחת החייב אמר זכאי כי למד איתו בחור עם אותו שם משפחה ולכן ידע כי זה השם הנכון.
בחקירה נגדית אמר זכאי כי אינו מכיר את הבעלים של חברת סאן בלוק אלא את שתי הפקידות, ואולי אישר את שאישר, מכיוון שהחוקר נקב בשמו של החייב.
אף כאן אתן משקל רב יותר לדברי העד כפי שנאמרו בשיחה המוקלטת.
מיטל דינו – עובדת של חברת סאן בלוק כחמש שנים בתפקיד של מזכירות שיווק ומכירות (כך בעדותה בבית המשפט).
בשיחה המוקלטת עם החוקר הציגה עצמה כמנהלת שיווק ומכירות. כשנשאלה על בעל הבית השיבה "כמאל". לאחר מכן כשהוזכר שמו של החייב, אמרה כי הוא "הבעלים" ואישרה כי הוא "בעל הבית" (עמ' 3 ש' 1-6). אישרה לאחר מכן כי "הוא גדול כבר". בהמשך השיחה אמרה כי יש לסגור מחיר איתה ולא עם החייב כי "הוא לא מתעסק בזה" וכשאומר לה החוקר כי זה מאחר שהחייב הוא "הגדול, הוא בעל הבית" אישרה זאת והוסיפה כי "אנחנו פה בשבילו" (עמ' 4 ש' 18-22). ציינה בהמשך כי כמאל הוא מנהל הייצור.
בעדותה בבית המשפט ציינה מיטל כי סמור הוא זה שקיבל אותה לעבודה, וכי סמור הוא הבעלים של החברה מעת שהוקמה. ציינה כי החייב הוא "הבוס הישיר" שלה, ולכן אין בעיה שתציין כי הוא הבעלים. הייתה אז עמוסת עבודה והמטלפן (החוקר) היה "נודניק". משתכרת 5,500 ש"ח לחודש ואין זה עניינה שהבוס שלה משתכר פחות ממנה.
בחקירה נגדית אישרה כי בשיחה המוקלטת אמרה שהיא מנהלת שיווק ומכירות כדי לסגור עיסקה, ולכן אמרה גם שהחייב הוא הבעלים ("אני בשביל להביא לקוח אגיד גם שאבא שלי מנהל המפעל...אם המילה הזו בעלים תוכל לקנות את הלקוח ולתת לו לקנות אצלנו אז אני אגיד שהוא הבעלים ואפילו שאבא שלי הוא הבעלים"). הסבירה גם את המלים "אנחנו פה בשבילו" כי היא נמצאת על מנת לתת שירות לכל עובדי החברה מהגדול ועד הקטן. ציינה כי סמור הוא זה שקיבל אותה לעבודה וכי הוא זה שחותם על שיקים של החברה. הכניסה את שמו של החייב על מנת לקדם את העיסקה ואת המכירות. אישרה בחקירה חוזרת כי תגיד על הדוכן כל שאפשר כדי לשמור על מקום העבודה, אך לאחר מכן ציינה כי כל עדותה אמת.
אף כאן יש קושי בקבלת עדותה המאוחרת של העדה, לאחר שדבריה נשמעו בשיחה המוקלטת. לא הייתה כל מניעה כי תגיד אז שהחייב אינו הבעלים אלא מטפל בנושא השיווק, והסבריה המאוחרים בדבר רצונה למכור, וכי לכן אישרה כי סלמאן החייב הוא בעל הבית, אינם נשמעים משכנעים.
סמיר אלעוברה – בנו של החייב. בשיחה המוקלטת עם החוקר, אישר סמיר פעמיים כי אביו, החייב, הוא בעל הבית של חברת סאן בלוק (עמ' 2 ש' 12-14, ש' 23-25).
בדיון מיום 11.11.12 אישרו החייב וסמור כי מאחר שסמיר, בנו של החייב, עצור בבית הסוהר, והטלטולים לבית המשפט מאד לא נעימים, הם מוכנים כי תמליל ההקלטה של סמיר יתקבל ללא צורך בחקירתו בבית המשפט (עמ' 14).
נוכח האמור לעיל, אין אלא לקבל את דברי סמיר כנכונים, דהיינו כי אביו, החייב, הוא הבעלים של החברה.
