17 מרץ 2014
לפני: | ||
כב' השופטת אסנת רובוביץ - ברכש | ||
התובעים | 1. אלכסנדר חסיוק גסר ע"י ב"כ: עו"ד אבנר בורוביק | |
- | ||
הנתבעים | 1. מדינת ישראל ע"י ב"כ: עו"ד גדי שילה |
פסק דין |
השתלשלות העניינים
"לאור מצבו הבריאותי הנוכחי מסוגל לחזור לעבודה בהקף משרה מלאה. יש להמנע מכיפופים מרובים של הגב ומעבודות הכרוכות במאמץ פיזי רב. מוגבל בהרמת משא עד 10% ממשקל גופו. תוקף ההמלצה קבוע."
(נספח 8 לתצהיר התובע).
ביום 1.2.2010 הגיע התובע לבדיקה נוספת אצל ד"ר גלוזמן. לגרסת התובע, זאת לאחר שהממונה עליו ביחידת הכלבנים, מר תומר מצא, דרש ממנו להביא הבהרות לאבחנת הרופא התעסוקתי (סעיף 10 לתצהיר התובע). ביום 1.2.2010 כתב הרופא התעסוקתי:
"לאור מצבו הבריאותי הנוכחי מסוגל לעבוד בהיקף משרה מלאה. יש להמנע מכיפופים מרובים של הגב ומעבודות הכרוכות במאמץ פיזי רב. מוגבל בהרמת משא עד 10% ממשקל גופו. לאור מצבו זה אינו כשיר לעבודה מאומצת עם כלב- דהיינו ככלבן. תוקף ההמלצה קבוע." (נספח 9 לתצהיר התובע).
ביום 21.2.2010 פנה מר יוסי יהודה, סמנכ"ל בכיר למינהל ומשאבי אנוש בנתבעת, אל לשכת הבריאות המחוזית לצורך זימון התובע לוועדה רפואית אשר תבחן את המשך עבודתו של התובע בשירות המדינה בתפקידו או בכל תפקיד אחר (נספח 12 לתצהיר התובע).
"מסמכים: עפ"י פקס שהגיע ממשאבי אנוש מ -11.6.10: תיאור תפקיד חוקר (יס"מ – מתקדם). בתאור התפקיד לא מוזכר כי הנ"ל עובד ביחידת כלבנים.
לאור זאת הועדה בדעה שאין מקום להפסקת עבודתו התקנית.
מסקנה: 1. אין סיבה רפואית מספקת להפסקת עבודתו התקנית ובכל
תפקיד בשרות המדינה.
2. ימשיך עבודתו התקנית חוקר (יס"מ – מתקדם) עפ"י תיאור תפקיד מ -21.7.02."
(נספח 14 לתצהיר התובע)
ביום 12.8.2010 שלחה הוועדה הרפואית מסקנותיה, המפורטות לעיל לאגף משאבי אנוש של רשות המסים (נספח 15 לתצהיר התובע).
"הנדון: מר אלכסנדר חסיוק – מסקנות הוועדה הרפואית
בתשובה למכתבכם שבסימוכין, הרינו להודיעכם כי נפלה טעות בתיאור התפקיד שהועבר אליכם בשעתו.
העובד מר חסיוק גסר אלכסנדר מועסק במשרדנו ככלבן ביחידת הכלבנים במכס נתב"ג.
לוט בזה תיאור תפקיד של כלבן בהתאם למטלות שהעובד מבצע בפועל.
להמשך טיפולכם בהתאם."
(נספח 16 לתצהיר התובע)
"לאחר הוועדה המחוזית מתאריך 5.7.2010 ו -2.2.2010 התקבל מכתב ב -18.8.2010 חתום ע"י אורי מאיר – מנהל משאבי אנוש ובו תיקון לתפקידו התקני של מר חסיוק אלכסנדר. מצוין כי נפלה טעות בתאור התפקיד שהועבר אלינו בשעתו. מצוין כי העובד מועסק ככלבן ביחידת הכלבנים במכס נתב"ג. כמו כן צורף תאור התפקיד של כלבן בהתאם למטלות שהעובד מבצע בפועל.
לאור זאת ובהתאם למסקנת הוועדה מ -5.7.2010 הוועדה משנה המסקנה מתאריך 2.8.2010 למסקנה הבאה:
מסקנה: יש סיבה רפואית מספקת להפסקת עבודתו התקנית ובכל תפקיד בשרות המדינה."
