טוען...

החלטה שניתנה ע"י רבקה שורץ

רבקה שורץ27/04/2015

בפני כב' השופטת רבקה שורץ

המאשימה

מדינת ישראל

נגד

הנאשם

עאמר אבו קרעאן (עציר)

<#2#>

נוכחים:

ב"כ המאשימה עו"ד עדי תפוחי

ב"כ הנאשם עו"ד קוגן רומן

הנאשם הובא על ידי הליווי.

פרוטוקול

טיעונים לעונש

ב"כ המאשימה:

הנאשם הורשע בגין עבירות של נהיגה בפסילה פקיעת רישיון נהיגה משנת 2005 דהיינו כ – 7 שנים נהיגה במהירות של 139 קמ"ש במקום 90 קמ"ש וללא פוליסת ביטוח.

הנאשם עוד הורשע בגין דו"ח נוסף שצורף שגם הוא בגין עבירה דומה של פקיעת רישיון נהיגה.

יצוין כי מדובר בעבירות מן החמורות בדיני התעבורה ובסמיכות זמנים של כ – 4 חודשים.

יצוין כי חוות הדעת שהתקבלה בתיק הינה שלילית כאשר מצוין כי מדובר במועמד שאינו מנצל הזדמנויות אשר מקבל מבית המשפט ואינו מכבד מרות וסמכות ומתקשה בהצבת גבולות אישיים.

לנאשם וותק רישיון משנת 1998 ולחובתו 53 הרשעות קודמות (גיליון הרשעות תעבורה מוגש ומסומן ת/1) בניהן דומות של פקיעת רישיון נהיגה ונהיגה בזמן פסילה. – מפנה להרשעה מספר 4.

הנאשם נידון למאסר על תנאי בר הפעלה לתקופה של 6 חודשים למשך 3 שנים.

לנאשם גם עבר פלילי. (גיליון פלילי מסומן ת/2).

מגישה גם גזר דין בתיק פ"ל 45/09 מיום 02/08/11 בו נידון למאסר על תנאי 6 חודשי מאסר לשלוש שנים. (מוגש ומסומן ת/3)

הנאשם הוכיח שיאן לו מורא מפני הדיון והוא שב לאחוז בהגה שוב ושוב גם כאשר מונח מאסר על תנאי על צווארו.

כל זאת בנסיבות מחמירות כאשר הוא נוהג במהירות מופרזת.

בית המשפט בפסיקות רבות מציין כי בעבירות אלה יש להעדיף בענישה מחמירה על כן התביעה מבקשת מצות את הדין עם הנאשם, יצוין כי מדובר בפקיעה ארוכה הוא משול למשהו בלתי מורשה לנהיגה כלל.

נוכח האמור התביעה עותרת להפעלת המאסר על תנאי ומצטבר, פסילה בפועל בת שנים תוך הפעלת התנאי בהרשעה מספר 4 במצטבר, מאסר על תנאי מרתיע וקנס.

אני אציג בפני בית המשפט פסיקה מפנה לתיק 3128-01-12, כאשר המדובר בנהיגה בפסילה בית המשפט השית 9 חודשי מאסר בפועל, מפנה גם ל190-01-13 מדובר בנהיגה בפסילה פלוס פקיעה ושם בית המשפט השית מאסר בפועל ל – 5 חודשים והפעיל במצטבר מאסר מותנה של 7 חודשים.

ב"כ הנאשם:

הנאשם כל מערכת העבירות שנטענו והושמעו בפני בית המשפט החלה מכך שהנאשם נקלע לחובות ובשל כך ננקטו נגדו צעדים על ידי רשות הגבייה ורשות הרישוי ורישיון הנהיגה שלו לא חודש.

כאמור הנאשם בעל רישיון נהיגה שלא חודש משנת 2003 בשל אי תשלום קנסות.

הנאשם יטען שבפסיקה במקרים דומים בית משפט בתיקים דומים לא הטיל על הנאשמים מאסר בפועל, אני מפנה את בית המשפט לפ"ל 2838-09-14 בפני כב' השופטת הירש בבית המשפט זה, מדובר בנהיגה בזמן פסילה ללא רשיון נהיגה תקף וללא ביטוח תקף שם הוטל על הנאשם של"ץ ומאסר על תנאי ללא יום אחד מאסר בפועל.

