בפני | כבוד השופטת לימור ביבי | |
תובעת | מגדל חברה לביטוח בע"מ | |
נגד | ||
נתבעות | 1.חב' כ.א.ר.ם. מערכות בע"מ 2.חב' מצרפלס בע"מ |
ב"כ התובעת:עו"ד גלית קרנר
ב"כ הנתבעת 1: עו"ד רויטל עזר
ב"כ הנתבעת 2: עו"ד יוסף רנרט
פסק דין |
מבוא ופתח דבר ;
התובענה הוגשה כנגד חברת כ.א.ר.ם מערכות בע"מ (להלן: "הנתבעת "1) אשר הנה חברה לקבלני אינסטלציה וקווי מים, שעל פי הנטען ביצעה את עבודות האינסטלציה בדירתם של המבוטחים וכנגד חברת מצרפלס בע"מ (להלן: "הנתבעת 2") שהנה מפעל קיבוצי העוסק בייצור מערכות השקיה וסוגים שונים של צינורות ואשר, על פי הנטען, יצרה את הצינור אשר הותקן על ידי הנתבעת 1 בדירתם של המבוטחים.
להלן העובדות הצריכות לענייננו;
תמצית טענות הצדדים:
ביתר פירוט, טוענים הצדדים כדלקמן:
ראשית, לטענת הנתבעת 1, הנתבעת 2 לא העלתה כל טענה ולפיה לא ייצרה את הצנרת נשוא התביעה בזמן אמת, אלא העלתה הטענה לראשונה בכתב ההגנה מטעמה. בהקשר זה, מפנה הנתבעת 1 לכך, שלא זו בלבד ששמאי הנתבעת 2 ביקר במקום עובר לאירוע - עובדה המעידה על שהנתבעת לא התכחשה לכך שייצרה את הצינורות, הרי שגם הוא בזמן אמת לא העלה כל טענה ולפיה הצנרת לא יוצרה על ידי הנתבעת 2, אלא ההיפך הוא הנכון השמאי ביקר ביקור נוסף בבית ויתרה מכך, הטענה כאמור אף לא הועלתה על ידי הנתבעת 2 בתכתובת הקודמת להליך המשפטי.
זאת ועוד, לטענת הנתבעת 1, תימוכין לכך שמדובר בצנרת אשר יוצרה על ידי הנתבעת 2, ניתן למצוא בחוות דעת שמאי התובעת – מר ברקאי (להלן: "השמאי מטעם התובעת") אשר קבע בפרק "שיבוב" בחוות דעתו כי הצינורות הינם מתוצרת מצרפלאסט- קיבוץ מצר.
לעניין זה, הנתבעת 1 אף מפנה למחדל הנתבעת 2 מצירוף התמונות אשר צילם השמאי מטעמה כמחדל המהווה חזקה ראייתית הפועלת לחובתה.
זאת אף זאת, הנתבעת 1 מפנה לכך שבעת התקנת הצנרת, נציג הנתבעת 2 – בשם יעקב כהן - אף נכח בביתם של המבוטחים לשם פיקוח על התקנתה.
לאור האמור, הרי שלטענת הנתבעת 1 יש לקבוע כי הצנרת נשוא התביעה יוצרה על ידי הנתבעת 2 ולדחות טענתה של הנתבעת 2 לעניין זה.
עוד נטען כי לאור העובדה שחלפו למעלה מ- 3 שנים ממועד ההתקנה על ידי הנתבעת 1 ועד התרחשות הנזק, מלמדת שורת ההיגיון שהנזק נגרם עקב כשל בהתקנה, שכן לו ההתקנה היתה לקויה, הנזק היה מתרחש בסמוך למועד ביצועה.
זאת ועוד, מוסיפה הנתבעת 1 וטוענת כי מיקום הדליפה- במרכז הצינור ולא בסמוך למחבר- מעיד על כך שהדליפה הינה מהצינור עצמו ולא ממחבר ו/או נקודת חיבור כלשהי של הצינור- עובדה אשר אף היא מלמדת על כשל בצינור גופו ולא בהתקנה.
