ניתן ביום 3 בספטמבר 2012
2. סרגיי זנדל 3. ולד קונסטנטינובסקי 4. עמישב שירותים בע"מ 5. גשש ז.א. בע"מ | מערערים 1 - 3 (ע"ע 132/10) מערערת 4 (ע"ע 53083-10-10) מערערת 5 (ע"ע 61794-10-10) |
- | |
6. ולד קונסטנטינובסקי | המשיבות (ע"ע 132/10) המשיב (ע"ע 53083-10-10) המשיב (ע"ע 61794-10-10) |
בפני: הנשיאה נילי ארד, השופט עמירם רבינוביץ, השופטת ורדה וירט-ליבנה נציג עובדים, מר שי צפריר נציג מעבידים, מר יורם בליזובסקי |
בשם המערערים 1 - 3 והמשיבים 5 - 6: עו"ד איגור גלידר, עו"ד גל גורודיסקי בשם סער בטחון בע"מ - המשיבה 1: עו"ד עובדיה כהן, עו"ד מיכאל דבורין בשם עמישב שירותים בע"מ - המערערת 4 והמשיבה 2: עו"ד עודד גיל, ועו"ד רן קונפינו בשם גשש ז.א. בע"מ - המערערת 5 והמשיבה 3: עו"ד דלית ספקטור, ועו"ד רני אורן בשם ההסתדרות הכללית החדשה - המשיבה 4: עו"ד אלין זילברשטיין, ועו"ד ליאורה סידי |
פסק דין
הנשיאה נילי ארד
פתח דבר
התוספת הנתבעת מעוגנת בהסכם קיבוצי כללי מיום 12 ביולי 1972, שהוראותיו הורחבו בצו הרחבה בענף השמירה משנת 1973 (להלן: צו ההרחבה). בתקופות הרלבנטיות לתובענה מושא דיוננו, חל ההסכם הקיבוצי הכללי על מעסיקותיהם של המערערים, מתוקף היותן חָבֵרות בארגון חברות השמירה, החתום על הסכם קיבוצי כללי בין ההסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל, האיגוד הארצי של עובדי שמירה ואבטחה, לבין הארגון הארצי של מפעלי השמירה בישראל, (להלן: ההסכם הקיבוצי).
נגד החיוב שהושת עליהן בפסק הדין מכוונים ערעוריהן של מערערות 4 ו-5 - עמישב שירותים בע"מ[4] וגשש ז.א. בע"מ[5] (להלן: ערעורי החברות).
להלן נפרט טעמינו להכרעתנו בהליך זה.
הילוכו של דיון
עניינו של הפרק השני, בערעוריהם של העובדים. במסגרת זו נשטח את מסכת הדיון בתובענות, לרבות עיקרי החלטתו של בית הדין האזורי וטיעוני הצדדים בערעור. לאור זאת, נפנה לדיון והכרעה בשאלה העיקרית שבמחלוקת והיא האם בנסיבות המקרה שלפנינו, חלה הוראת סעיף 10(3) לתוספת השניה לחוק, באופן שיש בהן כדי להקים מניעות סטטוטורית מפני הגשת בקשה לאישור תובענה ייצוגית בעילה של תוספת ותק המעוגנת בהסכם הקיבוצי.
בפרק השלישי נדון בערעוריהן של חברות השמירה על חיובן בתשלומי גמול לתובעים מייצגים ושכר טרחת באי כוחם, למרות שנדחתה בקשתם של העובדים לאישור תביעתם כתובענה ייצוגית.
בסוף דבר, יינתנו הכרעתנו והנחיותינו בהתאם.
נפנה איפוא לדיוננו, ראשון ראשון ואחרון אחרון.
פרק ראשון: המסגרת הנורמטיבית
מהותה של התובענה הייצוגית
בהיותה כלי דיוני משפטי רב עוצמה, בעל משמעות כלכלית וחברתית חשובה, מכוונת התובענה הייצוגית להשגת שוויון במאזן הכוחות בין המתדיינים, משרתת אינטרס ציבורי של יעילות וחסכון במשאבים, ומונעת חוסר אחידות בפסיקת בתי המשפט. על מטרתו של החוק ותכליתו, עמדה השופטת רונית רוזנפלד בפסק הדין בענין רותי אורן[8] באלה הדברים:
" התכלית העומדת ביסוד הגשתה של תביעה כתובענה ייצוגית כפי שהיא באה לידי ביטוי בהוראת ס' 1 לחוק, שהיא בעיקרו של דבר שיפור ההגנה על זכויות וקידום 'מימוש זכות הגישה לבית המשפט, לרבות לסוגי אוכלוסיה המתקשים לפנות לבית המשפט כיחידים'. בתכלית זו גלומה התייחסות לקבוצות אוכלוסיה שונות. נמצא בהן אוכלוסיות קשות יום שקשה עליהן הפניה לערכאות, לרוב מטעמים של העדר משאבים ויכולות כספיות הדרושות לעצם ניהולם של הליכים משפטיים, כמו גם קבוצה של תובעים פוטנציאליים שההפסד הכספי שנגרם להם כתוצאה מן הפגיעה בזכויותיהם הוא קטן ביותר, ואינו מצדיק מבחינתם ניהול הליך משפטי הדורש השקעה של זמן וממון."
לצד היתרונות החשובים בהליך זה, אין להתעלם מהקשיים הכרוכים בתובענה הייצוגית ככלי דיוני. כך, התובענה הייצוגית הינה "חריג לכלל לפיו כל אדם זכאי לקבל את יומו בבית המשפט, כאשר תחת כלל זה בא עקרון הייצוג ההולם" אשר "נועד להבטיח כי עניינם של חברי הקבוצה אשר אינם נוטלים חלק פעיל בניהול ההליך ולעתים אף אינם מודעים לקיומו, לא ייפגע כתוצאה מייצוג בלתי הולם"[9]. במקרים מסוימים עלול להיווצר מצב בו פסיקה בתובענה ייצוגית כמעשה בית דין החל על חברי הקבוצה, עלולה לפגוע ביחיד, אשר כלל לא ידע על התובענה ולא הודיע לבית המשפט על רצונו שלא להיכלל באותה קבוצה[10]. הפגיעה עלולה להיות מועצמת בתובענות ייצוגיות מתחום יחסי העבודה, כאשר "תובענה ייצוגית המוגשת על ידי עובד בודד פוגעת בכוחו של ארגון עובדים להשיג הטבות לכלל העובדים, ובמקרים המתאימים אף לוותר על תביעות כלכליות או תביעות משפטיות הניתנות להגשה בדרך של סכסוך קיבוצי"; או לנוכח "חשש להעדפות אישיות ואינטרסים אישיים"[11]. עם זאת, הדעה הרווחת כיום היא, כי בזהירות הנדרשת ובאיזון הכולל "נהיר לכל שחשיבותה של התובענה הייצוגית עולה על חסרונותיה"[12].
הבקשה לאישור התובענה הייצוגית והתנאים לאישור התובענה
"מכאן חשיבותו הרבה של השלב הראשון בתובענה הייצוגית, שעניינו אישור (מלא או מותנה) של בית המשפט לתובענה הייצוגית. זהו הפרוזדור שבאמצעותו ניתן להיכנס לטרקלין, הוא הדיון במשפט גופו. אין להפוך את הפרוזדור למשכן קבע. הליך האישור צריך להיות רציני ויעיל. אסור לו, להליך זה, להוות גורם המצנן תובעים ראויים מלהגיש תביעה ייצוגית. עם זאת, ראוי לו להיות גורם השולל מתובעים בלתי ראויים את המשך התביעה הייצוגית."
בשלב הדיון בבקשה לאישור התביעה כתובענה ייצוגית תבחן הערכאה השיפוטית האם עילת התביעה כלולה בתוספת השניה לחוק; האם הבקשה לאישור תובענה ייצוגית הוגשה על ידי מי ובשם מי "שרשאי להגישה"[14]; והאם מתקיימים התנאים המצטברים לאישור התביעה כתובענה ייצוגית, ובהם אלה[15]: עילת תביעה אישית נגד הנתבע; אופי התובענה כ"מעוררת שאלות מהותיות של עובדה או משפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה, ויש אפשרות סבירה שהן יוכרעו בתובענה לטובת הקבוצה"; האם ה"דרך היעילה וההוגנת להכרעה במחלוקת בנסיבות העניין" מצדיקה ניהולה של התביעה כתובענה ייצוגית. ככלל, במסגרת הדיון באישור התובענה כייצוגית, תבוא אף בחינתה של בקשה לסילוק התביעה על הסף, בטענה של היעדר עילה או בטענה שבקשת האישור אינה מקיימת את התנאים לאישור תובענה ייצוגית [16].
ודוק. המחוקק העניק לבית המשפט הדן בבקשה לאישור תובענה כייצוגית, "מספר רב של כלי עזר וסמכויות שנועדו לסייע לו, במקרה בו מצא כי התובענה ראויה להתברר במסגרת של הליך ייצוגי, להכין את התיק במטרה לייעל את הדיון ולפשטו" ובהן: סמכויותיו הרחבות לאשר תובענה ייצוגית בכפוף לכל שינוי שעליו יחליט[17] ; "לאשר תובענה ייצוגית אף אם לא התקיימו [כל] התנאים... אם מצא כי ניתן להבטיח את קיומם של תנאים אלה בדרך של צירוף תובע מייצג או בא כוח מייצג או החלפתם, או בדרך אחרת"[18]; להגדיר את הקבוצה שבשמה תנוהל התובענה (סעיף 10(א) לחוק)[19] ועוד.
עילות התביעה לאכיפת זכויות במשפט העבודה ובירורן בבית הדין האזורי לעבודה
סעיף 10 לתוספת השניה קובע את סוגי העילות מתחום משפט העבודה האישי שאכיפתן באה בגדר סמכותו העניינית הייחודית של בית הדין לעבודה והניתנות לבירור כתובענה ייצוגית בבית הדין האזורי לעבודה, וזו הוראתו:
" (1) תביעה בעילה אשר לבית דין אזורי לעבודה הסמכות הייחודית לדון בה לפי סעיף 24(א)(1) או (3) לחוק בית הדין לעבודה, התשכ"ט - 1969, ובלבד שלא נדרש במסגרתה סעד של פיצויי הלנת קצבה, פיצויי הלנת שכר או פיצויי הלנת פיצויי פיטורים לפי הוראות סעיפים 16, 17 ו – 20 לחוק הגנת השכר, התשי"ח - 1958.
'תביעה' - למעט תביעה של עובד שחל עליו הסכם קיבוצי המסדיר את תנאי עבודתו, והמעביד של אותו עובד או ארגון מעבידים שהוא חבר בו, צד להסכם קיבוצי.
