מספר בקשה:125 | |||
בפני | כבוד השופט אליהו בכר | ||
מבקשים | 1. ראש עיריית הרצליה הגב' יעל גרמן 2. הועדה המקומית לתכנון ולבניה הרצלייה | ||
נגד | |||
משיבים | 1. זפרני ואח' | ||
החלטה |
כב' השופט מודריק יצא לגמלאות מיד לאחר מתן פסק הדין, ועל כן הבקשה דנא נדונה לפני.
נקבע כי "אין להניח בשום פנים בידי בעלי הנכסים חירות להשכיר את הנכסים בעצמם (במגבלות זמן ותכלית). אין כל אפשרות לפקח על הנעשה בידי מאות בעלי נכסים שכל אחד מפרש את הדין והפסק לפי הבנתו ואיש הישר בעיניו יעשה. אין לקבל גם מצב (נשאף בידי בעלי נכסים רבים) שהנכס יעמוד ריק ובלתי מושכר שכן מצב זה סותר את זכותו של הציבור לנגישות לחוף הים ולשימוש במאגר הדירות הסמוך לים לנופש. חובת דיווח בלבד אינה מספקת. מן ההכרח להפקיד את ההשכרה (למועדים קצובים) בידי גורם נאמן נטול אינטרס לשחר לפתחו של צד כלשהו". כב' השופט מצא כי "המתווה טומן בחובו סיכוני כישלון רבים" ועל כן יש מקום לשתי הערות אלה:
"ראשית גורמי הוועדה המקומית והעירייה יבחנו אפשרות לעידוד פעילות השכרה יעילה מצד חברות הניהול.. צריך להימנע ממצב שבו לחברת הניהול אין סיכון וסיכוני הפסד הם על בעלי הנכסים בלבד.."
"שנית, ברור (וכך גם הוצהר מפי בא כוח הוועדה המקומית) למתווה יינתן תוקף זמני בלבד. בתום 10 חודשים הפעלה יהיה צורך לערוך בחינה מחדש, להפיק לקחים ולקבוע את דרך הפעולה לעתיד".
(עמ' 77 לפסק הדין).
קביעה זו, היא העומדת ביסוד הבקשה שבפני.
טענות המבקשים:
טענות העותרים
נטען, כי אם המבקשות סבורות שפרק הזמן של 10 חודשים לניסוי המתווה אינו מספיק, עליהן להתכבד ולהגיש ערעור.
טענותיהם דומות לטענות יתר העותרים.
עוד טענו, כי לא נכון ששופט אחר שייכנס לתיק יפרש ויבהיר את פסה"ד ויישב למעשה כערכאת ערעור בלתי פורמלית על פסק הדין.
כמו כן טענו, כי פסק הדין ברור, חד משמעי ואינו דורש הבהרה, כשברור שכעבור 10 חודשים המתווה לא יעמוד בתוקפו.
גם עותרים אלו טוענים, כי הדין אינו מכיר באפשרות של הגשת בקשת הבהרה ביחס לפסק דין, וכי הוראת סעיף 81 לחוק בתי המשפט עניינה ב"תיקונים טכניים ואחרים אשר מהם עולה, כי נפלה שגגה טכנית ומקרית" בעוד התיקון המבוקש על ידי המבקשים אינו תיקון טכני או אקראי אלא מבוקש מבית המשפט להתערב ולקבוע ממצאים שלא נקבעו בפסק הדין.
עוד נטען, כי פסק הדין אינו דרוש הבהרה בעניין סוגיית תוקפו של המתווה, כשדברי בית המשפט בעניין הם ברורים, כשקבע כי "המתווה טומן בחובו סיכוי כישלון רבים" ואף קבע כי "נראה לו נכון בהיבט העובדתי שהמתווה עלול להשפיע השפעה קשה על ערך נכסיהם ועל איכות חייהם של הרוכשים המוקדמים". כשלאור דברים אלו קבע מנגנונים למזעור הנזק וחומרת הפגיעה ובין היתר קבע כי למתווה יינתן תוקף זמני בלבד.
