בפני | כב' השופטת עידית וינברגר | |
התובעת/הנתבעת שכנגד | אודית שאהין ת.ז. 020855235 באמצעות עו"ד ויקטור מנסור | |
נגד | ||
הנתבעים/התובעים שכנגד | 1.טוני ג'ובראן ת.ז. 056926173 2.סילבאנה ג'ובראן ת.ז. 028244598 באמצעות עו"ד ג'ובראן ג'ובראן ו/או עו"ד מאג'דה ג'בראן |
פסק דין |
בתאריך 25.10.93 התקשרה התובעת בהסכם עם עמידר, כמנהלת נכסי רשות הפיתוח, לפיו רכשה את הבעלות בדירה בה התגוררה, עם כל זכויות הבניה בחלקה.
בתאריך 1.12.96 התקשרו הנתבעים עם עמידר בהסכם לרכישת הדירה בה התגוררו, בקומת הקרקע, ללא הצמדות, וללא זכויות בניה. בהסכם עם הנתבעים ניתן ביטוי לידיעתם כי עמידר רשאית למכור את כל זכויות הבניה בחלקה, ולהוציא חלקים מהרכוש המשותף, כאשר למעשה, באותה עת כבר מכרה לתובעת את דירתה עם כל זכויות הבניה בחלקה. הנתבעים התחייבו לא להפריע לבנייה ולא להתנגד לה, הכל כמפורט בהסכם המכר ובמסמכים הנלווים לו.
בתאריך 6.9.09, עם התחלת עבודות הבנייה בחלקה, עתרו הנתבעים למתן צו מניעה זמני, אשר יאסור על התובעת את המשך הבניה. במהלך דיון בבקשה, שהתקיים ביום 9.9.09, הסכימו הצדדים כי יינתן צו מניעה זמני עד להכרעה בתביעה.
בתאריך 14.2.09 ניתן פסק הדין הדוחה את התביעה, ועמו בוטל צו המניעה הזמני (להלן יקרא:"פסק הדין").
הנתבעים הגישו ערעור לבית המשפט המחוזי (ע"א 16986-01-10) במסגרתו ניתן צו מניעה זמני. בפסק הדין שניתן ביום 18.7.10 נדחה הערעור. כן נדחה ערעורה של התובעת שהוגש במקביל.
צו המניעה הזמני שניתן על ידי בית משפט השלום, 9.9.2009 – 14.12.2009.
צו המניעה בתקופת הערעור 10.2.2010 – 18.7.2010.
בנוסף, נטען כי העיכוב בבנייה נגרם בין היתר כתוצאה מסכסוך ממושך עם הקבלן, ומסיבות אחרות, והעובדה שעד היום טרם הושלמה בניית הבית, למרות שצו המניעה הזמני פקע עוד ביום 18.7.10 מוכיחה כי אין קשר סיבתי בין העיכוב בבניה לבין צווי המניעה הזמניים.
דיון והכרעה:
עילות התביעה:
עילת התביעה מכח ההתחייבות לפיצוי:
בפסק הדין בעניין אריאל הנדסת חשמל, נפסק כי:
"יש לזכור כי התביעה אינה מתבססת על עילה של רשלנות אלא על התחייבות עצמית, שיסודה הן בסמכותו הטבועה של בית המשפט, הן באוטונומיית הרצון של בעל דין. מבחינה עניינית, ההתחייבות העצמית היא בבחינת קבלת סיכון לתשלום פיצויים במקרה של כשלון התביעה. כפי שציין בית המשפט המחוזי, בעל הדין מקבל על עצמו את הסיכון הנזכר, ועליו לשקול בעת בקשת צו המניעה הזמני אם מוכן הוא לקבל על עצמו סיכון זה. כאמור, התחייבותו אינה מותנית בכל גורם אחר לבד מדחיית התביעה שבמסגרתה ביקש את צו המניעה הזמני. מובן מאליו, כי אם חושש בעל דין לקבל על עצמו את הסיכון הנזכר, עליו להסתפק בבירור התביעה ללא סעד זמני..."
רע"א 2422/00 אריאל הנדסת חשמל רמזורים ובקרה נ' עיריית בת-ים ואח' פ"ד נו(4) 612, 621.
ראו לעניין זה גם את החלטתו של כב' השופט שהם ברע"א 6448/01 חיר נ' לידאי פ"ד נז(2) 562:
"בכל הנוגע לחובה של מבקש סעד זמני לפצות את בעל-דינו על נזקיו בגין הצו לאחר פקיעת הצו נפסק עוד לפני חקיקת פרק כח, כי אין חובה זו מותלית בהתנהגות בלתי סבירה של מבקש הסעד הזמני. החובה לפצות את בעל-הדין שכנגד היא סיכון שמבקש הצו נוטל על עצמו אם תידחה תביעתו (ראו רע"א 2422/00 אריאל הנדסת חשמל רמזורים ובקרה נ' עיריית בת-ים [5]). לשם מימושה של תכלית זו די בהוכחת הקשר בין עיכוב הביצוע לבין הנזק שנגרם. "
די, אם כן, בהתחייבות שהפקידו הנתבעים כתנאי למתן צווי המניעה הזמניים, הן בתביעה שהתבררה בבית משפט השלום, והן לצורך מתן הסעד זמני לתקופת הערעור, על מנת להקים את חובת הפיצוי, ככל שיוכח כי נגרם נזק בעקבות מתן הצווים, ואין צורך להוכיח כי התנהגותם של הנתבעים היתה בלתי סבירה.
