בפני | כב' השופטת הדסה אסיף | ||
תובעים | 1.סבטלנה ברנט, ת.ז. 306164518 2.יעקב ברנט, ת.ז. 306164484 | ||
נגד | |||
נתבעים | 1.רכבת ישראל בע"מ, 1000000008862 2.הפניקס חברה לביטוח בע"מ, 510791720984712 |
פסק דין |
בעקבות ההודעה שקיבלה המשטרה על מציאת הגופה, הגיעו למקום אנשי מד"א ומשטרה, ובהמשך נערכה גם חקירה, שעוד ארחיב עליה את הדיבור, מטעם הנהלת הרכבת. בסופו של דבר הגיעו המשטרה והנהלת הרכבת לכלל מסקנה כי מדובר בהתאבדות ותיק החקירה שפתחה המשטרה נסגר.
הנתבעות טוענות כי החוק אינו חל, מאחר שהמנוח התאבד ומדובר לכן במעשה מכוון שמוציא את האירוע מתחולת החוק.
בסיכומים טענו הנתבעות טענה חלופית לפיה גם אם אין מדובר בהתאבדות, הרי שמדובר במעשה פלילי שגם הוא, בהיותו מעשה מכוון, יוצא מכלל תחולתו של החוק.
ואולם, מסיכומי הנתבעות עולה כי אלה אינן חולקות על כך שהנטל מוטל עליהן (למשל סעיף 4 סיפא לסיכומים וסעיף 5 לסיכומים), וב"כ הנתבעות מציין כי: "שוב אין עוד מחלוקת כי הנתבעות הוכיחו במידת ההוכחה ורמת ההסתברות הנדרשת במשפט אזרחי כי המנוח בחר לשים קץ לחייו במכוון כאשר נשכב על פסי הרכבת במטרה לשים קץ לחייו ולכן מדובר בארוע מכוון המוצא מחוק הפלת"ד" (עמ' 7 לסיכומים פיסקה אחרונה, וכן עמ' 8 לסיכומים פסקה ראשונה).
הנתבעות, כאמור, סומכות את טענותיהן על מסקנות משטרת ישראל, שהגיעה למסקנה כי מדובר בהתאבדות וסגרה בשל כך את תיק החקירה.
הנתבעות סומכות, בנוסף, גם על מסקנות הוועדה שמונתה על ידי רכבת ישראל ואשר גם היא הגיעה לכלל מסקנה כי מדובר בהתאבדות.
במהלך הדיונים שהיו בפני התברר כי חרף העובדה שאדם קיפח את חייו ונמצא מת על פסי הרכבת כשגופתו מחולקת לשני חלקים, היו פעולות החקירה שטחיות ורשלניות, וקשה להשתחרר מן הרושם כי ה"מסקנה" לפיה מדובר בהתאבדות, היתה ההנחה שעל פיה התנהלו מראש וכי בשל כך התנהלה "החקירה" כפי שהתנהלה.
מדובר בתיק דל ביותר, ועם כל הכבוד אני סבורה כי לא ניתן, על סמך החומר המצוי בו, לקבוע כי הסבירות, לפיה מדובר במעשה התאבדות, עולה על הסבירות לפיה התרחשות אחרת היא שהביאה למותו של המנוח.
בנוסף, מצוי בתיק דוח מגן דוד אדום שאף ממנו לא ניתן ללמוד דבר באשר לנסיבות הפגיעה.
נראה אפוא כי המשטרה הגיעה למקום תחת הרושם שמדובר בהתאבדות וזה (אולי) ההסבר למיעוט הפעולות שנעשו על ידי המשטרה והמסקנה החפוזה שהמשטרה הגיעה אליה בהמשך אותו יום.
למעשה, לא ברור בכלל אם התמונות צולמו על ידי מז"פ או על ידי שוטרי התחנה.
דו"חות אלה אינם מפורטים, כפי שניתן היה לצפות מדו"חות שוטרים, שאחד מהם הקצין שמונה לחקור, ובפרט כשמדובר בארוע שבו נהרג אדם.
בעוד שבשני הדוחות מתוארים מימצאים ופריטים שנמצאו בזירה, לא ניתן ללמוד מהדוחות האלה היכן נמצאו הפריטים האלה, אין פרוט מלא שלהם, אין הסבר מי אסף את הפריטים בזירה, מי מצא אותם לראשונה וכיצד מצא אותם, והפריטים עצמם לא צולמו.
למעשה, אין בכלל בתיק דוח פעולה ותפיסה שמתעד את הממצאים שנתפסו בזירה ונלקחו על ידי המשטרה וזאת חרף העובדה שאלה כוללים, כאמור, כסף מזומן, שעון, גורמט, פלאפון, משקפיים ופרטי לבוש.