"א. ישנן סיבות רפואיות מספיקות להפסקת עבודתו בשרות המדינה.
ג. בתפקידו התקני ובכל תפקיד אחר בשרות המדינה"
(נספח 17 לתצהיר התובע)
לנוכח החלטת הוועדה הרפואית, מאותו יום, 3.10.2010, שהה התובע בחופשת מחלה (עדותו בעמוד 7) ושולמו לו דמי מחלה.
"1. אין סיבות רפואיות מספיקות להפסקת עבודתו.
2. יכול להמשיך את עבודתו התקנית על פי תיאור תפקיד מ-21 יולי 2002"
(נספח 22 לתצהיר התובע)
"ועדת הערר החליטה שאין סיבות רפואיות להפסקת עבודתו של מרשך והוא יכול להמשיך את עבודתו התקנית (ההדגשה אינה במקור) על פי תיאור התפקיד מ – 21.7.2002.
עבודתו התקנית של מרשך במשרדנו הינו חוקר יס"מ מתקדם (כלבן) ביחידת הכלבנים במכס נתב"ג.
תיאור התפקיד מתאריך 21.7.2002 הינו של חוקר יס"מ מתקדם ביחידות היס"מ ואינו משקף את עבודתו התקנית והמעשית של מרשך ביחידת הכלבנים ככלבן.
לאור אי הדיוק בהחלטת ועדת הערר ומתוך דאגה לשמירה על בריאות מרשך, בקשנו בו ביום הבהרות ובחינה בשנית מיושב ראש ועדת העררים, האם ניתן להמשיך את עבודתו של מרשך בהתאם לתיאור התפקיד הנכון ובהתאם למטלות המשקפות נאמנה את תפקידו הנוכחי ככלבן ביחידת הכלבנים במכס נתב"ג.
..."
(נספח 27 לתצהיר התובע)
"1. אין סיבות רפואיות מספיקות להפסקת עבודתו.
2. יכול להמשיך את עבודתו על פי תיאור תפקידו מ -21 יולי 2002.
3. המערער איננו כשיר מבחינה רפואית לעבודה כחוקר (סמים – כלבן)."
יצוין כי בעבר, ביום 20.1.2008, ניתן לתובע היתר לעבודה פרטית עד ליום 19.1.2009 וביום 9.9.2012 ניתן לו שוב היתר לעבודה פרטית למשך 3 שנים, מיום 1.10.2012 ועד ליום 30.9.2015 (סעיף 28.8 לתצהיר התובע; מכתב הנתבעת – נספח 50 לתצהיר התובע).
בחקירתו הנגדית אישר התובע כי היתה תקופה קצרה שבה עבד באופן פרטי ללא היתר מתוך הנחה שהיה בטוח שיש לו היתר בתוקף (עמוד 8).
עיקר טענות הצדדים
בנוסף טען התובע כי הנתבעת לא עשתה מאמצים של ממש למציאת תפקיד חלופי עבורו עד שניתנה ההחלטה בערר ובאופן כללי טען כי היה על הנתבעת לשבצו בתפקיד חוקר יס"מ לנוכח התאמתו לתפקיד זה, שכן אמנם בפועל עבד ככלבן אולם תפקידו התקני מיום 1.5.2007 הוא חוקר יס"מ מתקדם כפי שהוגדר בכל המסמכים, ביום 17.11.2002 עבר השתלמות בקורס יס"מ לעובדי סמים והתפקיד אינו כרוך בהרמת משאות כבדים כך שמתיישב עם מגבלותיו הרפואיות.
לטענת התובע, ניודו לתפקיד במכס מרכז מהווה ניסיון לפגוע בו ובתנאי עבודתו מאחר שתפקיד זה אינו כולל זכויות כספיות רבות כגון תמורה בגין עבודה במשמרות לילה, בסופי שבוע, בחגים ובשעות נוספות, תוספת כוננויות, אש"ל ותלושי מזון (סעיף 50 לתצהיר התובע, נספח 43 לתצהירו). מכאן לטענת התובע, ירד שיעור שכרו החודשי הכולל מסך של 13,805 ₪ (סעיף 2.4.1.22 לתביעה ונספחים 35,42 לתצהיר התובע)לסך של 11,037 ₪ ( ר' סעיף 4.3.10 לכתב התביעה) התובע העמיד את הפיצוי הכספי מחודש 3/2010 ועד ליום הגשת התביעה, על סך של 133,274 ₪.
