ניתן ביום 12 נובמבר 2013
שרה סטופניצקה | המערערת |
- | |
המוסד לביטוח לאומי | המשיב |
לפני: השופט עמירם רבינוביץ, השופט אילן איטח, השופטת יעל אנגלברג שהם נציג ציבור (עובדים) מר ראובן רבינוביץ, נציג ציבור (מעבידים) מר זאב רפואה |
בשם המערערת – עו"ד אלון לוריה בשם המשיב – עו"ד ליאת אופיר |
פסק דין
השופט אילן איטח
הרקע לערעור
הטענות בערעור
תחילה ביקש היועץ המשפטי לממשלה אורכה נוכח הצורך בהתייעצות רחבת היקף. בהודעה מיום 16.6.13 הודיע היועץ המשפטי לממשלה כי "בהתאם לבדיקה ראשונית, נראה כי אין מדובר באפליה אסורה כפי שטוענת המערערת, כי אם בהבחנה מותרת, שכן כל אחת מהאוכלוסיות הנדונות – מקבלי קצבה לפי הדין הישראלי ומקבלי קצבה לפי דיני חוץ – זכאית לסל שונה ונפרד של הטבות". עוד הפנה היועץ המשפטי לממשלה לכך שביום 29.5.13 עברה בקריאה טרומית בכנסת הצעת חוק הביטוח הלאומי (תיקון – חישוב הכנסה מקצבאות לצורך קביעת זכאות ניצולי שואה לגמלת סיעוד)), התשע"ג – 2013 (להלן – הצעת החוק), שלפיה קצבה שמשולמת לניצול שואה שמקורה בדין הישראלי לא תובא בחשבון במבחן ההכנסות לזכאות לגמלת סיעוד, בדומה לקצבה שמקורה בדיני חוץ. היועץ המשפטי לממשלה ציין כי הצעת החוק עברה בתמיכת הממשלה וזו עברה לשולחנה של ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת לצורך הכנתה לקריאה ראשונה. לאור אלה סבר היועץ המשפטי לממשלה כי מאחר ויתכן שהמצב החוקי ישתנה ממילא לא יהיה עוד צורך לדון בשאלה המתעוררת. לפיכך, ביקש היועץ המשפטי לממשלה להשהות את הדיון בערעור כדי לאפשר את מיצוי הליך החקיקה.
בהחלטה מיום 1.7.13 נקבע כי מאחר ולא ברור מה עתידה של הצעת החוק והאם החוק יתייחס לתקופה הרלוונטית לענינה של המערערת, אין מקום להשהיית ההליך, וניתנה ליועץ המשפטי אורכה להגשת עמדתו עד ליום 1.8.13.
בהודעה מיום 8.7.13 הודיע היועץ המשפטי לממשלה כי לא יעלה בידו להגיש את עמדתו לפני יום 30.11.13, זאת נוכח הצורך לערוך "בדיקה מעמיקה בנושא המורכב והרגיש המתעורר אגב הליך זה".
בהחלטה מיום 17.7.13 ניתנה ליועץ המשפטי לממשלה אורכה להגיש עמדתו עד ליום 15.8.13, זאת נוכח גילה המתקדם של המערערת. ביום 30.7.13 שב היועץ המשפטי לממשלה והודיע כי לא יעלה בידו להגיש את עמדתו במועד שנקצב. ואכן עמדה כאמור מטעם היועץ המשפטי לממשלה או מטעם המדינה לא הוגשו עד היום.
הכרעה
קצבת נכות לפי חוק נכי הרדיפות האם היא "הכנסה" לצורך גמלת סיעוד?