כמו כן הוסף גם על ידי עותרים אלו, כי המותב שיידון בבקשה אינו המותב שכתב את פסק הדין ולכן אין ביכולתו להבהיר קביעות שלא ניתנו על ידו.
טענות המבקשים בתשובה מטעמם
לגישתם, בניסוח פסק הדין נפל שיבוש אשר הוביל לכך שנכתב בו באופן מוזר וחסר היגיון כי המתווה יעמוד בתוקפו באופן זמני. לשיטתם, מדובר בטעות או שיבוש בניסוח, דהיינו בית המשפט גמר בשעתו לומר דבר אחר מן אשר נכתב, וזאת מהטעמים הבאים:
ראשית, התחביר וההגהה מעידים על כך;
שנית, הקביעה כי המתווה יחדל מלהתקיים בעוד 10 חודשים אינה מתיישבת עם כך שהעתירות נדחו, שכן משמעותה למעשה קבלת העתירות. לשיטתם מדובר במשפט חלקי וקטוע אשר יאפשר לעותרים פרשנות לפיה לאחר 10 חודשים יבוטל המתווה, והתדיינות בנושא לא תסתיים, בשונה מהמצופה מפסק דין המכריע בסכסוך בין הצדדים. המבקשים הוסיפו כי לא בכדי קפצו העותרים על הניסוח השגוי והמשוב כמוצאים שלל רב;
שלישית, מבחינה מהותית מדובר בשיבוש אשר לא עומד בקנה אחד עם כוונתו המקורית של בית המשפט, כשקשה להעלות על הדעת שכוונתו הייתה שהמתווה יעמוד בתוקפו רק 10 חודשים, במיוחד כשאפשרות זו לעולם לא עלתה על הפרק מטעם המבקשים, בניגוד למצוין בפסק הדין. עוד נטען, כי בהפעלת המתווה כרוכים משאבים רבים והרעיון לפיו בית המשפט התכוון לאפשר פרשנות לפיה עוד בשלביו הראשונים של המתווה הוא יחדל להתקיים, הוא אבסורד גמור.
דיון והכרעה
"ולבסוף, ביחס לטענה שרק המותב שדן בתיק מוסמך להכריע בבקשה לפי סעיף 81 ...., אציין כי אין ספק, וכך בדין וכך בשכל הישר, שראוי שבקשות לפי סעיף 81 יובאו לפני ההרכב שדן בתיק, אך סבורני כי אין עדיפות זו שוללת את סמכותו של הרכב אחר לדון בבקשה (השוו בג"ץ 2428/99 מדינת ישראל נ' ע. דוויק שופט בית משפט מחוזי תל אביב, פ"ד נד(1), 688), ובוודאי באין מנוס. סעיף 81 אינו מתייחס דווקא למותב שנתן את ההחלטה או פסק הדין נשוא הבקשה ("מצא בית משפט כי נפלה טעות..."), והשוו ללשון סעיף 77 לחוק בתי המשפט "הורשע אדם בבית משפט... מוסמך השופט או המותב שהרשיעו" (ההדגשות הוספו - א"ר); ולבסוף, ושיקולי המדיניות מורים כי אם אכן מדובר בטעויות מהסוג הבא בגדרי סעיף 81 יש לאפשר את תיקונן בבית המשפט המקורי מבלי להיזקק לכלי הערעורי. והרי משמעות קבלתה של הטענה בדבר "אותו מותב" היא שאם פרש שופט או אירע מאורע שמנע מן השופט או ההרכב המקורי להידרש לתיקון, כלו הקיצים ונסתתמו הדרכים, ובוודאי לא לכך כיוון המחוקק". (ההדגשות הוספו - א.ב.)