המשטרה לא ניסתה לאתר את האחרונים שראו את המנוח בטרם פטירתו, ומה ניתן ללמוד על מעשיו לאחרונה. המשטרה כלל לא ניסתה לחקור עדים נוספים שיתכן והיו יכולים לשפוך אור על נסיבות פטירת המנוח. זאת, למרות שחבר של המנוח היה בתחנת המשטרה ואף קיבל מהמשטרה ציוד של המנוח בעת שהמנוח נעצר יום לפני האירוע. תמוהה העובדה כי המשטרה לא ניסתה אפילו לחקור חבר זה לאחר פטירת המנוח. (ר' עדות האב מיום 30/10/08 שו' 7-9, 16).
יא. האב סיפר בעדותו במשטרה כי למנוח הייתה חברה (ראה הודעתו מיום 30.10.08 שורה 4). גם האם העידה בבית המשפט אודות החברה של המנוח, עמה היה בקשר לפחות חצי שנה לפני האירוע (עמ' 14 שו' 15; עמ' 24 שו' 19-26).
למרות זאת לא ניסתה המשטרה לאתר את החברה ולחקור אותה.
מחדלים אלה בולטים במיוחד לנוכח העובדה שמחקירתו של השוטר שקליאר בפני עולה כי מסקנתו, לפיה מדובר בהתאבדות, מבוססת במידה רבה על טענתו לפיה חלק מהפריטים נמצאו מקופלים ומסודרים, מתחת לשיח בקרבת מקום למקום שבו נמצאה הגופה.
בעדותו בבית המשפט ציין השוטר, יותר מפעם אחת, כי לממצא זה ייחס חשיבות רבה שכן ממצא זה מצביע, לדעתו, על כך שמדובר בהתאבדות וזו גם הסיבה שהדברים נחרטו בזכרונו: "הדברים היו ממש מסודרים כמו שבן אדם מוריד מעצמו ומסדר יפה. זה מאוד אופייני לדברים שראיתי וזה נחרט לי בזכרון כי בד"כ זה לא קורה, כי אדם שהולך להתאבד רואים עליו הכל, זה אדם שניסה לשמור על החפצים שלו בצד כי הוא ידע שימצאו אותם והיה כאן איזה שהוא מסר". (עמ' 51 שו' 22-25, עמ' 59 שו' 1 ואילך).
הפריטים לא צולמו וגם לא צולם המקום שבו נמצאו.
לא זו אף זו, התאור האמור, לגבי האופן שבו נמצאו הדברים, כלל אינו מופיע במזכרה של השוטרת קרין פתאל, שהגיעה למקום עוד לפני שהגיע השוטר שקליאר לזירה. (עמ' 55 שו' 27).
בעדותו לא ידע השוטר שקליאר לתת תשובה חד משמעית לשאלה זו, אף שניתן היה לצפות שתשובה מתאימה תמצא בדוחות הפעולה ובחומר שבתיק המשטרה (עמ' 56 שו' 32). התשובות שנתן השוטר בעניין זה רחוקות מלהניח את הדעת ובסופו של דבר נאלץ להודות כי: "את הפרט הזה אני לא כל כך זוכר" (עמ' 57 שו' 11) אף שהוא עצמו הודה כי מדובר בפרט חשוב מאוד להבנת הזירה (שם, בשו' 14), כמו גם השאלה אם הזירה שונתה לפני הגעתו למקום.
אין במיזכרה שום אזכור לכך שחלק מהפריטים האלה נמצאו, כביכול, מקופלים ומסודרים מתחת לשיח בעוד שחלק אחר נמצא מפוזר על פני המסילה ובסמוך לה.
למעשה, לא ניתן בכלל להבין מאותו מזכר אם כל החפצים נמצאו בשיח ליד המסילה או שנמצאו מפוזרים.
כך, נראים חלקים משעונו של המנוח על גבי המסילה, נעל אחת נמצאת זרוקה לצד המסילה. חלקים מצמיד שענד (גורמט) נמצאו על המסילה. אין זכר בתמונות למשקפי השמש, לטלפון, לשרשרת, לטבעת, לכסף המזומן ולסווצ'ר הלבן.
על כל פנים, אין לעניין זה כל תיעוד בתיק המשטרה ואין מזכר או דו"ח פעולה מסודר שדן בעניין זה. לא ניתן לכן לדעת אם כך היו הפריטים בעת שנמצאו לראשונה או שמאן דהוא סידר אותם, אולי, למשל, מתוך כוונה להביא אותם לתחנת המשטרה.