כל העדים ניסו להרחיק עצמם מהדברים שנאמרו על ידם בשיחות המוקלטות, ונקטו לשם כך בשיטות מגוונות. התרשמותי הייתה כי העדים הגיעו מוכנים להתמודדות עם סוגיית דבריהם שנאמרו בשיחות המוקלטות. נתתי משקל ואמינות לדברי העדים, כפי שנאמרו על ידם באופן ספונטני בשיחה שהתקיימה איתם "בכיסוי" ובלא לדעת שהשיחה מוקלטת, מאשר לדבריהם בדיון, שנאמרו לאחר הכנה לכאורה.
אילו היה מדובר בעד או שניים שהיו אומרים כי החייב הוא בעל הבית של חברת סאן בלוק, יכול וניתן היה לראות בכך מקריות, או לקשור זאת לכך שהחוקר התאמץ להוציא דברים אלה מפיהם של העדים. אך כאשר 7 בני שיח עם החוקר אישרו האמור לעיל בזה אחר זה, אין לראות בכך מקריות או כישרון יוצא דופן של החוקר שהצליח לשים בפי העדים את הדברים אשר חפץ לשמוע, אלא מדובר באמירות המשקפות את המציאות הקיימת, כפי שרואים אותה לקוחות, ספקים ועובדים של חברת סאן בלוק, ואפילו בנו של החייב, סמיר.
אציין עוד כי לפחות 4 עדים שהשיחות עימם הוקלטו, ציינו ביוזמתם כי החייב הוא בעל הבית של חברת סאן בלוק (העדים עזרא בסון, קרן שווד, נסים חליבה ומיטל דינו), בלא שהחוקר שאל אותם קודם לכן האם החייב הוא בעל הבית.
התרשמתי כי עבודתו של החוקר נעשתה נאמנה. המשיבים לא הצליחו להוכיח טענתם כי החוקר שוחח עם אנשים אחרים שענו לו תשובות שלא "התאימו" לו, ולכן לא צירף את הקלטות השיחות עימם.
נתתי דעתי לכך כי עדים נוספים שהעידו, כגון יהודה סבן ואילנית טל הכחישו את הטענה כי החייב הוא בעלים של חברת סאן בלוק (סבן טען שאינו יודע מי הבעלים של החברה, ואילנית העידה כי סמור הוא בעל החברה), אך לא מצאתי בעדויותיהם משום משקל של ממש שיש בו כדי לשנות את דעתי על המכלול, דהיינו הדברים שנשמעו מפי העדים האחרים בעניין זה.
כאמור, בבקשתו להכריזו פושט רגל טען החייב כי הוא עובד בחברת סאן בלוק כאיש מכירות ומשתכר 4,000 ש"ח לחודש. מתלושי השכר של החייב שצורפו לבקשת פשיטת הרגל (חודשים 12/09 – 3/2010) עולה כי החייב אכן השתכר 4,000 ש"ח נטו, לפחות לפי הרשום שם.
עם זאת, מתלושי שכר אלה עולה גם כי הם אינם משקפים את המציאות.
כך, החייב מוגדר שם כנשוי + 0 ילדים, למרות שיש לו באותה עת 3 ילדים קטינים, כמפורט בבקשתו לפשיטת רגל. מצוין שם כי החייב עובד 300 שעות בחודש (כ-14 שעות ליום בהתאם ל-22 ימי עבודה הנקובים שם), דהיינו שכר המינימום לשעה נמוך בהרבה משכר המינימום אותו יש חובה לשלם על-פי חוק. בתלושים אלה אין גם זכר לצבירת זכויות פנסיוניות, בניגוד למתחייב על פי חוק, ואין כל אינדיקציה לכך שהחייב מקבל רכב צמוד מהחברה.
מחודש ספטמבר 2010 מתחיל החייב לקבל תלושי שכר מחברת אי.אס.די (ועל כך – בהמשך), וגם אז אין שינוי במבנה התלושים, והם נותרו עם עיוותים כמתואר לעיל. שכרו של החייב שם עלה ל-4,800 ש"ח ואח"כ הגיע כדי 5,100 ש"ח לחודש.
