בפני | כב' הרשם בכיר אבי כהן | |
התובעת | אלדן תחבורה בע"מ | |
נגד | ||
הנתבעות | 1.עמידר, החברה הלאומית לשיכון בישראל בע"מ 2.עיריית נצרת עלית |
פסק דין |
לפניי תביעה כספית ע"ס 32,643 ₪ שעניינה נזקי רכוש שנגרמו לרכבה של התובעת באירוע מיום 13.1.12 שבו נפל עץ אורן על הרכב בעת שהרכב חנה במגרש חנייה ציבורית מסודר ליד בניין מגורים ברחוב הגפן 719 בנצרת עילית. העץ כולו (על שורשיו) נעקר ממקומו בחלקה שכנה ונפל מלוא אורך וגודל גזעו, ענפיו וצמרתו על מגרש החנייה השכן, ושם פגע מלמעלה ברכב החונה, שלמרבה המזל היה בלתי מאויש ברגע המקרה.
מקריאת פס"ד זה ילמד הקורא, שבמדינת ישראל המודרנית של שנת 2015, קיימות רשויות ציבוריות נכבדות כמו שתי הנתבעות שלפניי, שלא מצליחות להסכים ביניהן מי משתיהן היא בעלת הקרקע שממנה נפל העץ המזיק ומי משתיהן אחראית כלפי הציבור לטיפול בעץ, למרות שמדובר בעץ גדול שהיה נטוע בקרקע הסמוכה לבנייני מגורים ולמגרש חנייה ציבורי בטבורה של עיר.
ביום 19.11.14 נערכה בפניי ישיבת הוכחות ממושכת, שבה נשמעו ראיות הצדדים. הישיבה הוקלטה כך שתמלול ההקלטה (מילה במילה) מהווה את פרוטוקול הישיבה (הפרוטוקול מחזיק 151 עמודים). בתום הישיבה הוחלט על הגשת סיכומי טענות בכתב, וכל הצדדים אכן הגישו סיכומיהם (הסיכומים האחרונים הוגשו ביום 19.1.15 ע"י התובעת – סיכומי תשובה שעל הגשתם הוריתי באופן מיוחד בהחלטתי מיום 16.1.15).
המחלוקות העולות מטענות הצדדים
הראיות שהוצגו
דיון והכרעה
דין התביעה להתקבל, כנגד שתי הנתבעות גם יחד.
הערה כללית פותחת על דלותן של הראיות בתיק זה
מעיון מעמיק בראיות שכל הצדדים בחרו להציג בתיק זה עולה תמונה ברורה, שלפיה כל הצדדים גם יחד בחרו, באופן מודע ומכוון (מן הסתם) ומסיבות השמורות עם הצדדים, שלא להציג לפני ביהמ"ש את כל הראיות הרלוונטיות שהיו בידיהם ו/או שיכלו להשיגן ללא מאמץ רב. הדבר מביך ומטריד, גם בשים לב לכך שמדובר בגופים ציבוריים נכבדים. כל הצדדים לא הקלו עליי אפוא את מלאכת הבנת הדברים וההכרעה בהם, אך, משמוטלת עליי חובה שיפוטית להכריע בדברים על סמך התשתית הראייתית שהוצגה, גם אם היא דלה, עשיתי זאת והכרעתי בדברים על יסוד אותה תשתית חסרה ועל יסוד דיני הראיות, הבאים לעזרת ביהמ"ש בבואו להכריע על יסוד תשתית ראייתית חסרה ודלה.
של מי אתה עץ?
עמדת התובעת
בכתב התביעה (המתוקן) התובעת לא נוקטת למעשה עמדה בשאלה, בבעלות או בהחזקת או באחריות מי משתי הנתבעות מצויה הקרקע שבה היה נטוע העץ עובר לנפילו ושממנה גם נפל העץ (להלן – "הקרקע שבנדון"). בכתב התביעה (המתוקן) התובעת מציינת כי פנתה אל העירייה בדרישה לפצות את התובעת על נזקיה, אך העירייה הפנתה אותה לעמידר, בנימוק שהקרקע שבנדון נמצאת באחריות ובאחזקת עמידר. מוסיפה התובעת ומציינת בכתב התביעה, כי, בעקבות הפנייה זו לעמידר, פנתה התובעת גם לעמידר בדרישת פיצוי דומה, אך דרישה זו לא זכתה לכל מענה. לכתב התביעה צורפו מכתב תגובה של העירייה מיום 7.5.12 על מכתב דרישה של התובעת מיום 22.4.12 (שלא צורף לכתב התביעה ובכלל) וכן שני מכתבי דרישה של התובעת אל עמידר מיום 21.5.12 ומיום 2.7.12.