אין בתיק המשטרה תיעוד כלשהו לבדיקה כזו, לחקירה בעניין זה או לניסיון כלשהו לקבל מרכבת ישראל פרטים בעניין זה.
מכיוון שכך, גם לא נחקר איש מעובדי הרכבת על ידי המשטרה. גם לא מצאתי בתיק המשטרה חקירה של המודיע, שבעקבות הודעתו הגיעו כוחות המשטרה למקום, אף שפרטיו מצויינים מפורשות במזכרה של השוטרת פתאל. לפיכך, גם לא נעשו נסיונות כלשהם לגבות עדויות מנוסעי הרכבת – בין זו שפגעה במנוח – ובין זו שבה נסע המודיע – אם אין מדובר באותה הרכבת.
כל האפשרויות הללו לא נבדקו בכלל על ידי המשטרה.
גם לא מצאתי בתיק המשטרה דוח פתולוגי או חוות דעת של מומחה כלשהו שיבססו את קביעת המשטרה, לפיה האופן שבו נמצאה הגופה מתיישב בכלל עם המסקנה לפיה המנוח שכב על הרכבת או לכך שלא תיתכן אפשרות אחרת.
למעשה, אין אפילו ראיה בתיק המשטרה שתעיד על כך שהמנוח אכן נהרג מפגיעת הרכבת ולא היה, אולי, מת כשהרכבת פגעה בו!
מאחר שחקירת המשטרה היתה כה שטחית, הרי שאין כל ממצא לבסס עליו מסקנה לפיה מותו של המנוח נגרם כתוצאה ממעשה פלילי ובה במידה שיתכן שמותו נגרם מהתאבדות או מעשה פלילי, תיתכן גם האפשרות לפיה חצה את הפסים ולא הבחין ברכבת, התעלף או מעד ונפל על הפסים, נפל מהרכבת ונדרס על ידה, או כל אפשרות אחרת, שאף לא אחת מהן נבדקה בדיקה של ממש על ידי המשטרה.
המשטרה הניחה לכן כי המנוח ביקש לשים קץ לחייו והנחה זו היא שהנחתה את התנהלותה ביחס לחקירת מותו והביאה לכך שהחקירה התנהלה בשטחיות ותוך זלזול בכל הנוהלים המקובלים (העדר מזכרים, העדר תיעוד לפריטים שנתפסו וכיוצ"ב).
גם ה"חקירה" של נציגי המרכבת מגלה שורה של מחדלים ומחייבת את המסקנה כי לא ניתן לסמוך בכלל על קביעות אותה "חקירה".
תמוהה, לכשעצמה, העובדה שהנהלת הרכבת מבצעת בעצמה חקירה של ארוע כזה ואולם תמוהה עוד יותר הדרך שבה התנהלה "חקירה" זו.
מר גבאי לא יכול היה אפילו לומר איזו פעולת חקירה ביצע הוא, ואילו פעולות בוצעו על ידי מר ליפקונסקי, ולא יכול היה להציג תרשומות שנעשו על ידו, אף שלטענתו נעשו כאלה (שם בשו' 13).
כשנשאל בענין זה ציין כי צוותי הרכבות נתבקשו לבדוק כל אחד את הרכבת שבה נסע, על מנת לבדוק אם יש בחזית הרכבת סימנים.
כאילו לא די בכך, העד ציין כי צוותי הרכבות התבקשו לבדוק את חזית הרכבת אך לא הסביר מדוע לא נתבקשו בדיקות גם לחלקים נוספים באותן רכבות ומדוע ניתן היה להסתפק בבדיקה של חזית הרכבות, כאשר כלל לא ברור איזה חלק ברכבת פגע במנוח וגרם למותו.
מעבר לעובדה שמדובר בעדות שמיעה, שכן העד עצמו לא היה במקום והוא מוסר דברים שנמסרו לו מפי אחר, גם כאן מדובר בעדות מעורפלת. לא ברור מי השוטר, לא ברור היכן השיח שמאחוריו נמצאו הדברים, לא ברור כיצד נמצאו הדברים, אילו דברים בדיוק נמצאו וכיוצ"ב פרטים שראוי היה שייבדקו על ידי מי שנושא בתפקיד "חוקר תאונות ראשי".
על פי עדותו של גבאי, החוקר ליפקונסקי לא טרח לצלם את אותם פריטים (עמ' 38 שורה 23-20). עדות זו של גבאי עומדת בסתירה לעדותו של ליפקונסקי שהעיד כי צילם את הפריטים והעביר את התמונות לגבאי (עמ' 43 שו' 16).