החייב טען, להבדיל מהכתוב בתלושים כי שכרו המוסכם היה 5,500 ש"ח וכי לא היה זכאי לבונוסים ולהטבות מעבודתו כאיש מכירות (עמ' 39 ישיבת 24.1.13). בכך יש סתירה לדבריו של סמור, שאמר שהעבודה של החייב היא כמו "אחוזים" אם עובד מקבל, ואם לא עובד – "לא עובד" (עמ' 8 ש' 31-32). אחר כך ציין כי לעתים החייב אינו עובד חודש מלא, ובכך רצה להסביר את הסך של 4,000 ש"ח ללא זכויות המופיע בתלוש, אף ברור כי הדבר עומד בסתירה רבתי לכתוב בתלוש, דהיינו כי החייב עובד כל חודש 22 ימי עבודה ו-300 שעות בחודש. כך גם יש להתייחס לדברי החייב כאילו עבודתו בסאן בלוק אינה ב-100% משרה, וכי "כל הזמן הייתי יוצא מהעבודה והולך לעזור לבן שלי במסעדה" (עמ' 39 לישיבת 24.1.13).
לאמור לעיל יש להוסיף, כי על פי הנתונים דלעיל מקבל החייב שכר נמוך מזה של העובדת מיטל דינו, הכפופה לו לדברי הצדדים, ואשר משתכרת לדבריה בעדותה 5,500 ש"ח נטו.
החייב ניסה לתרץ זאת כאמור בחלקיות משרה, ברכב צמוד ובטלפון נייד שמקבל מהחברה, כל זאת ללא שיהיה לכך כל זכר בתלוש השכר.
הנאמן הצליח להוכיח גם כי ילדיו של החייב סמיר ושרין מקבלים משכורות מחברת סאן בלוק בסכומים העולים על אלה של אביהם, וכך הוצג תלוש שכר של סמיר בהיותו בן 20, בשכר נטו של 6,528 ש"ח (על בסיס 150 שעות עבודה, ואף כאן ללא צבירת ימי חופש, זכויות פנסיוניות וכד'), ובתו שרין, המשתכרת בחודש יולי 2010 שכר נטו של 6,254 ₪, על בסיס 100 שעות עבודה, ואף כאן ללא צבירת זכויות כלשהן).
לכך יש להוסיף כי בעוד החייב ממשיך לעבוד בחברת סאן בלוק, הוא מתחיל לפתע לקבל את משכורותיו מחברת אי.אס.די, חברה בשליטת גרושתו דימה, החל מחודש ספטמבר 2010, ועד מרץ 2013. החייב ודימה הכחישו בדיון מיום 22.10.13 כי החייב עבד בשתי החברות במקביל, אך בתצהירו של החייב מיום 20.5.12, למעלה משנה לאחר שהחל לקבל תלושי שכר מחברת אי.אס.די, כותב הוא בסעיף 23 "מאחר והנני עובד בסאן בלוק" ובסעיף 28 לתצהיר כותב הוא "הנני מצהיר שנית כי אינני הבעלים של חברת סאן בלוק...ואני עובד שם כאיש מכירות...". כלומר החייב מאשר כי הוא עובד בחברת סאן בלוק בעוד הוא מקבל משכורת מחברת אי.אס.די, ודבריו בדיון מיום 22.10.13 כאילו התכוון בתצהירו לזמן עבר, אינם מקובלים עלי.
בכל אלה יש ללמד על שליטתו של החייב בחברת סאן בלוק, שכן תלושי השכר שהוא מקבל ממנה אינם משקפים את המציאות (ובלשון הנאמן, "תלושים פיקטיביים"), ומלמדים על יכולתו של החייב לעשות את אשר ברצונו. הוא משתכר פחות מהכפופה לו, וילדיו מועסקים בחברת סאן בלוק ומקבלים שכר גבוה ממנו, באופן בלתי מתקבל על הדעת. זאת ועוד, בזמן שהחייב עובד בחברת סאן בלוק, הוא מפסיק לקבל ממנה תלושי שכר, ומתחיל לקבלם מחברה אחרת שבשליטת גרושתו דימה, ואף בכך יש כדי ללמד כי החייב עושה ככל העולה בדעתו בהקשר לחברת סאן בלוק.