'הסכם קיבוצי' - הסכם קיבוצי לפי חוק הסכמים קיבוציים, התשי"ז - 1957, או הסדר קיבוצי בכתב."
על מגוון העילות בהן ניתן להגיש תובענה ייצוגית במסגרת הוראתו של סעיף 10 לתוספת השניה עמדה השופטת וירט ליבנה בפסק הדין בעניין וירון[21] תוך שציינה כך:
" הלכה למעשה, מאפשר פריט 10 הגשת תובענה ייצוגית בהליכים שעניינם יחסי עובד ומעביד, לרבות השאלה בדבר קיומם של יחסי עבודה, זכויות הנובעות מחוזה העבודה או מכח חקיקת המגן, עילות הנובעות מסיום יחסי העבודה, משא ומתן לקראת כריתת חוזה עבודה וקבלה או אי קבלה לעבודה. כמו כן, ניתן להגיש תובענה ייצוגית של חברים ומעבידים כנגד קופות גמל וכל תובענה אחרת לקצבה, הנובעת מיחסי העבודה בהתאם לסמכות בית הדין לעבודה. על אלו נוספות עילות שעניינן שוויון הזדמנויות בעבודה והפליה מטעמים שונים".
בנוסף לעילות המנויות בסעיף 10 לתוספת השניה, מתירות הוראות סעיף 8 ו-9(1) לתוספת, להכיר בעילות של פגיעה בחקיקת מגן המעגנת שוויון בעבודה כעילות לתובענה ייצוגית והן אלה: "תביעה בעילה של הפליה בעבודה, לפי חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, התשמ"ח-1988"; "תביעה בעילה כאמור לפי חוק שכר שווה לעובדת ולעובד, התשנ"ו-1996"; "תביעה בעילה לפי פרקים ד', ה' או ה' 1 לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות". זאת, משהמחוקק בחר "לאפשר הגשת תובענה ייצוגית גם כאשר מדובר בעובד שחל עליו הסכם קיבוצי המסדיר את תנאי עבודתו, וייתכן אף שתנאים אלו הם מקור טענתו להפליה"[22].
בסעיף 10(3) לתוספת, הקים המחוקק טענת הגנה לנתבע מפני אישור בקשה לתביעה כייצוגית בעילות הראויות להתברר לפי הוראות סעיפים 10(1) או 10(2). זאת, בנסיבות בהן במקום עבודה מאורגן קיים הסכם קיבוצי המסדיר את הזכות במחלוקת.
ודוק. עילות תביעה שעניינן הפליה והפרת הזכות לשוויון הזדמנויות אינן כפופות לסייג שבסעיף 10(3).
לאור הוראות הדין וככלל, בקשה לאישור תביעה לאכיפת זכות במשפט העבודה כתובענה ייצוגית תבורר על בסיס נסיבותיו של המקרה הנדון. כאשר בשלב הדיון בבקשה לאישור התביעה כתובענה ייצוגית יבחן בית הדין האזורי מעשה מקשה אחת וללא פיצול[23] האם עילת התביעה מתחום משפט העבודה באה בגדר הוראות סעיפים 8, 9(1), 10(1) או 10(2) לתוספת השניה, כזכות הראויה להתברר כתובענה ייצוגית; והאם מתקיימים בבקשה התנאים הנדרשים בסעיפים 4 ו- 8 לחוק, בכל הנוגע לאישור הגשתה של התביעה כתובענה ייצוגית וניהולה. במסגרת זו יישמעו טיעוני הצדדים בהתייחס לתנאים הנדרשים בחוק לאישור התובענה כייצוגית, לרבות טענות לסילוק הבקשה על הסף, וטענות הגנה למניעות סטטוטורית לאישור התובענה כייצוגית, מתוקף הוראת סעיף 10(3) לתוספת השניה.
המחלוקת המשפטית שביסוד הערעורים
עילתן של התביעות לתשלום תוספת ותק הינה בגדר סמכותו הייחודית של בית הדין האזורי לעבודה והבקשות לאישורן כתובענה ייצוגית, באות בגדר העילות הראויות להתברר במסגרת סעיף 10(1) לתוספת.
על רקע זה נדרשים אנו למחלוקת מושא הליך זה בשאלה, האם בנסיבות המקרה הנדון כפי שהובררו, קמה לחברות הנתבעות טענת הגנה מכוח הוראתו של סעיף 10(3) לתוספת השניה, באופן שדי בה כדי להקים מחסום סטטוטורי מפני אישור התביעה לתשלום תוספת ותק, כתובענה ייצוגית.
לצורך דיוננו במחלוקת זו נפנה תחילה לבירור ההיבט הנורמטיבי של הסוגיה, תוך שנידרש לתכלית הוראתו של סעיף 10(3) והיקף תחולתה, כמחסום סטטוטורי מפני תובענה ייצוגית במקום עבודה מאורגן.
תכלית הוראתו של סעיף 10(3) לתוספת השניה לחוק תובענות ייצוגיות
"תביעה" - למעט תביעה של עובד שחל עליו הסכם קיבוצי המסדיר את תנאי עבודתו, והמעביד של אותו עובד או ארגון מעבידים שהוא חבר בו, צד להסכם הקיבוצי;
"הסכם קיבוצי" -הסכם קיבוצי לפי חוק הסכמים קיבוציים, התשי"ז-1957, או הסדר קיבוצי בכתב.
להלן נעמוד על עיקרי הפסיקה בהתייחס למדיניות הראויה הנוהגת בבתי הדין לעבודה, בנוגע לייחוד מעמדו של ארגון העובדים בהגנה על זכויות העובדים, וביטויה בתכלית הוראתו של סעיף 10(3) לתוספת לחוק.
בפסק הדין בענין ביברינג, עובר לחקיקת חוק תובענות ייצוגיות, הטעים הנשיא אדלר את חשיבות פעולתו של ארגון עובדים והעדפת הכלים של המשפט הקיבוצי, על פני מנגנון התובענה הייצוגית, בקידום זכויות עובדים במישור הקיבוצי, תוך שציין כך:
" יש ליתן משקל רב להיותו של מקום עבודה מאורגן מקום בו קיים ארגון עובדים הפועל לטובת עובדי החברה. ואכן, מדיניותו של בית דין זה היא, כי הדרך הטובה לבירור סכסוך הנוגע לקבוצת עובדים מאורגנת במקום עבודה מאורגן, היא בהליך של סכסוך קיבוצי. לפיכך, מקום בו פועל ארגון העובדים להגשת בקשת צד בסכסוך קיבוצי, הרי שניהול הדיון במסגרת תובענה ייצוגית לא יהיה היעיל והצודק ביותר.... הכלל שנקבע בפסיקת בית דין זה, השולל אישורן של תובענות ייצוגיות במקומות עבודה מאורגנים, מעוגן בעקרונות יחסי העבודה השואבים את צדקתם מחוק הסכמים קיבוציים ומהמציאות התעשייתית. אין צורך בתובענה ייצוגית המנוהלת על ידי עובד או מספר עובדים כאשר קיים ארגון עובדים המייצג את כלל העובדים ביחידת המיקוח ... ישנה עדיפות ברורה להליך המנוהל על ידי ארגון עובדים המייצג את כלל עובדי מקום העבודה על פני תביעה אישית של שני עובדים המבקשים לייצג באמצעותה את כלל העובדים. ההליך הקיבוצי מנוהל על ידי ארגון העובדים וחזקה עליו שהוא פועל לטובת כלל העובדים."
לאחר כניסתו לתוקף של חוק תובענות ייצוגיות, מצאה מדיניותו זו של בית הדין הארצי ביטויה בהוראת סעיף 10(3) לתוספת ובתכליתה, כפי שציינה השופטת רוזנפלד בפסק הדין בעניין רותי אורן:
" בהוצאתה של תביעת העובד שחל עליו הסכם קיבוצי המסדיר את תנאי עבודתו, מכלל התביעות שאפשר שתנוהלנה כ'תביעות ייצוגיות', נמצא המחוקק מאמץ את פסיקתו של בית דין זה, והכל מתוך ראיית ארגון העובדים כגוף משפטי שייצג באופן הנאמן והראוי ביותר את עניינם של כלל העובדים שבמקום העבודה המאורגן."
על העקרונות כפי שעוגנו עובר לחקיקת חוק תובענות ייצוגיות ובתכלית הוראת סעיף 10(3) לחוק, חזר בית דין זה בפסק הדין בעניין סיגל בן שלמה, מפי השופטת וירט ליבנה:
" יש ליתן משקל רב להיותו של מקום עבודה מאורגן מקום בו קיים ארגון עובדים הפועל לטובת עובדי החברה. ואכן, מדיניותו של בית דין זה היא, כי הדרך הטובה לבירור סכסוך הנוגע לקבוצת עובדים מאורגנת במקום עבודה מאורגן, היא בהליך של סכסוך קיבוצי. לפיכך, מקום בו פועל ארגון העובדים להגשת בקשת צד בסכסוך קיבוצי, הרי שניהול הדיון במסגרת תובענה ייצוגית לא יהיה היעיל והצודק ביותר."
בהמשך פסיקתו, בעניין יבטח - חבושה דק בית דין זה פורתא, תוך שהטעים מפי השופטת וירט ליבנה [24]:
" תכליתו של החריג בפריט 10(3) לתוספת היתה לאפשר לארגון העובדים היציג במקומות עבודה מאורגנים, עליהם חל הסכם קיבוצי שמסדיר את תנאי העבודה - וכאן אוסיף שמסדיר בפועל והלכה למעשה את תנאי העבודה ולא על הנייר - לנקוט בצעדים העומדים לו במסגרת תפקידו לאכוף על המעסיק לקיים את ההסכם הקיבוצי, זאת בעיקר בדרך של פתיחה בהליך של סכסוך קיבוצי."
תחולת סעיף 10(3) כמחסום סטטוטורי מהכרה בתובענה כייצוגית והיקפה
התפתחות הפסיקה
בפסק הדין בעניין ביברינג, מיום 10.11.2002 מדובר היה בעתירתם של דיילים בחברת אל-על נתיבי אוויר לישראל, לפסק-דין הצהרתי על זכאותם לתשלום שכר מינימום ולזכויות סוציאליות נוספות בגין תקופת הכשרה שעברו בחברה. בנוסף, הגישו על פי תקנה 21 לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), תשנ"ב-1991, בקשה לאישור התביעה וניהולה כתובענה ייצוגית עבור כל דיילי אל-על באותו מועד ובעבר. בקשת הדיילים לאישור תביעתם כתובענה ייצוגית נדחתה, כשעיקר טעמיו של בית הדין הארצי היו אלה[26]: קיימת "עדיפות ברורה להליך המנוהל על-ידי ארגון עובדים המייצג את כלל עובדי מקום העבודה" ובכלל זה הדיילים; הוברר כי ההסתדרות פעלה "להשגת תשלום לדיילים בתקופת ההכשרה ואף לשיפור תנאי עבודה נוספים" ואף הגישה בקשת צד בסכסוך קיבוצי בעניין זה.
