המערער: | בדר סלאימה |
נגד | |
המשיב: | מנהל אגף המכס והמע"מ |
פסק דין |
מהות הערעור
שומת העסקאות התבססה על ממצא של העלמת קניות על ידי המערער כנובע ממידע שמסר בחקירת המשיב ספק קמח (חשב תחנת הקמח- "טחנת ירושלים בע"מ") לפיו, חשבוניות של רכישות הקמח נרשמו על שם אחרים על פי בקשת המערער, זאת כאשר הקונה היה למעשה המערער. על פי ממצאי המדינה, חושב רווח גולמי בסך של 8%, בהתאם לתדריכים ענפיים המקובלים במגזר הסיטונאי.
שומת התשומות התבסס על בדיקה בה נמצא כי המערער ניכה מס תשומות של רכישת קמח לעוסק מתחומי הרשות הפלסטינאית (חשבונית על שם עלי אשרף מרמאללה).
פסילת הספרים בוססה על ממצאי בדיקת ספרי החשבונות של המערער והמידע שנמסר על ידי העובדים בעסק, וגם על ממצאי בדיקת העלמת הקניות.
הרקע השומתי
"הוא או הנהגים שלו חלק ילדיו וחלק בני דודו; ואחרים ביקשו לרשום את החשבוניות על לקוחות שונים למשל מאפיית אמון, אשרף עלי ועוד ועוד. אבל למעשה המכירה היתה לסלאימה בדר עצמו ומטעמים השמורים עמו- הוא רצה לרשום אותם על שמות לקוחותיו והוא התחשבן עמם אבל כל התשלומים בוצע עי' בדר סלאימה עצמו מול תחנת הקמח. בדר סלאימה שלם עבור כל הקניות הרשומות בכרטסת לקוחות שלו..." (ע"מ 1-2 להודעה- ההדגשה לא במקור).
בהודעה מיום 26.01.08 פנחס אישר את הדברים שאמר בחקירה הראשונה ולפיהם, הקניות המופיעות בכרטסת הנהלת החשבונות של תחנת הקמח שהוצאה המערער, הן קניות שבוצעו על ידי המערער בלבד או שליחים מטעמו. כמו כן, לאחר שהוצגה בפניו חשבונית על שם עלי אשרף, הבהיר כי אינו מכיר את עלי אשרף. לדבריו, הוא הוציא חשבונית למערער בלבד ולא הוצאה כל חשבונית התחשבנות לעלי אשרף (ע"מ 2 לחקירה). העתק החקירה של החשב צורף כנספח א' לתצהיר עוזי לוי.
בעדותו של החשב בבית המשפט לא הופרכו המסקנות-
"ש. המערער שילם עבור לקוחות אחרים שלכם, אני מדייק או לא.
ת. עקרונית, כן. אני רוצה להגיד לגבי לקוחות שהם לא שלנו, אני לא יכול להגיד עליהם באופן וודאי, אני יכול להגיד שהייתה להם כרטסת בהנה"ח אבל אני לא יכול להגיד אם הוא היה לקוח שלי או לא, לאו דווקא מי שיש לו כרטסת בהנהלת חשבונות הוא לקוח.
ש. תסביר לי מה המשמעות של כרטסת.
ת. אי אפשר להגיד שהנה"ח אומרת שאם יש כרטסת אז הוא לקוח. אני לא מכיר דבר כזה מהלימודים שלי שמי שיש לו כרטיס הוא לקוח וזה מה שאני יכול להגיד לך בגדול במסגרת הנהלת חשבונות." (ע"מ 26 לפרו' מיום 03.01.2013).
.......
"ת. לקוחות כמו עלי אשרף, כמו אמין כמו אלה. מבחינתי המערער חייב את הכסף. אני הכרתי רק את המערער.
ש. עפ"י מה שאתה אומר הלקוחות הם עלי אשרף, אמין. מה המשמעות של המלה לקוח, של מי הלקוח.
ת. אפנה אותך לספר תקנות מע"מ, שאם אני מכיר את הלקוח, אני לא מכיר את הלקוח. אני באופן אישי לא מכיר את הלקוח.
ש. אבל אמרת שקיבלת אישור.
