בפני | כב' השופט ד"ר אוהד גורדון |
בעניין: | מדינת ישראל ע''י פרקליטות מחוז ירושלים – עו"ד י' פנחסי | התביעה |
- נ ג ד - 1. ג'מיל בן כאלד מחג'נה ע"י ב"כ עו"ד נ' זחאלקה 2. ג'ואד בן אחמד אבו אלהוה (עניינו הסתיים) 3. גאזי בן עורסאן עלי סאלח | ||
ע''י ב''כ עו''ד ע' מוחמדיה | הנאשמים |
הכרעת דין לנאשמים 1 ו-3 |
האישום וההליך
כפי הנטען, במועד הרלבנטי הייתה רשומה במרשם המקרקעין קרקע בשטח של 7 דונם ו-121 מטרים בגוש 30288 חלקה 3 בבית צפאפה (להלן: "הקרקע") על שם ארבעת בני משפחת כליג'יאן, שנפטרו. יורשיהם, שחלקם התגורר על הקרקע, לא פנו לאיש כדי למכור את הקרקע. בשנת 2006 סיפר גאזי לעאדל ארסלאן בדוי (להלן: "עאדל" או "המתלונן") כי הקרקע עומדת למכירה וידוע לו שלג'מיל ייפוי כוח מבעלי הקרקע למכרה. עאדל הסכים לרכוש את הקרקע תמורת 450 אלף דולרים. עאדל נפגש עם שלושת הנאשמים במשרד עורך דינו של עאדל, יצחק ברזילי. בפגישה מסר ג'מיל לעאדל ייפוי כוח מזויף שנערך כביכול אצל עו"ד חוסני עיראקי ביום 18.4.06, לפיו הבעלים מייפים את כוחו של ג'מיל למכור את הקרקע. דובר במסמך מזויף שכן ביום 18.4.06 הן הבעלים והן עו"ד עיראקי לא היו בין החיים. גאזי מסר לעאדל נסח טאבו של השטח.
בשלב מאוחר יותר הכין עו"ד ברזילי טפסי בקשה לרישום הערת אזהרה לזכות עאדל, וביקש משלושת הנאשמים להביא בפניו את בעלי הקרקע לצורך חתימה. הם סרבו בטענה שבעלי הקרקע ארמנים וימאנו לחתום בפני עו"ד יהודי, והציעו שיחתמו בפני עו"ד ערבי. לצורך זה מסר להם עו"ד ברזילי את הטפסים והמתלונן נתן לנאשם 2 (להלן: "ג'ואד") ולגאזי 4,000 ₪. בהמשך הביאו שלושת הנאשמים את הטפסים שכביכול נחתמו ביום 3.12.07 בפני עו"ד חליל עיאד, הגם שעו"ד זה מעולם לא החתים את בעלי הקרקע וחותמתו ומספר רישיונו שהופיעו על הטפסים אינם שלו. עו"ד ברזילי ביקש שבעלי הקרקע יחתמו על תצהיר בעל זכות בפני עו"ד ערבי, ובהמשך הציגו שלושת הנאשמים תצהירים שכביכול נחתמו בידי הבעלים ביום 7.12.07 בפני עו"ד עיאד.
עו"ד ברזילי הוסיף וביקש משלושת הנאשמים צילום דרכונים של בעלי הקרקע, בהתאם לדרישת רשם המקרקעין. שלושת הנאשמים התחמקו ולא סיפקו את הצילומים, מה שהעלה את חשדם של עאדל ועו"ד ברזילי אשר עצרו את מהלך העסקה. המתלונן הגיש תביעה נגד שלושת הנאשמים בסך 15,000 ₪ בהליך של תביעות קטנות.
דיון
טיבה של העסקה
עו"ד חליל עיאד, ששמו וחותמתו מתנוססים על המסמכים ת/5 ונ/2 כמי שלכאורה אישר את חתימות הבעלים עליהם, העיד בפני. עו"ד עיאד הכחיש כי אישר את חתימות הבעלים על המסמכים האמורים, כי טיפל בעסקה הנדונה, או כי יש לו היכרות עם הבעלים, עם הנאשמים או עם המתלונן עאדל. עו"ד עיאד הוסיף כי מספר רישיון עורך הדין המופיע על המסמכים אינו המספר שלו (לעניין זה הציג בבית המשפט את רישיונו), וכי החותמת שונה מחותמתו. עוד ציין שאינו דובר עברית ולכן אינו מכין תצהירים בעברית בעוד שהמסמכים ת/5 ונ/2 נערכו בעברית (פ/55-57, פ/59 מיום 9.2.14). עו"ד עיאד העיד בצורה אמינה ומפורטת, תוך שהוסיף וסיפר כי חתימתו זויפה גם על גבי מסמכים אחרים שהציג המתלונן ונוגעים למקרקעין אחרים (נ/4) וכי התלונן במשטרה הפלשתינאית בנושא (פ/56 ש' 16-30).
עדותו של עו"ד ברזילי
מצאתי עדות זו אמינה. הגם שהתבקש לייצג את המתלונן עאדל בעסקה, לא התרשמתי כי היה לעורך הדין עניין לבוא חשבון עם הנאשמים, ולא הוצג כל הסבר מדוע יבקש להפלילם בכזב. עדותו תאמה את חומר הראיות, כפי שיפורט בהמשך, הוא העיד בצורה מפורטת וניכר בו כי הוא מבקש לדייק בדבריו וכי מדובר באיש מקצוע קפדן, מנוסה ויסודי. זאת ועוד, בנושאים בהם התעמעם זכרונו בחלוף השנים, לא היסס עורך הדין להודות בכך. עו"ד ברזילי אף עמד על טענות שהעלה, גם כשהוצג בפניו שהמתלונן טוען אחרת, מה שמסיר את החשש כי עדותו הושפעה מזהות לקוחו בעסקה הנדונה. על רקע כל אלה, אני מוצא להסתמך על עדותו.