כמו כן, אני מפנה את בית המשפט לבפ"ת 5492-08-09 בבית משפט מחוזי מרכז שם נדחה הערעור של המדינה והעונש נשאר ללא כל רכיב של מאסר.

אני מפנה את בית המשפט ל"פ 5237-01-12, בית משפט לתעבורה בי-ם שם תיק נהיגה בזמן פסילה מסתיים ללא עונש מאסר.

עוד אני מפנה את בית המשפט לעפ"ת 19063-06-10 בית משפט מחוזי בי-ם שם שני אישומים של נהיגה בפסילה מסתיימים ב 7 ימי מאסר בפועל פסילה על תנאי וקנס.

כמו כן, פ"ל 5887-12-14 בית משפט לתעבורה אשדוד, שם מדובר בנהיגה בזמן פסילה נהיגה ללא רישיון נהיגה תקף מספר שנים וללא ביטוח, לנאשם היו 22 הרשעות קודמות ועבר פלילי ובית המשפט הטיל על הנאשם חודש מאסר בפועל בלבד פסילה על תנאי וקנס בסך 1,000 ₪.

אני מבקש להתחשב בנסיבות האישיות של הנאשם, מדובר בבעל משפחה, אב ל 4 ילדים, אשתו לא עובדת וגם הוא מתפרנס מדי פעם מעבודות מזדמנות כך שמתקשה להביא את הלחם לילדים.

וכמובן שלא מסוגל לשלם את הקנסות שהוטלו עליו על ידי הרשויות כדי לחדש את רישיון הנהיגה.

בתקופה שבה הנאשם מנהל את התיק מאוקטובר 2013 הנאשם ניסה להגיע להסדר עם רשויות הגבייה כדי לקבל אישור לחדש את רישיון הנהיגה, אך לא הצליח.

<#19#>

גזר דין

הנאשם הורשע על פי הודאתו בשני אירועים של נהיגה ללא רישיון נהיגה מחמת פקיעה כ – 7 שנים

ונהיגה ללא פוליסת ביטוח תקפה, כאשר האירוע הראשון התרחש ב -12/04/12 והאירוע האחר התרחש כארבעה חודשים לאחר מכן ב- 17/08/12.

בגין האירוע השני הורשע הנאשם גם בעבירות של נהיגה במהירות מופרזת ונהיגה בזמן פסילה.

ב"כ המאשימה הפנתה לחומרת העבירות, הישנותן, למשך זמן פקיעת הרישיון, לסמיכות הזמנים בין שני האירועים, לעברו הפלילי והתעבורתי של הנאשם, ולמדיניות הענישה האמורה להטיל עונשים מחמירים ומרתיעים במיוחד כשעסקינן בנהיגה כשרישיון הנהיגה פקע תקופה ממושכת ועבירה של נהיגה בזמן פסילה.

ב"כ המאשימה הדגישה את זלזולו של הנאשם והעובדה ששב לנהוג על אף שמעל צווארו מונח עונש מאסר על תנאי בגין עבירה דומה.

ב"כ המאשימה הפנתה לפסיקה והיא סבורה כי העונש הראוי הוא מאסר בפועל במצטבר לעונש המאסר המותנה שקיים כנגד הנאשם.

ב"כ הנאשם ביקש להתחשב בנאשם, בנסיבותיו האישיות, בנסיבות אי חידוש רישיונו הנובעות מחובות אליהם נקלע והוא גורס כי אין למצות עם הנאשם את הדין.

ב"כ הנאשם טען כי הנאשם ניסה להגיע להסדר עם רשויות הגבייה במטרה לחדש את רישיון הנהיגה אך ניסיון זה לא צלח.

ב"כ הנאשם ביקש להימנע משליחת הנאשם למאסר.