לאחר שעמד על המדיניות הנקוטה דרך כלל בבית הדין לעבודה באותה פרשה, לפיה בית הדין לעבודה שולל אישורן של תובענות ייצוגיות במקומות עבודה מאורגנים, הותיר הנשיא אדלר "חריג מצומצם ובמקרים חריגים וקיצונים"[27], תוך שציין:
" הכלל המונע הגשת תובענה ייצוגית במקום עבודה מאורגן אינו כלל ברזל ... [ו]ככל שבית הדין יגיע למסקנה, כי הצדק מחייב חריגה מן הכלל, כי יחסי העבודה אינם תקינים, כי ארגון העובדים פועל ממניעים פסולים וכי תובענה ייצוגית לא תפגע קשה בהתארגנות העובדים, ניתן יהיה לאשר תביעה כתובענה ייצוגית אף במקום עבודה מאורגן."
בפסק הדין בענין רותי אורן מיום 18.1.2009 התייחסה השופטת רוזנפלד לגישה הפרשנית הראויה להוראת סעיף 10(3), תוך שציינה:
" אותם 'החריגים' לכלל כפי שעמד עליהם הנשיא אדלר בפסק דינו בענין ביברינג ראוי שיחולו גם לאחר חקיקת החוק, והכל בהתאם לגישה ... כי ראוי לה להלכה שתתפתח בלא ליצור מסגרת נוקשה ורשימה סגורה העשויה להימצא בלתי מתאימה לאורך זמן ... גישה פרשנית מרחיבה של הוראת סעיף 10(3) לתוספת השניה, כך שהוראתו הגורפת היא כי לעולם לא ניתן יהיה להגיש תובענה ייצוגית במקום עבודה שבו חל הסכם קיבוצי היא גישה נוקשה העלולה להימצא 'בלתי מתאימה להתפתחויות לעתיד לבוא'."
בהתייחס לתחולת סעיף 10(3) ואפשרות הסטייה ממנו במקום עבודה מאורגן, היו גישות השופטים שונות, הגם שבנסיבות המקרה הגיעו לתוצאה מוסכמת של אישור התובענה כייצוגית.
עמדת הרוב באה לידי ביטוי בחוות דעתה של השופטת וירט-ליבנה, אליה הצטרפו השופט רבינוביץ ונציג הציבור (מעבידים) מר שגב. וכך נקבע :
" במקרים חריגים בהם 'נסיבות העניין, תכלית החוק ושיקולי צדק' מצדיקים זאת, יש להשאיר לבית הדין את שיקול הדעת לאשר את התובענה כייצוגית, למרות שהמדובר במקום עבודה מאורגן. כך, במקרה בו ארגון העובדים אינו פועל לאכיפה מלאה של זכויות העובדים בענף, ייתכן כי מוצדק יהא לאשר תובענה ייצוגית על אף הסייג הקבוע בסעיף 10(3)."
השופט רבינוביץ הוסיף וקבע כי:
" במקרים חריגים, בהם מוצא בית הדין שהתובענה הייצוגית לא תפגע בתכלית העומדת ביסוד הסייג הקבוע בסעיף 10(3) לחוק ומשיקולי צדק, ניתן יהיה לשקול בחיוב אישור תובענה ייצוגית גם במקום עבודה מאורגן."
עמדתו של הנשיא אדלר באותה פרשה[30], אליו הצטרף נציג הציבור מר חבשוש, הייתה כי "במקומות עבודה מאורגנים שבהם ארגון עובדים יציג והסכם קיבוצי תקף, אין לאפשר ניהולה של תובענה ייצוגית". עם זאת, אף לשיטתו ניתן להותיר פתח מצומצם לחריגה מן הכלל - כגון במקרים בהם מדובר בארגון עובדים "שאינו אותנטי או אינו פעיל"; או כאשר "אין מדובר בהסכם קיבוצי בר תוקף, וזאת לא מטעמים טכניים של זוטי דברים".
בנסיבות אותו מקרה הוברר, כי החברה, אשר הכחישה בתחילה תחולתו של ההסכם הקיבוצי עליה, חזרה בה לאחר הגשת התביעה והבקשה לאישור תובענה ייצוגית, וביקשה לחסות תחת כנפיו של הסייג בסעיף 10(3), בטענה כי הצטרפה לארגון המעסיקים. בהתייחס להתנהלותה של החברה, ציינה השופטת וירט ליבנה בחוות דעתה:
" קשה שלא להתרשם שמעשיה אלו של החברה נעשו על מנת לחסות בצילו של הסייג הקבוע בחוק, ובכך למנוע את אישורה של התובענה הייצוגית תוך שימוש בהסכם הקיבוצי לצורך התחמקות מתחולת כל חוק. רושם זה אף מתחזק נוכח העובדה שלא מצינו בכתבי טענותיה של החברה בהליך קמא ובזה שלפנינו, שום כוונה לפעול ליישומן של הוראותיו של ההסכם הקיבוצי אשר חל על הצדדים ממועד הצטרפותה לארגון המעסיקים."
בהקשר זה ציין הנשיא אדלר:
" מעסיק העושה שימוש בחריג שבפריט 10(3) כמעין 'הגנה' או 'חסינות' בדיעבד מפני ניהולה של תובענה ייצוגית ייתפס כמי שמתנהל התנהלות חסרת תום לב המצדיקה שלא ליישם את החריג לגביו ... לאור הצטרפותה המאוחרת של החברה לארגון המעסיקים, בדיעבד ולאחר הגשת הבקשה לאישור התובענה כייצוגית, ראוי לאשר את ניהול התובענה כייצוגית. למסקנה זו מצטרפות, כתנא מסייע בלבד ולא כשלעצמן, גם העדויות העגומות על מצבם של עובדי האבטחה והשמירה. מטעם זה בלבד הייתי מקבל את הערעור ולא הייתי מונע הגשת תביעה ייצוגית בעילה שאושרה בחוות דעתה של חברתי."
בנסיבות אותו מקרה כפי שהובררו הוסכם על דעת הכל כי לא יחול החריג שבסעיף 10(3) לתוספת, וכי התביעה עונה על התנאים הנדרשים בחוק. אי לכך, הערעור התקבל ובית הדין הארצי נתן אישורו להגשת תובענה ייצוגית בעילה של העדר הפרשות לקופת גמל מכוח ההסכם הקיבוצי וצו ההרחבה מיום 25.12.1973 בענף השמירה.
בפסק הדין בענין סיגל בן שלמה מיום 29.3.2011 מדובר היה באישור תביעתה של עובדת שהועסקה כמאבטחת במוסדות חינוך, כתובענה ייצוגית בעילה של אי ביצוע הפרשות לקופת תגמולים. ערעורה של חברת השמירה נדחה, תוך שנקבע כי החריג בסעיף 10(3), בדבר קיומו של הסכם קיבוצי המסדיר את תנאי עבודתו של העובד אינו חל, ולא קמה מכוחו מניעות מהגשת בקשה לאישור התובענה כייצוגית. זאת, על בסיס העובדות שנקבעו בפסיקתו של בית הדין האזורי, לפיהן המעסיקה לא הוכיחה חברותה באיגוד חברות לאבטחה ושמירה בישראל; לא הוכח כי מדובר במקום עבודה מאורגן; ולא הוכח קיומו של הסכם קיבוצי כללי המסדיר את תנאי עבודתה של העובדת והכולל את עילת התביעה בדבר חובת הפרשות לקופת התגמולים; מסכת עובדתית זו הייתה בידיעת ההסתדרות.
באותה פרשה חזרה השופטת וירט ליבנה וציינה, כי הוראת סעיף 10(3) לא תהווה הגנה למעביד מפני הגשת תובענה ייצוגית, בנסיבות בהן המעביד מבקש לחסות תחת ההסכם הקיבוצי, מבלי שפעל בעבר לקיום הוראותיו והוסיפה:
" מעסיק העושה שימוש בחריג שבפריט 10(3) כמעין 'הגנה' או 'חסינות' בדיעבד מפני ניהולה של תובענה ייצוגית ייתפס כמי שמתנהל התנהלות חסרת תום לב המצדיקה שלא ליישם את החריג לגביו. כך למשל, ביחס להצטרפות בדיעבד של מעסיק לארגון המעסיקים לאחר שנטען בכתב ההגנה כי אין הוא חתום על הסכם קיבוצי כלשהו, וכך גם בענייננו, ביחס למעסיק הטוען לתחולתו של הסכם קיבוצי (שלא הוצג ולא הוכח) לאחר שהכחיש את קיומו בתחילת ההליך."
בפסק הדין בעניין יבגני גולוב מיום 12.1.2012 אושרה כתובענה ייצוגית תביעתו של מאבטח בחברת אבטחה בעילה של אי ביצוע הפרשות לפנסיה ברכיב התגמולים. זאת, לאחר שנקבע כי הסייג שבסעיף 10(3) אינו חל, משלא הוכחה תחולתו של הסכם קיבוצי כלשהו על עובדי החברה בתקופה הרלוונטית.
לאחרונה, בפסק הדין בעניין יבטח - חבושה מיום 14.3.2012, התבקש אישור לתביעתו של עובד בענף השמירה, בעילה של אי ביצוע הפרשות לקרן פנסיה כתובענה ייצוגית, למרות תחולתו של הסכם קיבוצי על הצדדים. ערעור שהגישה המעסיקה נדחה, לאחר שנמצא כי החברה לא יישמה את ההסכם הקיבוצי החל על הצדדים, והארגון היציג לא פעל לאכיפת זכויות העובדים במקום העבודה. בנסיבות אלה, פסק בית דין זה, כי לא יחול החריג המעוגן בהוראת סעיף 10(3), וכי המקרה יבוא בגדר המקרים החריגים ויוצאי הדופן בהם ניתן לאשר תביעה כתובענה ייצוגית אף במקום עבודה מאורגן בו חל הסכם או הסדר קיבוצי על הצדדים.
על רקע זה חזר השופט רבינוביץ על עמדתו בעניין וירון והוסיף וציין[31]:
" ארגון עובדים שאינו עושה די לאכיפתו של הסכם קיבוצי, הופך את האמור בו לאות מתה. בנסיבות כאלה התכלית למניעת הגשת תובענה ייצוגית במקום שיש הסכם קיבוצי למעשה לא קיימת, באשר ההסכם הקיבוצי באופן מעשי הופך להסכם 'מדף' ללא מימוש. התביעה הייצוגית במקרה זה ממלאת את מקומו של ארגון העובדים שעליו מוטלת החובה לגרום לאכיפת הוראות ההסכם הקיבוצי, והיא מפלטו של העובד, שלא זכה שארגון העובדים ידאג לאכיפת זכויותיו על פי ההסכם הקיבוצי."