"ואשר לשיעור הפיצויים. אמנם כן, בדרך כלל הערכת שיעור הנזק תיעשה על-פי אמות המידה המקובלות והנהוגות בנדון בתחום דיני הנזיקין. אך נראה לי, כי סכום הנזק שעל בעל הדין, שקיבל את הסעד הזמני, לשלם, אינו צריך בהכרח להיות שווה לשיעור גודל הנזק, וייתכנו מקרים, שבהם יש מקום להקל עמו. כך, דרך משל, כאשר מתעוררת בעיה משפטית וקשה על-פניה, ובעל הדין מבקש צו מניעה, כי ללא צו כזה לא יהא, לעתים קרובות, טעם בקיום הדיון, והוא מצפה, בתקווה כנה, לזכות בדין, בכגון דא ייתכן שמקום יהא להקל עמו במידת תשלומי הנזק הנגרם כתוצאה מצו המניעה; ועל כך ניתן להוסיף דוגמאות אחרות. אשר על-כן מן הראוי, לדעתי, להשאיר עניין גובה הסכום, שעליו לשלם, לשיקול-דעת נרחב של בית המשפט, שיחליט בכל עניין לפי נסיבותיו המיוחדות, אם יהיו כאלה. כאמור לעיל, עצם חילוט הערובה יסודו בסמכותו הטבועה של בית המשפט ובשיקול-דעתו הנרחב, ואשר על-כן גם קביעת שיעור הנזק צריך שתיהנה מהגמישות הנובעת מסמכות טבועה זו של בית המשפט, מבלי להיות צמוד, יתר-על-המידה, למסגרת הנוקשה של אומדן הנזק לפי דיני הנזיקין."
ראו גם: רע"א 9308/08 אורן אלול נ' רינה רביב (21.4.09) ; רע"א 4825/08 שמואל פרס נ' אבי תם (2.4.09).
"לא רק שכתב הערבות אינו מסייג נזק לנזק ממוני, אלא שלא ראוי שכך ייעשה. הפקדת הערבות במסגרת סעד זמני מאזנת בין הרצון להגן על זכויות המבקש ולאפשר לו לממש פסק דין בו יזכה, ומנגד להגן על הנתבע. איזון זה מקבל משנה תוקף לאור העובדה שזכות הקניין קיבלה מעמד של זכות חוקתית במסגרת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. על המבקש סעד זמני לקחת בחשבון כל נזק שייגרם למשיב לרבות נזק לא ממוני. פעמים עגמת נפש היא הנזק העיקרי הנגרם למי שרכושו עוקל והוא ניהל הליכים משפטיים זמן ארוך כשהעיקול אולי לא גורם לו נזקים ישירים, אך מכביד לא במעט על ניהול ענייניו השוטף והתקין. אין כל סיבה שמבקש העיקול, אם הפסיד בדינו, לא יפצה את הניזוק גם בגין נזק זה".
למרות זאת, מבססת התובעת את תביעתה גם על עוולת הרשלנות, ועל טענה בדבר הפרת ההסכם בין הנתבעים לבין עמידר.
בנוסף, סבורתני כי אם אמצא שהוכחה עילת התביעה בגין הפרת הסכם, יהיה בכך לבסס, ביסוס נוסף, את טענת התובעת בדבר זכאותה לפיצוי בגין נזק לא ממוני.
העילה החוזית:
"הקונה מצהיר כי ידוע לו שבנוסף לזכויות הבנייה שנותרו בידי המוכרת ייתכן שנמכרו זכויות בנייה גם לרוכשי יחידות אחרות בבניין, והוא מתחייב לפיכך שלא להתנגד ולא להפריע למימוש זכויות הבנייה הנ"ל, הן אלה שנותרו בידי המוכרת והן אלה שנמכרו לרוכשי הזכויות האחרות בבניין."
על פי סעיף 2 לייפוי הכח עליו חתמו הנתבעים עם חתימת ההסכם, הוסמכה עמידר לשנות את שיעור חלקיהם של הנתבעים ברכוש המשותף, ולהצמיד את הגג ואת הקרקע שמסביב לבית.
בפסק הדין (ת.א 2427/07) קבע בית המשפט (כב' השופט ר.חדיד), כי התובעת רשאית היתה לבנות ברכוש המשותף, מכח ההסכם עליו חתמו הנתבעים מול רשות הפיתוח. בסוגיה זו קיים, אם כן, השתק פלוגתא.
לעניין חוזה לטובת אדם שלישי ראו: גבריאלה שלו דיני חוזים – החלק הכללי (תשס"ה) פרק 24 עמ' 573.
הפרת התחייבותם החוזית של הנתבעים כלפי עמידר, מקימה לתובעת זכות לקבלת פיצויים בגין הנזקים שנגרמו לה עקב הפרת התחייבות זו.
הגשת ההתנגדויות לרשויות התכנון:
לאחר שכבר ניתן היתר בניה, על פי התוכניות להן הסכימו הנתבעים, ולפיה לא היו עמודי חיזוק, ולאחר שאלה הוספו לתוכנית משום שהנתבעים דרשו חיזוק למבנה הישן, העלו הנתבעים טענות חסרות שחר, לטענת התובעת, לפיהן העמודים מצויים ברכוש המשותף ופוגעים בזכויותיהם. לטענתה, השוני היחידי בין התוכנית לה הסכימו הנתבעים לבין התוכנית האחרונה, היה הוספת 5 עמודי חיזוק, עליהם אמרה גב' לילי ברוור, נציגת הועדה כי מדובר ב- "5 עמודים צנועים לא מול החלונות."
לאחר שהנתבעים התרשמו כי הערר ידחה, הסכימו למשוך את הערר, תוך שהם מבקשים לשמור על זכותם להתנגד לבניה בנימוק שהיא מבוצעת הרכוש המשותף, ללא הסכמתם. בכך, לטענת התובעת, ניסו לחזור בהם מהסכמתם לתוכנית הבניה בשנת 2004.
