בפני | כבוד השופט יובל גזית | |
התובעים | נורית נוטקביץ | |
נגד | ||
הנתבעים | 1.G גזית גלוב ישראל 2.מגדל חברה לביטוח בע"מ |
פסק – דין |
מבוא:
תמצית טענות הצדדים
טענות התובעת
טענות הנתבעות
עוד מדגישות הנתבעות כי חרף העובדה כי התקן הנ"ל לא חל על התובעת הרי שהנתבעת 1 עמדה גם עמדה בו והמתחם מותאם לדרישות התקן כאשר לעניין שיפוע המדרכה לא קיים בנמצא כל תקן מחייב.
20. הנתבעות מדגישות כי נפילה בנסיבות בהן נפלה התובעת הינה בגדר סיכון חיים טבעי ורגיל ואיננה מקימה אחריות על בעל מתחם הקניות או על מפעילו. הנתבעות מפנות לפסיקה לאורה יש ונפילה ומעידה הינן סיכונים סבירים שאינם מקימים אחריות בנזיקין למשל ת"א (עפולה) 145/80 ועקנין נגד המועצה המקומית בית שמש פד"י לז (1) 113.
21. לחילופין טוענות הנתבעות לאשם תורם מלא של התובעת אשר בחרה לעבור בדרך הנ"ל חרף טענתה כי היתה חשוכה ולא הביטה היטב בדרכה כי אם על שלטי החנויות. התובעת, גורסות הנתבעות, אשר לה עבר עשיר של בעיות רפואיות לרבות בתחום האורטופדיות ובעיות נפשיות, לא התהלכה על מדרכה רגילה כי אם על אי תנועה, ולפיכך היתה צריכה לבחון דרכה תוך חישוב מסלולה מחדש ותוך נקיטה במשנה זהירות לעומת אדם בריא.
דיון והכרעה
22. מחומר הראיות עולה בבירור כי התובעת נפגעה במהלך שהותה במתחם בבעלות ו/או בהפעלת ו/או בהחזקתה של הנתבעת 1. למעשה גם הנתבעת עצמה, הגם כי טוענת כי מקום נפילתה המדויק של התובעת לא הוכח, אינה חולקת כי התובעת נפגעה במהלך שהותה במתחם הנ"ל.
23. הסוגיה שבמחלוקת לנוכח נתונים עובדתיים אלו הינה נסיבותיה המדויקות של התרחשות התאונה והאם התרשלה הנתבעת כלפי התובעת. לצורך הכרעה בשאלה זו יש לדון תחילה על מי נטל הראייה במקרה שלפניי.
נטל הראייה
במשפט האזרחי, די לה לגרסתו של הנושא בנטל השכנוע, שהיא סבירה יותר מגרסתו של יריבו, כדי להביא את בית המשפט למסקנה, כי הנושא בנטל השכנוע אכן עמד והרים נטל זה (ע"א 414/66 שרה פישביין נ' דגלס ויקטור פיל, פ"ד כא(2) 453, 47 9.11.67.
25. לטענתה של התובעת, יש להחיל במקרה דנן את הוראות סעיפים 41 לפקודת הנזיקין "הדבר מדבר בעדו" וס' 38 הדן ב"דבר מסוכן" ולהעביר אל הנתבעת את נטל הראייה להוכחת היעדר התרשלות מצידו.
26. אין מקום לטעמי לקבל טענת התובעת.
27. לעניין ס' 41 לפקודת הנזיקין, התובעת יודעת היטב להצביע על הגורם שהביא לתאונה, היינו פער גובה בין המדרכה עליה צעדה להמשך המסלול, והיא אף מפרטת כאמור בכתב תביעתה שורה של אי התאמות של הדרך הנ"ל לתקן המחייב. בנסיבות אלה, די בכך על מנת לקבוע כי אין מקום לתחולת הכלל הקבוע בסעיף 41 לפקודה, החל רק בנסיבות בהן "לתובע לא הייתה ידיעה או לא הייתה לו יכולת לדעת מה היו למעשה הנסיבות שגרמו למקרה אשר הביא לידי הנזק".
28. בנוסף, אין לטעמי לקבל את טענת התובעת בנוגע להעברת נטל הראייה מכוחו של סעיף 38 לפקודת הנזיקין
סעיף 38 קובע:
"בתובענה שהוגשה על נזק והוכח בה שהנזק נגרם על ידי דבר מסוכן, למעט אש או חיה, או על ידי שנמלט דבר העלול לגרום נזק בהימלטו, וכי הנתבע היה בעלו של הדבר או ממונה עליו או תופש הנכס שמתוכו נמלט הדבר - על הנתבע הראיה שלא היתה לגבי הדבר המסוכן או הנמלט התרשלות שיחוב עליה."
כלשון הסעיף, על מנת להיכנס לגדרו יש למלא אחר שלושה יסודות: אירוע נזק; הנזק נגרם על-ידי דבר מסוכן או על-ידי הימלטות דבר שעלול לגרום נזק בהימלטו; הנתבע היה בעליו של הדבר, או ממונה עליו, או תופש הנכס שממנו נמלט.