אם כן, אין כל מניעה כי מותב אחר ידון בבקשה לתיקון פסק הדין בהתאם לסעיף 81 לחוק בתי המשפט, במיוחד לאחר שהבקשה הוגדרה בתשובה לתגובות כבקשה לפי סעיף זה .
ככלל, לאחר מתן פסק דין, בית המשפט אינו רשאי עוד להידרש לו, למעט במקרים שיפורטו להלן, וזאת מכוח עיקרון גמר המלאכה, ר' ע"א 9085/00 שטרית נ' אחים שרבט חברה לבנין, פ"ד נז(5) 462 (2003):
"עקרון "גמר המלאכה" "Functus Officio" נועד להבטיח כי יהא סוף לדיונים ולמחלוקות בין צדדים כדי להגשים ערך של וודאות, בטחון משפטי ומניעת הטרדת בעלי דין לאחר סיום משפטם. הוא נועד גם להבטיח את תקינות פעולתה של מערכת השיפוט ולמנוע את עיסוקה בענינים חוזרים במחלוקת שכבר הוכרעה בעוד מחלוקות רבות שטרם הוכרעו ממתינות בשער".
הדרך הראשונה – הגשת בקשה לתיקון פסק דין בטענה שפסק הדין נגוע בטעות טכנית "טעות לשון, טעות בחישוב, פליטת קולמוס, השמטה מקרית, הוספת דבר באקראי וכיוצא באלה" (כאמור בסעיף 81 לחוק בתי המשפט). כב' השופטת נאור מוסיפה כי "טעות כזו ניתן לומר עליה דרך כלל כי הינה: "דבר, אשר נכלל בתוך פסק הדין בשל שגגה, או דבר, אשר אינו נכלל בפסק הדין אך היה במחשבתו של השופט ונשמט מפסק הדין" (ע"א 576/81 בן שמעון נ' ברדה, פ"ד לט(2) 589, 590 (1985)). דרך דיונית זו איננה רלבנטית מקום בו מבקש בעל הדין להכניס בפסק הדין תיקונים מהותיים, שכן היא נוגדת את עקרון סופיות הדיון (ראו: ע"א 769/77 יוסיפוב נ' יוסיפוב, פ"ד לב(1) 667, 670 (1978))".
הדרך השנייה – ערעור על פסק הדין. דרך זו "מהווה תקיפה ישירה של פסק הדין, לרוב בטענה כי פסק הדין הוא שגוי, מטעם זה או אחר "דרך זו - ולא בקשה לתיקון פסק דין או בקשה להבהרתו - היא הדרך היחידה הנתונה לבעל דין להביא שינוי של מהות בפסק הדין, להבדיל מתיקון טעות טכנית בו".
הדרך שלישית - בקשה להבהרת פסק דין. "זוהי בקשה אשר מטרתה איננה לתקן בפסק הדין טעות מהותית (כבערעור), או טכנית (כבבקשה לתיקון פסק הדין), אלא להבהיר את כוונת בית המשפט בפסק הדין, שנסתרה מעיני הקורא".
כב' השופטת נאור מתייחסת לשני הקשרים שונים הנוגעים לבקשה להבהרת פסק דין:
האחד, "ההקשר הדיוני הרגיל להגשת בקשה שכזו הינו בגדרם של הליכי הוצאה לפועל שננקטו לביצוע פסק הדין, כאשר ראש ההוצאה לפועל מסיק (ייתכן - לאחר שהונע לכך על-ידי אחד מבעלי הדין) כי פסק הדין, או חלק ממנו: 'טעון הבהרה לשם ביצועו' (ראו: חוק ההוצאה לפועל, תשכ"ז-1967, סעיף 12; רע"א 7711/06 המכללה המשותפת בע"מ נ' מנדל, פסקה ה(2) (טרם פורסם, 18.1.2007))". (ההדגשות הוספו - א.ב.)
