בפני | כב' השופט כמאל סעב | |
התובעת | עמותת אגודת ישיבת פורת יוסף ירושלים | |
נגד | ||
הנתבעות | 1.ועדה מקומית לתכנון ובניה קרית אתא 2.ועדה מקומית קרית אתא |
פסק דין |
לפני תובענה לפסיקת פיצויים בגין הפקעה שבוצעה, לטענת התובעת, בחלקה 185 בגוש 11017, המצויה בפינת רחובות המייסדים ושבטי ישראל בקרית אתא, וששטחה 821 מ"ר (להלן: "החלקה" ו/או "המקרקעין").
א. רקע עובדתי
מה גם ביום 15/8/02 פורסמה בילקוט הפרסומים 5102 הודעה לפי סעיף 19 לפקודת הקרקעות ולפי חוק התכנון והבניה, על הפקעת חלק מהחלקה.
ב. יריעת המחלוקת
בין הצדדים אף נתגלעה מחלוקת לגבי מועדי וסוגי ההפקעות. יודגש כי הנתבעות טענו טענות סף כנגד התביעה הכוללות טענות בדבר התיישנות התביעה וקיזוז, טענות סף אלה שנויות אף הן במחלוקת בין הצדדים.
ג. טענות התובעת
עוד טענה כי ביום 21/5/08 נודע לתובעת כי החלקה הופקעה ועל כן החלו הצדדים בהליכי מו"מ על מנת לקבל פיצויים מהנתבעות ועל כן מרוץ ההתיישנות החל רק מרגע בו מומשה המטרה הציבורית ע"י הרשות.
ד. טענות הנתבעות:
עוד ציינו כי השומה שערך השמאי מטעם התובעת, מבוססת על הערכת כל החלקה כשטח המיועד למבני ציבור, שעה שאין מחלוקת, שהשטח המיועד בעיקר לצרכי דרך הוא (615 מ"ר) מתוך 821 מ"ר – שטח החלקה; ורק יתרת שטח החלקה (206 מ"ר), מיועדת למבנה ציבור.
עוד ציינו כי שני השמאים מסכימים כי שווי המקרקעין לדרך הינו נמוך (בין 10% ל- 0) וכי שוויה של הדרך שהופקעה הינו בשיעור 10% משווי מגורים בסביבה (שיעור זה לפי שמאי התובעת הינו 150 ₪ למ"ר).
בנוסף טענו כי הואיל והמקרקעין לא הופקעו בשלמותם, יש לנכות מן הפיצוי 40% המותרים להפקעה בלא תשלום פיצויים.
ה. דיון והכרעה
הפקעת מקרקעין פוגעת בזכות הקניין של הפרט. נוכח הפגיעה הקניינית הקשה, העיקרון החוקתי הכללי הינו כי בעל זכות או טובת הנאה במקרקעין אשר נפגע כתוצאה מהפקעת זכויותיו במקרקעין זכאי לקבל פיצויי הפקעה, זולת אם המחוקק שלל במפורש את זכותו לקבלת פיצוי זה - (ראו לעניין זה פס"ד הולצמן, פיסקה 7, עמ' 641, ראו גם אריה קמר, דיני הפקעת מקרקעין, מהדורה שביעית, כרך ראשון, בעמ' 269 (2008), (להלן: "קמר") וע"א 589/87 משרד השיכון נ' הרצל בירנבוים, פ"ד מט (1) 625, (להלן: "עניין בירנבוים"), בפסקה 6.
"20. (1) בסעיף זה –
(א) איזכורי שוויה של כל קרקע בלבד יפורשו כאיזכורי הסכום, שהיה מהווה את שוויה של הקרקע (שנתברר בהתאם להוראותיה של פקודה זו), אם לא חוברו אליה שום בנינים, עצים או דברים אחרים;
(ב) המונח "מגרש" פירושו כלל הקרקע שבבעלות אחת המהווה שטח אחד.