סיכום הדברים בפרק זה
" מכל המקובץ נובעת ההלכה הפסוקה כיום, לפיה במקרים בהם חל במקום העבודה הסכם קיבוצי יילקחו בחשבון נסיבותיו של כל מקרה, מאפייניו של ענף התעסוקה המדובר והאם קיימת בו תופעה של הפרה שיטתית של זכויות העובדים, פועלו של ארגון העובדים ודרך התנהלותו ותום ליבו של המעסיק במסגרת התקופה הרלבנטית ובהליך שקדם לאישור התובענה הייצוגית, באופן שתכליתו של פריט 10(3) לתוספת לא מתקיימת ולא ממומשת. ועל כן גם לא ניתן לומר כי התנאי השני שמופיע בו, דהיינו שההסכם הקיבוצי מסדיר את תנאי העבודה, אכן מתקיים, זאת כאשר ברור שהמעסיקה אינה מיישמת אותו כלל לאורך כל אותן השנים.
כאן המקום לציין, כי יש ליתן את הדעת ברקע הדברים להקשר התעשייתי הכולל בענף השמירה ולבעיית האכיפה של זכויות העובדים בו, ועל רקע זה ליתן את הפרשנות הראויה, בהתאם לנסיבות, של החריג האמור".
יפים הדברים שנפסקו בעניין יבטח - חבושה ונכוחים גם בנסיבותיו של המקרה שלפנינו, אשר עניינו בזכות לתוספת ותק, שלא שולמה לעובדים שהועסקו כשומרים על ידי החברות הנתבעות.
מפרשנותו התכליתית והלשונית של סעיף 10(3) עולה כי במקרים בהם לא יושמו בפועל, הלכה ולמעשה, תנאי העבודה המוסדרים בהסכם הקיבוצי המעגן את הזכות שבמחלוקת, לא יקום המחסום הסטטוטורי מפני אישורה של התביעה לזכות כתובענה ייצוגית. זאת, גם אם חל על הצדדים הסכם קיבוצי, הקובע הוראות המתייחסות במפורש לעילת התביעה הייצוגית, במקום עבודה מאורגן.
על האמור נוסיף, כי המחסום הסטטוטורי שבסעיף 10(3) לא יקום בנסיבות בהן הוברר כי המעסיק העלה לראשונה בחוסר תום לב דבר קיומו של ההסכם הקיבוצי ותחולתו עליו, בעת הגשת הבקשה לאישור התובענה הייצוגית במטרה "להתחמק מעונשו של ההליך"; או במקרים בהם המעסיק לא הכחיש קיומו של ההסכם אך נמנע משך שנים רבות מלהחיל בפועל את ההסכם; או אם המעסיק לא יישם, הלכה למעשה, את הוראות ההסכם הספציפיות לעילת התובענה הייצוגית, גם אם יתר הוראות ההסכם יושמו הלכה למעשה; או כאשר המעסיק לא היה מודע כלל לקיומו של ההסכם; או כאשר המעסיק ביקש לחסות בצילו של הסכם קיבוצי, אליו הצטרף לאחר הגשת התביעה.
ועוד זאת. המחסום הסטטוטורי מכוח סעיף 10(3) לא יקום בנסיבות בהן ארגון העובדים, כצד להסכם הקיבוצי, אינו אותנטי, או אינו פעיל; או, כאשר נמצא כי ארגון העובדים היציג לא עשה, ואינו עושה, הנדרש ליישומן בפועל של ההוראות הקיבוציות בהסכם לרבות "באמצעות משא ומתן, לרבות הפעלת כוח ארגוני, ועדות פריטטיות, בוררויות והגשת תובענות בבתי-הדין לעבודה"[33] בהליך קיבוצי.
הנה כי כן, כל המעורבים ביחסי העבודה, מוצאים עצמם נשכרים מעצם הרחבת האפשרות לעשיית שימוש בתובענה הייצוגית, ככלי נוסף במימוש זכויות בתחום משפט העבודה, הלכה ולמעשה.
תחולת חוק תובענות ייצוגיות על תביעה שעילתה תוספת ותק
בסעיף ט"ו להסכם הקיבוצי נקבע כי "צד ב' ישלם לכל עובד, למעט עובדי אבטחה, תוספת ותק שנתית בשיעור התעריף ליום לכל שנת עבודה עד למכסימום של 10 שנות עבודה. תוספת הוותק לעובדי אבטחה תהיה בשיעור התעריף לחודש בעד כל שנת עבודה עד למכסימום לאחר 10 שנות עבודה."
הוראות ההסכם הקיבוצי הורחבו בצו הרחבה בענף השמירה משנת 1973 (להלן: צו ההרחבה) ובסעיף ט"ו הימנו מוגדרת הזכות לתוספת ותק כך:
" תוספת ותק
המעביד ישלם לכל עובד, למעט עובדי אבטחה, תוספת ותק שנתית בשיעור 1.48 לירות ליום לכל שנת עבודה, עד למקסימום של 14.80 לירות ליום לאחר 10 שנות עבודה. תוספת הוותק לעובדי אבטחה תהיה בשיעור של 2.12 בעד כל שנת עבודה עד למכסימום של 21.20 לירות, לאחר 10 שנות עבודה. ..."
על פי הוראות אלה, מעוגנת הזכות לתוספת ותק בהסכם הקיבוצי הכללי משנת 1972 החל על חברות השמירה, ומתוקף עיגונה הנוסף בצו ההרחבה, הפכה להיות חלק מהזכויות הקוגנטיות במשפט העבודה המגן.
ככלל, הזכות לתוספת ותק מכוח ההסכם הקיבוצי, הינה בעלת מאפיינים של חקיקת מגן. ולפי שנקבע בפסיקתו של בית דין זה[34] תוספת ותק, בשיעור שנקבע בהסכם קיבוצי או בצו הרחבה, מהווה חלק משכר העבודה לצרכי הפרשה לפנסיה. במקרה שלפנינו, לתוספת הוותק נפקות אף בכל הנוגע למימושן של זכויות קוגנטיות נוספות ושיעורן. כך, לפי סעיף יב' להסכם הקיבוצי, נכללת הזכות לתוספת ותק בבסיס שכרו של העובד לצורך חישוב הפרשות עבור פיצויים, פנסיה ותגמולים. לפי סעיף ט' לצו ההרחבה בענף השמירה, נחשבת הזכות לתוספת הוותק כשכר עבודה לצורך חישוב תוספת יוקר.
הנה כי כן, התביעות לתשלום תוספת ותק מעוגנת בהסכם הקיבוצי שהמעסיקות הנתבעות - חברת השמירה, צד לו; ותביעה זו הינה "עילה מתחום משפט העבודה האישי אשר לבית הדין האזורי יש סמכות לדון בה". ככזו באה התביעה לתוספת ותק בדלת אמותיה של הוראת סעיף 10(1) לתוספת השניה לחוק תובענות ייצוגיות, וכפועל יוצא מכך, בגדר הוראות החוק גופו.
לשם בירור סוגיה זו נפנה עתה לפרק השני בדיוננו, ובו נפרוש את השתלשלות העניינים שהביאתנו עד הלום, לרבות פסיקתו של בית הדין האזורי וטיעוני הצדדים בערעור, ובהתאם תינתן הכרעתנו בערעורים אלה.
פרק שני: ההליכים שביסוד הערעורים
התביעות בבית הדין האזורי
בית הדין האזורי אישר בהחלטתו הסדר דיוני מוסכם על הצדדים, לפיו חברת סער ביטחון תעלה "טענה מקדמית לדחיית הבקשה על הסף מכח ס' 10 לחוק תובענות ייצוגיות", נוכח חלות ההסכם הקיבוצי עליה ו"תצטרף לטיעוניה הרלבנטיים של חברת ג.ש.ש. נגד הבקשה".
בהתאם, הגישה חברת סער בטחון בקשה למחיקה על הסף של הבקשה לאישור תובענה ייצוגית. זאת, בטענה כי החברה חתומה על הסכם קיבוצי מיוחד החל על עובדיה "ומסדיר תנאי העבודה" מיום 1.7.2001; וכי צו ההרחבה החל על עובדיה "מהווה חלק בלתי נפרד מהסכם קיבוצי כללי ולכן יש לראות בו כהסכם קיבוצי".
עוד טענה החברה, כי התובע "אינו עומד באף אחד מהתנאים הקבועים בסעיף 8 לחוק, מקל וחומר בכולם שהרי התנאים הקבועים בסעיף זה הינם מצטברים ולכן אין למשיב כל סיכוי כי בקשתו תאושר"; וכי "מהות התביעה אינה יכולה להתברר בצורה יעילה, הוגנת וממצה וזאת לאור העובדה כי במקרה של אי תשלום תוספת ותק לעובד סכום זה יכול שיגיע לאלפי שקלים".
בעקבות הסכמת הצדדים לפסיקה לפשרה, ניתן פסק דין חלקי במסגרתו חויבה חברת סער בטחון לשלם לתובע פיצויי פיטורים ולהכרעתו של בית הדין האזורי נותרה שאלת זכאותו של התובע לתשלום תוספת ותק בסך 7,050 ש"ח ובקשתו לאישור תביעתו בנדון זה כתובענה ייצוגית.
בקשה שהגישה חברת עמישב לסילוק על הסף של הבקשה לאישור התובענה כתביעה ייצוגית, בשל כך שמלוא סכום תוספת הוותק שולם לתובע בסמוך לאחר הגשת ההליך, נדחתה על ידי בית הדין האזורי. בהחלטתו, ציין בית הדין כי "במועד בו הוגשה הבקשה לאישור תובענה ייצוגית, היתה לתובע עילת תביעה אישית, ועל כן לא ניתן לומר כי הוא לא עמד בתנאי הסף של סעיף 4(א)(1) לחוק תובענות ייצוגיות והעובדה שהנתבעת בחרה לשלוח לתובע שיק על מלוא תביעתו האישית, וזאת מספר ימים לאחר שהוגשה הבקשה רק מחזקת את התחושה שיש מקום לבחון לגופה את הבקשה לאשר התובענה כתובענה ייצוגית". בקשת רשות ערעור על החלטה זו, נדחתה[35]. בקשה לעיכוב ביצוע החלטת בית הדין האזורי נדחתה אף היא[36].
בתגובתה לגוף הבקשה לאישור התביעה כתובענה ייצוגית טענה חברת עמישב, כי היא חברה בארגון הארצי של מפעלי השמירה בישראל וכי "הוראות ההסכם הקיבוצי חלות עליה בכלל, ועל יחסי העבודה בין הצדדים ושאלת תשלום תוספת ותק בפרט מונעת את אישור התובענה כתובענה ייצוגית ללא כל ספק". בנסיבות אלה, טענה, כי יש לדחות הבקשה להכיר בתובענה כתביעה ייצוגית. זאת, מכוח סעיף 10(3) לתוספת, ולאור ההלכה לפיה "אין לאשר הגשת תביעה ייצוגית במקום עבודה מאורגן".