השני, "חלופה שגורה פחות, למעט במקרים בהם פסק הדין אינו ניתן לביצוע בהוצאה לפועל, היא של הגשת תובענה לסעד הצהרתי (להבדיל מבקשה בכתב ל'הבהרת פסק דין') לבית המשפט אשר נתן את פסק הדין (ראו: ע"א 5403/90 מדינת ישראל נ' ר.א.ם. רבחי את איברהים, פ"ד מו(3) 459 (1992), בג"ץ 4698/01 פלדברג נ' שר הבינוי והשיכון (לא פורסם, 18.12.01))". (ההדגשות הוספו - א.ב.)
אלא שדרך המלך שהותוותה בפסיקה כפתרון לסוגיה זו, הינה הגשת תביעה לפסק דין הצהרתי שיבהיר את פסק הדין (ר' בג"ץ 3060/05 וקנין נ' מדינת ישראל-משרד הבריאות (04.08.2005) וההפניות שם; רע"א 7711/06 המכללה המשותפת בע"מ נ' מנדל ׁ(18.1.2007)).
בר אופיר מפנה בין היתר לפסק הדין בע"א 5403/90 מדינת ישראל נ' ר.א.ם. רבחי את איברהים, פ"ד מו(3) 459 (1992), שבו קבע כב' השופט גולדברג כדלקמן:
"אלא שהכלל האמור יפה, שעה שניתן לבצע את פסק הדין בהוצאה לפועל וניתן ליישם את דרך ההבהרה שבסעיף 12 הנ"ל. אולם משחסומה דרך זו, כגון במקרה שלפנינו, בו ניתן פסק הדין נגד המדינה, ודיני ההוצאה לפועל של פסקי-דין אינם חלים (ראה סעיף 7 לחוק לתיקון סדרי הדין האזרחי (המדינה כבעל דין), תשי"ח-1958), כי אז הדעת נותנת, כי אין להשאיר פסק-דין הטעון הבהרה ללא כל תקנה. שאם לא כן, הכיצד יידע שר האוצר במקרה כזה לבצע את פסק הדין, על-פי חובתו בסעיף 7הנ"ל? אין זאת, כי בכגון דא מסורה היוזמה לבעל הדין לפנות לבית המשפט, כדי שיבהיר, על דרך הצהרה, את פסק-דינו, ובכך יתאפשר יישומו." (ההדגשות הוספו – א.ב.)
"חסרונותיה של דרך זו (הגשת תביעה לפסק דין הצהרתי שיבהיר את פסק הדין – א.ב.) על פני הדרך של הגשת בקשה ישירה להבהרת פסק הדין גלויים: ראשית, פשטותה של הדרך האחרונה על פני הראשונה; שנית, מהירות מתן ההכרעה הצפויה בדרך האחרונה על פני דחיית ההכרעה לזמן לא מועט בדרך הראשונה; שלישית, מוטב שהמותב שנתן את פסק הדין יבהיר בעצמו את פסקו, דבר המובטח בדרך האחרונה ואינו מובטח כלל בראשונה. משום כך, אני סבור כי לכל הפחות באותם מקרים שבהם פסק הדין לא נועד לביצוע בדרך של ההוצאה לפועל, וממילא לא ניתן "להפעיל" את סעיף 12 לחוק ההוצאה לפועל, ובאותם מקרים שבהם טרם נפתח תיק הוצאה לפועל ומי שמבקש את הבהרת פסק הדין מעונין להימנע מפתיחתו, אינטרס שגם רשויות השפיטה והאכיפה צריכות להיות מעונינות בו, הרי שראוי להכשיר את הבהרת פסק הדין באמצעות תיקון פסק הדין בהתאם לסעיף 81 לחוק בתי המשפט" (ההדגשות הוספו – א.ב.)
