לפני | כב' השופטת אסתר שטמר | |
העותרים: | 1.מופיד מנצור 2.באסם מנסור ע"י ב"כ עו"ד קייס נאסר | |
נגד | ||
המשיבים: | 1.הוועדה המקומית לתכנון ובניה טירה 2.מר מאמון עבדאלחי 3.עיריית טירה ע"י ב"כ עו"ד מוניר נאסר |
פסק דין |
על המגרש ניצבים בתים שהעותרים בנו, וכן מטעי זית ותאנה.
מטרת העתירה להביא לביטול ההפקעה; לבטול ההודעות מכח פקודת הקרקעות; ולחלופין לאפשר לעותרים להגיש תכנית מפורטת לשינוי יעוד המקרקעין המיועדים להפקעה, בהתחשב בשינויים הפיסיים שחלו בו מאז אישור התכנית. לבקשת העותרים ניתן צו מניעה זמני (כב' השופט אברהם יעקב, ס"נ, מיום 14.7.2013).
טענות העותרים
העותרים טוענים כי הוראה זו לא מולאה, ועד שנת 2000 לא נבנה שום מבנה, אף לא תחילתו או "שלד" לו; וכי לא בוצעו תשתיות כנדרש: במיוחד הדרכים שהיה על העיריה לסלול מצד מזרח, צפון ומערב לשטח המיועד למבני הצבור. ועל כולם, כי בחלקה 11 המיועדת אף היא למבני צבור, נבנה בית מגורים של אחד מתושבי העיר, ללא התנגדות של העיריה.
דרך שתוכננה לשרת את מבני הצבור לא נסללה, ועל תוואי הדרך נבנו מבנים.
בשל כך טוענים העותרים כי התכנית פקעה; כי תנאיה לא מולאו; וכי נטילת החזקה בחלק מן השטח שיועד להפקעה מהווה אפליה, ומתן תמריץ לבניה בלתי חוקית.
משלא בוצעה התכנית במועדה ושנים רבות לאחר מכן, העותרים סבורים כי אין להפקיע את המגרש שלהם מכוחה, ויש לאפשר להם להגיש תכנית מפורטת חדשה, שתתחשב בשינויים שנעשו באזור.
טענות המשיבים
העותר 1 החל בבניית בית על המקרקעין ללא היתר, והוצא נגדו צו הפסקת בניה ביום 13.8.2000. לאחר שבקש היתר, התנתה הועדה המקומית לתכנון ולבניה את מתן ההיתר בהבטחת ההפקעה "מצד מזרחי, צפוני ודרומי" של חלקה 14, לפי תכנית טר/3003.
העותר 2 חתם על התחייבות דומה ביום 30.5.2000, לאחר שגם נגדו הוצא צו להפסקת בניה בחלקה. מאוחר יותר הודיע העותר 2 כי אינו מבעלי החלקה ובקש לבטל את ההיתר שהוצא.
אביהם של העותרים, חסן מנצור ז"ל, קבל היתר בניה במקרקעין, לאחר שהסכים לקיים את ההפקעה לפי "טר/3003 +חמ 2330 +תיק בניה 4373".
בקשות האחים להיתרי בניה הוגשו בהתאם לתכנית במ/טר/3003. הודעה בדבר אישור התכנית פורסמה בילקוט הפרסומים ביום 27.11.1997, ובה הוגדר חלק מהחלקה שטח ציבורי לצרכי ציבור ומערך דרכים. מן התשריט שצורף לבקשות עולה במפורש ההפקעה במגרש 55/14 בגוש 7765. מתשריט איחוד וחלוקה עולה כי למקרקעין ייעוד ציבורי.
המקרקעין הופקעו לפי סמכות המשיבים הן לפי חוק התכנון והבניה, תשכ"ה – 1965 ("חוק התכנון והבניה") הן לפי פקודת הקרקעות, סמכות הנתונה בידי הרשויות לפי בג"צ 3028/94 מהדרין בע"מ נ' שר האוצר, פ"ד נא (3) 85 (1995).