במקרה דנן לטענת התובעת היא נפגעה וסבלה נזק גוף עקב חבלה שארעה במהלך ירידה ממדרכה אשר לא הותאמה כנדרש לתקן המחייב. אני סבור כפי שיפורט בהמשך כי התובעת לא עמדה בנטל המוטל עליה להוכחת טענותיה בדבר אי התאמתה של המדרכה הנ"ל לתקן, לרבות תחולתו של התקן העוסק בהנגשת הסביבה הבנויה לאנשים בעלי מוגבלויות, ולפיכך לא ניתן להגדיר המדרכה הנ"ל כ"דבר מסוכן".
29. אי לכך התובעת היא הנושאת בנטל השכנוע להוכיח שנתקיימו כל העובדות המהוות את עילת התובענה קרי, עובדות אשר את התקיימותן מתנה הדין המהותי על מנת לזכות בסעד המבוקש.
אחריות הנתבעות
מקום הנפילה המדויק
30. ראשית, אציין כי מצאתי לנכון לקבל את טענות התובעת לעניין המיקום המדויק של מקום נפילתה במקום בו קיימים היו פערי גובה אשר לא סומנו. אמנם הנתבעות הכחישו טענותיה וניסו להטיל ספק באמינותה של התובעת, אך כשלעצמי מצאתי כי עדותה סדורה ועולה בקנה אחד עם האמור בתצהירה, כאשר דבריה חוזקו בדברי חתנה עמית רוסלר אשר העיד כי הגם כי לא נכח בזמן הנפילה עצמה זכור לו היטב המקום בו נמצאה התובעת על ידיו לאחר התאונה (פרוטוקול הדיון מיום 7.10.14 עמ' 29 ש' 30-31).
31. אמנם התובעת לא הביאה לעדות את שתי עוברות האורח אשר לדבריה סייעו לה לאחר נפילתה, אולם גם לשיטת התובעת עצמה אותן עוברות אורח לא היו עדות לנפילה עצמה, אלא סייעו לה לאחר שמצאוה שרועה על הרצפה (ס' 6 לכתב התביעה). גם אם היה בידי עוברות אורח אלו לחזק גרסתה לעניין המקום בו נמצאה הרי לא מצופה כי התובעת בשעת נפילתה עת סבלה מכאבים תמצא לנכון ליטול מהן פרטיהן לצורך תביעה עתידית, כאשר עת בחרה להגיש תביעתה בהחלט סביר כי לא היה עוד ביכולתה להשיג פרטיהן, ולמעשה התובעת עצמה הינה העדה היחידה אשר היתה יכולה להתייחס מכלי ראשון לנסיבות התאונה, ולא הומחש לי שהיו עדים זמינים נוספים אשר היו עדים לנפילה עצמה.
32. עוד אציין כי עדותה של התובעת התיישבה גם עם תנאי המקום. הגם שלא עלה בידי לקבל כי התובעת נפלה בשל מכשול, כפי שיפורט בהמשך, הגיון הדברים ונתוני הזירה בהחלט מצביעים על אפשרות נפילה במקום מצד אדם שאינו שת ליבו לדרך (לעניין זה ראה תמונות הזירה אשר צורפו לכתב התביעה במסגרת חוות הדעת מטעם המומחה (נספח א1)
שאלת הרשלנות
רשלנות
עשה אדם מעשה שאדם סביר ונבון לא היה עושה באותן נסיבות, או לא עשה מעשה שאדם סביר ונבון היה עושה באותן נסיבות, או שבמשלח יד פלוני לא השתמש במיומנות, או לא נקט מידת זהירות, שאדם סביר ונבון וכשיר לפעול באותו משלח יד היה משתמש או נוקט באותן נסיבות - הרי זו התרשלות; ואם התרשל כאמור ביחס לאדם אחר, שלגביו יש לו באותן נסיבות חובה שלא לנהוג כפי שנהג, הרי זו רשלנות, והגורם ברשלנותו נזק לזולתו עושה עוולה.
חובה כלפי כל אדם
החובה האמורה בסעיף 35 מוטלת כלפי כל אדם וכלפי בעל כל נכס, כל אימת שאדם סביר צריך היה באותן נסיבות לראות מראש שהם עלולים במהלכם הרגיל של דברים להיפגע ממעשה או ממחדל המפורשים באותו סעיף.
נקבע כאמור כי " הדין אינו מטיל חובת זהירות קונקרטית בגין "סיכונים סבירים". רק בגין סיכון בלתי סביר מוטלת חובה שכזו. מדובר בסיכון שהחברה רואה אותו במידת חומרה יתרה, באופן שהיא דורשת כי ינקטו אמצעי זהירות סבירים כדי למונעו (ראה ע"א 145/80 ועקנין נ' המועצה המקומית בית שמש פד"י לז (1) 113, 9.11.82.
בהמשך למסקנותיי ניכר כי התובעת נפלה בשל פערי גבהים בין מדרכה לכביש פערים שלא סומנו כאשר השאלה העיקרית שבמחלוקת הינה האם היעדר סימון הפערים אלו מהווה התרשלות.
37. אין מחלוקת בין הצדדים כי פערי גובה אלו אינם מהווים מדרגה בודדת כאשר מומחה התובעת במהלך חקירתו שלל אפשרות זו (עמ' 7 ש' 31-32), ולמעשה מומחה התובעת מר קובי ברבן הגדיר מקום נפילתה כ"אי תנועה" (עמ' 4 ש' 24-26).