(2) מקום שנרכשה כל קרקע לפי פקודה זו כדי להרחיב איזו דרך קיימת או חלק ממנה או כדי להגדיל איזו דרך קיימת או חלק ממנה או כדי להגדיל איזה מגרש-משחקים או מגרש-נופש, או כדי לסלול איזו דרך חדשה, או חלק ממנה או להתקין איזה מגרש-משחקים או מגרש-נופש חדשים, יהיו הפיצויים המשתלמים לפי פקודה זו כפופים לשינויים הבאים, היינו –
(א) מקום ששטח הקרקע שנלקח, והוא נכלל במגרש, אינו עולה על רבע כלל שטחו של המגרש, ואין שום בנינים, עצים או דברים אחרים מחוברים אל הקרקע שנלקחה, לא ישתלמו פיצויים, ואם מצויים בנינים, עצים או דברים אחרים כאלה כל שהם המחוברים כן, יופחתו הפיצויים בסכום העולה כדי שוויה של הקרקע בלבד הנכללת בחלק המגרש שנלקח;
(ב) מקום ששטח קרקע שנלקח, והוא נכלל במגרש, עולה על רבע כלל - שטחו של המגרש, יופחתו הפיצויים בסכום שמתכונתו לערך הקרקע בלבד, הנכלל בחלק המגרש שנלקח, היא כמתכונת רבע כלל - שטחו של המגרש לכלל שטח-הקרקע, הנכלל בחלק המגרש שנלקח;
(ג) למרות הוראותיהן של הפסקאות (א) ו-(ב) שלעיל, מותר לשר האוצר להעניק - לפי ראות עיניו, אם נקבע כדי הנחת דעתו, שהצמצומים שהוטלו בכל אחת מן הפסקות ההן, יגרמו סבל - אותם פיצויים או פיצויים נוספים, שיראה אותם נכונים בהתחשב בכל נסיבות המקרה.
סעיף 20 (2)(ב) לפקודת הקרקעות קובע כי משהופקעה קרקע שגודלה עולה על רבע גודלו של מגרש לצורך אחת המטרות המנויות בסעיף 20(2) לפקודה ובהן גם סלילה או הרחבה של דרך, יופחתו הפיצויים בסכום השווה לרבע משווי ערך הקרקע.
הלכת הולצמן הבחינה בין שני מקרים:
האחד, מקום בו הרשות מפקיעה רק חלק מחלקה וכתוצאה משינוי יעודו של החלק המופקע עולה ערכו של החלק שנותר בידי הבעלים. במצב כזה נקבע כי הפגיעה בקניינו של בעל הקרקע – אי תשלום פיצוי בגין רבע משווי החלקה – מקוזזת (ולו בקירוב) כנגד התועלת הכלכלית המופקת מהשבחת החלק הנותר של הקרקע המופקעת, נתון המקהה את עוקצה של הפגיעה הכרוכה מאי תשלום פיצוי.
השני, מקום בו הקרקע מופקעת בשלמותה שאז אין השבחה של החלק הנותר, והפגיעה בקניינו של בעל הקרקע אינה מקוזזת כנגד תועלת או יתרון כלשהם.
בפרשת הולצמן נקבע כי הפקעת מלוא החלקה בלא לשלם פיצוי מלא פוגעת בזכות הקניין באופן בלתי שוויוני ובמידה העולה על הנדרש ועל כן אינה כדין. פגיעה כזו מחייבת את הרשות לשלם פיצוי בגין החלקה כולה.
על פי פס"ד הולצמן הלכו בתי המשפט בפסיקותיהם. יודגש, כי בפרשת הולצמן לא הוכרעה השאלה: מהו הדין כאשר מופקע, מכוח פקודת הדרכים ומסילות הברזל (הגנה ופיתוח), 1943 (להלן: "פקודת הדרכים") רק חלק מחלקת המקרקעין, אולם ההפקעה אינה משביחה את החלק הנותר, האם במקרה כזה חובה על הרשות המפקיעה לשלם פיצוי מלא בגין השטח המופקע?