לטענת התובע, הנתבעת מעוניינת בסילוקו משירות המדינה משיקולים זרים, שכן תקן של כלבן אינו מתפנה עד שהכלבן מסיים את עבודתו בשירות המדינה, אלא "הולך יחד עם העובד" והיחידה שבה הועסק אינה מעוניינת לאבד תקן אם התובע יישאר בשירות המדינה בתפקיד אחר (עדותו בעמוד 3) ומכאן טענת התובע, כי מאז שהדרדר מצבו הרפואי, החלה הנתבעת לנקוט בפעולות חסרות תום לב נגדו על מנת להובילו להתפטר.
לטענת הנתבעת, במקום לשתף עמה פעולה בניסיון למצוא עבורו תפקיד חלופי, במשך תקופה ארוכה התייצב התובע לעבודה בכלביה מבלי שביצע עבודה כלשהי וסרב לתפקידים שהוצעו לו. לטענת הנתבעת, לתובע אין זכות לשיבוץ בתפקיד מסוים ושעה שנקבע כי אינו כשיר בריאותית לבצע עבודתו ככלבן, רשאית הנתבעת ואף מחויבת להעבירו לתפקיד מתאים אחר. התובע חסר ניסיון בעבודה כחוקר יס"מ ואינו מתאים לתפקיד זה וההחלטה להעביר את התובע לתפקיד במודיעין מכס מרכז התקבלה משיקולים ענייניים. כן טענה הנתבעת, כי אין לתובע זכות קבועה לעבוד במשמרות או שעות נוספות ואינו זכאי לתשלום בגין עבודה שלא ביצע ולא להוצאות שלא הוציא.
דיון והכרעה
ערה אני לעדותו של התובע לפיה עבד הוא ביחידת הכלבנים הן בתפקיד של חוקר יס"מ והן בתפקיד של כלבן ואף לכך שהעיד כי השתתף בחקירות (עדותו בעמודים 4,5). כן יצוין כי התובע הגיש צילום "פרופיל אישי לעובד" שבו מוגדר תפקידו "חוקר יס"מ מתקדם מיום 1.5.2007" (ת/1) וכן הגיש מסמך שכותרתו "המלצה לקיצור שהייה בדרגה" (ת/2) שבו מוגדר תואר המשרה של התובע כ"חוקר (יס"מ – מתקדם)"
עם זאת, התובע העיד כי לא ניהל חקירות (עדותו בעמודים 4,5) וכאשר נשאל בחקירתו הנגדית בנוגע לתפקידו העיד:
"ת. ברגע שאני עזרתי לחוקר... השתתפתי בחקירה כאדם דובר רוסית ולא היה איתי כלב. במשרדים של החוקר אין כלב. עזרתי בשפה וגם בשאלות מספר פעמים (עשיתי זאת פעמיים בנתב"ג).
ש. שעזרת לחוקר בשפה בשאלות פעמיים בכל התקופה, הם הופכות אותך לחוקר?
ת. מה שהופך אותי לחוקר זה קורס חוקרים שעברתי ותשאול לנוסעים שנחשדו בהעברת טובין לא חוקי כמו סמים, מילוי זכרון דברים או דוחות תפיסה. זה מופיע ברשימות במכס.
ש. ישבת עם החשודים וגבית עדויות מהם תחת אזהרה?
ת. לבד לא. בנתב"ג. כיום כן גביתי עדויות. גם תחת אזהרה."
(עמוד 5 לפרוטוקול)
עולה אפוא מעדותו של התובע עצמו כי פעמיים בלבד "עזר" בחקירה וכעולה מעדותו, לא מן הנמנע כי התובע הגיש עזרה זו כ"מתורגמן" לשפה הרוסית.
