בפני | השופטת הדס עובדיה | |
תובעים | 1.ג'ונתן דויד פיית' 2.באודלאייר אינבסטמנטס לימיטיד ע"י עו"ד אמיתי ארליך, בועז אדלשטיין, עמיעד גולדברגר ויניב יוגב | |
נגד | ||
נתבעים | 1.שרה רובינשטיין 2.נכסי הים ש.ר. בע"מ ע"י עו"ד ד"ר איתי פלדור ואורטל גר |
פסק דין |
הצדדים לתובענה ורקע עובדתי
הנתבעת 1 (להלן: "גב' רובינשטיין") ובעלה מר בנימין רובינשטיין (להלן: "מר רובינשטיין") הם תושבי ישראל המתגוררים בנתניה. גב' רובינשטיין היא מתווכת בעלת רישיון לתיווך במקרקעין. הנתבעת 2 היא חברה העוסקת בניהול ושיווק פרויקטים בתחום הנדל"ן (להלן: "נכסי הים"). מניות נכסי הים מצויות בבעלות הנתבעת 1 ובתה גב' אורית אביזמיל. בבעלות נכסי הים 20% מהזכויות במקרקעין. הנתבעת ומר רובינשטיין הם גם בעלי מניות בחברת רובינשטיין ב.ש סחר ונדל"ן (גב' ומר רובינשטיין, נכסי הים ו-ב.ש סחר ונדל"ן ביחד יכונו להלן: "קבוצת רובינשטיין"; קבוצת פיית' וקבוצת רובינשטיין יחד יקראו להלן: "הצדדים").
על פי הקבוע בסעיף 12 להסכם מינו הצדדים את מר רובינשטיין לנהל עבורם את הפרויקט ובכלל זה לפעול לאישור התוכנית המשביחה ולבצע את כל הנדרש על פי ההסכם, זאת בתמורה לדמי ניהול שנקבעו בהסכם.
בסעיף 16 להסכם נקבע שמכירת הדירות והיחידות בפרויקט תבוצע במשותף על ידי הצדדים. הוסכם בנוסף שלפני מכירת הדירות, היחידות והשטחים הנוספים, לכל צד תהיה זכות לבחור אלו דירות, יחידות, ושטחים נוספים הוא מבקש לשמור ולרכוש בעצמו ולא למכור בשוק החופשי. שיווק ומכירת יתר הדירות, היחידות והשטחים הנוספים בפרויקט יעשו באופן בלעדי על ידי סוכנות הנדל"ן של גב' רובינשטיין, אשר תהיה זכאית לקבלת עמלה בגובה 2% בתוספת מע"מ ממחיר כל מכירה.
ביום 8.5.2006 רכשו הצדדים באמצעות באודלאייר וחברת רובינשטיין ב.ש סחר ונדל"ן את הזכויות במקרקעין מחברת החלמה ונופש בע"מ.
התוכנית המשביחה שהוגשה על ידי הצדדים לוועדה המקומית, נת/552/28א', התירה לבנות במקרקעין מבנה מעורב הכולל מלון ובנוסף 70 יחידות דיור למגורים. ביום 27.8.2009 מכרו הצדדים את זכויות הבעלות במלון והותירו בידם את יחידות המגורים. במועד הגשת התביעה נבנה חלק הארי בפרויקט. מתוך 70 דירות הפרויקט נמכרו 57 דירות.
קבוצת רובינשטיין טוענת שלאחר מכירת החלק המלונאי של הפרויקט בסכום גבוה בהרבה מהמצופה ולקראת סיומו המוצלח של הפרויקט יצאה קבוצת פיית' למלחמה כוללת כנגד מנהל הפרויקט וקבוצת רובינשטיין כדי לגזול מהם את המגיע להם בגין פועלם וחלקם בהצלחת הפרויקט.
מחלוקת זו בין הצדדים היא המחלוקת העיקרית בין הקבוצות ובירורה נעשה במסגרת הליכי בוררות שהוסכמו בין הצדדים. קבוצת פיית' טוענת שבמסגרת בירור אי סדרים אלה התגלו לה גם אי סדרים בהתנהלות גב' רובינשטיין נושא תובענה זו. קבוצת רובינשטיין טוענת שהתביעה כנגד גב' רובינשטיין ונכסי הים הוגשה מטעמים נקמניים ובכפל להליכי הבוררות המתנהלים בין הקבוצות.
על עצם קיום השיחה שהוקלטה על ידי החוקר ועל תוכנה אין מחלוקת בין הצדדים. המחלוקת היא על משמעות הדברים ופרשנותם הנכונה. יצוין כי המדיה האלקטרונית המקורית בה תועדה ההקלטה (מיני דיסק) הועברה לגב' רובינשטיין כדי שתעבירה לבדיקת מומחה מטעמה ולאחר מכן תוכנה המוקלט לא נשמר בנסיבות שלא התבררו.
טענות הצדדים והסעדים המבוקשים על ידם
הסעדים המבוקשים על ידי התובעים
בנוסף מבוקש להצהיר שהנתבעות אינן זכאיות לתשלום דמי תיווך בעסקאות שלא סיפקו בהן שירותי תיווך בגין יחידות בפרויקט שימכרו שלא באמצעותן או ששולמו בהן דמי תיווך לגורם אחר ובכלל זה עסקת מכר המלון.
בנוסף התבקש בכתב התביעה להורות לנתבעות לפצות את קופת הפרויקט בגין סכומי הנחות ושדרוגים שנתנו לרוכשים לפי חשבונות שיינתנו על ידי הנתבעות בסכום המוערך במיליון ₪. סעד זה נזנח בסיכומי התובעות משכבר נתבע בהליכים המתנהלים בבוררות.
טענות התובעים
נימוקי הנתבעות להצדקת פועלן בעניין זה הם כי התובע היה מיוצג וידע על כך, כי הזכות ניתנה לנתבעות לפיצוין על עלות השכרת המשרדים, העסקת העובדים, ועל הסיכון שנטלו אם התב"ע לא תאושר שאז לא יקבלו כל עמלה. בעניין זה משיבים התובעים שהתובע הוטעה על ידי הנתבעת, וכי מר רובינשטיין פעל לעקיפת ולנטרול עו"ד הרווי בורטון. בנוסף נטען שגב' רובינשטיין ממילא לא הייתה מוותרת על כל עמלה אפילו אם התב"ע לא הייתה מאושרת וכי העמלה הגבוהה של הנתבעות היא שיועדה לפצותן על הוצאותיהן כפי שהעיד מר שולמן מומחה הנתבעות.