אין לבטל את ההפקעה למרות השיהוי בניצול השטח ע"י הרשות (עת"מ (מחוזי מרכז) 46412-03-11 ההסתדרות הכללית של העובדים העבריים בא"י נ' הועדה המקומית לתכנון ובניה (פתח תקווה) (17.4.2012).
לאחר שניתנה ביום 21.12.1997 הודעה בדבר תפיסת חזקה בהתאם לסעיף 190 (ב) בחוק התכנון והבניה – פורסמה ביום 27.2.2012 הודעה בדבר כוונה לרכוש זכויות בקרקע ולקנות חזקה בקרקע שסעיף 5א בפקודה לא חל לגביה. ביום 3.5.2012 פורסמה הודעה משלימה, שלפיה הזכות במקרקעין נקנתה לעיריית טירה מיום פרסום ההודעה. מיזמת העיריה הוצע לעותרים פיצוי לפי חוות דעת שמאית שצירפו המשיבים, המתיחסת לאבדן התנובה בתקופת הניבה הנותרת של המטעים במקרקעין, 3 שנים.
העותרים הוסיפו ובקשו להגיש חוות דעת מומחית, שמאית עאידה ג'באלי. בדיון שהתקיים ביום 1.9.2013 הסכימו הצדדים לקבל את המסקנה הראשונה בחוות הדעת: "השטח המיועד לצורכי ציבור בתוכנית מס' טר/2478 ומסומן 10/11, אינו פנוי וקיים עליו חלק ממבנה בית מגורים, אשר בנוי בחלקו על המגרש ובחלקו על המגרש השכן מכיוון מערב, כאשר על פי ההיתר שטח המגרש 10/11 כלול במגרש נשוא ההיתר".
העותרים הוסיפו והגישו בדיון ביום 9.9.2013 אוסף של פסקי דין שבקשו להפנות אליהם. ב"כ המשיבים שלכתחילה התנגד לקבלת הקובץ, התייחס בתגובתו לכל אחד מפסקי הדין. על כן התפלאתי לגלות כי ב"כ העותרים הפנה לעת"מ (ת"א) 1781-09 יחזקאל מזובר נ' הועדה המקומית לתו"ב ראשון לציון (3.5.2011), ואיש מן הצדדים לא מצא לנכון להודיע כי ערעור על פסק הדין נתקבל בעע"מ 4231/11 הועדה המקומית לתו"ב ראשון לציון נ' יחזקאל מזובר (9.12.12)...
דיון
שיהוי וזניחת המטרה הציבורית
בעע"מ 3202/05 עיריית רמת השרון נ' אשר גנין, פ"ד סג(3) 854, פסקאות 11-15 (2010) נקבע כי הפקעת מקרקעין מחייבת את הרשות לממש את מטרת ההפקעה במהירות ראויה. שיהוי קיצוני ובלתי סביר עלול להוות עילה לסעד קיצוני של ביטול ההפקעה והשבת המקרקעין לבעלים הקודמים. יש לבחון אם ראייתית, השיהוי מעיד על זניחת יעדי ההפקעה, כך שאין עוד צורך במקרקעין לקידום התכלית הציבורית שהצדיקה לכתחילה את ההפקעה. יש לבחון את התנהגות הרשות גם מהותית: אי מימוש במועד חוטא לחובת הנאמנות של הרשות הן כלפי הפרט הן כלפי המטרה הציבורית שלשמה נעשתה ההפקעה. במסגרת בחינת סבירות השיהוי יש להתחשב במשך הזמן שחלף מאז בצוע ההפקעה; בנזק שנגרם לנפקע; באופן ההתנהלות של הרשות המפקיעה; בהיקף המשאבים שעומדים לרשות המפקיעה למימוש ההפקעה; בהיקף השטח המופקע; בתכלית שעומדת בבסיס ההפקעה; במורכבות הליכי התכנון הדרושים למימוש תכלית ההפקעה; בגורמים להשתהות; ובקצב המימוש של יעדי ההפקעה בחלקות אחרות סמוכות. גם אם יגיע בית המשפט למסקנה כי שיהוי בלתי סביר לפניו – יהיה עליו לשקול את הנזק שנגרם לנפקע למול הנזק שנגרם לאינטרס הצבורי.