"בחישוב הכנסה לפי תקנות אלה תובא בחשבון הכנסה מהמקורות המפורטים בסעיף 2 לפקודת מס הכנסה, אף אם לא צמחה, הופקה או נתקבלה בישראל, למעט -
(1) קיצבת ילדים לפי פרק ה' לחוק;
(2) הענקות לחיילים ולבני משפחותיהם לפי חוק החיילים המשוחררים (החזרה לעבודה), תש"ט-1949;
(3) גימלה לפי ההסכם בדבר גימלת ניידות לפי סעיף 200 לחוק;
(4) דמי מחיה לאלמנה וליתום לפי סעיף 90א לחוק;
(5) קיצבה מיוחדת לפי תקנות הביטוח הלאומי (מתן שירותים מיוחדים לנכים), תשל"ט-1978;
(6) גימלה לפי תקנות הביטוח הלאומי (דמי מחיה, עזרה ללימודים וסידורים לילד נכה), תש"ם-1980;
(7) גימלה מיוחדת לפי סעיף 69 לחוק;
(8) תשלומים לנזקק לפי חוק שירותי הסעד, תשי"ח-1958."
"המונח "קיצבה" בסעיף 2(5) הנ"ל כולל גם תגמול חודשי המשתלם על-פי חוק נכי רדיפות הנאצים, תשי"ז - 1957 (ראה א' רפאל מס הכנסה [1], בעמ' 120). אמנם, נקבע פטור ממס הכנסה לגבי תגמול זה, על-אף היותו מקור הכנסה (ראה סעיף 9(6) לפקודת מס הכנסה), אולם, לעניין תקנה 3(א) לתקנות הסיעוד, המבחן הוא אם ההכנסה ממקור מסוים כלולה במקורות המפורטים בסעיף 2 לפקודת מס הכנסה, ולא אם היא חייבת או פטורה ממס הכנסה. לעניין זה, אין נפקא מינה אם התגמול קשור בנכות גופנית או שהוא מבוסס על הכנסת הזכאי."
"התכלית היא השתתפות בהוצאות לטיפול בקשישים נזקקים. משום כך לוקח החוק בחשבון את ההכנסות הריאליות של המבוטח ומפחיתם מהזכאות לגמלה. התכלית היא לעזור למעוטי יכולת. לא למי שיש בידו אמצעים לשלם בעצמו בגין שירותי סיעוד. מתקין התקנות קבע מהן ההכנסות המפחיתות מגמלת הסיעוד של הזכאים לה. ברי כי הסף כולל כל הכנסה קבועה ועל כן גם הכנסה מרנטה."
הראשון, חקיקת חוק נכסים של נספי השואה (השבה ליורשים והקדשה למטרות סיוע והנצחה), תשס"ו - 2006 (להלן – חוק נכסי הנספים). במסגרת חוק זה הוקמה החברה לאיתור ולהשבת נכסים של נספי השואה בע"מ אשר הוסמכה, בין היתר, "לתת סיוע לניצולי שואה הזקוקים לכך, לרבות סיוע בתחומי הרפואה, הסיעוד, הרווחה, התמיכה הנפשית והכלכלית ...." (סעיף 4 (4) לחוק נכסי הנספים). על מנת למנוע מצב בו מן הצד האחד מוענק סיוע לניצולי שואה ומן הצד השני יביא הדבר להפחתת גמלאותיהם, נקבע בסעיף 75 (ב) לחוק נכסי הנספים כי "סיוע לניצול שואה לפי סעיף 4(4) לא ייחשב כהכנסה לענין גמלאות לפי חוק הביטוח הלאומי ... ולענין חוק הבטחת הכנסה ....".
השני, חקיקת חוק הטבות לניצולי שואה, תשס"ז – 2007 (להלן – חוק ההטבות לניצולים), אשר מכוחו הוענקו לניצולי שואה שמתקיימים בהם תנאי הזכאות הטבות שונות, ובכלל זה "קצבה חודשית מאוצר המדינה ....." (סעיף 3 (ב) (1) לחוק ההטבות לניצולים). גם במקרה זה כדי שלא לתת מן הצד האחד ולקחת מן הצד האחר, נקבע בסעיף 8א' לחוק ההטבות לניצולים כי:
"קצבה לפי סעיף 3(ב)(1), קצבה המשולמת לפי ההסכם עם גרמניה ומענק שנתי לפי חוק זה, לא ייחשבו כהכנסה –
(1) לענין פקודת מס הכנסה, או לענין תשלומי חובה או היטלים אחרים, לפי כל דין;
(2) לענין גמלאות לפי חוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], התשנ"ה-1995, או לפי חוק הבטחת הכנסה, התשמ"א-1980;
(3) לענין שכר דירה בהשכרה ציבורית." (הדגשות הוספו – א.א.)