גם בראיות שהציגה התובעת אין כל נקיטת עמדה בשאלה הנ"ל, כאשר עד התביעה עוה"ד אסף כהן, מנהל מחלקת תביעות רכב אצל התובעת, לא ידע בעדותו בפניי לומר מדוע התובעת תבעה את מי שתבעה בתביעה שבנדון, ואמר כי ב"כ התובעת הוא זה שעפ"י שיקול דעתו המקצועי הוגשה התביעה נגד שתי הנתבעות.
וגם בסיכומי התובעת אין נקיטת עמדה של ממש בשאלה הנ"ל, והתובעת מסתפקת בהצגת המבוכה שבעמדת הנתבעות המגלגלות האחריות מן האחת לשנייה, כאשר התובעת מציעה פיתרון של חיוב שתי הנתבעות כמעוולות במשותף, מבלי להסביר מדוע יש לראות בשתי הנתבעות גם יחד אחראיות לקרקע שבנדון ולנפילת העץ ממנו, שהרי ללא אחריות כזו לא ניתן לומר שיש לפנינו מעוולות בנזיקין.
עמדת עמידר
בכתב הגנתה טוענת עמידר טענת היעדר יריבות בינה לבין התובעת, וזאת משום שמיקום העץ "נמצא מחוץ לתחום השטחים בבעלות ובאחריות הנתבעת וכי העץ היה בשטח ציבורי בבעלות ובאחריות העיריה". עמידר ממשיכה וטוענת בכתב הגנתה כי מיקום העץ "הוא שטח ציבורי בבעלות העירייה ואינו בבעלות ו/או אחריות ו/או בשימוש ו/או באחזקת הנתבעת", ומאחר שעפ"י טענת עמידר שם עמידר לא מחזיקה באותו שטח, כתב התביעה גם לא מגלה נגדה עילה בנזיקין. מוסיפה עמידר בכתב הגנתה וטוענת בהקשר זה, כי העובדה שחברת הגינון (חברת "המשקם" – להלן "חברת הגינון")), המבצעת עבורה שירותי גינון וטיפול בעצים, נקראה לטפל בעץ ביום האירוע ואף טיפלה בו בפועל (כיוזמה עצמית נטענת של אותה חברה וללא ייעוץ עם עמידר) אין בה כדי ליצור זיקה נזיקית רלוונטית בין התובעת לבין עמידר.
עמידר העידה כאמור עד אחד בלבד מטעמה – מר יוסי אבוטבול, מנהל סניף נצרת עילית אצל עמידר. עד זה חזר בתצהירו על עמדתה הנ"ל של עמידר שבכתב הגנתה.
בסיכומיה, עמידר חוזרת על עמדתה הנ"ל, תוך הדגשה את שהוכח במשפט, לשיטתה, כי העירייה, ולא עמידר, הינה בעלת הקרקע שבנדון. עמידר מוסיפה וטוענת, כי גם אם חברת הגינון טיפלה בעץ (ועמידר טוענת שעדיין יש לה ספק אם כך אכן היה במציאות), הרי שאין בטיפול זה כדי ליצור חבות נזיקית ישירה בין התובעת לבין עמידר.
עמדת העירייה
בכתב הגנתה טוענת העירייה גם כן (כמו עמידר) להיעדר יריבות ולהיעדר עילה, שכן "העץ אשר נפל הוא משטח פרטי אשר אינו נמצא תחת אחזקתה ו/או אחריותה ו/או שליטתה של הנתבעת ואשר נמצא באחריותה המלאה של הנתבעת מס' 1". ובמקום אחר בכתב ההגנה נרשם "העץ שנפל הוא משטח אשר שייך לחברת עמידר ואשר אינו נמצא באחזקת הנתבעת".
העירייה העידה כאמור עד אחד בלבד מטעמה – מר יוסי בושרה, מנהל חזות העיר. עד זה חזר בתצהיר עדותו על עמדתה הנ"ל של העירייה וטען גם כי "כל נושא פינוי העץ הועבר לחברת עמידר אשר אף שלחה נציג מטעמה שטיפל בפינוי העץ ורק בכך ניתן לראות את אחריותה המלאה של נתבעת מס' 1 לאירוע דנן".