ת. אמרו לי איך להוציא חשבוניות עפ"י בקשת המערער שהנחה לא לרשום אותן על שמו.
ש. אתה אומר משהו מעניין, הוצאתם חשבוניות לאנשים שייתכן שהם אינם קיימים.
ת. הציגו תעודות זהות שלהם.
ש. האם התייצב לפניך.
ת. לא. " (ע"מ 27 לפרו').
למערער הוצאו גם שומת עסקאות בסך 343,216 ₪ ושומת תשומות בסך 33,074 ₪, לפי מיטב השפיטה. העתק החלטות המשיב צורף כנספח ז' לתצהיר עוזי לוי.
בתגובתו לערעור זה טען המשיב, כי דין הערעור להידחות מאחר שהמערער הגיש השגה על החלטתו וטרם נסתיימו ההליכים בהשגה.
"לאחר שהוגש הערעור נמצא פתרון מעשי לעיקר הבעיה שהמערער ביקש להתמודד איתה בערעור על ידי הפחתת שיעור הקנס שהוטל עליו. בנסיבות אלה הוסכם על משיכת הערעור...".
בהתאם, הערעור נמחק.
טענות הצדדים
הטענה המקדמית- התיישנות
טענות הצדדים לגוף השומות
"בעקבות פניית רו"ח המייצג את מר סלימה באדר, מר פיליפ, הרינו להבהיר בזאת כי בהנהח"ש של טחנת ירושלים בע"מ הופקו חשבוניות ע"פ בקשתו של סלימה באדר או שליחיו שאינם ע"ש סלימה באדר ונזקפו לחובת כרטיס הנהח"ש שלו. לגבי חשבוניות אלה אחראי מר סלימה באדר לאשראי שניתן ללקוח.
בדרך כלל מר סלימה באדר מושך את הסחורה דרך תעודות משלוח על שמו ומופקת חשבונית מרכזת כל 10 ימים על שם סלימה באדר".
על פי הנטען, מכתב זה הבהיר כי המערער היה אחראי לאשראי שניתן ללקוחות אחרים, אך אלה לא היו לקוחות פיקטיביים. דהיינו, המערער היה צינור או חוליה מקשרת בין לקוחות קטנים שהתקשו להיכנס לשטחי ישראל ולרכוש את הקמח הדרוש להם לבין תחנת הקמח, זאת מהטעם שהמערער היה סוחר גדול ואמין שתחנת הקמח סמכה עליו כי יבטיח את כספה. כך גם עולה לטענת המערער מעדות החשב בבית המשפט, אשר אישר כי גם לאותם אחרים אשר המערער היה אחראי, היה כרטיס משלהם (ע"מ 25-26) ומכאן, שאלו היו לקוחות של התחנה, בעלי כרטיס עצמאי. בא-כוח המערער הטעים כי לאחר שהוצג המכתב מע/1 למשיב, הסכים המשיב לחזור בו מהקנס המקורי שהטיל עליו, דבר שלשיטתו מחזק את טענת המערער בנושא זה.
המסקנה העולה מדברים אלו היא לשיטת המערער שהחשבוניות שהוצאו על שמות אחרים ושויכו לכרטסת שלו, אינם קשורים אליו מבחינה עסקית. הוא היה אחראי למתן אשראי בלבד לקניות לקוחותיו, כאשר לכל אחד מהם הייתה כרטסת המפרטת את קניותיו במדויק; דרך זו ננקטה מאחר שנבצר מאותם לקוחות של תחנת הקמח להיכנס לשטחי ישראל ולרכוש את הקמח הדרוש להם.
המערער הטעים, כי ככל שאכן אותה תחנת קמח זייפה חשבוניות ועברה לכאורה על החוק, הרי שיש לשאול מדוע הסתפק המשיב כלפיה בגביית עדות רגילה (ולא תחת אזהרה) וכיצד אותה תחנת קמח לא הועמדה לדין.
באת כוח המשיב הטעימה, כי המערער לא הצליח לבסס בהוכחותיו מסקנה אחרת והסתפק בטענות סתמיות שצוינו בתצהיר מטעם רואה החשבון שלו, לפיהן, "בשל היסח הדעת לא נרשמו קניות של מספר חשבוניות מצומצם ותו לא" (סעיף 10 לתצהיר).