מטיעוני התובעת עצמה, עולה כי ההתנגדויות נבעו מנימוקים תכנוניים, וכי לא היו התנגדויות סרק. העובדה שהועדה המקומית לתכנון ולבניה דרשה מהתובעת להוסיף עמודים לחיזוק הבניה, מלמדת יותר מכל כי התנגדותם של הנתבעים לא היתה התנגדות סרק, וכי היה צורך בחיזוק המבנה, באמצעות אלמנטים שלא נכללו בתוכנית המקורית.
הנתבעים אמנם דרשו חיזוק המבנה, אך לא הסכימו לאופן שבו הושג החיזוק. משלא התקבלה הסכמתם לבניית אותם חמישה עמודים, רשאים היו לעמוד על זכויותיהם ולהתנגד לאותם עמודים, אם סברו כי הם פוגעים, פגיעה תכנונית, בדירתם.
לא הוכח כי הגשת ההתנגדויות גרמה להארכת הליך קבלת ההיתר באופן בלתי סביר. הליך אישורן של תוכניות בניה, בפרט תוכניות לבניית בנין בעל מספר דירות, מעל מבנה קיים, אינו הליך קצר, וממילא יש להעריך כי יארך מספר שנים. רבים הם הליכי אישור תוכנית הכוללים דיון בהתנגדויות, והעיכוב שנוצר אגב דיון בהתנגדויות הנתבעים אינו בלתי סביר.
מכל מקום, כאמור, הטענה נדחית, לגופה ולא מאחר שלא הוכח גובה הנזק.
טענת הרשלנות:
לאור המסקנה אליה הגעתי לעיל, דין טענת הרשלנות להידחות, שכן, כאמור, התובעת לא הוכיחה כי בהגשת ההתנגדויות הפרו הנתבעים חובת זהירות שהיתה להם כלפיה, ולפיכך אני קובעת כי הנתבעים לא התרשלו כלפי התובעת בעת הגשת ההתנגדויות לרשויות התכנון.
סיכום ביניים:
כמו כן, זכאית התובעת לפיצוי בגין הפרת ההתחייבות החוזית שנטלו על עצמם הנתבעים בהסכם עם עמידר. הנתבעים הפרו התחייבות זו כאשר הגישו תביעתם בת.א 2427/07. עם זאת, הנתבעים לא הפרו התחייבות חוזית כלפי עמידר או התובעת כאשר פעלו להגשת התנגדויות לרשויות התכנון, ולא התרשלו כלפיה בעשותם כן.
הנזק שנגרם כתוצאה מצווי המניעה:
הקשר הסיבתי בין צווי המניעה לבין העיכוב בבניה, בין היתר על רקע הסכסוך עם הקבלן
בין הקבלן לתובעת התגלע סכסוך במהלך ביצוע עבודות הבניה, ובשלב מסוים הפכו חילוקי הדעות לסכסוך משפטי. לטענת התובעת, כל עדותו של הקבלן מושפעת מאותו סכסוך, ולפיכך אין ליתן לה משקל כלשהו.
הקבלן נשאל מה היתה הסיבה לעיכוב בעבודות בניית השלד. לדבריו, עוד טרם חתימת ההסכם עם התובעת, בתאריך 22.8.09, אמר לה, לאחר שבדק את תוכניות הבניה, שקיימת אי התאמה בין כתב הכמויות לבין התוכניות. לדבריו, סוכם עם התובעת שיחל לעבוד, כאשר התוכניות היו עדיין לקויות, ובזמן ביצוע העבודות יתקנו את התוכניות ואת התכנון. הקבלן העיד כי אחת הסיבות לעיכוב, שהובילה להפסקת העבודה מצדו, היא שהתכנון היה לקוי ולא נמצא פתרון הנדסי נכון לבניה. לפיכך, לטענתו, הפסיק את העובדה ויצא מהשטח (בעמ' 23 ש' 28-30).
הקבלן העיד כי העבודות החלו ביום 24.8.09 וצו המניעה ניתן ביום 9.9.09. כאשר נשאל מה היה לוח הזמנים, לדעתו, לולא היה ניתן צו המניעה, השיב: "כמובן שהיינו עוצרים באמצע גם אם לא היה צו מניעה זמני." (בעמ' 25 ש' 1). לדבריו, המתכנן התעקש שהתוכניות טובות ואינן מצריכות תיקון, ואילו התובעת התעקשה שיש טעויות אבל לא הסכימה לשלם תוספת עבור תיקונן, למרות שברור שהצעת המחיר שלו, שכללה עלות חומרים, התבססה על כתב כמויות שגוי, ולפיכך היה עליה לשלם לו יותר.
עוד העיד הקבלן, כי לאחר ביטול צו המניעה השני, ביולי 2010, לא שב לעבוד בחלקה, משום שעד אותו מועד חישב את הפערים בעלות החומרים, ושלח לתובעת מכתב דרישה בנושא, ביום 15.9.10 (בעמ' 25). רק לאחר מכן, נחתם הסכם נוסף בין הקבלן לתובעת, בתאריך 6.10.10 (נ/5) ובו נוספה תמורה של 130,000 ₪, ורק בעקבות חתימתו שב לעבוד בחלקה.
מחקירתו הנגדית של הקבלן עולה כי בתאריך 29.1.10 שלח לתובעת מכתב בו הוא מציין כי עקב שני צווי המניעה נגרמו לו נזקים כבדים ומתמשכים בסכום כולל של 120,000 ₪ (ת/2). הקבלן העיד, בחקירתו הנגדית, כי לא דרש מהתובעת לשלם סכום זה, וכי המכתב נשלח אל התובעת לבקשת עורך דינה. עורך הדין הכחיש את הנטען כלפיו (בעמ' 32 ש' 10-16).