בסיכומיה, העירייה חוזרת על עמדתה הנ"ל.
הכרעה
לאחר ניתוח הטענות והראיות אני קובע כך: הבעלות בקרקע שבנדון היא של העירייה אך ההחזקה והטיפול בקרקע שבנדון הם של עמידר. מכאן, שלשתיהן גם יחד קיימת זיקה ראשונית מספקת בנזיקין לתביעה ולאירוע הנזק מושא התביעה, מה גם שלעיריה יש גם אחריות כללית להסרת מפגעים משטחים שבאחריותה המוניציפאלית, גם כאשר השטחים לא נמצאים בבעלותה. חשוב לציין, כי אין חולק לגבי המיקום הפיסי של העץ (בטרם נפילתו) ושל הקרקע שבנדון. להלן נימוקיי, בתמצית:
שאלת רשלנות הנתבעות
מן הראוי לפתוח בהצגת הדין החל
בסדרת פסקי הדין הבאים של השופט אהרון ברק (כתוארו אז), בהסכמת חבריו להרכב, משנות השמונים של המאה הקודמת, נקבע ונתבסס מודל הרשלנות שיפורט להלן: ע"א 145/80 ועקנין נ' המועצה המקומית, בית שמש, פ"ד לז (1) 113 (1982); ע"א 862/80 עיריית חדרה נ' זוהר, פ"ד לז (3) 757 (1983); ע"א 243/83 עיריית ירושלים נ' גורדון, פ"ד לט (1) 113 (1985).
עפ"י מודל מסורתי זה, שעדיין תקף ומיושם [ראו ע"א 3521/11 עו"ד וגנר נ' עבדי (פורסם בנבו, 22.6.14)] , אחריות אזרחית בעוולת הרשלנות בנזיקין קיימת במקום שבו ניתנת תשובה חיובית לשלוש השאלות הנפרדות הבאות, שמקורן בפרשנות סעיפים 35 ו-36 לפקודת הנזיקין [נוסח חדש]:
עמדת התובעת
בסיכומיה העיקריים של התובעת ובסיכומי התשובה שלה מציגה התובעת עמדה, לפיה עפ"י הדין חלה על הנתבעות, בהיותן גופים ציבוריים בעלי זיקה קניינית לקרקע שבנדון, "חזקת חובה", לפיה מוחזקות הנתבעות כבעלות חובת זהירות רלוונטית כלפי התובעת בגין אירוע נפילת העץ. ממשיכה התובעת וטוענת כי במסגרת אותה חזקת חובה עבר נטל הוכחת היעדר רשלנות לנתבעות וכי "לא עמדו הנתבעות בנטל להוכיח העדר רשלנות מטעמן". מוסיפה התובעת וטוענת בסיכומי התשובה כך: "משהוכחו עצם קרות האירוע והנזק שנגרם בגינו, וכאמור, הנתבעות אינן חולקות על כך, משחובתן המושגית של הנתבעות אינן במחלוקת, יש לקבוע כי בנסיבות המקרה התקיימה והופרה גם חובת הזהירות הקונקרטית", ובהמשך – "הטענה כי על התובעת, הניזוקה, להוכיח בפני בית המשפט את הסיבות שהובילו לקריסת העץ מוטעית מן הפן המשפטי ואם יורשה, מהווה טענה שאינה אלא בבחינת עזות מצח, הנוגדת להלכה הפסוקה".
התובעת מסתמכת בסיכומי התשובה בעיקר על שני פסקי הדין הבאים: ת"א (מחוזי חיפה) 1108/01 נפומניאשיץ נ' רשות הפיתוח (פורסם בנבו, 22.7.04) ו-ע"א (מחוזי חיפה) 2661-06-12 כלל חברה לביטוח בע"מ נ' מועצה מקומית פרדס חנה-כרכור (לא פורסם, 30.1.13).