חברת עמישב הוסיפה וטענה, כי לא מתקיימים התנאים בהוראת סעיף 8 לחוק: "הסעד הכספי המבוקש לגבי כל אחד מעובדי המשיבה הוא שונה"; "הבקשה אינה מעוררת שאלות של עובדה או משפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה, מאחר וקיים שוני בהגדרתו של כל עובד ועובד (מאבטח/שומר וכו'), במשכורתו הקובעת של כל אחד מהעובדים, בתקופת העבודה וכו' "; "תוספת הוותק כפי שהיא מנוסחת בהסכם הקיבוצי אינה, כלל, ברת תביעה"; "אין לתביעה סיכויי הצלחה טובים"; ו"הבקשה אינה עומדת במבחן היעילות וקיים ספק באם עניינם של כלל חברי הקבוצה ינוהל בדרך הולמת ובתום לב".
בסופו של דבר, הודיעו הצדדים לבית הדין על הסכמה דיונית ביניהם לסילוק כל רכיבי התביעה "מבלי שהיה בתשלום זה בכדי להודות בחבות של הנתבעת לשלם תוספת ותק לתובע" ומבלי שיהא בכך "כדי לשלול את העילה האישית להמשך ניהול התובענה הייצוגית".
ההליכים בבית הדין האזורי לאישור התביעות - כתובענה ייצוגית
התובעים יוצגו על ידי אותו עורך דין, ובא כוחם הוסיף וטען כי קבוצת התובעים אליהן מתייחסות הבקשות היא כל העובדים שעבדו אצל חברות השמירה "בעבודת שמירה בלבד, לא אבטחה, תקופה של יותר משנה".
חברות השמירה אישרו כי לא שילמו תוספת ותק לשומרים העובדים אצלן. עם זאת, טענו כי לאור הוראות חוק תובענות ייצוגיות (להלן גם: החוק) ונוכח תחולתו של ההסכם הקיבוצי עליהן, חלה מניעות מהכרה בתביעות העובדים לתשלום תוספת ותק כתובענה ייצוגית, מתוקף הוראתו של סעיף 10(3) לתוספת השניה לחוק. בנוסף טענו כי, הלכה למעשה, אין ערך כלכלי לתוספת הוותק.
" אנו מבקשים מבית הדין להכריע בבקשה לאישור התובענה כתובענה ייצוגית, מקום שאין זה שנוי במחלוקת כי חל ההסכם הקיבוצי.
אנו מבקשים מבית הדין ליתן תוקף של החלטה להסכמתנו הדיונית הנ"ל."
בית הדין האזורי דחה את בקשת הצדדים להכריע בבקשה לאישור התובענה הייצוגית בכללותה ולגופה. תחת זו הורה, למעשה, על פיצול הדיון, כך שבתחילה יוחלט אם ניתן לאכוף הזכות נוכח תחולתו של ההסכם הקיבוצי. וכך קבע:
" 1. עומדת לפתחנו הסוגיה, האם לאשר תובענה ייצוגית של תוספת ותק, אשר צוינה בהסכם הקיבוצי הכללי שנחתם בין ההסתדרות לבין הארגון הארצי של מפעלי השמירה בישראל בשנת 1972, כאשר אין מחלוקת, כי שלושת הנתבעות בתיקים שלפנינו הן חברות בארגון הארצי של מפעלי השמירה.
במענה לשאלת בית הדין, הודיעו החברות כי לא "הצליחו למצוא תשובה חד משמעית" לשאלה אם הן מודות בחבותן לשלם לעובדי השמירה שלהן תוספת ותק בהתאם להסכם הקיבוצי בענף השמירה, וחזרו על בקשתן למתן תוקף של החלטה להסדר הדיוני שהגישו לבית הדין.
בעקבות בקשה מוסכמת נוספת למתן החלטה בסוגיה שבמחלוקת, קבע בית הדין האזורי כי החלטתו בהליך "תינתן ללא המתנה להכרעתו של בית הדין הארצי בסוגיה העומדת לפתחנו כאן" הלא היא פרשת וירון שהייתה תלויה ועומדת באותה עת בערעור בבית הדין הארצי.
החלטת בית הדין האזורי הדוחה את הבקשה להכרה בתביעות כתובענה ייצוגית
" משכך, הגענו לשלב הדיון בסוגיה, האם ניתן וראוי לברר את התביעות לתוספת וותק, כתובענות ייצוגיות, במקום עבודה מאורגן עליו חל ההסכם הקיבוצי הכללי, כאשר עילת התביעה לתוספת וותק נובעת מאותו הסכם קיבוצי עצמו."
במסגרת זו של הדיון, נדחו בקשות העובדים לאישור תביעותיהם לתשלום תוספת ותק, כתובענה ייצוגית. זאת, נוכח המסקנה אליה הגיע בית הדין האזורי לפיה, בנסיבות המקרה כפי שהובררו, מאחר ומדובר בעילת תביעה לתוספת ותק הנובעת מההסכם הקיבוצי הכללי, אין ניתן לאשר את התביעות לתשלום תוספת ותק, כתובענה ייצוגית. עיקר טעמיו לכך היו אלה:
בית הדין ציין, כי ההסתדרות מצידה סמכה בעיקר על "מאבקה הכללי למען זכויות העובדים בענף השמירה, שהוליד הסכם קיבוצי חדש בענף זה" בעוד אשר בית הדין ביכר להתמקד באכיפת הזכות לתוספת ותק הקבועה בסעיף ט"ו להסכם הקיבוצי הכללי, והגיע למסקנה כי ההסתדרות לא פעלה כנדרש ממנה להגשמת זכותם של העובדים לתוספת ותק, במישור הקיבוצי.
למרות זאת, גרס בית הדין האזורי, כי מכיוון שמדובר באכיפת זכות לתוספת ותק הנובעת באופן ישיר מההסכם הקיבוצי הכללי "רצוי שההסתדרות תייצג את עובדי השמירה מול המעסיקים". שכן "אם נאפשר גם בנסיבות אלה הגשת תובענה ייצוגית, תהיה בכך פגיעה לא מידתית בהסתדרות, שעלולה להחליש את כוחה - דבר שאינו רצוי לעובדים, בעיקר בעת זו".
מטעם זה, נדחו הבקשות לאישור התביעות כתובענות ייצוגיות, ונגד החלטתו זו של בית הדין האזורי מכוון ערעורם של העובדים.
ערעור העובדים
טענות הצדדים
במהלך טיעוניהם לפנינו, חזרו המערערים מטענתם לפיה עילת התביעה לאישור הבקשה לתובענה ייצוגית מבוססת על הגדרת הזכות בצו ההרחבה, והודיעו כי הם מצמצמים את עילת התביעה להגדרת הזכות לתוספת ותק כפי ביטויה בהסכם הקיבוצי בלבד.
לטענתם, ההסתדרות "לא רק שלא עשתה דבר במשך שנים, אלא גם כאשר נקראה לדגל, סירבה לנקוט עמדה ויוזמה". על כן, טענו, "במצב שבו ארגון העובדים היציג אינו פועל לקיום אכיפתו של ההסכם, אשר מופר באופן שיטתי וגלוי במשך שנים ארוכות, הרי שאין כל אפשרות סבירה לומר שהסכם זה מסדיר" תנאי עבודה.
הוסיפו המערערים והטעימו כי תביעתם עונה על התנאים הנוספים הנדרשים בחוק תובענות ייצוגיות: מדובר בקבוצת עובדים חלשה במשק שמספר הנמנים עליה רב; חברות השמירה מודות כי תוספת ותק לא שולמה לעובדים, למרות שהיא מעוגנת בהסכם הקיבוצי כפי שחל על הצדדים בתקופות הרלבנטיות לתביעות; שווי הזכות הנתבעת אינו מצדיק ניהול תובענות פרטניות במיוחד נוכח טענת חברות השמירה כי הזכות מעולם לא שוערכה; ו"הסיבה היחידה שבגינה נמנע בית הדין קמא לאשר את ניהול התביעה כייצוגית הייתה הפרשנות הדווקנית של החוק, לפיה כל מקום שיש בו הסכם קיבוצי אין להתיר הגשת התובענות הייצוגיות".
עוד טענו, כי ככל שהערעור להכיר בתביעתם לתשלום תוספת ותק כתובענה ייצוגית לא יתקבל "הקבוצות המיוצגות ייאבדו גם את זכות התביעה האישית בגין ההתיישנות"; במיוחד כן, לאחר שהזכות לתוספת ותק בוטלה כליל בהסכם קיבוצי ענפי כללי בין ההסתדרות וארגון המעסיקים בענף השמירה מיום 2.11.2008.
לפיכך, ובנסיבות המקרה הנדון, ביקשו המערערים לקבל את הערעור ולאשר תביעותיהם לתשלום תוספת ותק המעוגנת בהסכם הקיבוצי, כתובענה ייצוגית.
לטענת ההסתדרות, ההחרגה האמורה בחוק תובענות ייצוגיות, אינה מותנית בפעילות אשר על ארגון העובדים לבצע - כגון הגשת בקשת צד בסכסוך קיבוצי או נקיטת צעדים ארגוניים. לשיטתה, "התכלית העומדת ביסוד סעיף 10(3) לתוספת השניה, היא שיותר נכון וראוי יהא שארגון העובדים יהיה זה שמייצג את העובדים ואת האינטרסים שלהם, בכל דרך שיראה לנכון, בהתאם להפעלת שיקול הדעת המוקנה לו, ולא הליך התובענה היצוגית". לטענתה, הוראה זו מעניקה "תמריץ למעסיקים להצטרף למערכת יחסי עבודה קיבוצית". זאת באופן שהמעסיקים ייהנו מהגנה מפני הגשת תובעות ייצוגיות מחד, ומאידך, העובד ייהנה מההגנה הגלומה במערכת היחסים הקיבוצית.
הוסיפה ההסתדרות וציינה, כי במישור האכיפתי הפרטני "ככל שמדובר בזכויות אישיות בהסכם קיבוצי, הרי שכעיקרון טיפול ההסתדרות בתביעות כאמור מתבצע בעקבות פניות של עובדים, ככל שנדרש"; ו"במקרים מתאימים ההסתדרות בוחנת אפשרות להגשת בקשות צד בסכסוך קיבוצי". אולם, בכך שלא מוגשת בקשת צד בסכסוך קיבוצי אין כדי לקבוע "שההסתדרות אינה פועלת בעניין או כדי להוות הצדקה לאישור תובענה ייצוגית". בנדון זה, ציינה באת-כח ההסתדרות, כי לא ידוע לה שהמערערים פנו עובר להגשת תביעותיהם למחלקה המשפטית לפרט בהסתדרות.