כאשר נדרש לדייק במעורבותו של ג'מיל, והוצגה לו מעורבותו האפשרית של נאשם 2, ג'ואד, התברר כי זכרונו של עורך הדין אינו חד בנקודה זו. תחילה אמר שאינו מכיר את ג'ואד ואפשר שנכח אצלו בפגישות אך לא בנוגע לעסקה הנדונה (פ/42 ש' 27-31). בהמשך נזכר שג'ואד התלווה לעאדל בעסקאות אחרות (פ/43-44). כשהוצגה לו האפשרות, ששמו של ג'מיל נקשר בזכרונו משום שהוא מופיע על ייפוי הכוח, ובפועל בפגישות ההמשך האדם שהתלווה לגאזי הוא ג'ואד, אישר שהדבר אפשרי ושזכרונו בנושא מעורפל. עם זאת הבהיר כי הגם שאותו אדם היה "פסיבי" בשיחה עם עורך הדין, הוא שוחח במקביל עם גאזי בשפה הערבית (פ/44-45). גם את התאריך המדויק של הפגישות אישר שאינו זוכר בחלוף השנים (פ/47 ש' 22).
עוד סיפר עו"ד ברזילי שהבין כי עאדל שילם סכום כלשהו "להם", אך התשלום לא בוצע בפניו (פ/43 ש' 8-12). בהמשך הבהיר שהתכוון לתשלום על חשבון התמורה לרכישת הקרקע, ושהבנתו כי סכום כזה שולם נשענה על היכרות עם עסקאות דומות ועם עאדל. כשהוצג לו שעאדל טוען שלא שילם, השיב "יכול להיות, לפניי איש לא שילם". עו"ד ברזילי עמד על כך, שבמשרדו לא בוצע תשלום וזאת גם כשנאמר לו שעאדל טוען ששילם 4,000 ₪ לנאשמים עבור החתמת הבעלים בפני עו"ד ערבי (פ/46).
המתלונן עאדל
סימני השאלה בעדותו של המתלונן
על אותו מסמך, לצד חתימות הבעלים כ"מתחייבים", נמצאת גם חתימה הנחזית כחתימתו של עאדל בתור ה"זכאי" לרישום ההערה. עו"ד עיאד חתום לכאורה על המסמך כמי שבפניו התייצבו הבעלים והמתלונן והוא אישר את חתימותיהם.
בסעיף 10 לכתב התביעה אותו הגיש עאדל בשנת 2007 כנגד שלושת הנאשמים (ת/1) כתב עאדל שחתם על המסמך מרצון, ולא בפני עו"ד. נרשם שם כי גאזי הציג בפני עאדל את הטפסים ו"ביקש ממני לחתום עליהם וכן היה חתמתי עליהם על אף שאני אמרתי לנתבע מס' 3 (גאזי – א.ג.) כי צריך לחתום בפני עו"ד אשר חתום עליהם מטה אז הוא אמר לי שהעו"ד הזה מאמין לך שאתה חותם עליהם" (ההדגשה הוספה).
בבית המשפט, שינה עאדל מטעמו וטען, תחילה, כי "זו לא החתימה שלי". לדבריו לא פגש בעו"ד עיאד ולא חתם בפניו על נ/2 (פ/17 מיום 4.7.2013 ש' 8; פ/27 ש' 20 - פ/28 ש' 3). עוד אישר שידוע לו כי חתימה על תצהיר צריכה להיעשות בפני עורך הדין המאמת (פ/26 ש' 12).
בעמדה נחרצת זו נתגלו, בהמשך עדותו, בקיעים. כך אמר: "אני רוצה להעיר הערה, יכול להיות שעו"ד ברזילי... צריכים לשאול את עו"ד ברזילי, אם הוא אמר שחתמתי על זה (מעיין שוב במסמך) יכול להיות שהם העבירו מאצל עייד הכל פה לא חתום. יכול להיות שעו"ד ברזילי כדי לעשות הערת אזהרה מילא את השם שלי ואני חתמתי, יכול להיות, אבל אם הוא לא מילא אני לא חתמתי. אני לא יכול לזכור בדיוק" (פ/28 מיום 4.7.2013 ש' 5-8).
כאשר עומת עאדל, הניצב על דוכן העדים, עם הדברים אותם כתב בסעיף 10 לכתב התביעה ולפיהם חתם על המסמך לבקשת גאזי, לא ידע לספק תשובה משכנעת. כך השיב: "יכול להיות שעניתי על זה. בדיוק אותו מעמד, כשהביאו... אם עו"ד ברזילי אמר שרשם את השם שלי, הכתב בעברית של השם שלי לצד החתימה הוא לא שלי, אם יצחק יאשר שהוא מילא את זה, אז אני חתמתי, אבל אם הוא לא מאשר אז לא חתמתי" (פ/28 מיום 4.7.2013 ש' 12-14). הסנגור הוסיף ודרש בנושא, ועאדל ענה: "לא הייתי צריך להופיע בפניו. לא אני צריך לזהות את החתימה שלי והוא לא עוה"ד שלי. הוא צריך לזהות את האנשים האלה" (פ/28 שם ש' 29-30).