עמדת עמידר
עמידת טוענת בסיכומיה כי "התובעת לא הרימה כל נטל להוכחה כי עסקינן ברשלנות מצד מי מהתובעות". מוסיפה עמידר וטוענת בסיכומיה, כי התובעת "כלל לא הוכיחה את סיבת נפילת העץ" וכי ברור שמדובר בכוח עליון, הקשור במזג האוויר שהיה ביום האירוע ובכך שהעץ היה בריא בעת נפילתו (כפי עדות עד העירייה שהיה "העד היחיד המבין בעצים").
עמידר לא הפנתה בסיכומיה להוראות דין או הלכה פסוקה כלשהן.
עמדת העירייה
העירייה טוענת בסיכומיה כי "התובעת לא הוכיחה כלפיה את יסודות עוולת הרשלנות" וכי, מאחר שלא היה כל דיווח על העץ כעץ מסוכן, העירייה לא יכולה הייתה לצפות את אירוע נפילת העץ ואת נזקו. מוסיפה העירייה וטוענת בסיכומיה, כי "במקרה דנן לא קמה חובת זהירות קונקרטית בגין הנזק הספיציפי שנגרם למכונית...כאשר הנתבעת לא יכולה ולא הייתה צריכה לצפות את הנזק".
העירייה מפנה בסיכומיה לפסיקה הבאה: ע"א 3021/95 גרינבלט נ' בית הספר החקלאי תיכון עיינות (לא פורסם, 27.2.97); ת"א (מחוזי חיפה) 1108/01 נפומניאשיץ נ' רשות הפיתוח (פורסם בנבו, 22.7.04); ע"א (מחוזי חיפה) 15084-02-11 המועצה מקומית פרדס חנה-כרכור נ' שומרה חברה לביטוח בע"מ (פורסם בנבו, 30.10.11); תא"מ (שלום קריות) 3407-05-09 מנורה חברה לביטוח בע"מ נ' עיריית קריית אתא (פורסם בנבו, 22.4.12).
הכרעה
מטענות הצדדים עולה שהמחלוקת נסבה על שאלת קיומה של חובת זהירות קונקרטית ועל שאלת ההתרשלות, כלומר על שאלת הפרת חובת הזהירות.
כבר אמרנו, כי כל הצדדים, ללא יוצא מן הכלל, נמנעו מהצגת ראיות רלוונטיות שקיימות בידיהם ו/או שניתן היה להשיגן ללא מאמץ רב. הדבר היה נכון לשאלה הראשונה שבמחלוקת, בדבר הבעלות וההחזקה בקרקע שבנדון, והדבר נכון גם לשאלה שבנדון בדבר רשלנות הנתבעות. אין חולק על העובדה שהעץ נפל על הרכב ועל המקום הפיסי ממנו נפל העץ, אך סיבת נפילת העץ נותרה עלומה גם בתום המשפט וכמוה נותרו עלומות גם הפעולות הקשורות בנטיעת העץ ובתחזוק העץ והקרקע שבנדון שבה צמח העץ ושממנה הוא נפל. כך, למשל, התובעת הסתפקה בטענה שעץ נפל על רכבה מתוך שטח שבאחריות הנתבעות, ולא הציגה כל ראייה לגבי סימנים מוקדמים כלשהם (ככל שהיו קיימים כאלה) לאותה נפילה, לגבי מצבו הכללי של העץ, לגבי צורתה ואיכותה של הקרקע שבנדון (ויצוין כי בתמונות מוצג נ/2 ניכר כי מדובר בצורה מיוחדת של קרקע משופעת ובקרקע הכוללת מסלעה מיוחדת) ולגבי פעולות תחזוק העץ והקרקע שבנדון. מעמדות הצדדים עולה שקיימת מחלוקת משפטית בשאלה, אילו ראיות בדיוק (אם בכלל) הייתה צריכה התובעת להציג כדי לעמוד בנטל הוכחת עוולת הרשלנות מצד הנתבעות, והאם על הנתבעות מוטל נטל הוכחת היעדר רשלנות או נטל הבאת ראיות רלוונטי, שבהם לא עמדו הנתבעות.