העד לא ידע לציין מה שמו של נהג הרכבת שהוזכר בסעיף 3 לתצהירו, אך שמדובר בדיווח שבעקבותיו נודע לרכבת אודות האירוע כולו.
העד לא יכול היה לציין אם הדיווח תומלל ולא ידע להסביר מדוע לא צורפה קלטת הדיווח אף שהדיווחים שמדווחים נהגי הרכבת באלחוט מתועדים (עמ' 40 שורה 8).
למעשה, התברר כי העד אף לא טרח להקשיב לאותה הקלטה (עמ' 40 שורה 16).
אינני מאמינה לעדותו.
אין זכר לדברים אלה בתצהיר עדותו הראשית של העד והוא ציין אותם לראשונה רק במהלך חקירתו הנגדית בבית המשפט. זכרונו המופלא, דווקא בנוגע לפרט זה – בעוד שביחס לשאר הממצאים, השמות והנתונים, היתה עדותו כה מעורפלת – אינו אמין בעיני. במיוחד הדבר נכון כאשר בהמשך עדותו התברר כי העד לא זכר בכלל שהיה סוודר (עמ' 42 שו' 25), ובתכתובת שלו עם החוקר הראשי, כולל הדו"ח שמסר לחוקר, אין בכלל זכר לממצא, כביכול, לפיו נמצאו החפצים מקופלים מתחת לשיח. החוקר גם לא הציג תמונה של אותם חפצים, אף שטען בבית המשפט כי צילם אותם ואף שלח את התמונות לחוקר התאונות הראשי, מר גבאי (עמ' 43 שו' 16).
יפים בענייננו הדברים שנכתבו בעניין אחר:
"אין ספק כי האפשרות אותה העלו המשיבים כי המנוחה רצתה להתאבד, הינה אפשרות סבירה בנסיבות העניין, אך היא רק אחת מהאפשרויות ולא הוכח כי אפשרות זו חוצה את רף מאזן ההסתברויות הנדרש".
ראה: ע"א 8313/06 ג'יה אברהם נ' מגדל, חברה לביטוח בע"מ, בפסקה 8 לפסק הדין.
במקרה שבפני בו לא נבדקה בכלל כל אפשרות אחרת, ואפילו האפשרות לפיה מדובר בהתאבדות זכתה רק לבדיקה שטחית ביותר, ודאי שלא ניתן לקבוע כי מאזן ההסתברויות נוטה דווקא לכיוון המסקנה לפיה מדובר בהתאבדות.
כאב וסבל – מאחר שהמנוח נפטר, שיעור הפיצוי המגיע לתובעים בראש נזק זה הינו 46,374 ₪ ושני הצדדים הגיעו לסכום זה (בקירוב) בחישוב שעשו בסיכומיהם.
בעניין זה לא הובאה כל ראיה שהיא על ידי התובעים.
עם זאת, סביר להניח כי התובעים אכן נשאו בהוצאות קבורתו של המנוח ובהוצאות הקמת המצבה, ובמקרה כזה רשאי בית המשפט לפסוק פיצוי על דרך האומדן (ת.א. (ירושלים) 3169/01 עזבון המנוח שמואל בורנשטיין ז"ל נ' המרכז הרפואי על שם רבין בי"ח בילינסון, בסעיף 10 לפסק הדין, וכן אסמכתאות נוספות (ס' 116 לסיכומי התובעים)).
התובעים ביקשו לפסוק להם בראש נזק זה סכום של 10,000 ₪ ואילו הנתבעים טענו כי בהעדר כל ראיה אין מקום לפסוק פיצוי בסכום שיעלה על 4,000 ₪.
בנסיבות הענין, ומאחר ואכן לא הוצגה כל ראיה שהיא, אני מעמידה את סכום הפיצוי לתובעים, בראש נזק זה, ע"ס 5,000 ₪.
נושא זה הוא עיקר המחלוקת שיש בין הצדדים לענין הנזק.
התובעים טוענים כי בעקבות הלכת אטינגר בע"א 1400/00 עזבון המנוח מיכאל אטינגר ז"ל נ' החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי בעיר העתיקה בירושלים בע"מ, פד"י נ"ח (4), 486, 511, וכאשר מדובר בניזוק חסר תלויים, יש להעמיד את הפיצוי על שיעור של 30% מבסיס השכר. לטענתם, יש לגזור את הפיצוי המגיע לעזבונו של המנוח על פי השכר הממוצע במשק, שכן בסמוך לפטירתו השתכר המנוח 5,000 ₪ נטו בממוצע לחודש ומדובר באדם שנפטר כשהיה בן 22, לאחר 12 שנות לימוד, והיה לו לכן פוטנציאל לגידול בהכנסה.