וכך בהמשך חקירתו הנגדית: "ש. איפה החתימו אותך על המסמך שהכוחשת קודם שזה העדות שלך. ת. או במשרד של יצחק ברזילי או למטה בקפה. ש. אז כן חתמת. ת. אני לא יודע רק אם עורך הדין רשם את השם שלי בעברית ונתן לי לחתום" (פ/34 מיום 4.7.2013 ש' 30-33).
יצוין כי רצף זה של תשובות אופיין במידה רבה של חוסר בטחון. העד היסס בתשובותיו, נמנע מלחדד האם חתם על המסמך או לא ומדוע ניסח את סעיף 10 לכתב התביעה כפי שניסח, וטען שאינו זוכר את ההתרחשות.
אלא, שבכך לא הסתיימה עדותו בנושא. בהמשכה, כשחזר הסנגור ושאל בנושא, נעור זכרונו של המתלונן והוא אישר שחתם על המסמך. זאת, מבלי שהציג הסבר הולם לשינוי בעמדתו. כך השיב, כאשר הוקרא לו שוב סעיף 10 לכתב התביעה ת/1: "יכול להיות. אם אני אומר את זה אני נזכר". הוא נשאל מדוע קודם לכן הכחיש את החתימה והשיב "אתה לא נתת הזדמנות" (פ/35 מיום 4.7.13. ההדגשה הוספה). אז, אישר עאדל שחתם על המסמך: "בעיקר היה חתימה של המוכרים וזה היה העיקר, ולא החתימה שלי. ש. אז למה טרחת להגיד שאמרו לך שעורך הדין מאמין לך שחתמת בפניו. ת. בגלל שגאזי, זה שיושב מאחורי, הביא לי את הניירת ואני לא חייב את החתימה" (שם, ש' 11)
אלא שבתווך, כך מסתבר, חתם גם המתלונן על אחד המסמכים האמורים. עו"ד ברזילי הכחיש, כאמור, כי הדבר נעשה בפניו (פ/41 מיום 4.7.2013 ש' 17 וש' 34, פ/48 ש' 13). גם עו"ד עיאד הכחיש שאישר חתימה כלשהי, לרבות של המתלונן.
לו דבק המתלונן בהסבר לפיו חתם על המסמך שלא בפני עורך דין, לבקשת גאזי ומשום שלא ראה בכך חשיבות, והגם שלא קל לקבל הסבר המבוסס על מעשה לא תקין, ייתכן שהיה בו להסביר את הראיה האמורה. אלא, שהמתלונן לא עשה כן והציג מהלך מתמשך של החלפת גרסאות בנושא, תוך הפגנת היסוס ניכר והיזקקות יתר לחוסר הזיכרון. הדברים אומרים דרשני, יוצרים רושם לפיו ניסה להרחיק עצמו מן החתימה על המסמך נ/2, ואינם מאפשרים לקבל את הסבריו בנושא. הצירוף של הימצאות חתימתו על המסמך המזויף עם הסבריו הבעייתיים לגביה נוטה להקים אפשרות לפיה עאדל היה מעורב במהלכים שמחוץ לחדרו של עו"ד ברזילי. לפי תרחיש זה, ידע על טיבה הפגום של העסקה.
אלא, שטענה זו אינה שלמה. ראשית יש להיזקק לאופן הצגתה בידי עו"ד ברזילי. כפי שפורט לעיל בעת סקירת גרסתו, הלה תאר מהלך מתמשך המלווה בלחץ מצדו של עאדל לגבור על הקושי הנדון ולהשלים את העסקה. תחילה מסר עו"ד ברזילי לגאזי טופס בקשה לרישום הערת אזהרה, כשלאחר תקופה הוחזר הטופס ללא צילומי דרכונים. אז אמר לעאדל "שאין סיכוי" אך עאדל רצה מאוד את הקרקע ולכן ערך עורך הדין בירור נוסף בטאבו שהעלה חרס ודיווח על כך למתלונן. למרות זאת נערכה פגישה נוספת בה חזר עו"ד ברזילי על דרישת הדרכונים, ואחרי שבועיים או שלושה חזרו עאדל וגאזי למשרדו, כשהאחרון אמר שהבעלים מסרבים להציג דרכונים "ואמרתי ללקוח שלי שאין מה לעשות, חבל על הזמן, תוותר על העסקה, אבל הלקוח שלי רצה מאוד את העסקה". במצב זה הציע עו"ד ברזילי לתקן את רישום הטאבו והכין תצהירים למטרה זו. גם אלה הוחזרו "חתומים" וללא דרכונים מאומתים.
ניתן, אמנם, להסביר מהלך זה ואת התעקשותו של עאדל בניסיון להשלים את העסקה, בכך שראה בה הזדמנות עסקית רווחית וחשש להחמיצה. אלא, שלענייננו חשוב אופיה של ההתרחשות האמורה, כמהלך מתמשך במסגרתו חזר עורך הדין ודרש את הדרכונים, וגאזי חזר והתייצב במשרדו עם מסמכים שונים חתומים אך ללא הדרכונים. הסבירות לפיה כבר בתחילת ההתרחשות, לאחר סירוב ראשון או שני להמציאם, התעורר חשדו של עאדל כי אין בידי שותפיו לעסקה להציג צילומי דרכונים אותנטיים, אינה מבוטלת. למרות זאת נכח בכל השלבים של אותו מהלך מתמשך, חזר והתייצב עם גאזי במשרדו של עורך הדין, ומאן לקבל את המלצתו של עורך הדין "שאין סיכוי".