הסעדים המבוקשים בתביעה שכנגד
טענות הנתבעות בתביעה ובתביעה שכנגד
הטענה העיקרית שביסוד התביעה, כי אין הסכם בכתב עם הנתבעת ומשכך אין היא זכאית לעמלה בגין שיווק הפרויקט, אינה נכונה עובדתית ומשפטית. בין קבוצת פיית', הכוללת גם את גב' שרון פיית', לקבוצת רובינשטיין, הכוללת גם את גב' רובינשטיין, נכרת הסכם בכתב. מקרקעי הפרויקט נרכשו בשותפות על ידי באודלאייר וב.ש סחר ונדל"ן שגב' רובינשטיין בעלת 50% ממניותיה. בנסיבות אלה לא ניתן לומר שאין עמה הסכם בכתב. לא לכך התכוונו הצדדים. דברים אלה נכונים עוד יותר לאור קשר החברות בין הצדדים. גב' רובינשטיין נתפסה על ידי מר פיית' כצד ממשי להסכם עוד מתחילת היחסים וניהול המשא מתן ביחס לכריתת ההסכם לשיתוף פעולה, ואף במשך שלוש וחצי השנים שבהם קיימו התובעים את ההסכם. התובעים שילמו לנתבעות תשלומים באישור התובע ועו"ד בורטון. התובע התלווה לנתבעת לנסיעות לחו"ל לצורך שיווק הפרויקט והיה מודע למעמד הנתבעת כמשווקת וכצד להסכם שיתוף הפעולה, ויחסי הצדדים הושתתו על תפיסת הנתבעת כצד להסכם זה. ביחס למכירת השטח המלונאי היה זה מר רובינשטיין אשר הודיע שהנתבעת היא היחידה שזכאית לעמלה על פי חוק המתווכים. גם גב' רובינשטיין פעלה כמי שהינה צד להסכם בכתב בין הקבוצות. עקב הבנה משותפת זו פעלה הנתבעת לקידום תדמית הפרויקט ושיווקו ונשאה בעלויות רבות לשם כך ואף שכרה על חשבונה משרד אותו שיפצה ואבזרה. בנוסף נשאה הנתבעת בעלויות העסקת עובדים ומימנה השתתפות בתערוכות בחו"ל. תשלום עמלות השיווק עוכב בהסכמת הנתבעת עד להתייצבות מצבו הכלכלי של הפרויקט. הנתבעת אף נמנעה מלגבות עמלה מרוכשים מסוימים לטובת הפרויקט אם היו חשובים לפרויקט ועקב המצב הכלכלי הקשה ששרר. הנתבעת שיווקה את היחידות בפרויקט במחירים גבוהים ממחירי הבסיס שנקבעו והשקיעה את כל כוחה בפרויקט הגם שלא הובטחה לה כל תמורה אם לא יינתן היתר בניה. עמלתה נקבעה ונגבתה על יסוד הסיכונים שנטלה, השקעותיה והצלחותיה. ניסיון התובעים לגזול את פרי עמלה תוך התעשרות על חשבונה מחוסר תום לב.
הלכה למעשה נשאה הנתבעת בעלויותיה, היינו עלות אחזקת משרדה, שילוט, שיווק אינטרנטי של אתר משרד התיווך, שכר העובדים ועלות טיסות לתערוכות שיווק בחו"ל, ואילו הפרויקט נשא בעלויות הפרסום (סעיף 31 לתצהיר התובע). התובע ועו"ד בורטון אישרו כל תשלום. מעבר לכך נטען כי דרישת התובעים להחזר 830,659 ₪ לא פורטה ולא נתמכה בכל ראיה ואף מטעם זה יש לדחות את הטענה.
הנתבעות כתובעות שכנגד עותרות בנוסף לחיוב התובעים בתשלום עמלה בשיעור 1,067,200 ₪ בתוספת מע"מ בגין 7 הדירות שלא נמכרו עד מועד הגשת התצהירים. בעניין זה טוענים התובעים שהנתבעות אינן זכאיות לתשלום פיצויי קיום כמבוקש על ידן לאור ניסיון הנתבעת לשלוח יד בכספי הפרויקט. לטענת התובעים אין גם יסוד לתביעת הנתבעות לפיצוי בגין האיחורים הנטענים בתשלום העמלות, משהנתבעת הודתה מפורשות שהסכימה לכך .
דיון
מעמד הנתבעת ותחולת חוק המתווכים והתקנות
בסעיף 9(א) לחוק המתווכים נקבע:
"מתווך במקרקעין לא יהא זכאי לדמי תיווך, אלא אם כן חתם הלקוח על הזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין, שבה נכללו הפרטים שקבע השר, באישור ועדת הכלכלה"
תיווך במקרקעין הוגדר בסעיף 1 לחוק:
"תיווך במקרקעין" – הפגשה בתמורה בין שני צדדים או יותר, לשם התקשרותם בעיסקה בזכות במקרקעין;"
בסעיף 1 לתקנות המתווכים נקבעו הפרטים שעל הזמנה בכתב לכלול לצורך ביצוע פעולת תיווך במקרקעין:
"בהזמנה בכתב לביצוע פעולת תיווך במקרקעין לפי סעיף 9(א) לחוק, ייכללו לפחות הפרטים הבאים:
(1) שמות, כתובות ומספרי זיהוי של המתווך ושל הלקוח;
(2) סוג העיסקה שפעולת המתווך מבוקשת לגביה, כגון: "שכירות", "מכירה";
(3) תיאור הנכס נושא פעולת התיווך;
(4) מחיר העסקה המבוקשת, בקירוב;
(5) הסכום המוסכם של דמי התיווך או שיעור דמי התיווך המוסכם מתוך המחיר שבו תתבצע העסקה, והאם המחיר - לפי אחד מאלה - כולל מס ערך מוסף, כמשמעותו בחוק מס ערך מוסף, תשל"ה-1975."
יחסי קבוצות פיית' ורובינשטיין שהנתבעת נמנית עליהן הוסדרו בהסכם לשיתוף פעולה שנכרת בין הצדדים ביום 7.5.2006. ההסכם מסדיר בין היתר את יחסי הקבוצות בנוגע לרכישת הזכויות במקרקעין, השבחתם והבניה בהם. בנוסף מסדיר ההסכם את חלקי כל אחת מהקבוצות בבעלות המשותפת במקרקעין ואת חובות וזכויות בני הזוג רובינשטיין בזיקה לתפקידים שהוטלו עליהם מכוח ההסכם כמנהל והמשווקת הבלעדית של הפרויקט.
