בפני | כב' השופטת הבכירה – אירית מני-גור | |
תובעת | ה.ד. | |
נגד | ||
נתבעים | 1.אבוחי יגודאב 2.אליהו חברה לביטוח בע"מ |
פסק – דין |
השנייה – כי לא נמצא כל ממצא לא תקין בעובר, ובבדיקת הגניקולוג נרשם: "עובר תקין, ללא בעיה עם ההיריון".
"HERPES ZOSTER – MOST PROBABTY".
אך מסקנתו הסופית של המומחה לאחר מכלול השיקולים הינה כדלקמן:
"לאחר מכלול השיקולים שפרטתי, נראה לי כי עדיין הסבירות הרבה ביותר הינה כי מדובר בהפרעה גנטית הגורמת פולימיקרוגיריה ולא לגורם חבלתי. דהיינו, כי היה כאן צירוף מקרים של הפרעה גנטית ותאונת דרכים. איננו מסוגלים עדיין לבדוק ולאשר בצורה מעבדתית את קיומם של כל אחד מהגורמים הגנטיים הללו, מאידך גיסא הספרות הרפואית הקיימת איננה מאפשרת התעלמות מנושא תאונת הדרכים. אני מציעה חלוקה שרירותית של האפשרות האבחנתית ל-75 אחוזי גורם גנטי/מטבולי ו-25% אחוז כתוצאה מתאונת דרכים".
הצדדים שלחו שאלות הבהרה למומחה כפי שאפרט בהמשך ונמנעו למרבה הצער מלזמן את המומחה לחקירה, לחקור אותו על המקורות הספרותיים השונים ועל הנמקתו לאותה חלוקת אחוזים שרירותית כפי שבחר לחלק על פי ניסיונו ומקצועיותו.
זאת ועוד, בניגוד לב"כ התובעת מבקש ב"כ הנתבעת שלא לסטות מכללי הראיה המקובלים על פיהם על התובעת מוטל הנטל להוכיח את הקשר הסיבתי בין התסמונת לבין התאונה.
חוות דעתו של המומחה היא הראיה המקצועית היחידה העומדת בפני ביהמ"ש, היא ברורה, אמינה ומקצועית, ואין כל סיבה להטיל בה דופי או ספק, אין לי אלא לאמצה. למען הבהירות, אציין אף את תשובותיו של המומחה לשאלות ב"כ הצדדים שנשלחו אליו לאחר קבלת חוות דעתו, ובעקבות תשובותיו ויתרו באי כח הצדדים על חקירתו.
"2. ד'. לא ראיתי בחוות דעתי את התיזה שהעלית. בוודאי נעלם מעיניך כי תיזה זו הועלתה דווקא על ידי הצוות מוולפסון (ד"ר חיה וינקלר וד"ר דורית לב, בתאריך 11.8.09). תרשים הזרימה שאני הצעתי הינו, חבלה באזור האגן – פגיעה בדרך כלשהי במוח העובר (מנגנון של זעזוע ופגיעה מיכנית? דימום? מי יוכל לקבוע?) עם נזק התפתחותי המשכי להמיספרה הימנית. כפי שברור לכולנו, לא ניתן לקבוע גם את מיקום הפגיעה כפי שאיננו מסוגלים לקבוע את המנגנון הגורם לה. ברור גם לך כי לו היו לנו יותר תשובות משאלות, חלוקת אחוזי סבירות הגורם שהצעתי היו אחרים. לחילופין, אם תוצג אבחנה גנטית שאיננה בת ערעור, אזי שוב נאלץ לשנות את אחוזי סבירות הגורם".
באשר לחלוקת האחוזים בין שתי האפשרויות 25% טראומטי, 75% גנטי, השיב המומחה:
"2 ז'. כוונתי הייתה כי הודייה חוותה תאונת דרכים בעודה עוברה והיא נולדה עם פגיעה מוחית סטרוקטורלית אשר הספרות הרפואית תומכת מאוד באפשרות בקשר של סיבה ותוצאה בין 2 האפשרויות. כפי שציינתי, לא נראה לי שניתן להתעלם מתאונת הדרכים גם אם הסיבה הגנטית נראית יותר, וחשבתי כי החלוקה שהצעתי, של אפשרות הקיום של אחד מ-2 מצבים לא מוכחים הינה מוצדקת".