אליבא דהמומחה התובעת הפרה הנתבעת את הוראות התקן הישראלי ת"י 1918 חלק 2.
איני מקבל טענה זו.
התקן דנן נועד על מנת לאפשר נגישות לאנשים בעלי מוגבלויות.
בהתאם להוראות סעיף 2.1.1 לתקן, הרי שלפחות דרך אחת היתה אמורה לענות על דרישות התקן.
ברי כי אין מדובר דווקא בדרך בה בחרה התובעת לילך.
הנתבעת מצידה לא הראתה דרך מונגשת אחרת לפי התקן.
עם זאת, אין חולק כי התובעת לא נמנתה על אוכלוסיית בעלי המוגבלויות ולכן הדרך המונגשת לא היתה אמורה לשמש אותה [אם כי אין מניעה כי אדם נעדר מוגבלויות יעשה שימוש בדרך כזו].
מכאן, שדרישות התקן אינן חלות על הדרך בה צעדה התובעת – דרך שאינה מונגשת ומותרת, אף על פי התקן [שכן כאמור יש לאפשר דרך מונגשת אחת לפחות, קרי; שאר הדרכים אינן חייבות להיות מונגשות].
דוגמא למצב דנן ניתן לשאול מסרטון המוקרן בטלויזיה ומפרסום המושמע ברדיו, אשר הופק על ידי נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות משרד המשפטים.
"
השתלבות אנשים וילדים עם מוגבלות מתחיל בנגישות. חובה להניגש עסקים, ארגונים, מוסדות ציבור וחינוך. חובה להנגיש – העובדים על החוק צפויים לקנס.
האתר לנציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות: משרד המשפטים."
כלומר, אם אתה לא סובל ממוגבלות, כמו התובעת, אתה יכול להיכנס מבלי לעשות שימוש בדרך המונגשת בהתאם לתקן.
יוצא איפוא, כי התקן ת"י 1918 חלק 2, אינו רלוונטי לענייננו.
אך בכך לא נשלמה סוגית האחריות.
תיתכן רשלנות של הנתבעת אף ללא הזדקקות לתקן 1918 חלק 2.
מהתבוננות בתמונות הנזקים ניתן להניח כי העולה על ה"מדרכה" סבור כי המדרכה תוביל אותו עד לשורת החנויות ברצף וללא הפרעה.
בהנחה כי יצירת המקטע בדרך, אכן היתה חיונית הרי נדרש היה לסמנו באופן כלשהו על מנת להבהיר לעוברים ושבים כי מדובר במקום בו קיימים פערי גבהים. עלות סימון כזו הינה זניחה וסביר כי היה בה למנוע נפילתה של התובעת.
הנתבעת 1 צריכה היתה לצפות את הסכנה בהעדר הסימון, קרי כי העוברים במקום עלולים ליפול, והיא הפרה חובת הזהירות המוטלת עליה כלפי התובעת.
38. למעלה מן הדרוש אציין כי לא עלה בידי לקבל את טענות התובעת לעניין התרשלות נוספת של הנתבעת 1 ביחס לתאורה במקום ואציין כי מומחה התובעת לא ערך בדיקה של תנאי התאורה במקום בערב בשעה דומה לשעה בה נפלה התובעת, ולמעשה אין חוות דעת מומחה לעניין התאורה במקום שכן המומחה ברבן אינו מומחה בענייני תאורה ולא התייעץ עם מומחה אחר בתחום. בהחלט אף יתכן שנערכו שינויים במקום מאז ערב נפילתה של התובעת ועד מועד עריכת חוות דעתו של המומחה ברבן, ויתכן כי באותו ערב היתה תקלה במקום ולמעשה אין בידי המומחה לדעת את רמת התאורה במקום.
39. זאת ועוד, ככל שטוענת התובעת להפרות חוקי התכנון והבנייה הרי שעליה לפעול בעניין במישור הפלילי ואין זה מעניינו של ההליך מושא תביעה זו.
אשם תורם
שאלת הנזק
הנכות הרפואית:
42. ד"ר מיכאל גוייצקי, מומחה בתחום האורטופדיה מטעם התובעת, העריך את נכותה בשיעור 10% לפי סעיף 48 (3) (א) לתקנות המל"ל בגין פגיעה בקרסול ימין ובשיעור10% לפי סעיף 37 (7) (א) בגין הגבלה בתנועות הגב התחתון .
ד"ר איליה רזניק, מומחה בתחום הפסיכיאטריה מטעמה של התובעת, קבע את נכותה הכוללת של התובעת בתחום הנפשי בשיעור כולל של 40% לפי סעיף 34 ד ו-ה כאשר יש לנכות מחצית בגין מצב קודם.
43. המומחה מטעם הנתבעות, פרופ' נרובאי בתחום האורטופדיה, קבע כי לתובעת לא נותרה כל נכות בתחום בגין התאונה. מומחה בתחום הפסיכיאטריה מטעם הנתבעות, ד"ר חיים שם דוד, ערך שתי חוות דעת בעניינה של התובעת. בראשונה שהינה חוות פנימית שיועדה לחברת הביטוח קבע כי לתובעת 20% נכות בתחום הפסיכיאטריה כתוצאה מהתאונה, כאשר יש לנכות מחצית בגין מצב קודם (ראה ת/1), ובשנייה אשר הוגשה לבית המשפט קבע כי לתובעת לא נותרה כל נכות כתוצאה מן התאונה.