ההוראות הנוגעות לשיווק הפרויקט נקבעו בסעיף 16 להסכם:
"The sale of apartments and units in the Project will be made by the parties jointly. Prior to the sale of the apartments and units and additional areas in the Building each party to the Land shall have the right to choose which apartments and units and additional areas it wishes to keep at its disposal and not sell on the free market. The sale and advertising of the apartments and units and additional areas will be made exclusively through the Sara Rubinstein Real Estate Agency, which will be entitled to receive a commission at the rate of 2% plus (two percent) VAT on the price of each sale. The parties undertake to supply brochures, simulations and sales materials to the said real estate agency. In the event of a sale that is made conditional upon the issue of a building permit, whether or not within a defined time frame, then the said fee will become due only upon the fulfillment of the said condition. In the event that the said condition is not fulfilled and the sale transaction is cancelled no commission will be payable in respect of that sale transaction."
יש לזכור שבמועד כריתת ההסכם לשיתוף פעולה והסדרת זכויות הנתבעות בגין פועלן לשיווק היחידות, הדירות והשטחים הנוספים בפרויקט, הצדדים טרם רכשו את המקרקעין. רכישת המקרקעין נעשתה למחרת יום כריתת ההסכם, ביום 8.5.2006. לאחר מועד רכישת הפרויקט, כל עוד התוכנית המשביחה לא אושרה, לא ניתן היתר בנייה והפרויקט טרם נבנה, לא היו כלל יחידות דיור, דירות ושטח מלונאי שהם מושא לבעלות נפרדת של מי מהצדדים.
קבוצות פיית' ורובינשטיין היו הבעלים במשותף של הזכויות במקרקעין בשיעור 80% לקבוצת פיית' ו-20% לקבוצת רובינשטיין. במצב דברים זה במועד כריתת ההסכם, הנתבעת כחלק מקבוצתה הייתה למעשה בעלת חלק בלתי מסוים בשיעור 20% מכלל הזכויות במקרקעין. ספק רב בעיני אם ניתן לומר שביחס לתפקיד הנתבעת מכוח ההסכם כמשווקת הבלעדית של הפרויקט מתקיימת הגדרת תיווך במקרקעין כקבוע בחוק המתווכים. פועלה של הנתבעת איננו להפגשה של "צדדים" ואין הוא נעשה לשם "התקשרותם" של אחרים, אלא שיווק המקרקעין נעשה על ידה למען עצמה, עבור קבוצתה, ועבור קבוצת פיית', ולשם קידום המטרות המשותפות של הצדדים כקבוע בהסכם לשיתוף פעולה.
הפסקת שירותי הנתבעת
בהתנהגותה הפרה הנתבעת את חובת תום הלב בביצוע חיוביה מכוח ההסכם ואת האמון שניתן בה על ידי התובע וקבוצתו.
בסעיף 39 לחוק החוזים (חלק כללי ), תשל"ג – 1973 (להלן: "חוק החוזים") נקבע:
"בקיום של חיוב הנובע מחוזה יש לנהוג בדרך מקובלת ובתום לב; והוא הדין לגבי השימוש בזכות הנובעת מחוזה".
סעיף 8(א) לחוק המתווכים קובע:
"מתווך במקרקעין יפעל בנאמנות, בהגינות ובדרך מקובלת..."
חובת תום הלב בקיום פעולות השיווק על ידי הנתבעת נובעת במישרין או בעקיפין מהוראות חוק המתווכים וגם מחובותיה כצד להסכם שיתוף הפעולה וכשלוחה של קבוצת פיית' בביצוע פעולות השיווק. אפנה בנוסף בהקשר זה להוראת סעיף 8 לחוק השליחות, התשכ"ה-1965 הקובע :
"קיבל אדם עליו להיות שלוח, חייב הוא לנהוג כלפי השולח בנאמנות ולפעול בהתאם להוראותיו; ובאין כוונה אחרת משתמעת ממהות השליחות או מתנאיה יחולו עליו חובות אלו:
(1) יגלה לשולח כל ידיעה וימסור לו כל מסמך הנוגעים לנושא השליחות ויתן לו דין וחשבון על פעולותיו;
(2) לא יהא שלוח של שליחים שונים לנושא שליחות אחד שלא על דעת שולחיו;
(3) לא יעשה פעולת שליחות עם עצמו;
(4) לא יקבל מכל אדם טובת הנאה או הבטחה לטובת הנאה בקשר לנושא השליחות שלא בהסכמתו של השולח;
(5) לא ישתמש לרעת השולח בידיעות או במסמכים שבאו לידו עקב השליחות, ובדרך כלל יימנע מכל דבר שיש בו ניגוד בין טובת השולח ובין טובתו שלו או של אדם אחר".
הנתבעת בהתנהגותה הפרה את חובתה לגלות לשולח כל ידיעה הנוגעת לשליחות, החובה לפעול על דעת שולחיה, וגילתה נכונות לעבור על האיסור על קבלת טובת הנאה בקשר עם נושא השליחות ולפעול בניגוד לטובת שולחיה.
סבורתני כי גילוי מילולי של כוונה להעברה חשאית של מיליון ₪ מכספי הפרויקט לחשבון הנתבעת בשוויץ פוגע בשמו הטוב של הפרויקט, אפילו לא תורגמה הכוונה למעשים והגם שהמהלך טורפד על ידי מר רובינשטיין בו במקום. הנתבעת הועמדה במבחן על ידי חוקר מטעם התובעים וכשלה במבחן כשלון חרוץ.
הנתבעות אינן זכאיות לפיכך לכל תגמול בגין שיווק דירות, יחידות ושטחים בפרויקט ששווקו לאחר יום 28.12.2009. התביעה שכנגד בעניין זה נדחית. את התביעה שכנגד הנוגעת לדירות ושטחים ששווקו לפני מועד זה יש לבחון לגופה על רקע הטענות הנוספות של התובעים.
גביית עמלות שיווק בגין דירות שנבחרו על ידי הבעלים
הנתבעת נשאלה על האבסורד שבטענתה בחקירתה הנגדית:
"ש. גם את קנית דירות אחרי תחילת השיווק?
ת. כן.
ש. ואת עצמך גם שכנעת לאור הצלחת מאמצי השיווק שלך?
ת. לא הייתי צריכה לשכנע את עצמי...
ש. וזה נראה לך סביר והגיוני בעינייך שאת כבעלים של פרויקט לוקחת לעצמך דירה ויונתן צריך לשלם לך 80 אחוז מהעמלה ?
ת. זה היה בהסכם" (עדותה בעמודים 88-89 לפרוטוקול).
לנתבעת פרשנות מרחיקת לכת ובלתי מתקבלת על הדעת של ההסכם כבסיס לגביית תשלומי עמלות שאיננה מעוגנת בהסכם על פי לשונו ואף לא על פי מכלול נסיבותיו או תכליתו האובייקטיבית.
הנתבעת העידה בנוסף שדירות ילדיה, ירון ואירית, נרכשו בתקופת המשבר כאקט שמטרתו לעודד את הבנק לתת לפרויקט ליווי בנקאי (עדותה בעמוד 88 שורות 17-22 לפרוטוקול). גם טעמים אלה אינם נוגעים לפעולות השיווק של הנתבעת.