לא מצאתי בסיכומי סמור וסאן בלוק תשובות מספקות לאמור לעיל.
נטען על ידי סמור ועל ידי החייב כי סמור הקים את חברת סאן בלוק באפריל 2007, ומייד לאחר מכן רכש את פעילות וציוד חברת אמיר בלוקים (או אמיר תעשיות), אשר למרות שהחייב לא היה רשום כבעל העניין בהן, ברור, ואף נקבע, כפי שהוסבר לעיל, כי היה בעל השליטה האמיתי בהן.
סמור לא ציין בתצהירו מיום 5.7.12 כי שילם סכום כלשהו עבור רכישת חברת אמיר בלוקים, אבל בעדותו בבית המשפט טען כי טען כי שילם עבור חב' אמיר בלוקים סכום של כ-100,000$ (עמ' 3 ש' 14).
סמור טען גם כי נערך הסכם בעניין רכישת חברת אמיר בלוקים (סעיף 13 לתצהירו).
דא עקא, סמור לא גיבה טענותיו אלה באסמכתא כלשהי.
כאשר נשאל סמור כיצד שילם את הסכום של מאה אלף דולר השיב כי שילם אותו במזומן, למרות שמדובר בסכום גבוה. סמור אמר כי היה לו סכום במזומן לאחר שמכר בית ואדמה ברצועת עזה. לדבריו נתן את הכסף לעורך דין, וזה העבירו לעורך דין שני. אף אחד מעורכי הדין הנ"ל לא זומן להעיד בעניין זה, למרות שסמור נקב בשמו של עורך דינו. מכאן, קמה החזקה הידועה כי בעניין זה יחול הכלל לפיו הימנעות צד מהבאת עדים רלבנטיים מלמדת על כך, כי אם היו מובאים אותם עדים הייתה עדותם פועלת נגדו, כפי שהוסבר בע"א 548/78 שרון נ' לוי, פ"ד לה(1) 736, 760 (1980):
"...כלל הנקוט בידי בתי המשפט מימים ימימה, שמעמידים בעל-דין בחזקתו, שלא ימנע מבית המשפט ראיה, שהיא לטובתו, ואם נמנע מהבאת ראיה רלבנטית שהיא בהישג ידו, ואין לו לכך הסבר סביר, ניתן להסיק, שאילו הובאה הראיה, הייתה פועלת נגדו. כלל זה מקובל ומושרש הן במשפטים אזרחיים והן במשפטים פליליים, וככל שהראיה יותר משמעותית, כן רשאי בית המשפט להסיק מאי-הצגתה מסקנות מכריעות יותר וקיצוניות יותר נגד מי שנמנע מהצגתה".
כן ר' לענין זה ע"א 3694/99 ארדמן נ' חברת פרוייקט אורנים בע"מ, פ"ד נה(2) 385, 392 (2000); ע"א 55/89 קופל (נהיגה עצמית) בע"מ נ' טלקאר חברה בע"מ, פ"ד מד(4) 595, 602 (1990).
לא רק זאת, למרות שסמור השיב באופן מפורש כי היה הסכם רכישה בכתב של חברת אמיר בלוקים על ידי חברת סאן בלוק (עמ' 3 ש' 3-4), ובסעיף 13 לתצהירו אף ציטט מהסכם זה, לא צירף סמור את ההסכם לתצהירו. כאשר נשאל על כך השיב כי לא התבקש לצרפו, וגם הופתע מכך שעורכת הדין שלו ביקשה להפסיק לייצגו.
לאחר עדותו בעניין זה בישיבת 11.11.12 התקיימו עוד 3 ישיבות בעניין שתי הבקשות, ובאף אחת מהן לא מצא סמור לנכון לבקש להגיש את ההסכם. גם אי הבאת ראיה חשובה זו אומרת דרשני, ויחול לגביה הכלל שנזכר לעיל.
רק לסיכומיו צירף סמור את הסכם הרכישה של חברת אמיר בלוקים על ידי חברת סאן בלוק, בבחינת מעט מדי ומאוחר מדי. מעט מדי, שכן בהסכם לא נקוב סכום הרכישה, ונספחיו החשובים של ההסכם, נספחים "א" ו"ב" שאמורים לתאר את התשלום עבור הרכישה והציוד הנרכש לא צורפו כלל. מאוחר מדי, שכן לא ניתן היה לחקור את סמור אודות ההסכם.