ב"כ הנאשם הפנה לדוגמאות מגזרי דין בהם לא הוטלו במקרים דומים עונשי מאסר בפועל או לחלופין הסתפקו ימי מאסר בודדים.

דיון

העבירות בהן הורשע הנאשם הינן חמורות ומצביעות על זלזול הן בביטחון המשתמשים בדרך והן בהחלטות שיפוטיות.

הנוהג ללא רישיון נהיגה מחמת פקיעה לתקופה ממושכת, משול לאדם הנוהג מבלי שהורשה לנהיגה. בנסיבות כאלו, גם אין כסות ביטוחית ואם נקלע הנהג לתאונה, הנטל הכלכלי נופל על הקופה הציבורית.

עבירה של נהיגה בזמן פסילה הוגדרה על ידי בית המשפט העליון כ"מכת מדינה" (עיין: ע"פ 7234/13 מוחמד אימאם נ' מ"י, הרכב הש': מ. נאור, י. עמית, נ. סולברג, 13.7.14), מן החמורות שבפקודת התעבורה אשר ביטוייה הוא זלזול בהוראות החוק, בהחלטות שיפוטיות ויצירת סיכון למשתמשי הדרך (עיינו: רע"פ 3878/05 יעקב בנגוזי נ' מ"י, הש' א. פרוקצ'יה, 26.5.05).

בתי המשפט נקראו להירתם למאבק למניעת העבירה במטרה להגן על ביטחון הציבור על ידי הרחקת נהגים מסוכנים ופורעי חוק מהכביש בכל דרך אפשרית [עיינו: רע"פ 5297/07 איליה קנטורוביץ נ' מ"י, הש' ס. ג'ובראן, 9.9.07 וגם בש"פ 1753/07 אבו רקייה נ' מ"י, הש' ס. ג'ובראן, 19.3.07).

נקבע לא אחת, כי העונש הראוי בגין ביצועה של עבירה של  נהיגה בזמן פסילה הינו עונש מאסר בפועל ופסילה לתקופה ממושכת [עיינו למשל בע"פ 324/88 אלאעסם נ' מ"י פד"י מב(3), 728].

מתחם טווח הענישה לעבירה של נהיגה בזמן פסילה.

המחוקק לא קבע עונשי מינימום בצד עבירה של נהיגה בזמן פסילה.

מתחם הענישה רחב וכולל רכיבים של פסילה החל מחודש וחצי ועד 5 שנים (עפ"ת 43966-08-13 זידאן נ' מ"י, הש' ט. חיימוביץ', 14.1.14, רע"פ 8013/13 אמיר מסעוד נ' מ"י, הש' נ. סולברג, 18.12.13) ומאסר החל ממאסר מותנה (עפ"ת 29274-06-10 דוד ניב נ' מ"י, הש' נ. אהד, 1.5.11, עפ"ת 41063-11-12 אוחנה נ' מ"י, הש' ט. חיימוביץ', 17.12.12) ועד מאסר בפועל בן 18 חודשים (עיין: רע"פ 1891/14 ששון ברון נ' מ"י, הש' א. שהם, 25.3.14, רע"פ 11031/08 יוסף אלעביד חסן נ' מ"י, הש' ס. ג'ובראן, 4.1.09, ע"פ 71890/06 יעקב רצבי נ' מ"י, הש' נ. אהד, 4.2.07).

מתחם טווח הענישה לעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה.

מתחם הענישה לעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה כלל או נהיגה ללא רישיון מחמת שפקע מעל שנה אף הוא רחב ומשתנה מבית משפט אחד למשנהו וממחוז אחד למחוז אחר.

בצד עבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה נקבעה פסילת מינימום שלא תפחת מ-3 חודשים, ואם עסקינן בנהיגה כשרישיון פקע, אזי ככל שמשך זמן הפקיעה מתארך, יש לכך השפעה על הצבת  נקודת ההלימה בתחום המתחם.

המתחם כולל לעיתים- בהתאם לנסיבות - גם רכיב מאסר שנע החל ממאסר על תנאי ועד מאסר בפועל בן מספר חודשים, תלוי בחומרת נסיבות העבירה ועושה העבירה.