בחקירתו נ/1 הוטח בעאדל, כי גאזי סיפר שהוא (עאדל) הציע לזייף את דרכוני הבעלים אצל אדם מנצרת אותו הוא מכיר. כך השיב עאדל: "אז הוא מודה שיש זיוף דרכונים קודם כל, ואחר כך אם תקרא את כתב התביעה שלי סעיף 11 תבין שעו"ד ברזילי ביקש מגאזי ומג'ואד ומג'מיל צילומי הדרכונים וכשלא הביאו הם התחילו לחפש ואז אמרתי להם 'אני אחפש לכם בנצרת אצל התיירים דרכונים'. הם רצו למצוא דרכונים ולקשור אותי ישר עם הארמנים וכשארמנים ידעו יאשימו רק אותי". כשנשאל בידי החוקר מדוע אמר שיחפש דרכונים עבור הנאשמים, השיב עאדל "אמרתי להם שאני אחפש להם בנצרת והכוונה הייתה שאני כבר יודע מה הם מתכננים לי ז"א שאני עליתי על הזיוף" (עמ' 3-4. ההדגשה הוספה).
אמירות אלה מצריכות בחינה. לפיהן, תוך-כדי המהלך המתמשך בו חזר עאדל והתייצב עם גאזי במשרדו של עו"ד ברזילי בניסיון לגבור על הקושי הנדון, הבין הוא כי הנאשמים תרים אחר דרכונים מזויפים והציע לחפש דרכונים עבורם. הסברו, כי אמירה זו נועדה להבהיר לנאשמים ש"עלה על הזיוף", הוא אפשרי, אך אינו שלם. זו אינה התגובה הצפויה מצדו של מי שהבין כטענתו שאחרים מנסים למכור לו בכזב קרקע בשווי של מאות אלפי דולרים. ניתן היה לצפות, שעם ההבנה האמורה יפסיק מיד את המגעים ואפשר שאף יגיש תלונה על הניסיון להונות אותו. עאדל לא רק שלא עשה כן נכון לאותו מועד, אלא שהמשיך במפגשים עם הנאשמים אצל עורך דינו בניסיון לגבש את העסקה, לא סיפר לעורך הדין כי הבין שמוליכים אותו שולל, ואף המשיך להפגין בפניו רצון עז להתקדם ברכישת הקרקע.
בנוסף התרשמתי, כי זכרונו של המתלונן איתן ובקיאותו בפרטי העסקאות שביצע רבה. כך, למשל, כאשר נשאל בעדותו על המסמכים אותם "אישר" עו"ד עיאד בעניין מושא כתב האישום, נזכר עאדל כי בעסקאות אחרות שערך לפני שנים ראה מסמכים אחרים בחתימת עורך הדין ואף זכר שמדובר בתצהירים (פ/17 מיום 4.7.2013 ש' 1, פ/26 ש' 5). כעבור מספר ישיבות אף התייצב בבית המשפט לאחר שאיתר את המסמכים, הגישם ונחקר עליהם (נ/4, פ/49 מיום 9.2.14).
הדבר פוגע, כמובן, בראיות התביעה. חובת הזהירות הנדרשת בהליך פלילי אינה מאפשרת להסתמך על דבריו של המתלונן ככל שהם אינם תואמים את דברי עו"ד ברזילי.
דיון בראיות נוספות
עדותו של ג'ואד – נאשם 2
ג'ואד הציג גרסה רצופת פערים, לפיה הסתכמה מעורבותו בתיווך להצעת הקרקע למתלונן וזאת בשלבים המוקדמים של המגעים, מבלי שידע על טיבה האמתי של העסקה ותוך שפרש ממנה בשלב מוקדם עוד בטרם הפגישה הראשונה אצל עו"ד ברזילי.
בהודעתו מיום 29.8.07 (ת/10) טען ג'ואד שבמהלך פגישה עם עאדל וגאזי, בעת שהאחרון הלך לשירותים, ביקשו עאדל לאתר עבורו קרקעות, שילם לו 500 ₪ וביקשו שלא לספר על כך לגאזי. ג'ואד החל לברר אודות קרקעות, ומוכר עיתונים בשם אבו נסרי הפנה אותו לג'מיל. ג'ואד הגיע עם עאדל וגאזי לשוק האיכרים שם פגשו בג'מיל שהתמקח עם המתלונן על המחיר ולקח את החבורה לראות את הקרקע. בהמשך הלכו "לעירייה" לבדוק את הקרקע ומשם נסעו לבניין כלל. ג'מיל וגאזי עלו עם עאדל לעו"ד ברזילי שדרש מהם צילומי דרכונים. אחרי שבועיים-שלושה ביקש ג'מיל חזרה את ייפוי הכוח כדי למכור את הקרקע לאחרים. המתלונן דרש מג'מיל 2,500 ₪ עבור הטיפול במסמכים, ג'מיל הציג את הכסף בנוכחות ג'ואד בפני עאדל, אך הלה סירב ודרש 15,000 ₪ מכל אחד מן המעורבים. ג'ואד הכחיש היכרות עם בעלי הקרקע או כי לקח אותם לחתום בפני עו"ד עיאד.