שאלה זו נדונה לאחרונה בפסק דינו של ביהמ"ש העליון בהרכב מורחב בע.א. 8622/07 אהוד רוטמן נ. מע"צ (ניתן ביום 14.5.12) (להלן "פס"ד רוטמן"). שם, קבע השופט פוגלמן, כי:
"המונח "סבל" משמעו בהקשר זה כל פגיעה שאינה מידתית בזכות הקנין של הפרט, נטילת חלקות מקרקעין או חלק ממנה ללא פיצוי מלא, מקום שהחלק שנותר בידיו של בעל המקרקעין לא הושבח, גורמת "סבל" לבעל המקרקעין. "סבל" זה מחייב את השר להפעיל את סמכותו ולשלם לבעל הקרקע פיצוי מלא בגין ההפקעה".
יוער כאן כי ביום 15/2/2010 נכנס לתוקפו החוק לתיקון פקודת הקרקעיות (רכישה לצורכי ציבור) (מס 3), התש"ע - 2010, תיקון זה ביטל את פקודת הדרכים.
"בראש ובראשונה, הפיצוי נועד להגן על אינטרס הפרט שמקרקעיו ניטלו ממנו בידי הרשות באמצעות השבת המצב לקדמותו בערכים כספיים. ...
דברים אלה נסבו על תשלום פיצוי בגין פגיעה תכנונית, אולם הם נכונים גם לגבי פיצויי הפקעה. הפקעת חלקת מקרקעין לטובת הכלל, בלא לשלם פיצוי מלא בגינה, משמעותה שבעל הקרקע המופקעת נושא בנטל מימונם של שירותים שאינו מוטל באופן שווה על כל חברי הקהילה האחרים – אלה שהתמזל מזלם וחלקותיהם לא סומנו בידי הרשות כדרושים לצורכי ציבור ולכן לא הופקעו....
שלישית, הפקעה ללא פיצוי בצידה (או בפיצוי חלקי) מספקת לרשויות התכנון תמריצים לקויים לאופן הפעלת סמכות ההפקעה הנתונה להן ומביאים לתוצאה שאינה יעילה. כך, הזכות להפקיע מקרקעין ללא פיצוי מעוררת חשש שידם של גורמי התכנון תהיה קלה על הדק ההפקעה, ותניע את הרשות לנקוט בדרך הזולה – זו המאפשרת ליטול את כל שניתן ללא עלות. כתוצאה מכך נפגעים צרכי התכנון והתועלת המצרפית פוחתת. ..
ואכן בקרב חלק מוועדות התכנון נוהג רווח הוא להפקיע את השיעור המרבי המותר בחוק – 40% מגודל המגרש – בלא לשלם פיצוי בגין ההפקעה..." (שם בעמ' 56, פיסקה 72).
"(א) במידה שלא נקבעו הוראות מיוחדות בחוק זה, תבוצע ההפקעה על פי פקודת הקרקעות (רכישה לצרכי ציבור), 1943, כאילו הורשתה הועדה המקומית בהודעה ברשומות להשתמש בסמכויות ולמלא את התפקידים של הממשלה או של היועץ המשפטי לממשלה לפי הפקודה האמורה, לענין המקרקעין העומדים להפקעה, הכל בשינויים ובתיאומים אלה:
(1) סעיף 20 לפקודה האמורה יחול גם על הפקעת מקרקעין לצרכי גנים, שטחי נופש וספורט וכן לבניני חינוך, תרבות, דת ובריאות, ובכל מקום שמדובר באותו סעיף על "רבע" יבוא "ארבע עשיריות"; אולם לא יופקע חלק ממגרש, בתשלום או ללא תשלום, אם כתוצאה מכך יפחת שוויה של יתרת המגרש;
(2) שר הפנים רשאי להורות לועדה המקומית לשלם פיצויים בנסיבות שבהן היא רשאית לשלמם לפי סעיף 20(2)(ג) לפקודה האמורה:
(3) לא תחול חובת תשלום פיצויים על הפקעת כל מבנה, גידול, עץ או דבר אחר המחובר לקרקע אם הוקמו, ניטעו או חוברו תוך הפרת חוק זה; אך רשאית הועדה המקומית לשלם פיצויים לתובע אם ראתה כי הוא פעל בתום לב וכי קיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות תשלום פיצויים;
(4) לענין סעיף 12 לפקודה האמורה יבוא במקום מועד הפרסום של ההודעה על הכוונה לרכוש את המקרקעין - היום הששים לאחר המועד האמור;
(5) הועדה המקומית תשלם מיד אותו חלק מהפיצויים שאינו שנוי במחלוקת;
(6) סעיפים 5א, 7ב, 9א, 14(1א) ו-(1ב), 14א עד 14ד ו-21 לפקודה האמורה לא יחולו;
(ב) [...]"