איני סבורה שהוכח על ידי הנתבעות שתכלית ההסכם על פי נסיבותיו מצדיקה קבלת פרשנות מרחיקת לכת שכזו. נטען על ידן שכוונת הצדדים הייתה להטיב עם הנתבעת ולשמר את רווחיה אם ירכוש התובע עצמו את כל דירות, יחידות, ושטחי הפרויקט לאחר השקעת מאמצי שיווק על ידי הנתבעות. איני סבורה שהנתבעת הוכיחה כי אמנם זו הייתה הכוונה הסובייקטיבית המשותפת של שני הצדדים להסכם. אין כל רמז לכוונה כזו מצד התובעים לא בלשון ההסכם ולא בראיות בדבר נסיבותיו החיצוניות. טענת הנתבעת השזורה כחוט השני בכל טענותיה היא שבהיותה חלק מבעלי הזכויות בפרויקט, רצו הצדדים לתגמל אותה ולהטיב איתה בפועלה כמשווקת הבלעדית של הפרויקט, כדי לאפשר בדרך זו העברת תמורות מקבוצת פיית' לקבוצת רובינשטיין. איני סבורה שהנתבעת הוכיחה כי אמנם דובר בכוונה סובייקטיבית ומשותפת של שני הצדדים להסכם שניתן לה ביטוי בהוראותיו. הנתבעת לא הוכיחה שזו הייתה כוונת מר פיית' וקבוצתו במסגרת ההתקשרות החוזית עם הנתבעת ועם קבוצת רובינשטיין ואף לא כי מר פיית' ידע על טעותה של הנתבעת בהבנת החוזה.
בסעיף 25 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973, על פי התיקון משנת תשע"א, נקבע:
"25. פירוש של חוזה (תיקונים: התשמ"א, התשע"א)
(א) חוזה יפורש לפי אומד דעתם של הצדדים, כפי שהוא משתמע מתוך החוזה ומנסיבות העניין, ואולם אם אומד דעתם של הצדדים משתמע במפורש מלשון החוזה, יפורש החוזה בהתאם ללשונו.
(ב) חוזה הניתן לפירושים שונים, פירוש המקיים אותו עדיף על פירוש שלפיו הוא בטל.
(ב1) חוזה הניתן לפירושים שונים והיתה לאחד הצדדים לחוזה עדיפות בעיצוב תנאיו, פירוש נגדו עדיף על פירוש לטובתו..."
ברע"א 3961/10 המוסד לביטוח לאומי נ' סהר חברה לתביעות בע"מ בשם מגדל חברה לביטוח בע"מ, פס' 26-28 לפס' דינו של השופט ריבלין (26.2.2012) בוארו תכלית תיקון סעיף 25(א) לחוק החוזים והאופן שלפיו יש לפעול בפרשנות חוזים לאחר התיקון. זאת בזיקה להלכה שקדמה לתיקון כקבוע בע"א 4628/93 מדינת ישראל נ' אפרופים שיכון ויזום (1991) בע"מ, פ"ד מט(2) 265 (1995) ובדנ"א 2485/95 אפרופים שיכון ויזום (1991) בע"מ נ' מדינת ישראל (4.7.1995):
"חוזה יפורש תוך בחינה מקבילה ומשותפת של לשון החוזה ושל נסיבות העניין, בכפוף לחזקה פרשנית - ניתנת לסתירה - שלפיה פרשנות החוזה היא זו התואמת את פשט הלשון, דהיינו: את המשמעות הפשוטה, הרגילה והטבעית של הכתוב. החזקה ניתנת לסתירה במקרים שבהם למד בית המשפט, מתוך הנסיבות, כי הלשון אינה פשוטה וברורה כפי שנחזתה להיות במבט ראשון; וכי למעשה - עשויה היא להתפרש בדרכים אחרות מאלה שנראו ברורות בתחילת הדרך הפרשנית...
כללו של דבר, גם התכלית האובייקטיבית של התיקון תומכת בפירוש המאמץ את השיטה הפרשנית שנקבעה בעניין אפרופים ועוצבה בעניין מגדלי הירקות, תוך עיגון החזקה הפרשנית בדבר פשט הלשון. רק כך מושג האיזון הראוי בין רצון הצדדים לבין השאיפה לוודאות משפטית... המחוקק, כפי שניתן ללמוד מדברי ההסבר להצעת החוק המתוקנת, ומן הפרוטוקולים של דיוני ועדת החוקה, חוק ומשפט, לא ביקש לבטל איזון זה, ולבכר את אחד הערכים על-פני השני; אלא, ביקש הוא, תחת זאת, אך לחדד ולהבהיר, כי עיקרון הוודאות המשפטית מחייב לתת ללשון החוזה משקל משמעותי בתהליך הפרשנות".
ראו בנוסף דנ"א 1797/12 ליסטר נ' פרידנברג (16.8.2012); ע"א 7434/10 קיבוץ מגל נ' מינהל מקרקעי ישראל - מחוז חיפה (21.10.2012); ע"א 3961/10 המוסד לביטוח לאומי נ' סהר (26.2.2012); ת"א (ת"א) 1040/08 אברהם רובינשטיין חברה קבלנית בע"מ נ' מינהל מקרקעי ישראל, פס' 24 לפסק דינו של השופט ד"ר בנימיני (19.8.2013). כן ראו את פסק דינו של בית המשפט העליון מהעת האחרונה: ע"א 3894/11 דלק – חברת הדלק הישראלית בע"מ נ' בן שלום (6.6.2013) ואת מאמרו של פרופ' מיגל דויטש "אפרופים וחקיקת "אנטי-אפרופים": תובנות נוספות" שערי משפט ו 101 (2013), מהם עולה כי הלכת אפרופים לא בוטלה בתיקון לסעיף 25 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973.
אציין כי על פרשנות ההסכם נושא המחלוקת לא חל התיקון לחוק וכי מסקנתי היא כי פרשנות הנתבעות להסכם אינה יכולה להתקבל בכל מקרה.
כפי שנקבע על ידי השופט ריבלין בפסק הדין ברע"א 3961/10 הנזכר לעיל, קיימת חזקה פרשנית הניתנת לסתירה לפיה תכלית החוזה היא התכלית העולה מלשונו הרגילה. יש עדיפות ללשון הרגילה והטבעית של החוזה, על פני נסיבות חיצוניות המצביעות על פרשנות חריגה ומיוחדת.
ראו בנוסף ע"א 8836/07 בלמורל השקעות בע"מ נ' כהן (23.2.2010; ע"א 5856/06 לוי נ' נורקייט בע"מ (28.1.2008).