מר יעקב אוסטר, מנהל בית המכס מרכז ברשות המסים, מסר בתצהירו כי אכן, כפי שטען התובע (בסעיף 35 לתצהירו) התובע בתפקידו האחרון היה מעורב במשימות מודיעיניות והוא צורף לצוות חקירה אולם לא שימש כראש צוות חקירה ולא היה אחראי על חקירת חשודים (סעיפים 6,7 לתצהירו). בחקירתו הנגדית אישר מר יעקב אוסטר כי התובע התלווה לחוקרי היס"מ בביצוע עבודתם, לא שלל את האפשרות כי היו מקרים שבהם חקר התובע באופן עצמאי, ואישר כי התובע ביצע עבודות של מציאה של מעטפות עם סמים (עמוד 11) אולם הבהיר כי "יש קטעים מסוימים שיש חפיפה, בקטעים שצריך להבין מה חוקר יס"מ צריך לעשות כדי לעבוד במודיעין, כוונתי, תפקיד המודיעין בבית מכס מרכז, הוא לתת שירות בעיקר ליחידת היס"מ וליחידת האכיפה במכס. כדי להבין מה חומר הגלם שהוא צריך לספק להם כמודיעין, הוא צריך להכיר מה חוקרי היס"מ עושים ביום יום שלהם, לכן במהלך כל השנה הראשונה כמעט הוא יצא עם חוקרי היס"מ כדי להבין מה הם עושים ובמקביל הוא עשה עבודות מודיעין, כדי שבעתיד כדי שהוא ידע איזה חומר לאסוף לצורכי מודיעין ולספק אותם ליחידת היס"מ וליחידת האכיפה, מהם החומרים שעליו לאסוף. כלומר, אם מדברים על חפיפה החפיפה אומרת שצריך להכיר את עבודת היס"מ ואז קל יהיה לבצע את עבודת המודיעין." (עמוד 10 לפרוטוקול). כאמור, גם מהגדרת התפקיד של כלבן שצורפה לתצהירו של מר אורי מאיר, עולה כי כלבן מתלווה לחוקרי יס"מ ומסייע להם אולם עדיין מדובר בתפקיד שונה באופן מהותי, בין היתר ברמת האחריות, העצמאות, והיוזמה הנדרשת.
לפיכך לא ניתן היה להמשיך ולהעסיק את התובע ככלבן בנתבעת.
עולה אפוא מהראיות כי הנתבעת חיפשה עבור התובע תפקיד ההולם את כישוריו, הציעה לו שתי חלופות שונות, אולם התובע לא שיתף פעולה עם הצעות אלו ותחת זאת המשיך לדרוש כי על הנתבעת לשבצו רק בתפקיד חוקר יס"מ, מה שגם עיכב את שיבוצו לתפקיד אחר.
מר יעקב אוסטר העיד כי בדרך כלל חוקרי יס"מ מגיעים לתפקיד ללא ניסיון קודם בחקירות וגם מר אורי מאיר העיד כי חוקר יס"מ מתקבל לשירות כמעט ללא ניסיון והוא מקבל הכשרה לתפקיד (עמוד 21). מר אורי מאיר אף אישר בחקירתו הנגדית כי ישנם עובדים בתפקיד חוקרי יס"מ שלא עברו כלל את הקורס הבסיסי של חוקרי יס"מ וזאת בשל בעיות תקציב ובמקרה כזה אותו עובד עובר הכשרה מקומית ורק כשיש מספיק עובדים שיצאו לקורס, נפתח קורס (עמוד 23).
מר אורי מאיר לא שלל בחקירתו הנגדית את האפשרות כי התובע עונה מבחינת השכלתו על הדרישות לתפקיד חוקר יס"מ (עדותו בעמוד 16) וכן עולה מהראיות, כאמור, כי התובע עבר את ההכשרה הבסיסית הנדרשת לתפקיד חוקר יס"מ.
עם זאת, הנתבעת הבהירה כי התובע לא נמצא בעל הכישורים והתכונות למלא תפקיד של חוקר יס"מ. במכתבו של מר יוסי יהודה לתובע מיום 24.4.2012 כתב בין היתר (נספח 40 לתצהיר התובע):
"בחנתי בקפידה את בקשתך לשמש כחוקר ביחידת הסמים בנתב"ג, ואת טיעוניך בעניין. לאחר שנועצתי במנהל יחידת הכלבנים ובמנהל יחידת הסמים ובסמנכ"ל בכיר לחקירות למודיעין, הגעתי למסקנה כי אינך מתאים למלא תפקיד של חוקר יס"מ בנתב"ג.