לטענת ההסתדרות, "ענף השמירה הוא ענף פעיל המטופל על ידי ההסתדרות ונחתמים בו הסכמים קיבוציים מיוחדים רבים ומתקיימים בו משאים ומתנים קיבוציים רבים". ו"ככל שארגון העובדים אינו פועל כהלכה להגן על זכויות ציבור עובדים בענף, הוא חשוף למצב שהעובדים במפעלים באותו ענף יפנו לארגון עובדים אחר".
אשר על כן טענה הסתדרות, אין למערערים זכות לאישור תביעותיהם כתובענה ייצוגית.
עוד טענה, כי שלושת המשיבות חברות בארגון הארצי של מפעלי השמירה וחל עליהן ההסכם הקיבוצי משנת 1972. לטענתה, גישת המערערים מביאה לאבסורד לפיו "כל אימת שישנה הפרה של הוראה כלשהי בהסכם הקיבוצי מיד הופך הוא להיות בגדר 'לא מסדיר' " תנאי עבודה וסלולה הדרך לתובענה הייצוגית - ולא היא; סעיף 10(3) לתוספת לחוק, אינו קובע כי במקרה של הפרת הוראת הסכם קיבוצי תתברר המחלוקת בתובענה ייצוגית; יישום חלקי, או אכיפה לקויה, אין משמעם היעדר התארגנות אפקטיבית של עובדים או היעדר ייצוג לעובדים. וממילא, אין משמעם היעדר תחולתו של הסכם קיבוצי עד כדי איונו של סעיף 10(3) לתוספת.
הוסיפה סער בטחון וחזרה על טענותיה לפיהן, עניינו של ההליך "בתוספת ותק לשומר, אך לא למאבטח, תוספת אשר חלפה עברה מן העולם" חסרת ערך כלכלי, אשר במצב המשפטי הקיים, או הנחזה להיות קיים, אף אינה קיימת.
בנוסף טענה, כי התנאים המצטברים הנוספים הנדרשים לאישור תובענה כתובענה ייצוגית אינם מתקיימים במקרה הנדון וזאת מטעמים אלה: "הסעד הכספי המבוקש לגבי כל אחד מעובדי עמישב הוא סעד שונה. השוני הוא בהגדרת עבודתו של כל עובד ועובד (מאבטח/ שומר וכו'), במשכורתו הקובעת של כל אחד מהעובדים, בתקופת העבודה"; אין מדבר בסקטור אחיד של עובדים מש"סעיף ט"ו להסכם הקיבוצי (העוסק בנושא תוספת ותק) מבחין בין עובדי אבטחה לבין שומרים ועובדים אחרים ולכל אחד מהללו נקבע תעריף שונה לחלוטין" ואף האבחנה בין שומרים ומאבטחים "אינה קלה כלל ועיקר". מה גם ש"לעמישב אלפי עובדים שחלקם היו שומרים והפכו לעובדי אבטחה כך שהחישוב לגבי כל אחד מהם – גם אם הוא נעשה באופן פרטני – הוא מורכב ומסובך וטעון החלטה שיפוטית ביחס להגדרת תפקידו של העובד"; "הבקשה אינה מעוררת שאלות של עובדה או משפט המשותפות לכלל חברי הקבוצה, מאחר וקיים שוני בהגדרת עבודתו של כל עובד ועובד"; תוספת הוותק אינה בת תביעה מש"אין בידי בית הדין לפסוק תשלום בגין תוספת ותק – מקום שזו נקובה בצו ההרחבה ו/או בהסכם הקיבוצי בלירות ישראליות והיא איננה מופיעה כתוספת אחוזית"; עוד היא טוענת כי "אין לתביעה סיכויי תביעה טובים, הבקשה אינה עומדת במבחן היעילות וקיים ספק באם עניינם של כלל חברי הקבוצה ינוהל בדרך הולמת ובתום לב".
דיון והכרעה בערעוריהם של העובדים
טעמינו למסקנה זו נבאר להלן.
בנסיבות המקרה לא קמה מניעות מאישור התובענה כייצוגית מכוח סעיף 10(3)
כפי העולה מכלל נסיבות המקרה הנדון וממאפייני ענף השמירה בכללותו, ההסתדרות מצידה, כארגון היציג של העובדים, לא פעלה במהלך השנים, לרבות בתקופות הרלבנטיות לעניינו, לאכיפה מלאה של זכויות עובדי השמירה לפי הסכם 1972[41], אף לא עשתה הנדרש לאכיפת הזכות לתוספת ותק, מושא דיוננו. גישת ההסתדרות כפי שהובאה בטיעוניה הייתה כי אין בכוונתה לפעול במישור הקיבוצי לאכיפת הזכות לתוספת ותק, וכי ניתן להפנות את עובדי השמירה להגיש תביעות פרטניות. על התנהלותה זו, עמד בית הדין האזורי בהרחבה בהחלטתו תוך שהטעים כך:
" זוהי למעשה הסיבה העיקרית לצירופה של ההסתדרות כצד להליך שלפנינו, מתוך ציפייה שההסתדרות תיקח לידיה את בירור המחלוקת לעניין תוספת הוותק של כל העובדים עליהם חל ההסכם הקיבוצי הכללי ותייצגם באופן יעיל ומרוכז מול חברות השמירה, שחברות בארגון הארצי של מפעלי השמירה בישראל.
בשונה מהעמדה לה ציפינו, שָבָה ההסתדרות ומדגישה את מאבקה הכללי למען זכויות העובדים בענף השמירה, שהוליד הסכם קיבוצי חדש בענף זה. אלא, שבנושא תוספת הוותק, לשיטת ההסתדרות, רשאים העובדים לתבוע את מעסיקיהם בתביעות פרטניות ונפרדות. ...
מצד אחד, קשה לראות את היעילות באכיפה של תוספת הוותק, אם גישתה של ההסתדרות היא להפנות את עובדי השמירה להגיש, כל אחד מהם בנפרד, תביעתו לתוספת זו, גם אם המדובר בייצוג פרטני שהעובדים מקבלים בבתי הדין לעבודה, ע"י ההסתדרות באמצעות מזכירי האיגוד המקצועי. הגשת תביעות פרטניות לתוספת ותק, כאשר כל עובד לעצמו, בין אם הוא מיוצג ע"י מזכיר ארגון מקצועי ובין אם לאו, מביאה במקרים רבים לפסיקות סותרות של בתי הדין האזוריים לעבודה ...".
הנה כי כן, הוברר כי ההסתדרות לא עשתה הנדרש לאכיפת הזכות לתוספת ותק; לא בחנה את זכאות העובדים לתוספת ותק ויישומה על פי ההסכם הקיבוצי ומימושה העדכני בשכר במישור הקיבוצי; אף לא פעלה באמצעות המנגנונים העומדים לרשותה כארגון עובדים ובהם: יישוב חילוקי דעות בוועדה פריטטית לפי הוראת סעיף כ"ט להסכם הקיבוצי משנת 1972; משא ומתן קיבוצי; הפעלת כוח ארגוני; בוררות; הגשת תובענות בבתי-הדין לעבודה בהליך קיבוצי[42]; נקיטה ב"יוזמות אכיפה במסגרת של סכסוכים קיבוציים"[43] כול כיוצ"ב. דבר מכל אלה לא נעשה בענייננו.
" לאור חתימת ההסכמים הקיבוציים בשנת 2008 ו-2011 ייתכן ולא יהיה עוד צורך בעתיד בכלי התובענות הייצוגיות בענף השמירה, אולם לא כך הם פני הדברים לגבי העבר עוד בטרם נחתמו ההסכמים הקיבוציים. ניתן להניח כי הסכמים אלה והמשא ומתן שהתנהל טרם חתימתם באו לאור הגשת התובענות הייצוגיות בענף השמירה. ואם אכן היה זה גורם מאיץ לחתימת ההסכמים, ניתן לומר שכלי התובענות הייצוגיות הגשים את תכליתו."
טובים דבריה ונכוחים לענייננו. הסכם האכיפה משנת 2011 אינו חל רטרואקטיבית. השאלות המשפטיות שעמדו לבחינת בית הדין האזורי והעומדות לבחינתנו, נכונות למועד הגשת התביעות והבקשה לאישורן כתובענה ייצוגית, בשנת 2006 ובשנת 2007, בהסתמך על ההסכם הקיבוצי משנת 1972. משכך הוא, הסכם האכיפה 2011 אינו בבחינת הסכם קיבוצי המסדיר את תנאי עבודתם של התובעים, בהתייחס לתקופות עבודתם בחברות השמירה, ואין די בו כדי להקים את החריג שבהוראת סעיף 10(3) כטענת הגנה שיש בה כדי למנוע אישור התביעות לתשלום תוספת ותק כתובענה ייצוגית.
כללם של דברים בפרק זה
בנסיבות חריגות אלה לא חלה המניעות הסטטוטורית בהוראת סעיף 10(3) על בקשותיהם של המערערים לאישור תביעותיהם כתובענה ייצוגית, בעילה של תשלום תוספת ותק, כפי שהיא מעוגנת בהסכם הקיבוצי הכללי משנת 1972 החל על חברות השמירה הנתבעות. אשר על כן, דין ערעוריהם של העובדים על החלטתו של בית הדין האזורי להתקבל.
נוכח מסקנתנו זו, ולמרות היותנו ערים לחלוף הזמן מאז הוגשו הבקשות לאישור התביעות כתובענה ייצוגית ועד היום, אין מנוס מלהורות על החזרת ההליך לבית הדין האזורי, כדי שימשיך ויברר האם התביעות ממלאות אחר כלל התנאים הנדרשים לאישורן כתובענה ייצוגית וניהולה לפי החוק ובמסגרתו.
פרק שלישי: ערעורי חברות השמירה על חיובן בתשלומי גמול לתובעים מייצגים ושכר טרחת באי כוחם
פסק דינו של בית הדין האזורי
" אם לא היה חל כאן הסכם קיבוצי המסדיר את תנאי עבודתם של העובדים, היינו נעתרים לבקשות ומאשרים את התובענות לתוספת ותק, כתובענות ייצוגיות, כפי שנעשה בהחלטה מיום 23.12.07, בתיק עב 750/07 (חיפה) ודים סבצ'קוב נ' ביטחון לאומי בע"מ."
במאמר מוסגר יצוין, כי פרשת ודים סבצ'קוב הוזכרה בפירוט בהחלטתו של בית הדין האזורי תוך שנקבע, כי "בקשה לאישור התביעה שהוגשה בגין תוספת וותק כנגד ביטחון לאומי בע"מ, התקבלה" לאחר שנמצא שהיא עונה על התנאים הנדרשים בחוק תובענות ייצוגיות.