הנתבעת מסתמכת על חזקה פרשנית זו בסיכומים מטעמה אך אינה מיישמת את החזקה הלכה למעשה ביחס להוראות סעיף 16 להסכם. הגם שהחזקה ניתנת לסתירה במקרים בהם מסתבר כי לשון החוזה אינה ברורה וקיימת יותר מדרך פרשנית אחת העולה מלשון החוזה, איני סבורה כי כך הם הדברים ביחס לסעיף 16 להסכם.
לא הוכח גם על ידי הנתבעת שזו התכלית האובייקטיבית של ההסכם. בחירת הדירות על ידי הבעלים ובכלל זה הנתבעת עצמה אינה פרי מאמצי השיווק שלה, אלא תוצאה של היכרות טובה של הצדדים עם מעלות הפרויקט, רצונם לקדם את צרכי הפרויקט, והערכתם את סיכויי הצלחתו. פרשנות הנתבעת לסעיף 16 להסכם ביחס לדירות הבעלים אף אינה סבירה, אינה הגיונית ואינה צודקת. ממילא אין הצדקה בנסיבות העניין לפנות לאיתור התכלית האובייקטיבית של החוזה שהוגדרה כ"מוצא האחרון" אליו יש לפנות רק אם אומד דעת הצדדים אינו משתמע מלשון החוזה ולא מנסיבותיו, שלא כבענייננו.
מסקנתי לאור כל האמור לעיל היא שבהסכם לשיתוף פעולה לא נקבעה הוראה המקימה לנתבעות זכות לגביית עמלה בגין הדירות שנבחרו על ידי הבעלים.
"ש. למה סוכם שלא תקבלי עמלה על כך שרכשת את דירה 9 עבור ביתך אורטל?
ת. דירה של בתי אורטל נרכשה בשלב מתקדם יותר. נוהל מו"מ והיו מגבלות רציניות ברכישת הדירה כמו למשל שאני יכולה למכור אותה במשך שנה ואם אמכור אותה הרווחים יחזרו לפרויקט. יונתן הכניס סעיף שבדירה זו אני לא מקבלת עמלת שיווק. אכן הסכמתי. כשהוא לא רצה נוהל מו"מ בהתאם למו"מ לא שולם עמלת שיווק לפרויקט...
ש. אני אומר לך שהסיבה שלא שולם כי זה לא הגיוני שיונתן ישלם 80% דמי תיווך על דירה שאת לוקחת לעצמך?
ת. יונתן יוצג על ידי הרווי וניהלנו מו"מ לגבי הדירה הזו וסיכמנו שלא ייגבו דמי תיווך על הדיר הזו.
ש. הדירה הזו היא באמת של אורטל או שלך ורק נרשם בהסכם שהיא קנתה?
ת. זו הדירה שאנו גרים בה היום" (עדות הנתבעת בעמוד 89 שורות 13-29 לפרוטוקול).
מסקנתי היא שהתובעים בחרו מתי לעמוד על דרישתם שלא לשלם עמלה לנתבעות ומתי לוותר עליה. כשעמדו על סירובם לשלם עמלה לנתבעות העמלה אמנם לא שולמה. על כן, אין מקום לקבוע השבה של עמלות אלה ששילמו התובעים לנתבעות.
הכללת מס הערך המוסף החל על המכירה כחלק מהסכום ממנו נגזרת עמלת הנתבעת
"… the Sara Rubinstein Real Estate Agency, which will be entitled to receive a commission at the rate of 2% plus (two percent) VAT on the price of each sale"
שיעור עמלת הנתבעת מתוך מחיר העסקה והוראה כי לעמלת הנתבעת יתווסף מע"מ נקבעה בהסכם בהתאמה להוראות סעיף 9(א)(5) לחוק המתווכים בו נקבע שיש לפרט בהזמנה את:
"הסכום המוסכם של דמי התיווך או שיעור דמי התיווך המוסכם מתוך המחיר שבו תתבצע העסקה, והאם המחיר - לפי אחד מאלה - כולל מס ערך מוסף, כמשמעותו בחוק מס ערך מוסף, תשל"ה-1975".
עם זאת לשון סעיף 16 אינה קובעת שלמחיר הדירות, היחידות והשטחים הנוספים בפרויקט שמהם נגזרת עמלת הנתבעת יתווסף מע"מ. איני סבורה שהוכח על ידי הנתבעת שיש נסיבות חיצוניות המצביעות על צורך לפרש את החוזה שלא על פי לשונו הרגילה והטבעית או כי זו התכלית האובייקטיבית של ההסכם. להיפך, מס הערך המוסף הנגבה על ידי הפרויקט כמס עקיף המועבר לרשויות המס, ואין כל הגיון להביא מרכיב זה בחישוב עמלת הנתבעת. אפנה בהקשר זה לת"א (חי') 10426/97 בן מעש נ' שולדר חברה לבניה בע"מ, פסקה ד'12 לפסק דינו של השופט ד"ר ביין (21.7.2002), שם נקבע:
"אשר לשאלה, האם העמלה צריכה להקבע עפ"י מחיר + מע"מ או שמא יש לנטרל את מרכיב המע"מ? לדעתי, אין לקחת בחשבון את מרכיב המע"מ לצורך חישוב העמלה, וזאת מן הטעם שכוונת הצדדים לדעתי, היתה ל"שתף" את בן מעש בתקבול בגין מכירת הדירות ואילו מרכיב המע"מ אינו למעשה תקבול אצל הקבלן, הוא חייב להעבירו למע"מ ואין שום סיבה להביא מרכיב זה בחשבון בחישוב שכר הטירחה של בן מעש... ההסתמכות של בן מעש על פסיקה הנוגעת לדיני המכר לפיה בהסכם "שותק" בו נקבע המחיר בלבד ההנחה היא שמע"מ נכלל בו (למשל ע"א 738/80 נתן נ. זגורי פד"י ל"ז (4) 387, 391; ע"א 736/82 כפר חסידים נ. דוד אברהם פד"י ל"ט (2) 490 בפיסקה 6), היא משענת קנה רצוץ. הטעם לפסיקה האמורה מונח בכך שחוק מע"מ הטיל את חובת תשלום המע"מ על המוכר שרשאי אמנם "לגלגלו" על הקונה, אך משנמנע מעשות זאת, נשאר הנטל על שכמו. אין לפסיקה זו דבר עם השאלה מהו בסיס החישוב של שכר טירחתו של בן מעש. בעניננו, אין חשיבות לשאלה אם התמורה המשולמת על-ידי הקונים כפי שננקבה בחוזים כוללת או אינה כוללת מע"מ. בכל מקרה, יהיה על המוכר להעביר את המע"מ לשלטונות במזומן בקיזוז מול תשומות שהיו לו ואין המע"מ נשאר בכיסו. ממילא, אין סיבה שבן מעש יזכה באחוזים ממרכיב זה. לכן, יש הצדקה בניטרול מרכיב המע"מ משווי המכירה לצרכי קביעת עמלת בן מעש".