בענין מזובר (סעיף 11) נקבע לאחרונה כך:
"בהתקיים התנאים ולאחר שהוחלט על מתווה של הפקעת מקרקעין, על הרשות לפעול בשקידה ראויה, תוך פרק זמן סביר, לשם מימוש מטרת ההפקעה. חובה זו חלה גם בשלב ביצוע פעולת ההפקעה, כפי שאירע בענייננו (בג"ץ 174/88 אמיתי נ' הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה, המרכז [פורסם בנבו] (ניתן ביום 10.11.1988); עע"ם 10398/02 וייס נ' הוועדה המקומית לתכנון ובניה ראשון לציון עמודים 5-6 [פורסם בנבו] (ניתן ביום 25.5.2005)). כך, העיכוב בפעולת הרשות יכול להיות פועל יוצא של הימנעות מנקיטה בהליכי הפקעה לאחר שאושר תכנון (עע"ם 3202/05 עיריית רמת השרון נ' גנין פסקה 11 [פורסם בנבו] (ניתן ביום 24.5.2010)). ביסוד חובת השקידה הראויה המוטלת על הרשות עומד אינטרס ציבורי כפול: חובת הנאמנות שהרשות חבה כלפי הציבור, להגשים את הצורך הציבורי שבגינו הוחלט על ההפקעה, ושמירה על אמון הציבור כלפי הרשות. חובה זו מתחדדת על רקע מעמדה החוקתי של הזכות לקניין. לאור האמור, כאשר הרשות משתהה מעבר לפרק זמן סביר במימוש מטרת ההפקעה באופן המעיד על זניחת הצורך הציבורי, תבוטל ההפקעה והמקרקעין יוחזרו לבעליהם המקוריים (עניין וייס הנ"ל, בעמודים 5-6; עע"ם 5841/06 הועדה המקומית לתכנון ובניה חדרה נ' קוטלר פסקה 5 [פורסם בנבו] (ניתן ביום 27.11.07)). בבוא בית המשפט לברר האם השיהוי שחל בהתנהלות הרשות מצדיק מתן סעד לבעלי הקרקע, עליו לבחון מהו הנזק שנגרם לבעל הזכויות במקרקעין שהופקעו, ומהו הנזק הצפוי להיגרם לאינטרסים הכלל-ציבוריים כתוצאה מביטול ההפקעה (בג"ץ 1135/93 טריידט ס.א., חברה זרה נ' הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה הרצליה עמוד 6 [פורסם בנבו] (ניתן ביום 24.3.1994))".
בהמשך מבהיר בית המשפט כי לא כל שיהוי ייחשב בלתי סביר, והדבר תלוי בנסיבותיו של כל מקרה:
"במסגרת בחינה זו יש ליתן את הדעת על מספר שיקולים, ובין היתר, להתנהלות הרשות; היקף האמצעים העומדים לרשותה; הסיבות שבעטיין התעכב ביצוע ההפקעה; היקף השטח המופקע; מידת המורכבות והקשיים הכרוכים בהליכי התכנון; וקצב התקדמות יישומן של מטרות ההפקעה בחלקות אחרות בתחום המקרקעין המופקעים (פרשת מחו'ל הנ"ל, בפסקה 20 והאסמכתאות שם)" (פסקה 13).
בענין מזובר הסכים בית המשפט העליון כי השיהוי בן כ-30 שנה היה בלתי סביר. למרות זאת נקבע כי השיהוי אינו מצביע על זניחת מטרת ההפקעה; וכי באיזון שבין הנזק הצפוי להיגרם לציבור עם ביטול ההפקעה לבין הנזק שייגרם למשיב אם לא תבוטל – ידו של הצבור על העליונה (פסקה 19).
גם בנסיבות עניננו השיהוי בלתי סביר: לא נעשתה כל פעולה לרכישת הקרקע ע"י המשיבים או לביצוע איזו מן הפעולות שהתכנית נקבה בהן. יתרה מזו, לדעתי ניתן ללמוד מן השיהוי ומן העובדות שתובאנה להלן, כי העיריה זנחה את מטרת ההפקעה.