בתאריך 15.9.10, טרם חתימת ההסכם השני, שלח הקבלן לתובעת מכתב נוסף, בו הוא שוטח לפניה את טענותיו לפיהן כתב הכמויות על בסיסו ניתנה הצעת המחיר שלו היה שגוי, ובו הוא דורש לעדכן את המחיר, ולשפותו בגין הנזקים שנגרמו לו עקב הוצאות צווי המניעה (ת/3). ההסכם השני נחתם במועד מאוחר לאותו מכתב, ובו הוסכם כי תמורת ההסכם תועמד על 680,000 ₪ (נ/5). אין בהסכם כל התייחסות להוצאות שנגרמו לקבלן בגין שני צווי המניעה, והסכום שנוסף, בסך של 130,000 ₪ מתיישב עם טענת הקבלן לפיה זה היה ההפרש בגין עלות הכמויות הנוספות. אין בעדותו של הקבלן מאום היכול להעיד כי חלק מסכום זה נדרש מהתובעת כפיצוי בגין ההוצאות שנגרמו לו בגין צווי המניעה הזמניים.
הקבלן העיד, כי תיקון התוכניות לא חייב היה לגרום לעיכוב משמעותי, אולם לדבריו, מאחר שהתובעת לא הסכימה לתקן את התוכניות ולא לשלם תמורה נוספת, לקח הרבה מאוד זמן. לדבריו, מאז שהפסיק את העבודות באתר עד לקח ארבעה חודשים עד שנחתם ההסכם השני.
איני סבורה שיש בתצהירו של דיטל כדי לסתור את עדותו של הקבלן. הטענה לפיה לא היו נדרשים תיקונים בתוכניות, וודאי לא כאלה שהיו מעכבים את הבנייה, יכולה היתה להתקבל לולא היה מוכח, באמצעות מכתביו של הקבלן אל התובעת ועדותו, כי התובעת סירבה לשלם תוספת כלשהי. איני מקבלת את טענת דיטל לפיה מעולם לא סירבה לשלם, שכן אם לא היתה מסרבת, לא ניתן להסביר את העובדה שהקבלן לא חזר לעבודה מיד עם ביטול צו המניעה.
התובעת אישרה בחקירתה, כי צפתה שהנתבעים יגישו בקשה לצו מניעה, כאשר התקשרה עם הקבלן בהסכם ביום 22.8.09 ולפיכך הוסיפה בסעיף 27 להסכם התייחסות לאפשרות שאם יוצא צו מניעה לא תהא אחראית להפסקת העבודה הזמנית ולא תשלם לו בגין התקופה בה צו המניעה יהיה תלוי ועומד (ההסכם סומן נ/2 – עמ' 9 לפרוט' ש' 22).
כן אישרה התובעת, כי אחרי ביטול צו המניעה, "סחב אותה הקבלן", והיתה בעיה איתו (עמ' 10 ש' 5).
מכל מקום, מקובלת עלי טענת התובעת, לפיה העובדה שאדם אחר גרם להפסקת הבניה תקופה נוספת, לאחר ביטול צו המניעה, אינה יכולה לפטור את הנתבעים מפיצוי בגין הנזק שגרמו צווי המניעה.
לפיכך, אין לקבל את טענת התובעת לפיה נגרם לה עיכוב של 11 חודשים בבניה, שכן אין למנות בפרק הזמן המחושב גם את התקופה שבין שני צווי המניעה.
אני קובעת כי העיכוב בעבודות הבניה בשל צווי המניעה נמשך 8 חודשים וחצי.
האם העובדה שהבניה טרם הושלמה ממילא מונעת פסיקת פיצוי בגין העיכוב?
לטענת הנתבעים, מאחר שהבנייה לא הושלמה עד כה, יש לדחות את הטענה בדבר נזקי ממון שנגרמו לתובעת בשל עיכוב בהשלמת הבניה מניה וביה.
התובעת הוכיחה שקיומם של צווי המניעה הזמניים גרמו לעיכוב בבניה למשך שמונה חודשים וחצי.
לו היתה הבנייה מסתיימת, והתובעת היתה מתחילה להשכיר את הדירות או חלקן, היה מקום לפסוק לה פיצוי בגין העיכוב במועד תחילת השכרת הדירות. עם זאת, משלא הסתיימה הבניה, ולא החלה השכרת הדירות, ספק אם ניתן לקבוע כי הוכח נזק ממוני בגין העיכוב בבניה.
מחד גיסא, אף אם הבניה לא הושלמה כיום, וממילא התובעת טרם החלה להשכיר את הדירות, הוכח כי התקדמות הבניה נעצרה למשך התקופה בה עמד צו המניעה על כנו. עיכוב זה בבנייה לא "נבלע" בעיכובים שלאחריו, אף אם הם עולים עליו באורכם, והתובעת זכאית לפיצוי מהנתבעים בגין נזק שנגרם לתובעת בשל העיכוב שהם עצמם גרמו – לא פחות ממנו וודאי לא יותר.
לכאורה, ניתן היה לטעון כי אין סיבה להניח שהבניה לא תושלם בתוך זמן סביר, ואם תושלם, סביר להניח כי יושכרו לכל הפחות שתיים מתוך חמש הדירות, ולפיכך צווי המניעה למעשה יעכבו את תחילת השכרת הדירות למשך התקופה בה עמדו על כנם.
מאידך גיסא, הנזק הנטען נסמך כולו על תלי תלים של השערות ולמעשה טרם התגבש. אנמק;
ככל שחולף הזמן והעיכוב בבנייה נמשך, מתחזק החשש כי התובעת כלל לא תשלים את הבנייה. לאור הקשיים שנתקלה בהם במהלך הבנייה, אין להוציא מכלל אפשרות כי בסופו של דבר לא תושלם הבנייה על ידי התובעת. ייתכן, למשל, כי התובעת תחליט למכור לצד שלישי את כל זכויותיה במקרקעין, ואותו צד שלישי הוא שימשיך את בניית השלד. כמו כן יתכן כי התובעת תשלים את בניית המבנה, אך רק עוד 10 שנים או למעלה מכך, וייתכן כי תשלים את הבניה אך תמכור את הדירות, או חלקן. בכל אחד מהמקרים הללו, כלל לא ייגרם לתובעת נזק בגין עיכוב בהשכרת הדירות.