ניסיונך ככלבן אינו רלבנטי לתפקיד של חוקר יס"מ משום שמדובר בתפקידים שונים, כפי שגם עולה בבירור מהגדרות התפקיד של שתי המשרות.
חוקר יס"מ אחראי על מכלול היבטי חקירה, לרבות תכנון הובלה וביצוע חקירות, מעקב אחרי חשודים, חקירתם וכיו"ב. זהו תפקיד הדורש יוזמה, יכולת ארגון, כושר אלתור, תקשורת בין אישית ברמה גבוהה וכדומה. להערכתנו חסרים לך הכישורים והתכונות הללו.
אמנם אין מניעה שעובד המועסק ככלבן יועבר למשרה של חוקר יס"מ, אך כל מקרה נבחן לגופו בהתאם להתאמתו של כל עובד ולצרכי המערכת. אין במקרה אחד, כדי להעיד על האחר."
קביעה זו עולה בקנה אחד עם הדברים שנכתבו על התובע בגיליוני הערכה ומשוב (נספח 3 לתצהיר התובע). בגליון ההערכה מהתאריך 23.2.2009 נרשם "עליו לפתח יוזמה אישית" ובגליון ההערכה מהתאריך 18.2.2010 נכתב בין היתר כי התובע "אינו יוזם".
מכאן, אפילו עבר התובע יותר קורסים והשתלמויות מעובדים הממלאים תפקיד חוקרי יס"מ אין בכך כדי להצביע על התאמתו לתפקיד חוקר יס"מ.
בע"ע 674/05 אהרון ויזנר – מדינת ישראל, רשות השידור (מיום 27.3.2007) הדגיש בית הדין הארצי את הדברים הבאים:
".... הפררוגטיבה הניהולית היא מושג המשקף את כוחו של המעסיק להכניס שינויים, לנייד עובדים ממקום למקום ומתפקיד לתפקיד, לקבוע חלוקת עבודה שונה וכיוצאים באלה עניינים. הפררוגטיבה הניהולית נובעת מעצם מעמדו של המעסיק והיא מהווה חלק מהסכם העבודה, אף אם אין בנמצא הוראה מפורשת בנדון זה"
זה המקום לציין כי בתפקידו האחרון של התובע שכרו היה דומה לשכרו בתפקידו הראשון, כפי שיפורט בהרחבה בהמשך. ר' נספח 44 ו-35 לתצהיר התובע .
כאשר נשאל בחקירתו הנגדית האם "לא היה תפקיד אחר שהיית מוכן לעשות חוץ מחוקר יס"מ" השיב: "זה התפקיד שהוכשרתי אליו" (עמוד 7 לפרוטוקול) ומכאן שאין לתובע טענה בנוגע לתפקיד שאליו שובץ אלא הוא מקובע בעמדתו לפיה היה על הנתבעת לשבצו לתפקיד חוקר יס"מ.
לפיכך לא היתה לנתבעת כל ברירה אלא להחליט, באופן חד צדדי, על שיבוצו של התובע לתפקיד אחר וכאמור עולה כי מדובר בתפקיד ההולם את כישוריו של התובע.
מחודש 10/2010 ועד לחודש 5/2011 שהה התובע בחופשת מחלה בהתאם לפסקה 33.243 ו(5) לתקשי"ר הקובעת:
"עובד אשר הגיש ערר על מסקנות הוועדה הרפואית בהתאם לאמור בסעיף 85.84, ישהה בחופשת המחלה הצבורה שלו; ואם אין לו חופשת מחלה צבורה, ישהה בחופשת מחלה ללא משכורת עד מתן החלטה בערר".
בתקופת מחלה עובד אינו זכאי לתשלומים בגין עבודה בשעות נוספות, כוננויות ותוספות שכר נוספות המותנות בעבודה בפועל בתנאים מסוימים.
מחודש 5/2011, לאחר שהתקבלה החלטת ועדת הערר, ניסתה הנתבעת למצוא פתרון עבור התובע אולם התובע התעקש על כך כי ישובץ לתפקיד חוקר יס"מ, מה שעיכב גם את שיבוצו. אין חולק כי לתובע שולם שכר מחודש 5/2011 גם בגין תקופה שבה טרם שובץ לתפקידו במכס מרכז אולם ודאי שאינו זכאי לתוספת שכר בגין עבודה בשעות נוספות, כוננויות וכיו"ב – משלא ביצע עבודות אלו בפועל.