סעיף 190(א) לחוק התכנון והבניה מחיל על הפקעה שנעשית מכוחו את הוראות סעיף 20(2) לפקודת הקרקעות. דהיינו, מקום שמופקע חלק ממגרש שגודלו עלה על רבע המגרש, ישולם פיצוי בגין החלק העודף על הרבע, כאמור בסעיף 20(2)(ב) לפקודת הקרקעות.
הסיפא של סעיף 190(א)(1) קובעת כי:
"לא יופקע חלק ממגרש, בתשלום או ללא תשלום, אם כתוצאה מכך יפחת שוויה של יתרת המגרש".
בית המשפט העליון פירש סעיף זה כשולל את סמכות ההפקעה , במקרים שבהם לא ניתן יהיה לעשות שימוש סביר ביתרת השטח שלא הופקע – ראו לעניין זה עע"ם 4955/07 הוועדה המקומית לתכנון ולבניה רעננה נגד קרן תורה ועבודה, (ניתן ביום 26/10/10), שם דן בימ"ש העליון בפרשנותו של סעיף 190(א)(1) סיפא לחוק התכנון והבניה, הקובע כי לא יופקע חלק ממגרש, כאשר הפקעה זו גורמת להפחתת שוויה של יתרת המגרש ונפסק כי יש לפרש הוראה זו, כך שרק כאשר יתרת המגרש שלא הופקעה לא תהיה ניתנת ל"ניצול סביר", ולא ניתן לפצות את בעלי הקרקע על הפגיעה בשוויה של יתרת הקרקע – לא תוכל הרשות להפקיע רק את חלקו של המגרש.
על פרשנותו של סעיף זה ראו גם ספרו של קמר, שם נאמרו הדברים הבאים:
"ההוראה הקבועה בסעיף 190(א)(1) סיפא לחוק מעניקה הגנה נרחבת ביותר לבעל הזכויות בקרקע. בשונה מהוראות אחרות, דוגמת סעיף 197 לחוק, אין הסעיף מאפשר לרשויות התכנון להסתפק במתן פיצויים לבעל הקרקע, אלא אוסר הוא כליל על הפקעה חלקית של המגרש אם בעקבות ההפקעה החלקית יפחת שוויה של יתרת המגרש. במצב כזה – שבו ההפקעה החלקית מובילה להפחתת שוויה של היתרה – עומדות בפני רשויות התכנון שתי אפשריות: לוותר כליל על ההפקעה, גם אם מתחייב מכך תיקון של תוכנית המתאר, או לחלופין – להפקיע את המגרש בשלמותו, הן את החלק שיועד להפקעה מלכתחילה והן את יתרת המגרש, ולשלם פיצוי מלא בגינו" (קמר, שם בעמ' 190, ראו גם עע"ם 1975/01 הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה כרמיאל נגד רובינשטיין, פ"ד נו(6) 638, 650 (2002)).