44. באשר לפגיעה בקרסול ימין, לא התרשמתי לחיוב מעדותו של מומחה התובעת, ד"ר גויצקי, לענין זה. מחקירתו של המומחה עולה כי המומחה לא השווה את רגלה הפגועה של התובעת לרגל השנייה והודה בחקירתו כי לא ערך בדיקת טווחי תנועה ולא ערך השוואה לרגל השנייה (פרוטוקול הדיון מיום 8.2.15 עמ' 35 ש' 3-6). המומחה אף לא ידע לציין מאיזה סוג שבר סבלה התובעת (עמ' 33 ש' 17-23), הודה כי למעשה לא עמדו לפניו מסמכים רפואיים בעניינה של התובעת, ויתכן שבדקה רק תפקודית ללא התייחסות למסמכים רפואיים בעניינה, לרבות מעברה (עמ' 33 ש' 5-6). המומחה אף ציין כי טווחי התנועה של התובעת בקרסולה היו תקינים (עמ' 34 ש' 25-32) והודה כי למעשה הסעיף עליו הסתמך איננו נכון במלואו (עמ' 42 ש' 11), ולמעשה לתובעת לא נגרמה הגבלת תנועה בקרסול (עמ' 43 ש' 20-21).
מנגד התרשמתי לחיוב מעדות מומחה הנתבעות פרופ' נרובאי באשר לפגיעה בקרסול. התרשמתי כי המומחה בדק את התובעת כדבעי ומסקנותיו מבוססות כנדרש. אי לכך אני קובע כי לתובעת לא נותרה כל נכות בקרסול כתוצאה מן התאונה.
45. באשר לפגיעה בגב לאחר שקילת מכלול הראיות שהובאו בפני אני סבור כי לתובעת אכן נותרה נכות בגבה בעטייה של התאונה בשיעור 10%, כאשר מנכות זו יש לנכות שליש בגין מצב קודם בגב התחתון. סה"כ נותרה לתובעת אם כן נכות בשיעור 6.66% בגין הגבלת התנועה בגב התחתון.
46. באשר לנכות בתחום הפסיכיאטריה, אציין כי לא התרשמתי לחיוב מעדות מומחה התובעת ד"ר רזניק ומהאמור בחוות דעתו, והרושם הינו כי המומחה לא היה מודע לתמונה האותנטית של מצבה של התובעת לאחרי התאונה ועובר לה.
ראשית המומחה קבע בחוות דעתו כי התובעת החלה לסבול מבעיות בתחום הנפש רק בשנת 2004 על רקע הסתגלות לפרידה מבן זוגה, אולם התובעת עצמה הצהירה ב"חוות הדעת" של הביטוח הלאומי כי בעיותיה החלו זמן רב קודם לכן עם גירושיה, פטירת אימה ופשיטת רגלו של אביה עליו נסמכה כלכלית, בעיות אותן גוללה בחוות הדעת באריכות (ראה נ/4). המומחה אף סבר כי נכותה הנפשית של התובעת מקורה בחלקה בהשמנת יתר לאחר התאונה, אולם מחומר הראיות עולה בבירור כי התובעת סבלה מהשמנת יתר כבר החל משנת 1990! (נ/4), מה שהוביל אף לאשפוזה בבית חולים (ראה נ/4). מכאן שבפני המומחה לא עמדה התמונה המלאה אודות מצבה של התובעת עובר לתאונה.
ניכר אף כי המומחה לא היה מודע לתמונה האמיתית בנוגע לחזרתה של התובעת למעגל העבודה ולשגרת חייה לאחר העבודה בציינו בחוות דעתו כי חזרה לעבודה באופן חלקי. נתון זה מנוגד לדבריה של התובעת עצמה בחוות הדעת של המוסד לביטוח לאומי שם עולה כי חזרה לעבודה קבועה החל מספטמבר 2009 (ראה נ/4), ושכרה לא נפגע אלא הושבח. המומחה אף טען בחקירתו כי התובעת אינה נוהגת לבדה (פרוטוקול הדיון מיום 7.10.14 עמ' 13 ש' 27), מה שמנוגד לדברי התובעת עצמה כי נוהגת לבדה ומסיעה ילדים בהם מטפלת (עמ' 27 ש' 28-31).
זאת ועוד, המומחה אף אישר כי לא מצא לנכון להתבסס על מסמכים רפואיים בעניינה של התובעת (עמ' 13 ש' 32) והתבסס על תחושת המטופל כפי שמגדיר עצמו (עמ' 14 ש' 17-18). הוא טען כי בחר שלא ליצור קשר עם הפסיכיאטר המטפל של התובעת הגם כי היה רוצה לקבל לידיו את תיקה והגם כי מכיר אותו (עמ' 16 ש' 4 , עמ' 15 ש' 27), כי מניסיונו הוא מאוכזב משיתוף הפעולה (עמ' 16 ש' 4-5). המומחה חרף הבטחותיו אף לא הציג בפני ביהמ"ש את תיקה הרפואי של התובעת אשר ערך הוא עצמו (ראה החלטת ביהמ"ש בעמ' 50 לפרוטוקול הדיון מיום 8.2.15 ש' 25-28).