יתרה מכך, לטענת הנתבעת 1, במסגרת תשובותיה לשאלון, כמו גם בתצהיריה, אישרה הנתבעת 2 כי בעת ביצוע ההתקנה, נכח בביתם של המבוטחים נציג הנתבעת 2 – מר יעקב כהן- אשר ביקר ופיקח על האופן בו בוצעה ההתקנה. בהקשר זה, טוענת הנתבעת 1 כי פיקוח כאמור יש בו בכדי לשלול הטענה ולפיה מקור הכשל הינו בהתקנה כושלת.
נוסף נטען, כי הנתבעת 2 אישרה במסגרת התשובות לשאלון כי תקופת האחריות בגין הצנרת הנה 10 שנים כאשר אין חולק כי האירוע התרחש בתוך תקופת האחריות.
בהקשר זה, לטענת הנתבעת 1, הואיל וביקורי השמאים – מטעם התובעת ומטעם הנתבעת 1 - היו באותו מועד והואיל ושמאי התובעת ציין כי במועד ביקורו הצנרת היתה חשופה – הרי שיש באמור בכדי ללמד על כך שהצנרת היתה חשופה גם במועד ביקור שמאי הנתבעת 2 במקום. עובדה זו – הנותנת כי הצנרת היתה חשופה ולא היתה מניעה מנטילתה על ידי שמאי הנתבעת 2 לבדיקה – מדגישה את מחדל שמאי הנתבעת 2 - מליתן הנחיות או לקחת את הצנרת לבדיקה- ביתר שאת.
זאת אף זאת, הנתבעת 1 מפנה לכך שכעולה מחוות הדעת של השמאי מטעם הנתבעת 2 , הלה ביקר בדירתם של המבוטחים ביום 29/4/04, חזה במו עיניו כי בעקבות הדליפה מצנרת המים העוברת מתחת לרצפה, ספג החול שמתחת הריצוף ופרקט כמויות גדולות של מים ולמרות זאת, כל שעשה הוא לבקש מהמבוטחים לעדכן במקרה של החמרה בנזקים, כאשר הפעם הבאה שהגיע למקום היתה רק ביום 1.8.04.
יתרה מכך, לטענת הנתבעת 1, העובדה שהנתבעת 2 חתכה חלקים מהצינור הפגום על מנת לתקנו, אינה מונעת בדיקה של החלקים שנותרו ולא הוחלפו מהצינור הפגום, באופן שניתן היה לגלות, גם בחלקים אלו האם מדובר בצינור חלש מפאת כשל בביצוע, או מכל סיבה הנעוצה בייצורו.
בנסיבות אלו ומאחר והנתבעת 2 לא עשתה שום ניסיון או מאמץ ולו הקל שבקלים, על מנת לבחון את חבותה, הגם שהדבר התאפשר בזמן אמת, הרי שלא ניתן לקבל טענתה לנזק ראייתי.
בהקשר זה טוענת הנתבעת 2 כי, בניגוד לטענותיה של הנתבעת 1, השמאי מטעמה ביקר במקום בפעם הראשונה - לפני חשיפת הצינור כשטרם נודע מקור הליקוי ובפעם השנייה - לאחר שהליקוי תוקן והצינורות אשר הוסרו לא נשמרו על ידי הנתבעת 1. משכך, טוענת הנתבעת 2 כי אין ממש בטענת הנתבעת 1 ולפיה היה באפשרות השמאי מטעמה ליטול חלק הצינור לבדיקה. זאת ועוד, הנתבעת 2 מוסיפה וטוענת כי שמאי – מהגדרת תפקידו- אינו מי שאמון על בחינת מקורות הכשל אלא שתפקידו הינו לשום נזקים. בנסיבות אלו, טוענת הנתבעת 2 כי, אין מקום לקבל טענת הנתבעת 1 ולפיה הואיל וכביכול ניתנה הזדמנות לשמאי לבחינת הכשל, הרי שיש בכך בכדי לרפא מחדלה מהעברת הצינור לבדיקה.