ניתוח טענות הצדדים אל מול ניתוח הפסיקה הקיימת מלמד, כי הצדדים שניהם נתפסו לטעמי לבלבול מושגים הקשורים בעוולת הרשלנות ובדיני הראיות: נטל הוכחת עוולת הרשלנות מוטל לאורך כל הדרך על התובע הטוען לאותה עוולה, והנטל לא עובר אל הנתבע, להוכיח שהוא לא רשלן (אלא כאשר מתקיים מצב מיוחד של נזק הנגרם ע"י "דבר מסוכן" או ע"י "אש" או כאשר "הדבר מעיד על עצמו" עפ"י סעיפים 38+39+41 לפקודת הנזיקין, אך במקרה שלנו אין בסיכומי התובעת טענה להתקיימות מצב מיוחד כזה). עפ"י פסיקת ביהמ"ש העליון הנ"ל שקבעה את מודל הרשלנות הנוהג, רק במסגרת קביעת חובת הזהירות המושגית מוטל על נתבע, שטוען שלא צריך (נורמטיבית) לצפות התרחשות של נזק שכן ניתן לצפותה כעניין טכני-פיסי, להצביע על שיקולים נורמטיביים שמצדיקים שלילת חובת זהירות מושגית. במובן זה, ורק בו (כך להבנתי), קיימת "חזקת חובה", שלפיה נזק שניתן לצפותו כעניין טכני-פיסי מוחזק כנזק שחייבים לצפותו, אלא אם הנתבע יוכיח שקיימים שיקולים נורמטיביים שמצדיקים למנוע החלת חובה כזו. אך המחלוקת בין הצדדים בתיק שלנו אינה במישור זה.
במקרה שלנו, שבו אין חולק (ולא יכול להיות חולק) בדבר קיומה של חובת זהירות מושגית של שתי הנתבעות גם יחד כלפי התובעת, בשל זיקת הבעלות הנ"ל בקרקע שבנדון וגם בשל חובתה הכללית והידועה של העירייה להסיר מפגעים בתחומה המוניציפאלי (גם במקומות שאינם בבעלותה הפרטית), קמה ומתעוררת שאלת התקיימותה של חובת הזהירות הקונקרטית, שבה יש להידרש לעובדות המקרה הספציפיות. אך, כאמור לעיל, עובדות מהותיות הנוגעות למקרה הספציפי שלנו לא הוצגו ולא הוכחו, ולכן מתעוררת במלוא חריפותה השאלה, על מי מבעלי הדין שלפניי מוטל היה הנטל להביא את הראיות הצריכות להוכחת העובדות הרלוונטיות, לשם בחינת התקיימות חובת הזהירות הקונקרטית וממילא גם לשם בחינת שאלת הפרתה (שאלת ההתרשלות). וכאן באה לעזרנו הלכה עקרונית של ביהמ"ש העליון, שאיש מבעלי הדין לא הפנה אליה: ע"א 73/86 שטרנברג נ' עיריית בני-ברק, פ"ד מג (3) 343 (1989) (להלן – "פס"ד שטרנברג"). באותה הלכה נקבע, כי, על יסוד שני כללים משפטיים נפרדים, ניתן להעביר את נטל הבאת הראיה (להבדיל מנטל ההוכחה, שנותר על שכם התובע) אל הנתבע:
יישום הלכת פס"ד שטרנברג על המקרה שלנו מביאני למסקנה, לפיה נטל הבאת הראייה עבר במקרה שלנו אל הנתבעות (עפ"י כל אחד משני הכללים החלופיים הנ"ל), להראות כי הן לא התרשלו (ולמצער לתאר את העובדות הקשורות בשתילת העץ ובטיפול בו ובקרקע שבנדון ובפעולות הקשורות באיתור בעיות העלולות להביא לקריסת העץ), ולפיה הנתבעות לא הרימו נטל זה. דומני כי מהעובדות המעטות שכן הוכחו לפניי ניתן להסיק רשלנות לכאורה של הנתבעות: מדובר בעץ גדול שהיה נטוע במדרון, בתוך מסלעה מיוחדת ובקרבת מקום לחנייה ציבורית. העץ כולו נעקר ממקומו ונפל על צידו לכיוון החנייה הציבורית שנמצאת בתחתית המדרון בו היה העץ נטוע (בתמונות שבמוצג נ/2 נראים היטב שורשי העץ שנעקרו גם הם ובעקירתם זו הם הרימו והזיזו סלעים קרובים באותה מסלעה). בתמונות הנ"ל נראית הסביבה של מקום נטיעת העץ מטופחת (שיחים גזומים ומפוזרים באופן שנראה מתוכנן ולא פראי בין הסלעים והעצים האחרים בקרקע שבנדון). ניכר אפוא לעין כי מדובר