47. עם זאת אני סבור כי אין לקבל את חוות דעתו השנייה של מומחה הנתבעות ד"ר שם דוד ויש לקבוע ממצאי נכותה של התובעת בהסתמך על חוות דעתו הראשונה:
כך, חוות הדעת נערכה כשנה וחצי לאחר מועד התאונה–מועד סביר להתגבשות הנזק-ללא שהמומחה הביע כל הסתייגות מפרק הזמן שחלף ובדבר הצורך בחוות דעת נוספת עקב פרק זמן קצר מדי כביכול מאז התאונה. בפני המומחה עמד תיקה הרפואי של התובעת מקופת חולים, והוא אף ציין כי שיתפה פעולה באופן נאות במהלך בדיקתה ומסרה לעיונו את מכלול הפרטים להם נדרשה. הנתבעות לא הציגו בפני בית המשפט הסבר מניח את הדעת לצורך בבדיקה נוספת ובעריכת חוות נוספת זמן קצר יחסית – חצי שנה לאחר בדיקתה הראשונה של התובעת בידי מומחה הנתבעות. טענות מומחה הנתבעות כי חוות הדעת הראשונה נועדה לצרכים פנימיים ולא אמורה היתה לצאת ברבים (עמ' 54 ש' 4-7) אין בה לכשעצמה להצביע כי חוות הדעת אינה משקפת את מצבה של התובעת לאשורו, ולפיכך אני מוצא לנכון לקבל מסקנות מומחה הנתבעות עת ערך חוות דעתו הראשונה תוך התעלמות מחוות הדעת השנייה שהינה בבחינת מקצה שיפורים, ולקבוע כי לתובעת נותרה בעקבות התואנה נכות ששיעורה 10% לפי סעי 34 ד לאחר ניכוי מצב קודם) בתחום הפסיכיאטריה. מסקנה זו מקבלת תימוכים בחוות הדעת של המוסד לביטוח לאומי אף שם התייחסו לנכות בשיעור 10% בתחום הנפש כתוצאה מהתאונה ׁ(ת/3).
48. המסקנה הינה כי לתובעת נותרה נכות רפואית משוקללת בתחומי האורטופדיה והפסיכיאטריה בשיעור 16%.
נכות תפקודית אל מול נכות רפואית
קביעת שיעור הנכות התפקודית אינה מהווה סוף פסוק באשר לשיעור הפגיעה בכושר השתכרותו של הנפגע המסוים. ייתכן שגריעת כושר ההשתכרות עולה או פוחתת משיעור הנכות התפקודית.
בע"א 646/77 יהודה לוי נ' אברהם עמיאל ושני אח' לב(3) 589, (12.10.78) נפסק:
"הלכה פסוקה היא שאחוזי נכות רפואיים אינם מצביעים בהכרח על אובדן מקביל של הכושר לבצע עבודה. הכל תלוי בטיב עבודתו והתעסקותו של המערער ובטיב הפגיעה בבריאותו".
בע"א 586/84 גדעון מקלף נ' שרה זילברברג מג(1) 137 (16.3.89) נפסק:
"אין צורך לחזור ולהדגיש כי לא בהכרח יש תיאום בין שניים אלה, והכל תלוי במהות הפגיעה. עיסוקו של הנפגע, יכולת אדפטציה שלו, כושר שיקום, תנאי שוק בעבודה וכדומה גורמים שאין צורך לעמוד עליהם כאן".
לטענת התובעת, אין מדובר בנכות שולית וזניחה, אלא בנכות רפואית, המסבה לה מאז התאונה כאבים, תמידיים והגבלות בתנועה וכן קשיים בתחום הנפש: חרדות, תחושת מצוקה ודיכאון, ירידה בריכוז, ירידה בהנאות, חוסר חשק, ירידה במצב הרוח ועוד. לטענתה, נכויות אלו פוגעות בתפקודה בחיי היומיום ובעבודתה כמטפלת בילדים כאשר אלמלא פגיעותיה היתה צפויה להשביח שכרה.
מנגד, הנתבעות סבורות כי הנכות התפקודית של התובעת אינה מגעת כדי נכותה הרפואית, ומדובר בפגיעה מזערית אשר אינה אמורה להשליך על נכותה התפקודית, כשלמעשה התובעת סבלה מבעיות רפואיות ונפשיות רבות עובר לתאונה, כאשר ככל שהתובעת סובלת כיום מפגיעה תפקודית הרי מקורה בבעיותיה עובר לתאונה.
52. התובעת בעיסוקה מטפלת בילדים, עבודה הדורשת מטבע הדברים מאמץ פיזי וסיבולת נפשית. אין ספק כי באופן עקרוני ביחס לעבודה מסוג זה זו לנכותה האורטופדית של התובעת ולנכותה הנפשית קיימת השלכה תפקודית אשר יש בה להשפיע על התנהלותה.