כפי שמבהיר כב' השופט אטדגי בפסק הדין, ברור שסמכות התיקון וסמכות ההבהרה אינן היינו הך, ברם "אין המדובר באבחנה חדה וברורה. שכן, בשתי הסמכויות נדרשת תוספת מסוימת לפסק הדין, אחרת לא היו מתבקשים התיקון או ההבהרה, אך בשתיהן נדרש גם כי התוספת לא תהיה מהותית ולא תהווה מצע לכתיבת פסק דין חדש.." וכבר נפסק "כי תיקון הבא להבהיר את כוונת פסק הדין במילים בהירות וקולעות יותר, בא בגדר התנאים הקבועים בסעיף 81 לחוק בתי המשפט" (פרשת משעל).
ר' לעניין זה גם החלטת רשם בית המשפט העליון בע"א 8375/02 מדינת ישראל נ' גדילן חברה להשקעות ונכסים בע"מ (23.02.2003):
"לעתים אין התיחום בין תיקון טעות לבין הבהרה ברור, ועשויה להיות חפיפה בין שני מושגים אלה (ראו בג"צ 4648/95 יזראמקס תחנת דלק בע"מ נ' משרד האנרגיה והתשתית דינים עליון מא 76, שם הופנו הצדדים על ידי בית המשפט הגבוה לצדק להליך של תיקון טעות לצורך הבהרתה של החלטה)"
(וכן ר' בש"א 7655/01 ח.י. המנצח בע"מ נ' מיכה גבאי עו"ד (13.11.2001)ׂׂׂ).
השוו בהקשר זה סיווג שתיקה בפסק הדין בקשר לשאלת שכר טרחה או הוצאות, כנכנסת בגדרי סעיף 81 לחוק בתי המשפט כ"השמטה מקרית" ולא כעניין מהותי המצריך ערעור, בבר"ם 5720/05 גופר כונס הנכסים נ' הועדה המקומית לתכנון ולבניה פתח תקוה (5.8.2007):
"סיווג הפסיחה על שאלת שכר הטרחה או ההוצאות בפסק דין כ"השמטה מקרית" רצוי הוא גם מטעמים של מדיניות משפטית. אכן, נראה כי מן הראוי לאפשר לבית המשפט אשר נמנע מלהתייחס לשאלה זו לבאר מהי עמדתו בה כמי שדן בתיק וכמי שיש לו בשל כך יתרון מובנה לבחינת השיקולים הרלוונטיים לצורך כך ובהם למשל אופן ניהול הדיון על ידי בעלי הדין (ראו תקנה 512(ב) לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984). זאת ועוד, השלמת ההתייחסות לשאלת שכר הטרחה וההוצאות על דרך של תיקון טעות לאחר שזו לא מצאה את מקומה בפסק הדין או בהחלטה, יש בה כדי לייעל את ההליך המשפטי ולחסוך בהליכי ערעור שכל עניינם בסוגייה זו בלבד".
עוד כאמור לעיל, לעיתים הגבול בין טעות לבין בקשת הבהרה אינו ברור, ואף אם ייתכנו מקרים בהם תיטה הכף לכך שלבית המשפט סמכות גם "להבהיר" את פסק הדין בגדרי סעיף 81 לחוק בתי המשפט, מקום בו בוצעה השמטה מקרית, אלא שגם במקרה זה ההבהרה לא נועדה להוסיף על האמור בו או לפרש אותו באופן שיוצק לתוכו הוראות שלא נתכוון לכלול בו מלכתחילה.
ודוק: בית המשפט אינו מוסמך לעסוק בעניינים מהותיים, לגרוע אותם או לתקנם (גורן, שם). מקום בו סוגיה לא הוכרעה בפסק הדין, אין מקום לתיקון העניין במסגרת סעיף 81 לחוק בתי המשפט. יפים לעניין זה דברי כב' השופט הנדל בעניין פלוני לעיל:
"לאחר שהוגשה מטעם אחד מן הצדדים בקשה להתייחס לסוגיה שלא הוכרעה בפסק הדין הראשון שניתן, נדמה, כי דרך המלך ודאי דורשת שלא להשלים את פסק הדין על ידי בית המשפט לענייני משפחה, על ידי השלמה, תיקון או הבהרה – בדמות דיון בסוגיה שלא זכתה כלל להתייחסות בפסק הדין הראשון. תחת זאת, היה על בית המשפט לענייני משפחה לדחות את הבקשה ולציין כי מלאכתו הסתיימה בעת מתן פסק הדין הראשון, וכי הצד המבקש רשאי לפנות לערכאת הערעור. בראייה, זו, אין זה מעלה או מוריד כי הבקשה הוגשה ימים ספורים לאחר מתן פסק הדין הראשון."