כיצד ניתן, אם כן, לפסוק לה היום פיצוי בגין נזק שאולי כלל לא ייגרם?
בית המשפט דן באותו מקרה, בשאלה אי מתי יפסוק בית המשפט פיצוי על דרך האומדנא, והאם הוא רשאי לעשות כן גם כאשר לא הובאה כל ראיה להוכחת הנזק.
בית המשפט קובע כי הגישה המקובלת היא כי "מקום שהוכח קיומו של נזק, אין באי האפשרות לחשב אותו בדייקנות כדי לדחות את תביעת הפיצויים (ע"א 525/79)", כל שנדרש הוא, לעמדת בית המשפט כי:
"התובע יוכיח את נזקו ואת הפיצוי המגיע לו במידת וודאות סבירה (reasonable certainty) כלומר, באותה מידת וודאות המתבקשת מנסיבות העניין..."
בית המשפט מדגיש כי:
"מבחן הוודאות הסבירה נותן ביטוי לשוני הקיים בין תביעת פיצויים, על פי סעיף 10 לחוק התרופות, לבין תביעת פיצויים, לפי סעיף 13 לחוק התקופות. בעוד שבעניין אחרון זה, אם הפרת החוזה גרמה נזק שאינו ממון "רשאי בית המשפט לפסוק פיצויים בעד נזק זה בשיעור שייראה לו בנסיבות העניין", הרי לעניין סעיף 10 לחוק התרופות אין להסתפק בהוכחת הנזק ואין בית המשפט רשאי לפסוק בכל מקרה פיצויים "ובשיעור שייראה לו בנסיבות העניין." (שם בעמ' 810).
באותו מקרה, קבע בית המשפט כי המשיבה לא הוכיחה שנגרם לה, בתקופת הבניה, הפסד בגין מניעת רווח, בשל הפרעות הבנייה ולפיכך לא היה מקום לפסוק פיצוי בגין נזק זה.
בענייננו, המנגנון המאפשר לאמוד את שווי הנזק הוכח, שכן הובאה חוות דעת שמאי להוכחת שווי דמי השכירות לדירות מגורים במקום, אך עצם קרות הנזק לא הוכח. לא הובאו ראיות לכך שנגרם לתובעת נזק ממון בגין הפסד דמי שכירות, ולפיכך אין מקום להשתמש בחוות הדעת השמאית על מנת לקבוע את גובה הנזק, אף לא על דרך האומדן.
מבחן הוודאות הסבירה, עליו עמד בית המשפט, אינו מתקיים בענייננו, ביחס לעצם קרות הנזק עצמו, ולא ביחס לשיעורו.
לפיכך, לא זכאית התובעת לפיצוי בגין הפסד דמי שכירות למשך התקופה בה עמד צו המניעה על כנו.
עם זאת, נזק זה אינו נזק ממוני, ובגין עצם העיכוב בבניה, שלא נלווה לו כל נזק ממון מוכח, זכאית התובעת לפיצוי בגין נזק לא ממוני, ובגינו בלבד.
נזקי מניעת שימוש לדירות התובעת ושני אחיה:
אין חולק, כי מאז החלה הבניה, מתגוררת התובעת בבית אחיה במעיליא. לא נטען וממילא לא הוכח, כי נגרמות לה הוצאות בגין דיור, ולפיכך לא ניתן לקבוע כי נגרם לתובעת נזק ממוני בגין העיכוב ביכולת לעשות שימוש בדירתה.
לא הוכח כי העיכוב ביכולת מימוש ההנאה מהדירות גורם להוצאות כספיות, או לחלופין, כי הוא מונע קבלת רווח כספי עקב השימוש.
מכל מקום, העיכוב במימוש זכותה של התובעת ליהנות מדירתה מוצא ביטויו במסגרת הפיצוי הלא ממוני, בגין עגמת נפש.
הנזק למיטלטלין בבורות המים:
לטענתה, סברה כי הריסת החלק הנדרש להריסה תסתיים בתוך חודש חודשיים, ולכן אחסנה את המיטלטלין במקום, אלא שאז, לבקשת הנתבעים, ניתן צו המניעה, והדבר מנע את המשך הבניה, והוביל לקלקולם של כל המיטלטלין שאוחסנו במקום.
השמאי נחקר על חוות דעתו ועדותו לא נסתרה, ביחס לשווי המיטלטלין, אך מחקירתו עולה כי החלטת התובעת לאחסן את המיטלטלין בבור המים היתה בלתי סבירה.
השמאי נשאל, האם ממה שראה במקום, מדובר בדרך מקובלת להניח דברים בבור המים, והשיב כי הוא לא היה מאחסן במקום מיטלטלין, משום שהלחות במקום מאוד גבוהה, ואין אוורור מספיק. עוד העיד השמאי, כי לו היתה התובעת פותחת חלון במקום, היה אוורור, ואז לא היתה כל בעיה, לדבריו (בעמ' 20 ש' 17).
יכלה להוציאם (בעמ' 14 ש' 10). אשמה של התובעת בנזק שנגרם למיטלטלין ברור, והוא אשם מכריע, המונע הטלת אחריות כלשהי על הנתבעים.
התובעת לא עמדה בחובת הקטנת הנזק, ואף הטענה שאחסון במקום אחר היה גורר עלויות נכבדות, אינה מצדיקה חיוב הנתבעים בנזק.
תשלום פיצוי לקבלן בגין תקופת צווי המניעה:
לכאורה, אין מדובר בפיצול סעדים, אלא בבקשה לפיצול הסכום המגיע לתובעת, לטענתה, בגין העילות שעל בסיסן הוגשה התביעה.