קמר התייחס למשמעות ההפחתה בשווי יתרת המגרש בציינו כי:
"כוונת הכותב היא להפחתה בשווי היחסי של החלק שלא הופקע לפני ההפקעה ולאחריה. הפחתה כזו יכולה להיות באחד משני מצבים:
(א) כאשר מחמת ההפקעה מאבדת יתרת המגרש פוטנציאל בנייה. דוגמה מעשית לכך ניתן להביא ממקרה, שבו נקבע בתוכנית מתאר מקומית, כי שטח מינימלי לבנייה הוא 500 מ"ר. מחמת הפקעה לצורך סלילת דרך הופקעו 40% משטח מגרש בן 500 מ"ר, באופן שנשארו בידי הבעלים רק 300 מ"ר. שטח זה אינו מאפשר כל בנייה בשלמותו..." (ספרו של קמר בעמ' 192, ראו גם ע"א 7959/00 עזר נגד הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה חיפה, פ"ד נו(2) 365, 375 (2001)).
על יסוד עקרונות אלו יפסקו הפיצויים במקרה שבפני.
סעיף 6 לחוק ההתיישנות, תשי"ח-1958, קובע כי:
"תקופת ההתיישנות מתחילה ביום שבו נולדה עילת התובענה".
בע"א 5964/03 עזבון המנוח אדוארד ארידור ז"ל נגד עיריית פתח תקווה, (ניתן ביום 16.2.06), (להלן: "עניין ארידור") נקבע, כי תביעה לתשלום פיצויי הפקעה הינה תביעה כספית, אשר תתיישן בחלוף 7 שנים מהמועד בו נולדה עילת התביעה.
בעניין ארידור נחלקו חברי המותב בשאלת מועד תחילת מרוץ ההתיישנות.
המשנה לנשיא בדימ', השופט מ. חשין סבר כי עילת התביעה תתגבש רק מעת שהרשות המפקיעה מסרבת לדרישת הנפקע לשלם לו פיצויי הפקעה (פסקה 41).
לדעת השופטת ע. ארבל העילה לקבלת פיצויי הפקעה קמה רק במועד מימוש מטרת ההפקעה (פסקה 34).
השופט א. גרוניס [הנשיא דהיום], דחה את שתי הגישות האמורות, וקבע כי העילה מתגבשת במועד מסירת החזקה במקרקעין לידי הרשות המפקיעה (פסקה 21).
בפסק דין בעניין ארידור התקיים דיון נוסף שבו דן בית המשפט העליון בסוגית ההתיישנות בפיצויי הפקעה, וזאת בדנ"א 1595/06 עיזבון המנוח אדוארד ארידור ז"ל נגד עיריית פתח תקווה (ניתן ביום 21.3.13), שם נקבע בדעת רוב, כי עילת התביעה בגין פיצויי הפקעה לפי פקודת הקרקעות נולדת לכל המאוחר, במועד בו תפסה הרשות את החזקה במקרקעין.
לעומת זאת ראוי לציין, כי השופטת נאור שהייתה בדעת מיעוט סברה שיש לקבוע כי תביעות לפיצויי הפקעה אינן נתונות להתיישנות, למעט לפי הסדר ההתיישנות הספציפי הקבוע בסעיפים 9 ו- 16 לפקודת הקרקעות. היינו לדעתה, חוק ההתיישנות אינו חל על תביעות לפיצויי הפקעה.
יודגש כי בדיון הנוסף נקבע כי ההלכה שנקבעה, תיכנס לתוקפה בעוד 3 שנים ממועד מתן פסק הדין ולא תחול לגבי תביעות תלויות ועומדות לפיצויי הפקעה שטרם ניתן בהן פסק דין חלוט, כך שההלכה שנקבעה בדיון הנוסף אינה חלה בענייננו.