אוסיף כי בסעיף 5 להסכם נקבע כי תמורת הממכר צריכה להשתלם לידיו הנאמנות של ב"כ חברת אמיר בלוקים, המוכרת (עו"ד יעקב פרידמן), כנאמן שצריך להבטיח סילוק כל חוב או שעבוד הרובץ על הממכר באמצעות תמורה זו וכן לקבל אישור כי שולמו לנושי חברת אמיר בלוקים החובות המגיעים להם. מכאן כי היה בידי סמור וסאן בלוק, להביא לעדות את עו"ד פרידמן ולהגיש את האסמכתאות בדבר ביצוע התשלומים בגין תמורת הממכר, אך כל זאת לא נעשה. להיפך, הנאמן הציג ראיות לכך (תדפיס רשם החברות מיום 5.12.10) כי שעבודים רבים מאד על נכסי חברת אמיר בלוקים, שעבודים קבועים ושוטפים, על מכונות ועל רכוש אחר, לא הוסרו כלל לאחר הרכישה ונותרו בעינם. עובדה זו אך מחזקת את טענות הנאמן כי מכירה אמיתית של אמיר בלוקים לסאן בלוק לא הייתה כאן.
כאשר אנו בוחנים, אפוא, את השאלה, האם סמור רכש באופן אמיתי את חברת אמיר בלוקים באמצעות חברת סאן בלוק שהמשיכה בפעילותה והשתמשה בציודה, או שמא שימש ככסות לבעלות האמיתית שהיא של החייב, לא הצליח סמור להוכיח כי מדובר ברכישה אמיתית, והעדויות האחרות לגבי בעלותו של החייב בחברת סאן בלוק (כהמשך לבעלותו בחברת אמיר בלוקים) מטות את הכף בצורה ברורה לטובת קבלת בקשתו הראשונה של הנאמן.
מכל מקום, הנאמן לא עמד על התייצבות העובדת, ולפיכך אין טענתה בתיק בית הדין לעבודה יכולה להתקבל כראיה מסייעת בתיק הנוכחי.
עם זאת, באותו פסק דין שנקבע לעיל קיבל בית הדין לעבודה את גרסת החייבת לפיה פיטר אותה החייב ביום 16.9.07 מעבודתה והעדיף אותה על פני גרסת חברת סאן בלוק כי התפטרה. כן קיבל בית הדין לעבודה ראיה תומכת של עובדת אחרת, לפיה לאחר ישיבה בה השתתפו העובדת, החייב וסמור סיפרה לה העובדת כי פוטרה.
למותר לציין כי בכך יש חיזוק לטענה כי החייב הוסיף לשלוט במפעל הבלוקים, גם לאחר הקמת חברת סאן בלוק, ומכאן כי שלט גם בחברה הנ"ל.
כך, בהחלטה בתא"ק (ק"ג) 50618-03-11 בר גאון אנרגיה 2003 בע"מ נ' סאן בלוק בע"מ (5.7.11) (נאמן/1) קבע בית המשפט כי "...לכאורה נראה מן הראיות והעדויות שהונחו בפני שמר אלעוברה (החייב – י.ק.) נוהג במשיבה (חברת סאן בלוק – י.ק.) מנהג בעלים...לא ברור כיצד נטען שכל השתלשלות האירועים מול המבקשת נעשתה על ידי המצהירה (אילנית – י.ק.) יחד עם סלמן אלעוברה, כאשר נטען שאינו מנהל החברה ובאותו מועד החברה אף לא הייתה בבעלות אשתו, ולפיכך אין לי אלא להסיק שאכן מר אלעוברה הוא הרוח החיה מאחורי הקלעים, והוא הבעלים של החברה, המשיבה אף אם לא נרשם ככזה אצל רשם החברות....שוכנעתי שמר אלעוברה הינו בעליה בפועל של המשיבה..." (עמ' 4-5 להחלטה).