הנתבעות, לעומת זאת, טוענות כי לכל היותר יש לערוך את החישוב על פי 15% מבסיס השכר וזאת מאחר ששכרו של המנוחה היה נמוך, כגובה שכר המינימום לערך, ומשכר בסדר גודל כזה לא ניתן לחסוך בשיעור של 30%.
עוד טוענות הנתבעות כי אין מקום לחשב את הפיצוי המגיע לתובעים בגין פטירת המנוח, על פי השכר הממוצע במשק, שכן המנוח, שנפטר בגיל 22 ולא שירת בצבא, היה כבר לאחר שנים של התבססות בשוק העבודה ובכל זאת לא עלה בידו להתמיד במקום עבודה כלשהו ומקום העבודה היחיד שהוצג היה אצל אביו.
עוד הן טוענות כי לא הוכח שהמנוח הצליח לחסוך סכום כלשהו מהשכר שקיבל במקום העבודה הזה וגם מהטעם הזה אין מקום לחשב פיצוי על פי חסכון משוער של 30%.
בסיס השכר:
לכך יש להוסיף את העובדה שלמנוח היה עבר פלילי מכביד שגם בשלו, ניתן להניח, התקשה למצוא מקום עבודה, למעט אצל אביו.
סבורני כי נסיבותיו האישיות של המנוח, עברו התעסוקתי, האישי והפלילי, מהווים את אותם מאפיינים חריגים, המאפשרים ואף מחייבים, חריגה מחזקת השכר הממוצע במשק, כפי שיפורט להלן בהרחבה.
בעניין רים אבו חנא, סקר כב' השופט ריבלין את הגישות השונות, כפי שבאו לידי ביטוי בבית המשפט העליון, באשר למהות ולעוצמת הראיות המצדיקות סטייה מחזקת השכר הממוצע במשק:
"השופט גולדברג סבר כי נדרשים נתונים שיש בהם כדי להעיד בוודאות קרובה על מקצועו העתידי של הקטין אלמלא התאונה (ע"א 1027/90 כלל נ' אליס). השופט ד' לוין סבר כי קיומו של "נתון ספציפי נוסף" בדבר "... כושר אינטלקטואלי בולט או נטייה בולטת לתחום תעסוקה או אמנות מחד גיסא..." עשוי להביא לתיקון החישוב על דרך של אומדן גלובלי (ע"א 778/83 בעמ' 633). השופט אור הביע עמדה מרחיבה יותר. לשיטתו, די ב"נתונים מיוחדים הנוגעים לנפגע שלפניו, שיש בהם כדי לסייע, ולו כללית, להעריך את כושר השתכרותו הצפוי בשונה מהשכר הממוצע במשק" כדי שיהיה ראוי לסטות מן השכר הממוצע במשק (ע"א 92/87 דנן נ' חודדה בעמ' 607). ובמקום אחר הבהיר כי "בהערכת הפיצויים בנזיקין לגבי תקופה שבעתיד לוקחים אנו בחשבון גם אירועים אשר יש סיכוי שיתרחשו בעתיד, אפילו אין הסיכויים מגיעים כדי יכולת לקבוע את הדבר כעובדה לפי מידת ההוכחה הנדרשת במשפט אזרחי..." (ע"א 7358/95 הסנה נ' צוקרמן, בפסקה 7).
...
ככל שאדם מתבגר נצברים נתונים על לימודיו, תחביביו, כישוריו, התמדתו בדרך מסוימת וכיוצא באלה. לאור הנתונים הללו עשוי להתפזר הערפל בדבר פוטנציאל השתכרותו העתידי של הקטין. ממילא האפשרות לסטות מן ההנחה העובדתית מסתברת יותר ככל שגילו של הקטין מתקרב יותר אל עבר תום תקופת הקטינות ותחילת תקופת העבודה, אלא שגם אז, ככלל, אפשרות הסטייה נמוכה היא.
...
לעתים יש נפקות לנתונים קונקרטיים בנוגע לנפגע הקטין – כישוריו, השכלתו, מאווייו כפי שבאו לידי ביטוי עד מועד אירוע הנזק. אלה, בתורם, עשויים להצדיק סטייה מהשכר הממוצע במשק. במיוחד כך לעניין סטייה כלפי מעלה.
...