זאת ועוד, לטענת הנתבעת 2, יש לדחות מפאת העדר היגיון את טענות הנתבעת 1 ולפיהן ניתן היה לבדוק את הצינור אשר נותר. בהקשר זה לטענת הנתבעת 2, על מנת לברר את סיבת הליקוי שגרם לדליפה יש צורך בבדיקת נקודות הכשל ולא נקודות אחרות בצינור אשר לא כשלו. לאור האמור הרי שלטענתה לאחר הסרת החלקים הפגומים, לא נותר לבדוק דבר ואין כל טעם בבדיקה המוצעת על ידי הנתבעת 1.
הנתבעת 2 מוסיפה וטוענת כי התנהלות הנתבעת 1 ב"העלמת" הראיות הנוגעות לצינור, אינה בכדי ויש בה בכדי ללמד חזקה שלו היה מוצג הצינור הפגום הרי שהיה בו בכדי לשלול טענותיה של הנתבעת 1 שאם לא כן, היתה הנתבעת 1 שומרת על הצינור.
יתרה מכך, לטענת הנתבעת 2 בהינתן שהמחלוקת הצדדים באשר לסיבה לכשל התגלתה כבר בשנת 2004, הרי ששומה היה על הנתבעת 1 לשמור ראיותיה ואין היא יכולה לטעון כי ראיותיה לא נשמרו בשל חלוף הזמן הרב ממועד האירוע ועד למועד הגשת התביעה.
זאת ועוד, לטענת הנתבעת 2, הנתבעת 1 כשלה מהוכיח שמקור הכשל הינו בצינור פגום עקב ליקוי בייצור אותו היא מייחסת לנתבעת 2 וזאת, בנסיבות בהן - הנתבעת 1 לא הציגה את הצינור, לא הציגה חוות דעת מומחה בדבר טיב הפגם בצינור וכיצד נוצר. יתרה מכך, הנתבעת 2 מפנה לכך שהנתבעת 1 אף לא צירפה תצהיר של העובד מטעמה אשר תיקן את הצינור ולטענתה אין בתצהיר מנכ"ל הנתבעת 1 שאינו יודע דבר מידיעה אישית בכדי להוות תחליף לתצהיר העובד.
לא זאת אף זאת, לדידה של הנתבעת 2 , יש לדחות טענת הנתבעת 1 ולפיה יש בקביעה כי ניכרו סימני תיקון בשלוש נקודות בכדי להוביל למסקנה ולפיה היה כשל בשלוש נקודות וזאת, הואיל ולא ניתן לדעת מה היו שיקולי המתקן לתיקון נקודות אלו וכן, לא ניתן לדעת האם הדליפה ארעה עקב התקנה לא מתאימה שגרמה להחלשת הצינור או פגיעה תוך התקנה בו שבאה לידי ביטוי כעבור שנים. יתרה מכך, לטענת הנתבעת 2, יש לדחות טענותיה של הנתבעת 1 ולפיהן מיקום הכשלים וכן, העובדה שהתגלו כשלים בשלוש נקודות מלמדים על כשל בייצור ולא בהתקנה – הואיל וטענות אלו נטענו בעלמא וללא כל ביסוס בחוות דעת. בהקשר זה טוענת הנתבעת 2 כי "לא ניתן להסיק מסקנות ע"י ההיגיון של הדיוט כתחליף לחוות דעת בעניין שהוא בתחום מומחיות מקצועית של מהנדס" וכי: "ממילא הניסיון להסיק מסקנות הגיוניות או נכון יותר אינטואיטיביות ללא כל בסיס עובדתי, הוא שגוי".