53. עם זאת אני סבור כי פגיעה תפקודית ניכרת ומשמעותית יותר כנטען על ידי התובעת היתה באה לידי ביטוי עד היום בין היתר בטיפולים רפואיים מוגברים ובשימוש משמעותי ורב בתרופות במשך השנים מאז התאונה. התובעת לא הציגה בפני בית המשפט קבלות או מרשמים על שימוש מוגבר משמעותי בתרופות משככות כאבים במשך השנים מאז התאונה עד היום ולא על היזקקות לטיפולים בתחום הנפש.
54. לא ניתן אף להתעלם מהעובדה שלאחר תקופת ההיעדרות שמקורה בין היתר בעובדה כי פגיעתה אירעה בזמן חופשת הקיץ, אז קיים פחות ביקוש למטפלות, חזרה התובעת לעבודה מלאה כאשר שכרה אף הושבח כאשר טרם התאונה עמד שכרה על 3200₪ (נספח ה' לתצהיר התובעת) ולאחר התאונה ניכרת השבחה ושכרה ומיד עת שבה לעבודתה בחודש ספטמבר 2009 עמד שכרה על 3,500 (נ/4). כיום התובעת עצמה הודתה במהלך חקירתה כי שכרה הינו כ-4500 ₪. (פרוטוקול הדיון מיום 7.10.14 עמ' 23 ש' 29). התובעת אף לא הביאה לעדות איש ממעבידיה על מנת לתוך בטענותיה על הקשיים עימם התמודדה לאחר התאונה בשל מגבלותיה באופן שפועל לרעתה ומכרסם במהימנות טענותיה.
55. יש אף להדגיש כי התובעת לא הראתה כי התאונה היא שמנעה ממנה להשביח שכרה אף יותר כטענתה בסיכומיה, ולמעשה עסקינן בתובעת שרוב שנותיה כלל לא היתה חלק ממעגל העבודה והחלה לעבוד אך ורק בשנת 2007 (ראה נ/4 מסמכי המל"ל).
56. לא ניתן אף להתעלם מעברה העשיר של התובעת אשר כלל כאבי גב, יתר לחץ דם, תת תריסיתיות של הבלוטה והשמנת יתר ניכרת (ראה נ/4). באורח תמוה בחרה התובעת בתצהיר השאלון מטעמה להזכיר אך ורק את בעיות לחץ הדם מהם סבלה באופן הנותן בסיס למחשבה כי ביקשה להסתיר את מצבה הרפואי לאשורו על מנת כי תיוחס לה פגיעה תפקודית גבוהה יותר.
57. לאור האמור לעיל, אף אם נגרמה לתובעת נכות תפקודית היא פחותה משיעור נכותה הרפואית. בנסיבות אלו איני מוצא מקום לכמת את נכותה התפקודית.
הפסד השתכרות לעבר:
מדובר בראש נזק מיוחד אותו על התובעת להוכיח.
60. עם זאת אין ספק כי בתקופה הסמוכה לתאונה נמנע מן התובעת לאתר עבודה חדשה ולהחל בה, ולעניין זה ראה גם קביעתו של מומחה הנתבעות פרופ' נרובאי לעניין נכויותיה הזמניות של התובעת-100% למשך חודשיים, 50% נכות למשך חודש נוסף ו-25% נכות לחודש נוסף. ברי כי בתקופה זו אכן נמנע מן התובעת לשוב למעגל העבודה.
61. לנוכח מכלול נתונים אלו אני סבור כי אין מנוס מלהעריך הפסדיה של התובעת לעבר באופן גלובאלי, ובנסיבות העניין אני מעמידם על סך 9,000 ₪.
הפסד השתכרות לעתיד:
"פירוט הנזק של הפסד כושר השתכרות לעתיד מעמיד קשיים רבים בפני ביהמ"ש הנדרש לקובעו. המדובר בדרך כלל בהפסד אשר יש בו לקובעו למשך תקופה ארוכה בעתיד. לעיתים לתקופה של עשרות שנים. כאשר הנסתר רב על הנגלה. (ע"א 3049/93 סימואל גירוגיסיאן נ' סייף רמזי ואח' פ"ד נב(3) 792, 800- 801 (8.6.95).
לטענת התובעת, מגבלותיה בעטיה של התאונה ובעיקר מצבה הנפשי ההולך ומחמיר ילוו אותה בעתיד ויפגעו בהשתכרותה בכל עבודה אליה תפנה. היא מעריכה הפסדיה באופן גלובאלי על הצד הנמוך בסכום של 150,000 ₪.
מנגד טוענות הנתבעות כי במצב בו לא נותרו לתובעות כל נכויות צמיתות עקב התאונה הרי לא יגרמו לה כל הפסדי שכר לעתיד. הנתבעות מוסיפות כי התובעת לא עבדה עובר לתאונה ולמעשה יצאה לגמלאות.
עוד ראוי לציין כי הפגיעה בפוטנציאל ההשתכרות היא בבחינת נזק בר פיצוי, ובלבד שקיים סיכוי שאינו אפסי, כי פוטנציאל זה היה מתממש (ע"א 237/80 ברששת נ' האשאש פ"ד לו(1) 281 31.12.81).