"לעניין הזכאות לגמלת סיעוד ושיעורה לא תובא בחשבון הכנסה שמקורה בקצבה חודשית המשולמת על ידי מדינת חוץ בקשר עם רדיפות הנאצים ועוזריהם כגון –
(א) קצבה כאמור בפסקאות (1) עד (3) להגדרה "קצבה בשל רדיפות הנאצים" שבחוק הטבות לניצולי שואה, התשס"ז-2007;
(ב) קצבה המשתלמת לפי הוראות החוק בדבר תשלום רנטות בשל עבודה בגטו, כאמור בתיקון הספר השישי לחוק הסוציאלי, אשר התקבל בגרמניה ביום 20 ביוני 2002."
פסקאות (1) עד (3) להגדרת "קצבה בשל רדיפות הנאצים" בחוק ההטבות לניצולים מתייחסות לקצבאות הבאות:
"(1)קצבה חודשית המשולמת על ידי הרפובליקה הפדרלית של גרמניה בשל רדיפות הנאצים, בהתאם לחוק הפדראלי לפיצויים (BEG)[4];
(2) קצבה חודשית המשולמת לפי ההסכם עם גרמניה;
(3) קצבה חודשית המשולמת על ידי מדינת חוץ אחרת בקשר עם רדיפות הנאצים ועוזריהם;"
תיקון 129 החריג מגדר התשלומים שיבואו בחשבון "ההכנסה" של מבוטח, לצורך שיעור גמלת הסיעוד, רק חלק מהקצבאות שנמנו בהגדרת "קצבה בשל רדיפות הנאצים" בחוק ההטבות לניצולים (רק את הקצבאות בפסקאות (1) עד (3)). תיקון 129 לא החריג את הקצבאות שנמנו בפסקאות (4) עד (6) אשר מתייחסות לקצבאות הבאות:
"(4)תגמול חודשי המשולם לפי חוק נכי רדיפות הנאצים;
(5) תגמול חודשי המשולם מכוח פרק א' לחוק ההסדרים במשק המדינה (תיקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב לשנת 2001) (תיקון, ביטול והתליה של חקיקה שמקורה בהצעות חוק פרטיות), התשס"א-2001;
(6) קצבה חודשית אחרת המשולמת בקשר עם רדיפות הנאצים ועוזריהם, שקבע השר באישור ועדת העליה הקליטה והתפוצות של הכנסת;" (הדגשה הוספה – א.א.)
עולה מן האמור, שגם תיקון 129 – שהוא כאמור מאוחר לתקופה מושא דיוננו, לא הוציא את הקצבה לפי חוק נכי הרדיפות מגדרה של ה"הכנסה" לצורך קביעת שיעור גמלת הסיעוד.
א. אין בידינו לקבל גם את טענת המערערת לפיה הקצבה לפי חוק נכי הרדיפות אינה בגדר הכנסה אלא בגדר "פיצוי רפואי". ראשית, בעניין גרוסגליק כבר נפסק לגבי מהותה של הקצבה לפי חוק נכי הרדיפות; שנית, כבר נקבע שגם רנטה שהיא בבחינת פיצוי בגין נזק גוף ובריאות באה בגדרה של הכנסה לפי סעיף 2 לפקודת מס הכנסה, וכך נפסק בעניין איוניר[5]:
"גם אם נקבל את טענת המערער לפיה מהותה של הרנטה היא פיצוי בגין נזקי גוף ובריאות בלבד, אין בטענה זו כדי להועיל לו, לאור ניתוח פסקי הדין הרלוונטיים ויישומם בנסיבות שבפנינו. מסכימים אנו לקביעת בית הדין האזורי, לפיה על פי הגדרת "הכנסה" בפסק הדין בעניין בידרמן, הרנטה שמקבל המערער הינה בגדר הכנסה לצורך החוק, משמדובר בתשלום החוזר ונשנה בצורה מחזורית ובקביעות."