באשר לטווח הענישה הרחב והמשתנה בהתאם לנסיבות המקרה ולמשך הפקיעה עיין: עפ"ת 58079-09-11 בן דוד נ' מ"י, הש' ר. בן-יוסף, 14.12.11, עפ"ת 5793-03-11 לורא ברגות נ' מ"י, הש' א. הלמן, 12.4.11, עפ"ת 42388-11-10 טל רונן נ' מ"י, הש' כ. סעב, 22.2.11, רע"פ 1973/13 חסן נ' מ"י, הש' א. שהם, 24.3.13, ע"פ 5246/08 שידלובי יהונתן נ' מ"י, הש' מ. ברנט, 30.06.08.

מתחם הענישה לנהיגה ללא פוליסת ביטוח

באשר לעבירה של נהיגה ללא פוליסת ביטוח לפי סעיף 2 לפקודת בטוח רכב מנועי, מתחם הענישה כולל רכיב של קנס ופסילה. המחוקק קבע בצד העבירה פסילת מינימום שלא תפחת משנה, ואולם המחוקק הסמיך את בית המשפט להפעיל שיקול דעת לקצר את תקופת הפסילה או להימנע מהטלת פסילה.

לאחר ההלכה שנקבעה בע"פ 77/84 מ"י נ' שקולניק , הרכב: הש' א. ברק, הש' ד. לוין, הש' ג. בך, 28.5.85, מדיניות הענישה המקובלת היא הטלת פסילה על תנאי.

נקודת ההלימה בתחום מתחמי הענישה משתנה ממקרה למקרה תלוי בחומרת נסיבות ביצוע העבירות, נסיבות אחרות שאינן נעוצות בעבירות, אופיין של עבירות קודמות אם ישנן, הישנות עבירות ושאלת קיומן או היעדרן של עבירות נלוות וחומרתן.

מתחם הענישה לעבירה של נהיגה במהירות מופרזת

מתחם הענישה לעבירה של נהיגה במהירות מופרזת הינו רחב ומשתנה בהתחשב ברף החריגה מהמהירות המותרת, מקום ביצוע העבירה והסיכון הפוטנציאלי הטמון בביצוע העבירה בנתוני הזמן והמקום.

נקודת ההלימה בתחום המתחם מושפעת בין היתר מעברו התעבורתי של הנאשם.

במקרה דנן, הנאשם נהג במהירות מופרזת - 139 קמ"ש במקום 90 קמ"ש בדרך שאינה עירונית.

האינטרס החברתי

קיים אינטרס חברתי להעלות את רמת המודעות למותר והאסור בכבישים ולהעביר מסר ברור וחד משמעי לציבור הנהגים כי תקנות התעבורה ופסיקת בתי המשפט לתעבורה אינם בבחינת המלצה בלבד.

כיבוד חוקי התעבורה והחלטות שיפוטיות הוא אינטרס חינוכי וערכי והוא נחוץ גם להבטחת בטחון המשתמשים בדרך.

מן הכלל אל הפרט

נסיבות ביצוע העבירות

מכתב האישום עולה כי הנאשם נתפס נוהג בשני אירועים שונים, בהפרש של כ 4 חודשים בלבד, כאמור כשהוא נוהג ללא רישיון נהיגה וללא פוליסת ביטוח תקפה כאשר באירוע השני הוא מגדיל לעשות כאשר נהג גם במהירות מופרזת ובזמן פסילה.

עונש מאסר על תנאי שקיים נגדו לא הרתיעו.

ניכר כי הנאשם מזלזל בהוראות החוק ובהחלטות שיפוטיות והוא מהווה סיכון למשתמשים בדרך.

הנאשם לא למד את הלקח מעונש מאסר בן חמישה חודשים ועונש מאסר על תנאי שהוטלו עליו באוגוסט 2011 בבית משפט בבאר שבע בגין ביצוע עבירות דומות של נהיגה ללא רישיון נהיגה ונהיגה בזמן פסילה.