גם אם פרק הזמן של 3 שנים שהרשות קצבה לעצמה בתכנית לבצוע פעולות אלו קצר מדי, הרי העובדה שלא עמדה בהן במשך 16 שנים אומרת דרשני, ובעיקר אומרת זניחת מטרת ההפקעה. העיריה נמנעה מלהראות מתי בוצעו הפעולות שכן בוצעו, אם היתה רציפות כלשהיא בביצוען, ומה היתה הסיבה לכך שלא הושלמו. בנסיבות אלו אין לי אלא לקבוע כי העיריה זנחה את המטרות הציבוריות שבבסיס התכנית.
שינוי המצב בשטח
לא ניתן להסכים לכך שמדובר בהפרת חוק: שהרי הועדה אישרה את הבניה, וטענת העותרים כי המבנה הוקם ללא היתר, או טענתם המאוחרת כי המבנה נבנה שלא לפי הוראות התכנית וההיתר, ואינו מותיר שטח כלשהוא לבניה לצרכי ציבור - אינה מבוססת בעובדות. מנגד ראוי לציון כי הודעת ההפקעה שמתיחסת לחלק מחלקה 14 ולחלק מחלקה 12, אכן אינה מתייחסת לשום חלק מחלקה 11, ואילו לפי הסכמת הצדדים שתוארה לעיל, חלק מן המבנה ניצב בתוך השטח שהוגדר בתכנית ציבורי.
כך או אחרת ברי כי עצם הבניה בקרקע שהופקעה לכאורה לצרכי צבור והוחזרה לבעליה – משנה את פני המקרקעין ואולי גם את התכניות בהם.
ההודעה על הפקעה
"מקום שמתכוון שר האוצר לרכוש כל קרקע לצורך ציבורי כל-שהוא, יגרום כי תתפרסם ברשומות הודעה על כוונתו זאת, והודעה זאת תהיה בטופס א' או בטופס ב' הרשומים בתוספת, הכל לפי הטופס הנאות. כמו כן, יגרום כי יוצגו טפסים של אותה הודעה במקומות נוחים על הקרקע, או סמוך לקרקע, שעומדים לרכשה, ונוסף על כך יגרום, כי יימסר העתק של אותה הודעה, לכל אדם, ששמו נרשם בספרי האחוזה כבעליה של הקרקע, או כאדם שיש לו טובת הנאה בה, ומסירה זאת תבוצע בין מתוך מסירה לידיו ממש של האדם, שלו יש למסרה, או מתוך השארת העתק של אותה הודעה במקום מגוריו הידוע לאחרונה, או מתוך שליחתה בדואר במכתב רשום, שעליו נכתבה כתבתו של אותו אדם לפי כתובת הדואר שלו הידועה לאחרונה, אם יש כזאת."
אין מחלוקת שהוראה זו לא בוצעה: המשיבים אמנם שלחו הודעה לאב ביום 22.12.97, ופרסמו בילקוט הפרסומים הודעה ביום 27.2.2012, וכנראה גם פרסמו הודעה בעתונות (נספח ה3 לתגובת המשיבים לבקשה למתן צו מניעה) – ואולם לא נטען ולא הוכח כי נמסרה הודעה לעותרים או שהוצגה הודעה כזו במקרקעין. משום כך בעינה עומדת טענת העותרים, שלא נסתרה, כי לא קבלו כל הודעה, בניגוד להוראת פקודת הקרקעות. אין צורך להרבות מלים על הפגיעה שאי הקפדה על החוק גורמת לבעל הזכות במקרקעין, בעיקר לנוכח מעמדה הגבוה בדין של זכות הקנין (ח"י כבוד האדם וחירותו, סעיף 3).