"1. במסגרת הידע הגנטי הקיים היום, אנו מסוגלים לדבר לגבי הודיה על סבירויות, לא על אבחנה מובהקת. תשובה גנטית תקינה משמעותה: במסגרת יכולותינו כעת, לא מצאנו את הגורם. תשובה כזו איננה שוללת עדיין את אפשרות קיום הגורם הגנטי בבסיס מחלתה של הודיה, אלא שאיננו יודעים להוכיח אותו. הדבר דומה לעצם קיום התאונה, אשר איננו מוכיח כי התאונה גרמה למחלה. ולכן אתה נאלץ לדון על סבירויות. הוא הדין לגבי הולדת בן בריא במשפחה. אתה כותב בעצמך כי הצוות הרפואי כולו סבור כי האטיולוגיה לבעייתה של הקטינה אינה ידועה".
2. אני אשנה את דעתי אם גנטיקאי מוסמך יקבע בצורה מובהקת כי בעייתה של הקטינה איננה נובעת מסיבה גנטית. ייתכן ודווקא לצד השני כדאי לבדוק את האפשרויות הטכנולוגיות המתחדשות העומדות לרשותו, כולל רביזיה של נושא ה- CGH או אולי טכנולוגיה גנטית רלבנטית אחרת. בהעדר חוות דעת כזו נראה לי לאור בחינת עמדות כל הצדדים כי חוות דעתי מביאה בחשבון את השיקולים לכאן ולכאן ואינני רואה לנכון לשנותה".
ובתשובתו מיום 11.6.12:
"בתשובה למכתבך, הבאתי את כל הנקודות שהעלית בתוך שיקולי בכתיבת חוות הדעת. אעיר כי יש חשיבות לבדיקת ה- CGH אם היא מעלה נתון חיובי מאבחן, העדר נתון כזה איננו עוזר לכלום. לכן, כל עוד אין אפשרות לאבחנה גנטית חד משמעית אנו נותרים בספק לגבי האבחנה. כל הנתונים שהעלית הובאו בשיקולי בעת כתיבת חוות הדעת".
ודוק: אין מדובר בשני גורמים משותפים מצטברים, להבדיל מדוקטרינת "אבדן סיכויי החלמה" או גורם נוסף המוסיף את "תרומתו" לנזק. במקרה דנן, קיימת דיכוטומיה מוחלטת, או שהגורם גנטי ואז אין קשר כלל לתאונה, והתובעת היתה מקבלת את אותה תסמונת עם התאונה ובלעדיה, או לחילופין הגורם הוא טראומטי, ואין קשר לפגם גנטי כלשהו, והטראומה והפגיעה המוחית היא אשר גרמה להתפתחות התסמונת במוחה של התובעת. אין מדובר במקרה של הצטברות שני גורמים, או גורם נוסף שהחמיר או האיץ את התסמונת, אין מדובר בהעדר אפשרות לקבוע איזה אחוז "תרומה" היתה לכל גורם בתסמונת. במקרה דנן, צריך היה המומחה לקבוע באופן חד וברור האם מדובר בפגיעה שמקורה בגנטיקה או בטראומה. מסקנת המומחה לא היתה חד משמעית. למרבה הצער, אין הטכנולוגיה העכשווית מאפשרת לבצע את כל הבדיקות הגנטיות אשר יאשרו או ישללו בוודאות את הגורם הגנטי. כפי שהבהיר המומחה, תשובה שלילית בבדיקה איננה שוללת את האפשרות כי בבדיקה אחרת יימצא הגורם הגנטי, אלא שעדיין לא ניתן להוכיח זאת, כמו גם העובדה שהטכנולוגיה העכשווית לא מאפשרת לנו להוכיח כי התאונה גרמה לתאונה. העובדה שהעובר בשעת התאונה נמצא ללא כל פגם, עדיין איננה שוללת את האפשרות כי מוחו קיבל זעזוע ולא ניתן היה לראות סימנים בעובר.
"הכלל הראייתי הבסיסי הרווח במשפט האזרחי בשיטתינו המשפטית, כבשיטות משפט רבות אחרות, הוא כי נטל ההוכחה רובץ על התובע ומידת ההוכחה היא עודף הסתברות, בבחינת הכלל עתיק היומין "המוציא מחברו עליו הראיה". על פי כלל זה, יזכה התובע בתביעתו אם ירים את נטל ההוכחה בשיעור העולה מעל 50%. שאז תוטל החבות או האחריות במלואה על הנתבע. לא עמד בכך, יפסיד את כל תביעתו. כלל זה הוא לכאורה יעיל, הוגן, רציונלי, אחיד וישים לכל משפט אזרחי".