תקנה 44 מורה כי תובענה תכיל את מלוא הסעד שהתובע זכאי לו בשל עילת התובענה. תובע שלא כלל בתובענה חלק מהסעד, או ויתר עליו, לא יגיש לאחר מכן תובענה נוספת בשל חלק זה. פיצול הסעד הכספי הנובע מאותן עילות תביעה אינו אפשרי, ותקנה 45 שעל יסודה ניתן לבקש פיצול סעדים אינה חלה עליו.
ראו: ע"א 532/86 המועצה לייצור ולשיווק של פרחי נוי נ' פרחי שומרון סלע בע"מ, פ"ד מג(1) 252 (1989).
עם זאת, מובן שאין בכך כדי למנוע מהתובעת הגשת תביעה בגין עילת תביעה חדשה, ולשם כך אין היא נדרשת כלל לבקש רשות פיצול (ראו: ע"א 532/86 הנ"ל).
מכל מקום, למען הסר ספק, אני מבהירה כי ככל שנדרש פיצול סעדים, הוא ניתן כמבוקש.
התביעה לפיצוי בגין אובדן שטח של 25 מ"ר:
נזק לא ממוני:
לכאורה, מהווה מסקנה זו, במובן מסוים, מדרון חלקלק, שכן ניתן להקשות ולטעון כי כל צו מניעה זמני גורם לנתבע עגמת נפש מסוימת, אולם, לשון התקנה אינה תומכת בפרשנות המחריגה פיצוי בגין נזק לא ממוני, ובמקרה הנדון הוכח כי הנזק הלא ממוני שנגרם לתובעת חרג מחוסר נוחות בלבד, וכי נגרמה לה עגמת נפש המצדיקה פיצוי כאמור.
מכל מקום, אף אם הייתי מגיעה למסקנה שההתחייבות לפיצוי אינה מקנה לתובעת זכות לפיצוי בגין נזק לא ממוני, לא היה בכך להועיל לנתבעים, שכן התובעת זכאית לפיצוי בגין נזק לא ממוני, גם מכח העילה החוזית, שבקיומה הכרתי, כאמור לעיל.
לטענתה, בשל צווי המניעה מצאה את עצמה ברחוב, ללא קורת גג, כאשר היא נאלצת להתדפק על דלתותיהם של אחיה למציאת מקום לינה, והיא עוברת מביתו של אחד מהם לביתו של האחר, דבר הגורם לה תחושת השפלה דכדוך ואי נוחות חמורה, תוך פגיעה בפרטיותה ובחייה. התובעת הינה מורה פנסיונרית בת 66, מצבה הבריאותי אינו טוב, והתנהגות הנתבעים גרמה לה לנזק נפשי בל ישוער.
לטענת התובעת, על הנתבעים לפצותה בגין החודשים בהם נותרה ללא קורת גג, שכן לטענתה, יכול להיות שאילו לא היו ניתנים צווי המניעה הקבלן היה משלים את הבניה ולא היה נגרם כל סכסוך בינו לבין התובעת.
לטענתם, דרישת התובעת מופרזת וחסרת כל בסיס משפטי. התובעת ידעה, מלכתחילה, כי לצורך הבניה תיאלץ לפנות את דירתה ואין כל קשר סיבתי בין צווי המניעה לבין העובדה שהיא מתגוררת מאז פינתה את דירתה, אצל אחיה, בהתאם לתכנון המקורי. הניסיון להציג את התובעת כחסרת קורת גג הינו ניסיון חסר תום לב, לטענתם.
אין לקבל את טענת התובעת בנדון. משהובהר לבא כח התובעת כי בכוונת הנתבעים לעתור להוצאת צו מניעה זמני אם תחל התובעת בבניה, לא ניתן לייחס להם חוסר תום לב, או כוונה להרע לתובעת, כאילו המתינו עד לאחר שהרסה את דירתה ורק אז פנו להוצאות צו המניעה הזמני.
התביעה שכנגד:
שיפוי בגין נזקים שנגרמו במהלך הבניה:
התובעת העתיקה את דוד השמש של הנתבעים למקום אחר, בצורה לא מקצועית, ללא תיאום עמם וללא ידיעתם. עד היום דוד השמש אינו תקין ואין באפשרות הנתבעים להתקין דוד שמש חדש, בשל העבודות המבוצעות. לעקירת דוד השמש יש השפעה על צריכת החשמל הגבוהה בדירת הנתבעים, כפי שניתן לראות בחשבונות החשמל שצורפו לתצהיר הנתבע.
התובעת אף ניתקה את צלחת הלווין ששימשה את הנתבעים, ללא תאום עמם ומבלי לקבל את רשותם. בעבור התקנת צלחת לווין חדשה שילמו הנתבעים 1,590 ₪. עוד נטען, כי עובדי התובעת פרצו ושברו את דלת המחסן באמצעות דיסק חשמלי. פסולת בניין הוערמה לגובה של מטרים רבים, על מערכת ישיבה שהיתה מוצבת בגינה, ולבסוף פונתה הפסולת יחד עם מערכת הישיבה, ללא ידיעת הנתבעים.
הנתבע הצהיר על כך שעבודות הבניה נמשכות זה שנים רבות, ולמעשה חיים הנתבעים באתר בנייה. הנתבעת אף נפצעה ברגלה ממסמר חלוד שחדר לכף רגלה.
בהתאם לסעיף ג' לנספח תוספת ה' להסכם, התחייבה התובעת כי במהלך ביצוע עבודות הבניה לא ייגרם כל נזק למבנה הקיים ולדירות המצויות בו, וכי תהיה אחראית על גרימת נזק כאמור. על פי אותו סעיף, חייב הרוכש, התובעת, לבצע באופן מיידי כל תיקון לנזק שנגרם כאמור לדירה בבניין.