ג'ואד טען עוד שעם הצעת הקרקע טלפן גאזי לעאדל, וג'ואד הגיע עם עאדל ברכבו למוכר העיתונים רג'בי. הלה נתן לעאדל ייפוי כוח והסכם. לאחר מכן נסע ג'ואד עם עאדל לבניין כלל שם ישבו עם ג'מיל וגאזי "דיברנו לגבי המחיר, אני ראיתי שהמחיר נמוך, ופרשתי. הם עלו לעורך דין בשם ברזילי" (פ/23 מיום 6.2.2014 ש' 21-22). ג'ואד התעקש שפרש משום שסוכם על מחיר נמוך של 450 אלף דולר לקרקע "ששווה מיליונים", דבר שעורר את חשדו (פ/27 ש' 21-27). בהמשך אישר שחשד ש"יכול להיות שזה בגניבה, במרמה" ואף ש"צריך לברוח ולא ליפול בזה" (פ/42). כשעומת עם התהייה המתבקשת, מדוע לא סיפר על כך למי מהמעורבים, לא הציג תשובה הגיונית (פ/30 שם ש' 24-29). בכלל זה נשאל מדוע לא סיפר על חשדו לחברו הוותיק ג'מיל, והשיב "הוא בסוף יבין לבד" (פ/31 ש' 1-2).
ג'ואד נתפס בסתירות נוספות, כשטען שאת ג'מיל פגש לראשונה בבניין כלל. כשעומת עם גרסתו בת/10 חזר בו וטען שג'מיל עלה לרכבו של המתלונן אצל רג'בי ונסע יחד עמם לבניין כלל (פ/29 ש' 4-13). עוד הכחיש תחילה את שטען במשטרה, כי הלכו לראות את הקרקע (שם). בהמשך חזר בו וטען שביקרו בקרקע (פ/38 ש' 8-11). בדומה, טען שנכח בפגישה נוספת בין עאדל לרג'בי ש"היה מביא לו עיתון ועוגיות" ושוחח עמו אודות השגת דרכונים (פ/43 ש' 25-32), ומיד לאחר מכן שינה מטעמו וטען שמאז שפרש מהעסקה לא פגש בעאדל ושאת הדברים הקודמים לא אמר (פ/44 ש' 17-20).
עוד ניסה ג'ואד להתנער מהודאתו בכתב האישום המתוקן. מחד אישר שכל מה שהודה בו היה אמת (פ/32 ש' 12-13, פ/43 ש' 16), ומאידך סירב לאשר שהודה בכך שגאזי היה שותף למרמה ולזיופים (פ/31 ש' 30-33) ועמד על גרסתו הנזכרת לעיל לפיה פרש מהמגעים בשלב מוקדם.
לבסוף, ניכר כי עדותו של ג'ואד הושפעה מגרסאות הנאשמים. בכלל זה טען את שלא העלה בחקירת המשטרה: כי שמע את המתלונן מבטיח לג'מיל להשיג עבור אשתו תעודת זהות ולשלם לו 60 אלף דולרים (פ/36 ש' 13-16, פ/40 ש' 33-פ/41 ש' 10).
סעיף 154 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב] תשמ"ב-1982 קובע, כי "עובדה שנאשם הודה בה יראוה כמוכחת כלפיו זולת אם ראה בית המשפט שלא לקבל את ההודיה כראיה או שהנאשם חזר בו מן ההודיה לפי סעיף 153". בתפ"ח (י-ם) 865/05 מדינת ישראל נ' גבאי (פורסם בנבו, 11.12.06) נקבע, כי בהתאם להוראות סעיף 154 "הודיה בעובדה מחייבת אך ורק את הנאשם, המודה בה אישית, ופועלת כלפיו בלבד. בכתב אישום בו מספר נאשמים, כבענייננו, אין להודיה בעובדות מפי אחד מהם כדי לחייב את האחרים...". ראו גם ע"פ 4541/90 סלע נ' מדינת ישראל, פיס' 6 (פורסם בנבו, 24.7.91).
המאשימה הציגה את ע"פ 4398/09 חמוד נ' מדינת ישראל (פורסם בתקדין, 1.8.11), בו חזר בית המשפט העליון על הכלל האמור והוסיף כי "יתכנו מקרים בהם יהיה רשאי בית-המשפט להסיק מסקנות מכך שאחד השותפים מאמת בהודאתו את החשדות שיוחסו לו. לא מן הנמנע כי מסקנות אלה יהיו רלוונטיות גם במשפטו של אחר, אף אם אין לראות בהודאת השותף כעדות במשמעותה המקובלת" (פיס' 13 לפסק הדין). באותו מקרה ייחס בית המשפט משמעות לכך שהמערער מיקם עצמו באותם אתרים בהם נכח השותף לפי הודאתו, וזאת כתימוכין לכך שהמערער היה חלק ממזימתו הפלילית של השותף (שם).
איני סבור, כי המקרה דנן מאפשר שימוש דומה בהודאתו של ג'ואד, בחריגה מהכלל שגובש בדין. הספקות העולים מחומר הראיות לא מתעמעמים בכך שג'ואד אישר את מעורבותו במזימה. התרחיש האלטרנטיבי של מעורבות המתלונן במהלך, וסימני השאלה בדבר חלקיהם של הנאשמים 1 ו-3, הן סוגיות עצמאיות שאינן מושפעות בהכרח מהודאתו של ג'ואד אודות חלקו-שלו. אפשר שג'ואד היה מעורב במרמה לצד המתלונן. לכן, שלא כבעניין חמוד הנ"ל אין הודאתו של ג'ואד משתלבת בנתונים נוספים באופן המאפשר להגיע למסקנה מפלילה בסוגיות הנדונות.