לדעתי, ראיות ואינדיקציות לגבי הנפגע הקטין יאפשרו לסתור את החזקה בדבר השכר הממוצע במשק – לכאן או לכאן – רק במקום בו יש להן משקל רב והן מלמדות בהסתברות גבוהה כי הקטין אמנם היה משתלב בעתיד במקצוע מסוים (או, לחילופין, כי היה מתקשה למצוא לו מקום בעבודה מכניסה). אכן, בנטיות, כישורים ושאיפות בעלמא לא בהכרח סגי... ; המציאות מלמדת כי לרוב יקשה לצפות מה ילד יום והאם ישתכללו הנטייה, השאיפה והכישרון של הקטין לכלל רכישת מקצוע בעתיד; ומנגד, לא אחת קטינים שיודעי-דבר אינם חוזים להם גדולות, פורחים להם ומשגשגים. על כן, נדרשים נתונים מיוחדים לגבי הקטין הספציפי, המוציאים אותו, בהסתברות גבוהה, מגדרי החזקה".
[הדגשה שלי, ה.א.]
ראה: ע"א 10064/02 "מגדל" חברה לביטוח בע"מ נ' רים אבו חנא, פ"ד ס(3) 13.
במקרה שבפני, אין נתונים "לזכות" יכולותיו התעסוקתיות של המנוח ואין כל ראיה לכישורים מיוחדים, כבעניין פינץ.
בית משפט השלום קבע בחישוביו בסיס שכר של 5,000 ₪. אמנם, ערכאת הערעור התערבה בקביעה זו, וקבעה כי מדובר בבסיס שכר נמוך מדיי ש"אינו משקף את יכולת השתכרותו של המערער בעתיד, ובמיוחד בשים לב לגילו הצעיר בעת התאונה. ראוי היה לקבוע בסיס שכר גבוה יותר", ובית המשפט המחוזי פסק תוספת פיצוי בסך 100,000 ₪ (ע"א (חיפה) 17016-04-11 פחרי חטיב נ' מוחמד חאג', ניתן ביום 21.09.11), אך בית המשפט המחוזי נמנע מלקבוע כי יש לחשב את הפיצוי על בסיס השכר הממוצע במשק.
בית המשפט העליון אישר את קביעות המחוזי.
כך גם בעניין נוסף.
במקרה של נינט פטרומיליו (ע"א 10701/05 נינט פטרומיליו נ' קרנית, ניתן ביום 16.07.07) שגם אותו הזכירו הנתבעות, בית המשפט המחוזי קבע בסיס שכר של 5,000 ₪, בהתחשב בין היתר ברמת השכלה (11 שנות לימוד), העדר מוטיבציה של הניזוקה להיטיב את מצבה (מתוך התרשמותו הבלתי אמצעית של בית המשפט מאחר ודובר שם בניזוקה חיה), חומרת הפגיעות, והאפשרות להשתלב בעתיד בעבודה, בהנחה שהיא תצא לעבוד רק כשבנה הצעיר יגיע לגיל בי"ס (ת"א (מחוזי ת"א) 3082/99 פטרומיליו נ' קרנית).
בערעור, בית המשפט העליון קבע, אמנם, כי יש להוסיף פיצוי של 200,000 ₪ על הסכום שפסק המחוזי, אך נמנע מלקבוע כי היה צריך לעשות את החישוב לפי גובה שכר ממוצע במשק.
במקרה של אבי ברנס (ע"א 5745/03 אבי ברנס נ' רובין שריף, ניתן ביום 10.08.05), אישר בית המשפט העליון את קביעות בית המשפט המחוזי בנוגע לבסיס שכר של 4,000 ₪, לאור ההתרשמות מהתובע שנותר בחיים וניתן היה להתרשם ממנו, לאור נסיבותיו האישיות, מקצועו, הכשרתו, עיסוקיו, מקום עבודתו, והעדויות לעניין השתכרותו בעבר ובהווה.
בנסיבות התיק שבפני, עברו התעסוקתי של המנוח כולל תקופה בת ארבע שנים, מגיל 18 ועד לפטירתו בגיל 22, במהלכה יכול היה המנוח לעבוד ולהתחיל לבסס כיוון תעסוקתי, שכן לא שירת בצה"ל. למרות זאת, הוכח בפניי כי הוא בחר שלא לפעול לטובת מציאת תעסוקה קבועה והתקדמות בה, ואף לא פנה להכשרה מקצועית או השכלה נוספת.
מעורבותו הפלילית של המנוח הנה במספר לא מבוטל של עבירות, באופן שלא מאפשר התעלמות מנתון זה שיש בו כדי ללמד על בחירת המנוח במסלול חיים שאינו נורמטיבי. גם יממה לפני שנפטר, נעצר המנוח על ידי המשטרה בחשד למעשה פלילי.