בנוסף, טוענת התובעת כי הנתבעים לא הציגו חשבוניות להוכחת פירוק לוחות הגבס והתקנתם, ולהוכחת תיקוני הטיח וארונות המבטח. כן לא הציגו חשבוניות להוכחת פירוק החלון והתקנתו, ובדיקת חשמלאי. כמו כן, נטען כי דירת הנתבעים והמיטלטלין שבה ישנים ונזקם הוערך שלא בהתאם לגילם.
"...בדרך כלל כדי שתובע יוכל לזכות ביותר ממה שכלל בפרשת-תביעתו עליו לבקש תיקונה
ובהקדם האפשרי לאחר שנתגלה או נסתבר שסכום התביעה אינו משקף את הסכום המגיע לו" (ע"א 624/69 [2], בעמ' 384).
והטעם לכך הוא כדבריו של השופט (כתוארו אז) זוסמן, שם, בעמ' 386:
"בשיטה האדוורסרית הנהוגה אצלנו - ואינני יודע שיטה טובה הימנה - אין השופט כופה על בעל-דין יתרון שזה לא רצה בו. אין פוסקים לתובע סכום העולה על הסכום הנקוב בכתב-התביעה; ואין פוסקים לנתבע שלא הגיש תביעה שכנגד דבר זולת דחיית התביעה והוצאות".
ע"א 171/88 דרוקר זכריה חברה קבלנית לעבודות אזרחיות בנין ופיתוח בע"מ נ' הדסה ויצחק ברמן פ"ד מד(2) 346
איני סבורה כי התקיימו, במקרה הנדון, נסיבות המצדיקות חריגה מהכלל, בפרט כאשר ב"כ התובעת ויתר על זכותו לחקור את השמאי מטעם הנתבעים, ורשאי היה להסתמך על כך שממילא לא יוכלו הנתבעים לזכות ביותר מהסכום שתבעו בגין נזקים בכתב התביעה שכנגד. לפיכך, לא אוכל לפסוק לתובעים שכנגד סכום העולה על הסכום שתבעו.
פיצוי בגין ירידת ערך עקב מניעת השימוש ברכוש המשותף:
לטענת הנתבעים, אין כל ממש בטענה, ואין כל קשר בין עילת התביעה שכנגד לבין התביעה שהתבררה בפני כב' השופט חדיד.
הנתבעים לא ביקשו, באותה תביעה, היתר לפיצול סעדים, ולפיכך מנועים הם מלתבוע כיום סעד נוסף, בגין אותה עילת תביעה.
מכל מקום, דין התביעה להידחות אף לגופה, מחמת מעשה בית דין, שכן בפסק הדין נדחתה טענתם לפיה התובעת לא רשאית לבנות ברכוש המשותף.
אפנה לעניין זה, לסעיף 13 לפסק הדין, שם מפנה בית המשפט לסעיף 2 לייפוי הכח הראשון והשני, בהם נתנו הנתבעים לרשות הפיתוח יפוי כח לשנות את שיעור החלקים ברכוש המשותף, להצמיד את הגג ואת הקרקע הפנויה לדירה מסוימת בבית, לבטל צמידויות לשנותן וכיוב'. בית המשפט קבע, באותו פסק דין, כי לאור הסכמה זו מצד הנתבעים, אין התובעת נדרשת להסכמה נוספת מצדם לצורך בניה ברכוש המשותף. עוד קבע בית המשפט, בהתייחסו לע"א 239/79 גלבורט נ' הממונה על המרשם פ"ד לד(2) 807, כי במקרה הנדון לא הסכימו הנתבעים רק להצמדה, אלא גם למימוש זכויות הבניה על אותה הצמדה.
"עיקר טענתם של האדונים ג'ובראן גם בערכאה הדיונית, היתה כי חלק מהבניה המתוכננת
על ידי גב' שאהין עומד לקום ברכוש המשותף או מעל רום הרכוש המשותף, ולכן בנייה זו
מחייבת את הסכמתם שמעולם לא ניתנה. ואולם, מאחר שהאדונים ג'ובראן לא היו
רשומים כבעלים של הנכס, נותרה רשות הפיתוח רשומה כבעלים על החלק העודף של הנכס,
ומשהוגשה בקשה להיתר, היתה זאת רשות הפיתוח אשר היתה צריכה לחתום כבעלים
משותפים באותו נכס. אכן, אין חולק כי חלק מהבניה, ככל שזו נוגעת לחניות ולבניה נוספת
בשטח המשותף שלא הוצמד, נתנה רשות הפיתוח הסכמה לבניה האמורה בטרם נרשמו
זכויות האדונים ג'ובראן על הדירה השניה בלשכת רישום המקרקעין...לאור ניסוחו של
הסעיף שהובא לעיל, רשאית היתה רשות הפיתוח לא רק ליתן הסכמה על בניית הגגות
שהוצמדו, אלא גם לעשות שינויים נוספים ברכוש המשותף ולאפשר גם בניה שם, במיוחד
כאשר שטחים אלה לא הוצמדו במפורש לדירת האדונים ג'ובראן...שמורה היתה הזכות
לרשות הפיתוח להוסיף ולשנות זכויות גם ברכוש המשותף."
ובסעיף 8 לפסק הדין:
"בדין הגיע בית המשפט קמא למסקנה כי בהסכמים שנערכו בין רשות הפיתוח לבין רוכשי הדירות, לרבות המסמכים הנלווים האחרים, רשאית היתה רשות הפיתוח בנוסף להצמדת חלקים מהרכוש המשותף לדירת שאהין, להוסיף ולבצע שינויים ברכוש המשותף, ואף לאפשר בניה שם..."
כאמור, קיים השתק פלוגתא בנושא, ובית משפט זה אינו יכול לסטות מקביעותיו של בית המשפט המחוזי, או של בית משפט השלום שקדמו לתביעה זו. בכל זאת, אתייחס להלן למספר טענות שיש בהן להשליך על תוצאות התביעה שכנגד, לגופו של עניין.