בקרקע שמטופלת באופן שוטף וע"י גורם מקצועי, וגם מהעדויות שנשמעו בפניי ברור שחברת הגינון מטעם עמידר פעלה במקום. בנסיבות אלו, משאין דרכם של עצים ליפול כך סתם (קל וחומר כשהם בריאים כפי שהעיד באופן אגבי משהו עד העירייה על העץ שלנו) ומשניכר שנדרש כוח רב או אירוע חריג כדי להפיל בבת-אחת עץ גדול מימדים כזה, נראה שסיבת נפילת העץ קשורה באופן שבו נטעו או תחזקו את העץ (אופן רשלני לכאורה), כאשר המיוחד בקרקע שבה הוא היה נטוע הוא קיומה של אותה מסלעה הנראית בתמונות. הנסיבות הללו מצביעות רשלנות לכאורית או על רשלנות נסיבתית מצד הנתבעות. ייאמר מיד, כי טענות הנתבעות לגבי כוח עליון שכביכול גרם לנפילת העץ נטענו באופן סתמי וכללי ביותר, ובשפה רפה מאוד. לא הוצגו נתונים לגבי מזג אויר ולגבי השאלה האם היו גשמים או רוחות מיוחדים שיכולים היו לגרום לנפילת העץ (ולמה דווקא עץ זה נפל ולא העצים שמסביבו), ועל הטוען טענה כזו הנטל להוכיחה, ומדובר בנטל הוכחה כבד במיוחד.
משנטל הבאת הראייה עבר אל הנתבעות, להראות כי לא התרשלו ולהראות את העובדות הרלוונטיות שבידיהן באופן בלעדי, יש לבחון אם הן הרימו אותו, וכבר קבעתי כאמור כי לא עלה בידיהן להרימו. אסביר: שתי הנתבעות גם יחד טענו שהקרקע שבנדון אינה שלהן ואינה באחריותן ולכן טענו גם (כנראה כדי להיות עקביות בטענתן הנ"ל) כי לא תחזקו אותה ולא טיפלו בה ובעץ שבה ולא קיים אצלן כל נוהל רלוונטי לטיפול בעץ שנפל או לפיקוח על הטיפול בו, והן גם לא טיפלו בו בפועל. לגבי עמידר, מצאתי כאמור שהיא היתממה בטענתה שלא טיפלה בקרקע שבנדון, משעפ"י הראיות והעדויות די ברור שחברת הגינון מטעמה כן טיפלה בה. בנסיבות אלו ומשעמידר נמנעה מהעדת חברת הגינון על הנעשה בקרקע שבנדון, לא השכילה עמידר להראות שנקטה באמצעים סבירים כדי לתחזק את העץ ואת סביבתו, כדי לאתר סימנים מוקדמים לנפילת העץ וכדי למנוע את נפילת העץ. עמידר גם לא הציגה ראיות על הקמת אותה מסלעה, שניכר שקשורה לעץ ואולי אף אמורה הייתה לתמוך בו ולהחזיקו יציב. ושתי הנתבעות גם יחד לא הציגו מידע ועובדות לגבי מועד ונסיבות שתילת העץ ושתילת יתר העצים והצמחייה שבקרקע שבנדון, ולגבי הטיפול בהם, ויתכן שהעץ לא הושקה במים מספיקים ולכן התייבש ונפל או שמא הושקה במים רבים מדי. ויתכן שהעץ גדל למימדים שלא תאמו את סביבתו (המדרון והמסלעה) ובשל כך קרס. התשובות לכל השאלות הללו (ולשאלות אפשריות נוספות) מצויות במידע ובמסמכים שבידי הנתבעות, אך הללו בחרו שלא לחשוף אותם, והדבר פועל כנגדן ראייתית.
חשוב לציין כי המקרה שלנו מיוחד בכך שהעץ כולו (על שורשיו) נעקר ממקומו והתמוטט, להבדיל ממקרים שכיחים שהגיעו לפסיקה שבהם מדובר היה בענף או חלק מסוים בלבד מהעץ שקרס ונפל. לטעמי, קשה יותר לצפות נפילת ענף בודד של עץ מאשר עץ שלם. ענף בודד יכול להיות חלש או להישבר כתוצאה מכוח חיצוני (כגון רוח) שפועל עליו, ונראה כי דבר זה הוא קשה יותר לצפייה, מאשר קריסת עץ שלם שנעקר ממקומו, שאז סביר שסיבת העקירה והנפילה תהיה שורשית יותר ותהיה קשורה באופן נטיעת העץ, או בצורת גדילתו או באופן הטיפול בסביבה בה נטוע העץ. אך, כאמור, משהנתבעות לא חשפו את המידע הרלוונטי שבידיהן, סיבות קריסת העץ במקרה שלנו נותרו עלומות.