עדויות הנאשמים
ג'מיל
בנוסף, גרסתו של ג'מיל לוקה בפערים מהותיים. בחקירת המשטרה טען שהעסקה הוצעה בידי ג'ואד, ואילו בבית המשפט טען שהוצעה בידי רג'בי ואף הכחיש שאמר דברים אחרים במשטרה (פ/74 ש' 10-15). עוד בחקירה טען שלצד תעודת הזהות, עתיד היה לקבל בעקבות העסקה החזר הלוואה של 5,000$ שנתן לג'ואד. בבית המשפט נעלמה גרסת ההלוואה, והסכום אותו עתיד היה לקבל האמיר, תחילה ל-20,000 דולר ובהמשך ל-80,000 דולר. ג'ואד לא ידע להסביר, מדוע יקבל סכום משמעותי שכזה כאשר לכאורה אין צורך באיש קש וטען שזה התעריף המקובל (שם, ש' 7-8). בהמשך עדותו אף הכחיש את הדברים שמסר בחקירה, לפיהם נתן הלוואה לג'ואד (פ/71 ש' 21, פ/73 ש' 7-8, פ/74 ש' 10-15).
קשה לקבל כי הצעה המגיעה מאדם זר, להירשם כמיופה כוח למכירת קרקע בידי בעלים שאינו מכיר ושמעולם לא שוחח עמם, לא העלתה בקרבו של ג'מיל ולו חשד כי מדובר במרמה. כך גם הצעת תמורה של עשרות אלפי דולרים ו"סידור" תעודת זהות כנגד הרישום. התרשמתי כי הסבריו של ג'מיל בנושא חטאו לאמת, בניסיון לכסות על מודעותו לכך שהבעלים לא ייפו את כוחו. תחילה טען שברר עם רג'בי ועם אנשים "שמקורבים לעניינים האלה אמרו זה דבר לגיטימי ומקובל" (פ/62 ש' 17-18). בהמשך עדותו הפך הבירור להתייעצות עם נוטריון, שאמר לג'מיל שאין חובת נוכחות בזמן עריכת ייפוי הכוח (פ/66 ש' 26-29). עוד טען שסמך על כך שרג'בי הינו אביו של עורך-דין ולכן "לא ישחק איתי ולא יכשיל אותי" (פ/68 ש' 27). איש מכל אותם אנשים עמם התייעץ כנטען לא הובא על-ידו לעדות כדי לתמוך בטענתו. לגבי רג'בי נטען שנפטר.
גם תיאורי מאמציו של ג'מיל לפגוש בבעלים והדברים שידע אודותיהם השתנו לאורך עדותו. תחילה טען שנאמר לו שבעלי הקרקע לא רוצים להכירו כדי שלא יזהה אותם בהמשך (פ/64 ש' 32). בהמשך טען כי ביקש מג'ואד לקחתו לבעלים ונענה "לא תשמע זה נסיעה. יהיה להם בלאגן" (פ/68 ש' 23). ג'מיל נאלץ להודות שמדובר בהסבר מוזר (שם, ש' 25). ואריאציה נוספת שהוצגה היא כי ג'ואד סירב לקחתו לבעלי הקרקע (פ/72 ש' 16). ככל שהתקדמה עדותו, צצו הסברים כבושים נוספים. כך טען, כי כאשר קיבל את ייפוי הכוח הבין שג'ואד שילם לבעלי הקרקע את תמורתה הכספית (פ/75 ש' 7-10).
בדבריו של ג'מיל גם פער ברור אל מול גרסתו האמינה של עו"ד ברזילי. האחרון הדגיש שבן שיחו המרכזי בפגישה במשרדו היה גאזי, שאף מסר לו את המסמכים השונים. עו"ד ברזילי והתקשה כלל להיזכר בג'ואד כמי שנכח. ואילו ג'מיל הציג את עצמו ואת גאזי כמי שישבו מאחור ושתקו במהלך הפגישה, וטען כי השיח התנהל רק עם ג'ואד ועאדל שמסרו לעורך הדין את המסמכים (למשל פ/72 מיום 9.2.2014 ש' 23, פ/73 ש' 22-32). לא מדובר בפער שולי, אלא בניסיון כוזב של ג'מיל למעט ממעורבותו שלו וממעורבותו של גאזי ולמקד את הזרקור בדמויות אחרות.
אציין כי לאותה מסקנה ניתן להגיע גם על בסיס דוקטרינת עצימת העיניים. ברי כי ג'מיל חשד כי הוא מעורב בהתנהלות שאינה כשרה. ג'מיל לא ביסס את טענותיו כי ערך בירורים הולמים כדי להסיר את החשד. לכן, מכח הדוקטרינה ניתן לייחס לו מודעות לזיוף ולמרמה. עם זאת, הדברים מובאים מעל לצורך שכן במקרה דנן שוכנעתי שמדובר במודעות של ממש, ולא רק בעצימת עיניים.
גאזי
בנוסף, תיאוריו של גאזי את ההתרחשויות במשרדו של עו"ד ברזילי מנוגדים לתיאוריו המהימנים של עורך הדין. האחרון הצביע על גאזי בתור הרוח החיה בפגישה זו, מי שניהל עמו את השיחה וקיבל מידיו את המסמכים השונים להחתמת הבעלים. עוד סיפר שגאזי חזר אליו יחד עם עאדל לפגישות נוספות, במהלך מתמשך של ניסיון לגבור על הקושי שבאי-המצאת צילומי דרכוני בעלי הקרקע. אשוב ואצטט מדברי עו"ד ברזילי, לפיהם "גזי היה איש השיחה שלי, היה פעיל, בעל עברית רהוטה, הוא מנוסה, ולכן כל השיחה שלי היתה איתו" (פ/43 מיום 4.7.13 ש' 1-2). גאזי, מנגד, הרחיק עצמו ממעורבות שכזו וטען שכלל לא דיבר בפגישה הראשונה, לא קיבל מסמכים מעורך הדין, יצא מן התמונה לאחר פגישה זו ולא חזר למשרדו של עו"ד ברזילי. הוא לא ידע להסביר מדוע עורך הדין יספר דברים אחרים אודותיו וטען "הוא סיבך את עצמו בשטויות שלו" (פ/81) וכן ששיקר (פ/90). אלה תשובות לא משכנעות. קשה לראות מדוע יחליט עו"ד ברזילי לטפול אשם דווקא על גאזי. התרשמתי כי מדובר בניסיון לא מוצלח של גאזי להרחיק עצמו מן הפרשה.