הנאשם טען כי רישיון הנהיגה לא חודש על רקע חובותיו ואולם משלא הצליח להסיר את המחדל ואף הוטל עליו עונש מאסר מותנה היה עליו לכבד את הוראות החוק ופסיקת בית המשפט ולא להתעלם מהם ולזלזל בביטחון המשתמשים בדרך.

מכלול הנסיבות - משך זמן פקיעת הרישיון, הישנות העבירות, ביצוע העבירה כשקיים מאסר מותנה, סמיכות הזמנים בין שני האירועים האחרונים ואופי העבירות הנלוות במהלך האירוע הנהיגה האחרון מלמד על חומרה ברף גבוה.

נסיבותיו האישיות של הנאשם

הנאשם בעל משפחה , אב ל – 4 ילדים, אשתו לא עובדת והוא מתפרנס מעבודות מזדמנות.

נטען כי האב מתקשה להביא לחם לילדיו ובנסיבות גם לא יכול לשלם את הקנסות שהוטלו עליו על ידי הרשויות לצורך חידוש רישיון הנהיגה.

עברו של הנאשם

לנאשם עבר תעבורתי רב. לנאשם 53 הרשעות קודמות על פני וותק נהיגה שמנת 1998 ועד שנת 2005 שאז פקע רישיונו ולא חודש.

לנאשם הרשעה דומה מיום 02/08/11, על עבירות של נהיגה כשרישיון הנהיגה פקע ונהיגה בזמן פסילה בגינן ריצה עונש מאסר אשר הומר לעבודות שירות.

אופי הרשעותיו האחרונות מלמד על זלזול בצורך לנהוג עם מסמכים תקפים וחלק מהעבירות אף בטיחותיות.

כך למשל הנאשם הורשע בעבירות כשרישיון הרכב פקע והרכב לא תקין, נהיגה לאחור ללא צורך, נהיגה כשמטען אינו מחוזק היטב, נהיגה בניגוד להודעת איסור שימוש, נהיגה בחוסר זהירות והסעת נוסעים במספר עולה על המצוין ברישיון הרכב.

ניכר כי הנאשם אינו מכבד את הוראות תקנות התעבורה שנועדו להבטיח את בטיחות המשתמשים בדרך.

לנאשם גם עבר פלילי (ת/2), כאשר בגין חלק מהרשעותיו הפליליות ריצה עונשי מאסר.

מידת הפגיעה בערך החברתי המוגן

הנאשם נתפס פעם אחר פעם בעבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה, הנאשם הורשע זו לא הפעם הראשונה בעבירה של נהיגה בזמן פסילה. מידת הפגיעה בערך המוגן הינה גבוה בשים לב לזלזול החוזר ונשנה של הנאשם בהוראות החוק והחלטות שיפוטיות.

בנסיבות העניין ברור כי יש להטיל על הנאשם עונשים מרתיעים שכן עונשים שהוטלו עליו בעבר לא הועילו.

יצוין כי הנאשם נשלח לממונה על עבודות שירות לצורך קבלת חוות דעת, ממנה עולה כי תפקודו באירוע אחר היה שלילי, נערכו לו שימועים בגין התנהלותו השלילית וגם הממונה התרשם כי הנאשם אינו מכבד מרות וסמכות ומתקשה בהצבת גבולות.

על כן, הממונה לא המליץ על השמת הנאשם במסגרת עבודות שירות.

המתחם ההולם

עסקינן במספר עבירות שעבר הנאשם תולדת שני ארועים שונים ובית המשפט יקח זאת בחשבון בגזירת הדין (סעיף 40יג (ב) לחוק העונשין).

הנאשם לא הפנים את חומרת העבירות ולא הפיק לקחים מהעונשים שהוטלו עליו בעבר.

גם עונש המאסר על תנאי התלוי מעל ראשו כחרב- לא הרתיעו מלחזור ולאחוז בהגה ובזמן פסילה .

קיומם של שני אירועים בכתב האישום, הישנות העבירות וחומרת מכלול הנסיבות - מחייבת הצבת נקודת ההלימה למתחם ההולם ברף גבוה- להרתעה.