השני – הכרה בראש נזק של "פגיעה באוטונומיה", במקרים אלה נבחן יסוד הקשר הסיבתי העובדתי שבין אי קבלת הסכמת המטופל לטיפול לבין הנזק שנגרם לו עקב הטיפול. בבחינת השאלה כיצד היה נוהג המטופל ערב הטיפול לו היה מקבל את כל המידע כנדרש. העמימות בסיטואציה זו היא מובנית, שכן נבחנת שאלה היפותטית בלבד (ראה הלכת דעקה).
החריג השלישי- והוא החשוב לענייננו, הוכר ב-ת.א. 7375/02,בהלכת מלול לפני הדיון הנוסף. דרך זו הכירה באפשרות לסטות מן הכלל של "מאזן הסתברות", בהתקיים מספר תנאים. האחד – יש להוכיח כי הנתבע התרשל וכי ההתרשלות הינה גורם מסכן לנזק הספציפי. השני – סוגיית הקשר הסיבתי שרויה בעמימות מובנית. והשלישי – כי גורם הסיכון העוולתי הוא משמעותי ואינו זניח או מזערי.
"לשיטתי, ראוי להגדיר את מבחן החריגה מכלל מאזן ההסתברויות לכלל של פיצוי, לפי הסתברות בדרך שאינה מצויה במישור של המקרה הבודד כי אם במישור רחב יותר הבוחן את קיומה של הטיה נשנית ב"מחלקה" מוגדרת היטב של מקרים".
לשיטת כב' הש' ריבלין שהוביל את דעת הרוב בדיון הנוסף בפרשת "מלול":
"בעל דין המבקש כי בית המשפט יסטה בעניינו מן המבחן הרגיל של מאזן ההסתברויות ויפסוק פיצוי לפי הסתברות, נדרש אפוא להוכיח את ארבעת היסודות של המבחן: מזיק, קבוצת נזוקים, סיכון חוזר ומשותף, והטיה עקבית בהחלתו של כלל מאזן ההסתברויות".
(שם בסעיף 28 עמ' 593).
ובהתאם לביאור שביארה כב' הנשיאה, דומות הנסיבות של הלכת "מלול" לענייננו:
"יצוין כי סיבתיות עמומה ביחס לעצם גרימת הנזק עלולה להתעורר כאשר כבעניין מלול, יש גורם סיכון בר אשם וגורם סיכון שאינו בר-אשם ("טבעי"), ולא ידוע אם בכלל גורם הסיכון העוולתי גרם לנזק כלשהו".
(שם, סעיף 42 עמ' 643).
"את חריג האחריות היחסית, אני מציעה להחיל, לעת הזו, רק ביחס להתרשלות ביחס לנזקי גוף".
ובעמ' 696 בסעיף 113:
"כשלעצמי, לא הייתי מגבילה את תחולת חריג האחריות היחסית למקרים של רשלנות רפואית בלבד. חריג האחריות היחסית עשוי לחול, למשל גם בתביעות בגין זיהום סביבתי".
"המקרה של המשיבים הוא מקרה קשה ומצער. בית המשפט העליון קבע כאמור כי קיימים שני גורמים אפשריים לנזקה של המשיבה 1: האחד, הפגות על סיבוכיה; והשני התרשלותם של רופאי העותר. הגורם הראשון – גורם לא עוולתי – הוא גורם בולט ומסתבר יותר מן השני, ובמידה ניכרת. לנוכח העמימות הסיבתית המקשה להכריע בין גורמים אלה במקרה הספציפי, קבע בית משפט זה כי הסיכוי שנכותה של המשיבה 1 נגרם עקב התרשלותו של העותר הוא סיכוי נמוך והוא עומד על 20%. בעובדות אלה יש כדי להצביע על קושי של עמימות סיבתית אולם אין בהן, לבדן כדי לקיים את מבחן ההטיה הנשנית המהווה את אבן הבוחן להמרת הכלל המסורתי של מאזן ההסתברויות בכלל של פיצוי – לפי – הסתברות. אכן, לפי המבחן שהוצע רק אם היה מתברר כי קיימת במקרה זה הטיה שיטתית בעניינה של קבוצת ניזוקים שנחשפה לסיכון חוזר ומשותף, ניתן היה לחרוג מן הכלל הרגיל של מאזן ההסתברויות ולחייב בפיצוי גם את מי שהסיכוי לכך שגרם למשיבה 1 נזק בהתרשלותו נמוך למדי".
כמו כן, לא אוזכר חריג מכלל החריגים המאוזכרים בפסיקה הדן בקשר סיבתי לנזק בתביעות על פי חוק הפלת"ד. בשונה מתביעות על פי פקודת הנזיקין, פטר המחוקק את התובע מלהוכיח חבות, ומנגד קבע "גדרות" לנזק. גם "הלכת אלסוחה" שהתרחקה מהנוסע עצמו אל עבר קרוביו, קבעה גדרות ותחמה גבולות להלכה מיוחדת וחריגה זו.