לסיום נטען, כי אין בעובדה שנציג מטעם הנתבעת 2 ביקר בדירת המבוטחים בזמן ההתקנה כדי להעיד שעבודות ההתקנה בוצעו בפיקוחה של הנתבעת 2 ובהנחיותיה, וכי די בכך שהנתבעת 1 לא הציגה בדיקות לחץ מים שנערכו בסיום עבודת ההתקנה כדי להוות חיזוק לטענות בדבר עבודתה הרשלנית, שכן בדיקת לחץ מים אמורה לגלות פגם שנוצר בצינור בין אם בייצורו או בהרכבתו במועד הבדיקה במקום שיתגלה כעבור שנים ויגרום לנזק סביבתי כפי שאירע.
לאור האמור, לטענת הנתבעת 2 יש לדחות את טענות הנתבעת 1 כלפיה, לדחות את התביעה כנגדה ולהורות על חיוב הנתבעת 1 בשיבוב התובעת בגין מלוא נזקי ההצפה.
דיון והכרעה;
יוער – כי חרף לשון ההסדר הנתבעת 1 לא הגישה מטעמה סיכומי תשובה.
ואחרון דברים יצוין כי בתאריך 3.5.16 התקבלו מטעם הנתבעת 1, בהמשך לסיכומיה ותיק המוצגים מטעמה, תמונות צבע שצולמו על ידי השמאי מטעם התובעת מר ברקאי וזאת ללא כל התנגדות מטעם הנתבעת 2.
עוד אציין, כבר בשלב זה, כי לטעמי, בחינת הטענות והראיות הנוגעות לטענות האמורות, יש לעשות בראי טענתה הבסיסית של הנתבעת 2 בדבר הנזק הראייתי אשר נגרם לה כפועל יוצא ממחדל הנתבעת 1 מהצגת הצינור הפגום בפניה והשפעתה של טענה זו של מאזן ההסתברויות הראייתי.
להלן יפורטו טעמיי;
האם הוכח כי הצנרת נשוא ענייננו הינה מסוג SP תוצרת הנתבעת 2 -
כך אציין ראשית שאין חולק כי השמאי מטעם הנתבעת 2 ביקר בדירת המבוטחים בסמוך למועד התרחשות ההצפה ביום 29/4/04, כלומר למחרת היום, במועד זה לא נשמעה כל טענה ולפיה הצינור לא יוצר של הנתבעת 2 וטענה שכזו אף לא עלתה במועד הביקור השני.
מדובר אפוא, בגרסה כבושה של הנתבעת 2, שהועלתה לראשונה רק לאחר הגשת התביעה כנגדה. מטבע הדברים, בית המשפט נוטה להפחית ממשקלה של עדות כבושה והכלל הוא כי עדות כבושה, ערכה ומשקלה מועטים ביותר, משום ש"הכובש את עדותו" חשוד, מטבע הדברים, על אמיתותה, זאת כל עוד אין בפיו הסבר משכנע: על שום מה נכבשה העדות עת רבה; ומדוע החליט רק בשלב מאוחר יותר לחשפה.( י. קדמי, "על הראיות" (מהדורת תשס"ד) עמ' 400).
אציין, כי לא נעלמה מעיני טענת הנתבעת 2 ולפיה הביקור הראשון נערך בטרם שהצינור נחשף, אך יחד עם זאת, לא ניתן שום הסבר מדוע, לו היה בסיס לטענתה, לא מצא שמאי הנתבעת 2 לנכון לבקש ראיות לכך שהותקנה צנרת של שלוחתו ובמקרה הצורך אף לבקש לחשוף את הצנרת, כדבר מתבקש לאישוש הטענה, לו מלכתחילה עמדה סוגיה זו בסימן שאלה לדידה של הנתבעת 2.