"...אני מבקש לחזור ולהבהיר שהמהותיות של הסטיה איננה בהכרח פועל יוצר של היות הרישום החסר או הפגום בבחינת תנאי אין בלתו לקיום הנה"ח או לאפשרות קיומו של מעקב או ביקורת. די בכך שהרישום או החסר יכביד או לא יאפשר מעקב או בקרה יעילים על חלק מחלקי העסק כדי שהסטיה שמדובר בה תהיה מהותית" (112/97 חברת שיפודי הבירה נ' פקיד שומה ירושלים 1 (מסים)).
באת- כוח המשיב הפנתה גם להלכה לפיה, יש מקום לבדוק שמערכת הפנקסים ערוכה כך שבכל עת ניתן יהיה לבקרה ובביקורת כזו ניתן יהיה ללמוד כל דבר מהספרים עצמם ללא צורך בהסברים נלווים (11/87 עמירם אמיתי נ' פקיד שומה תל אביב 1 (מיסים); עמ"ה 124/86 צמנטכל קרקע ומבנים בע"מ נ' פקיד שומה חיפה (מיסים); עמ"ה 1124/01 קאשי ראובן נ' פקיד שומה כפר סבא (מיסים) וכן, עמ"ה 5058/97 ח'ליפה מחמוד נאג'י נ' פקיד שומה חדרה (מיסים)).
עוד הפנתה לעמ"ה 1118/01 מוסא עודה נ' פקיד שומה כפר סבא (מיסים), בה ציין בית המשפט, כי בבואנו להבחין בין סטיות מהותיות מהוראות ניהול פנקסים המצדיקות פסילת ספרים, לבין סטיות בעלות אופי טכני בלבד, יש לשאול, אם על אף הליקוי מושגות שתי מטרות: מערכת חשבונות שתקשה על העלמה, ותעמיד אפשרות למפקח לעמוד על ההכנסה האמתית. כך, אם צורת ניהול הפנקסים מקשה על המפקח להגיע לחקר האמת יש לראות בליקוי כמהותי. בנוסף, הפנתה באת-כוח המשיב לכלל הקבוע בפסיקה לפיו, יש לבחון את משקלם המצטבר של כל הליקויים כדי לקבוע שמדובר בליקוי המצדיק פסילת ספרים. (עמ"ה 3013/96 קלוד רפאל ואח' נ' פקיד שומה ירושלים (מיסים)).
על פי טענת באת-כוח המשיב, מפסיקה זו עולה כי אין הכרח שהליקוי יהא כזה שימנע כל אפשרות של ביקורת בעסק, אלא די בכך שהליקוי יכביד על ביצוע בקרה יעילה בנוגע לחלק מן הפעילות באותו העסק, והליקויים שנתגלו עומדים בקריטריון זה.
דיון והכרעה
"בערעורי מס נבחן שיקול הדעת של פקיד השומה. אשר על כן, הנוהל הנכון הוא להציג את הנתונים והראיות שעמדו לפני פקיד השומה בהליך המנהלי. על כן, אין מקום להוציא ראיה כזו או אחרת מהתיק או עדות כזו או אחרת ובלבד שבמדובר בחומר שעמד בפני פקיד השומה." (ע"מ 11 לפרו' מיום 29.11.2012).
בע"א 5709/95 יעקב בן שלמה נ' מנהל מס ערך מוסף (מיסים) עסק בית המשפט העליון בתוקפה של תקנה 10א לתקנות סדרי הדין בערעור, לפיה-
"בית המשפט יתיר הבאת ראיה עליה ביסס המשיב את שומתו או את החלטתו...גם אם ראיה כזו לא היתה קבילה בבית משפט בדיון בהליך אזרחי".
בית המשפט העליון (מפי כב' ת' אור) קבע-
"תקנה 10א הותקנה בסמכות...קביעת השומה על ידי רשות המס היא הליך מנהלי. בהליך זה, לא כפופה הרשות המנהלית לדיני הראיות החלים בבתי המשפט...המבחן המהותי בו צריכות לעמוד הראיות עליהן מתבססת הרשות הוא מבחן הראיה המנהלית. מבחן זה מתמקד בערך ההוכחתי של הראיה ולא בקבילותה בבית המשפט...בהליך הערעור, בו חלה תקנה 10א, על בית המשפט להכריע בדבר תוקפה של ההחלטה המנהלית של רשות המס...מכך עולה, כי חיוני שבפני בית המשפט הבוחן את ההחלטה המנהלית תעמוד אותה תשתית עובדתית שעמדה בפני רשות המס." (סעיפים 13-17).