מעתה ואילך, הצמדה של חלק כלשהו מהרכוש המשותף תהיה מותנית בהסכמת הנתבעים, בהתאם להוראות סעיף 62(א) לחוק המקרקעין, התשכ"ט – 1969.
מקובלת עלי טענת התובעת לפיה חלקיהם של הנתבעים ברכוש המשותף לא יישאר 56/115 כפי שהוא רשום כיום. בהתאם להסכם שנחתם בין התובעת לרשות הפיתוח, רשאית התובעת לפעול לתיקון צו הבית המשותף, לאחר ביצוע הבניה ומימוש כל אחוזי הבניה בחלקה. מהסכמה חוזית זו, עולה, באופן ברור, כי תיקון צו הבית המשותף יחייב אף תיקון החלקים ברכוש המשותף, באופן שיקבעו, בהתאם לסעיף 57 לחוק המקרקעין התשכ"ט – 1969. בהתאם לסעיף 57 לחוק, שיעורו של החלק ברכוש המשותף הצמוד לכל דירה, יהיה לפי יחס שטח רצפתה אל שטח הרצפה של כלל הדירות בבית המשותף, זולת אם נקבע בתקנון שיעור אחר. במקרה שלפניי, לאור לשונו של סעיף 57 לחוק, ולאור ההוראה המפורשת בסעיף 4ג' לתקנון המוסכם, כפי שנרשם, ברור כי חלקיהם של הנתבעים ברכוש המשותף, כפי שרשומים היום, מהווים רישום באופן זמני בלבד, וכי עם תום בניית הבית, והשלמת תיקון צו הבית המשותף, יהיה חלקם ברכוש המשותף רק 56/617.
עם זאת, מקובלת עלי גם טענת הנתבעים לפיה המפקחת על רישום מקרקעין היא המוסמכת לקבוע מה יהיה חלקיהן של הדירות החדשות ברכוש המשותף. הדברים נכתבו לעיל רק על מנת להכריע בשאלת זכותה של התובעת לבנות ברכוש המשותף, וזכותם של הנתבעים, כתובעים שכנגד, לתבוע פיצוי בגין אובדן השימוש ברכוש המשותף.
בנוסף, מקובלת עלי טענת התובעת לפיה השמאי מטעם הנתבעים העריך שווי זכויות בעלות בחלקה, בעוד שהנתבעים לא מכרו זכויותיהם בחלקה, אלא לכל היותר נמנע מהם שימוש בחלק ממנה, לטענתם. שווי זכויות בעלות אכן כולל בתוכו זכויות בניה, שלא נותרו בידי הנתבעים.
לפיכך, דין התביעה שכנגד, לתשלום פיצוי בגין ירידת ערך דירת הנתבעים בגין הסבת השימוש בקרקע, להידחות.
אני מחייבת את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובעת סך של 40,000 ₪ בצירוף החזר אגרה יחסי בסך 1,000 ₪ ושכר טרחת עורך דין בסכום כולל של 9,440 ש"ח ₪.
בתביעה שכנגד, אני מחייבת את הנתבעת שכנגד לשלם לתובעים שכנגד 10,000 ₪ בצירוף החזר אגרה יחסי בסך 758 ₪ ושכר טרחת עורך דין בסכום כולל של 2,360 ₪.
לא מצאתי מקום לפסוק החזר הוצאות בגין שכר טרחת השמאים, למי מבעלי הדין, לאור העובדה ששניהם נשאו בהוצאות דומות.
הסכומים ישולמו תוך 30 יום, שאם לא כן יישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד פסק הדין ועד למועד התשלום בפועל.
ניתן היום, י' טבת תשע"ה1 ינואר 2015, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
26/10/2010 | החלטה על בקשה של נתבע 1 הארכת מועד להגשת כתב הגנה /בר"ל (בהסכמה) 26/10/10 | אליעזר שחורי | לא זמין |
21/02/2011 | החלטה על בקשה של תובע 1 שינוי מועד דיון (בהסכמה) 21/02/11 | אליעזר שחורי | לא זמין |
03/04/2011 | החלטה על בקשה של נתבע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה 03/04/11 | אליעזר שחורי | לא זמין |
06/04/2011 | החלטה על בקשה של נתבע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה (בהסכמה) 06/04/11 | אליעזר שחורי | לא זמין |
27/09/2011 | החלטה מתאריך 27/09/11 שניתנה ע"י עפרה אטיאס | עפרה אטיאס | לא זמין |
01/11/2011 | החלטה מתאריך 01/11/11 שניתנה ע"י עפרה אטיאס | עפרה אטיאס | לא זמין |
02/11/2011 | החלטה על בקשה של תובע 1 כללית, לרבות הודעה הודעה מטעם התובעים 02/11/11 | עפרה אטיאס | לא זמין |
23/01/2012 | החלטה מתאריך 23/01/12 שניתנה ע"י עידית וינברגר | עידית וינברגר | לא זמין |
06/02/2012 | החלטה מתאריך 06/02/12 שניתנה ע"י עידית וינברגר | עידית וינברגר | לא זמין |
03/04/2012 | החלטה מתאריך 03/04/12 שניתנה ע"י עידית וינברגר | עידית וינברגר | לא זמין |
01/01/2015 | הוראה למערער שכנגד 1 להגיש החזר ערבות | עידית וינברגר | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | אודית שאהין | ויקטור מנסור |
נתבע 1 | טוני ג'ובראן | ג'ובראן ג'ובראן |
נתבע 2 | סילבאנה ג'ובראן | ג'ובראן ג'ובראן |
תובע שכנגד 1 | סילבאנה ג'ובראן | ג'ובראן ג'ובראן |
תובע שכנגד 2 | טוני ג'ובראן | ג'ובראן ג'ובראן |
נתבע שכנגד 1 | אודית שאהין | ויקטור מנסור |