קביעה זו מחדדת את ההבנה שהוספת מע"מ למחיר היחידות, הדירות והשטחים הנוספים לצורך גזירת עמלת הנתבעת איננה יכולה להיות פרשנות סבירה, הגיונית וצודקת אף בבחינת התכלית האובייקטיבית של ההסכם.
עם זאת, טענת התובעים בעניין זה לא נטענה ולא פורטה בכתב התביעה ולא נתבע בגינה כל סעד. לא ניתן כל פירוט לכימות הטענה לא בכתב התביעה ואף לא בראיות התובעים ובכלל זה בחוות דעת המומחה מטעם התובעים, רו"ח בלטברג. כך גם בסיכומי התובעים.
על כן, לקביעתי בעניין זה השלכות ביחס לאופן חישוב התמורה לה זכאית הנתבעת בגין פעולות השיווק שביצעה בטרם הופסקו היחסים עמה כמשווקת הפרויקט ותמורתן לא שולמה, ולא ביחס לתמורה ששולמה בעבר. לקביעתי בעניין זה אף השלכות ביחס להבנת הלך רוחה של הנתבעת בכל הנוגע לגביית עמלות השיווק בפרויקט.
גביית דמי תיווך מהרוכשים
מפסיקת שנות החמישים והששים של המאה הקודמת עולה שבבתי המשפט בישראל נדונו טענות השאובות מהמשפט המקובל האנגלי שאסר על סוכן לפעול בשביל שני צדדים אלא אם קיבל רשות מפורשת לכך, ובהתאם נשללה ממתווך שתיווך עבור שני צדדים לעסקה זכותו לדמי תיווך. הטענות נדחו ונפסק שלפי מנהגי הארץ רשאי המתווך לעבוד מבחינה עקרונית עבור שני הצדדים ולקבל דמי תיווך גם מהצד השני מבלי שיהיה זקוק לשם כך לרשות מיוחדת מטעם המזמין.
ראו: ע"א 4/60 דין נ' בלכנס פס"מ כ"ח 140; ע"א 86/55 פד"י י' 1617.
השופט טלגם בדעת רוב התייחס לסוגיה זו ולפסיקה המתירה גביית דמי תיווך משני צדדים ואף קובעת שיקיים נוהג בדבר התקשרות בהסכם תיווך עם המתווך הפועל בשירות הצד השני אפילו בשתיקה. הדברים מובאים אך לצורך המחשת תפיסת המשפט הישראלי שלא ראתה פסול בגביית דמי תיווך משני הצדדים לעסקה. אעיר שביחס לאופן קשירת הסכם תיווך ודרישת הכתב השתנה הדין בחוק המתווכים. כך פסק השופט טלגם בע"א (ת"א) 53/83 שפירא נ' דליה ת"א בע"מ, פ"מ תשמ"ד 2 בפסקה השלישית לפסק הדין :
"השאלה העומדת בפנינו בערעור זה, מצומצמת כל כולה לנקודה אחת: האם נקשר הסכם בין המערער לבין המשיבה, לפיו זכאי הוא לשכר בגין פעולת התיווך שביצע. ברור הוא, כי לא המשיבה היא שהזמינה את המערער למצוא שוכר לנכסיה, ולא היא שיזמה את העיסקה מלכתחילה, אך היה גם היה לה ענין כלכלי ואינטרס עיסקי בהשכרת המלון שבבעלותה. מנהלת המשיבה, שניהלה את המשא ומתן עם השגרירות הקנדית, ידעה ידוע שהמערער הוא מתווך מקצועי, ובלשונו של השופט ויתקון -
"לא ידעתי שמתווכים שונים מאנשי מקצועות אחרים, אך ברור לי שמתווך המסכים לשרת לקוח חינם אין כסף (ולא רק לתת לו הנחה) יצור יוצא-דופן הוא". (ע"א 803/75 מונרוף נ' קלינמיץ, בע' 185[1]).
אמנם ידעה המנהלת, כי המתווך מקבל שכר מן השגרירות הקנדית, אך בארץ (אם כי כנראה לא באנגליה) מתיר הדין למתווך לקבל שכר משני הצדדים, וכבר היה מעשה ובא עד בית-המשפט העליון - ונקבעה מפורשות האימרה ש -
"כה מקובל הוא שמתווך יקבל את שכרו משני הצדדים עד שכל אחד מהם מוחזק כיודע את הנוהג הזה". (ע"א 345/67 בן-יהודה נ' רוז, בע' 625כנגד האותיות ה'-ו' [2]).
מששתקה איפוא מנהלת המשיבה ולא העלתה את נושא שכרו של המערער, קיבלה עליה בהסכמה שבשתיקה מנהג זה."
בחוק המתווכים לא נקבע איסור על גביית דמי תיווך משני הצדדים. בהסכם בכתב בין מתווך למתקשר עמו חובה לכלול את הפרטים הנדרשים בתקנות המתווכים, והצדדים רשאים בנוסף לקבוע הוראות נוספות ובכללן הוראות בדבר איסור על גביית דמי תיווך מהצד השני. תוכנו של החוזה יהיה ככל שהסכימו הצדדים (סעיף 24 לחוק החוזים).
סבורתני כי בנוגע להתקשרות בין הצדדים בתובענה שלפני בשים לב לשתיקת ההסכם, היעדר איסור בחוק, ולנוהג שהיה קיים בעבר עד כי מי שלא נהג על פיו נחזה כ"יצור יוצא דופן", הגם שהנתבעת אינה נמנית על קבוצה זו, אין לומר שבהתנהגותה בהקשר זה נפל פסול על פי הדין. ככל שקבוצת פיית' רצתה למנוע מצב דברים זה, היה עליה לכלול בהסכם הוראה מפורשת האוסרת על גביית דמי תיווך מהרוכשים.
עמלה בגין מכירת השטח המלונאי ושתי דירות שנמכרו לרוכשי המלון
"The sale and advertising of the apartments and units and additional areas will be made exclusively through the Sara Rubinstein Real Estate agency, which will be entitled to receive a commission at the rate of 2% plus (two percent) VAT on the price of each sale."