המנוח סיים 12 שנות לימוד ועבד כנהג משאית בעסק השייך לאביו. משכורתו – אף שעבד אצל הוריו – הייתה של 5,000 ₪ בלבד - קרובה יותר לשכר המינימום מאשר לשכר הממוצע במשק.
אשר לרצף תעסוקתי - התובעים הציגו 9 תלושי שכר של המנוח: 6 מהם משנת 2007 ו- 3 משנת 2008, שאינם משקפים רצף תעסוקתי. בכולם סכום גלובאלי של 5,000 ₪, ללא כל פירוט של ימי חופשה, מחלה וכדומה, דבר שמטיל צל כבד על אמינות הנתונים שבהם. לכך יש להוסיף שאף בתלושי השכר מצוין כי המנוח החל לעבוד בחודש ינואר 2006, לא הוצגו תלושים של כל תקופת העבודה כאמור.
עם זאת, בשל גילו הצעיר של המנוח, יש לקחת בחשבון אפשרות לעליה מסוימת בשכרו. לכן אני קובעת בסיס שכר של 6,500 ₪. זאת, בחריג אחד, לתקופת העבר – שמפטירת המנוח ועד היום – אערוך את החישוב על פי שכרו הממוצע של המנוח ערב התאונה, וזאת כפי שהסכימו התובעים עצמם בסיכומיהם (סעיף 114 לסיכומיהם).
בעניין פינץ (ע"א 10990/05 פינץ נ' הראל, פ"ד ס"א (1) 325) נפסק, כי חזקת השכר הממוצע במשק וחזקת החיסכון של 30% - הן חזקות הניתנות לסתירה, אך זאת "בהתקיים, במקרה מסויים, נסיבות ספציפיות המצדיקות זאת" (סעיף 10 לפסה"ד בעניין פינץ).
כך נקבע בעניין פינץ, לגבי דרך החישוב לניזוק חסר תלויים כאשר מנכים לו הוצאות מוגברות מן הפיצוי:
"הדברים אינם מתייחדים לקטין; יפים הם לגבי כל ניזוק חסר-תלויים, בין שקוצרה תוחלת חייו כליל ביום התאונה ובין שקוצרה אך בחלקה והוא נותר בחיים ותבע הוא עצמו את נזקיו. מבחינה זו אין שוני בין קטין בן 17 שנים; לבין אשה צעירה בת 22 שנים – זה וזו טרם הקימו תא משפחתי, אין להם תלויים וכל משפחה ש"יקים" להם בית המשפט תהא בהכרח "רעיונית" וספקולטיבית. הבחירה לנכות הוצאות מוגברות מניחה כי אדם שאין מי שסמוך על שולחנו מוציא למחייתו-שלו סכום גדול יותר מאשר אדם שיש לו תלויים;
...
הבחירה לפסוק את הפיצוי לניזוק חסר-התלויים לפי שיעור של 30% מצטרפת לחזקה עובדתית קיימת – זו הקובעת כי מקום בו העתיד המקצועי של הניזוק לוט בערפל, יש ברגיל לעשות שימוש בנתון של השכר הממוצע במשק... הנחות עבודה אלה משקפות שאיפה להאחדת הפיצוי בתנאים של אי-ודאות. שאיפה זו ראויה היא והולמת".
[הדגשה שלי, ה.א.]
ע"א 9393/06 ביטון אודי נ' עז' ביטון מרים (ניתן ביום 08.01.07, פורסם בנבו) שם נהרגו בני זוג בגילאים 48, 58, בעלי עבר תעסוקתי נרחב. וכך נפסק באותו מקרה:
"אמנם, גם שיטת ניכוי ההוצאות המוגברות שאומצה באותה הלכה לגבי ניזוק חסר-תלויים אינה חפה מספקולציה, שהרי מתירה היא שימוש בחזקה המעמידה באופן כללי את שיעור החיסכון על 30% מבסיס השכר, חרף העדר הוכחה פרטנית לגבי שיעור החיסכון של הניזוק הספציפי. אולם מספקולציה זו אין מנוס, בשים לב לכך שחלק גדול מן הניזוקים חסרי-התלויים הנם אנשים צעירים שעדיין לא הגיעו לגיל העבודה או לפחות להתייצבות בשוק העבודה. כפי שהוסבר בפרשת אטינגר (עמ' 543): ... שומה זו יאה היא גם לגבי מי שאינו קטין אך בשל גילו או בשל נסיבות אחרות, טרם נוצרה לו 'היסטוריה' אישית ותעסוקתית המאפשרת שומה אינדיבידואלית". הנה כי כן, המקרים המובהקים שעמדו בפני בית המשפט עת הכיר בתקפות החזקה בדבר שיעור ניכוי של 30%, הנם ניזוקים צעירים שתוחלת חייהם קוצרה בטרם הגיעם לשלב המאפשר שומה אינדיבידואלית של ההכנסה וההפרשה ממנה לחיסכון. חוסר הוודאות הצדיק את האחדת הפיצוי. לא כן כאשר מדובר בניזוק בגיר שתוחלת חייו קוצרה לאחר התבססות בשוק העבודה".