דומה, כי סטיה מכלל מאזן ההסתברות ביחס ל"קשר הסיבתי לגרימת הנזק" בתביעות על פי חוק הפלת"ד, הינה חדשנית, קיצונית, איננה נזכרת בחריגים שבהלכה הפסוקה, ועלולה להוביל ל"מדרון חלקלק" בתביעות פלת"ד. בימ"ש נתקל כבמעשה של יום יום במקרים בהם מומחים קובעים נכות המיוחסת לתאונה באופן חלקי ולעברו של התובע מייחסים את היתר. אולם במקרים אלו, אין ספק כי הנכות היחסית קשורה קשר סיבתי הדוק לתאונה. לא כך במקרה בו אין המומחה יכול לקשור את הנזק בקשר סיבתי חד משמעי לתאונה, אלא כנתון הסתברותי בלבד. לטעמי, איננו יכולים להחיל על תביעה על פי חוק הפלת"ד את ההלכות והחריגים שנקבעו בענייני התרשלות רפואית או לא רפואית.
"ואמנם כן, דומה כי שופט היושב על מדין בנזיקין, יודה, כי מקום שלפניו תובע שנזקו גדול וסבלו רב, מידת הרחמים מצויה בלבו, ועל כן מנסה הוא לא אחת לפשר ולהשיג ולאו פיצוי מה, זאת גם אם המישור המשפטי הבינארי, שהוא מעריך על פי חומרי התיק, עלול בסופו של יום להוליד תוצאת אפס ולא מאה בשל המורכבות".
(שם, בעמ' 750).
אכן, גם במקרה דנן ניסה ביהמ"ש לפשר בין הצדדים ולו בערכי מטרד אולם לצערי ללא הצלחה. אין בלבי ספק כי הצער והסבל של הורי התובעת כמו גם של התובעת עצמה הוא רב. על אף נכותה הנמוכה באופן יחסי (5%), התובעת נזקקה ותיזקק בעתיד לטיפולים אינטנסיביים ומורכבים בנושאים שונים, אין לדעת מה צופן העתיד, וכיצד נכות זו תשפיע על התובעת בבגרותה. למרבה הצער, אנו מצויים בשלב בו הטכנולוגיה איננה יכולה לסייע במציאת תשובה חד משמעית לגבי גורם הנזק. בהחלט ייתכן, כי לו תביעה זו היתה מוגשת על סף תקופת ההתיישנות, הטכנולוגיה הרפואית היתה מתפתחת ומסוגלת לתת מענה ברור ונוקב לגבי מקור גורם הנזק. ייתכן אף ובעתיד תתפתח הפסיקה ותחיל גם על תביעות פלת"ד דוקטרינות המאפשרות סטייה מכלל מאזן ההסתברות. לעת עתה, התוצאה היא כי ידי ביהמ"ש קצרות מלהושיע על אף האמפטיה לסבלה של התובעת.
על פי חוות דעתו של מומחה ביהמ"ש, הסיכוי ההסתברותי שהתאונה היא שגרמה לתסמונת הפולומיקרוגיריה אצל התובעת הוא בשיעור של לא יותר מ-25%.
משכך, עלי לקבוע כי התובעת לא הרימה את נטל הראיה במידת ההסתברות הדרושה במשפט אזרחי, וכתוצאה מכך אני מורה על דחיית התביעה.
לפנים משורת הדין, אינני מחייבת את התובעים בהוצאות משפט למעט אגרה שנייה בה הם יישאו.
המזכירות תשלח עותק מפסק הדין לבאי כח הצדדים.
קלדנית: שרה נחמני
ניתן היום, ה' טבת תשע"ז, 03 ינואר 2017, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
27/12/2010 | הוראה לתובע 1 להגיש חוו"ד | אירית מני-גור | לא זמין |
06/09/2012 | החלטה על בקשה של נתבע 1 כללית, לרבות הודעה תגובת הנבתעת 2 לבקשת התובעת 06/09/12 | אירית מני-גור | צפייה |
03/01/2017 | פסק דין שניתנה ע"י אירית מני-גור | אירית מני-גור | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | הודיה דג'ורייב | חגי פישר, דוד צ'יפרוט |
נתבע 1 | אבוחי יגודאב | מירון קין |
נתבע 2 | אליהו חברה לביטוח בעמ | מירון קין |