בהסכם שנכרת בין רימקס לרובינשטיין ב.ש סחר ונדל"ן הוסכם על תשלום דמי תיווך בשיעור 2% בתוספת מע"מ ממחיר המכירה הכולל של המלון (מוצג נ/1). הגם שתחילה סוכם שדמי התיווך לרימקס יהיו 2% ומע"מ, בהמשך סוכם עם רימקס על ידי מר רובינשטיין שכל סכום שיתקבל מעל ל-9 מיליון דולר בצירוף מע"מ יועבר לרימקס כחלק משכרה. אין חולק על כי המלון נמכר לרוכשים מרוסיה תמורת 9.6 מיליון דולר לפני מועד הפסקת קבלת שירותי הנתבעת כמשווקת הפרויקט. מר בר אבדיאב, שותף במשרד רימקס, העיד שמר רובינשטיין הצליח בהסכמה להפחית את גובה דמי התיווך שהוסכמו תחילה ל-2 מיליון ₪, ובהמשך הפחית מדמי התיווך שהוסכמו גם את עמלת הנתבעת בסך 850,000 ₪ שתשולם על ידי רימקס מתוך הסכום שתקבל (סעיף 14 לתצהיר העד). הדברים נעשו על פי עדות מר אבדיאב "בשיטת הסלמי", ועקב "ויכוחים בין שותפים אחד דוחף את זה לשני". העד אישר שבסופו של דבר על פי הסיכום הגיע לרימקס סך של 1,150,000 ₪ (עדותו בעמוד 22 שורות 14-19 לפרוטוקול). במכתביו לרימקס, חלק התובע על זכות רימקס לקבלת דמי תיווך אך לא על זכות הנתבעת (נספח 15 לתצהיר מר רובינשטיין). בסופו של דבר שולמו לרימקס דמי תיווך בסך 1,150,000 ₪ ביום 27.5.2010 (החשבונית בגין התשלום הוגשה כמוצג נ/6). השערות הנתבעות שהתובעים "קנו" את עדות מר אבדיאב המייחסות לכל הנוגעים בדבר מעשים פליליים וחמורים לא הוכחו כנדרש בשים לב גם לנטל החל להוכחת טענות מעין אלה. מר אבדיאב כלל לא נחקר על כך. מר אבדיאב העיד שהקשר עם הרוכשים מרוסיה התנהל רק דרך רימקס ובאמצעותה. הנתבעת חולקת על כך וטוענת שאף היא הייתה שותפה וגורם יעיל להצלחת ההתקשרות עם רוכשים אלה, הגם שהקשר הראשוני עמם נוצר באמצעות רימקס. הנתבעת ואף מר רובינשטיין העידו שגם למר רובינשטיין הייתה תרומה להתקשרות. תרומת הנתבעת לפי עדותה ועדות מר רובינשטיין הייתה ביצירת קשר אישי חיובי והפעלת מאמצי שכנוע וכן ביוזמה למכור את שטחי המלון ברמת מעטפת בלבד "בלי פיטינג" (עדות מר רובינשטיין בעמוד 64 שורה 12 לפרוטוקול), אשר התקבלה וחסכה לפרויקט ממון רב. מהעדויות שנשמעו ובכללן עדות הנתבעת, עדות מר רובינשטיין ועדות מר אבדיאב עולה כי מתווך מסוכנות רימקס בשם אלק אלטרוביץ היה בעל תפקיד משמעותי מטעם רימקס במגעים עם רוכשי המלון (עדות מר אבדיאב בעמוד 24 לפרוטוקול, עדות מר רובינשטיין בעמוד 65 לפרוטוקול, ועדות הנתבעת בעמוד 93 לפרוטוקול). השמעת עדות עד נוסף זה כעד מטעם התובעים הייתה מספקת תמונה מלאה יותר על גרסתם ויכול וביחד עם עדות מר אבידאב יכולה הייתה לשמש משקל נגד לעדות הנתבעת ומר רובינשטיין על פועלה ומשקלה של הנתבעת כגורם שתרם להתקשרות למכירת המלון ושתי דירות. בעניין זה העידה הנתבעת:
"אני לקחתי את סמואל ואשתו לבניין כשאמר שהוא רוצה לפרוש לארץ לפנסיה, הראתי לו דירה בקומה השניה ושכנעתי אותו לקחת לשותף שלו בקומה השלישית. היתה בינינו כימיה נהדרת ויצאנו לארוחת ערב. לאף אחד לא יגיד שהוא לקח את זה ממני אני שכנעתי אותם. באתי למשרד מוצר מוגמר שתי דירות בפרויקט לבעלי המלון." (עדות הנתבעת בעמוד 93 לפרוטוקול שורה 25 ואילך).
ובעניין תרומתה למכר החלק המלונאי בפרויקט העידה הנתבעת בנוסף את האמור בעמוד 94 שורה 1 ואילך לפרוטוקול:
"חסכתי לפרויקט מליון וחצי דולר בהברקה של יום אחד לפני חתימת החוזה".
בעניין זה עדותה לא נסתרה והיא מתקבלת כנכונה. הנתבעת לא ויתרה על עמלתה עקב ההתקשרות עם סוכנות תיווך נוספת להגברת מאמצי שיווק המלון והיא עודה זכאית לעמלה זו אפילו לא הייתה הגורם היעיל היחיד או הדומיננטי לביצוע העסקה.
במחלוקת בשאלה מי מהצדדים הגה את הרעיון להסבת עמלת הנתבעת כחלק מהעמלה שתשולם לרימקס ובגינה תנפיק רימקס חשבונית איני מכריעה משלא יצא מהכוח לפועל ומשזכות הנתבעת לעמלה בגין מכירת המלון היא זכות חוזית המעוגנת בהסכם שיתוף הפעולה בין הצדדים.
"כבר ב-ע"א 74/50, [1], נקבע כי "העובדה כי בשלבים הסופיים של המשא-ומתן בין הקונה והמוכרים פעל מתווך אחר אין בה כדי לשלול את תקפה של המסקנה כי תיווך המשיב שימש גורם יעיל ליצירת ההתקשרות". וכך גם נפסק ב-ת"א (י - ם) 3/61, [8], מפי כב' השופטת בן-פורת (כתארה דאז)".
וראו גם דברי השופטת אפעל גבאי בת"א (י-ם) 1171/99 טרנס גלובל נ' יער (22.6.2003):
"אין דרישה כי יהיה גורם יעיל אחד, והפסיקה קבעה כי ייתכנו מקרים בהם יהיה יותר מגורם יעיל אחד (למשל, שני מתווכים) ביצירת הקשר בין הצדדים".
מהאמור לעיל עולה שאין מקום לטענת התובעים לפיה אין מקור נורמטיבי לתשלום דמי תיווך לנתבעת ובנוסף לרימקס. המקור לתשלום עמלת הנתבעת הוא הסכם שיתוף הפעולה, ואילו המקור לתשלום דמי התיווך לרימקס הוא ההסכם עמה שאושרר על ידי התובעים בביצוע התשלום לרימקס בפועל. תשלום לשניים בגין פעולת תיווך משותפת אף היא בגדר האפשר, ההכרעה תלויה בנסיבות. בנסיבות העניין שלפני סבורתני כי פועלם המשותף של רימקס ושל הנתבעת ומר רובינשטיין הצמיח את ההתקשרות למכירת המלון ושתי הדירות הנוספות לבעלי המלון, לפיכך זכאית הנתבעת לעמלה בשיעור החוזי המוסכם בגין מכירת השטח המלונאי ושתי הדירות בסך 2% ממחיר מכירתם בתוספת הפרשי הצמדה וריבית ומע"מ. משהנתבעת הסכימה לקבל עמלה בשיעור 850,000 ₪+מע"מ בגין מכר המלון לא ראיתי לנכון לחייב את התובעים בסכום העולה על סכום זה.