גם כיום משמועסק התובע בתפקיד במודיעין מכס מרכז ואינו מבצע עבודה בשעות נוספות, כוננויות וכיו"ב – הוא אינו זכאי לתוספות השכר השונות.
מר אורי מאיר הבהיר בתצהירו כי כאשר עבר התובע לתפקיד במכס מרכז נשמר לו תקן התפקיד שאותו מלא בנתב"ג לרבות דרגת השכר אולם בעבודתו בנתב"ג הועסק התובע במשמרות, בשעות נוספות ובמשימות מיוחדות שבעבורן שולם לו גמול בהתאם והתובע אינו זכאי לתשלום תוספות שכר שונות בגין עבודה שאינו מבצע כיום (סעיפים 33,34 לתצהירו של מר אורי מאיר). מר יעקב אוסטר העיד בחקירתו הנגדית כי במכס מרכז אין כל תפקיד הכרוך בעבודה במשמרות לילה (עדותו בעמוד 9).
תשלומים בגין שעות נוספות, כוננויות וכיו"ב משתנים מעת לעת על פי צורכי כל משרה ואינם בבחינת זכות קנויה לעובד, אלא הזכות לתשלום עבור שעות נוספות וכוננויות, תלויה בביצוען בפועל (ע"ע 189/10 יוסף שוחט – מדינת ישראל, משרד התעשיה, מיום 18.6.2012). התובע לא טען כי עבד שעות נוספות או כי ביצע כוננויות שעליהן לא קיבל תוספות שכר. כן לא העלה התובע כל טענה לפיה בתפקידו ככלבן קיבל תשלומים בגין רכיבים אלה, שלא עבור ביצוע עבודה בפועל.
מאחר שהמעבר של התובע מתפקיד כלבן לתפקיד ביחידת המודיעין מכס מרכז נעשה משיקולים ענייניים וביניהם מצב בריאותו של התובע שלא איפשר לו עוד להמשיך ולבצע את עבודתו ככלבן, ומאחר שלאחר שסיים התובע לבצע עבודתו ככלבן לא המשיך לבצע בפועל את אותן עבודות שזיכו אותו לתוספות שכר שונות – אזי אינו זכאי לתוספות אלו.
בסיכומיו טען התובע כי כל תפקיד אחר למעט עבודה ביס"מ נתב"ג "פוגע בו מבחינת השכר" (סעיף 81 לסיכומים) ולא טען כי קיים תפקיד כלשהו בנתבעת, מלבד תפקיד של חוקר יס"מ, שבמסגרתו יהא זכאי הוא לקבל את תוספות שכר שקיבל עת עבד ככלבן או את תוספות שכר בגין מטלות המבוצעות על ידי חוקרי יס"מ.
מאחר שקבעתי כאמור כי הנתבעת פעלה כהלכה ובהתאם לשיקולים עניינים וסבירים בכך שלא שיבצה את התובע לתפקיד חוקר יס"מ – אזי נדחית כאמור תביעתו של התובע להפרשי שכר בכל הנוגע לפער אל מול תפקידו הקודם.
52. עם זאת, אכן חל עיכוב בשיבוצו של התובע לתפקיד חלופי וזאת גם מנימוקים
שאינם קשורים אליו, אלא קשורים לנתבעת.
הנתבעת הודתה כי אכן חל עיכוב עד למועד בו שובץ התובע בתפקיד חלופי כעולה מתצהירו של מר אורי מאיר וכן כעולה מחקירתו הנגדית:
" ש: ההחלטה של וועדת הערר ניתנה ב-3.5.11, מהו זמן סביר לשבץ את התובע לתפקיד ראוי? כמה זמן?
ת: בין חודש לחודשיים
לשאלת בית הדין:
ש: מדוע?
ת: אנו צריכים להפנות אותו לראיון אצל אותו ממונה וצריך לקבל התייחסות של אותו ממונה וזה לוקח זמן.
המשך חקירה:
ש: כמה זמן לקח לשבץ את התובע?
ת: זה לקח קצת זמן. לפי התכתובות שלי זה לקח שנה.
ש: למה שנה?