בהכרעת דין בת"פ (ביד"ע ב"ש) 1066/09 מדינת ישראל נ' סאן בלוק בע"מ (25.5.10ׂ) (נאמן/2), הורשע החייב ביחד עם סמור בפיטורי עובדת בהריון ללא היתר כדין - אחריות נושא משרה. אותה עובדת (אורית אלון שנזכרה לעיל), הועסקה תחילה בחברת אמיר בלוקים ולאחר מכן בחברת סאן בלוק ובמהלך עבודתה עבור האחרונה פוטרה כאמור על ידי החייב. מפסק הדין בתביעתה האזרחית של העובדת שנזכרה לעיל, אנו למדים כי הפיטורים נעשו בחודש ספטמבר 2007, כ-4-5 חודשים לאחר רכישת חברת אמיר בלוקים על ידי חברת סאן בלוק שבבעלותו הרשומה של סמור, וכ-4-5 חודשים בטרם החל החייב בעבודתו "הרשמית" בסאן בלוק לפי תלושי משכורת בסכומים נמוכים. אין אלא להסיק כי פיטורי העובדת על ידי החייב בחודש ספטמבר 2007, שיקף את המציאות ואת שליטתו של התובע בחברת סאן בלוק עקב היותו בעליה האמיתיים.
בהמשך הדרך שמענו מסמור כי החברה נסגרה, ואך את דעתו לא שינה.
באמור לעיל יש חוסר מהימנות נוסף של החייב, שכן בסיכומיו טוען בא כוחו כי הוא מתנגד לבקשת הנאמן, שכן אם ייקבע שחברת סאן בלוק בבעלותו והיא תועבר משם סמור לשם החייב, ידרוש ממנו את נזקיו בהליך בפני נכבדי העדה. דברים אלה אינם מתיישבים עם דברי החייב בדיון, וגם לא עם דברי סמור בדבר סגירת החברה בהעדר כדאיות כלכלית.
לא רק זאת, אלא שכאשר נשאלה אילנית בחקירתה בבית המשפט מי זו דימה, התחמקה מלהשיב, טענה תחילה שהיא בעלים של חברה אחרת, הוסיפה כי היא סוג של משפחה של סמור, ואינה זוכרת את הקרבה, וכאשר נשאלה, האם היא גם קרובת משפחה של החייב, השיבה "אין לי מושג. אני לא מבינה מה זה קשור" (עמ' 36 ש' 19-25). די בכך על מנת להצביע על חוסר אמינות בולט של העדה ועל רצונה להסתיר את הקשר בין החייב לבין דימה שהרי בהליך בבית המשפט בקרית גת שנזכר לעיל העידה, כפי שנזכר בהחלטה כי דימה והחייב הם בני זוג (עמ' 4 לאותה החלטה).
טענות הצדדים בבקשה השניה
דיון והכרעה בבקשה השניה
הנאמן יוכל לדרוש התייחסות מדימה ומחברת אי.אס.די ולהמציא לו אסמכתאות לעניין זה, ועליהן לקיים דרישה זו.
סיכום
ניתנה היום, כ"ג ניסן תשע"ד, 23 אפריל 2014, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
05/12/2010 | החלטה על בקשה של מבקש 1 כללית, לרבות הודעה תגובה 05/12/10 | ורדה פלאוט | לא זמין |
23/04/2014 | החלטה מתאריך 23/04/14 שניתנה ע"י יחזקאל קינר | יחזקאל קינר | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
מבקש 1 | סלמאן אל עברה | אמירה כראג'ה אבו לבן, רמזי שורוש |
משיב 1 | כונס נכסים רשמי תל אביב | |
משיב 3 | יניב משה אינסול (נאמן) | יניב אינסל |
משיב 4 | סאן בלוק בע"מ | יעקב אנטוורג |
משיב 5 | סמור מוחמד | |
מבקש 1 | דימה אל עברה | מיכה ביסטריצקי |
מבקש 1 | בנק לאומי לישראל בע"מ סניף גדרה | פרידה ונדר |
מבקש 1 | אמיר אלעברה | |
משיב 3 | אי.אס.די. שיווק בלוקים בע"מ | מיכה ביסטריצקי |
מבקש 1 | שמשון סיקסיק ובניו בע"מ |