השבת כספים ששולמו לנתבעות בעבר
"ש. יונתן שילם לך דמי תיווך גם כמי שמייצגת את הרוכשים כרוכש?
ת. בוודאי שלא ומעולם גם לא הייתי לוקחת ממנו כשותף" (עדותה בעמוד 89 שורות 11-12 לפרוטוקול).
מעבר לכך גבתה הנתבעת מהפרויקט עמלות בשיעור ניכר על יסוד פרשנות שגויה וחד צדדית של ההסכם. הצטברות כל אופני חישוב העמלה, הגם שבחלקם לא היו אסורים, מעוררת אי נוחות. התובעים שילמו לנתבעות את העמלות שדרשה בשים לב גם לאופן חישובן וביודעין (למעט עמלה בגין מכר המלון ושבע מדירות הפרויקט).
בעניין ידיעתו על גביית דמי תיווך גם מהרוכשים ועל תשלום עמלה לנתבעת בגין בחירת דירותיו העיד התובע:
"ת. ... עורכי הדין ציינו זאת בפני באותה תקופה ואני אמרתי שאדבר עם בני על כך, ובני אמר לי ככה עובדים הדברים בישראל, כשאתה קנית את הדירה שלך דרך שרה מה שעשיתי אכן, זו היתה הדרך שבה התוודתי למשפחה הזאת, שילמתי עמלה לשרה והיא גם קיבלה עמלה מהמוכר, הייתי מופתע אבל קיבלתי את זה.
ש. אז דיברת עם מר בורטון על כך?
ת. לא מר בורטון דיבר איתי" (עדותו בעמוד 48 שורות 13-19 לפרוטוקול).
עו"ד בורטון ייצג את התובעים לצורך שמירה על האינטרסים שלהם בפרויקט.
התובעים שילמו לנתבעות 80% מהעמלה בגין בחירתם את דירות הבעלים שהוקצו להם, ובנוסף שולמה עמלת תיווך לנתבעות בגין בחירות קבוצת רובינשטיין, למעט דירת הבת אורית. בדירה זו מתגוררים בני הזוג רובינשטיין. ביחס לדירה זו סרב התובע שתשולם עמלה לנתבעות. בעת שהתובע עמד על דרישתו שלא לשלם לנתבעת עמלה, העמלה לא שולמה. התובע בחר מתי לעמוד על דרישתו שלא לשלם עמלה ומתי לוותר עליה.
בסיכומי התובעים הוסבר שהתובע החליט שלא להתעמת עם בני הזוג רובינשטיין בשאלת גביית עמלה בגין דירות הבעלים ובכלל, על מנת שלא לסכל את המשך התנהלות הפרויקט ואת השותפות וכדי לא להסלים את הסכסוך. מסקנתי לאור המפורט לעיל היא כי אמנם בחלק מהסכומים שנגבו על ידי הנתבעות נשאו התובעים מרצונם הטוב וללא חובה הנובעת מההסכם, אך משעשו כן, איני סבורה כי הוכיחו את זכאותם להשבת סכום כלשהו.
טענות התובעים על עקיפת עו"ד בורטון לא הוכחו בהליך שלפני. עו"ד בורטון אף לא הוזמן להעיד מטעמם. כשלוחם של התובעים בישראל לצורך הפרויקט היה בכוחו של עד זה לשפוך אור רב על ידיעותיו שהיא כידיעתם ועל המצגים שהוצגו לו בקשר לפרויקט.
התובעים לא הוכיחו שנפל פגם ברצון המוביל לבטלות הסכמתם לשאת בתשלומים אלה בקשר לעמלת הנתבעות ולא כי רומו או הוטעו בנושאים אלה. התובע אדם נבון, משכיל, רואה חשבון בהכשרתו ואיש עסקים מצליח. התובע אף העסיק את עו"ד הרווי בורטון כנציגו בישראל על מנת לשמר את האינטרסים שלו בפרויקט אשר אישר ביחד עם התובע את ביצוע התשלומים. איני סבורה שבעניין עמלת הנתבעת ובהליך שלפני עלה בידו להוכיח טענותיו בהקשר זה.
הוצאות הפרסום, חיובי שער דולר שגויים
גם את טענת התובעים שיש להחזיר להם את הוצאות הפרסום לא ראיתי לנכון לקבל. בסעיף 16 להסכם נקבע בעניין זה :
"the parties undertake to supply brochures, simulations and sales materials to the said real estate agency."
על פי המוסכם חומרי הפרסום יסופקו על ידי הפרויקט, וככל שנשאו בהם, היה זה מכוח ההסכם. הדבר נעשה באישור התובע ועו"ד בורטון ובהסכמה וממילא אין זכות לתובעים להשבת סכומים אלה אשר שיעורם לא הוכח על ידי התובעים בכל ראיה.
איחור בתשלום עמלת הנתבעת
ניתן היום, כ"ג טבת תשע"ד, 26 דצמבר 2013, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
27/02/2012 | החלטה | הדס עובדיה | לא זמין |
03/09/2012 | החלטה מתאריך 03/09/12 שניתנה ע"י הדס עובדיה | הדס עובדיה | צפייה |
26/12/2013 | פסק דין מתאריך 26/12/13 שניתנה ע"י הדס עובדיה | הדס עובדיה | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | ג'ונתן דויד פיית' | בועז אדלשטיין, עמיעד גולדברגר |
תובע 2 | באודלאייר אינבסטמנטס לימיטיד | בועז אדלשטיין, עמיעד גולדברגר |
נתבע 1 | שרה רובינשטיין | דוד גדעוני |
נתבע 2 | נכסי הים ש.ר. בע"מ | דוד גדעוני, איתי פלדור |
תובע שכנגד 1 | שרה רובינשטיין | דוד גדעוני |
תובע שכנגד 2 | נכסי הים ש.ר. בע"מ | דוד גדעוני, איתי פלדור |
נתבע שכנגד 1 | ג'ונתן דויד פיית' | בועז אדלשטיין, עמיעד גולדברגר |
נתבע שכנגד 2 | באודלאייר אינבסטמנטס לימיטיד | בועז אדלשטיין, עמיעד גולדברגר |