ת: במהלך התקופה הזו גם עו"ד רזי'ן, חלתה לצערינו. במהלך התקופה הזו נפגשנו עם בא כוח התובע, ניסינו להגיע להבנות למקום עבודה חלופי ונתקלנו בסופו של יום בסירוב ואז הוחלט להפנות את התובע ליחידה חדשה שהייתה אמורה לעבור ממכס אשדוד למכס מרכז וחשבנו לשלב את התובע ביחידה זו. יחידת הסב"נים.
ש: העובדה שעורכת דין לא נמצאת משפיעה על השיבוץ, שבמשך שנה הוא לא משובץ בשום תפקיד, עובד של 9 שנים? איך זה קשור שעו"ד חולה?
ת: הייתה חלופת מכתבים די עניפה מול המשרד שלך ובין עו"ד רג'ין שחלקם הועברו אליה לטיפול וחלק אליי, כל מכתב עובד התייעצות עם הלשכה המשפטית במיוחד שהיא אחראית על דיני עבודה ולכן חלו מספר עיכובים עם התשובות וחילופי המכתבים בינינו" ר' עמ' 18-19 שורות 1-15
ללא עיכובים אלו שהיו גם בשל מחדלי הנתבעת, יכול היה התובע להתחיל ולעבוד
בתפקיד אותו מבצע הוא היום, במודיעין מכס מרכז במועד מוקדם יותר ואז
להתחיל ולקבל שכר גבוה יותר ממועד מוקדם יותר.
53. סבורה אני כי משהודה מר אורי מאיר כי זמן סביר לשבץ את התובע לתפקיד ראוי
אמור לקחת בין חודש לחודשיים, כאשר בפועל הדבר לקח כשנה ( ממועד החלטת
וועדת הערר עד לשיבוץ התובע בתפקידו במודיעים מכס), הרי שגם
הנתבעת אחראית לעיכובים אלו. התעקשות התובע לתפקיד מסויים אינה
משחררת את הנתבעת מאחריות להציע לתובע תפקידים אחרים מתאימים
במועדים קרובים ככל האפשר, דבר שלא נעשה במקרה דנן על ידי הנתבעת.
יצויין כי במועד בו חל העיכוב קיבל התובע שכר של כ-11,000 ₪ ואילו
בתפקידו החדש במודיעין מכס מרכז קיבל שכר ממוצע של כ-16,000 ש"ח,
כעולה מתלושי השכר שהוצגו במהלך ההוכחות ומנספח 44 לתצהיר התובע.
עם זאת התובע לא תבע בתביעתו הפרשים אלו אלא רק הפרשי שכר בין שכרו
החודשי הכולל לפני הניוד שלו ולאחר מכן, לפני שיבוצו לתפקידו האחרון, שנעשה
לאחר הגשת התביעה בסך של 133,274 ( ר' נספח 42 לתצהירו של התובע).
ערה אני לכך כי בכתב התביעה ציין התובע כי ממוצע שכרו לפני הניוד עמד על סך
של 13,805 ₪ (סעיף 2.4.1.22 לתביעה ונספחים 35,42 לתצהיר התובע)לעומת
השכר שקיבל בתקופה בה לא עבד בסך של 11,037 ₪ ( ר' סעיף 4.3.10 לכתב
התביעה). עם זאת, עיון בנספח 42 שצורף לתביעתו ולתצהירו של התובע מעלה כי
ממוצע משכורותיו של התובע בתפקידו התקני עמד על סך של 18,085 ₪, נתון
שעולה בקנה אחד עם תלושי השכר שהוצגו על ידי התובע (נספח 33 לכתב התביעה).
על פי הפסיקה, לצורך הכרעה בהליך "מה שקובע, הן הנסיבות כפי שעולות מחומר
הראיות ('חזית הדיון')" ובית הדין אינו מוגבל לאופן הצגת הדברים בכתב התביעה
(ע"ע 132/03 ראובן כהן – רשות העתיקות, מיום 13.10.2004; ע"ע 197/03 פרי שר
אסייג – חנה גורן הפקות בע"מ).
54.משכך לטעמי התובע זכאי להפרשי שכר חלקיים המבוססים על הפער בין השכר
שקיבל בתפקידו האחרון אל מול השכר שקיבל בתקופת העיכוב. התשתית
העובדתית בנדון הובאה בפני ואף הנתבעת היתה רשאית לחקור בנדון נוכח צירוף
תלושי השכר במועד מאוחר יותר בהתאם להחלטתי מיום 26.11.13 ( ר' עמ' 23) .