תיאור זה של קרבה ואכפתיות מקשה לקבל כי גאזי, לאחר פגישה ראשונה ולמרות מעורבותו בתיווך וציפייתו לקבל עמלה מעאדל, התנתק לחלוטין מכל ידיעה על המשך העסקה. בנוסף, לנוכח עמידתו על דאגתו הרבה לעאדל, קשה לקבל את תשובתו של גאזי לשאלה מדוע לא אמר לעאדל שגם העסקה מושא האישום אינה כשרה. בתגובה, לא הכחיש גאזי שהבין כי כך הדבר אלא השיב "כשאני שולח אותו לעו"ד שיבדוק לו את המסמכים אז זו בעיה שלו, העו"ד בודק" (פ/95 מיום 9.2.2014 ש' 18-20). עמדות שונות אלה אינן יכולות לדור בכפיפה אחת.
"ש. זה היה לפני הסיפור שלנו?
ת. כן.
ש. והמשכת לסמוך עליו?
ת. זה היה אחרי המקרה הזה" (פ/89 מיום 9.2.2014 ש' 15-17).
תשובותיו אלה של גאזי מדברות בעד עצמן.
שקרי נאשם
"אין להפריז במשקלם של שקרים אלה, הואיל וניסיון החיים לימדנו שלעתים מגיב באותה דרך גם מי שלא חטא אך נקלע למצוקה עקב החשש שהכוחשתו את המעשה הפלילי המיוחס לו לא תזכה לאמון, ואז הוא מחליט לפנות להסברים כוזבים" (ע"פ 8002/99 בכר נ' מדינת ישראל, פ"ד נו(1) 135, בעמ' 142 מול האות ב'. ראו גם ע"פ 1645/08 פלוני נ' מדינת ישראל, פיס' 22 (פורסם בנבו, 3.9.09)).
במקרה דנן, סבורני כי שקריהם של ג'מיל וגאזי מסייעים לראיות התביעה רק עד לגבול מסוים. ככל שמדובר בהוכחתה של מזימה להעביר את הבעלות שלא כדין, שימוש במסמכים מזויפים לצורך זה, ומודעותם לכך, סבורני כי יש בניסיונותיהם השקריים של השניים להרחיק עצמם מן העסקה, בדגש על טענות לחוסר ידיעה על טיבה האמתי, כדי להוסיף ולבסס את המסקנה העולה מיתר הראיות לפיה הם היו חלק מודע מאותה מזימה. במישור זה, לא הוצג הסבר הגיוני אחר להצגת השקרים, לבד הניסיון להתחמק מאחריות.
ועם זאת, אין בשקרי הנאשמים למלא את החלל שנפער בראיות התביעה בנושא הניסיון להונות את המתלונן עאדל ואשר עולה מסימני השאלה המשמעותיים שפורטו לעיל ואשר מלווים את דבריו. זאת, שכן עצם מעורבותם של ג'מיל וגאזי במהלך הפגום, בין אם עאדל היה חלק ממנו ובין אם לאו, עשויה להסביר את השקרים. לכן, אין בשקרים כשלעצמם כדי להפריך את האפשרות למעורבותו של עאדל כאמור, או כדי לחזק את ראיות הקטגוריה במישור זה.
סיכום הממצאים שבעובדה
ועם זאת, בהינתן הקושי להסתמך על תיאורי המתלונן בדבר מעורבות הנאשמים השונים, נותרה אך עדותו של עו"ד ברזילי בנושא. הלה לא ידע להצביע בוודאות על ג'מיל כמי שנכח בפגישות נוספות מעבר לפגישה הראשונה, או היה מעורב גם בטיפול במסמכים המזויפים הנוספים, ת/5א-ד ונ/2. היות ג'מיל "איש קש" בעסקה לא מחייבת מעורבות גם בהמשך הטיפול לאחר הפגישה הראשונה, כך שישנה אפשרות סבירה כי הוא לא היה מעורב כאמור. לא ניתן, לכן, לקבוע מעל לספק כי ג'מיל ידע שנעשה שימוש במסמכים ת/5 ונ/2, וכי הם מזויפים.
ניתוח האישומים
תזת המאשימה, כעולה מכתב האישום, היא שהנאשמים ניסו לקבל מעאדל במרמה את תמורת הקרקע. כפי שהראיתי לעיל, מתעורר ספק סביר שעיקרו באפשרות האלטרנטיבית לפיה לעאדל היתה מעורבות במהלך וידיעה על טיבו. לפי תרחיש זה, עאדל אינו קורבן למרמה אלא חלק ממנה. לפי תרחיש זה לא מדובר בצד-כנגד בפניו מוצגת טענה כוזבת בניסיון לקבל ממנו דבר מה, בין אם הוא מודע לכזב או לא, אלא במי שמשתתף בעצמו במהלך הפגום בניסיון לקבל לידיו את הקרקע שלא כדין. אשוב ואדגיש, כי אפשרות זו לא הוכחה, אלא ברמה שדי בה לעורר ספק סביר. ספק זה אינו מאפשר להרשיע את הנאשמים 1 ו-3 בעבירה הנדונה.