זאת ועוד, לטעמי, גם ככל שיש ממש בטענותיה של הנתבעת 2 בכל הנוגע לכך שלא יכלה לבדוק, במועד מאוחר יותר את הסיבה לכשל באמצעות בדיקת הצנרת שנותרה, הרי שבכל הנוגע לטענה ולפיה הצנרת לא יוצרה על ידה, הרי שמחדלה זה – מבדיקת הצנרת אשר נותרה לשם בדיקת עצם ייצור הצנרת על ידה - יש בו בכדי ללמד על כך שאין ולא היתה כל מחלוקת בדבר ייצור הצנרת על ידי הנתבעת 2.
לא זו אף זו, עיון בתשובותיה של הנתבעת 2 לשאלון מטעם הנתבעת 1 מעלה שהאחרונה הודתה כי במועד התקנת הצנרת בדירתם של המבוטחים נכח נציג מטעם הנתבעת 2- הודאה אשר אף היא תומכת בכך שהצנרת נשוא התביעה הינה צנרת אשר יוצרה על ידי הנתבעת 2.
לסיום יש לציין, כי הצינור נבדק על ידי המומחה מטעם התובעת ואף צולם על ידו ובמסגרת חוות הדעת נקבע בלשון ברורה, כי עסקינן בצנרת מסוג SP תוצרת של הנתבעת 2 (ראו פרק השיבוב בסעיף 3).
משעניתי בחיוב על השאלה דלעיל אפנה אפוא לבחינת השאלה העיקרית בתיק :
מה מקור הדליפה בדירת מבוטחי התובעת ?
כפי שפתחתי וציינתי- הכרעתי הינה כי מאזן ההסתברויות נוטה לכיוון טענות הנתבעת 2 ולהלן יפורטו נימוקי.
בנסיבות אלו, הנני סבורה כי יש ממש בטענת הנתבעת 2 בכל הנוגע לנזק הראייתי הנובע ממחדל הנתבעת 1 משמירת חלקי הצינור אשר תוקנו והעמדתם לבדיקה.
כך, לשיטתי מחדלה זה של הנתבעת 1 יש בו בכדי לתמוך בטענות הנתבעת 2 בשני היבטים –
האחד- נוגע לנזק הראייתי אשר נגרם לנתבעת 2 ממנה נשללה האפשרות לבדיקת הצינורות ועריכת חוות דעת מקצועית מטעמה.
השני- נוגע לחזקה הראייתית הנובעת מהתנהלותה של הנתבעת 1 אשר היתה זו אשר תיקנה את הצינור, בדקה אותו בזמן אמת והיתה בעלת השליטה על חלקי הצינור אשר תיקנה ואולם, למרות זאת, לא שמרה על חלקי הצינורות – התנהלות אשר יש בה בכדי להקים חזקה ראייתית הנובעת ממחדל מהבאת ראייה רלוונטית. בהקשר זה אציין, כבר בשלב זה, כי חזקה זו חלה ביתר שאת בנסיבות בהן הנתבעת 1 אף חדלה מהבאת עדות העובד מטעמה אשר התקין מלכתחילה את הצנרת ואף את העובד אשר תיקן את הצנרת והכל בלא הסבר המניח את הדעת.