ראוי לציין כי בעניין ארידור נקבע כי:
"...כל עוד לא סירבה הרשות המפקיעה להיענות לדרישת בעל הזכות (לשעבר) לשקול על ידו פיצויי ההפקעה כדרישתו, רואים אנו אותה כמחזיקה בפיצויי - ההפקעה בנאמנות (לא במובנה הטכני) עבור בעל הזכות (לשעבר). וגם אם תחזיק הרשות בפיצויי - ההפקעה "מאה שנים", בכל זאת תוסיף להחזיק בהם לטובת בעל הזכות (לשעבר). הלכה זו - הלכה רצויה היא. רצויה וראוּיה...".
דהיינו, כל עוד לא גילתה הרשות דעתה כי כופרת היא בזכותו של הטוען לפיצויי הפקעה, אין חוק ההתיישנות מחיל עצמו על פיצויי הפקעה המוחזקים בידי הרשות המפקיעה.
טעם הדבר הוא, שעד אשר כופרת הרשות בזכותו של הטוען לפיצויי הפקעה, רואים אותה כמחזיקה בפיצוי כבמעין-פיקדון לזכותו.
על כן אני דוחה את טענת הנתבעת להתיישנות התובענה.
ו. שוויו של השטח המופקע:
סעיף 190(א)(4) לחוק התכנון והבניה, קובע כי המועד לשומת הפיצויים בהפקעה על פי החוק הוא היום השישים לאחר הפרסום ברשומות של ההודעה בדבר הכוונה להפקיע את המקרקעין לפי סעיף 5 לפקודת הקרקעות.
כך אמר בחוות דעתו בסעיף 7.5:
"במצב החדש" הופקעה מרבית החלקה לטובת דרך. שווי יתרת החלקה בטל בשישים עקב השטח הזעום שנשאר בו..".
בעדותו בבית משפט אישר השמאי מטעם התובעת כי - "200 מ' נוספים שבחלקה אמנם לא הופקעו אבל לא ניתן להשתמש בהם לצורך בניה מאחר וקיימת מגבלה של קווי בנין" – עמ' 11 לפרוט', ש'14 - 16.
קרי, אין מחלוקת כי השטח שהופקע מן החלקה הוא שטח של 615 מ"ר שייעודו לדרך ואילו יתרת החלקה בשטח של 206 מ"ר שייעודה למבנה ציבור, לא הופקעה.
טענת התובעת כי החלקה הופקעה בשלמותה, כפי שנטען בכתב התביעה נסמכה על תשריט יעודי קרקע להפקעה. אך יודגש בעניין זה כי לפי החוק ביצוע ההפקעה בפועל נעשה בפרסומים לפי סעיפים 5 ו- 7 לפקודת הקרקעות ובתפיסה בפועל, מה שלא הוכח בענייננו.
מיותר לציין כי ביום 16.8.01 פורסמה בילקוט פרסומים 5012 הודעה לפי סעיפים 5 ו- 7 לפקודת הקרקעות לפיה צוין כי בדעת הוועדה המקומית לקנות חזקה בחלק מהחלקה. ראו גם הודעה לפי סעיף 19 שפורסמה בילקוט הפרסומים 5102, ביום 15.8.02.
מה גם, עפ"י ת. ב. ע. כ/222 שפורסמה למתן תוקף מיום 1/12/98, סווג שטח של 615 מ"ר מהחלקה ליעוד דרך מוצעת ודרך משולבת ושטח של 206 מ"ר ליעוד מבני ציבורי.
השמאי מטעם הנתבעות ציין כי התאריך הקובע לעניין הערכת שווי החלקה הינו פרסום לפי סעיפים 5 ו- 7 ברשומות, דהיינו ביום 16/8/01.
עוד ציין כי שווי מ"ר קרקע ביעוד למבני ציבורי הוערך כנגזרת של 60% משווי מ"ר קרקע ביעוד מגורים בסביבה וכי שווי מ"ר קרקע ביעוד דרך הוערך כנגזרת של 10% משווי מ"ר קרקע ביעוד מגורים בסביבה.