בסיכומיה, כשהוצג בפניה הקושי האמור, השיבה ב"כ המאשימה כי ניתן להרשיע את הנאשמים גם לפי התרחיש האלטרנטיבי וזאת בהתייחס לבעלי הקרקע כ"מרומים". סבורני, כי לא ניתן להתייחס לאפשרות זו, המועלית לראשונה במשפט בודד בשלב הסיכומים, כבסיס להרשעה בפלילים. היא לא הוצגה מבעוד מועד בפני ההגנה. אפשר, כי לו הוזהרה מראש הייתה ההגנה מכלכלת צעדיה אחרת ובוחרת, למשל, לעמוד על חקירתו של מי שלפי תזה זו הופך לקורבן העבירה: יורש בעלי הקרקע, במקום להסכים להגשת הודעתו. יתר על כן, אפשרות זו לא בוררה כדבעי. היא לא עמדה במוקד חקירת המשטרה; לא הוצגה למי מן העדים; לא הוברר חלקו של כל אחד מן הנאשמים 1 ו-3 לצד המתלונן שהופך בסצנריו זה למקבל ה"דבר" מושא המרמה (הבעלות בקרקע), דבר המקשה לבסס מעל לספק כי ביצעו בצוותא את העבירה; ולא חודד מהו המצג הכוזב שהוצג לפי תרחיש זה בפני הקורבן או בפני אחר, כמו גם שאלת הקשר הסיבתי. על רקע כל אלה, לא ניתן לקבל את טענת המאשימה.
כפי שהוסבר לעיל, הספקות שהתעוררו אינם מאפשרים לקבל את תיאוריו של עאדל, ככל שאינם תואמים לדבריו של עו"ד ברזילי. עאדל עמד על כך שביצע את התשלום במשרדו של עורך הדין (פ/30 מיום 4.7.2013 ש' 26-33), אך האחרון הכחיש זאת וטען שעאדל טעה (שם, פ/46 ש' 26-30). במצב דברים זה לא ניתן להסתמך על אמירתו של עאדל בנושא, ובלעדיה אין ראיה לתשלום הכסף למי מן הנאשמים.
זאת ועוד, אפשרות קיומו של התרחיש האלטרנטיבי בדבר מעורבותו של עאדל מקימה ספק סביר גם בנוגע לאישום זה. שכן, לו היה עאדל בסוד העניינים, ברי שלא שילם לנאשמים בשל מצג כוזב שהוצג בפניו ומתוך חשיבה לפיה הם עומדים להעביר את הכסף לעו"ד ערבי כתמורה עבור החתמת בעלי הקרקע. גם כאן מדובר בספק בלבד, אך די בו.
על רקע זה, יש להורות על זיכוי הנאשמים 1 ו-3 גם מעבירה זו.
לעיל קבעתי כי חתימות בעלי הקרקע וחתימות המאשרים על גבי ייפוי הכוח, תצהירי בעלי הקרקע ת/5א-ד, והבקשה לרישום הערת אזהרה נ/2, זויפו. כתוצאה, נחזו המסמכים כמגלמים הרשאות והצהרות שניתנו בידי הבעלים, מצג שהנו שקרי. ברי, כי שימוש בהם עשוי היה להטעות את מקבלם לחשוב כי הבעלים ייפו את כוחו של ג'מיל להעביר את הבעלות בקרקע, הצהירו אודות פרטים הקשורים בקרקע וברכישתם אותה, או הסכימו לרישום הערת אזהרה לזכותו של עאדל. מכאן, שמדובר במסמכים מזויפים.
לפי תיאוריו של עו"ד ברזילי אני קובע כי ייפוי הכוח ת/4 הוצג בפניו בפגישה בה נכחו עאדל ושלושת הנאשמים, כחלק ממהלך להעברת הקרקע באמצעות ייפוי הכוח על שמו של עאדל. לעיל קבעתי, כי הדבר נעשה על דעתם של הנאשמים 1 ו-3, ביודעם שהמסמך מזויף. מכאן שיש להרשיעם בעבירה של שימוש במסמך מזויף בנוגע לייפוי הכוח.
סוף דבר
בהסכמת הצדדים ניתנת הכרעת הדין שלא בפניהם.
המזכירות תשלח את הכרעת הדין לצדדים.
טיעונים לעונש יישמעו ביום 22.4.14 בשעה 13:00.
ניתנה היום, ב' ניסן תשע"ד, 2 אפריל 2014.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
30/10/2011 | החלטה מתאריך 30/10/11 שניתנה ע"י אלכסנדר רון | אלכסנדר רון | לא זמין |
03/04/2012 | החלטה מתאריך 03/04/12 שניתנה ע"י אלכסנדר רון | אלכסנדר רון | לא זמין |
02/04/2014 | הכרעת דין מתאריך 02/04/14 שניתנה ע"י ד"ר אוהד גורדון | אוהד גורדון | צפייה |
19/05/2014 | גזר דין מתאריך 19/05/14 שניתנה ע"י ד"ר אוהד גורדון | אוהד גורדון | צפייה |
27/03/2018 | צו מבחן עקב אי תשלום קנס | אוהד גורדון | לא זמין |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
מאשימה 1 | מדינת ישראל | נורית ליטמן |
נאשם 1 | ג'מיל מחגנה | נאיל זחאלקה |
נאשם 2 | גואד אבו אלהוה | נמיר אדלבי |
נאשם 3 | גאזי עלי סאלח | עיסא מוחמדיה |