המסקנה מדברים אלה היא, שהיה ביד המשיב להסתפק בהצגת ההודעות שנגבו בחקירותיו, ולא היה עליו לדאוג להתייצבות אותם נחקרים כעדים לפני. הנטל להפריך את הדברים הוטל על המערער שהיה בידו להזמין אותם עדים לדיון, דבר שנמנע מעשותו.
גם פרשת "העלמת הקניות" המונחת ביסוד שומת העסקאות תומכת באותה מסקנה.
הודעות חשב תחנת הקמח יצחק פנחס ביססו בצדק מסקנה כי המערער קיבל חשבוניות על שם לקוחות אחרים לכאורה, אף כי מדובר ברכישות שלו.
גם דברי החשב במכתב מע/1 לא שללו מסקנה זו, ומכל מקום, משנחקר שוב בעקבות אותו מכתב, אישר למעשה את דבריו המקוריים הבסיסיים. גם עדות החשב בבית המשפט לא ערערה את המסקנה העולה לכאורה מצירוף העובדות הבאות שאינן במחלוקת: המערער שילם גם עבור הלקוחות "האחרים", איש מהלקוחות האחרים לא הוכר על ידי התחנה (גם אם הוצגו תעודות זהות שלהם) הרישום בכרטסות נפרדות נעשה לבקשת המערער או נציגיו, והסחורה נשלחה עם תעודות משלוח של המערער.
"הלכה היא כי נטל השכנוע בערעור מס רובץ לפתוח של הנישום המערער (ראו: 1436/90 גיורא ארד, חברה לניהול השקעות בע"מ נ' מנהל מס ערך מוסף, פד מו (5) 101). תוצאה זו בוודאי נכונה כאשר אין ביד הנישום להישען על ספרים שנוהלו כדין. כך בע"א 731/82 יעקב בוכמן נ' פקיד שומה תל אביב (מיסים) נאמר:
"הנטל הרובץ על נישום שספריו נפסלו קשה להרימו, לא די לו שיעלה טענות בלבד בדבר שרירות או הגזמה של פקיד השומה. עליו להתבסס על ראיות אובייקטיביות של ממש, ולא די לכך בעדותו בלבד, שהרי משנפסלו ספריו אין הוא יכול עוד להיבנות מכך שבית המשפט יאמין לכל הצהרותיו"."
ברם, מלבד טענות בעלמא כנגד עדותו של החשב פנחס, המערער לא הביא כל ראיה אובייקטיבית ממשית שתפריך את המסקנות שעלו מהחקירה של המשיב. כך לא הובאו לעדות בפני בית המשפט אותם רוכשים (אשר על פי הנטען, הרכישות בוצעו עבורם) שיתמכו בטענותיו ואשר יאשרו את גרסתו כי ביצע עבורם את הרכישות. לחלופין, היה על המערער להוכיח כי הקמח לא נטמע בעסקו, למשל, על ידי הצגת ההתחשבנות שלו עם רכשי הקמח, שהרי אין מחלוקת שהוא זה אשר שילם עבור הקמח לתחנה. המערער הסתפק בעדות רואה החשבון שלו שלא התייחס לרוכשים האחרים. אין ספק שהמערער לא הרים את הנטל המוטל עליו כאמור.
כעולה מהפסיקה אליה הפנתה באת- כוח המשיב, החשיבות שמייחס המחוקק להקפדה על הוראות ניהול ספרים נובעת מהצורך ליצור מערכת שתקשה על הנישום להעלים הכנסות ולא פחות מכך, מהמטרה לאפשר למפקחי מס לעמוד בכל רגע נתון על מצב העסק ללא צורך בפעולות "בילוש". כך בע"א 734/89 פיקנטי תעשיות מזון בע"מ נ' פקיד השומה גוש דן פ"ד מו(5) 309, 321, נאמר-
"הוראות ניהול הספרים למיניהן נועדו לאפשר ביקורת יעילה מהירה וקלה על חשבונותיו של העסק על מנת לקבוע את מס האמת שעליו לשלם".