64. זאת ועוד, חזרתה של הנפגעת למעגל העבודה לאחר הפגיעה אינו בהכרח מהווה סיבה לשלול ממנה את הפיצוי בשל הפסד כושר השתכרות, שכן גישה כזו אף תהייה תמריץ שלילי לנפגעים המבקשים לשוב לעבודה (ד. קציר, פיצויים בשל נזק גוף, מהדורה חמישית (2003)) (להלן: "קציר"), בעמ' 207).
65. לפיכך, שקלול הנתונים הנ"ל מוביל למסקנה שיש לחשב את הפיצוי בנסיבות העניין באופן גלובאלי לפי משכורתה של התובעת כיום 4500 ₪ עד גיל 70.
לאור זאת אני פוסק לתובעת פיצוי בראש נזק זה בסך כולל של 9,000 ₪.
66. בנוסף, אין גם ספק כי כתוצאה מהפסדי השכר שיגרמו לתובעת בעתיד , יגרמו לה גם הפסדים בעתיד של זכויות סוציאליות בגין אותם כספים שהמעביד ימנע מלהפריש עבורה באופן תואם לירידה בכושר השתכרותה.
לאור האמור לעיל מצאתי לנכון להעריך את נזקי התובעת בגין הפסדי פנסיה לעתיד בסך של 12%:
1,080 ₪.
הוצאות רפואיות לעבר והוצאות נסיעה
67. לגבי העבר עסקינן בנזק מיוחד שיש להוכיחו.
וראה ע"א 525/74 אסבסטוס וכימיקלים חברה בע"מ נ' פז גז חברה לשיווק בע"מ פד"י ל (3) 281 10.6.76 שם נקבע:
"נזק מיוחד חייב להיטען במפורש ובמפורט. הוא טעון הוכחה מדוייקת ואסור לו לשופט להעריכו לפי אומדנו. תובע הטוען כי נגרם לו נזק מיוחד חייב להוכיח לא רק שאכן נגרם לו נזק אלא גם את היקפו או שיעורו."
68. התובעת טוענת כי בגין התאונה נגרמו ויגרמו לה הוצאות בגין טיפולים רפואיים, טיפולים פיזיוטרפים ונפשיים וכן עבור אביזרים אורטופדיים שונים. כאשר חלק הארי של הוצאותיה אינן מכוסות בסל הבריאות. היא עותרת לפצותה בגין הוצאות הטיפולים אלו לעבר בסך של 7,000₪ ועבור העתיד בסך 25,000 ₪. כמו כן טוענת להוצאות נסיעה מוגברות בעטיה של הפגיעה ברגלה שפגעתה בניידותה ועותרת לפיצוי בסך 17,000₪ נוספים.
69. לעומת זאת טוענות הנתבעות כי אין מקום לפצות את התובעת כלל בגין ראש נזק זה שכן לא הוכיחה כדבעי טענותיה אלו , מעבר לכך הוצאותיה מכוסות ע"י קופת החולים בה חברה ושם טופלה כאשר לא הוכח על ידה כי הטיפולים אינם נכללים בסל הבריאות. לבסוף טענו הנתבעות כי לתובעת עבר רפואי עשיר לרבות בתחום הנפש וככל שנזזקה לטיפולים כלשהם הרי הדבר נובע ממצבה הקודם.
70. ראשית אציין כי במקרה דנן התובעת לא הציגה מלוא קבלות בגין הטיפולים הרפואיים ושאר התרופות להם נזקקה בעטיין הוציאה סכום כה גבוה.
71. בנוסף, בהתאם לחוק בריאות ממלכתי התשנ"ד 1994 (להלן חוק הבריאות) קיימת זכות לכל תושבי המדינה לשירותי בריאות כמשמעותם בסעיף 3 לחוק האמור. שירותי הבריאות ניתנים עפ"י סל הבריאות בתחומים המוגדרים בסעיף 6 לחוק.
התובעת נזקקה לבדיקות ומעקבים וטיפולים רפואיים הניתנים לה באמצעות קופת החולים בה היא חברה. כן נזקקה לתרופות הכלולות בסל הבריאות.
על כן אין מקום לפצותה מכוח הוראת הפסיקה כי "אם יכול התובע לקבל טיפול רפואי ללא תמורה עליו לקבלו ולא לגולל על המזיק הוצאות שאינן נחוצות" (ע"א 2596/92 הסנה חברה לביטוח בע"מ נ' אבינועם כהן ואח' פורסם בנבו 5.2.95).
וכן בע"א 5557/95 סהר נ' אלקצד פ"ד נא (2) 724 30.4.97 נקבע כי "אין לפצות תובע אשר הוא זכאי כחבר קופת חולים לקבלם חינם במסגרת סל הבריאות לפי חוק ביטוח בריאות ממלכתי התשנ"ד 1994)".
72. יחד עם זאת, עדיין שוכנעתי כי לאור הפגיעה ומהות הטיפולים להם נזקקה התובעת סביר כי התובעת נשאה דמי השתתפות לטיפולים רפואיים מסוימים, וכי נזקקה להוצאות ניידות מסויימות עקב הפגיעה בניידותה לנוכח טיב החבלה ממנה סבלה.
מצאתי כי יהיה זה נכון לפסוק לתובעת בפריט זה על דרך של אומדנה פיצוי של 5,000 ₪ עבור הוצאות טיפולים ותרופות ו 2000 ₪ עבור הוצאות נסיעה לטיפולים.