נוכח האמור, ובהתחשב שחלק ממחדלי העיכוב היה קשורים לתובע כמפורט לעיל,
אני קובעת כי התובע זכאי לקבל מהנתבעת הפרשי שכר חלקיים בלבד בסך של
30,000 ₪ (5,000 ₪ * 6 חודשים) בצירוף הפרשי ריבית והצמדה מיום 3.11.11
(אמצע תקופת העיכוב) ועד ליום התשלום בפועל.
55. אשר לטענת התובע בדבר התנכלות, יצוין, כי בחקירתו הנגדית העיד כי אין לו
טענה כיום כי מנהליו הישירים מתנכלים לו (עמוד 5) וכי גם לא תבע כל פיצויים
בגין התנכלות אלא רק בגין נזקים ממוניים שנגרמו לו לכאורה בגין התנכלות –
רכיב שכאמור אין לקבל. ערה אני לטענת התובע, כי היה שלב כלשהו שבו החלה
הנתבעת בהליך פיטוריו וכן למסמכים שצירף כתמיכה לכך – כגון מכתב מיום
12.10.2010 החתום על ידי מר תומר מצא, ר"מ כלבנים (ת/3) שבו נכתב בסיום
המכתב: "כזכור העובד נמצא בחופשת מחלה ולקראת פיטורין". עם זאת באותה
תקופה היה התובע בבדיקות רפואיות ועניינו נדון בפני ועדת רפואית בכל הנוגע
לבחינת המשך העסקתו. כאמור ביום 3.10.2010 החליטה ועדה מחוזית כי ישנן
סיבות רפואיות מספיקות להפסקת עבודתו של התובע ולפיכך גם במכתב החתום על
ידי מר יוסי יהודה, מיום 4.10.2010, הודע לתובע כי אם אין בכוונתו לערער על
החלטת הוועדה הרפואית המחוזית אזי הנתבעת תפעל לסיום העסקתו (נספח 19
לתצהיר התובע).עם זאת, בהמשך הדרך תיקנה הנתבעת את החלטתה והחלה לפעול
על מנת למצוא עבור התובע תפקיד חלופי. אוסיף עוד בהקשר לטענת ההתנכלות, כי
מר אורי מאיר העיד כי לא היה ממונה על התובע, כי לא היתה לו כל היכרות אישית
עם התובע וכי פגש אותו לראשונה כאשר מסר את הערר על החלטת הוועדה
הרפואית (עדותו בעמוד 16).
56.בכתב התביעה עתר התובע גם לשינוי דרגתו וטען כי הוא זכאי לדרגה 19+ מנהלי
(בעוד שהיום דרגתו היא 18+) בהתאם למסלולי הקידום לעובדי היס"מ כפי
שפורסם ביום 1.4.2003 (נספח 45 לתצהיר התובע) אולם עולה כי בסיכומיו זנח
התובע רכיב זה.
57.בכל הנוגע לרכיב ההוצאות כמפורט בסעיף 4.4. לכתב התביעה, הרי שגם רכיב זה
נזנח בסיכומי התובע. מעבר לאמור, התובע לא הציג כל ראיה המוכיחה הוצאת
הוצאות אלו וכימותן.
סוף דבר
58. הנתבעת תשלם לתובע, בתוך 30 יום מקבלת פסק הדין, הפרשי שכר חלקיים בסך
של 30,000 ₪ (5,000 * 6 חודשים) בצירוף הפרשי ריבית והצמדה מיום 3.11.11
(אמצע תקופת העיכוב) ועד ליום התשלום בפועל.
59. שאר רכיבי התביעה ,נדחים.
60. משעיקר רכיבי תביעתו של התובע נדחו, אין צו להוצאות.
61. זכות ערעור לבית הדין הארצי תוך 30 יום מיום קבלת פסק הדין.
ניתן היום, ט"ו אדר ב תשע"ד, (17 מרץ 2014), בהעדר הצדדים ויישלח אליהם.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
17/03/2014 | פסק דין מתאריך 17/03/14 שניתנה ע"י אסנת רובוביץ - ברכש | אסנת רובוביץ - ברכש | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | אלכסנדר חסיוק גסר | אריה רבינוביץ |
נתבע 1 | מדינת ישראל | איריס בורשטין, גדי שילה |