אזכיר גם, כי הפסיקה הבהירה כי בהקשר זה אין חשיבות לשאלה אם הנישום התכוון להעלים הכנסה אלא חשובה העובדה שהספרים לא שיקפו את הכנסתו האמתית של הנישום, ראו 25/81 קפה נאוה שותפות רשומה נ' פקיד שומה, פ"ד לז(ד) 818, 822-825. לכן, טענת רואה החשבון, כי נעשו טעויות "בהיסח דעת" אין בה כדי לסייע למערער. כפי שטענה באת-כוח המשיב, צורת ניהול הספרים הכבידה על המשיב להגיע לחקר האמת ויש לראות בליקויים שעלו בהתנהלות ספרי המערער כמהותיים.
כמו כן, בוססה באותו אופן גישתו של המשיב לפיה, בקשר של המערער עם תחנת הקמח הוכחה העלמת קניות, המצדיקה את שומת העסקאות שנעשתה. אציין כי לא הועלתה טענה לעניין דרך עריכת השומה (הוספת הרווח הגולמי), זולת הטענה הכללית שלא הייתה כלל העלמה.
לאור האמור, דין הערעור לעניין הפסילה ולעניין שומת העסקאות להידחות.
"ת. אני מתכוון לעלי אשרף חשבונית של 2004 שנדרשה בספרים של באדר סלאימה, לא היה צריך לדרוש אותה. בגדול, החשבונית בשומת תשומות אני מקבל את שומת התשומות. אם כי, יש חשבונית אחרות הייתי צריך להכניס אותן במקום." (ע"מ 9 לפרו' מיום 9.11.2012).
"ש. לא. מי זה עלי אשרף לשיטתכם?
ת. אחד מהלקוחות של סלאימה באדר.
ש. אז רגע, עלי אשרף הוא זה שהיה קונה מתחנת הקמח.
ת. לא, היה קונה מבאדר סלאימה.
ש. על סמך מה אתה אומר זאת? נכון שלא חקרת את עלי אשרף?
ת. לא.
ש. בדקת אם יש לו עסק?
ת. לא.
האם הוא היה קונה מסלאימה באדר, אתה לא יודע אם הוא עוסק או לא?
ת. מה זה משנה?
ש. ניסית לשוחח עמו? ת. לא.
ש. אז מאיפה לך להגיד שהיה קונה מסלאימה באדר?
ת. לפי העדות של תחנת הקמח ולפי הכרטסת שמופיעה לנו של באדר סלאימה אצל תחנת הקמח מופיעים קניות של סלאימה באדר בכרטסת ואומר החשב שכל הרכישות בכרטסת של באדר הן רכישות שלו שרק הוא התחשבן עם סלאימה באדר על הקניות. יש חשבוניות שיוצאות מתחנת הקמח לעלי ואחרים שאומר עליהם שזה לפי בקשת סלאימה באדר......אבל מסתבר, כי יש לו לקוחות וקרובי משפחה אחרים, שבעת הוצאת החשבוניות חלק מהחשבוניות על אותן רכישות של באדר מתבקש החשב ע"י סלאימה באדר להוציא החשבוניות האלה על שמות אחרים." (ע"מ 12-13 לפרט' מיום 29.11.12).
למעשה, גם בלעדי מסקנה זו הוכח כי התנהלות המערער הייתה רחוקה מהנדרש לעניין ניהול ספרים.
סוף דבר
המזכירות תשלח העתק פסק הדין לבאי כוח הצדדים.
ניתן היום, כ"א טבת תשע"ד, 24 דצמבר 2013, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
12/04/2011 | החלטה מתאריך 12/04/11 שניתנה ע"י מרים מזרחי | מרים מזרחי | לא זמין |
24/12/2013 | פסק דין מתאריך 24/12/13 שניתנה ע"י מרים מזרחי | מרים מזרחי | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
מערער 1 | בדר סלאימה | מרואן גדעון |
משיב 1 | מנהל אגף המכס והמע"מ | ליאורה חביליו |
מבקש 1 | בית משפט העליון |