זה המקום לציין, כי הוכח שכשנה לאחר אירוע נפילת העץ שלנו יזמו עמידר וחברת הגינון כריתת שני עצים סמוכים (לא נחשף באילו נסיבות הוחלט על כך שהעצים הללו מסוכנים), מה שמלמד שבדיקות שוטפות לאיתור עצים מסוכנים הינן אפשריות ואפקטיביות. לגבי העירייה, זו טענה כי היא לא אמורה הייתה לבצע כל פעולה לגבי העץ וממילא לא ביצעה בפועל כל פעולה כזו, ובכך נתפסה העירייה לטעות. מדובר, כפי קביעתי, בקרקע השייכת לעירייה, וגם כאשר הקרקע לא שייכת לה, מחובתה לפעול לבדיקות יזומות שוטפות לאיתור עצים מסוכנים (כמו גם למפגעים בכלל בשטחי הרשות המקומית). אך העירייה לא הציגה כל נוהל רלוונטי וכל שיטת בדיקה ואיתור רלוונטיים, ומכאן שגם העירייה כשלה בהבאת ראיות להזמת רשלנותה המסתברת (לכאורה) הנ"ל.
לסיכום נושא הרשלנות, משנטל הראיה עבר אל הנתבעות להביא ראיות שמהן ניתן יהיה להסיק אם קמה חובת זהירות קונקרטית וכן להסיק שהן לא הפו אותה (כלומר שהן נקטו באמצעים סבירים למניעת קריסת העץ), ומשהנתבעות לא הביאו ראיות כאלו (ולמעשה אף טענו בפה מלא שכלל לא טיפלו בעץ וכלל לא ניסו לנקוט באמצעים כאלו), הרי שיש לקבוע שהתובעת הרימה את נטל הוכחת עוולת הרשלנות המוטל עליה. לתובעת, כמו לציבור הרחב כולו, אין יכולת לדעת מדוע עץ עירוני נופל מלוא קומתו, ללא כל התראה מוקדמת. הציבור רשאי להניח שהנתבעות, כגופים האחראים הרלוונטיים, ינקטו באמצעים סבירים למניעת נפילה מסוכנת כזו, וכאמור, לא מדובר בעץ שנפל ביער פרא המרוחק ממקום ישוב, אלא בעץ שהיה נטוע בחצר (מעין גינה) ליד בנייני מגורים ומגרש חנייה ציבורי בטבורה של עיר גדולה. בידי הנתבעות מצויים המידע והכלים והסמכויות והמשאבים הרלוונטיים לאיתור קריסות אפשריות של עצים ולמניעתן, אך במקרה שלנו הנתבעות (לדבריהן) לא עשו בהם שימוש ולא ניסו לאתר הקריסה ולא מנעו אותה, ובכך רשלנותן.