בית דין זה ער לכך שהעתירה בעניין איוניר התקבלה[6], אלא שהיא התקבלה ביחס לעותר בלבד, בהעדר התייצבות פרקליטות המדינה בשל שביתת הפרקליטים באותו מועד, וללא הכרעה בטענות לגופן. כך או כך, בעניין איוניר נדונה מהותה של רנטה מגרמניה לצורכי חוק הבטחת הכנסה ולא לצורכי שיעור גמלת הסיעוד.
ב. אין בידינו לקבל את טענת המערערת לפיה לעניננו יש להקיש מתקנות הביטוח הלאומי (קביעת הכנסה בביטוח זקנה ושאירים), תשל"ז – 1976, בהן הוחרגו מגדרה של ה"הכנסה" קצבאות שונות, ובכלל זה הקצבה לפי חוק נכי הרדיפות. לא ניתן להקיש בין קצבת זקנה ושאירים לבין גמלת סיעוד. לכל קצבה תכלית שונה ובהתאם נקבעו הוראות שונות לעניין "מבחן ההכנסות". שוני זה בין קצבת זקנה ושאירים לבין גמלת הסיעוד הביא, בין השאר, להוראה לפיה פנסיה המתקבלת, במה שנהוג לכנות כ"רובד הפנסיוני השני" – קרי, פנסיה לפי חיקוק, דיני חוץ, הסכם קיבוצי או חוזה עבודה - לא תחשב כ"הכנסה" לצורך מבחן ההכנסות במקרה של קצבת זיקנה ושאירים. שאם לא כך היה, הייתה נמנעת ממבוטח שמקבל פנסיה שמקורה ב"רובד הפנסיוני השני" קבלת קצבת הזקנה שהיא, כפי שנהוג לכנות – "הרובד הפנסיוני הראשוני"[7].
טענת האפליה
אפליה בין קצבאות?
אפליה בין ניצולי שואה
אלא שלצורך בחינה זו לא התבררו במסגרת התיק כלל הנסיבות הנדרשות: כך למשל וכנטען בהודעת היועץ המשפטי לממשלה, לא נפרסה התמונה ביחס לכלל ההטבות לפי החקיקה, כמו גם הנסיבות סביב תיקון 129; ובעיקר לא הובררו לנו הנסיבות האישיות הנוגעות למערערת ולנסיבות קבלת הקצבה לפי חוק נכי הרדיפות. לעניין אחרון זה, יש לבחון, בין היתר, האם המערערת היא בין מקבלי הקצבאות לפי חוק נכי הרדיפות שכונו בפסיקת בג"ץ "המקופחים"[14] – קרי, ניצולי שואה שיכולים היו להגיש את תביעתם לקבלת קצבה מגרמניה אך נחסמו בשל הסכם השילומים, או שמא נמנית המערערת על הקבוצה האחרת, שהלכה למעשה, חוק נכי הרדיפות זכאות הקנה להם זכות שלא עמדה להם עוד כלפי מדינת החוץ[15].
סוף דבר
ניתן היום, ט' כסלו תשע"ד (12 נובמבר 2013), בהעדר הצדדים וישלח אליהם.