"נזק ראייתי מוגדר כמצב בו לא יוכל בעל דין, באשמתו של בעל הדין שכנגד, להוכיח כי יש קשר סיבתי בין הרשלנות לנזק. מקום שהתנהגות רשלנית של בעל הדין שכנגד שללה את היכולת והאפשרות להוכיח אחד ממרכיבי תביעתו, עשוי בעל הדין שכנגד לשאת בתוצאות באופן שתוטל עליו אחריות בת פיצוי בנזיקין בגין הנזק הראייתי שגרם. לדוקטרינת הנזק הראייתי שתי נפקויות מרכזיות : האחת, כעילת תביעה נזיקית עצמאית של ניזוק נגד אותו אדם או מוסד שבאשמתו נגרם הנזק הראייתי, כאשר לא בכל המקרים יהא זה הנתבע בתביעה המרכזית אשר במסגרתה נגרם הנזק הראייתי. זהו הפן הנזיקי של הדוקטרינה. השנייה, הרלוונטית לענייננו, כעילה להעברת נטל ראיה במסגרת התביעה המרכזית מכתפי בעל הדין הטוען לנזק הראייתי אל כתפי בעל הדין שכנגד בהנחה שהוא זה שגרם לנזק הראייתי, הכל לפי העניין ובהתאם לנזק הראייתי שנגרם. זהו הפן הראייתי של דוקטרינת הנזק הראייתי (ראה למשל: ע"א 754/05 – לוי נ' מרכז רפואי שערי צדק (5/6/07); ע"א 8279/02- גולן נ' עזבון המנוח ד"ר מנחם אלברט ז"ל (14.12.06), כאשר נעשה שימוש בדוקטרינה זו לשם העברת נטל הראייה, משמעה בחלק ניכר מהמקרים כי נקבע למעשה אחריות המעוול לנזקי הניזוק באשר נטל זה מטבעו אינו ניתן להרמה.
ויודגש, העברת הנטל אינה בגדר "פעולה אוטומטית" כל אימת שקיים נזק ראייתי כלשהו, על הניזוק הנטל להוכיח כי מוצדקת העברת הנטל בנסיבות העניין (ע"א 10776/06 – מנחם בראון נ' קופת חולים של ההסתדרות הכללית (30/9/09). "
אין בידי לקבל טענתה זו של הנתבעת 1 שלטעמי אין בה דבר מלבד ספקולציה.
כך ראשית, לעניין עצם ביקור שמאי הנתבעת 2 בעת שהצינורות היו חשופים – הרי שהנתבעת 1 מפנה לכך שבחוות דעתו כתב שמאי הנתבעת 2 כי :"נציין כי לעת ביקורנו במקום נערכה בדיקה של הנזקים ע"י השמאי אהוד ברקאי שנשלח למקום ע"י חברת "מגדל" חברה לביטוח בע"מ מבטחי המבנה" אשר לטענתה, בשילוב עם חוות דעת מומחה התובעת ממנה עולה כי הצינורות היו חשופים במועד בדיקתו – מלמדת כי גם בעת ביקור שמאי הנתבעת 2 הצינורות היו חשופים. דא עקא- שחוות דעת מומחה הנתבעת 2 נעשתה במאוחד לשני ביקורים אשר בוצעו במקום – האחד ביום 29/4/04 והשני ביום 1/8/04, כאשר המועד הרלוונטי לטענת הנתבעת 1 הינו המועד הראשון שהוא קודם להחלפת חלקי הצנרת על ידה והשלכתם. מאידך עיון בחוות דעת מומחה התובעת מלמד על כך שהביקורים אשר נערכו על ידו במקום הינם בתאריכים 1/8/04 ו – 4/8/04 – מועדים בהם אין חולק כי הצנרת כבר הוחלפה. בנסיבות אלו, הרי ששילוב האמור בשתי חוות הדעת מלמד כי החפיפה בביקורי שני המומחים אינה למועד הביקור הראשון של שמאי הנתבעת 2 אלא למועד הביקור השני ומשכך, בנסיבות בהן אין חולק כי במועד זה, גם ככל שהצנרת היתה חשופה, הצינורות הלקויים כבר הושלכו – הרי שהחפיפה בין שני הביקורים אינה רלוונטית ואינה מלמדת את שהנתבעת 1 מבקשת ללמוד ממנה.
מן האמור נובע כי לא נשללה טענת הנתבעת 2 ולפיה עת ביקר המומחה מטעמה במקום טרם נחשפו הצינורות וטרם ניתן היה ללמוד על הסיבות האפשריות לכשל.
לאור האמור הנני קובעת כי אין להסיט לפתחה של הנתבעת 2 את מחדלה של הנתבעת 1 משמירת הצינורות והנזק הראייתי אשר אליו הוביל מחדלה זה.