בשורות הבאות אתייחס אל הפסיקה אליה הפנו הצדדים, פסיקה שמציגה גישות שונות, ולעיתים סותרות, לשאלה כיצד מוכיחים רשלנות באירוע של נפילת עץ וכן לשאלה האם ובאילו נסיבות עובר נטל ההוכחה (או שמא רק נטל הבאת הראיה) אל הנתבעת בעוולת הרשלנות:
ניתוח הפסיקה הנ"ל ופסיקה נוספת [ראו למשל פס"ד מהזמן האחרון ממש בתא"מ (שלום אשדוד) 49581-05-13 חיים פסקוביץ ובניו בע"מ נ' מועצה אזורית תמר (פורסם בנבו, 1.1.15)] מלמד, שלא קיימת אחידות בפסיקה בשאלה, מה כולל נטל ההוכחה שמוטל על ניזוק בתביעת רשלנות כנגד רשות מקומית (ו/או כנגד בעל/מחזיק מקרקעין) בגין נפילת עץ, ומתי, אם בכלל, עובר נטל ההוכחה אל הרשות הנתבעת, או שמא מה שעובר אינו נטל ההוכחה כי אם נטל הבאת הראיה בלבד (שבאופן מעשי, יש להודות, דומה בתוצאתו בהרבה מקרים להעברת נטל ההוכחה). ניכר חוסר הנוחות של חלק מהשופטים לפטור את הניזוקים התובעים מחובת הבאת ראיות ראשוניות (דוגמת חוות דעת אגרונום מומחה לקביעת סיבת נפילת העץ), אך, לטעמי, משברור לחלוטין כי במרבית המקרים, ודאי כאשר העץ נופל משטח השייך לרשות המקומית, המידע הרלוונטי (לגבי סיבת ונסיבות נפילת העץ) רובו ככולו מצוי בלעדית בידי הרשות המקומית, ולכן כן קיימת הצדקה עניינית לדרוש ממנה להציג מידע חשוב זה, שמתברר שחלק מהרשויות (כמו במקרה שלנו) נוטות שלא לחשוף אותו. לשם השוואה נדמיין לעצמנו את המקרה הבא: אדם נכנס למוזיאון ציבורי ואגב התבוננות ביצירות האומנות במקום נופל על ראשו פסל ופוצע אותו. האם נדרוש מאותו אדם, כתנאי להכרה בחובת הזהירות של המוזיאון, להוכיח תחילה מה הייתה סיבת נפילת הפסל?! האם לא סביר יותר שנצפה מבעל או ממנהל המוזיאון להסביר מדוע וכיצד ובאילו נסיבות בדיוק הוצב שם הפסל מלכתחילה ואילו פעולות בדיוק ננקטו כדי לוודא שההצבה הייתה ונותרה בטיחותית?!
הנתבעות כפרו גם בנזק הנתבע, ואף חקרו את השמאי שנתן חוות דעת מומחה מטעם התובעת, אך שוכנעתי כי הנזק הוכח באופן מספיק וכי לא עלה בידי הנתבעות לסתור את ממצאי ואת קביעות השמאי מטעם התובעת. שוכנעתי כי הנזק המפורט בשמאותו אכן נגרם וסביר שייגרם באירוע נפילת העץ שבנדון, ובאשר לשומה וכימות הנזק שבשומה, הרי שאלו נתונים מקצועיים המצריכים מומחיות מקצועית, וכאמור הנתונים אלו לא נסתרו.
סיכום
שתי הנתבעות גם יחד (העירייה ועמידר) אחראיות בנזיקין כלפי התובעת, והתביעה כנגד שתיהן מתקבלת במלואה.
משחבותן של הנתבעות הינה, יחד ולחוד כלפי התובעת, דין ההודעה לצד שלישי שהוציאה עמידר לעירייה להידחות, ובנסיבות כולן, ללא צו להוצאות.
על הנתבעות (יחד ולחוד) לשלם לתובעת את הסכומים הבאים:
ניתן היום, י"א שבט תשע"ה, 31 ינואר 2015, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
04/12/2013 | החלטה מתאריך 04/12/13 שניתנה ע"י אבי כהן | אבי כהן | צפייה |
17/03/2014 | הוראה לנתבע 2 להגיש הודעה מתוקנת לצד שלישי | אבי כהן | צפייה |
26/04/2014 | הוראה לתובע 1 להגיש תצהיר עדות ראשית | אבי כהן | צפייה |
08/05/2014 | החלטה מתאריך 08/05/14 שניתנה ע"י אבי כהן | אבי כהן | צפייה |
03/12/2014 | החלטה שניתנה ע"י אבי כהן | אבי כהן | צפייה |
16/01/2015 | החלטה שניתנה ע"י אבי כהן | אבי כהן | צפייה |
19/01/2015 | החלטה שניתנה ע"י אבי כהן | אבי כהן | צפייה |
31/01/2015 | פסק דין שניתנה ע"י אבי כהן | אבי כהן | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
תובע 1 | אלדן תחבורה בע"מ | ישראל עובדיה |
נתבע 1 | עמידר, החברה הלאומית לשיכון בישראל בע"מ | גלי בהרב-מיארה, דוד ויניצקי |
נתבע 2 | עיריית נצרת עלית | נדב קנימח |
מודיע 1 | עמידר, החברה הלאומית לשיכון בישראל בע"מ | גלי בהרב-מיארה, דוד ויניצקי |
מקבל 1 | מדינת ישראל |