עמירם רבינוביץ, שופט, אב"ד | אילן איטח, שופט | יעל אנגלברג שהם, שופטת |
|
|
דב"ע (ארצי) נו/0-125 יולנדה גרוסליק – המוסד לביטוח לאומי, (1996). ↑
עב"ל (ארצי) 1394/00 רחל לאופמן – המוסד לביטוח לאומי, (2003). ↑
חוק הביטוח הלאומי (תיקון 129), התשע"א – 2011. ↑
העתק החוק מופקד בלשכה לשיקום נכים במשרד האוצר וכל אדם רשאי לעיין בו. ↑
עב"ל (ארצי) 570/08 ליאון איוניר – המוסד לביטוח לאומי, (2009). ↑
בג"צ 7377/09 ליאון איוניר נ' בית הדין הארצי לעבודה, (2010). ↑
לגדרת רובדי הביטוח ראו: י. כהנא, מדריך לביטוח חיים, פנסיה וגמל (עתרת הוצאה לאור, 1983), עמ' 53 – 55; ר. בן ישראל, ביטחון סוציאלי (האוניברסיטה הפתוחה, תשס"ז – 2006) כרך ג' בעמ' 1009 – 1011. ↑
בג"צ 721/94 אל על נתיבי אויר לישראל נ' דנילוביץ, פ"ד מח (5) 749 (1994) (להלן – בג"צ דנילוביץ). ↑
בג"צ 98/69 ברגמן נ' שר האוצר, פ"ד כג (1) 693 (1969). ↑
בג"צ דנילוביץ; בג"צ 453/94 שדולת הנשים בישראל נ' ממשלת ישראל, פ"ד מח(5) 501 (1994); בג"צ 4541/94 אליס מילר נ' שר הביטחון, פ"ד מט(4) 94 (1995); סק"כ (ארצי) 51/09 "סאוט אלעאמל"-להגנת זכויות העובדים והמובטלים - שר התעשיה המסחר והתעסוקה, (3.1.12); בג"צ 10662/04 סלאח חסן נ' המוסד לביטוח לאומי, (28.2.12). ↑
ראו דו"ח ועדת החקירה הממלכתית בנושא הסיוע לניצולי השואה, תשס"ח – יוני 2008 (להלן – ועדת דורנר), קישור: http://elyon1.court.gov.il/heb/veadot/holocaust/main.htm; וכן: בג"צ 5263/94 ח"כ אברהם הירשנזון נ' שר האוצר, פ"ד מ"ט (3) 837 (1996) (להלן – בג"ץ הירשזון). ↑
בג"צ 207/60 יוליאנה פרידלנדר נ' הרשות המוסמכת לצורך חוק נכי רדיפות הנאצים, תשי"ז – 1957, פ"ד יד 2390 (1960); ע"א 439/76 הסתדרות מכבי ישראל, מרכז קופת-חולים מכבי נ' מדינת ישראל (הלשכה לשיקום נכים), פ"ד לא (1) 770 (1977). ↑
השוו עמדת השופטת דורנר בבג"צ הירשנזון; וכן החלטות ביניים בבג"ץ 8766/11 פלונית נ' ממשלת ישראל. בעתירה זו נטען כי ניצולי שואה מקבלי קצבאות בישראל מופלים לעומת ניצולי שואה מקבלי "רנטות" מגרמניה בכל הנוגע למימון אשפוזם הסיעודי. בהחלטה מיום 2.8.12 נקבע כי נדרשת "הבהרה נוספת, כדי שתנוח דעתנו שבפועל אין מתקיימת הפליה לעניין זה בין ניצולי שואה שונים". בהחלטה מיום 10.3.13 נקבע כי "הגישה הערכית העקרונית היא השוואה שקופה ככל הניתן של הזכאות לעת אשפוז סיעודי, אך זאת במסגרת החוקית הקיימת". בהחלטה מיום 30.9.13 אף ניתן צו על תנאי. ↑
ראו: ועדת דורנר; בג"ץ הירשזון. ↑
לאבחנה ראו: ועדת דורנר; בג"ץ הירשזון; בג"צ 2315/97 חנה פכר נ' שר האוצר, (9.12.1997). ↑
ראו: עב"ל (ארצי) 25123-06-10 מיטל גילבר – המוסד לביטוח לאומי, (8.10.13). ↑
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
11/11/2012 | החלטה מתאריך 11/11/12 שניתנה ע"י יעל אנגלברג שהם | יעל אנגלברג שהם | צפייה |
18/11/2012 | הוראה למערער 1 - תובע להגיש אישור פקס | יעל אנגלברג שהם | צפייה |
31/01/2013 | הוראה למערער 1 - תובע להגיש דיווח המערערת על ביצוע ההמצאה | אילן איטח | צפייה |
12/11/2013 | פסק דין מתאריך 12/11/13 שניתנה ע"י אילן איטח | אילן איטח | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
מערער 1 - תובע | שרה סטופניצקה | אלון לוריה |
משיב 1 | המוסד לביטוח לאומי | ליאת אופיר |