לעניין זה, הנני סבורה כי החזקה הראייתית אשר ניתן ללמוד מהתנהלות הנתבעת 1 דומה לחזקה הנלמדת ממחדל צד מהבאת עד או ראייה אשר נמצאים תחת ידו. כך, בהקשר זה - כלל ידוע בדיני ראיות הוא שחזקה על בעל דין שלא ימנע מבית המשפט ראיה, שהיא לטובתו, ואם נמנע מהבאת ראיה רלבנטית שהיא בהישג ידו, ואין לו לכך הסבר סביר, ניתן להסיק, שאילו הובאה הראיה, הייתה פועלת נגדו. כלל זה מקובל ומושרש הן במשפטים אזרחיים והן במשפטים פליליים, וככל שהראיה משמעותית, כן רשאי בית המשפט להסיק מאי הצגתה מסקנות מכריעות יותר וקיצוניות יותר נגד מי שנמנע מהצגתה (ע"א 548/78 פלונית נ' פלוני פ"ד לה (1) 736, 760)
בעניין אחרון זה יפים בעניין דברי בית המשפט בע"א 55/89 קופל (נהיגה עצמית בע"מ) נ' טלקר חברה בע"מ, פד"י מ"ד(4) 595 602:
"כלל הנקוט בידי בית המשפט מימים ימימה שמעמידים בעל דין בחזקתו, שלא ימנע מבית המשפט ראיה שהיא לטובתו, ואם נמנע מהבאת ראיה רלבנטית שהיא בהישג ידו ואין לו לכך הסבר סביר – ניתן להניח שאילו הובאה ראיה, היתה פועלת נגדו".
וכן יפים דבריו של כב' השופט י. קדמי בספרו "על הראיות– הדין בראי הפסיקה" (דיונון, חלק ב') 917:
"יש והדרך שבה מנהל בעל דין את עניינו בבית המשפט הינה בעלת משמעות ראייתית, כאילו היתה זו ראיה נסיבתית. כך ניתן להעניק משמעות ראייתית לאי הבאת ראיה, לאי השמעת עד... התנהגות כזו, בהעדר הסבר אמין וסביר, פועלת לחובתו של הנוקט בה באשר על פניה מתחייבת ממנה המסקנה שאילו הובאה הראיה או הושמע העד... היה בכך כדי לתמוך בגרסת היריב."
זאת ועוד לטעמי, כי בשים לב למחדלה של הנתבעת 1 משמירת הצינורות הגם שאלו היו בידה והגם שלו אמנם היו מלמדים על כשל בצינור שומה שהיתה עושה על מנת לשמור אותם- הרי שגם לו הלכתי עם הנתבעת 1 כברת דרך וסברתי כי שמאי הנתבעת 2 התרשל אף הוא בכך שלא הורה לנתבעת 1 לשמור על הצינורות (וספק בעיני באם אמנם כך הם פני הדברים, בשים לב לכך שכששמאי זה הגיע למקום טרם נחשפו הצינורות וטרם נחשפה סיבת הכשל, אשר התבררה לעיני עובדי הנתבעת 1 בלבד)- הרי שרמת רשלנות זו אינה מגעת לרמת רשלנותה של הנתבעת 1, אשר במודע לא שמרה על הצינורות האמורים, הגם שלכאורה לדידה היה בהם בכדי לתמוך בטענותיה.