אין מדובר בהבהרה גרידא או בתיקון השמטה מקרית, אלא בקביעה נורמטיבית חדשה המתווספת לקביעות פסק הדין ומוסיפה להן נדבך על דרך של דיון בסוגיה שלא זכתה להתייחסות בפסק הדין. לאור האמור, התיקון המבוקש אינו מצוי בתחום סמכותו של בית משפט זה, לאחר שניתן פסק הדין ובית המשפט קם מכיסאו (ר' לעניין זה עמ"מ 4794/05 פלוני נ' שר הבטחון (12.06.2005) וההפניות שם).
במצב דברים זה, ככל שלמבקשים השגות על קביעתו של בית המשפט בעניין משך המתווה, אין מנוס מהעלאת טענותיהם במסגרת ערכאת הערעור, על מנת שזו שתתייחס לנושא זה ותקבע כפי שתמצא לנכון, מה יהא בפרק הזמן שלאחר אותם 10 חודשים בהם עסקינן.
סוף דבר
ניתנה היום, כ"ו אדר א' תשע"ו, 06 מרץ 2016, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
10/09/2012 | החלטה על (א)בקשה של עותר 1 בתיק 60876-03-11 שינוי / הארכת מועד 10/09/12 | עודד מודריק | צפייה |
10/09/2012 | החלטה על (א)בקשה של מבקש 1 בתיק 60876-03-11 כללית, לרבות הודעה בקשה מטעם 2 עותרים לארכה בת 90 ימים 10/09/12 | עודד מודריק | צפייה |
25/02/2013 | החלטה מתאריך 25/02/13 שניתנה ע"י דר' עודד מודריק | עודד מודריק | צפייה |
11/06/2013 | החלטה על (א)בקשה לחקור את מר ערן ניצן על תצהירו המשלים 11/06/13 | עודד מודריק | צפייה |
11/06/2013 | החלטה על (א)הודעה מטעם העותרים בעת"מ 3887-05-11 על מות מצהיר 11/06/13 | עודד מודריק | צפייה |
03/10/2013 | החלטה על (א)בקשה מטעם ב"כ העותרים בעת"מ 38871-05-11 למתן החלטה בדבר הפסקת הייצוג ובקשה למחיקת עותרות 03/10/13 | עודד מודריק | צפייה |
26/04/2014 | החלטה על (א)בקשה למתן הבהרה 26/04/14 | עודד מודריק | צפייה |
16/01/2016 | החלטה שניתנה ע"י דר' עודד מודריק | עודד מודריק | לא זמין |
17/01/2016 | פסק דין שניתנה ע"י דר' עודד מודריק | עודד מודריק | צפייה |
06/03/2016 | החלטה על (א)תשובת המשיבים 1-2 לתגובות העותרים לבקשת הבהרת פסק הדין | אליהו בכר | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
עותר 1 | נציגות הבית המש ברח' השונית 10 הרצליה | יוסף גרנות |
עותר 2 | שמעון דן לנגברט | יוסף גרנות |
עותר 3 | יוסף גרנות | יוסף גרנות |
עותר 4 | גיל בן עזרא | |
משיב 1 | הועדה המקומית לתכנון ובניה הרצליה | ליאור כץ |
משיב 2 | יעל גרמן ראש עיריית הרצליה | ליאור כץ |
משיב 3 | מדינת ישראל | גלי בהרב-מיארה |
מבקש 1 | משה פרלמוטר |