בית הדין האזורי דחה את תביעתן של חברות השמירה להשתת הוצאות לדוגמא על התובעים ואת טענתן לפיה התביעות היו חסרות יסוד תוך שקבע:
" ניתן היה לקבל את בקשת המשיבות לחייב את המבקשים בהוצאות גבוהות, לו באמת היה מדובר במצב משפטי ברור ועדיין, היתה מוגשת בקשה לאשר תובענה ייצוגית בניגוד לאותו מצב משפטי ברור, או לו בפועל הזכות לתוספת וותק היתה משולמת ע"י אותן משיבות."
בהתייחס לחוסר הבהירות המשפטית בסוגיה זו, הוסיף בית הדין האזורי וציין, כי אף לאחר כניסתו לתוקף של חוק תובענות ייצוגיות, ואף נכון למועד הדיון בתביעות ובבקשות להכרה בהן כייצוגיות, "טרם ניתנה הלכה מנחה ע"י בית הדין הארצי לעבודה בירושלים, בשאלה, האם ניתן וראוי בנסיבות כאלו, כאשר ישנו מקום עבודה מאורגן שחל עליו הסכם קיבוצי, לאשר תובענה כתובענה ייצוגית".
בית הדין האזורי מצא טעם לפגם בעמדתן של חברות השמירה הנתבעות בכלל, ובטיעוניהן לעניין הוצאות המשפט בפרט, תוך שהוסיף והטעים:
" לגופם של דברים, לא ניתן להתעלם מהעובדה המאוד ברורה, כי המשיבות לא שילמו לעובדיהן את הזכות לתוספת ותק שנובעת מאותו הסכם קיבוצי, בו הן נאחזות כבקרנות מזבח, והופכות את אותו הסכם קיבוצי לעיר מקלט מפני התובענות הייצוגיות. יש בהתנהלות זו של המשיבות מידה לא מבוטלת של חוסר תום-לב ... אם נחייב את התובעים בנסיבות אלו לשלם לנתבעות הוצאות בגין דחיית הבקשה לאישור התובענה לתוספת ותק כתובענה ייצוגית, כאשר אותן נתבעות לא שילמו לעובדי השמירה שלהן תוספת ותק הנובעת מאותו הסכם קיבוצי ממש, כשבגינו נדחתה הבקשה לאישור התובענה כייצוגית, יהיה בכך בכדי ליתן 'לחוטא לצאת נשכר'."
על כן נדחתה תביעתן של חברות השמירה הנתבעות לחיוב התובעים בהוצאות משפט לדוגמה.
" התרשמנו, כי ב"כ התובעים ניהל את ההליך מתחילתו בדרך הגונה ויעילה וכשלוקחים בחשבון, שבסופו של יום, המשיבות לא שילמו לעובדי השמירה שלהן את הזכות לתוספת ותק הנובעת במישרין מאותו הסכם קיבוצי, שמכוחו נדחתה הבקשה לאישור התובענה כייצוגית, שוכנענו, כי זהו המקרה שיש לפסוק גמול לתובעים המייצגים ושכר טרחה לבא-כוחם."
בנסיבות אלה, ולמרות שנדחו הבקשות להכיר בתביעות העובדים לתוספת ותק כתובענות ייצוגיות, חייב בית הדין האזורי כל אחת מחברות השמירה הנתבעות לשלם לתובע שהועסק על ידה, גמול תובע מייצג בסך 3,000 ש"ח ושכר טרחה בסכום של 7,000 ש"ח.
נגד חיובים אלה שהושתו עליהם בפסק דינו של בית הדין האזורי מכוונים ערעוריהן של שתיים מחברות השמירה.
הערעור
חברת עמישב טענה כי מראשית ההליכים "לא הכחישה את חברותה בארגון מפעלי השמירה ועל כן לא ניתן היה להגיש תובענה ייצוגית" נגדה; כי נגררה "להליך סרק שנמשך שנים והצריך ייצוג משפטי והוצאות גבוהות ביותר לצורך ההגנה, כאשר הגשת התביעה, מלכתחילה, הייתה בניגוד לחוק תובענות ייצוגיות". עוד היא טוענת כי נגרמו לה "נזקים כבדים והוצאות גבוהות ביותר בגין ייצוגה המשפטי והיא מוצגת בציבור ובפני לקוחותיה, שבחלקם הגדול הינם משרדי ממשלה וגופים מוסדיים, כמי שתלויה ועומדת כנגדה תביעה בסך מיליוני שקלים".
חברת גשש טענה, כי יש לפסוק לזכותה הוצאות משפט לאור הנזק שנגרם לה, בהליך היקר שנוהל במשך שנתיים ודחיית הבקשה לאישור התובענה, ללא סיכון על המשיבים. עוד היא טוענת, כי בתי המשפט פוסקים הוצאות בהליך דחיית הבקשה להכרה בתביעה כתובענה ייצוגית "המשקפות את הסיכון וההוצאות שנגרמו"; כי "לא התעוררה שאלה לגיטימית במסגרת הבקשה לאישור התובענה כייצוגית" משה"סוגיה הוכרעה בחוק בסעיף 10(3)" ובית הדין "נגרר לבירור מיותר"; כי נגרם לה נזק ממשי "כאשר משך שנים עמדה תביעת ענק זו ופגעה ביכולותיה הכלכליות – למשל בקבלת אשראי"; וכי שילמה "הוצאות גבוהות ביותר בגין ייצוגה המשפטי".
הכרעה
" בקביעת שיעור הגמול יתחשב בית המשפט, בין השאר, בשיקולים אלה:
(1) הטרחה שטרח התובע המייצג והסיכון שנטל על עצמו בהגשת התובענה הייצוגית ובניהולה, בפרט אם הסעד המבוקש בתובענה הוא סעד הצהרתי;
(2) התועלת שהביאה התובענה הייצוגית לחברי הקבוצה;
(3) מידת החשיבות הציבורית של התובענה הייצוגית."
סעיף 22(ג) לחוק מוסיף וקובע:
" בית המשפט רשאי, במקרים מיוחדים ומטעמים מיוחדים שיירשמו -
(1) לפסוק גמול למבקש או לתובע המייצג אף אם לא אושרה התובענה הייצוגית או שלא ניתנה הכרעה בתובענה הייצוגית לטובת הקבוצה, לפי הענין, בהתחשב בשיקולים כאמור בסעיף קטן (ב)."
סעיף 23(א) לחוק תובענות ייצוגיות מורה כי "בית המשפט יקבע את שכר הטרחה של בא הכוח המייצג בעד הטיפול בתובענה הייצוגית, לרבות בבקשה..." ובסעיף 23(ג) לחוק נקבע כי:
" בית המשפט רשאי לקבוע לבא כוח מייצג שכר טרחה חלקי על חשבון שכר הטרחה הכולל, אף בטרם הסתיים הליך הבירור של התובענה הייצוגית, אם מצא שהדבר מוצדק בנסיבות הענין, וככל הניתן, בהתחשב בשיקולים כאמור בסעיף קטן (ב)."
במסגרת השיקולים לקביעת שכר טרחה לבא כוח התובע המייצג יתן בית הדין דעתו לאלה: "הכוונת התנהגות" בא כוח מייצג במטרה ש"הדיון בבקשה לאישור התובענה הייצוגית ובתובענה עצמה ינוהל ביעילות ובהגינות"; "יצירת תמריץ חיובי להגשת תביעות ייצוגיות ראויות אל מול הצורך למנוע הגשתן של תביעות סרק ייצוגיות או מנופחות יתר על המידה"; "שכר הטרחה יהיה סביר והוגן בהתחשב בכלל מאפייניה של התובענה הייצוגית" כאשר "חלק מהגורמים המשפיעים על סבירותו של גובה שכר הטרחה הינם המאמץ שהושקע בה והתועלת שהיא הניבה לקבוצה"[46].
בהתייחס להוראות אלה ונפקותן, הבהיר השופט י' דנציגר לאחרונה, בפסק הדין בעניין חיים קרן, כי בשים לב לתפקידו ה"מעין יזמי" של התובע המייצג ולפועלו, עשוי בית המשפט ... לפסוק גמול לתובע מייצג אף כאשר לא אושרה בקשתו לאישור תובענה ייצוגית או כאשר לא ניתנה הכרעה לטובת הקבוצה המיוצגת על ידו (ראו: סעיף 22(ג)(1) לחוק). זאת במקרים המתאימים, למשל כאשר הביאה התובענה לשינוי בהתנהגות הנתבע באופן שייתר את הצורך בניהול ההליך" וכי כלל "השיקולים המנחים את בית המשפט בקביעת שיעור הגמול המוענק לתובע המייצג דומים (ואף כמעט זהים) לשיקולים המנחים את בית המשפט בקביעת שכר הטרחה עבור פועלו של בא הכוח המייצג"[47].
בדומה, ציינתי בפסק הדין בעניין אסף אייל כי העקרונות שבחקיקה ובהלכה הפסוקה לעניין גמול לתובע מייצג ושכר טרחה לבא כוחו יפים אף להליכים המתבררים בבית הדין לעבודה. לרבות במקרים בהם הבקשה להכרה בתביעה כתובענה ייצוגית שנדחתה, או התובענה הייצוגית שנדחתה לגופה, תרמו תרומה ממשית לשמירה על זכויות העובדים ואכיפתן.
" פעילותם של התובעים ובאי-כוחם במסגרת הבקשה לאישור התובענה כייצוגית, תרמה תרומה ממשית בהגנה על זכויות עובדי השמירה של המשיבות ושיפרה את מעמד עובדי השמירה שלהן במאזן הכוחות בין אותם עובדי שמירה לבין חברות השמירה. ... באמצעות הבקשות לאישור התובענות כייצוגיות, גרמו לאותן חברות שמירה לשאוף להחלת ההסכם הקיבוצי הכללי על עצמן, ...ובמסגרת ההתדיינות בהליך שלפנינו, צורפה גם הסתדרות העובדים הכללית החדשה והודגש הצורך שלה לדאוג לעובדי השמירה לצורך קבלת הזכויות המגיעות להם עפ"י אותו הסכם קיבוצי. בכך, ללא ספק, קודם אינטרס עובדי השמירה באיזון חוסר השוויון שחל בינם לבין חברות השמירה המעסיקות אותם."