על הצורך בהגשת חוות דעת מקצועית לשם הוכחת טענות שבהן אין לבית המשפט ידיעה שיפוטית נכתב כי:
"לנוכח ההתפתחות העצומה שחלה בכל תחומי המדע, אין לקיים דיון משפטי ראוי לשמו בשאלה הדורשת הכשרה מקצועית מוקדמת – ללא קבלת עדות מומחה; "
(יעקב קדמי, על הראיות חלק שני 759 (2003); כן ראו בהשאלה ע"א 4744/05 פלונית נ' שירותי בריאות כללית,(9/8/06) שעניינו בהוכחת שאלות שבמומחיות בתחום הרפואה; תא (ת"א) 1430/04 Machinefabriek Aarding B.V נ' שקבר השקעות בע"מ (06.04.2009)- הנסב על הצורך בחוות דעת מקצועית לשם הוכחת פגמים בייצור תיק. כן ראו רע"א 9607/10 עצמון נ' חיפה כימיקלים בע"מ (1/3/11); ע"א 4340/06 עו"ד יוסף לילוף נ' בנק איגוד לישראל בע"מ (21.04.2010); ורע"א 9014/12 פלוטקין נ' Smith Kline, Beecham Biologicals Belguim (24/1/13) – במסגרתו נקבע כי ברגיל, אפילו מאמר מדעי אינו יכול להיות מוגש כראיה עצמאית, שלא אגב דיון בו במסגרת חוות דעת מקצועית).
בהקשר זה, מבלי לגרוע מקביעתי בדבר העדר ידיעה שיפוטית בנושא (ובמאמר מוסגר – ככל שהאמור אינו נכון מקצועית- בתמיכה לכך שאין לבית המשפט ידיעה שיפוטית בנושא) – ניתן לכאורה להציג חלופות הגיוניות נוספות מלבד אלו שהועלו על ידי הנתבעת 1. כך ובכלל זה - יכול שהסיבה לכשל התגלתה במרכז הצינור ולא בנקודות החיבור הואיל והצינורות הונחו מכופפים באופן אשר הוביל ללחץ, יכול שהצינורות הודקו בנקודות החיבור באופן שהוביל ללחץ שהתפרץ במרכזם. זאת ועוד, מנגד לטענת הנתבעת 1 ולפיה יש בכך שחלפו שלוש שנים ממועד ההתקנה עד למועד ההצפה בכדי ללמד על כך שמדובר בכשל בצינור ולא בהתקנה – ניתן להצביע על כך שממועד התיקון בשנת 2004 ועד למועד הגשת התביעה בשנת 2011 ולכאורה גם בזמן ההליך המשפטי שהתנהל עד לשנת 2016- לא הובא בפני בית המשפט כל מידע בדבר כשל נוסף בצינור – עובדה שלכאורה שוללת הטענה ולפיה מדובר בכשל בצינור שאם לא כן, ברי כי היה מתגלה גם במקומות אחרים. במאמר מוסגר נקודה זו האחרונה יש בה אף בכדי לשלול טענת הנתבעת 1 ולפיה היה על הנתבעת 2 ליטול פיסה מהצינורות אשר נותרו על מנת לבחון את הכשל בצינור- באשר ברי כי צינורות אלו לא כשלו על אף חלוף שנים רבות ממועד ההתקנה כמו גם האירוע.
אשר על כן הנני קובעת כי בהעדר חוות דעת מקצועית, לא נתמכה טענתה של הנתבעת 1 ולפיה חלוף השנים, מיקום הכשל והיקפו, יש בהם בכדי לתמוך בטענתה ולפיה מדובר בכשל שהינו לפתחה של הנתבעת 2.
סוף דבר:
ניתן היום, כ"ב תמוז תשע"ו, 28 יולי 2016, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
24/12/2014 | החלטה שניתנה ע"י לימור ביבי-ממן | לימור ביבי | צפייה |
30/03/2016 | החלטה על בקשה של נתבע 2 מתן החלטה /פסיקתא | לימור ביבי | צפייה |
28/07/2016 | פסק דין שניתנה ע"י לימור ביבי | לימור ביבי | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | מגדל חברה לביטוח בע"מ | גלית קרנר |
נתבע 1 | חב' כ.א.ר.ם. מערכות בע"מ | ערן יוליש |
נתבע 2 | חב' מצרפלס בע"מ | יוסי רנרט |