73. אשר לעתיד סבורני כי התובעת עשויה להיזדקק לטיפולים מסויימים ותרופות מסויימות שאינם נכללים במסגרת החקיקה הסוציאלית. אני מוצא לנכון לפסוק לתובעת פיצוי גלובאלי לעתיד בסך 5,000 ₪.
עזרת צד ג' בעבר ולעתיד
74. התובעת מציינת כי מאז התאונה ועד היום ובעיקר בתקופה הסמוכה לתאונה אז היתה רגלה מגובסת נזקקה לעזרת צג ג' מוגברת מצד בני משפחתה אשר סעדו אותה במיוחד בהיותה גרושה החיה בגפה כאשר נמנע ממנה לשכור עזרה בשכר מפאת מצבה הכלכלי. לטענתה גם בעתיד לנוכח המגבלות הקשות שנגרמו לה בעטייה של התאונה תזדקק לעזרת צד ג' באופן מוגבר לצרכי משק הבית (ראה תצהירה ס' 39-43). טענותיה נתמכו בדברי חתנה עמית רוסלר בדבר הסיוע שהעניקו לה בנותיה וחברותיה (תצהירו ס' 11-12).
75. לעומתה טוענות הנתבעות בסיכומיהן כי התובעת לא הוכיחה כדבעי כי נזקקה לעזרת צד ג' ולא הביאה לעדות את בנותיה על מנת לתמוך בטענותיה אלו, לא הציגה כל קבלה המעידה על תשלום בגין עזרה כזו, ולמעשה היתה נזקקת במילא לעזרה לנוכח מצבה הנפשי והרפואי הרעוע ללא קשר לתאונה.
76. הלכה היא כי פיצויים בשל עזרה יפסקו רק בהסתמך על ראיות שיובאו בפני ביהמ"ש, וכאשר מדובר בפיצוי של עזרת הזולת פסק ביהמ"ש זה מכבר כי:
"מדובר בפיצוי בשל עזרת הזולת ועל כן ראוי להביא ראיות ברורות הן בדבר הצורך הרפואי בעזרה זו, הן בדבר מתן העזרה בפועל והן בדבר עלותה של העזרה. (ע"א 619/86 שחר זר מתכות בע"מ נ' שלום אטדגי תק-על 90(30) 551, 553 29.10.90).
כאמור הוכח כי המשמעות התפקודית של נכותה של התובעת הינה נמוכה ביותר והיא שבה לעבודתה זמן קצר לאחר התאונה והשביחה שכרה.
77. יחד עם זאת אין ספק כי בתקופה הסמוכה לתאונה לנוכח החבלות שספגה בעיקר ברגלה נזקקה התובעת לעזרה מוגברת כאשר גם בקביעות המומחה בתחום האורטופדיה מטעם הנתבעות כי התובעת סבלה מנכויות זמניות גבוהות למשך מספר חודשים -100% למשך חודשיים , 50% למשך חודש נוסף ו-25% למשך עוד חודש- יש כדי ללמד על המשמעות התפקודית של הנכות בתקופה זו.
בנסיבות אלו, נחה דעתי כי עזרה כזו היא עזרה מוכרת ע"י הדין בתור ברת פיצוי, אפילו לא הוציא בגינה הניזוק הוצאות, ואפילו הקרוב המסייע לו לא נפגע בהכנסתו שלו כתוצאה מהושטת הסיוע (ר' קציר בספרו בעמ' 820,ע"א 5774/95 שכטר נ' כץ (פורסם בנבו) 19.11.97 הנזכר שם בעמ' 829).
אני נכון לפסוק פיצוי בגין ראש נזק בסכום גלובלי של 8,000 ₪.
כאב וסבל
סוף דבר
ניתן להגיש ערעור בזכות בתוך 45 ימים מיום קבלת פסק הדין.
המזכירות תשלח את פסק הדין לב"כ הצדדים.
ניתן היום, כ"ח כסלו תשע"ו, 10 דצמבר 2015, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
27/04/2011 | החלטה על בקשה של נתבע 1 שינוי / הארכת מועד (בהסכמה) 27/04/11 | מלכה ספינזי-שניאור | לא זמין |
04/05/2011 | החלטה על בקשה של נתבע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה על החלפת ייצוג 04/05/11 | מלכה ספינזי-שניאור | לא זמין |
17/05/2012 | החלטה על בקשה של נתבע 1 כללית, לרבות הודעה בקשה בהסכמה לדחיית מועד דיון (בהסכמה) 17/05/12 | יובל גזית | לא זמין |
30/10/2012 | החלטה מתאריך 30/10/12 שניתנה ע"י יובל גזית | יובל גזית | צפייה |
17/03/2013 | הוראה לבא כוח תובעים להגיש ראיות | יובל גזית | צפייה |
10/12/2015 | פסק דין שניתנה ע"י יובל גזית | יובל גזית | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | נורית נוטקביץ | יגאל טמיר |
נתבע 1 | G גזית גלוב ישראל | אמיר כצנלסון |
נתבע 2 | מגדל חברה לביטוח בע"מ | אמיר כצנלסון |