השמאי העריך את שווי מ"ר קרקע ביעוד מגורים, נכון לתאריך הקובע, בסביבות 1200 ₪/מ"ר.
לכן, השמאי העריך את שווי דמי פיצויי ההפקעה הראויים נכון לתאריך הקובע (16/8/01) בסך של 73,800 ₪ [(1200 ₪/מ"ר קרקע ביעוד מגורים רוויה * 10% שווי לדרך) *615 מ"ר].
השמאי מטעם הנתבעות העיד בבימ"ש ואישר כי ההפקעה הראשונה של החלקה הייתה משנת 1991 – עמ' 16, ש' 18.
בעדותו ציין כי אין מחלקות ששווי הדרך הינו 10% משווי החלקה המיועדת למבני ציבור.
כשנשאל כמה השווי של החלקה נכון לשנת 2002, כאשר 615 מ"ר הם ביעוד דרך ו- 216 מ"ר הם בייעוד מבני ציבורי, על זה השיב:
"אם בית המשפט יבקש לומר כמה שווה דרך, לא כמה שווה החלקה לפי תוכנית כ-222, אומר שדרך שווה 10% ממגורים בסביבה. כלומר, בערך כ- 150 או 160 ₪ למ"ר לשנת 2002" – עמ' 13, ש' 3-4.
השמאי ביתן לקח מקדם התאמה בשיעור גבוהה של 90% ממבנה ציבור למגורים, והסביר כי מקום זה קרוב מאוד למקום מגורים, בתי כנסת ועיריית קרית אתא אשר מהווה אזור מבוקש למבני ציבור.
שווי לדרך נשום, לפי חוות דעתו של ביתן, לפי 10% מהשווי לבניני ציבור.
יתרת החלקה, בשטח של 206 מ"ר, שלא הופקעה, נותרה ביעוד מבני ציבור על פי רצף תכניות קודמות מאז שנת 1980. (סעיף 5 לשומת השמאי דגני וסעיף 5.4 לשומת שמאי התובעת).
שיטת ההשוואה קובעת את שווים של המקרקעין לפי שווי נכס דומה בשוק החופשי, לכן יש לפנות לעסקאות דומות שבוצעו בתנאים דומים בשוק החופשי בסמוך למועד העסקה הנדונה.
ראו ע"א 161/79 שר האוצר נגד זילברשטיין, פ"ד לד(3) 225, 227). שיטה זו הינה השיטה האמינה ביותר מבין השיטות הקיימות להערכת נכסים והיא מקובלת ביותר על בתי המשפט – ראו ע"א 323/85 מדינת ישראל נגד מזרחי, פ"ד ל"ט(4) 185, 187.
השמאי מטעם התובעת הביא עסקאות כפי שנמסרו ממס שבח במועדים 2001-2002 (קרוב למועד הקובע), כאשר אחת העסקאות בוצעה בחלקה 135, גוש 11017 שהינו אותו גוש שבו נמצאת החלקה שבענייננו, העסקה בוצעה בתאריך 12/2002, שווי מ"ר קרקע ביעוד מגורים הגיע ל- 363 $ (1300 ₪ בערך).
גם השמאי מטעם הנתבעות הביא אותה דוגמה בחוות דעתו כאשר ציין כי החלק הנמכר הינו 700 מ"ר מתוך 878.85 מ"ר נטו ושווי מ"ר קרקע הינו 1300 ₪/מ"ר.
השמאי מטעם הנתבעות העריך שווי מ"ר קרקע יעוד מגורים בסבירות 1200 ₪/מ"ר ואילו השמאי מטעם התובעת הביא עסקאות לפי גישת ההשוואה והעריך זאת כ- 1400 ₪/מ"ר ולפי גישת החילוץ העריך אותם כ- 1600 ₪/מ"ר ולאחר מכן ערך שקלול השווי בהתאם לשתי הגישות.