[הדגשה שלי, ה.א.]
וכך גם בע"א 9107/06 עז' המנוח יורם לינדר ז"ל נ' אליהו חברה לביטוח (ניתן ביום 31.10.06, פורסם בנבו). שם דובר באדם בן 38 במותו, בעל היסטוריה אישית ותעסוקתית של שנים לא מעטות, אשר הוכחה בראיות שהובא ובפני בית המשפט. כפי שנפסק באותו מקרה:
"בהתחשב בכך שהמנוח עבד במשך 17 שנה, השתלב בעבודה קבועה, ולמרות שהרוויח מעט מעל השכר הממוצע במשק לא חסך אגורה ולא צבר רכוש כלשהו, לא נפל פגם בהערכתו של בית-משפט קמא כי למנוח היו הוצאות מוגברות שכילו את כל הכנסותיו. מהעדר חיסכון כלשהו בתקופת השתכרות כה ממושכת, רשאי היה בית-המשפט להסיק, כי המנוח היה מוציא בעתיד הוצאות מוגברות למחייתו ב"שנים האבודות" מעבר לשיעור ההוצאות המקובל על-פי החזקות שצוינו בפסיקה".
[הגדרה שלי, ה.א.]
אמנם, בנסיבות שבפני, נראה כי גם המנוח לא חסך דבר בתקופת העסקתו, אך מאחר ומדובר בתקופה קצרה באופן יחסי, ובאדם צעיר שהיה בן 22 בלבד במותו, אני סבורה כי אין לחרוג במקרה שבפניי ממרכיב החיסכון של 30% מבסיס השכר, והכל כפי שמנחה הפסיקה שהובאה לעיל.
על פי תלושי המשכורת שהגישו התובעים, היה שכרו של המנוח, עובר לתאונה, בסך של 5,000 ₪.
על פי חישוב של 30% מסכום זה, ממועד פטירת המנוח ועד היום, היו צפויים לו 48.5 חודשי עבודה שנות עבודה, ולפיכך הפיצוי המגיע בראש נזק זה הינו 72,750 ₪.
על פי חישוב של 30% מבסיס שכר של 6,500 ₪, מיום מתן פסק הדין ועד להגיעו של המנוח לגיל 67, הפיצוי המגיע בראש נזק זה הינו 545,303 ₪.
סך כל הפיצוי בגין השנים האבודות לעבר ולעתיד עומד על 618,053 ₪.
על סכום זה יש להוסיף את הוצאות המשפט (אגרות, מסירות ושכר עדים) ועל כל אלה שכ"ט עו"ד כחוק.
למשרדי הנהלת רכבת ישראל לידי הגברת רחל בן משה מבקרת הפנים;
לקצין החקירות הראשי במטה הארצי במשטרת ישראל;
למפקד תחנת המשטרה בחדרה.
המזכירות תעביר עותק מפסק הדין לצדדים.
תיק המשטרה נמצא בלשכתי, ונציג משטרה מוזמן לבוא לקחת אותו.
ניתן היום, א' כסלו תשע"ג, 15 נובמבר 2012, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
05/12/2011 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה מטעם הצדדים 05/12/11 | הדסה אסיף | לא זמין |
02/07/2012 | החלטה על בקשה של נתבע 1 כללית, לרבות הודעה בקשה בהסכמה להאריך לצדדים המועד להגשת הודעת הצדדים בקשר להסדר פשרה (בהסכמה) 02/07/12 | הדסה אסיף | לא זמין |
12/07/2012 | החלטה על בקשה של נתבע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה מטעם הצדדים (בהסכמה) 12/07/12 | הדסה אסיף | לא זמין |
03/09/2012 | החלטה על בקשה של תובע 1 שינוי מועד דיון (בהסכמה) 03/09/12 | הדסה אסיף | צפייה |
15/11/2012 | פסק דין מתאריך 15/11/12 שניתנה ע"י הדסה אסיף | הדסה אסיף | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | סבטלנה ברנט | שירה מרסיאנו |
תובע 2 | יעקב ברנט | שירה מרסיאנו |
נתבע 1 | רכבת ישראל בע"מ | ניסן גיצה |
נתבע 2 | הפניקס חברה לביטוח בע"מ | ניסן גיצה |