המתחם ההולם במקרה דנן כולל מאסר בפועל לתקופה הנעה בין - 5 חודשים ל 14 חודשים ופסילת רישיון נהיגה ממושכת בת שנים.

אשר על כן, ובהתחשב במכלול השיקולים אלו הנעוצים באינטרס הציבורי – אינטרס הגמול, אינטרס ההרתעה - לבין אלו הנעוצים בנאשם ונסיבותיו האישיות - מצבו הכלכלי, מצבו המשפחתי ונסיבות אי חידוש הרישיון, הריני מטילה על הנאשם את העונשים הבאים:

11 חודשי מאסר בפועל.

מורה על הפעלת עונש מאסר מותנה בן 6 חודשים אשר הוטל על ידי בית משפט בבאר שבע בתיק פ"ל 45/09 ביום 02/08/11, במצטבר.

על מנת להרתיע את הנאשם הנני מטילה עליו 7 חודשי מאסר וזאת על תנאי למשך 3 שנים והתנאי הוא שלא יעבור עבירות לפי סעיף 10( א') לפקודת התעבורה (למקרה של פקיעת רשיון מעל שנה) או נהיגה בזמן פסילה לפי סעיף 67 לפקודת התעבורה.

בהתחשב במצבו הכלכלי של הנאשם הריני נמנעת מהטלת קנס בגין האירועים דנן בנוסף לחילוט ההתחייבות שהוטלה עליו בתיק אחר ושיש לחלטה, ואולם הנאשם יחתום על התחייבות על סך 3,000 ₪ שלא יעבור עבירה של נהיגה ללא רישיון נהיגה מחמת פקיעה מעל שנה או עבירה של נהיגה בזמן פסילה תוך שנתיים.

במידה ולא יחתום יאסר למשך 30 יום בנוסף לכל מאסר אחר.

מורה על חילוט ההתחייבות הכספית על סך 2,000 ₪ עליה חתם הנאשם בעקבות גזר דין מיום 02/08/11 בפ"ל 45/09 ב"ש והיה והנאשם לא ישלם את הסך הנ"ל ירצה 50 ימי מאסר תמורת ההתחייבות, כקביעת בית המשפט שהטילה.

ניתנת ארכה בת 120 יום לשלם את הסכום שנקבע בהתחייבות.

הנני פוסלת את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רשיון נהיגה לתקופה של 36 חודשים בפועל.

הנני פוסלת את הנאשם מלקבל או מלהחזיק רישיון נהיגה לתקופה של 5 חודשים, וזאת על תנאי למשך 3 שנים והתנאי הוא שהנאשם לא יעבור העבירות בהן הורשע או אחת העבירות הנמנות על התוספת הראשונה או השנייה לפקודת התעבורה.

הנני מורה על הפעלת עונש מותנה של פסילת רשיון הנהיגה לתקופה של 4 חודשים כפי שנפסק בבימ"ש ב"ש ביום 02/08/11 בתיק פ"ל 45/09 לריצוי באופן מצטבר.

זכות ערעור תוך 45 יום.

<#20#>

ניתנה והודעה היום ח' אייר תשע"ה, 27/04/2015 במעמד הנוכחים.

רבקה שורץ , שופטת

הנאשם:

אין לי רישיון להפקדה.

<#21#>

החלטה

יש לראות בהצהרת הנאשם תחליף להפקדה.

<#22#>

ניתנה והודעה היום ח' אייר תשע"ה, 27/04/2015 במעמד הנוכחים.

רבקה שורץ , שופטת

החלטות נוספות בתיק
תאריך כותרת שופט צפייה
10/11/2014 החלטה שניתנה ע"י רבקה שורץ רבקה שורץ צפייה
12/04/2015 החלטה שניתנה ע"י רבקה שורץ רבקה שורץ צפייה
27/04/2015 החלטה שניתנה ע"י רבקה שורץ רבקה שורץ צפייה
צדדים בהליך
תפקיד שם בא כוח
מאשימה 1 מדינת ישראל ענת פלג
נאשם 1 עאמר אבו קרעאן (עציר) גיא אשר, רומן קוגן