פגיעה בלתי מידתית ובלתי סבירה
איזון בין נזקו של הצבור לבין נזקם של העותרים
נזקי העותרים ברורים מאליהם, אך למולם עומדות הצהרותיהם והצהרות המוריש שמזכותו הם מחזיקים במקרקעין, כי הם מסכימים להפקעה. נזקי המשיבים לא פורטו, ואין לדעת מה חשיבות המקרקעין הספציפיים למטרות החשובות של בניית גני ילדים, ואם יש חלופה לאלו. זאת בניגוד למקרים אחרים שנדונו בפסיקה (למשל הגשת חוות דעת ותצהירים בענין עיריית רמת השרון נ' אשר גנין, בפסקה 18).
תפקיד הועדה המקומית
"הועדה המקומית נדרשת להפעיל שיקול דעת גם כאשר ההפקעה אושרה במסגרת התוכנית. לאחר אישור ההפקעה במסגרת התוכנית, רשאית הועדה המקומית לבצע את ההפקעה (ראו לשון סעיף 189 לחוק התכנון והבניה). זאת, להבדיל מהמצב שבו הועדה המחוזית דורשת זאת ממנה ואז היא "חייבת לעשות כן" (רא7ו גם עת"מ (חי') 391/01 משטרת ישראל נ' הועדה המקומית לתכנון ובניה מורדות הכרמל (3.2.2002). אישור התוכנית מקנה איפוא לועדה המקומית סמכות לבצע את ההפקעה, סמכות אשר הפעלתה מחייבת הפעלת שיקול דעת. במסגרת הפעלת שיקול הדעת , על הועדה המקומית לבחון אם חל שינוי נסיבות אשר לאורו יש להעריך מחדש את הצורך בביצוע הפקעה. יש לבחון את הנסיבות העדכניות באשר לקיומו של האינטרס הציבורי, כמו גם באשר לקיומן של חלופות פוגעניות פחות לביצוע הפקעה. ניתן להניח כי ככל שחלף זמן רב יותר ממועד אישור התוכנית על ידי הועדה המחוזית, נדרשת הועדה המקומית לבחינה מקיפה יותר של אלה..." (ההדגשות שלי – א"ש).
בעת"מ (ת"א) 50864-03-11 אמונה – תנועת האשה הדתית הלאומית נ' עירית בני ברק (29.5.2013) נקבע כי העדר תיעוד אודות הפעלת שיקול דעת של הועדה המקומית, ביחד עם מועד בצוע ההפקעה הבעייתי בנסיבות אותו ענין – מביאים לביטול ההפקעה (על פסק הדין הוגש ערעור, וטרם ניתנה הכרעת בית המשפט העליון בו).
לא נעלמו מעיניי הודעות המשיבים, כי התקשרו עם קבלן והחלו בבצוע הבניה. ואולם, אין בכך כדי לשחרר אותם מחובותיהם על פי הדין.
מובן שאין בכל האמור לעיל כדי להנחות את הועדה בדבר תוצאות בדיקתה ושקול דעתה, והיא רשאית לשקול כל שיקול ולהגיע לכלל כל מסקנה, ולפעול על פי דין.
סיכום
ניתן היום, ט"ו אדר תשע"ד, 15 פברואר 2014, בהעדר הצדדים.
תאריך | כותרת | שופט | צפייה |
---|---|---|---|
14/07/2013 | החלטה | אברהם טל | לא זמין |
14/07/2013 | החלטה על בקשה של מבקש 1 צו לא תעשה (צו מניעה) זמני 14/07/13 | אברהם יעקב | צפייה |
18/07/2013 | החלטה על בקשה לדחיית דיון | אסתר שטמר | לא זמין |
15/02/2014 | פסק דין מתאריך 15/02/14 שניתנה ע"י אסתר שטמר | אסתר שטמר | צפייה |
תפקיד | שם | בא כוח |
---|---|---|
עותר 1 | מופיד מנצור | קייס נאסר |
עותר 2 | באסם מנסור | קייס נאסר |
משיב 1 | הוועדה המקומית לתכנון ובניה טירה | מוניר נאסר |
משיב 1 | מר מאמון עבדאלחי | מוניר נאסר |
משיב 1 | עיריית טירה | מוניר נאסר |