לדעתי עסקה זו שהובאה כדוגמה בשתי חוות הדעת הינה עסקה דומה ביותר אשר בוצעה בסמוך למועד הקובע עם נתונים דומים, לכן סבורני כי שווי מ"ר קרקע ביעוד מגורים יוערך בסביבות הסך של 1300 ₪/מ"ר.
כאמור תובענה זו אינה עוסקת בסוגיה זו, כך שאין כל צורך להרחיב בעניין זה.
יודגש כי תובענה זו עוסקת בפיצויים בגין הפקעת מקרקעין.
ז. סוף דבר:
השטח שנותר בידי התובעת לאחר ההפקעה (206 מ'), לא הושבח כהוא זה על -ידי ההפקעה, ולא ניתן לעשות בו שימוש משמעותי.
זאת ועוד, בשים לב לייעודו כמבני ציבור במיוחד כאשר קווי הבניין אינם מאפשרים בנייה בשטח כזה.
השטח המסומן בשחור, המיועד לדרך, הינו השטח שהופקע (615 מ"ר)
השטח המסומן בלבן "סופח" למגרש 12, בייעוד למבנה ציבור, הינו השטח שלא הופקע (206 מ"ר)
לדעתי, הילכת הולצמן חלה גם על סיטואציה כגון זו, שבה אמנם לא הופקעה החלקה בשלמותה, אך הופקע חלק הארי והעולה על 70%, ובחלק הנותר לא ניתן לעשות כל שימוש משמעותי. מה גם, נטילת חלק מהחלקה ללא פיצוי מלא, כאשר החלק שנותר מהחלקה לא הושבח, גורמת "סבל" לתובעת – כהגדרתו בפס"ד רוטמן.
ההפקעה נשוא התביעה גרמה לפגיעה משמעותית ביתרת החלקה. בנסיבות אלו, ועל פי הוראת סעיף 190(א)(1) סיפא לחוק התכנון והבניה, אין לאפשר לנתבעות לבצע את ההפקעה החלקית של 615 מ"ר, מבלי שיפצו את התובעת עבור השטח שנותר ללא השבחה, הגם שלא הופקע.
שווי 206 מ"ר ביעוד מבני ציבור: 206 * 1300 ₪/מ"ר = 267,800 ₪.
סה"כ שווי דמי פיצויי ההפקעה הראויים, נכון לתאריך 16/8/01, הינם 347,750 ₪ (שזה 79,950 ₪ + 267,800 ₪).
לעומת זאת התביעה שלפנינו הוגשה ביום 20.7.10, בטרם מתן פסק הדין בעניין רוטמן ולכן הדרך הדיונית שנקבעה בפסק דין רוטמן לא חלה בענייננו. לכן ולשם הבאת ההליך לסיומו, החלטתי לפסוק פיצוי גם ביחס ליתרת שטח החלקה של 206 מ"ר על פי העקרונות שקבעתי.
המזכירות תשלח לצדדים עותק פסק הדין בדואר רשום עם אישור מסירה.
ניתן היום, כ"ט אב תשע"ג, 05 אוגוסט 2013, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
16/01/2011 | החלטה מתאריך 16/01/11 שניתנה ע"י כמאל סעב | כמאל סעב | לא זמין |
21/08/2011 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה בקשה למתן החלטה 21/08/11 | כמאל סעב | לא זמין |
11/09/2011 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה בקשה למתן החלטה 11/09/11 | כמאל סעב | לא זמין |
05/08/2013 | פסק דין מתאריך 05/08/13 שניתנה ע"י כמאל סעב | כמאל סעב | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | עמותת אגודת ישיבת פורת יוסף ירושלים | נועם ברם, שלום סידה |
נתבע 1 | ועדה מקומית לתכנון ובניה קרית אתא | אילה סגל-גבסי, יוסף סגל |
נתבע 2 | ועדה מקומית קרית אתא | אילה סגל-גבסי, יוסף סגל |