במיוחד כן, בנסיבות המקרה שלפנינו, בהן הוברר כי מתקיימת התכלית שביסוד תשלום גמול תובע מייצג לתובעים ושכר טרחה לבא כוחם, כתמריץ שמטרתו "להגביר את הכדאיות בהגשת תובענות ייצוגיות ראויות, במיוחד במקרים שבהם אין די בפיצוי על הנזק הקונקרטי כדי להפוך את הגשת התובענה לכדאית"[49]; ולאור "מידת החשיבות הציבורית של התובענה הייצוגית"[50]. על שיקולים אלה מתווספת קביעתו של בית הדין האזורי לפיה נמצא כי זכויותיהם של התובעים עובדי חברות השמירה הנתבעות, קופחו במהלך השנים ולא נאכפו; ומשנקבע כי "ב"כ התובעים ניהל את ההליך מתחילתו בדרך הגונה ויעילה";
אשר על כן, בדין חויבו חברות השמירה בתשלום גמול לתובעים המייצגים ובשכר טרחה לבא כוחם, כפי שנקבעו בפסק הדין שבערעור. מסקנתנו זו עומדת בעינה על אחת כמה וכמה בנסיבות בהן התקבל ערעורם של העובדים על החלטתו של בית הדין האזורי, באופן שהוסר המחסום הסטטוטורי שבסעיף 10(3) לתוספת, ובקשתם לאישור תביעתם לתוספת ותק כתובענה ייצוגית, תוסיף ותעמוד לבחינתו של בית הדין האזורי על פי דרישות החוק ובמסגרתו[51].
סוף דבר
בנסיבות אלה, אין מנוס מהחזרת הדיון לבית הדין האזורי בחיפה כדי שיוסיף ויברר לגופן את בקשותיהם של המערערים לאישור תביעתם לתוספת ותק כתובענה ייצוגית, ולהחלטתו אם ועד כמה עונות הבקשות והתביעות על התנאים הנדרשים בחוק תובענות ייצוגיות לאישור התביעות כתובענה ייצוגית.
ניתן, היום, ט"ז באלול, תשע"ב (3 בספטמבר 2012) בהיעדר הצדדים ויישלח אליהם.
נילי ארד, נשיאה, אב"ד | עמירם רבינוביץ, שופט | ורדה וירט-ליבנה, שופטת |
|
|
החלטה מיום 19.10.2010 [ע"ב 899/06 (בש"א 5477/08); ע"ב 924/07 (בש"א 5479/08); ע"ב 751/07 (בש"א 5478/08)]. ↑
ע"ע 132/10. ↑
פסק דינו של בית הדין האזורי לעבודה בחיפה מיום 14.9.10. ↑
ע"ע 53083-10-10. ↑
ע"ע 61794-10-10. ↑
רע"א 4556/94 טצת נ' זילברשץ, פ"ד מט(5) 774 (להלן: ענין טצת). ↑
ע"א 2967/95 מגן וקשת בע"מ נ' טמפו תעשיות בירה בע"מ, פ"ד נא(2) 312, 323 (להלן: עניין מגן וקשת). ↑
ע"ע 339/07 רותי אורן – בנק הפועלים בע"מ (לא פורסם), 18.1.2009. (להלן: ענין רותי אורן). עתירה לבג"ץ נדחתה - בג"ץ 9720/10 רותי אורן נ' בית הדין הארצי לעבודה (לא פורסם), 25.1.2011; וראו: ע"ע 6540-10-10 יבגני גולוב – אלטרנטיבה שירותי אבטחה בע"מ (לא פורסם), 12.1.2012 (להלן: ענין יבגני גולוב); ע"ע 633/08 ארז אפרים – גל מעיתון שיווק והפצת עיתונים בע"מ (לא פורסם), 11.1.2011; ענין טצת, עמ' 782; עניין מגן וקשת, 323-322; רע"א 3126/00 מדינת ישראל נ' א.ש.ת. ניהול פרויקטים וכוח אדם בע"מ, פ"ד נז(3) 220, 237. ↑
ע"א 1834/07 חיים קרן נ' פקיד שומה גוש דן (לא פורסם), 12.8.2012, חוות דעתו של השופט י' דנציגר, פסקה 12 (להלן: עניין חיים קרן). ↑
ענין טצת, בעמ' 784. ↑
ע"ע 1210/02 ביברינג – אל על נתיבי אוויר לישראל בע"מ, פד"ע לח 115, (2002) עמ' 140; ניתן 10.11.2002 (להלן: עניין ביברינג). ↑
ענין חיים קרן, סעיף 16 סיפא, חוות דעתו של השופט י' דנציגר. ↑
ראו: ע"ע 1537/04 חוה כץ – שירותי בריאות כללית, טרם פורסם, 09.01.07. להלן: עניין חוה כץ). ↑
סעיף 4 לחוק תובענות ייצוגיות. ↑
סעיף 8 לחוק תובענות ייצוגיות. ↑
רע"א 7096/11 עופר קומם נ' שמואל רוזובסקי פסקה 8 להחלטתו של המשנה לנשיאה (בדימ') א' ריבלין (טרם פורסם), ניתן 28.8.2012 (להלן: עניין עופר קומם); וכן ראו: רע"א 8268/96 שמש נ' רייכרט, פ"ד נה(5) 276, 291 (2001); רע"א 2022/07 הבנק הבינלאומי הראשון לישראל בע"מ נ' אר-און השקעות בע"מ, פיסקה 4, 13.8.2007. ↑
סעיף 13 לחוק. ↑
סעיף 8(ג)(1) לחוק. ↑
ע"א 2718/09 "גדיש" קרנות גמולים בע"מ נ' אלסינט בע"מ (לא פורסם), 28.5.2012. ↑
ע"ע 12842-07-10 עו"ד אסף אייל – הוט מערכות תקשורת בע"מ (לא פורסם), 9.6.2011 (להלן: עניין אסף אייל); וראו גם: ע"ע 247/09 אביב סמוכה – ההתאחדות לכדורגל בישראל (לא פורסם), 21.3.2011 (להלן: עניין סמוכה). ↑
ע"ע (ארצי) 629/07 יגאל וירון – תבל אבטחה נקיון ושירותים בע"מ (לא פורסם) ניתן 3.1.2011 (להלן: עניין וירון), פסקה 22 לפסק דינה של השופטת וירט ליבנה; בעניין וירון תלויה ועומדת עתירה בבג"ץ 1893/11; וראו: אלון קלמנט, שרון רבין מרגליות, תובענות ייצוגיות בדיני עבודה - האם השתנו כללי המשחק?, עיוני משפט לא, 391-392 (להלן: מאמר קלמנט-מרגליות). ↑
ענין וירון, פסקה 20 לפסק דינה של השופטת וירט ליבנה. ↑
ראו והשוו: עניין עופר קומם. ↑
ע"ע 67/10 יבטח בע"מ – ארז חבושה (לא פורסם), 14.3.2012 (להלן: עניין יבטח – חבושה); שם בסעיף31 לחוות דעתה של השופטת וירט ליבנה (הדגשות במקור – נ.א.). ↑
כפי שציינתי בפסק הדין בעניין אסף אייל. ↑
עניין ביברינג, שם בעמ' 142. ↑
עניין ביברינג - סעיף 18 לחוות דעתו של הנשיא אדלר. ↑
ע"ע 1154/04 נפתלי גרוס – מדינת ישראל (לא פורסם), 1.1.2007 (הדגשה במקור – נ.א.). ↑
וראו: אלישבע ברק-אוסוסקין, ממרומי נבו – תובענה ייצוגית ומשפט העבודה הקיבוצי: היחיו שניהם יחדיו? בעקבות חוק תובענות ייצוגיות, התשס"ו – 2006, ספר גבריאל בך 577 (2011). ↑
פסק הדין בעניין וירון, שם בסעיף 7 לחוות דעתו של הנשיא אדלר. ↑
וראו: עמדתי בחוות דעתי באותה פרשה. ↑
ענין יבטח - חבושה, פסקה 36. ↑
עניין ביברינג. ↑
ע"ע 249/09 מיכאל פיסנקו - סער אבטחה שמירה ושירותים ירושלים בע"מ, 14.11.2011. ↑
בר"ע 559/07 עמישב שירותים בע"מ – זנדל סרגיי, ניתן ביום 9.9.2012. ↑
בש"א 4838/07. ↑
תיק עב' 751/07. ↑
על מהותו של הסכם זה ראו: ענין וירון, פסקה 37 לפסק דינה של השופטת וירט ליבנה. ↑
הדגשה במקור – נ.א. ↑
הדגשה במקור (נ.א.). ↑
ענין וירון, סעיף 50 לפסק דינה של השופטת וירט ליבנה. ↑
ראו בהתאמה, עניין ביברינג; עניין גרוס, חוות דעתה של סגנית הנשיא אלישבע ברק אוסוסקין. ↑
ענין וירון, סעיף 51 לפסק דינה של השופטת ליבנה; פרשת יבטח, פסקה 38 לפסק דינה של השופטת וירט ליבנה. ↑
ענין יבטח - חבושה, פסקאות 37-39; וראו עניין יבגני גולוב. ↑
פסק דין בית הדין האזורי לעבודה בחיפה, מיום 14.9.2010. ↑
ע"א 9134/05 לויט נ' קו אופ צפון, 7.2.2008. על מהותם של שיקולים אלה ותכלית תשלום הגמול לתובע המייצג ובא כוחו, ראו גם: עב"ל 204/97 ישראל אבירם ו-151 אחרים – המוסד לביטוח לאומי, 7.11.2006; ע"א 8430/99 אנליסט אי.אמ.אס ניהול קרנות בנאמנות (1986) בע"מ נ' ערד השקעות ופיתוח תעשייה בע"מ, פ"ד נו(2), 247, 261-262; ע"א 7094/09 ברוזובסקי הובלות בע"מ נ' איתוראן איתור ושליטה בע"מ, 14.12.2010; עע"מ 2395/07 אכדיה סופטוור סיסטמס בע"מ נ' מדינת ישראל, 27.12.2010 (להלן: ענין אכדיה); וראו גם: הלפטק, עמ' 331; אלון קלמנט, עמ' 158-162. ↑
עניין חיים קרן, פסקה 25 ופסקה 50 לפסק הדין. ↑
ראו: עניין גולדברגר. ↑
ענין אכדיה, פיסקה 20. ↑
סעיף 23(ב)(3) לחוק תובענות ייצוגיות; ע"א 2046/10 עזבון המנוח משה שמש נ' דן רייכרט (לא פורסם), 23.5.2012. ↑
וראו: סעיף 23(ג) לחוק תובענות ייצוגיות. ↑
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
07/11/2010 | החלטה מתאריך 07/11/10 שניתנה ע"י אילן סופר | אילן סופר | לא זמין |
06/07/2011 | הוראה למערער 1 - נתבע להגיש אישור פקס | נילי ארד | לא זמין |
03/09/2012 | הוראה למערער 1 להגיש אישור פקס | נילי ארד | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
מערער 1 - נתבע | עמישב שירותים בע"מ | רן קונפינו |
משיב 1 - תובע | זנדל סרגיי | גל גורודסקי, איגור גלידר |